emsis83
11-11-2017, 19:07
Siemanko jak w temacie jakie polecacie biksenony??Myślałem o osram 6000 ale znajomy ma i generalnie mówi że w nocy troche nie dokońca
Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] bikssenon się zjarał.Jakie polecacie założyć? emsis83 11-11-2017, 19:07 Siemanko jak w temacie jakie polecacie biksenony??Myślałem o osram 6000 ale znajomy ma i generalnie mówi że w nocy troche nie dokońca stingerA6 11-11-2017, 19:10 Ostatnio chwalone są Bosma za stosunek jakości do ceny. Golson 11-11-2017, 20:40 OSRAM Night Breaker Unlimited (~4300K) albo Philips White Vision (~5000K) Resztę sobie odpuść. marco102 11-11-2017, 22:11 Resztę sobie odpuść. Niby z jakiego powodu? fred33 11-11-2017, 22:35 Niby z jakiego powodu? jak założysz to zobaczysz ;) marco102 11-11-2017, 23:49 Wymieniłem Osramy 4300K na Bosmy 6000K i poza barwą nie widzę różnicy. Warto przepłacać dla samego znaczka? Golson 12-11-2017, 06:40 Wymieniłem Osramy 4300K na Bosmy 6000K i poza barwą nie widzę różnicy. 1. Jakie OSRAM-y? 2. Iloletnie? 3. Gdzie kupione? 4. Gdyby zmiana miała mieć sens to powinieneś widzieć różnicę... skoro nowe Bosmy świecą tak jak stare OSRAM-y to po co w ogóle je zmieniałeś? jak założysz to zobaczysz Dokładnie. juri2069 12-11-2017, 06:43 Ja założyłem swojego czasu niby tą resztę i właśnie wtedy zobaczyłem jasność co pokazałem na zdjęciach. A kupiłem CBI Golson 12-11-2017, 07:14 A kupiłem CBI Czyli OSRAM Cool Blue Intense? To faktycznie "reszta"... Doprecyzuję zatem: OSRAM NBU lub CBI (to to samo właściwie różniące się temperaturą barwy 4300/5000K) lub Philips White Vision (5000K) "Reszta" to wynalazki pokroju Bosmy i innych niskobudżetowych wynalazków. W tej dziedzinie póki co cudów nie ma. Okil 12-11-2017, 07:16 Palnik, palnikowi nie równy, ja zawsze polecam test ruska (to d2s, ale bez różnicy), im więcej luxów, tym więcej natężenia światła, różnice są znaczne: https://www.youtube.com/watch?v=qLKu937sQCs&t=344s juri2069 12-11-2017, 07:26 Tak osram cbi. Myślałem że skoro o tym nie wspomniałeś to zaliczasz jako cała reszta. stingerA6 12-11-2017, 07:32 wynalazki pokroju Bosmy Zasadnicze pytanie: Miałeś je, testowałeś? marco102 ma i porównuje je z droższymi markowymi. Ja z kolei posiłkuje się relacją marco102, który przedstawiał zdjęcia porówawcze działania palników. Dodatkowo testy Bosmy stawiają je jako budżetowe dobre palniki, nieporównywalne z chińszczyzną. Nie mówie że są lepsze od ONB, ale są dużo tańszą dobrą alternatywą. Golson 12-11-2017, 07:48 Miałeś je, testowałeś? Przez krótką chwilę w akcie szaleństwa http://loza.nazwa.pl/zakonacporady/forum/images/smilies/hihi.gif fred33 12-11-2017, 08:36 skusiłem się kiedyś na Neolux (podobno ta sama linia produkcyjna co Osram) niestety tylko podobno , po 3 tyg kupiłem ONB-U , i nastała światłość ;)) ,szkoda tylko wywalonych 300zł marco102 12-11-2017, 13:47 1. Jakie OSRAM-y? 2. Iloletnie? 3. Gdzie kupione? 4. Gdyby zmiana miała mieć sens to powinieneś widzieć różnicę... skoro nowe Bosmy świecą tak jak stare OSRAM-y to po co w ogóle je zmieniałeś? 1. Osram Xenarc 2. Nie znam daty produkcji, ale założone dwa lata temu (13k km rocznie, 80% jazdy w dzień na DRLach). 3. Kupione jako zapasowe w ASO (oryginalne, rozebrane i sprawdzone) 4. Wymieniłem, bo nie lubię żółtej barwy. Zależało mi tylko i wyłącznie na idealnie białej barwie. Nie zależy mi na jeszcze większej skuteczności, bo mam zamontowane Intemo 4 i to w zupełności wystarcza. Przez krótką chwilę w akcie szaleństwa To rzeczywiście bardzo długo, aby się o nich wypowiedzieć merytorycznie. Nawet się nie zdążyły rozświetlić, a Ty już je przekreśliłeś, bo nie mają znaczka Osrama czy Philipsa:lol: mm32 12-11-2017, 14:12 Zależało mi tylko i wyłącznie na idealnie białej barwie Mi także na tym zależało i skończyło się to tak jak w moim podpisie :619: marco102 12-11-2017, 14:23 Ledy fajne, ale mi połączenie Intemo + Bosmy w zupełności wystarczy:wink: Jakby bi ledy Koito kosztowały troszkę mniej, to mógłbym się zastanowić:P mm32 12-11-2017, 14:26 No ja właśnie mam Koito ;) marco102 12-11-2017, 15:29 I jak w porównaniu do Intemo? Masz jakieś fotki? Golson 12-11-2017, 16:00 1. Osram Xenarc Znaczy ani NBU, ani CBI, ani White Vision od Philipsa nawet nie "macałeś"? To rzeczywiście bardzo długo, aby się o nich wypowiedzieć merytorycznie. Nawet się nie zdążyły rozświetlić, a Ty już je przekreśliłeś, bo nie mają znaczka Osrama czy Philipsa Moje samochody tygodniowo jeżdżą po 20-30h. To w zupełności wystarczy by po kilku dniach jazdy móc je w miarę racjonalnie porównać. No chyba, że mam jeździć ze dwa miesiące, żeby te Twoje wynalazki zaczęły świecić - ale za takie źródła światła to ja podziękuję. Pomijam fakt, że mam nowe NBU, nowe White Vision gen2 od Philipsa (których nota bene mam dwa komplety, jeden "na półce"), przez chwilę miałem Bosmy, a jeden komplet zdemontowanych Xenarc jeździ w bagażniku "na zapas"... Drugi był już mocno wypalony i trafił do śmieci - nawet na zapas nie opłacało się go zostawiać. O wynalazkach typu "noname" za 70-100pln/szt. kupowanych gdzieś na trasie "na wszelaki słuczaj" albo do zabawy z różnymi projektorami nawet nie wspominam bo to raczej kategoria śmieci. Jak rozumiem, Ty swoje doświadczenia opierasz kolejny raz na opowieściach kolegów i mądrościach "autoświata". Bo o porównaniu "merytorycznym" na podstawie porównania do kilkuletnich xenarcow to raczej chyba niespecjalnie może być mowa... http://loza.nazwa.pl/zakonacporady/forum/images/smilies/hihi.gif marco102 12-11-2017, 17:57 Znaczy ani NBU, ani CBI, ani White Vision od Philipsa nawet nie "macałeś"? A po co mam wydawać kasę na takie wynalazki, skoro mogę poczytać opinie i zaczerpnąć języka u osób które je miało? To Ty z góry skreśliłeś wszystko inne niż Osram i Philips, więc napisz skąd taka decyzja? Moje samochody tygodniowo jeżdżą po 20-30h. To w zupełności wystarczy by po kilku dniach jazdy móc je w miarę racjonalnie porównać. Brawo:lol::lol::lol: Człowiek myślący robiąc takie przebiegi założyłby światła dzienne. Jak widać oszczędzać to Ty nie lubisz, więc nie dziwota, że wszystko co drogie jest super, a co tanie to już się nadaje do śmieci. swoje doświadczenia opierasz kolejny raz na opowieściach kolegów i mądrościach "autoświata". No widzisz, na tym właśnie polega opinia na forum - od polecania lub niepolecania innych użytkowników. Bosmy kupiłem z polecenia kolegów, którzy jeżdżą na nich od paru lat. Gdyby nie oni, to pewnie przepłaciłbym za Osramy, które świecą identycznie. Ty pewnie nie możesz liczyć na dobrą radę kolegów, bo ich nie masz. Nie ma się co dziwić, z hejterami i bufonami nikt się nie zadaje:wink: przez chwilę miałem Bosmy I co, byłeś robić porównanie na ścianie, przejechałeś z nimi chociaż 30-40h czy od razu je skreśliłeś, bo to tani produkt? O wynalazkach typu "noname" za 70-100pln/szt. kupowanych gdzieś na trasie "na wszelaki słuczaj" albo do zabawy z różnymi projektorami nawet nie wspominam bo to raczej kategoria śmieci. Tu się zgodzę. Na no namy szkoda kasy, odbłyśników i przetwornic. Ale Bosma to nie no name, tylko firma, która cały czas depcze po piętach Philipsowi i Osramowi. fred33 12-11-2017, 18:05 Brawo Człowiek myślący robiąc takie przebiegi założyłby światła dzienne. Jak widać oszczędzać to Ty nie lubisz, więc nie dziwota, że wszystko co drogie jest super, a co tanie to już się nadaje do śmieci.to teraz Ty trochę pomyśl , ile wytrzymuje ksenon wg producenta ? jak założysz dobry żarnik to zapominasz , prawdopodobnie wymieni go następny nabywca auta Golson 12-11-2017, 18:17 A po co mam wydawać kasę na takie wynalazki, skoro mogę poczytać opinie i zaczerpnąć języka u osób które je miało? Czyli kolejny raz "kolega kolegi miał kumpla, który słyszał..." Człowiek myślący robiąc takie przebiegi założyłby światła dzienne. Jak widać oszczędzać to Ty nie lubisz, więc nie dziwota, że wszystko co drogie jest super, a co tanie to już się nadaje do śmieci. Nie sądzę aby był to wątek o tytule "zajrzyj innym do portfela" więc miałbym prośbę abyś skupił się na "merytoryce" zamiast rozwodzić się nad wydatkami innych. Gdyby nie oni, to pewnie przepłaciłbym za Osramy, które świecą identycznie Tylko skąd możesz wiedzieć jak one świecą skoro nigdy na nich nie jeździłeś? Z opowiadania kolegów? http://loza.nazwa.pl/zakonacporady/forum/images/smilies/hihi.gif Ty pewnie nie możesz liczyć na dobrą radę kolegów, bo ich nie masz. Nie ma się co dziwić, z hejterami i bufonami nikt się nie zadaje I kolejny raz braki w argumentacji próbujesz maskować wycieczkami ad personam. Lekko żenujące to się już staje. I co, byłeś robić porównanie na ścianie, przejechałeś z nimi chociaż 30-40h czy od razu je skreśliłeś, bo to tani produkt? Osobiście na nich przejeździłem ze 20h przy czym auto przejechało 'trochę' więcej. Skreśliłem je bo są kiepskie i wypadają gorzej niż NBU czy White Vision bez "pozwalania na rozświetlenie"... Taka jest moja opinia jako użytkownika, który wnioski wyciąga z autopsji, a nie "opowiadań kolegów" http://loza.nazwa.pl/zakonacporady/forum/images/smilies/hihi.gif marco102 12-11-2017, 18:30 Haha dobre, kolega kolegi kuzynki ze strony ojca. Skończ już te śpiewki, bo nudne to. Opinie mam od ludzi, z którymi się często widzę i jestem sam w stanie stwierdzić czy coś warto czy nie. Ja nie muszę czegoś posiadać, by wiedzieć, że coś się spisuje czy nie. Od tego ma się zaufane osoby, które sprawdziły to wcześniej. I nie mając coś kilkanaście godzin, a tak długo aż padło. Przykładowo nie muszę kupować nowego RSa by przekonać się, że jest szmelcem w którym silniki padają jak muchy. Od tego są właśnie opinie innych, z którymi Ty masz taki wielki problem. Więc nie pisz, że wszystko inne niż Osram i Philips nadaje się do kosza gdy nawet tego racjonalnie nie sprawdziłeś! ile wytrzymuje ksenon wg producenta ? jak założysz dobry żarnik to zapominasz , prawdopodobnie wymieni go następny nabywca auta A wiesz, że ksenon to nie tylko żarnik, a również projektor i przetwornica? To się niby nie zużywa, nie wypala? fred33 12-11-2017, 18:53 A wiesz, że ksenon to nie tylko żarnik, a również projektor i przetwornica? To się niby nie zużywa, nie wypala?akurat to powinno wytrzymać kilka żarników ;) atari 12-11-2017, 19:12 Zdziwił byś się :-P Golson 12-11-2017, 19:36 Więc nie pisz, że wszystko inne niż Osram i Philips nadaje się do kosza gdy nawet tego racjonalnie nie sprawdziłeś! Ależ sprawdziłem. I tym właśnie się różnią nasze opinie. Ja sprawdziłem osobiście, a Ty opierasz się na opinii innych. http://loza.nazwa.pl/zakonacporady/forum/images/smilies/hihi.gif A wiesz, że ksenon to nie tylko żarnik, a również projektor i przetwornica? To się niby nie zużywa, nie wypala? A to jak sobie wsadzi jakieś Bosmy czy inne no name'y to mu te pozostałe elementy nie będą się "zużywały"? atari 12-11-2017, 19:39 Kurde, ja się właśnie zastanawiam, mam zmieniony projektor na intemo, ale jeszcze org palniki, auto z 2011, 260kkm zmieniać palnik czy czekać póki org świeci? fred33 12-11-2017, 20:09 Zdziwił byś się :-Pczyli potwierdzasz , że ksenon to szit ? marco102 12-11-2017, 20:12 Ależ sprawdziłem. I tym właśnie się różnią nasze opinie. Ja sprawdziłem osobiście, a Ty opierasz się na opinii innych. No właśnie nie sprawdziłeś. Jazda "ze 20h" na nowych palnikach ma się nijak do rzetelnego testu, gdzie palnik potrzebuje kilkadziesiąt godzin żeby się porządnie rozświetlić. Ja na Osramach przejechałem 1,5roku a na Bosmach jeżdżę od 4 miesięcy i to można nazwać jakimkolwiek porównaniem. Druga sprawa, że ja nie skreśliłem Osramów czy Philipsów, nigdzie nie napisałem, że są słabsze czy gorsze. A Ty od razu skreśliłeś wszystko inne, bo Ty używasz tego i reszta nadaje się tylko do dopy. A to jak sobie wsadzi jakieś Bosmy czy inne no name'y to mu te pozostałe elementy nie będą się "zużywały"? Oczywiście, że będą. Wspomniałem o tym, bo kolega napisał, że nie ma sensu ładować dziennych w auto z ksenonami. Czytanie ze zrozumieniem:wink: czyli potwierdzasz , że ksenon to szit ? Wiem, że pytanie nie w moją stronę, ale co tam :P Tak, oryginalny ksenon w Mondeo mk4 to szit. Skoro większość posiadaczy narzeka na świecenie i wymienia projektory na Hellę, to znaczy, że Ford coś skopał, a mówiąc prościej przyoszczędził na tym podzespole. fred33 12-11-2017, 20:18 Nie miałem mk4 więc nie wiem, miałem za to Saab-a 9-5 Aero i tam była bajka , po za żarnikiem nic więcej sie nie wymieniało, ewentualnie czujnik samopoziomopowania, ale z tym ma problem większość aut atari 12-11-2017, 20:51 To moje odblysniki. Dodam że ma drl, i niby po lifcie projektory są trochę lepsze. fred33 12-11-2017, 21:00 znaczy lipa straszna , aż szkoda, że płaci się tyle kasy , a producent oferuje taki szmelc Golson 12-11-2017, 22:45 No właśnie nie sprawdziłeś. Jazda "ze 20h" na nowych palnikach ma się nijak do rzetelnego testu, gdzie palnik potrzebuje kilkadziesiąt godzin żeby się porządnie rozświetlić. Skoro ledwo odpakowane OSRAM NBU czy White Vision od Philipsa świecą lepiej bez tego Twojego magicznego "rozświetlania" to... wnioski wyciągnij sobie sam... Pomijam fakt, że to "rozświetlanie" jest opacznie przez większość ludzi rozumiane, a w zasadzie zupełnie nierozumiane. http://loza.nazwa.pl/zakonacporady/forum/images/smilies/rozpacz.gif znaczy lipa straszna , aż szkoda, że płaci się tyle kasy , a producent oferuje taki szmelc Tak to się zazwyczaj kończy gdy zamiast inżynierów górę biorą specjaliści od value engineeringu... Oczywiście, że będą. Wspomniałem o tym, bo kolega napisał, że nie ma sensu ładować dziennych w auto z ksenonami. Czytanie ze zrozumieniem Imho ten kolega, w przypadku przedlifta, ma rację. Dzienne w przedlifcie w 90% przypadków wyglądają jak średniej jakości rękodzieło i nie każdy chce zakładać świni siodło. pretorian2 13-11-2017, 11:34 No ja właśnie mam Koito ;) uchyliłbyś rąbek tajemnicy na temat tego BI LED'a do MK4 ?? Okil 13-11-2017, 12:15 To moje odblysniki. Dodam że ma drl, i niby po lifcie projektory są trochę lepsze.To jest nic, odbłyśniki z poprzedniego auta, Toyota Avensis T25 (xenon fabryczny)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171113/ee0711129cc38614b7a09829b8c4a41d.jpg Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka Juzek 13-11-2017, 12:44 Mam u siebie bosmy i też polecam. Wysłane z Szajsunga MkIV stingerA6 13-11-2017, 12:52 Pozostaje porównanie cenowe NBU - 300 zł, Bosma - 100 zł Wybór należy do kupującego Juzek 13-11-2017, 17:12 Byłem w takiej samej sytuacji jak autor - spalony żarnik, awaryjny komplet zapasowych z Mk3 też dogorywał. Szybka decyzja i zakup Bosmy. Nie twierdzę, że Osramy czy Philipsy są złe. U mnie po prostu zadecydowała cena. Wysłane z Szajsunga MkIV Gorash 13-11-2017, 20:28 A czy ktoś porównywał standardowe Osram Xenarc względem NBU? janas14 26-11-2017, 17:27 panowie powie mi ktoś na podstawie oznaczeń żarniki jaką mam ciepłotę żarnika : OSRAM xenarc 66144 C 06j q0q5 4378 nr 848362 jaka to cieplota 4300 ? coś mi słabo świecą w czasie deszczu lipa wolałem zwykłe lampy w poprzednim mk4 dzisiaj sprawdziłem odblaśniki są oki . Juzek 27-11-2017, 15:35 4100 K Wysłane z Szajsunga MkIV Golson 27-11-2017, 16:39 A te odbłyśniki to na pewno w dobrym stanie? Bo akurat na osram xenarc i dobrych odbłyśnikach raczej nie będzie problemu nawet w deszczu... mm32 27-11-2017, 16:50 Bo akurat na osram xenarc i dobrych odbłyśnikach raczej nie będzie problemu nawet w deszczu... Na oryginalnych przedliftowych, uwierz mi będzie tragedia... janas14 27-11-2017, 16:52 A te odbłyśniki to na pewno w dobrym stanie? Bo akurat na osram xenarc i dobrych odbłyśnikach raczej nie będzie problemu nawet w deszczu... Tak odkręcałem i sprawdzałem są oki połysk jest brak uszkodzeń zmatowień itp pozostała kwestia wyświecenia się ???? nie wiem ??? Czy żarnik traci sprawność czy tylko się pali i nic więcej ?? w poprzednim mk4 miałem zwykłe lampy i w deszcz przy osramach nowych robiły na mokrym szał........ a teraz jak wracałem w nocy w deszcz to po prostu nic nie widziałem jak kretyna mnie wszyscy wymijali bo dopiero za kimś fajnie mi się jechało w pogodę bezdeszczową wow dają radę ale w deszcz hmmmmmm chyba białą laseczkę przed maskę i łatwiej będzie po omacku prowadzić :027: rocznik 2010 sierpień . Golson 27-11-2017, 16:54 Na oryginalnych przedliftowych, uwierz mi będzie tragedia... Zmieniałem ostatnio w jednym przedlifcie na regenerowane odbłyśniki - bez szału ale tragedii nie było. Jak nikt się nie dotykał do odbłyśników od nowości to one raczej nie będą już "ok" ;) mm32 27-11-2017, 16:54 Czy żarnik traci sprawność Z czasem na pewno tak. Jak nikt się nie dotykał do odbłyśników od nowości to one raczej nie będą już "ok" Dokładnie tak. Golson 27-11-2017, 16:55 Czy żarnik traci sprawność czy tylko się pali i nic więcej ?? Toż to "oczywista oczywistość" że źródło światła się wypala. Ile lat mają te "żarniki"? janas14 27-11-2017, 17:00 Z czasem na pewno tak. Dokładnie tak. czyli do regeneracji ???? naprawdę wykręciłem i rozebrałem lampy i były oki raaaaczej bo nie miałem w rękach nowych . Myślałem kupić jakiś zamiennik i sprawdzić czytałem tu o BOSAL i chodzi mi też po głowie m-tech 4100 -4300 k ( i tak musze mieć rezerwową ) jak ktoś pomoże mi w dostępnych cenowo żarnikach byłbym wdzięczny. Bump: Toż to "oczywista oczywistość" że źródło światła się wypala. Ile lat mają te "żarniki"? auto 2010 r ja mam od 8 m-cy więc nie wiem jaki rocznik żarników chyba że da sie to po numerach odczytać ? janas14 20-12-2017, 19:08 to sobie narobiłem włożyłem dzisiaj żarniki BOSMA d1s no i zjarała się mi przetwornica czy mogę to jakoś reklamować czy zostaję z ręką w d...e ? jaka przetwornica idzie do forda mk4 ? jakiś link do allegro ?? Bump: juri2069 20-12-2017, 19:16 Wystarczy w allegro wpisać " przetwornica mondeo mk4 " i wyskakuje kilkadziesiąt.... janas14 20-12-2017, 19:26 oki ale teraz co jak kupię przetwornicę zakładać tą bosmę co mi ją zjarało przetwornicę ??? znowu mi zjara i co wtedy ?? mm32 20-12-2017, 20:20 Oddaj przetwornice do naprawy.Na all...jest koleś co ma wystawione ogłoszenie,ze naprawia za 100zł. Wyślij mu przetwornice i żarnik i opisz sytuację. janas14 20-12-2017, 20:40 wyślę widziałem to ogłoszenie teoretycznie BOSMA nie jest marka "rozpoznawalną" w CHRL więc nie powinno być podróbek . Auto pracowało ładnie na osramach żarniki fakt były wypalone , sam nie wiem co mogło się stać:(. Kurcze a miałem w poprzednim mk4 zwykłe żarówki i dawały czadu ksenony to jednak problem. mm32 20-12-2017, 20:47 ksenony to jednak problem Zawsze możesz zmienić na Bi-Led,tak jak ja ;) juri2069 20-12-2017, 20:48 Może nie tyle problem , bo sprawne świecą o niebo lepiej niż h7 . Jedynym problemem w nich jest cena :) mm32 20-12-2017, 20:52 Jedynym problemem w nich jest cena Cena za poszczególne elementy. juri2069 20-12-2017, 20:55 Dokładnie. Ale coś za coś. PS ten BiLed to to posiadasz takie lampy jak w mk5? A bi znaczy , że w tych lampach krótkie i długie są na ledach ? Z ciekawości pytam :) manieksaint 20-12-2017, 21:20 Zawsze możesz zmienić na Bi-Led,tak jak ja ;) Pochwalisz się fotkami jak świecą biledy ? czy to tajemnica ;) mm32 20-12-2017, 21:46 Wstawianie zdjęć nie ma jak dla mnie sensu bo nie oddaje tego jak to wygląda w rzeczywistości . U góry Bi-Led Koito,na dole hella gen3 z A6 C7 + D3S Osram 66340HBI (około 20h świecenia). Golson 20-12-2017, 21:48 włożyłem dzisiaj żarniki BOSMA d1s no i zjarała się mi przetwornica W którym reflektorze? janas14 20-12-2017, 21:51 mm32 koszta przeróbki itp możesz przedstawić jak to wygląda i co trzeba przerobić sorki kolego nie chce mi się szukać po twoich postach ale sam wiesz, dzisiaj mam dzień porażki więc jestem złyyyyyyy. Bump: W którym reflektorze? lewy str kierowcy. mm32 20-12-2017, 21:53 Przeróbka we własnym zakresie,stopień trudności łatwy.Koszt zakupu dwóch projektorów=500zł. Należy pamiętać,że odzyskamy część pieniędzy ze starych gratów(przetwornice +projektory+żarniki) manieksaint 20-12-2017, 21:58 Wstawianie zdjęć nie ma jak dla mnie sensu bo nie oddaje tego jak to wygląda w rzeczywistości . U góry Bi-Led Koito,na dole hella gen3 z A6 C7 + D3S Osram 66340HBI (około 20h świecenia). Ale daje pewien pogląd na sprawę. BiLedy montowałeś do lamp z xenonem czy soczewką h7? Jak wygląda sprawa podłączenia pod instalację elektryczną? mm32 20-12-2017, 22:00 Montowałem zamiast xenon hella gen 3 z A6 C7.To zasilanie co idzie na przetwornice podaje się bezpośrednio do Koito ,dodatkowo dwa kabelki do przesłony i to wszystko. Golson 20-12-2017, 22:04 Koszt zakupu dwóch projektorów=500zł. Dobra cena. Ostatnio jak się interesowałem to coś koło 1kpln stały. manieksaint 20-12-2017, 22:21 Montowałem zamiast xenon hella gen 3 z A6 C7.To zasilanie co idzie na przetwornice podaje się bezpośrednio do Koito ,dodatkowo dwa kabelki do przesłony i to wszystko. Komputer nie wyrzuca błędu przy zmianie typu oświetlenia? Wiesz może z jakiego auta pochodziły Twoje projektory lub jakie mają wymiary? mm32 20-12-2017, 22:27 Moc pobierana przez Koito to około 26W i komputer to akceptuje-nie wywala błędu. Wpisz sobie na alle.. Biled Koito i tam powinieneś znaleźć wszystko co Cie interesuje. janas14 20-12-2017, 22:28 nie led to nie dla mnie MK4 to dla mnie pojazd nr2 nam bmw 5 f11 2,0 niestety wersja 2,0 napęd na tył więc na zimę się nie nadaje mk4 tez jest oki jak juz pisałem to moje 3 mk4 i mondeo (mk2 2 szt polift + 3 szt mk4 ) więc nie będę szalał wyślę przetwornicę + bosma żarnik do naprawy zobaczymy czy to wina żarnika czy przetwornicy puki co mam pwiewien niesmak , fakt ta bosma po prawej stronie świeci ładnie szoook osram wygląda przy niej jak świeczka czyli żarniki były wypalone , odblaski sprawdzałem są w bdb stanie . marco102 20-12-2017, 22:48 Jakby się naprawa nie powiodła odezwij się, będę niedługo sprzedawać przetwornice, 4 miesięczne palniki Bosma 6000K i projektory Hella Intemo 4, wrzucam bi-ledy:wink: janas14 21-12-2017, 08:04 Zima cudów rano odpalam auto i lampa świeci oczywiście w środku stary osram . I co dalej odesłać żarnik i go reklamować ? Troszkę teraz strach coś z tym fantem robić w prawym reflektorze świeci bosma i jest oki , w lewym bosma chyba przeciążyła przetwornicę nie wiem czy miała jakieś zbezpieczenie ale wczoraj nie działała nawet na starym osramie a dzisiaj "mikołaj " ją odczarował i działa. kayne 21-12-2017, 08:43 Moc pobierana przez Koito to około 26W i komputer to akceptuje-nie wywala błędu. Wpisz sobie na alle.. Biled Koito i tam powinieneś znaleźć wszystko co Cie interesuje. Obecnie mam normalne reflektory z halogenami. Czy bez problemu włożę do nich ten wynalazek? I ma to jakąś homologacje na Europę? mm32 21-12-2017, 09:14 Obecnie mam normalne reflektory z halogenami Tutaj już nie będzie tak prosto,bo żarówka halogenowa pobiera około 55W (xenon 35W ),więc zapewne BCM będzie wywalał błąd. Projektory są wyciągnięte z lamp z homologacją europejską,ale co z tego skoro modyfikujesz swoją lampę to i tak tracisz na nią homologację kordyl 21-12-2017, 09:25 Wstawianie zdjęć nie ma jak dla mnie sensu bo nie oddaje tego jak to wygląda w rzeczywistości . mm32 jak to świeci w porównaniu do ksenonów na żywo ? Jest różnica w ilości światła ? kayne 21-12-2017, 09:31 Tutaj już nie będzie tak prosto,bo żarówka halogenowa pobiera około 55W (xenon 35W ),więc zapewne BCM będzie wywalał błąd. Projektory są wyciągnięte z lamp z homologacją europejską,ale co z tego skoro modyfikujesz swoją lampę to i tak tracisz na nią homologację Rozumiem. Problem z poborem mocy można pewnie rozwiązać opornikiem. Dzięki za info, muszę się zastanowić czy warto polepszyć widoczność kosztem homologacji reflektorów. mm32 21-12-2017, 10:15 można pewnie rozwiązać opornikiem U to musiałby być duuuuży opornik,żeby na nim 30W wytracić,no może 20W by wystarczyło,trzeba testy porobić. Bump: jak to świeci w porównaniu do ksenonów na żywo ? Jest różnica w ilości światła ? Ciężko mi to porównać do xenonu,xenon daje bardziej równomierne światło. Popatrz na zdjęcia. Jeszcze jedno,mnie zachwyciła barwa Koito-po prostu czysta biel. Miałem u siebie różne żarniki (nawet ostatnio na D3S przeszedłem w poszukiwaniu prawdziwej bieli)i nigdy nie miałem takiej bieli. kayne 21-12-2017, 12:07 Niestety temat koito biled jest bardziej problematyczny. Skontaktowałem się z hidretrofit.pl i twierdzą, że te projektory nie wejdą do lampy halogenowej w mondeo mk4. Zapytałem się, czy mają do zaoferowania inne projektory, które by weszły ale póki co bez odzewu. Pewnie bez zmiany albo porządnej przeróbki lampy, nic z tego nie będzie. W necie znalazłem info, że wystarczy 20W zbić i działają bez błędów. Tyle mówi internet, a co powie praktyka, to inny temat ;) kordyl 21-12-2017, 13:02 Jak już chcesz rzeźbić, to kup lampy ksenonowe bez osprzętu i tam wkładaj te ledy, ale bez poziomowania to słaby pomysł. pretorian2 21-12-2017, 13:56 U to musiałby być duuuuży opornik,żeby na nim 30W wytracić,no może 20W by wystarczyło,trzeba testy porobić. Bump: Ciężko mi to porównać do xenonu,xenon daje bardziej równomierne światło. Popatrz na zdjęcia. Jeszcze jedno,mnie zachwyciła barwa Koito-po prostu czysta biel. Miałem u siebie różne żarniki (nawet ostatnio na D3S przeszedłem w poszukiwaniu prawdziwej bieli)i nigdy nie miałem takiej bieli. Marcin, czy te BILEDY KOITO mieszczą się w lampie bez problemu ? jak wygląda kwestia mocowania, trzeba nawiercać otwory ? czy może są jakieś adaptery ? Bardzo się nagrzewają te radiatory - sprawdzałeś ? mm32 21-12-2017, 14:17 Koito mieszczą się w lampie po drobnej przeróbce w lampie (delikatnie trzeba podciąć lampę pod cewkę przesłony oraz nawiercić 2 otworki w Koito i uciąć troszkę dolny rant blaszki) Co do grzania się to tu jest właśnie problem,bo one praktycznie wcale się nie grzeją (bardzo delikatnie). U mnie jedna lampa paruje-widać ma gdzieś drobną nieszczelność i jak był xenon to ciepło przez niego wydalane pomagało odparować tej wilgoci i lampa praktycznie cały czas była sucha,teraz jest kicha.Muszę przyjrzeć się lampie i ja uszczelnić. Następna sprawa to niestety,ale skrobiemy lampy na mrozie bo przy xenonie po odpaleniu go i odczekaniu chwili krótszej lub dłuższej w zależności od temperatury zewnętrznej klosz był praktycznie czysty z lodu w miejscu swiecenia żarnika.Teraz nie ma takiej możliwości. Tak na prawdę cały czas się poznajemy z Koito i testy trwają ;) kordyl 21-12-2017, 14:32 Marcin, a ta biel o której wspominasz, przekłada się na lepszą widoczność w czasie kiepskiej pogody ? Cały czas się waham czy warto się pchać w ledy. Z tego co wnioskuję z Twoich wypowiedzi, to jakiegoś ŁAŁ nie ma w porównaniu do dobrego ksenonu. Gdybym miał ori soczewkę to bym się chwili nie zastanawiał, a tak to mam dylemat :P mm32 21-12-2017, 14:58 to jakiegoś ŁAŁ nie ma w porównaniu do dobrego ksenonu No nie ma,pod warnkiem,że ma się jakieś dobre projektory wsadzone. Na mokro,tak samo słabo ( tak samo gorzej ) widać jak przy xenonach. Można sobie popatrzeć w sieci jest kilka testów ,porównań Bi-Led Koito. kordyl 21-12-2017, 15:40 Dzięki za info :) W takim razie, póki co temat odpuszczam :) |