Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] 2.0TDCI 90kkm Kopci przy przyspieszaniu.
Witam.
Mam Focusa z 2009r. z przebiegiem 90kkm, 2.0 Tdci 136km, bez DPF fabrycznie. Przebieg jest pewny, auto mam od nowości. Użytkowany niestety głownie w mieście. Ostatnio przy przyspieszaniu zaczął dość mocno kopcić na czarno, nawet na rozgrzanym silniku. Nie zauważyłem wzrostu spalania, ani innych niepokojących objawów, oleju nie bierze. Pierwsze co przychodzi do głowy to wtryski ale chyba przebieg jest zbyt niski? W lecie miałem problem z odpalaniem, byłem na diagnostyce w Fordzie, mechanik powiedział, że z silnikiem wszystko ok, winny okazał się rozrusznik (wywalone tulejki). Co to może być? Jest szansa aby ELM327 coś wykazał? Jeśli tak to na jakie parametry patrzeć?
Pozdrawiam,
Krzysiek
Czarny dym to niespalone paliwo. Czyli albo jest go za dużo, albo powietrza jest zbyt mało. Może EGR zaczyna szwankować? Błędów może nie powodować, ale kompa i tak warto podpiąć.
Gasior83 29-11-2017, 13:43 Mi w 1.6 tdci pękła karbowana rura do kolektora dolotowego i kopcił jak stary Star.
Autopros 29-11-2017, 19:36 W silnikach 2,0 TDCi bardzo często pęka rura intercoolera. Awaria znana również posiadaczom Volvo S40/V50 2,0D. Otwórz maskę, odpal silnik, poproś drugą osobę o cykliczne gazowanie silnika od wolnych obrotów do 2500 i z powrotem. Stojąc przed samochodem będziesz miał te gumowe rury po lewej stronie. Spora szansa, że z którejś będzie dość mocno dmuchać. Jeśli moja teoria jest słuszna, to diagnostyka nie wykaże błędów. Najtaniej, najszybciej i najłatwiej kupisz to w sklepie turborury. Tylko patrz dokładnie na schematy, to były dwa typy dolotu. Kupowałem u nich oba typy, montowałem do Volvo i Fordów, pasują bardzo ładnie.
Jak Cię to pocieszy, to jest to przypadłość większości silników turbodoładowanych w pewnym wieku. W silniku 1,8 TDCi pęka kolanko 90 stopni. Ludzie przyjeżdżają przerażeni - tornado się pod maską włącza, bo dmucha z tego prosto w przegrodę i podszybie.
Posprawdzam to wszystko i dam znać. Ściągnąć maskownicę z góry do prób?
Bez osłony silnika będzie lepiej widać ;)
Miałem dziś tylko chwilę w garażu podziemnym , jutro popatrzę i "pogazuje" przy dziennym świetle ale nie wygląda to za ciekawie. Nie wiem czy to paliwo czy olej ale widać, że dość mocno bryzga (pod dużym ciśnieniem) bo wszystko jest ubabrane ale nie ma tego dużo, nic nie kapie spod auta, mam swoje miejsce i nie ma śladów, osłona silnika od środka też nie jest zalana.
Nie wiem też czy to z tego węża na którym są ślady czy bryzga na niego. Co to może być?
89118
Autopros 02-12-2017, 12:48 Olej silnikowy. Nie przejmuj się, w dolocie zawsze jest tłusto, turbosprężarki z VNT ze swojej natury puszczają trochę oleju w dolot. Wygląda na tym zdjęciu jakby strzeliła właśnie opisywana przeze mnie rura i wyrzucała powietrze razem z mgłą olejową na wszystko co ma pod spodem. Nie stresuj się, to tylko ta rura. Oprócz rury będzie Cię to jeszcze kosztować zmywacz do hamulców w sprayu (około 15 zł), wymienisz rurę, zmyjesz ten syf zmywaczem i po sprawie.
Bump: http://turborury.pl/ford/193-przewod-turbo-intercoolera-ford-focus-ii-20-tdci-3m516c646y-3m516c646yh-6m516k863ja-1324644-1324645-1344155-1530297.html
To powinno być to, ale jeszcze popatrz pod maskę i na schematy przed zakupem. Wsadź kogoś do samochodu, niech gazuje jak Ci wcześniej opisałem, a Ty włóż rękę pod tą rurę na górze, powinieneś dostać cieplutkim powietrzem po palcach. Tylko proponuję od razu uzbroić się w chusteczkę :wink:
Pękła dokładnie ta rura zaznaczona na czerwono od spodu na odcinku około 5cm. Dmucha faktycznie jak tornado. Właśnie miałem pytać czy to normalne, że tak bryzga olejem. Bardzo dziękuję za pomoc i za uspokojenie. Czy jest sens to zaklejać taśmą "na gada" do póki nie dojedzie rura czy nie ma to sensu?
89130
Autopros 02-12-2017, 20:51 Najpierw kliknij i opłać zamówienie, a dopiero potem łap za Power Tape. Bo zatkasz, zapomnisz, a potem jak walnie, to się rozlezie na większym odcinku. A pamiętaj, że taka nieszczelność źle wpływa na turbosprężarkę, bo biedna próbuje napompować ciśnienie, ale ucieka jej w atmosferę. Przez to pracuje na bardzo wysokich obrotach. Idąc tym tropem, jak Ci taką łataninę rozerwie jak będziesz przyspieszać z gazem w podłodze i nagle zejdzie całe ciśnienie z dolotu, to w skrajnym przypadku może rozerwać wirnik turbosprężarki.
Ale "na chwilę", jeżdżąc świadomie, załataj do czasu wymiany, może chociaż trochę lżej tej turbosprężarce będzie.
BTW, znalazłem jeszcze na ich stronie drugi, tańszy:
http://turborury.pl/ford/200-przewod-turbo-intercoolera-ford-focus-ii-20-tdci-1530297-3m516c646y-3m516c646yh-6m516k863ja-1324644-1324645-1344155.html
Różni się niby 2 mm średnicy, więc powinieneś jeszcze zmierzyć to mocowanie na górze, przy kolektorze. Z drugiej strony 56, a 58 mm... Powinno dać się napchnąć.
Lukasz2525 02-12-2017, 21:02 Co to jest za silnik 2.0 tdci bez dpf w mk2? Od kiedy takie były? Ja w 2008 mam z dpf i inną przepustnicę, podwójną.
W polskim salonie można było tak zamówić, były do wyboru z DPF i bez. Ja mam MK2 FL z sierpnia 2009r.
Rurę już zamówiłem. Ta tańsza jest do wersji z plastikową rurą fabrycznie, u mnie jest elastyczna fabrycznie więc wziąłem tą droższą.
Autopros 02-12-2017, 21:29 Ma DPF. Były dwa typy dolotów. Ty masz ten:
http://turborury.pl/ford/195-przewod-waz-turbo-intercoolera-ford-focus-3m516c646ud-3m51-6c646-ud-1337785.html
Zawsze mnie intrygowało po co jest ten drugi przepływ. Tyle teorii, że ta druga rura to przelot z pominięciem intercoolera, wykorzystywany przy zimnym silniku. Ale nigdy nie miałem czasu, żeby się nad tematem pochylić, bo jak już się trafiał takowy samochód, to zawsze miał strzeloną tą między intercoolerem a kolektorem, więc o sprawdzeniu skąd idzie ta druga nigdy nie pamiętałem.
Lukasz2525 02-12-2017, 21:44 Mi trochę świszczy już od dawna, ale auto ma buta jak trzeba i nie kopci. Jest jakieś typowe miejsce, w którym pęka przy podwójnej przepustnicy ?
Autopros 02-12-2017, 22:34 Tak, rozłazi się ta sama rura, tylko jest nieco innej długości i ma inny kąt wejścia w przepustnicę. Jak świszcze, to sprawdź jeszcze sam intercooler. Potrafią puszczać przy złączeniu plastikowego zbiornika z aluminiowym radiatorem. Jak będzie zaolejony w tym miejscu, to znaczy, że puszcza.
Lukasz2525 02-12-2017, 22:42 Zajrzę w wolnej chwili, chociaż zaczyna się robić zimno, a tak jak pisałem auto jeździ.
Autopros 02-12-2017, 22:45 Lepiej zajrzyj, szkoda turbosprężarki. Zapobiegaj, nie będziesz potem leczyć.
Lukasz2525 02-12-2017, 22:49 Auto będzie u mechanika na regenerację hamulców z tyłu (zaciski, ręczny, te sprawy), to powiem mu, żeby obczaił, bo szczerze mówiąc trochę mi się nie chce przy obecnych temperaturach zaglądać do auta, a intercooler nie jest chyba tak na wierzchu za bardzo.
Autopros 02-12-2017, 23:02 Jak mu w "zęby" zajrzysz, to będziesz widział intercooler. Przez wlot pod tablicą dość dobrze go widać, aczkolwiek jeśli puścił od drugiej strony, to zobaczysz to dopiero po wejściu pod samochód i zdemontowaniu hokeja pod zderzakiem.
Ma DPF. Były dwa typy dolotów. Ty masz ten:
http://turborury.pl/ford/195-przewod-waz-turbo-intercoolera-ford-focus-3m516c646ud-3m51-6c646-ud-1337785.html
Zawsze mnie intrygowało po co jest ten drugi przepływ. Tyle teorii, że ta druga rura to przelot z pominięciem intercoolera, wykorzystywany przy zimnym silniku. Ale nigdy nie miałem czasu, żeby się nad tematem pochylić, bo jak już się trafiał takowy samochód, to zawsze miał strzeloną tą między intercoolerem a kolektorem, więc o sprawdzeniu skąd idzie ta druga nigdy nie pamiętałem.
Jeśli to jest odpowiedź na mój post to dpfa nie ma. Rura jest ta http://turborury.pl/ford/193-przewod-turbo-intercoolera-ford-focus-ii-20-tdci-3m516c646y-3m516c646yh-6m516k863ja-1324644-1324645-1344155-1530297.html
|
|