Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Jak sterować telefonem za pomocą radia?

lukiwu
28-07-2010, 18:35
Witam moim Mondeo Mk4 z 2007 roku jest dostępna funkcja sterowanie głosem. I teraz mam pytanie kiedy mogę wypowiedzieć daną komendę, w jakim momencie, może trzeba gdzieś wejść, z góry dzięki za info, pozdrawiam lukiwu

leszcz
28-07-2010, 20:04
Witam moim Mondeo Mk4 z 2007 roku jest dostępna funkcja sterowanie głosem. I teraz mam pytanie kiedy mogę wypowiedzieć daną komendę, w jakim momencie, może trzeba gdzieś wejść, z góry dzięki za info, pozdrawiam lukiwu

naciskasz przycisk VOICE w lewej manetce ( tej od kierunków ) i gadasz hehehe
ja mam niemiecki język wiec tego wogóle nie kumam ale klime umiem właczyć --klimaanlage heh

lukiwu
28-07-2010, 20:59
Dzięki za podpowiedź, też mam po niemiecku. Na stronie http://www.autopark-ingelheim.de/front_content.php?idcat=24 ściągnąłem instrukcje do Mondeo (Neuer Mondeo). Tam są polecenia po niemiecku, które później wystarczy przetłumaczyć na nasze.

trtami
29-07-2010, 18:10
Dzięki za podpowiedź, też mam po niemiecku. Na stronie http://www.autopark-ingelheim.de/front_content.php?idcat=24 ściągnąłem instrukcje do Mondeo (Neuer Mondeo). Tam są polecenia po niemiecku, które później wystarczy przetłumaczyć na nasze.

Tez mam po niemiecku i opanowalem podstawowe polecenia do perfekcji.
A jak wam cosik nie bangla to proponuje powiedziec magiczne slowo: "HILFE" wtedy komp Wam podpowie wszystkie dostepne opcje w danym podmenu/

radex1978
29-07-2010, 20:37
A czy ktoś ma może listę komend po francusku? :027:

Dinar
11-02-2011, 15:51
A czy ktoś ma może listę komend po francusku? Też mam po francusku ale instrukcja mówi żeby udać się do ASO i wgrają po polsku,może ktoś już był i wie ile to kosztuje.

andreas64
11-02-2011, 16:20
Witam,
Nie da sie nic "wgrac". Zmiana języka = zmiana modułu. Moduł jest w okolicach schowka (pod schowkiem).

Alecki
11-02-2011, 19:20
....a w przypadku NX'a polecenia siedzą chyba w samym radiu, bo język daje się zmienić z menu.

wojtbf1
11-02-2011, 20:35
U nas też można zmienić język ale polskiego nie ma...... ja mam angielski.

SrebnaStrzała
11-02-2011, 21:29
Jakby był polski to bym się bardzo zdziwił. Dobrze że jest Angielski, tak owy powinien być zaimplementowany w każdej wersji.

radex1978
12-02-2011, 07:07
A czy komuś udało się zmienić język komend i ewentualnie gdzie?
Ja byłem w dwóch ASO i po długich namysłach odpowiadali, że nigdy tego nie robili i nie wiedzą jak...
Mam język francuski, a przydałby się angielski.

macieq11
12-02-2011, 18:18
Też mam "france" ale jak powiesz klimatyzacja i wentylator po polsku też włącza :) pozostałe komendy niestety "klucha w gębe" i łamiemy język. krótko mówiąc da się z tym żyć - pytałem w ASO i poradzili żebym dał sobie z tym spokój bo można tym więcej narobić sobie kosztów jak to warte.

savo
17-03-2016, 19:44
Witam, odgrzewam temat.
Ma ktoś może wykaz komend w języku niemieckim do MK4 lub wie gdzie szukać:one:

Edi
17-03-2016, 20:05
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0ahUKEwiizazcu8nLAhUkEpoKHVRkBqUQFgglMAE&url=http%3A%2F%2Fwww.ford.pt%2Fcs%2FBlobServer%3Fb lobtable%3DMungoBlobs%26blobcol%3Durldata%26blobhe adervalue1%3Dattachment%253Bfilename%253D%2522Ford %2BMobile%2BConnectivity%2BDE.pdf%2522%26blobheade rvalue2%3Dabinary%253Bcharset%253DUTF-8%26blobheadername1%3DContent-Disposition%26blobheadername2%3DMDT-Type%26blobheader%3Dapplication%252Fpdf%26blobwher e%3D1214488422485%26blobkey%3Did&usg=AFQjCNHIb1NBjYwiuiTIySVMBXjZ6E1QWw&bvm=bv.117218890,d.bGs

arturek
18-03-2016, 16:51
Witam

Kolega pytał gdzie się dało i odpowiedź padła też w tym wątku

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=51180&page=3

pozdrawiam
Arturek

daniel66
21-03-2016, 07:49
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0ahUKEwiizazcu8nLAhUkEpoKHVRkBqUQFgglMAE&url=http%3A%2F%2Fwww.ford.pt%2Fcs%2FBlobServer%3Fb lobtable%3DMungoBlobs%26blobcol%3Durldata%26blobhe adervalue1%3Dattachment%253Bfilename%253D%2522Ford %2BMobile%2BConnectivity%2BDE.pdf%2522%26blobheade rvalue2%3Dabinary%253Bcharset%253DUTF-8%26blobheadername1%3DContent-Disposition%26blobheadername2%3DMDT-Type%26blobheader%3Dapplication%252Fpdf%26blobwher e%3D1214488422485%26blobkey%3Did&usg=AFQjCNHIb1NBjYwiuiTIySVMBXjZ6E1QWw&bvm=bv.117218890,d.bGs

a jest może wersja Angielska? :)

MAM ;)

arturek
21-03-2016, 08:17
Witam

Wersja angielska jest w forumowej linkowni
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176996
oraz
http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Audio_ford/Ford_Bluetooth_Voice_Control_GS_A4_EN,1552404514.p df

francuski
http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Audio_ford/bluetooth_france_manual,5124998413.pdf

niemiecki
http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Audio_ford/Bluetooth+and+Voice+Control+Deutsche,5106431763.pd f

polski
http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Audio_ford/Skrocony+przewodnik+Bluetooth+06-12-2010+-+17-09-2012,5264306683.pdf

Tu szukać
http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Audio_ford

2) Prosta zasada poszukiwania instrukcji w danym języku
- wchodzimy na "narodową" stronę Forda - kraju który nas interesuje
- w odpowiednim dziale szukamy instrukcji
- pobieramy
Google tłumacz pomoże w poszukiwaniach

pozdrawiam
Arturek

Guri
21-03-2016, 10:18
Czy ja dobrze rozumiem - można zamienić moduł BT tak aby obsługiwał komendy polskie? Z podanych wyżej linków jest informacja - System obsługuje następujące języki: EN, GER, FRA, SPA, ITA, POR, TR, RUS, SWE, POL, NED, CZ, DK. - jaki moduł należało by kupić aby komendy były zrozumiałe w ojczystym języku?

Edi
21-03-2016, 10:22
Nie obsługuje polskiego Voice Comand. Jedynie język navigacji i convers + możesz zmieniać

arturek
21-03-2016, 10:30
WItam

1) Występowały moduły Bluetooth + Voice Control z językiem polskim
Bardzo trudno dostępne na Allegro

Tu można zobaczyć jak działa po polsku
(na przykładzie Focusa)
https://www.youtube.com/watch?v=qtL50hB5A4Q

Przykładowy moduł BT, podobno z j. polskim
http://allegro.pl/ford-modul-usb-bluetooth-polskie-komendy-s-max-i5955020932.html

2) Przypomnę, że jest osobny wątek o bluetooth => zmiana języka, to wymiana modułu

http://www.fordclubpolska.org/porady.php?action=go&zakres=mondeo&type=64

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=63841

pozdrawiam
Arturek

Guri
21-03-2016, 10:34
Ok czyli teoretycznie musiałbym znależć "unikalny" moduł BT + VC aby był PL.

Mam obecnie:
SRM - Moduł rozpoznawania mowy
Nr części: CS7T-14D212-AB
Strategii: CS7T-14D205-AB
Kalibracji: CS7T-14D209-AB

ktoś ma może numer tego modułu abym wiedział co szukać?

pgrob
21-03-2016, 12:08
Twój moduł obsługuje j.polski.
Pytanie jakie masz radio, bo jeśli NX to nic Tobie po takim module, bo VC w takim przypadku jest realizowane przez radio a nie przez moduł.

jarojaw
21-03-2016, 12:11
Nie prawda lub prawda w 50% ;-) jak kto woli.Moduł polski + radio NX = sterowanie auta po angielsku + wybieranie głosowe po polsku do kontaktów zaimportowanych do modułu.
Po angielsku mówimy "Phone" , potem "CallName" i wkońcu odzywa się BT(moduł) po polsku prosząc o nazwę kontaktu.

Guri
21-03-2016, 12:25
mam NX SD - i faktycznie mam napisy po PL - podstawowe komendy w EN - jak podaję call name - to mi się babeczka odzywa po PL :) - heh czyli reasumująć - nie ważne jaki moduł założę - i tak będę musiał mówić "phone" a nie "telefon" itp :D

pgrob
21-03-2016, 12:26
Zgadza się. Kontakty tel. wybierasz po polsku, po polsku jesteś również proszony o podanie pinu przy parowaniu telefonu, ale cała reszta VC realizowana jest w języku ustawionym w NX-ie.

jarojaw
21-03-2016, 12:35
mam NX SD - i faktycznie mam napisy po PL - podstawowe komendy w EN - jak podaję call name - to mi się babeczka odzywa po PL :) - heh czyli reasumująć - nie ważne jaki moduł założę - i tak będę musiał mówić "phone" a nie "telefon" itp :D
Nie do końca. Jak będzie moduł bez obsługi j.polskiego to wersja inna nie zrozumie kontaktu przykładowo Brzęczyszczykiewicz :P i każdego innego z polskimi znakami fonetycznymi. A tak nie masz problemu z wybraniem jakiegokolwiek kontaktu. :razz:

weuek
21-03-2016, 12:42
Można samemu etykiety głosowe nagrać. Mogę sobie nazwać kontakt jak chcę, a potem powiedzieć to samo. Pani spyta czy o taki mi chodziło (odtwarzając etykietę), a ja potwierdzam. Tylko tak wybieram kontakty u siebie - nigdy nie przekopuje książki na wyświetlaczu.

Dokładnie wygląda to tak (moduł tylko angielski):
ja: (po przyciśnięciu przycisku voice) "Dial name".
pani: name please.
ja: bumtarara (akurat taka etykieta).
pani: Dialled (odtwarza mi nagraną etykietę). Confirm "yes" or "no".
ja: yes.
pani: Dialling.

No i dzwoni. Nie trzeba patrzeć na ekraniki i jest szybciej. Bardzo lubię ten bajer w swoim aucie.

Oczywiście, dla ludzi nowoczesnych, czyli wiecznie nie mających na nic czasu, to się nie nadaje, bo wcześniej trzeba usiąść i etykiety ponagrywać. :-)

jarojaw
21-03-2016, 12:45
Każdy sposób jest dobry byle był skuteczny. Nie próbowałem dograć "etykiet" do kontaktu, w zasadzie nawet nie wiem jak to zrobić. Kiedyś czytałem o tym , ale skoro mam moduł PL i wiem jakie kontakty mam zapisane to nie mam problemu z dzwonieniem.

weuek
21-03-2016, 12:51
Moim rozczarowaniem było to, że nie da się tych etykiet dodać dla folderów na USB. I pewnie to się w kolejnej generacji nie zmieniło.

Jest jeszcze jeden plus prostego radia: łączy się z telefonem w 2-3 sekundy po włączeniu radia i już można dzwonić, a nie jak stacje multimedialne z androidem, które potrzebują system uruchomić.

Edi
21-03-2016, 12:53
I tyle by było z Voice Comand po polsku.

Guri
21-03-2016, 12:54
U mnie jest dziwnie - miałem wczęśniej etykietę ( całą jedną) nagraną - wszystko ładnie śmigało - zrobiłem aktualizację softu Radia/Nawigacji - i przestało mi to działac - ok uznałem, że fabryczne ustawienia więć od nowa zaczynam procedurę - dochodze do wyboru kontaktu - mam podać "własną nazwę" ( są dwa podejścia - i mam może poł sekundy na podanie własnej nazwy) - po czym niestety procedura nie udana - sam nie wiem o co chodzi. Zacząłem korzystać z "diallname" i działa - ale właśnie te własne nazwy ( etykiety) przydały by się :)

weuek
21-03-2016, 12:58
Może tak wypowiedziałeś tę własna nazwę, że teraz nie umiesz identycznie powtórzyć? Na jednej jedynej etykiecie to jest bardzo mizerne pole doświadczalne...

Guri
21-03-2016, 13:00
Tak - tylko, że teraz chcę dodać etykiety i nie mogę - nie tyle nie mogę wykonać połączenia co nie mogę dodać żadnych nowych - a jak jest opcja aby sprawdzić jakie są już nagrane - to mam "zero" - tu mam zagwostkę - nie mogę żadnej nowej nazwy zdefiniować / nagrać

Model mt
19-12-2017, 20:44
W skrócie. Chciał bym wybierać głosowo nr telefonów(nazwy), żeby dzwonić.
Sparowałem telefon Smsyng Xcover 3 z radiem i jak włączę blutuf to jak ktoś do mnie zadzwoni to na radiu wyświetla mi się nr osoby dzwoniącej.
Chciał bym żeby na wyświetlaczu radia wyświetlała mi się nazwa jak w telefonie, ponadto chciał bym sam wybierać głosowo nazwy żeby zadzwonić. Wiem że powinienem przenieść książkę telefoniczną do radia, ale jak to zrobić? Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.
Próbowałem na piechotę wprowadzać numery i nazwy głosowo ale to męczarnia bo mój angielski jest taki że radio nie rozumie cyfr wypowiadanych przeze mnie.
Mógł by mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak to zrobić?

slawek-kali
19-12-2017, 20:50
odparuj tel. i sprobouj ponownie. Normalnie przy probie polaczenia (wpisaniu pin) na tel. wyswietla sie komunikat czy zezwolic na korzystanie z ksiazki tel.

atari
19-12-2017, 20:58
ewentualnie w ustawiniech bt przytrzymaj na ford audio i daj zezwolenie na korzystanie z ksiazki adresowej, czy jakos tak

skans
19-12-2017, 23:04
Ja po sparowaniu swojego telefonu usunąłem wszystkie kontakty poprzedniego właściciela pojazdu (jakąś ikoną kubła) i wyskoczył potem komunikat czy pobrać książkę adresową, na co wyraziłem zgodę. Teraz gdy ktoś dzwoni to wyskakuje numer, by za 2 sekundy zamienić się na nazwę z książki. Ale wybieranie głosowe to trudniejszy temat, chyba musi to być ogarnięte w telefonie, a nie w aucie. Trochę jak z "Ok, Google", które rozpoznaje smartfon, bez udziału sparowania z BT.

weuek
19-12-2017, 23:09
Próbowałem na piechotę wprowadzać numery i nazwy głosowo ale to męczarnia bo mój angielski jest taki że radio nie rozumie cyfr wypowiadanych przeze mnie.
A da się to zrobić inaczej w tej generacji pojazdu? Bo nie wydaje mi się. Najczęściej wybierane kontakty wprowadziłem sobie właśnie za pomocą etykiet, więc pani mnie pyta czy wybrać dany kontakt odtwarzając mi nazwę, która sam nagrałem i pyta czy to ten.

Tak to wygląda:

Naciskam przycisk VOICE i mówię "dial name". Pani na to "name, please". Mówię "żona". Ona "dialled" (tu odtwarza moją nagraną etykietę). "Confirm: yes or no". Mówię "yes", a pani na to "dialling"...

Działa znakomicie, ale tylko gdy ja mówię. Żony nie chce słuchać. :-)

(focus mk2 fl)

Fabrycznie miałem moduł po francusku i musiałem wymienić, bo nie mogłem się dogadać.

Model mt
20-12-2017, 15:49
Rozłączyłem i z powrotem sparowałem tel z radiem. Tel zapytał przy tym czy zezwolić na dostęp do kontaktów i dziennika telefonu. Zezwoliłem.
Jak wciskam na radiu phone i przerzucam yojstikiem to są nazwy w połączeniach przychodzących i wychodzących. Mogę przechodzić od nazwy do nazwy strzałkami. Ale jak wejdę w phonebook to nic nie mogę przerzucić i nie ma żadnych nazw.

Bump:
Tak to wygląda:

Naciskam przycisk VOICE i mówię "dial name". Pani na to "name, please". Mówię "żona". Ona "dialled" (tu odtwarza moją nagraną etykietę). "Confirm: yes or no". Mówię "yes", a pani na to "dialling"...

Ja próbuje to robić tak VOICE/ STORE NAME/podaje nazwę 2 razy/pani prosi o nr to podaję ale tu zaczynają się schody bo pani źle rejestruje cyfry i muszę zaczynać od początku. Jest na to jakiś prostszy sposób? Jest możliwość żeby dodać słownie nazwę do nazwy która jest już zapisana?

Model mt
20-12-2017, 19:21
Po wejściu w książkę wyskakuje mi coś takiego.
http://i66.tinypic.com/34dph54.jpg

Model mt
22-12-2017, 18:30
Panie, panowie znalazłem rozwiązanie. Okazało się banalnie proste. Przekopałem google i o dziwo wyświetliło mi stary wątek z naszego forum z 2012r. Wystarczyło skopiować nr tel w telefonie z karty sim na aparat. Teraz radio widzi książką tel. i jak ktoś dzwoni to wyświetla nazwę.
Dzięki za podpowiedzi.

weuek
22-12-2017, 18:34
Muszę tego spróbować, bo mam wszystkie kontakty na karcie.

Thelesia1987
22-12-2017, 18:47
a ja już kiedyś sie zastanawiałem dlaczego nazwe żona czy matula mi wyświetla wraz z numerem a teściowej już tylko numer:619:

krzycho79
22-12-2017, 19:07
Wystarczyło skopiować nr tel w telefonie z karty sim na aparat

U mnie jest tak samo, a radio blaupunkt fx. I też doszedłem do tego metodą prób i błędów:diabelek:

rocky1817
23-12-2017, 07:04
Ja u siebie w aucie mam VC po niemiecku.
Ma ktoś może listę komend głosowych w tym języku?
Jak dodać etykiety głosowe do kontaktów?

weuek
23-12-2017, 07:46
W instrukcji są wszystkie komendy. Zresztą, jak powiesz "hilfe", to pani ci wymieni wszystkie dostępne komendy.

donpazur
09-11-2020, 20:12
Witam, nie znalazłem tutaj na forum, ani nigdzie indziej odpowiedzi na swój problem, a mianowicie: mam w aucie możliwość sterowania głosem, np. klimatyzacją, radiem itd... Ogólnie wszystko działa i auto robi co mu się powie, poza jedną opcją - dzwonienie do wybranego kontaktu. Mam telefon w uchwycie na szybie i źle jest dzwonić do kogoś podczas jazdy, bo trzeba się odrywać od fotela, grzebać w telefonie itd...
Gdy wypowiem komendę "zadzwoń", głos odpowiada "brak sieci". Jak powiem "telefon" - to samo. Telefon połączony przez BT z autem prawidłowo, bo z odbieraniem połączeń przychodzących nie mam żadnego problemu, ogólnym prowadzeniem rozmów i kończeniem połączeń również. Zasięg sieci w telefonie jest pełny, to nie wina telefonu/operatora. Gdy wybiorę ręcznie kontakt i zadzwonie, to wszystko działa... Tylko że chciałbym wybierać głosowo - a to właśnie nie chce działać. Wiem też że wszystko robię dobrze i mam możliwość wybierania kontaktów głosem, bo dwa razy się udało. Powiedziałem komendę "zadzwoń", kobiecy głos odpowiedział: "proszę podać nazwę" - podałem nazwę kontaku i normalnie zadzwoniło.
Z czego więc wynika ten rzekomy "brak sieci"? Dodam że w telefonie mam tylko jedną kartę SIM = jedna sieć.

Antej
09-11-2020, 21:14
Prawidłowe komendy:
Polecenia bezpośrednie
-- "Zadzwoń do [imię]
[nazwisko]"na przykład
"Zadzwoń do Jan Kowalski"
-- "Wybierz numer"
-- "Wybierz ponownie"
-- "Telefon"

Andrzej_K
10-11-2020, 05:30
Prawidłowe komendy: (...)"

Skoro temat komend poruszony więc zapytam o komendy dotyczące klimatyzacji. Jakie są właściwe/prawidłowe komendy głosowe? Te z instrukcji nie działają. (załącznik)

donpazur
10-11-2020, 07:00
Prawidłowe komendy:
Polecenia bezpośrednie
-- "Zadzwoń do [imię]
[nazwisko]"na przykład
"Zadzwoń do Jan Kowalski"
-- "Wybierz numer"
-- "Wybierz ponownie"
-- "Telefon"

Mi to nie chodzi o poprawność komend, bo wypowiadam je dobrze. Jeśli bym powiedział złą komendę, to auto by odpowiedziało że nie rozumie. (Panienka wtedy mówi "przepraszam"). A odpowiedź w przypadku każdej komendy dotyczącej telefonu brzmi: "brak sieci" - i tu jest problem.

Antej
10-11-2020, 07:03
to zmień słuchawkę i spróbuj jeszcze raz

zapytam o komendy dotyczące klimatyzacji
116186
- "klimatyzacja"
- "wentylator" na przykład
"wentylator 2"
- "Temperatura", na przykład
"Temperatura" 21 stopni"
- "Tryb automatyczny"
- "odszranianie włączone /
wyłączone"
- "odmgławianie włączone /
wyłączone"

Andrzej_K
10-11-2020, 08:51
to zmień słuchawkę i spróbuj jeszcze raz

Jaką słuchawkę?

- "klimatyzacja"
"wentylator 2"
"Temperatura" 21 stopni"
- "Tryb automatyczny"
wyłączone"
wyłączone"

Dzięki.

Andrzej_K
13-11-2020, 09:21
- "klimatyzacja"
"wentylator 2"
"Temperatura" 21 stopni"
- "Tryb automatyczny"
wyłączone"
wyłączone"

Niestety, u mnie te komendy nie działają. Nie rozumie słowa 'klimatyzacja'.