Zobacz pełną wersję : Usuwanie rys na plastikowym zderzaku
Hej, wie ktoś jak usunąć dość głębokie rysy na zderzaku w MK3 ? wiadomo to nie jest nic zdrożnego, ale jednak troche mnie kuje w oczy heh, sami wiecie ocb.
Dodatkowo mam drugie pytanie czy ktoś zna jakiś specyfik który zniweluje "ryski" drobne w kolorze srebrny metalik? pasta tempo? czy coś innego?
Ja polecę specyfik o nazwie "meguiars ultimate compound" do usuwania mniejszych rys. Mam porównanie tylko do K2 Ultra Cut i.. nie ma porównania. K2 zostawia po dotarciu mikrorysy widoczne pod światło, gdzie UC zostawia super wykończoną powierzchnie. A nadaje się nawet do polerowania szkieł zegarków(przetestowane!) ;)
Co do głębokich rys to jeśli widać bazę/plastik to niestety lakier zaprawkowy(ale wiadomo - będzie się odróżniać) lub po prostu malowanie całego elementu.
Dodatkowo mam drugie pytanie czy ktoś zna jakiś specyfik który zniweluje "ryski" drobne w kolorze srebrny metalik? pasta tempo? czy coś innego?
oryginalny lakier od Forda (dwie plastikowe tubki) czyli zestaw naprawczy.
Osobiście polecam.
Co do plastików, ja zazwyczaj po prostu używam wosku do plastików żeby plastik był czarny jak smoła.
Nie wiem czy na fotach detailingu samochodowego nie będzie najlepszych rad, choć naprawianie rys nie jest tym samym co detailing
Wasabi88 29-11-2017, 08:05 https://www.youtube.com/watch?v=vkrp9zjuM54
Bez maszyny się nie obejdzie.
lukaszooo 29-11-2017, 12:06 Guzik prawda..... Rozumiem że nigdy nie miałeś doczynienia z detalingiem.
Wszystko mozna zrobić samemu i to niewielkim kosztem, nie potrzebujesz żadnych maszyn ani cudownych środków za 200zł. Wszystko zależy jak masz zniszczony ten zderzak. Nie ukrywam że szybciej jest wypolerować coś polerką ale ręcznie też się da.
Na srebrnym nie będą widoczne hologramy więc mozesz pobawić sie ręcznie pastą tempo.
Bardzo duzo moze ukryć wosk i polecam ci go nałożyć. Na początku kup sobie jakiś malutki marketowy (wosk twardy) żeby nauczyć się jak go nakładać a potem polecam coś z palety Dodo juice, drogi ale naprawde porządny.
Wasabi88 29-11-2017, 18:53 Pastą tempo? Ty jestes za to ,,miszcz" detailingu. Takie rady to sobie zostaw dla siebie. Powodzenia w usuwaniu śladów po zmatowieniu papierkami na mokro. Bo tak sie powinno wyrównać zaprawkę, aby nie wystawała ponad otaczającą powierzchnię lakieru.
rumunn95 29-11-2017, 18:56 E tam pasta tempo jest dla profesjonalistów, ja używam wd40 8-)
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Oj jak się ciekawie wątek rozwinął :P
kolakinio 30-11-2017, 01:57 Popieram Wasabi88.Bez maszyny się nie obejdzie.Ręcznie to można dostać odcisków a efekt jest mizerny.Zrobienie auta jak należy(mycie,glinkowanie,polerowanie,inspekcja itp.) to cały dzień pracy.I to maszynowo.Pasta Tempo.Wolne żarty.Meguiars ok,ale osobiście polecam serie Menzerna.Od past polerskich po liquidy zabezpeczające lakier.No i w miare przystępne cenowo.
lukaszooo 30-11-2017, 12:30 Gosc chce poprawic zderzak a wy wyjezdzacie ze bez stosu kosmetykow i 1000zl nic nie zrobi.
Zderzak jest plastikowy wiec amatorowi nie radze dotykac polerki. Srebrny kolor duzo wybacza, pasta tempo przez 2 godz a nastepnie wosk i bedzie pan zadowolony.
Wasabi88 30-11-2017, 13:41 Autorze wątka nie słuchaj kolegi lukaszooo. Jeżeli nie chcesz kupować polerki to udaj się do studia detailingu w Twojej okolicy niech Ci ogarną te rysy na zderzaku. Jak chcesz usunąć rysy, które nie są wyczuwalne pod paznokciem to meguiar's scratch x 2.0 bądź meguiar's ultimate compound i do tego pad tri color do ręcznego polerowania. Tempo nie używaj. Po kilku myciach zostaną usunięte jej wypełniacze, wówczas możesz się załamać w jakim stanie jest Twój lakier. Jak się zdecydujesz na polerkę to polecam koniecznie maszynę dual action, musiałbyś się bardzo postarać żeby przypalić lakier.
|