Zobacz pełną wersję : Ksenony policja zatrzymała mi dowód rejestracyjny

michalox12
22-11-2017, 14:30
Witam,
W dniu wczorajszym policja zatrzymała mi dowód rejestracyjny argumentując to brakiem spryskiwaczy i samopoziomowania źródła światła ksenonowego. O ile spryskiwaczy faktycznie nie ma, to nie wiem w jaki sposób można sprawdzić wizualnie samopoziomowanie. Dodam że instalacja świateł jest fabryczna, są nawet poprowadzone rurki do spryskiwaczy, niestety brakuje samych pompek i dziur w zderzaku na nie.
Dodam, że samochód kupiłem już w takim stanie i przez 3 lata jazdy i mnóstwo kontroli drogowych nikt się nie doczepił.
Rozważam wymianę lamp na zwykłe, bo wyjdzie to chyba sporo taniej niż przerabianie zderzaka i instalacja pompek spryskiwaczy.
Dajcie znać czy mieliście podobny problem i co zrobilibyście na moim miejscu.
Pozdrawiam

FOCUS MK1 1.8 TDCi 2003

slawek-kali
22-11-2017, 15:49
Czyli co bity był?.. fabrycznie to miałby spryski i samopoziomowanie.. A sprawdzić łatwo, wystarczy włączyć zaplon/silnik i można zaobserwować jak snop światła się rusza.

Masz w ogóle pokrętło regulacji w aucie? jeśli nie to jak chcesz założyć zwykle lampy?

Tarmas
22-11-2017, 17:10
Taniej to chyba będzie jednak wstawić pompki i spryskiwacze.

waldek1221
22-11-2017, 18:09
Taniej to chyba będzie jednak wstawić pompki i spryskiwacze.

Jeżeli pisze, ze ma fabryczną instalację, to pompkę może mieć.
A wtedy wystarczą same spryskiwacze.
http://allegro.pl/spryskiwacz-dysza-reflektorow-prawy-ford-focus-mk1-i6950900512.html

michalox12
22-11-2017, 18:24
Dzięki za odpowiedzi. Tak, zderzak byl wymieniany, ale we wczesniejszym były tylko zaślepki na zderzaku. Cała instalacja jest w samochodzie, aczkolwiek brakuje spryskiwaczy- tak jakby ktoś je wyciął.

Faktycznie nie mam pokrętła regulacji wysokości lamp w aucie, więc założenie innych lamp odpada, tak?

Tarmas
22-11-2017, 21:37
Pod zwykłe lampy jest chyba inna instalacja elektryczna. Jest parę tematów gdzie ludzie chcieli wrzucić ksenony zamiast zwykłych lamp i polegli. Nie śledziłem tego zbyt uważnie, ale możesz poszukać i zebrać info o tym, czego ci brakuje i poszukać na Allegro czy szrocie.

Marek
23-11-2017, 08:25
W dniu wczorajszym policja zatrzymała mi dowód rejestracyjny argumentując to brakiem spryskiwaczy i samopoziomowania źródła światła ksenonowego. O ile spryskiwaczy faktycznie nie ma, to nie wiem w jaki sposób można sprawdzić wizualnie samopoziomowanie.
Wystarczy pierwszy argument i masz po dowodzie więc kolejny nie ma już znaczenia. Mieli rację, że zabrali bo mieli powód.

Juzek
23-11-2017, 08:52
Skręć kołami na maksa w prawo i zajrzyj pomiędzy lewe koło a blotnik czy na wahaczu są zamontowane poziomice

Wysłane z Szajsunga MkIV

kocur
24-11-2017, 06:42
Mieli rację, że zabrali bo mieli powód.

A ja się ciągle dziwię czemu po zmroku co trzecie auto jadące z naprzeciwka wali po oczach i oślepia ;)

ptaku_1
24-11-2017, 08:51
Bo jest moda na Zenony, nie wiem jak dla was ale dla mnie trzy największe grzechy w PL.
Wszystkie trzy szkodzą oczywiście bardziej innym niż samemu "kierownikowi"

1. Prowadzenie po pijaku
2. Zenony bez regulacji albo jeszcze gorzej żarnik w normalnych lampach
3. Wyciete DPFy i jazda z czarnym ogonem z tyłu przy każdym mocniejszym wciśnięciu gazu.