Zobacz pełną wersję : [Kuga 2013-2020] nie wiem czemu system auto start-stop nie działa
migra2012 19-11-2017, 07:27 Witam
Od kilku dni posiadam nowa Kuge niestety nie wiem czemu system auto start-stop nie działa
po zatrzymaniu pojazdu na desce zapala sie szara przekreślona ikonka systemu i tyle...
Odrazu dodam ze system jest włączony, auto przejechało ponad 1000 km ( w tym blisko 700 jednego dnia), testowałem na wyłączonej klimie i światłach, temp otoczenia w zakresie 2-7 Celsjusza....
Ktos spotkał sie z czyms takim?
Z Twojego podpisu wynika, że posiadasz nowe auto w takim razie jest na gwarancji i warto byłoby ten problem rozwiązać w serwisie. Tam zapytać o przyczynę i rozwiązanie problemu a następnie nspisać o tym na forum aby zostało dla potomnych.
A bezpieczniki i przekaźniki sprawdzałeś. W instrukcji obsługi pewnie znajdziesz wskazówki.
Pozdrawiam i powodzenia.
Od kilku dni posiadam nowa Kuge niestety nie wiem czemu system auto start-stop nie działa
po zatrzymaniu pojazdu na desce zapala sie szara przekreślona ikonka systemu i tyle...
Cytat z instrukcji obsługi Foscusa
Wskazówka: Układ działa wyłącznie wówczas, gdy silnik jest rozgrzany, a temperatura otoczenia wynosi między 0°C a 30°C.
Może to to ? :D
Tu masz wyjaśnione dlaczego może się tak dziać: http://www.auto-swiat.pl/jak-dziala-system-start-stop/8n5y4d
tortoise 04-04-2019, 10:10 Cześć,
mam problem z systemem Start-Stop. Od kilku dni mi nie działa i według moich ustaleń, takim punktem "krytycznym" była... wizyta w myjni. Wtedy ostatni raz system działał tak jak powinien.
I zacząłem się zastanawiać, czy może być jakieś powiązanie ASS z wodą? Czy raczej nie tu powinienem szukać przyczyny? Czy są jakieś sytuacje, w których przestaje on działać, np. słaby akumulator?
Ford Kuga Titanium, 2.0TDCi , 180KM, 2015r.
EDIT: dziękuję za przeniesienie tematu, nie wiem dlaczego wyszukiwarka mi go nie pokazała...
Co do rozgrzania silnika i temperatury otoczenia, to były porównywalne warunki, gdy system działał i gdy nie działał. Była to różnica kilku dni, a przejechana trasa była dokładnie taka sama. Niemniej jednak zwrócę na to uwagę podczas jazdy i przetestuję po dłuższej jeździe i lepszym rozgrzaniu silnika.
Pozdrawiam.
System start-stop bardzo czesto przestaje dzialac, przy zbyt niskim napieciu akumulatora lub np. po jego wymianie.
Mozna sprobowac zrobic reset "Battery Management (Monitoring) System" i start-stop powinien zaczac znowu dzialac.
Jednak gdy reset pomoze, nalezy mimo wszystko szukac przyczyny zdeaktywowania start-stop, np. podladowac, lub wymienic akumulator.
zaczerpniete z niemieckiego forum:
Reset Battery Management (Monitoring) System :
- wlaczyc zaplon
- wlaczyc swiatla mijania
- 5x nacisnac przycisk tylnej lampy przeciwmglowej (po 5 nacisnieciu lampa ma sie swiecic)
- 3x nacisnac przycisk swiatel awaryjnych (po 3 nacisnieciu awaryjne maja dzialac)
- odczekac chwile az lampka akumulatora mignie 3x
- wylaczyc zaplon
auto start-stop nie działa
po zatrzymaniu pojazdu na desce zapala sie szara przekreślona ikonka systemu Miałem taki sam problem gdy pojemność akumulatora spadła, po naładowaniu do pełna chodził tydzień i znów ikonka robiła się szara. Wymieniłem akumulator na jesień i od tego czasu działa cały czas.
Nowy samochód nie musi mieć w pełni naładowanego akumulatora - podłącz najpierw prostownik i doładuj go do pełna, a później zobaczysz czy działa czy też nie.
maciek_84 06-04-2019, 19:45 Nie leć od razu do serwisu, odczekaj jeszcze kilkanaście dni. U mnie też na początku użytkowania samochodu były takie okresy, że system nie działał.
Witam wszystkich, po wymianie aku też mi przestał działać start-stop, zrobiłem reset jak napisał Piki1 i od tego czasu system działa bez uwag. Przed resetem napięcie ciągle było zbyt niskie, nawet raz musiałem doładować bo nie chciał odpalić. Teraz wszystko ok.
Może trochę nie na temat, ale patrząc na wasze wpisy i wiek waszych aut to moim zdaniem chyba trochę przegięcie aby wymieniać aku po 2-3 latach :roll: . W drugim aucie jakie mam akumulator padł mi dopiero po prawie siedmiu latach i na dodatek w dieslu.
jeziorek 27-05-2019, 20:33 Ja również miałem problem z ASS, raz działał raz nie. Reset rozwiązał tą sytuację, auto jeździ sporadycznie,a ASS działa zawsze.
Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka
adam_sky 25-01-2020, 20:42 Czesc,
Tak na forum jestem swiezy ale zaznacze ze przekopalem forum i chcialbym tylko doprecyzowac temat procedury resetu BMS
Start top nie dziala i zanim wymienie aku w Escape 2017 chcialbym dopytac o reset. Procedura chyba dotyczy innej wersji niz mam i to co znalazlem to to,ze reset mojego Escape 2017 2.0 EB 4x4 Titanium mozliwy jest tylko przez forscan ?
Bede wdzieczny za komentarz
Pozdrawiam
Adam
Sent from my iPhone using Tapatalk
w Focusie znajomego ASS tez nie dzialal, podlaczylem kabel z forscanem, pokasowalem bledy, i wszystko ruszylo, reset aku mozna zrobic w bardzo prosty sposob forscanem, Wydaje mi sie ze w dzisiejszych czasach kazdy powinien miec kabel do diagnostyki, wystarczy spadek napiecia i od razu pojawia sie pelno bledow, koszt kabla to groszowe sprawy. A z drugiej strony jak ASS nie dziala tym lepiej dla aku i innych podzespolow, dlatego pierwsze co robie po odpaleniu auta to: ASS off :)
adam_sky 26-01-2020, 11:14 Dziekuje za informacje
Kabelek zamowiony
Pozdrawiam
A.
Podepnę się pod temat . A jaki aku powinien być zastosowany do tego systemu ( ford escape 2018 2.0 ) ?
A jaki aku powinien być zastosowany do tego systemu ( ford escape 2018 2.0 ) ? Akumulator AGM dedykowany do systemu start-stop. Na każdym takim akumulatorze jest oznaczenie AGM Start-Stop. Ja mam np Exide ale na rynku jest cała masa, chyba każdy producent ma je w swojej ofercie. Polecam najpierw sprawdzić jakie ma wymiary skrzynka na aku szczególnie wysokość. Znajomy kupił pierwszy lepszy o danej pojemności i okazał się wyższy o 1,5 cm - nie może teraz założyć górnej pokrywy skrzynki.
Ok dzięki . Wysokość to podstawa nie może być wyżej niż 115 , już to przerabiałem ;)
Draculescu 01-02-2020, 00:05 Zazdroszczę.
Ja chętnie te badziewie bym wywalił na zawsze.
Nie wiem dlaczego Kolega chce włączyć start/stop ? Oszczędności na paliwie nie wielkie, a zużycie silnika większe. Moim zdaniem zostawić i cieszyć się że nie działa ta funkcja.
adam_sky 01-02-2020, 08:59 Zazdroszczę.
Ja chętnie te badziewie bym wywalił na zawsze.
Nie wiem dlaczego Kolega chce włączyć start/stop ? Oszczędności na paliwie nie wielkie, a zużycie silnika większe. Moim zdaniem zostawić i cieszyć się że nie działa ta funkcja.
A masz jakies wiarygodne zrodlo do poczytania, ktore mowi o tym ze silnik sie zuzywa bardziej?
Nie pytam by szydzic z komentarza ale na prawde z ciekawosci. Bardzo duzo ludzi mowi o tym ale nikt nie jest w stanie mi podac zadnych zrodel. Oszczednosc paliwa latwiej zauwazyc bo jakas jest ( mniejsza lub wieksza)
A masz jakies wiarygodne zrodlo do poczytania, ktore mowi o tym ze silnik sie zuzywa bardziej?
Nie pytam by szydzic z komentarza ale na prawde z ciekawosci. Bardzo duzo ludzi mowi o tym ale nikt nie jest w stanie mi podac zadnych zrodel. Oszczednosc paliwa latwiej zauwazyc bo jakas jest ( mniejsza lub wieksza)
moim zdaniem bardziej zuzywaja sie akcesoria silnika np: alternator, rozrusznik, akumulator, turbina, ale i sam silnik rowniez.
tomaszjan31 01-02-2020, 22:29 A masz jakies wiarygodne zrodlo do poczytania, ktore mowi o tym ze silnik sie zuzywa bardziej?
Nie trzeba nawet czytać i szukać wiarygodnych źródeł, wystarczy włączyć myślenie.
adam_sky 02-02-2020, 09:14 Nie trzeba nawet czytać i szukać wiarygodnych źródeł, wystarczy włączyć myślenie.
Zawsze trzeba szukac wiarygodnych zrodel testow lub badan.
Kiedys ludzie mysleli ze ziemia jest plaska albo ze dojezdzanie samochodem na luzie jest ( gdy juz gazniki wyszly z mody) jest bardziej ekonomiczne
Draculescu 05-02-2020, 16:24 Chwila szukania w sieci, ale to nie jest wypowiedź naukowca tylko redaktora i pewnie dla kolegi to nie będzie wystarczające.
https://autokult.pl/9791,system-start-stop-a-podzespoly-samochodu-jak-bedzie-z-eksploatacja?amp=1
"Obawy może powodować użycie tego ekologicznego systemu w autach z turbosprężarką.*Wyłączenie turbosprężarki po dynamicznej jeździe powoduje odcięcie jej smarowania i przyspieszone zużycie*. Choć w założeniu system start-stop może mieć układ monitorujący czy ze względu na turbosprężarkę silnik może zostać wyłączony, to praktyka pokazuje, że nie zawsze działanie jest zgodne ze zdroworozsądkowym rozumowaniem. Na szczęście, niekiedy stosowane są systemy podtrzymujące obieg olejowy turbosprężarki po wyłączeniu silnika."
Nie bez powodu rozrusznik, akumulator zostały wzmocnione. Dlaczego? Bo normalne elementy dawno by padły.
Jakiś czas temu czytałem że wyliczenia dot tego system zostały źle oszacowane. Zysk z użytkowania jego jest niższy. Postaram się poszukać tego źródła.
A kolega co do tego czasu znalazł?
Magikos69 14-02-2020, 10:00 Ok dzięki . Wysokość to podstawa nie może być wyżej niż 115 , już to przerabiałem ;)
Kolego, nie znalazłem niższego aku AGM niż 190 mm, co Ty na to ?
adam_sky 14-02-2020, 12:09 Chwila szukania w sieci, ale to nie jest wypowiedź naukowca tylko redaktora i pewnie dla kolegi to nie będzie wystarczające.
https://autokult.pl/9791,system-start-stop-a-podzespoly-samochodu-jak-bedzie-z-eksploatacja?amp=1
"Obawy może powodować użycie tego ekologicznego systemu w autach z turbosprężarką.*Wyłączenie turbosprężarki po dynamicznej jeździe powoduje odcięcie jej smarowania i przyspieszone zużycie*. Choć w założeniu system start-stop może mieć układ monitorujący czy ze względu na turbosprężarkę silnik może zostać wyłączony, to praktyka pokazuje, że nie zawsze działanie jest zgodne ze zdroworozsądkowym rozumowaniem. Na szczęście, niekiedy stosowane są systemy podtrzymujące obieg olejowy turbosprężarki po wyłączeniu silnika."
Nie bez powodu rozrusznik, akumulator zostały wzmocnione. Dlaczego? Bo normalne elementy dawno by padły.
Jakiś czas temu czytałem że wyliczenia dot tego system zostały źle oszacowane. Zysk z użytkowania jego jest niższy. Postaram się poszukać tego źródła.
A kolega co do tego czasu znalazł?
Na obecna chwile dotarlem do ciekawego badania odnosnie zuzycia paliwa :
https://www.researchgate.net/publication/285527846_An_Engine_StartStop_System_for_Improved_ Fuel_Economy
Przeprowadzone w duzej skali z okreslonymi kryteriami
Polecam sie zapoznac I tak jest to badanie
Jezeli chodzi o ponad normatywne zuzycie czesci dzieki systemowi start stop. Jeszcze nie udalo mi sie wyszukac zadnego badania. Poki co to tylko opinie
Ps. By dostac rezultat badan trzeba dostac zgode autora
mariuszscania 27-02-2020, 04:48 Kolego, nie znalazłem niższego aku AGM niż 190 mm, co Ty na to ?
Z tego co się orientuje: W Fordzie stosowany jest akumulator EFB a nie AGM. Akumulator typu AGM bardzo nie lubi ciepła, dlatego jest stosowany w pojazdach gdzie jest zainstalowany fabrycznie poza komorą silnika. Dużo na ten temat dowiesz się z kanału na YB mrakumulator - polecam.
Z drugiej strony sam niedawno wymieniałem niepotrzebnie akumulator w fordzie ( KUGA 2015) bo myślałem, że już "umiera" i zamówiłem AGM. Jest wyższy od EFB, ale trochę metaloplastyki z obejmą i jest normalnie zamocowany jak orygiał, przykryty oryginalną pokrywką. Pytałem producenta i nie widzieli przeciwwskazań do mocowania ich AGM w komorze silnika...
adamciom 01-11-2020, 17:51 Witam, czy system start/stop działa zawsze, czy tylko w określonych warunkach ?
W moim przypadku nie działa zawsze.
Jaka może być przyczyna ?
Nie działa jak silnik jest zimny, albo zbyt rozgrzany. Nie działa też jak jest zwiększony pobór prądu (np klima na max, radio na max itp).
Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka
adamciom 01-11-2020, 18:26 Witam, klima i zbyt rozgrzany silnik o tej porze to nie to. Może akumulator ?
Bump: Robiłem tzw reset akumulatora po którym zaczęło działać ale po jakimś czasie działa nie zawsze.
Bump:
CallMeWojnar 01-11-2020, 19:08 Powodów może być milion. Od dzisiaj użytkuje co prawda fusiona ale zauważyłem że nawet jak jest włączone ogrzewanie czy lekko skręcona kierownicą to silnik się nie zatrzyma. Rezerwa, check engine czy nie rozgrzany silnik nie gra w moim przypadku roli ale mimo wszystko musisz prześledzić instrukcję żeby wiedzieć którego warunku nie spełniasz
Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka
jeziorek 05-12-2020, 10:58 Nie działa zawsze, choć powinien działać częściej niż rzadziej. Jeśli tak nie jest to upewnij się, że Aku jest dobry i przeprowadź procedurę resetowania modułu start stop - jest gdzieś w tym wątku.
resetowania modułu start stop
to ciekawe możesz napisać jak wygląda ta procedura ????????
jest gdzieś w tym wątku tak jest procedura "Battery Management (Monitoring) System" lecz stosowana TYLKO przy wymianie akumulatora i nie powinna być stosowana przy jakiejś wyimaginowanym resecie systemu start/stop.
|
|