Tomaszabc
20-11-2017, 18:22
Cześć. Pacjentem jest Transit z silnikiem 2.2 TDCI Duratorq 85 kW.
Problemem jest brak mocy na wyższych obrotach, ponad 3000.
Niekiedy występuje też falowanie obrotów ale nie wiem czy to w tym momencie istotne.
Posiada powracające błędy sprawdzone Boszowskim KTS-em.
-Woda w paliwie (filtr zmieniony, brak czujnika wody w filtrze, podobno błąd znika po aktualizacji oprogramowania komputera)
-P0089 -Bład komputera (raczej bład standardowy przy innych błędach)
-P121C - Nieszczelny wtryskiwacz
-P0251 Błąd regulatora upustowego ciśnienia listwy CR
Wartości rzeczywiste różnych parametrów wtryskiwaczy w porównaniu do zadanych zbadane KTS-em są ok, bardzo zbliżone.
Jedynie jest widoczne odstępstwo w dawce paliwa- na wykresie przebiegu czasowego, rzeczywista dawka paliwa jest zauważalnie wyższa niż dawka zadana przez komputer (nie do końca rozumiem wpływ wyższej dawki i skąd ona się bierze)
Na wiązce nie widać żadnych przetarć.
Jakieś 40-50 tys. km. temu podobno sprawdzone/wymienione wtryski. Gniazdo wtryskiwacza znajduje się pod pokrywą zaworów więc ewentualny wyciek spod podkładki miedzianej skutkowałby przybywaniem oleju. Niestety tego nie sprawdzę bo olej wymieniony był wczoraj.
Częściowo przy diagnozie posiłkowałem się tą fordowską rozpiską:
https://pl.scribd.com/document/100275137/TSB-Ford-Transit-2006-5
Zamierzam wymienić zawór regulacji/upustu ciśnienia (~450 zł) na listwie common rail, nic innego nie przychodzi mi do głowy. Czy to dobra droga? Po ewentualnej wymianie napiszę jaki miało to wpływ.
Może ma ktoś jakieś podpowiedzi?
Problemem jest brak mocy na wyższych obrotach, ponad 3000.
Niekiedy występuje też falowanie obrotów ale nie wiem czy to w tym momencie istotne.
Posiada powracające błędy sprawdzone Boszowskim KTS-em.
-Woda w paliwie (filtr zmieniony, brak czujnika wody w filtrze, podobno błąd znika po aktualizacji oprogramowania komputera)
-P0089 -Bład komputera (raczej bład standardowy przy innych błędach)
-P121C - Nieszczelny wtryskiwacz
-P0251 Błąd regulatora upustowego ciśnienia listwy CR
Wartości rzeczywiste różnych parametrów wtryskiwaczy w porównaniu do zadanych zbadane KTS-em są ok, bardzo zbliżone.
Jedynie jest widoczne odstępstwo w dawce paliwa- na wykresie przebiegu czasowego, rzeczywista dawka paliwa jest zauważalnie wyższa niż dawka zadana przez komputer (nie do końca rozumiem wpływ wyższej dawki i skąd ona się bierze)
Na wiązce nie widać żadnych przetarć.
Jakieś 40-50 tys. km. temu podobno sprawdzone/wymienione wtryski. Gniazdo wtryskiwacza znajduje się pod pokrywą zaworów więc ewentualny wyciek spod podkładki miedzianej skutkowałby przybywaniem oleju. Niestety tego nie sprawdzę bo olej wymieniony był wczoraj.
Częściowo przy diagnozie posiłkowałem się tą fordowską rozpiską:
https://pl.scribd.com/document/100275137/TSB-Ford-Transit-2006-5
Zamierzam wymienić zawór regulacji/upustu ciśnienia (~450 zł) na listwie common rail, nic innego nie przychodzi mi do głowy. Czy to dobra droga? Po ewentualnej wymianie napiszę jaki miało to wpływ.
Może ma ktoś jakieś podpowiedzi?