Zobacz pełną wersję : Odholowane auto... Czy jest sens próbować coś wywalczyć?

cezarg1410
23-11-2017, 08:56
Cześć,
Wczoraj po godzinie 24 (czyli de facto dzisiaj) stanąłem przed wyborem: parkować na zakazie na ulicy czy na kopercie dla niepełnosprawnych. W promieniu kilku ulic nie było absolutnie nic wolnego (Warszawa...). Stwierdziłem, że o 7 rano wyjdę przeparkować auto bo ktoś już pojedzie do pracy i na pewno się co nieco zwolni toteż wybrałem kopertę dla niepełnosprawnych.
No i wyszedłem. Tyle, że auta już nie było. Telefon na straż i foczka stoi sobie na parkingu straży :)
Czy są jakiekolwiek okoliczności łagodzące takiego zdarzenia? Do zapłaty mam 5 stów i wolałbym tego uniknąć.
Dodam, że posiadam orzeczony stopień niepełnosprawności pozwalający na wyrobienie karty parkingowej, ale nie robiłem tego bo uznałem, że są bardziej potrzebujący ode mnie...

Marek
23-11-2017, 09:08
Moim zdaniem jeżeli nie byłeś uprawniony do parkowania w tym miejscu to będziesz musiał zapłacić.
Zadzwoń lub podjedź/podejdź ;) do SM i zapytaj ale raczej koszt lawety i parkingu będziesz musiał opłacić bo mają umowę.

totek2
23-11-2017, 09:18
Przyjeżdżam wczoraj po godzinie 24 (czyli de facto dzisiaj) pod dom a tu wszystkie miejsca zajęte, nawet miejsce dla niepełnosprawnych, przez kogoś bez uprawnień. Jadę kilkaset metrów dalej zaparkować i wracam o kulach do domu...

*oczywiście wersja wymyślona ale tak to mogło wyglądać z punktu widzenia osoby niepełnosprawnej która chciała by tam zaparkować. i nie zmienia nic tej osobie to że masz grupę.

Juzek
23-11-2017, 10:54
Zapłać i zakończ ten wątek :-)

Wysłane z Szajsunga MkIV

Skolmi
23-11-2017, 19:40
Dodam, że posiadam orzeczony stopień niepełnosprawności pozwalający na wyrobienie karty parkingowej

Sam stopień nie uprawnia. Uprawnia rodzaj.

cezarg1410
23-11-2017, 19:59
Zdaję sobie z tego sprawę. A z racji, że mam orzeczoną niepełnosprawność ruchową w stopniu umiarkowanym to karta się należy jak psu buda :) Ale nie o tym. Nie wyrabiałem, bo zawsze sądziłem, że może mój stopień jest ciut na wyrost i są bardziej potrzebujący. Dziś zmieniłem zdanie :)

Ogólnie droga imprezka. 500 mandat, 476 holowanie i 37 doba na parkingu. Cenią się.

Wątek do zamknięcia. Napisałem go w nerwach, ale nie ma co tu roztrząsać.

Karwos00
23-11-2017, 20:43
Jeżeli na podstawie posiadanego stopnia niepełnosprawności przysługuje parkowanie na miejscach wyznaczonych to zawsze można nie przyjąć mandatu i iść do sądu. Ale wydaje mi się że opłata za parking i holowanie nie zostaną anulowane. Co najwyżej mandat. Chociaż pewien nie jestem. Oczywiście można też zarobić więcej niż 500.
Kwestia tego kto jest uprawniony do parkowania na takich miejscach - osoba z określonym stopniem niepełnosptawności czy osoba posiadające odpowiednie oznaczenia w samochodzie wydane na podstawie określonego stopnia niepełnosprawności.

paoloWawa
25-11-2017, 16:22
Niestety musisz zapłacić, wyjścia nie ma. Trzeba było na zakazie, 100zł by było i najpewniej bez holowania.

makinen
25-11-2017, 23:53
Powołaj się ma posła Kalisza. Jak parkował przed sejmem na miejscu dla niepełnosprawnych powiedział, cytuję: to gdzie miałem zaparkować, wszystkie miejsca były zajęte.

motorek4612
26-11-2017, 00:07
Powołaj się ma posła Kalisza. Jak parkował przed sejmem na miejscu dla niepełnosprawnych powiedział, cytuję: to gdzie miałem zaparkować, wszystkie miejsca były zajęte.

heheheh dobreee

kumpel Fordzika
28-11-2017, 17:53
Nie płać mandatu, niech kierują sprawę do sądu. Mozę będziesz miał szansę w oczach sądu wyjść na Tego który okazjonalnie mógł tam zaparkować, bo masz orzeczenie i dotyczy one niepełnosprawności narządu ruchu. To ważne.

Antej
28-11-2017, 21:32
Po takiej poradzie tj.
Nie płać mandatu, niech kierują sprawę do sądu. Mozę będziesz miał szansę

oczekuję z Twojej strony deklaracji ze bierzesz na siebie koszty postępowania w przypadku jak sie jednak nie uda.

kumpel Fordzika
28-11-2017, 21:38
Nie, no ryzyko jest Twoje :), ale ważne, że masz możliwość wyboru. Jeśli orzeczenie o niesprawności narządu ruch to wydaje się, że masz szansę się wywinąć.

Antej
28-11-2017, 21:42
Porada na poziomoe cafeterii czy innego onetu.

Marek
29-11-2017, 06:57
Jeśli orzeczenie o niesprawności narządu ruch to wydaje się, że masz szansę się wywinąć.

Przestań :D

Przeczytaj jakie warunki musisz spełnić aby zaparkować na miejscu dla inwalidy.

Wątek do zamknięcia. Napisałem go w nerwach, ale nie ma co tu roztrząsać.
Autor załatwił sprawę więc temat jest zakończony.