Witam
Zapalił mi się kontrolka "check engine" i gasł kilka razy. Po podłączeniu kompa błąd P2231-Obwód czujnika zwarty z obwodem grzałki Bank 1 Sonda 1 Czy ktoś walczył z tym błędem?.Będe wdzięczny za podpowiedź
Pozdrawiam
kozunio12
29-12-2017, 10:26
Zobacz, czy gdzieś się kable nie przetarły, bo raczej mała szansa, że gdzieś w samej sondzie grzałka zwiera do sondy, ale tego też się nie da wykluczyć. Najproście sprawdzić to odpinając wtyczkę od grzałki i sprawdzając, czy od strony sondy jest przejście pomiędzy grzałką a sygnałem (nie powinno)
Dzięki a która to sonda.Przed czy za katalizatorem?
Dzieki poprawiłem :) Zadzwoniłem z ciekawości do Forda podałem nr błędu i opis i pytam ile muszę przygotować jesli chciałbym wymienić u nich sonde.Pan sprawdził i mówi -sonda 1125 zł jesli uda się wykrecić.W skrajnych wypadkach sie nie udaję.Koszt katalizatora 5800zł.....
Koszt naprawy pod domem jeśli to coś z sondą, około 210 zł za sondę i 5-6zł za 2 piwa.
Tak tez myslę.Możecie polecić jakiś sensowny zamiennik czy coś.Na jakie sondy patrzyć (w sensie firmy)
Witam serdecznie po zapaleniu się kontrolki "check" podłączyłem ELM237 i pojawiła się taki komunikat : P2231 - Obwód sygnału czujnika 02 zwarty do obwodu elementu grzewczego - rzad cylindrów 1 czujnik1 po skasowaniu błędu przejechałem około 40 km i znowu się pojawił
Proszę o pomoc czy ktoś miał już taki problem ? jak go osunąć ;(
Witam. Dzisiaj ten sam błąd co u autora wątku dopadł i mnie po podłączeniu błąd P2231 jaki u was finał był tego błędu?
P2231 - Obwód sygnału czujnika 02
A nie czasami obwód sygnału czujnika o2? (a nie 02)?
Bo dla mnie to wygląda jak błąd czujnika i ze jest tam zwarcie.
Tutaj na szybkiego filmik z YT moich ulubionych naprawiaczy Focusa który może pomóc
brwpUlQ5a6g
https://youtu.be/brwpUlQ5a6g
Pisałem do autora tematu na priv i napisał, że wymiana dwóch sondy lambda pomogła ja wymienię tą przed katem, bo błąd na to wskazuje dzisiaj pojeździłem trochę i błędu nie złapał ponownie zrobiłem zrzuty ekranu pracy grzałek sondy lambda.
manolak73
31-10-2021, 10:31
Sonda wraz z robocizną wyniosła mnie 400 złotych w zwykłym warsztacie w którym serwisuję swój pojazd.
Sonde wymieniałem sam kupiłem klucz do odkręcania Sondy lambda odkręciła się bez najmniejszych problemów, z tym że do tego zabiegu trzeba było wyjąć akumulator i podstawę akumulatora po wymianie zero błędów i spalanie minimalnie spadło to, co zauważyłem. Sonda oryginał kupiona na allegro.
https://allegro.pl/oferta/czujnik-sonda-lambda-focus-mondeo-kuga-galaxy-s-ma-10488467946