Zobacz pełną wersję : Sprawdzenie historii serwisowej w polskich ASO Ford
Witam ponownie,
Mam nadzieję że piszę w dobrym dziale. Widziałem już podobne tematy, ale zazwyczaj dotyczyły aut zza granicy, serwisowanych poza Polską i/lub tematy mają ponad 5 lat więc dane dotyczące procedur zakładam, że mogły się zdezaktualizować. Przechodząc do sedna:
Czy mogę w jakiś łatwy sposób sprawdzić historię serwisową w ASO Ford Polska - aut krajowych, które przynajmniej do któregoś momentu były serwisowane w krajowych ASO Forda? Dzwoniłem do jednego z ASO - odpowiedź zaskoczyła mnie - ponoć muszę mieć pisemne pozwolenie od właściciela - przy czym każdego byłego właściciela z osobna - jeśli auto jest z 2008 roku i miało trzech właścicieli do teraz to trzy zgody aby mogli (ASO) udzielić mi pełnej historii serwisowej dotyczącej wizyt w sieci ASO przez te wszystkie lata.. tak to zrozumiałem.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów przerabiał może temat?
Powiedzmy że mam auta - krajowe - i chcę po nr VIN zweryfikować historię serwisową wraz z datami i przebiegami - wizyt w ASO danego auta. Czy książka serwisowa jest oryginalna a nie dorobiona i powbijane pieczątki. Naprawdę jest to tak utrudnione? Może ma ktoś źródełko do takich sprawdzeń? Czy Ford Polska ma scentralizowany system do którego spływają wpisy serwisowe z wszystkich polskich ASO? Interesują mnie auta od roku 2008 wzwyż, więc tych lat dotyczyłaby kwestia.
Z góry dziękuje za wszelkie informacje!
slawek-kali 13-11-2017, 20:51 Może ma ktoś źródełko do takich sprawdzeń? Czy Ford Polska ma scentralizowany system do którego spływają wpisy serwisowe z wszystkich polskich ASO?
Tak mam i tak ma.. tyle, ze zrodelko wysycha i trzeba "dolewac" ;)
Wasabi88 17-11-2017, 14:28 Kiedyś chciałem kupić używanego Forda i to już zależy od konkretnego salonu czy udzielą Ci odpowiedzi. Dzwoniąc, w jednym salonie pan wyśpiewał wszystko, w drugim niechętnie ale powiedział co i jak a w trzecim, pan powołał się na ochronę danych osobowych i nie chciał ze mną rozmawiać. Swoją drogą trochę to śmieszne i chroni to nieuczciwych handlarzy. Osobiście udzielą Ci odpowiedzi bez problemu, wystarczy podjechać z obecnym właścicielem pojazdu (nawet jeżeli pojazd miał ich dziesięciu).
Klient który kupił mojego Smaxa pojechał nim wcześniej do ASO gdzie było serwisowane i bez problemu uzyskał całą historię. Może dlatego że zapłacił przy okazji za przegląd auta, więc poczuli zobowiązanie? A może po prostu jak masz kluczyki to masz info :)
juri2069 18-11-2017, 07:35 Mają cennik w ASO za sprawdzenie historii biorą 70 zł.
Także lepiej już podlewać te forumowe źródełka.
A jak komuś za darmo w ASO powiedzieli to nie wiem czemu :)
kumpel Fordzika 18-11-2017, 07:51 Zawsze można kupić dobrą wódkę za 50 zł i uśmiechnąć się z nią do pana w recepcji serwisowej. Poszło u mnie ze 3 x w sumie dobrej wódki zanim swoje auto kupiłem ;) W większości wyłączając gburów i partaczy pracują tam normalni ludzie.
juri2069 18-11-2017, 07:54 Też chciałem wyciągnąć kiedyś 50 zł i wziąć bez paragonu i jak skrycie popatrzyłem do portfela to się okazało że nie mam :)
kumpel Fordzika 18-11-2017, 12:59 Nie, nie nawet 150 mogło by nie załatwić, ale ładna flaszka droższej gatunkowej wódki np 0,7, zaniesiona w piątek przed weekendem okraszona właściwymi słowami w naszym kraju załatwia wszystko. No prawie wszystko :)
Cóż za słowa padły wypada zapytać ? Ano bardzo zwykłe i z nieśmiałym uśmiechem z mej strony, że będę panowie od poniedziałku serwisował u Was renaulta i przyniosłem wam kawę i ciasteczka na zapoznanie, na poniedziałek aby się miło zaczął. Jest tylko male zagadnienie w którym prosił bardzo bym was o pomoc. Chciał bym coś o tym aucie wiedzieć, zanim wydam 40 tys zł. Ściąga w lewo trochę. Ależ nie ma sprawy. Wyszedłem, z wydrukiem w PDF i kopią na pendrive. Oczywiście w poniedziałek po południu pojechałem do ASO na wymianę oleju i regulacje zbieżności renówki, bo u mnie słowo droższe od pieniądza.
Taki sam, tzn, trochę innych, inne tabelki dostałem z ASO Forda i też kopie, ale już mailem :)
Próbujcie, oczywiście nie musi się udać :)
Wystarczy wysłać skan dowodu auta oraz dowodu osobistego i przysyłają na maila całą historie pojazdu.
w Toruniu w ASO Forda pełna historia za darmo, bez żadnego prezentu... byłem z właścicielem jak kupowałem auto.
kumpel Fordzika 18-11-2017, 20:56 Czyli normalny świat gdzieś tam istnieje.
W de bez problemu podają w aso, nawet w salonie Vag-a ;) miły Pan mi nawet historię auta wydrukował .
Odgrzeje trochę kotleta skoro to pierwszy wątek wyrzucony przez google.
Byłem dzisiaj w ASO Ford Bemo w Szczecinie i opryskliwy pan powiedział, że historię pojazdu może otrzymać tylko poprzedni właściciel osobiście z dowodem. A jak auto było na firmę z zarządem, to cały zarząd i prezes muszą przyjść z dowodami i potwierdzić, że pozwalają na wydruk historii... no deb*l.
Więc pytanie: do kogo z forum uderzać po taką usługę na pw? Chodzi i historię co było wymieniane, książkę serwisową mam ale same pieczątki i daty są. Auto Polskie, salonowe właśnie z tego nieszczęsnego Bemo w Szczecinie, rocznik 2015.
PS. Odradzam Forda Bemo w Szczecinie, umieją tylko wciskać kit :D
Kolego jak chcesz kupić auto to idziesz z właścicielem i ci podadzą dane. A jak już jesteś właścicielem to nie wiem czemu robią problem.
Kolego jak chcesz kupić auto to idziesz z właścicielem i ci podadzą dane. A jak już jesteś właścicielem to nie wiem czemu robią problem.
Jestem właścicielem. Robią problem bo lubią... już tacy ludzie tam pracują. Dlatego szukam innego innego sposobu niż to żałosne Bemo.
edit. Dobra, już mam. Po prostu na Ustowie pracują deb*le. Zadzwoniłem do innego ASO i na maila wyślą bez problemu. Sorry za odgrzewanie.
A ja mam inny problem, bardzo dziwny i może ktoś wie o co chodzi.
Kupiłem od salonu Forda samochód używany, który pierwszy właściciel zostawił im w ramach rozliczenia przy kupnie nowego (kupiony w Ford Polska i z tego samego salonu ja odkupiłem) . Okazuje się, że oni nie mają w systemie żadnej historii serwisowej tego auta, mimo, że ja nawet mam faktury z różnych ASO Ford w Polsce i nawet jakieś serwisy były ASO Ford za granicą. Więc auto było normalnie serwisowane na faktury w ASO FORD a oni nie mają tego w systemie. System wprowadzono w 2010r, moje auto jest z 2008 i po 2010r bywało w serwisach. O co chodzi ?
Witam. Co do zasady samochody serwisowane w ASO Ford , są wprowadzane do elektronicznej bazy danych. Dodatkowo, prowadzona jest książka serwisowa w wersji papierowej. Niezależenie od tego , ASO Ford wydaje faktury VAT na wykonywana usługę. Sprawdzenie historii usług serwisowych w aso nie powinno być problemem. Należy tu zaznaczyć , że taka informacje ASO możne przekazać tylko obecnemu właścicielowi samochodu. Obowiązujące przepisy prawne nie dają innej możliwości. I tak powinno być, nie chciałbym, żeby na ulicy ktoś "spisał" sobie mój nr vin z podszybia i dowiadywał się co robiłem z samochodem i za ile. Więc udajemy się z dowodem rejestracyjnym i dowodem tożsamości. PROSZĘ NIE PRZESYŁAĆ SKANÓW DOWODU TOŻSAMOŚCI !. To pierwszy krok do narobienia sobie kłopotów. Dlaczego niektóre pojazdy serwisowane w ASO nie są rejestrowane w bazie? Nie wiem, powinny być wszystkie. na pewno coś takiego nie zachęcało by mnie do zakupu samochodu.
Jakiś czas temu kupowaliśmy Toyotę.
Zadzwoniłem do serwisu we Wrocławiu i bez problemu uzyskałem informację czy auto jest ok.
Nikt nie miał problemu ponieważ nikt nie ujawniał danych osobowych ,a jedynie informacją, że były regularne wizyty i obecny przebieg się również potwierdza z bazą danych.
slawek-kali 07-10-2020, 19:07 baza europejska dziala dopiero od 2015, oczywiscie zdarzaja sie wczesniejsze wpisy ale obowiazku nie bylo. zreszta z tym obowiazkiem do dzis niektore aso maja problemy..
A ja mam inny problem, bardzo dziwny i może ktoś wie o co chodzi.
Kupiłem od salonu Forda samochód używany, który pierwszy właściciel zostawił im w ramach rozliczenia przy kupnie nowego (kupiony w Ford Polska i z tego samego salonu ja odkupiłem) . Okazuje się, że oni nie mają w systemie żadnej historii serwisowej tego auta, mimo, że ja nawet mam faktury z różnych ASO Ford w Polsce i nawet jakieś serwisy były ASO Ford za granicą. Więc auto było normalnie serwisowane na faktury w ASO FORD a oni nie mają tego w systemie. System wprowadzono w 2010r, moje auto jest z 2008 i po 2010r bywało w serwisach. O co chodzi ?
To, że odkupiles auto w salonje Forda nie oznacza wcale że kupowales go od dilera. Bardzo często to są oddzielne firmy, zależne od danego dilera, które handluja używanymi autami. Ja się spotkałem z taką sytuacją kupując swojego Forda. Sprzedawca wprost mi to wyjaśnił, że do tej bazy nie mają oni wglądu, mogę sam oddzielnie o to wystąpić.
RobsonMondo 02-11-2020, 10:37 Witam Serdecznie,
Jestem przed zakupem mondeo z 2015r. Chciałbym prosić o pomoc kogoś kto pomógł by mi w uzyskaniu historii serwisowej. Proszę o kontakt priv. Jak to mówią dogadamy się.
|
|