Hej, dajcie do swoich Fokusiów chlapaki na przód? Pytam bo widze różne na allegro, a inna sprawa to że w poprzednim samochodzie nie miałem chlapaków i do tego jeszcze biały kolor auta - więc domyślacie się że pełno rysek i asfaltu było przy dolnych części nadkoli i początkowej części progów.
Zamontowałem, nic nie dają. Sugeruję odpuścić temat. Jak miałem dół brudny tak mam. Może jak będzie dużo błota pośniegowego to coś się zmieni. Do tego mistrzowie w Aso tak lewy przód zamontowali słabo, że jak zawadzę to wypada z górnego mocowania i muszę potem dociskać.
pankrakus
14-11-2017, 09:59
Witam
Dawniej mówiono aby zakładać przednie chlapacze,
bo chronią progi przed wypiaskowaniem
Biorąc pod uwagę, że progi są plastikowe (nakładka progu),
to przednie nie specjalnie mają sens
pozdrawiam
pankrakus
kubaw20055
14-11-2017, 10:22
A ja zamontowałem na przód oryginalne i polecam, różnica jest i brud spod kół nie leci tak na drzwi jak wcześniej;) Wg mnie warto;)
Też założyłem oryginalne do sześcioletniego auta. Za późno, bo lakier błotnika został już porządnie wypiaskowany. I nie kupiłbym oryginalnych chlapaczy ponownie, gdyż są one źle zaprojektowane, zresztą samo nadkole tez jest źle wymyślone. Pomiędzy przednim chlapaczem a nadkolem zbierają się śmieci. O wiele lepsza byłaby samoróbka wycięta z twardej gumy i przykręcona do nadkola tak, aby brudy ściekały na jezdnię, a nie zatrzymywały się w rowie między nadkolem a chlapaczem.
Oryginalne chlapacze są tez za twarde i zamiast ugiąć się na krawężniku, ulegają uszkodzeniu (ich mocowanie do podłogi). Słowem - pomyłka.
Wcześniej w fabii mk1 też miałem chlapacze i tam były pomyślane, wykonane i zamontowane idealnie. Czyli da się, nawet w tanim aucie.
Teraz zauważyłem, że napisałem w niewłaściwym dziale, bo o fokusie mk2.
miniupiniu
14-11-2017, 10:36
Ja się zastanawiam na kompletem do mojej foki mk3 po lifcie rocznik 2016. Tylko nie wiem które będą pasowały. Na Alledrogo widziałem chyba ze 3 rodzaje no i cena o dość dużej rozpiętości. Montował ktoś u siebie? Możecie coś polecić?
tomaszjan31
14-11-2017, 10:52
Ja zdecydowanie polecam chlapacze oryginalne. Montaż przód i tył max 10min.
Żadnego wiercenia, wszystko pasuje na wymiar. Plastik nie jest aż tak twardy ze sie połamie przy napotkaniu krawężnika. Przód na pewno pomaga przy piaskowaniu, mimo ze na progach mamy plastiki ochronne. Dodatkowo mniej wody z pędzących kół "szlifuje" spód pojazdu. Dzięki tylnim mniej sie brudzi szyba tył podczas mokrej, brudnej nawierzchni. Opisuje to z osobistego doświadczenia , montowałem przód i tył orgimały
miniupiniu
14-11-2017, 13:18
A do jakiego modelu montowałeś te chlapacze.
kubaw20055
14-11-2017, 13:31
Tutaj są oryginalne chlapacze:
https://ford.sklep.pl/product-pol-13636-blotochrony-chlapacze-Ford-Focus-MK3-1722673.html
Ale można z pewnością znaleźć to samo taniej. Odtłuść sobie miejsca styku błotnika z chlapaczem i podklej dobrze bezbarwną taśmą antyprzetarciową, bo chlapacze drgają i mogą przetrzeć lakier do podkładu lub głębiej:)
tomaszjan31
14-11-2017, 15:54
A do jakiego modelu montowałeś te chlapacze.
Kuga 2017
Bump: Tutaj są oryginalne chlapacze:
https://ford.sklep.pl/product-pol-13...3-1722673.html
Ale można z pewnością znaleźć to samo taniej. Odtłuść sobie miejsca styku błotnika z chlapaczem i podklej dobrze bezbarwną taśmą antyprzetarciową, bo chlapacze drgają i mogą przetrzeć lakier do podkładu lub głębiej
Dokładnie u nich kupowałem, nie wiem jak jest w fokusie, ale u mnie orginalne chlapacze w ogóle nie stykają sie z elementami malowanymi, czy tez z metalowymi
Mam komplet chlapacze oryginalnych, tak już kupiłem. W tym roku musiałem je zdemontować i zrobić zaprawki bo wytarły lakier. Założyłem na nowo po podklejenie folią.