Zobacz pełną wersję : [Kuga 2008-2012] Demontaż kokpitu, podszybia wewnętrznego
Meniumeh 27-11-2017, 21:00 Czy ktoś może demontował tą wewnętrzną część kokpitu, która znajduje się przy szybie ?
Są tam dwa małe trójkąty od nawiewów i taka półka. Jak się je wyciągnie to widać po jednej śrubce przy nawiewach i dwie śrubki przy półce.
Zastanawiam się czy to wystarczy, żeby wyciągnąć tą wąską część kokpitu, która przylega do szyby.
Jeszcze pytanie co to jest ta czarna kulka na rodku deski rozdzielczej przy szybie ?
Poniżej zdjęcia.
....co to jest ta czarna kulka na rodku deski rozdzielczej przy szybie ?
....
Czujnik nasłonecznienia klimatyzacji automatycznej.
Niestety są jeszcze wkręty po jednym z każdej strony pod tą jasną osłoną słupka A. Z tego co widzę raczej bez zdjęcia całego kokpitu z "Cross Car Beam" się nie obędzie ponieważ pomiędzy kokpitem a tą częścią są piny indeksujące.
Meniumeh 28-11-2017, 21:15 Tymi wkrętami po bokach trochę mnie zmartwiłeś bo oto kolejny element do ściągnięcia. Swoją droga próbowałem trochę odginać te jasne osłony ale nic jie drgneło. A co to są te piny indeksujące ?
Tymi wkrętami po bokach trochę mnie zmartwiłeś bo oto kolejny element do ściągnięcia. Swoją droga próbowałem trochę odginać te jasne osłony ale nic jie drgneło. A co to są te piny indeksujące ?
Są to inaczej mówiąc piny które naprowadzają i pozycjonują jednocześnie przy montażu.
bez zdjecia deski zapomnij
marel12467 09-12-2017, 23:00 Nie zdemontujesz tego bez zdjęcia deski , demontowałem całą deskę to wiem , wkręty są nie tylko pod kratkami nawiewów i tym schowkiem ale również pod osłonami słupków i 20 cm od schowka podszybia po lewej i prawej stronie , nie próbuj tego podginać bo się połamie. Dodatkowo element ten znajduje się na kołkach ustalających i najpierw przykręcany jest do deski a dopiero później montowany z całą deską. Jeśli chcesz demontować deskę to pracy jest na 5 dni po 7 godzin dziennie łącznie z tym że trzeba demontować przednie drzwi
Meniumeh 17-12-2017, 16:16 Teraz to na pewno nie będę tego demontował. Widać, że auto produkowane tak żeby było łatwo i szybko podczas montażu i sprzedać a potem to niech się dzieje co chce.
marel12467 17-12-2017, 21:55 Teraz to na pewno nie będę tego demontował. Widać, że auto produkowane tak żeby było łatwo i szybko podczas montażu i sprzedać a potem to niech się dzieje co chce.
Jeśli chcesz podrzucę ci link do filmiku jak rozbierałem koledze kugę to zobaczysz jak to fajnie wygląda :)
DamianP33 27-11-2022, 15:20 Witam demontował ktoś deskę rozdzielczą mianowicie chcę się dostać do kostki od grzania szyby czołowej.
...chcę się dostać do kostki od grzania szyby czołowej.
Demontaż deski ma dokładnie NIC do planowanej czynności. Kostka do podłączenia grzania szyby czołowej jest pod podszybiem ZEWNĘTRZNYM (na środku).
We wnętrzu - u góry nad lusterkiem wstecznym - jest jedynie podłączenie masy do grzanej szyby.
DamianP33 27-11-2022, 17:56 Na zdjęciu niżej kostka jest na środku na dole bo ja mam tej samej firmy szybę
Bump: I na necie szukam i każda szyba ma dolne podłączenie wewnątrz samochodu
Na zdjęciu niżej kostka jest na środku na dole bo ja mam tej samej firmy szybę i tu się mylisz , nikt nie rozbiera deski do wymiany szyby czołowej , jeszcze raz proponuje się przyjrzeć
https://allegro.pl/oferta/ford-kuga-mk1-szyba-przednia-czolowa-grzana-08-ori-9982962018?reco_id=eeadafe0-6e81-11ed-830b-8ea18d6db340&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b 2d7366fdd6604cf017
nawet etis mówi o tym że wyciąga się lampkę przy lusterku wstecznym i tam odkręca się przewód szyby oraz rozpina wtyczkę pod podszybiem na środku.
Wtyczka jest na podszybiu, przy mechanizmie wycieraczek
Na zdjęciu niżej kostka jest na środku na dole bo ja mam tej samej firmy szybę
Dostałeś już odpowiedź...
I pamiętaj Tedi_k może Cię op......ić, wyśmiać, ale zawsze prawdę mówi!
DamianP33 03-12-2022, 13:12 Jest ta kostka faktycznie tam gdzie mówisz a mam pytanie czy ktoś mierzył miernikiem jaki prąd płynie bo sprawdzałem i na tych dwóch pinach jest napięcie to tak musi być?
Tu dwa zasilania, masa na górze.
Albert72 21-09-2023, 08:42 Witam wszystkich Kolegów na forum. Jestem nowym użytkownikiem ponieważ niedawno zakupiłem swojego pierwszego forda Kuge 2011 2.0 tdci. Autko bardzo Ladne ale oczywiście lekko puknięte w przód. Naprawa bezproblemowa ale wczoraj utknąłem na wyciągnięciu deski. Wszystko wyjęte ale zostały mi śruby torxy które trzymają dech na podszybiu. Są pod listwą podszybia. Koledzy jak je odkręcić bo listwy odchylić nie mogę. Śruby listwy odkręciłem, te pod słupkami też. Może Ktoś pomoże co ma doświadczenie. Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam.
Cześć, jak zdemontować osłonę kolumny środkowej od strony pasażera. Chcę dostać się do miejsca montażu nagrzewnicy Ptc?
Bump:
https://www.fokuman.com/floor_console-651.html
Najpierw demontujesz to z sekcji 'Floor Console Extension - Vehicles With: Center Armrest', poźniej resztę*.
Na koniec zostaje lewarek zmiany biegów z całym jego stelażem. Tu masz dwa wyjścia. Albo go demontujesz w całości i wtedy PTC wchodzi / wychodzi elegancko, albo rozwiercasz 3 zgrzewy po stronie pasażera, lekko odginasz górną część i nagrzewnicę wkładasz / wyciągasz uprzednio odkręcając plastikową pokrywkę i przewody prądowe. Stelaż później skręcasz śrubami.
* w opcji z rozwiercaniem zgrzewów nie trzeba demontować całego tunelu z podłokietnikiem.
Dzięki będzie ciężko bez tutorial ale będę się starał; w mondeo MK4 zajęło mi to 1h
|