Zobacz pełną wersję : ile rezerwy?

alchemik
07-11-2004, 21:22
witam serdecznie. czy ktoś może mi powiedzieć ile jest rezerwy paliwa po zapaleniu się kontrolki? silnik 1,4 benzyna?

+RAFAŁ+
07-11-2004, 22:03
Roznie z tym bywa bo przy roznych temperaturach benzyna ma rozna objetosc. Z tego co zauwazylem to zostaje okolo 5 litrow.

chromol
07-11-2004, 22:11
przy moich obserwacjach stwierdzam, że w granicach 7-5 litrów. nigdy tylko zobaczę pomarańczowo-żółty świecący dystrybutor staram się podjechać pod dystrybutor. po co kombinować, gdy samochód stanie w szczerym polu ??

alchemik
08-11-2004, 19:33
dziękuję za info. pytałem głównie w celu określenia przybliżonej wysokości spalania mojego fusion-a. dziękuję i pozdrawiam.

artlos
23-11-2004, 09:05
Jeśli chcesz określić spalanie FF to najprostrzym rozwiązaniem jest zatankowanie 2x do pełna. Co do rezerwy to w baku pozostaje ok. 5-7 literków benzynki :razz:

alchemik
23-11-2004, 20:41
co do spalania to po ostatnim tankowaniu do pełna wyszło 6,9 l/100km, a rezerwy faktycznie jest około 5-7l, przy czym skłaniam się w kierunku 7. pozdrawiam.

Ania
27-11-2004, 20:52
U mnie po zgaszeniu ostatnich cegiełek, tych połówek,przejeżdzam jeszcze ze 20 km-25km.nerwowo szukam najblizszej stacji.Doświadczyłam już zatrzymanie pojazdu z braku paliwa. :lol:

Gosia
27-11-2004, 21:22
oh tak ja niestety też stałam bez paliwa :(
zazwyczaj tankuję gdy świeci się ostatnia kreseczka, ale pewnego dnia w drodze z Warszawy do Katowic postanowiłam być "twarda" i nie panikować ,
stanęłam przed Częstochową i czekałam około 50 minut na dowóz paliwa :razz:

Sqad
27-11-2004, 23:52
Dam tylko skromną rady.
Wszyscy wiemy jakiej jakości jest paliwo na polskich stacjach. Bardzo wielu producentów
samochodów pisze w instrukcjach iż nie wskazana jest jazda na rezerwie.
W baku odkłada się woda, a co zasysa silnik jeśli nie ma czystej waszki chyba wyjaśniać nie
trzeba. Może moja sugestia nie tyczy się aż tak mocno nowych samochodów...ale...

Zaleciłbym profilaktycznie raz na pół roku wlewać na pełen bak setke nafty, taki zabieg
wybija wode z paliwa. Proste ale skuteczne.

Szkoda filtrów paliwa!!!

Dj Brabus
29-11-2004, 11:32
Dam tylko skromną rady.
nie wskazana jest jazda na rezerwie.[] Może moja sugestia nie tyczy się aż tak mocno nowych samochodów...ale...

Kolega Sqad bardzo dobrze pisze i również przyczyniam się do apelu - NIE JEŹDZCIE NA PALIWIE DO OSTATNICH OPARÓW!!! Jest jeszcze jedna bardzo ważna sprawa - w zbiorniku znajduje się pompa paliwa, która może pracować TYLKO I WYŁĄCZNIE w paliwie!! Jeśli zabraknie go w zbiorniku i pompka wynurzy się z benzyny, to po kilku minutach się zatrze!!! Uwierzcie mi - wiem coś o tym!! Prowadzę firmę motoryzacyjną i mam do czynienia z takimi pompami na codzień!!

chromol
30-11-2004, 22:32
Dj Brabus, w zbiorniku znajduje się pompa paliwa, która może pracować TYLKO I WYŁĄCZNIE w paliwie!! . już dzisiaj któryś raz piszę o wrażeniach z przeglądu zimowego. przy okazji tegoż przeglądu porozmawiałem z serwisantem salonu. między innymi opowiedziałem o pompie paliwowej i jej pracy bez paliwa. stwierdził, że jedynie brak paliwa w baku może spowodować zatarcie się pompki, albo jeszcze gorsze w postaci zapowietrzenia układu paliwowego. podobno w fordach jest ciężko później taki układ odpowietrzyć.może w innych autach pompki są delikatniejsze. o ten fakt popytam jeszcze w innych serwisach i niezwłocznie powiadomię o rezultatach i spostrzeżeniach.

Mareko
10-12-2004, 18:06
U mnie po zniknieciu ostatniej cegielki mozna jeszcze przejechac gora 25 km :) Raz sprawdzilem i juz wiem :)

Michal_BB
03-01-2005, 15:56
Moje doświadczenia wskazują na następujący układ:
duża cegiełka = 5 l
mała cegiełka = 2,5 l
Cegiełek jest w sumie 7 dużych i 2 małe co daje 40 l.
Czyli zapalenie kontrolki braku paliwa oznacza, że jest jeszcze ok. 7,5 l, a zgaśnięcie ostatniej cegiełki oznacza, że jest jeszcze 5 l.

aelek
07-01-2005, 09:16
Witam
Niezależnie jak dużo mamy paliwa w baku pompa zawsze zasysa z dna zbiornika!
Jak są paprochy w baku to zostaną zassane nawet przy pełnym baku!
Z doświadczeń znajomych w ASO, pompa paliwa może się zatrzeć jedynie przy dłuższej jeździe z PUSTYM bakiem - np. gdy ktoś jeździ na LPG. Nie ma możliwości zatarcia pompy np. przy próbach uruchomienia silnika gdy brakło paliwa lub gdy jest go niewiele.
Jazda z niecałkowicie zapełnionym zbiornikiem grozi, szczególnie zimą, że przy zmianach temperatury z powietrza w baku będzie się skraplała para wodna. Ta woda jest bardzo niebezpieczna i może powodować różne dolegliwości układu zasilania.
pozdrawiam

grzesko8
05-07-2008, 21:47
no właśnie mi chyba z 2 razy w garażu w zimie nie chciał odpalić silnik...:( musiałem kilka razy startować...

gawleek
05-07-2008, 23:00
1. rezerwa - jak się zapala, zatankować
2. zużycie paliwa - po każdym tankowaniu zerować licznik dzienny, zawsze tankować tak samo (np. do pierwszego odbicia, pod korek ile wlezie, byle zawsze tak samo) - po tankowaniu podzielić liczbę litrów przez odczyt z licznika dziennego, błąd mały
3. woda i śmieci w paliwie - raz na pół roku kupić 0,5l czystego spirytusu spożywczego i wlać do zbiornika przy małym poziomie paliwa (1/4...1/3); alkohol - wbrew wielu bredniom - nie zaszkodzi silnikowi (wręcz przeciwnie), a wodę rozpuszcza znakomicie (w odróżnieniu od benzyny, która frakcjonuje się od wody) wraz z wieloma innymi zanieczyszczeniami

BartekS.
05-07-2008, 23:25
Jak mi się zapali dystrybutorek nerwowo szukam stacji... Raz chyba tylko - bez żadnej kreski - przejechałem 20 km, cały spocony, wyłączyłem praktycznie wszystko, aż ku mojej radości na horyzoncie pojawiło się logo BP.

Generalnie nowoczesne silnik nie lubią zasysać samego powietrza;P

Pamiętam - miałem kiedyś Favoritke - świetny samochód - z elektronicznym gaźnikiem. Ze dwa razy dojechałem paliwo do zera. Potem trzeba było nalać paliwka, otworzyć maskę - pompka paliwa była na silniku z krzywką. Trza było z 10 razy taką specjalną gajgą na pompce potargać i dopiero potem odpalać.

Fajne czasy;)

bartek s.

grzesko8
06-07-2008, 10:46
gdy rezerwa mi się zapala nie panikuje...jeżdżę jeszcze z 30 km, tak aby licznik kilometrów który wlicza ile jeszcze mogę przejechać na benzynie w baku pokazał 50-60km:)

Yaro
06-07-2008, 14:03
U mnie rezerwa się jeszcze nie zapaliła tankuje zawsze przy ostatniej pełnej kresce :fcp1

rectosei
06-07-2008, 15:21
U mnie rezerwa się jeszcze nie zapaliła tankuje zawsze przy ostatniej pełnej kresce :fcp1

Też tak robię. :fcp26 Pierwszy i ostatni raz lampka rezerwy zapaliła mi się tuż po odbiorze nowego autka. Dobrze, że stacja benzynowa była blisko. :fcp2

Gochu
07-07-2008, 10:45
Witam serdecznie!
Mam kilka pytań i proszę kolegów o odpowiedź jeśli to możliwe
1.Czy w FF1.4 TDCi też zapala się lampka "dystrybutorka" rezerwy czy tylko w benzynowych? W poprzednim samochodzie Mondeo1.8TD czekałem za zapaleniem się lampki rezerwy i .....zatrzymałem się w na trasie w lesie z pustym bakiem, a lampka sie nie zapaliła!
2. Czy w FF1.4 TDCi jest ręczna pompka paliwa?
3. Czy ten spirytus jako medium absorbujące wodę w baku to faktycznie działa i nie szkodzi?
Pozdrawiam serdecznie

KrzychuRZ
07-07-2008, 17:30
Lampka zaświeca się jak paliwo spadnie do ostatniej kreski ( ta taka połowa zwykłej kreski)
Że w mondeo sie nie zaświeciło wiocznie była zepsuta

Nie ma ręcznej pompki paliwa więc lepiej niedopuscic do zapowietrzenia układu :)

Ostatnio czytałem na temat dolewania spiryrusu w układach takich jak TDCI i odradzano . Jak znajde cos sensownego to wrzuce na forum bo sam nie potrafie wytlumaczyc.

Gochu
09-07-2008, 12:24
Dzięki Krzychu!

gawleek
11-07-2008, 22:26
SPIRYTUS: Ja napisałem o spirytusie, ale ***JA ZAWSZE JEŹDZIŁEM BENZYNIAKAMI*** - na czuja radzę nie dolewać do oleju napędowego!!! W benzynie - bez obaw, ale nie w oleju, za to nic nie mogę ręczyć!

BTW: Kiedy czytam posty, patrzę na wersję silnika w samochodzie nadawcy posta. Popatrz u mnie: 1.4 benzyna :-)

Mar78
21-07-2008, 20:15
Nie ma ręcznej pompki paliwa więc lepiej niedopuscic do zapowietrzenia układu :)

:036: Wydaje mi się, że jest... Taka gumowa ciemnoszara grucha.

Ostatnio czytałem na temat dolewania spiryrusu w układach takich jak TDCI i odradzano . Jak znajde cos sensownego to wrzuce na forum bo sam nie potrafie wytlumaczyc.

W EKSTREMALNYM przypadku efekt po dolaniu C2H5OH będzie dokładnie taki sam, jak uzyskamy po zatankowaniu diesla benzyną ;)

MaciekM
05-08-2008, 15:09
Niedawno przejechałem na rezerwie ok 100km! Trochę emocji, jazda po 90-100km/h bez zbędnego wyprzedzania. Na stacji pod korek wlałem 42,5 litra więc pewnie jeszcze trochę by pociągnął... Generalnie małe kreski to od ok 30km każda przy normalnej jeździe do niemal 50 km przy baardzo oszczędnej (jak znika ostatnia kreska to 30-40 km na pewno przejadę 50 km z duszą na ramieniu a dalej to już sporty ekstremalne...)

grzesko8
05-08-2008, 20:48
no więc marne wasze liczenie ile spalacie na podstawie obliczeń matematycznych...doliczcie sobie jeszcze do tego że gdy już wskaźnik paliwa będzie pokazywał 0 benyznki to co najmniej 50 km jeszcze przejedziecie...więc to jakieś miej więcej 3 -4 litry czyli wychodzi wam z obliczeń że wasza Fuzja spala 8 litrów to liczcie na to że wasz Fuzja spala 5,5 -6l najwyżej... :fcp23