Zobacz pełną wersję : [Fusion - Mondeo USA] CHińskie lampy LED z aliexpress zamiast zwykłych lamp

Pawel Jaworski
07-12-2017, 20:08
Czytałem już sporo o lampach Full Dynamic LED w Fusionach. Wiem, że można je zamontować do Fusiona żeby działały na wprost. Ogólnie możemy mieć wtedy pozycje w ledach (50%), światła do jazdy dziennej w ledach (100%) kierunek w ledach, mijania i drogowe w xenonie. Tyle, że sam koszt tych lamp jest dość spory, dodatkowo potrzebne są też przetwornice i magika, który je zamontuje i skonfiguruje. Zainteresowała mnie opcja lamp z aliexpress.
Na przykład:
http://tiny.pl/gl8l8
http://tiny.pl/gl8ls
http://tiny.pl/gl8l6
http://tiny.pl/gl8lv
Czy te lampy są odpowiednie na europejskie warunki? Nie będzie żadnych problemów na przeglądzie? No i jak może wyglądać sprawa z pozycjami i światłami do jazdy dziennej?

Golson
07-12-2017, 20:43
mijania i drogowe w xenonie

Tam nie ka ksenonów. Tam jest również LED.

Bump: Swoją szosą... skoro taki set kosztuje u skośnych ca 550$ do tego trzeba doliczyć cło i VAT... to chyba jednak taniej wyjdzie kupno FDL...

Pawel Jaworski
07-12-2017, 20:49
Tam nie ka ksenonów. Tam jest również LED.

Dziękuję za uświadomienie, pewnie gdzieś się głupot naczytałem. W tych chińskich lampach światła drogowe też czasem występują jako LED (czasem jest też na zwykłej żarówce), natomiast mijania jako HID. Pewnie jakość świecenia nie będzie aż tak dobra jak w Fordowskich LEDach ale ciekawi mnie czy można z nich legalnie korzystać na naszych drogach.

Golson
07-12-2017, 21:04
Jeśli mają homologację to tak... natomiast jeśli tam jest chiński "zenon" to "raczej" tej homologacji nie mają...

peteypee
08-12-2017, 07:41
Tak jak kolega pisał pytaj o homologacje na lampach. Ogólnie darowałbym sobie bo nawet jesli nie jest to bubel totalny a tylko drobny i nie będzie razić po oczach to raczej w nocy na tym za daleko nie poswiecisz. Do mk5 widziałem fajne halogeny z migaczami w kształcie strzałek i do tego dynamicznymi i takie coś byłbym skłonny kupic ale nie chińską lampę choć i chińczyki już potrafia zaskakiwać.

Golson
08-12-2017, 07:58
Do mk5 widziałem fajne halogeny z migaczami w kształcie strzałek i do tego dynamicznymi i takie coś byłbym skłonny kupic ale nie chińską lampę choć i chińczyki już potrafia zaskakiwać.

Ale to też jest chiński wynalazek i równie badziewny...

Tak jak kolega pisał pytaj o homologacje na lampach.

Dostanie odpowiedź w formie pytania "A jaką mają mieć?". Żółci bracia mniejsi zrobią Ci na tych lampach taki znaczek jaki tylko zechcesz... a jak dobrze zapłacisz to nawet Bogurodzicę Ci tam przepiszą.

Z miesiąc temu widziałem jedno mk5/fusiona z tymi lampami. Auto na blachach WR - może właściciel tu jest. Generalnie kicha - jechał za mną, dzienne waliły dość mocno po oczach, prawie oślepiały, do tego nie gasły przy włączaniu kierunkowskazów przez co ciężko zauważyć było, że w ogóle kierunek jest włączony. Nie wiem czy to kwestia montażu/ustawień czy po prostu TTTM... ale ja nie zdecydował bym się na taki wynalazek, tym bardziej, że cała przygoda może kosztować 700-800$ co jest kwotą wcale nie małą. Za taką cenę, jak już wspomniałem, próbował bym szukać FDL-i.

peteypee
08-12-2017, 08:28
Z tą homologacją to nie do końca tak jak zamawiasz pojedyńczy komplet. Zależy co mają na tasmie akurat. Lamp bym nie kupił z chin za całe chiny w dodatku przednich. Inna kwestia że wiadomo jest chińskie i chińskie. Kedyś kupiłem lampki do drzwi made in germany na nich pisało ale niech je trafi. pomijam że nie zabardzo pasowały w zatrzaski oryginałów to samo wykonanie przekonało mnie zeby je zdeptać i wyciepac do kosza bo jeszcze ktoś by ten badziew próbował zamontować i stracił nerwy.

zenq
08-12-2017, 11:05
wczoraj mijałem takiego, zdążyłem się przyjrzeć bo stałem na skrzyżowaniu a on skręcał w moją stronę - dzienne zdecydowanie słabsze niż oryginalne, jak tanie DRL w zderzaku. Nie przygasają przy kierunku, który też super widoczny nie jest, zwłaszcza przy świecącym dziennym. Z daleka wyglądały bardzo ładnie, dla kogoś nie obeznanego nie do poznania, że to nie fabryczna lampa. Niestety nie miałem czasu go gonić, bo bym więcej podpytał, ale to małe miasto, pewnie go spotkam... :)

Jak dla mnie szkoda kasy. tam zwykła soczewka i jak chcesz to chińczyk dorzuci Ci HIDa xenon. Jak już to wziął bym te a'la mustangowe, i to te w wersji z jedną soczewką.

SrebnaStrzała
08-12-2017, 16:31
Zalety: cena
Wady:
działa dopóki działa
nikt tego nie naprawia
przetwornice niskiej kategorii, a czasem tylko rezystory
pokorodowane scieżki
ledy z odpadów

Generalnie na ali trzeba uważać bo ten sam produkt ma różne kategorie jakości dlatego czasem ta sam żarówka potrafi występować w 2 a nawet 3 wariantach cenowych.

Pawel Jaworski
08-12-2017, 20:23
Mi te mustangowe w ogóle nie podchodzą do tego auta... Ale kwestia gustu :)

Podsumowując w Fusionie mamy 3 możliwe drogi na przeróbkę lamp:
1. Zamontować zwykłe soczewki koszt ok. 1200-1500zł, łatwy montaż, najtańsza opcja, świecenie bez rewelacji, wygląd bez rewelacji, brak problemów na przeglądzie.
2. Lampy z ali, koszt ok 2000-2500 zł, łatwy montaż, świecenie może być lepsze od zwykłej soczewki ale nie musi, wygląd lepszy od zwykłych lamp, możliwe problemy na przeglądzie ze względu na brak homologacji lub też zastowane HIDy.
3. Full Dynamic LED, koszt 3000+ zł, konieczność zaprogramowania lamp, świecenie znacznie lepsze od zwykłych lamp, zjawiskowy wygląd, pytanie tylko czy mogą byc jakieś problemy na przeglądzie np. przez brak samopoziomowania?

leszek
09-12-2017, 22:10
Mi te mustangowe w ogóle nie podchodzą do tego auta... Ale kwestia gustu :)

1. Zamontować zwykłe soczewki koszt ok. 1200-1500zł, łatwy montaż, najtańsza opcja, świecenie bez rewelacji, wygląd bez rewelacji, brak problemów na przeglądzie.
2. Lampy z ali, koszt ok 2000-2500 zł, łatwy montaż, świecenie może być lepsze od zwykłej soczewki ale nie musi, wygląd lepszy od zwykłych lamp, możliwe problemy na przeglądzie ze względu na brak homologacji lub też zastowane HIDy.
3. Full Dynamic LED, koszt 3000+ zł, konieczność zaprogramowania lamp, świecenie znacznie lepsze od zwykłych lamp, zjawiskowy wygląd, pytanie tylko czy mogą byc jakieś problemy na przeglądzie np. przez brak samopoziomowania?

FLD już komplet idzie kupić za 2tysiaki więc koszt max 2,5tyś
nikt nie sprawdza samopoziomowania

mm32
09-12-2017, 22:19
Dodałbym czwartą i wcale nie głupią ;) :
https://www.hidplanet.com/forums/forum/showoff/led-retrofits/64393-koito-bi-led-retrofit-into-2015-ford-fusion

Pawel Jaworski
10-12-2017, 05:42
FLD już komplet idzie kupić za 2tysiaki więc koszt max 2,5tyś
nikt nie sprawdza samopoziomowania

A gdzie można tak tanio kupić FLD?

Mi się raz zdarzyło na przeglądzie, że się przywalił. Były oryginalne lampy xenonowe, były spryskiwacze, tylko samopoziomowania nie było.

Golson
10-12-2017, 07:35
Mi się raz zdarzyło na przeglądzie, że się przywalił.tylko samopoziomowania nie było.

No i słusznie. Jeszcze policja powinna więcej wagi do tego przy kontrolach przykładać.

leszek
10-12-2017, 10:40
http://allegro.pl/ford-mondeo-mk5-full-led-reflektor-lewy-przedni-kp-i6943310046.html

wcześniej dało się kupić komplet za 2tyś teraz widzę duży popyt na ledy :)

komarkutno
10-12-2017, 15:59
Z tego co mi wiadomo po rozmowie z diagnostą samopoziomowanie i spryskiwacze są wymagane tylko przy xenonach przy ledach takiego wymogu jeszcze nie ma , nasze przepisy nie nadążają za technologiami:surprise:

Golson
10-12-2017, 16:04
Z tego co mi wiadomo po rozmowie z diagnostą samopoziomowanie i spryskiwacze są wymagane tylko przy xenonach przy ledach takiego wymogu jeszcze nie ma , nasze przepisy nie nadążają za technologiami

Obecność układu oczyszczania lamp i samopoziomowania jest uzależnione od strumienia świetlnego źródła światła, a nie od jego typu. Są ksenony, które tego nie wymagają i są reflektory ze źródłami LED, które wymagają...

Tu raczej diagnosta nie nadąża...

komarkutno
10-12-2017, 16:22
Sam nie posiadam FDL w moim Fusionie ale patrząc na zdjęcia niektórych mk5 z ledami nie widzę spryskiwaczy reflektorów. Może masz rację ale zawsze wydawało mi się ze samopoziomowanie i spryskiwacze muszą być w parze w przypadku xenonów , może w przypadku LEDów wymagają tylko samopoziomowania.

Golson
10-12-2017, 16:29
Bo to samopoziomowanie w mk5 to chyba potrzebne jest raczej do sterowania FDL niż z powodów przepisów.

danwit2
12-12-2017, 09:00
Obecność układu oczyszczania lamp i samopoziomowania jest uzależnione od strumienia świetlnego źródła światła, a nie od jego typu. Są ksenony, które tego nie wymagają i są reflektory ze źródłami LED, które wymagają...

Tu raczej diagnosta nie nadąża...

Ciekawe to co piszesz, pierwszy raz się spotkałem z tym stwierdzeniem o poziomowaniu uzależnionym od srumienia światła. Jestes w stanie podać wartości od jakich jest potrzebne samopoziomowanie xenonów albo przynajmniej gdzie tego szukac?? Wiem że nie pisze na temat bo co prawda mam oryginalne xenony od Kugi które założyłem do Escape który tez miał w oryginale xenony ale USA. Dołożyłem spryski ale bez poziomowania.

Golson
12-12-2017, 09:26
"Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia"

§2 załącznika nr 6 ("WARUNKI SZCZEGÓŁOWE DOTYCZĄCE ŚWIATEŁ ZEWNĘTRZNYCH POJAZDU SAMOCHODOWEGO I PRZYCZEPY")

http://www.dziennikustaw.gov.pl/du/2016/2022/D2016000202201.pdf

Tak jak teraz czytam to jest nawet weselej niż pamietałem.

1) powinny być asymetryczne i oświetlać drogę po prawej stronie na większą odległość niż po lewej stronie26),
2) jeżeli światła mijania wykorzystują jako źródło światła moduły LED lub strumień świetlny źródła światła zastosowanego w światłach mijania przekracza wartość 2000 lumenów, to korektor pochylenia reflektorów pojazdu musi działać automatycznie,
3) jeżeli strumień świetlny źródła światła zastosowanego w światłach mijania przekracza wartość 2000 lumenów, to urządzenie do oczyszczania reflektorów przednich jest obowiązkowe.

Czyli systematyzując samopoziomowanie:
1. Dla LED zawsze.
2. Dla pozostałych źródeł przy warunku strumienia >2000lm

Oczyszczanie zawsze gdy strumień świetlny źródła >2000lm.

danwit2
12-12-2017, 09:29
dzięki. No to teraz trochę lektury do poczytania będzie:)
może jeszcze głupie pytanie zadam:) ilośc lemenów brać z samej żarówki czy wartości te zmieniają się będąc w konkretnej lampie. Chodzi mi o to czy sama żarówka świecą będzie miała tyle samo lumenów jak świecąc zamontowana w reflektorze?

Golson
12-12-2017, 09:58
ilośc lemenów brać z samej żarówki czy wartości te zmieniają się będąc w konkretnej lampie

...strumień świetlny źródła światła zastosowanego...

Jest wyraźny zapis, że warunek dotyczy "źródła światłą", a więc żarówki/jarznika/diody.

Hrdcr_real
12-12-2017, 10:01
Z tego co mi wiadomo po rozmowie z diagnostą samopoziomowanie i spryskiwacze są wymagane tylko przy xenonach przy ledach takiego wymogu jeszcze nie ma , nasze przepisy nie nadążają za technologiami

Mam FDL i nie mam spryskiwaczy, były jako opcja i teraz żałuje że nie wziąłem...