Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Nie mogę zamknąć szyby

zibi187
13-07-2007, 16:30
Panowie Pomocy!!! Od wczoraj mam problem z przednią prawą szybą w drzwiach. Po naciśnięciu przycisku zamykania szyba dojeżdża do końca do góry a następnie opuszcza się o 20-25cm na dół. Co jest grane ???

bary
13-07-2007, 17:24
Tak na szybko.
W prowadnicę napsikaj czegoś:
oliwka, WD 40, CX.
I szyba góra dół tak kilka razy.
To metoda dorażna (na krótko).
Powinno zadziałac.

Trzeba zdjąć boczek i zobaczyć co przeszkadza.
Szyba trafia na opór i się cofa
(chociaż powinna zjechać do dołu, a nie zatrzymać się na 20 cm - nie wiem dlaczego).

Powodzenia.

Marcin-Kraków
13-07-2007, 18:20
(chociaż powinna zjechać do dołu, a nie zatrzymać się na 20 cm - nie wiem dlaczego).

U mnie jak cos wlozysz w szybe w celu testow, tak aby zasymulaowac przeszkode, odsuwa sie wlasnie ok 20 cm. Tak mam we wszystkich 4 szybach wiec sadze ze to jest ok.

bary
13-07-2007, 18:55

U mnie jak cos wlozysz w szybe w celu testow, tak aby zasymulaowac przeszkode, odsuwa sie wlasnie ok 20 cm. Tak mam we wszystkich 4 szybach wiec sadze ze to jest ok.

Muszę kiedyś zobaczyć.
Nie miałem jeszcze przygody z szybami,
ale wiem, że cofają się, gdy natrafią na przeszkodę
(nie wiedziałem, że właśnie 20 cm).

wojtek60
13-07-2007, 19:27
aby zasymulaowac przeszkode, odsuwa sie wlasnie ok 20 cm.
Skoro ten fragment jest OK to może być uszkodzony wyłącznik krańcowy (jeżeli jest) i silnik nie wyłącza się a przeszkoda (całkowite sasunięcie szyby) powoduje wzrost prądu i przełączenie obrotów silnika i otworzenie szyby 20cm.
Jak znajdę na schemacie ten fragment to przekażę.

zibi187
13-07-2007, 19:39
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Cały problem polega na tym, że ta szyba dojeżdża do samego końca i dopiero się cofa. Zamykam ją krótkimi skokami. Wtedy się nie cofa.

[ Dodano: 2007-07-16, 21:27 ]
Wojtek60 znalazłeś może coś na ten temat. Nie chcę ciągle rozbierać tych boczków bo w końcu będą latać luźno.

Pozdrawiam Zibi.

KUSY
17-07-2007, 19:48
witam ja miałem podobny problem i nie wiem w zasadzie dlaczego ustał ale zaczełem otwierać samochód przez zamek w tylnej klapie kluczyk na maksa i po chwili szyby sie otwieraja przy zamykaniu podobnie ale w druga strone - problem ustał moze to zwara a moze sterownik fiksował nie wiem ale od 6 miechów jest ok

wojtek60
19-07-2007, 12:21
Wojtek60 znalazłeś może coś na ten temat.
Tak zaglądałem. Chętnie chciałem pomóc ale schemat w książce jest skromny
i nie obejmuje takich dodatków.
Jeżeli ktoś posiada szczegółowy schemat to może przekaże na forum i będzie
pomocny dla rozwiązania problemów z elektryką.
Czy przy oglądaniu prowadnicy szyby nie zauważyłeś wyłączników krańcowych.
Wystarczy, że kabelek (kontakt) będzie przerwany i będzie taki objaw.
Prześledź połączenia pod tapicerką drzwi może coś interesującego zauważysz,
to przekaż na forum.

zibi187
20-07-2007, 09:35
Witam kolegów i dziękuję za zainteresowanie. Na razie nic nie będę demontował ponieważ usterka sama ustąpiła i wszystko jest ok. Właśnie zainstalowałem nowy sterownik modułu komfort sterujący zamkami i szybami oraz otwieraniem klapy bagażnika z pilota. Jeżeli ktoś z kolegów ma problemy z zamkami i szybami w Swoim samochodzie po zalaniu to bardzo polecam. http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=217067108
Instrukcja załączona przez sprzedawcę jest tak przejżysta, że zamontowałem w 2,5 godziny. Pozdrawiam Zibi.