Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Montaż pod konsolą, np. Yanosika czy CB?

domadm
25-11-2017, 17:25
Cześć
Czy ktoś w MK5 montował pod konsolą jakieś urządzenie? Z CB już zrezygnuję, ale wsadziłbym tam Yanosika, np. GTR.
Czy ktoś przerabiał temat? Można tam wkręcić wkręta pod konsolę od spodu, czy też nie bardzo ze względu na sterowanie klimatyzacji?

Może ktoś ma fotki z montażu np. takiego Yanosika?

foni
25-11-2017, 17:47
mam Yanosika
postaram się do poniedziałku wrzucić fotkę

domadm
27-11-2017, 08:39
W międzyczasie moje rozwiązanie na już, choć kto wie na jak długo zostanie :)

domadm
27-11-2017, 23:33
Nikt więcej nie używa?

peteypee
28-11-2017, 07:29
Ja mam w telefonie yanka więc nawet bym nie pomyślał żeby coś dodatkowego montować. Acz kolwiek rozumiem potrzebe gdy telefon jest potrzebny do dzwonienia w trasie a nie nawigowania czy yanka. Wydaje mi sie że taka podstawka to sensowne rozwiązanie, na jakiejś niezbyt mocnej taśmie zeby dało się to oderwać. Dziurawić kokpit żeby zakładać urządzenie dla mnie troche kiszka.

Greg Poznań
28-11-2017, 07:54
Fusion i CB radio na 2 paskach taśmy 3M do góry przyklejone od pół roku trzyma się i działa :-)

foni
28-11-2017, 11:30
Montaż poprzez uchwyt trzymający samo urządzenie Yanosika GTR, a uchwyt poprzez przyssawkę do górnej części wnęki. Tam od góry przykręcona powierzchnia "przyssawkolubna". Nie widać dzięki temu śrub, a po demontażu nie ma (widocznych) śladów po montażu. Jednocześnie dzięki możliwości dość dowolnego obracania uchwytem montaż samego urządzenie nie ma wpływu na funkcjonalność wnęki.
Zasilanie odbywa się poprzez dołożony pod tunelem środkowym dodatkowy zasilacz USB.

domadm
28-11-2017, 12:08
Greg o taśmie 3M myślałem, tyle że przy naciskaniu klawiszy urządzenie by się odchylało - musi być za nim jakiś element stawiający opór.
foni ciekawy sposób, ale nie za głęboko do naciskania klawiszy? A czemu dodatkowy zasilacz USB a nie gniazdko które jest na miejscu?

foni
28-11-2017, 13:43
Naciskanie nie jest dla mnie priorytetem. W przeciwieństwie do widoczności, która przy takim lekko oddalonym i skośnym montażu jest dość przyzwoita. Poza tym nie świeci w nocy po oczach. Ale faktycznie, łatwiej naciskać klawisze w Twojej wersji montażu.

Głównym powodem dla zakupu GTRa była możliwość natychmiastowego korzystania z powiadomień (głównie informacje o suszarkach) Yanosika, bez konieczności kombinowania z apką na telefonie. Tym bardziej, że często jest tak że telefon mam podpięty pod Sync3, leży on sobie schowany i korzystanie z jego ekranu jest niemożliwe.

Dodatkowy zasilacz po to aby nadal mieć możliwość korzystania z gniazdka we wnęce. Szczerze mówiąc to mam w nie wpięte na stałe ładowarkę szybkiego ładowania i korzystam z niej dość systematycznie (nie tylko na potrzeby telefonu).

domadm
28-11-2017, 14:07
Zastosowania mamy te same, ja też wolę dedykowanego Yanosika bo to wygodniejsze i zawsze słychać. A Sync3 niech sobie działa do podcastów i muzy, poza tym ja często telefonu nie wyjmuję z kieszeni i nie doładowuję w aucie, więc mi Yanosik nie zżera baterii.

kubiba
28-11-2017, 16:10
Zasilanie odbywa się poprzez dołożony pod tunelem środkowym dodatkowy zasilacz USB.

Mógłbyś podpowiedzieć jak taki zasilacz podpiąłeś*i konkretnie pod co?:)

Greg Poznań
28-11-2017, 18:36
Ja CB przewód nad nogami pociągnąłem (jest szczelina) do lewej strony deski, pod deklem umieściłem ekstra gniazdo i wpiąłem się w bezpiecznik 10A, to jest + po stacyjce i nie zabiera mi gniazda i działa po zapłonie.

BTW ile kosztuje i gdzie nabyć tego yanosika?

foni
28-11-2017, 20:35
Mój pomysł realizował serwis. Pod tunelem miała być dołożona dodatkowa wtyczka (dolutowana do istniejącego gniazda) i w nią mam wpięty zasilacz od Yanosika. Nie chciałem nic na stałe bo jednak zasilacze też padają.

domadm
28-11-2017, 22:06
No tak, można podlutować pod istniejące gniazdo, można też w sumie zastosować rozdzielacz, choć to mniej estetyczne - aczkolwiek w przypadku urządzeń zasilanych 5V wtyczką USB są już małe wtyczki do zapalniczki z dwoma gniazdami USB.
http://www.mimport.linuxpl.info/sello/A4D7531B-27CC-4F15-AA4E-3DF1BCE338CB.JPEG
albo takie nawet z przejściówką
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQOFRS1VBF_H0oOuiI5j0ucMtOhIw8Go Gh8Cqaa5F9uUfks8-nU

Bump:

Na znanym portalu aukcyjnym znajdziesz multum ofert, ja wziąłem model GTR z rocznym abonamentem za jakieś 548 zł.

foni
29-11-2017, 09:43
na początku jeździłem właśnie z rozdzielaczem na dwa kable USB
wkurzała mnie jednak plątanina kabli i sam fakt że zabierają miejsce na półce pod konsolą
teraz mam do dyspozycji Yanosika, wolne gniazdko, jak i schowek :)

leszek
29-11-2017, 20:07
Ja wykorzystałem na ładowarkę bez przewodową i ładuje tam telefony

jvc
02-12-2017, 10:30
Około 450 zł z rocznym abonamentem na transmisje danych. (350zł urządzenie + 100 zł dane)
Tez się nad nim zastawiam, może dostanę na gwiazdkę albo sam sobie sprawię :D
Przy okazji koledzy ,którzy go używają mogli by napisać parę słów jak się to ustrojstwo sprawuje. :)

rumunn95
02-12-2017, 12:47
Panowie , działanie w większych aglomeracjach to jasne ale jak to się sprawuje w mniejszym miejscowościach ? Czy nie skuteczniej jest jednak wozić cb, biorąc pod uwagę że Tirowcy używają radyjek? Za tą kaskę można mieć spoko radyjko np klasyka uniden pro 520xl i dobra antenke. Czy są gdzieś w internetach sa dane co do skuteczności Janosika?

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

PMokry
02-12-2017, 12:52
Ja korzystam z Yanosika na telefonie jeżdżąc w jakaś dalszą trasę, albo tam gdzie wiem, że będą stali. Jeszcze nie zdarzyło mi się nie dostać powiadomienia o kontroli nawet na jakiejś mniej uczęszczanej drodze w nocy.
2 razy nie było powiadomienia o wypadku, ale prawdopodobnie byłem pierwszym przejeżdżającym obok nich, bo dopiero ludzi wychodzili z aut.

Z drugiej strony byłoby mi trochę szkoda 450zł za takie urządzenie, gdzie apka jest darmowa i działa tak samo.

jvc
02-12-2017, 14:02
Panowie , działanie w większych aglomeracjach to jasne ale jak to się sprawuje w mniejszym miejscowościach ?
Różnie to bywa. Jak jedziesz na przykład przez wioskę to wiadomo że może się trafić że nie ma ostrzeżenia. Ja jeżdżę od jakiegoś czasu przez możną powiedzieć wieś do pracy i w 90-95% powiadomienia są.

Jeszcze nie zdarzyło mi się nie dostać powiadomienia o kontroli nawet na jakiejś mniej uczęszczanej drodze w nocy.
No chyba że jesteś tym pierwszym ,który jedzie z yanosikiem :D

Z drugiej strony byłoby mi trochę szkoda 450zł za takie urządzenie, gdzie apka jest darmowa i działa tak samo.
Mnie też szkoda i dlatego się zastawiam. Minus yanosika w telefonie to to że zżera mocno baterię a nie bardzo chce mi się za każdym razem gdy jadę np. 15 minut podłączać telefonu do zasilania. Przy rozmowach telefonicznych też nie działa, ewentualnie są powiadomienia tylko w głośnikach.
Na yanosiku przejechałem już 30 tyś km. Kiedyś miałem też cb radio ,ale niestety żona zażyczyła sobie szklany dach i nie ma gdzie zamocować teraz anteny.
Podsumowując jadąc przez wioski prędzej ostrzeże nas yanosik niż ktoś w cb radiu. Kiedyś korzystałem z obu i takie jest moje zdanie.

foni
02-12-2017, 22:15
Przy okazji koledzy ,którzy go używają mogli by napisać parę słów jak się to ustrojstwo sprawuje.
Mi się nie chce bawić w Yanosika na telefonie. Pamiętać aby go włączyć, ustawić głośność, zmienić profil, włączyć dane, itp...itd.
Jeżdząc z Yanosikiem (a jeżdę jakieś 30kkm rocznie) zapłaciłem mandak za prędkość raz. 3 lata temu, gdy jechałem z Yanosikiem odpalonym na telefonie :). Jak się okazało nikt przede mną po prostu kontroli prędkości nie zgłosił... Dziś wygląda to zupełnie inaczej. Bardzo często przyjeżdżam w miejsce "zdarzenia" dosłownie kilka minut po zgłoszeniu (zatrzymany pojazd, utrudnienia w ruchu) i jako pierwszy je odwołuje. Natomiast fotoradary, inspekcje, suszarki od jakiegoś czasu mam ogarnięte przedterminowo :)

jvc
02-12-2017, 22:44
Mi się nie chce bawić w Yanosika na telefonie. Pamiętać aby go włączyć, ustawić głośność, zmienić profil, włączyć dane, itp...itd.
hmm ,ale ja teraz też wsiadam i się włącza po podłączeniu z zestawem głośnomówiącym. Wysiadam wyłącza się.
W ogóle nie ruszam telefonu nawet i ustawień.
Szukam plusów Yanosika GTR poza drenażem baterii, lekkim przymuleniem telefonu i problemami podczas rozmowy.

foni
02-12-2017, 23:22
Mirku....tak miałem przez rok
Raz dostałem demo auto (z rodziny AMG) z Yanosikiem GTR zamontowanym na stałe i wiedziałem, że nie ma od tego powrotu :)
Substytuty i rozwiązania pseudo zastępcze zawsze idzie znaleźć....ale nie zawsze dają one 100% satysfakcji :)

przemo_1981
02-12-2017, 23:27
hmm ,ale ja teraz też wsiadam i się włącza po podłączeniu z zestawem głośnomówiącym. Wysiadam wyłącza się.
W ogóle nie ruszam telefonu nawet i ustawień.

Potwierdzam w 100%

Szukam plusów Yanosika GTR poza drenażem baterii, lekkim przymuleniem telefonu i problemami podczas rozmowy.

Za plusy uważam:
- możliwość korzystania z nawigacji, która uwzględnia natężenie ruchu,
- wbudowanego rejetratora jazdy (trzeba mieć fona zamocowanego na uchwycie na szybie) - jakość nagrać wg aparatu fona,

Za duży minus, w sumie ten minus będzie bardziej dla Samsunga:od 4 stycznia 2015 posiadam Samsunga S5 Neo, od tamtego czasu przejechałem prawie 25 tys. km i praktycznie zawsze miałem włączonego Yanosika na fonie w aucie - efektem jest wypalenie ekranu fona na górnym czarnym pasku, zwłaszcza przy ikonach domku i REC od rejetratora.

maximus1986
03-12-2017, 01:08
Przymierzam się do zakupu urządzenia Yanosika. Czy ktoś testował i czy jest taka możliwość wymiany karty sim na własną z internetem mobilnym? Posiadam dwie karty do netu z PLAY i jedna leży w szufladzie a tak bym wykorzystał do Yanosika nie płacąc Yanosikowi za transmisję.

jvc
03-12-2017, 09:17
Substytuty i rozwiązania pseudo zastępcze zawsze idzie znaleźć....ale nie zawsze dają one 100% satysfakcji
Tak mi się też wydaje. :)

czy jest taka możliwość wymiany karty sim na własną z internetem mobilnym?
Może koledzy podpowiedzą, ale powinno się dać skoro sprzedają GTRa z transmisją i bez transmisji.

jvc
04-12-2017, 17:07
To jeszcze zapytam użytkowników GTRa
Jak z zasilaniem? Zaczyna działać gdy pojawi się prąd w samochodzie i wyłącza gdy go braknie ?
Pytam bo w mk5 zasilanie wyłącza się po 75 minutach. Mam już kamerę ,gdy dojdzie Yanosik to nie wiem jak będzie z poborem prądu.

foni
04-12-2017, 21:24
Z tego co ja zaobserwowałem, to GTR przechodzi w stan "uśpienia" po jakimś tam czasie (nigdy nie sprawdzałem jakim) gdy nie ma zmian w lokalizacji. Wyłącza się ekran i czuwa. Tak samo jest gdy nie ma fixa na GPSie. Ma swoją baterię, więc zanim się w ogóle wyłączy to chwilka mu zejdzie, bo jednak po zgaszeniu auta przez jakiś czas nadal jest ładowany, czy też ma podtrzymane zasilanie.
Nigdy zimą nie dostałem komunikatu, że nie załączyło się ogrzewanie postojowe bo akumulator jest zbyt słaby. A gdyby Yanosik doił mi akumulator to pewnie bym się z tym już spotkał.
Natomiast czas podtrzymywania zasilania w gniazdku można sobie ustawić przy pomocy kabelka. Zawsze to jakieś "zabezpieczenie" dla aku :)

jvc
25-12-2017, 13:09
No to dostałem yanosika. :)
Jak na razie zamontowałem go w lewej kratce na uchwycie magnetycznym. Kabel jest krótki, więc słabo z jego przełożeniem pod kolumną, starczyło na styk.
Nie wiem czy nie będzie mi przeszkadzało że zakrywa 2/3 kratki, zobaczymy...

89707

89708

Przy okazji pytanie do użytkowników.
Nie widzę w nim żeby pokazywał ilość przejechanych kilometrów i rangę.
Niby na yanasik24.pl dodałem urządzenie i teoretycznie powinien zliczać wszystko, tyle że nawet na stronie nie można zobaczyć statystyk. Jedynie w telefonie.
Też tak macie?

foni
25-12-2017, 14:52
Nie boisz się o szybę? Parkując nawet na chwilę w mniej bezpiecznym miejscu można się zdziwić....

jvc
25-12-2017, 16:18
Wtedy schowam. Generalnie w 90% raczej w bezpiecznych miejscach parkuję, czyli dom i praca :D

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

leszek
25-12-2017, 17:48
Nie boisz się o szybę? Parkując nawet na chwilę w mniej bezpiecznym miejscu można się zdziwić....

trochę już te czasy minęły mamy trochę bezpieczniej co zostawiamy w aucie

jvc
28-12-2017, 11:15
Zamontowałem.
Pierwsza trasa i zonk, nie złapał gps w ogóle przez 20km
Już myślałem że się zepsuł, ale w drodze powrotnej załapał i dzisiaj też wszystko OK.
Co do pokazywania ograniczenia prędkości , to cały czas jest 50km/h praktycznie.
Nie ważne że od 10 lat jest przez 2 km teren niezabudowany ,czy przez połowę trasy ograniczenie do 40km/h. Czyli bajer żeby zapełnić wyświetlacz.
To samo z tą eco jazdą, komu to do czego potrzebne to nie wiem...
W dodatku nie zalicza do statystyk przejechanych kilometrów.

foni
28-12-2017, 12:56
z tymi statystykami to jest.... po co? żeby bawić się w stopnie wojskowe będąc kierowcą?
bo jest w wersji na smartphona? :)
Na zakończenie podróży pojawia się podsumowanie nt trasy i powiadomień. Mi w zupełności wystarcza.

Czas pierwszego startu może być długi => jest chyba o tym w instrukcji
A poza tym może się tak zdarzyć raz na jakiś czas, gdy urządzenie dokonuje aktualizacji
spokojnie...

Eko wskaźnik ja też traktuje jako wypełniacz miejsca na ekranie. Tym bardziej, że jego wskazania zależą od dynamiki jazdy, a nie faktycznej ekonomiczności.

Polubisz z czasem :)

jvc
28-12-2017, 13:11
z tymi statystykami to jest.... po co? żeby bawić się w stopnie wojskowe będąc kierowcą? bo jest w wersji na smartphona?
Zgadza się ,korzyści z tego nie ma, ale jak widzę zgłoszenie od kogoś z jedną gwiazdką a z pięcioma to wiadomo, które jest bardziej wiarygodne ;)
No i gdybym zaczynał od terminala to nie dorobił bym się nawet pół gwiazdki :D

jvc
29-12-2017, 22:07
Co do mojego mocowania w kratce to wszystko OK, tylko niestety w nocy cały wyświetlacz odbija się w lusterku zewnętrznym. :(

W międzyczasie moje rozwiązanie na już, choć kto wie na jak długo zostanie :)
Zastanawiam się nad czymś takim
http://allegro.pl/uchwyt-metalowy-do-yanosik-gt-gtr-nowy-i7108667423.html
Zamocować to na rzepy w tym samym miejscu, może by zdało egzamin...

Montaż poprzez uchwyt trzymający samo urządzenie Yanosika GTR, a uchwyt poprzez przyssawkę do górnej części wnęki. zasilacz USB.
Wygląda dobrze, tylko cena uchwytu z przesyłką 150 zł...

domadm
30-12-2017, 14:14
Ja tam zostaję przy swoim rozwiązaniu - okazało się wygodne :)

jvc
30-12-2017, 14:46
Tą blaszkę masz przyklejoną na taśmie dwustronnej do kokpitu i yanosika?

Matych
30-12-2017, 19:43
Janośk sprawdza się bardzo dobrze jak leży tu trzeba tylko dokupić cieniutki kabelek z wtykiem kątowym

jvc
30-12-2017, 21:03
Tylko chodzi o kwestie montażu, bo to że to dobre miejsce to wiemy.

Matych
30-12-2017, 22:29
On tam sobie po prostu leży nie trzeba go montować w uchwyt-jest tam oparcie

domadm
31-12-2017, 10:07
Tą blaszkę masz przyklejoną na taśmie dwustronnej do kokpitu i yanosika?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu TapatalkaBlaszka jest tylko odpowiednio wygięta i wsunięta pod taką grubą gumę która jest fabrycznie na spodzie - trzyma samo.
Natomiast sam Yanosik jest przyklejony od spodu na taśmie dwustronnej, a na tej blaszce się tylko opiera.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

jvc
02-01-2018, 17:54
Macie chyba jakieś lepsze te wersje yanosika.
Położyłem jak kolega @Matych (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=73147) i niestety nie złapał sygnału gps.
Przykleiłem pod konsola ( na taśmie dwustrunnej do góry) trochę przed gniazdem zapalniczki i również brak sygnału.
Niby jak położyłem luzem obok gniazda to złapał sygnał.

Jutro spróbuję wysunąć jeszcze bliżej, ale to dziwne że u was łapie sygnał a u mnie nie.

Oczywiście gdy zamontuję go w kratce to nie ma problemu.

domadm
02-01-2018, 18:04
Ja się aż zdziwiłem że tak dobrze tam łapie.

jvc
02-01-2018, 18:30
Ja po przeczytaniu tematu zdziwiłem się że nie ...

Nie zareklamuję bo powiedzą że przy szybie działa.

domadm
02-01-2018, 19:20
Ale sprawdzałeś w trasie? Bo w garażu też nie łapie tylko po kilku minutach w drodze.

jvc
02-01-2018, 19:39
Nie no w trasie, 20 km. W dodatku jak nie złapie fixa to się wyłącza po 5 minutach.

Matych
02-01-2018, 21:06
Jechałem 300 km na święta i dziś z powrotem żadnych problemów.

foni
02-01-2018, 22:04
Nie no w trasie, 20 km. W dodatku jak nie złapie fixa to się wyłącza po 5 minutach.

Oddaj do serwisu. Poważnie. U mnie też tak było i u kolegi również. Skończyło się wymianą płyty głównej i wydłużeniem abonamentu.

jvc
02-01-2018, 22:27
Ale co mam im powiedzieć jak na szybie łapie fixa.

Pitol321
02-01-2018, 22:37
Opisz problem: że łapie Ci tylko przy szybie, a wewnątrz auta już nie. W miejscach gdzie łapie yanosik znajomego, Twój ma straszne problemy lub wcale nie łapie.

jvc
03-09-2018, 21:45
Odświeżę temat. Yanosik spakowany do wysyłki na reklamację.
Ostatnio już nawet przy szybkie rzadko łapał sygnał.

Może ktoś ma pomysł jak zamontować antenę CB jeśli mam szklany dach i wersję HB gdzie bagażnik otwiera się 1,5 metra do góry :)
Mam cały komplet z mk4 i tak leży już prawie dwa lata nie używany.

Matych
03-09-2018, 23:08
Rozumiem że uchwyt anteny magnetyczny?

jvc
04-09-2018, 06:31
Tak ,magnetyczny, w tym właśnie jest problem.
Najlepiej było by na klapie bagażnika .Może są jakieś kable od anteny na spirali żeby się ładnie to chowało podczas zamykania klapy. Antena nie jest duża.
Nie mam innego pomysłu.

kivlov
06-09-2018, 15:08
Cały czas się zastawiałem gdzie zmieścić moje CB radio. Dziękuję chłopaki za rade. Musze tylko spróbować czy mój wielki president tam się zmieści. Zawsze jeździłem z Yanosikiem i CB teraz tylko Yanosik, ale lepiej mieć dodatkowo CB. No i musze kupić jakąś małą antenę, bo mam dużą i trochę niewygodne to w parkingach podziemnych i do wjazdu do garażu.

Woytas
07-09-2018, 06:35
A ja mam wrażenie , że w osobówkach już mało kto korzysta z CB .. moje leży z 2 lata w garażu i chyba skutecznie wypiera je yanosik .... co do montażu u mnie działa na telefonie i łączy się z SYNC po BT ... wystarczająco skuteczne

Danielo_82
07-09-2018, 07:07
Anten na dachach osobówek widzę ciągle całkiem sporo. Problem tylko, że nikt się nie odzywa.

kivlov
08-09-2018, 08:42
Cos w tym jest, że yanosik wygrywa jeżeli chodzi o wygodę. Brak suzmów... Ale jednak CB to CB

wojnadk
10-09-2018, 19:10
Witam wszystkich forumowiczów,mi się udało we wnęce pod nawi, zamontować cb radio , które mi akurat jest bardzo potrzebne, ponieważ jeżdżę w trasie,postaram się wkleić zdjęcia jak to ogarnąłem!
Tomek;-)

kivlov
10-09-2018, 19:31
Czekamy na zdjęcie.

leszek
16-09-2018, 16:15
u mnie tylko leży

jvc
20-09-2018, 14:28
Mój Yanosik przyszedł po reklamacji, wymieniono baterię....
Co ma bateria do łapania sygnału GPS to nie wiem ,ale niebawem się okaże czy pomogło.

totek2
26-12-2018, 21:15
Zrobiłem trochę kilometrów z Yanosikiem na kratce po lewej i samo miejsce może być ale wyświetlacz yanosika za mocno świeci nawet na najniższych ustawieniach.
Docelowo wyląduje w konsoli środkowej, wtedy zobaczę czy trzeba jeszcze ekran folią przyciemnić.

mondeo_mk5
29-01-2021, 19:40
Mój Yanosik przyszedł po reklamacji, wymieniono baterię....
Co ma bateria do łapania sygnału GPS to nie wiem ,ale niebawem się okaże czy pomogło.

Kolego, i jak po wymianie baterii przez serwis? U mnie jest podobnie, tzn. prawie podobnie. Chciałem pod tunelem jak koledzy zasugerowali, nie łapał fixa. A jak cudem złapał to tracił. Pozostaje pod szybą, myślałem obok lusterka ale będzie mocno po oczach nocą świecił.
Póki co cały czas w kratce nawiewu na kablu magnesie :)

jvc
03-02-2021, 14:28
Bateria wymienna i pomogło. W sumie to po roku kolejny raz ją wymienili na gwarancji bo było to samo :D

mondeo_mk5
03-02-2021, 20:52
O kurde, to pechowo trafiłeś :) U mnie póki co działa jak należy ale z racji pracy zdalnej również mniej jazdy... wiecej janosik odpoczywa niż pracuje :)