zibi187
13-07-2007, 16:30
Panowie Pomocy!!! Od wczoraj mam problem z przednią prawą szybą w drzwiach. Po naciśnięciu przycisku zamykania szyba dojeżdża do końca do góry a następnie opuszcza się o 20-25cm na dół. Co jest grane ???
Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Nie mogę zamknąć szyby zibi187 13-07-2007, 16:30 Panowie Pomocy!!! Od wczoraj mam problem z przednią prawą szybą w drzwiach. Po naciśnięciu przycisku zamykania szyba dojeżdża do końca do góry a następnie opuszcza się o 20-25cm na dół. Co jest grane ??? bary 13-07-2007, 17:24 Tak na szybko. W prowadnicę napsikaj czegoś: oliwka, WD 40, CX. I szyba góra dół tak kilka razy. To metoda dorażna (na krótko). Powinno zadziałac. Trzeba zdjąć boczek i zobaczyć co przeszkadza. Szyba trafia na opór i się cofa (chociaż powinna zjechać do dołu, a nie zatrzymać się na 20 cm - nie wiem dlaczego). Powodzenia. Marcin-Kraków 13-07-2007, 18:20 Szyba trafia na opór i się cofa (chociaż powinna zjechać do dołu, a nie zatrzymać się na 20 cm - nie wiem dlaczego). U mnie jak cos wlozysz w szybe w celu testow, tak aby zasymulaowac przeszkode, odsuwa sie wlasnie ok 20 cm. Tak mam we wszystkich 4 szybach wiec sadze ze to jest ok. bary 13-07-2007, 18:55 Szyba trafia na opór i się cofa (chociaż powinna zjechać do dołu, a nie zatrzymać się na 20 cm - nie wiem dlaczego). U mnie jak cos wlozysz w szybe w celu testow, tak aby zasymulaowac przeszkode, odsuwa sie wlasnie ok 20 cm. Tak mam we wszystkich 4 szybach wiec sadze ze to jest ok. Muszę kiedyś zobaczyć. Nie miałem jeszcze przygody z szybami, ale wiem, że cofają się, gdy natrafią na przeszkodę (nie wiedziałem, że właśnie 20 cm). wojtek60 13-07-2007, 19:27 aby zasymulaowac przeszkode, odsuwa sie wlasnie ok 20 cm. Skoro ten fragment jest OK to może być uszkodzony wyłącznik krańcowy (jeżeli jest) i silnik nie wyłącza się a przeszkoda (całkowite sasunięcie szyby) powoduje wzrost prądu i przełączenie obrotów silnika i otworzenie szyby 20cm. Jak znajdę na schemacie ten fragment to przekażę. zibi187 13-07-2007, 19:39 Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Cały problem polega na tym, że ta szyba dojeżdża do samego końca i dopiero się cofa. Zamykam ją krótkimi skokami. Wtedy się nie cofa. [ Dodano: 2007-07-16, 21:27 ] Wojtek60 znalazłeś może coś na ten temat. Nie chcę ciągle rozbierać tych boczków bo w końcu będą latać luźno. Pozdrawiam Zibi. KUSY 17-07-2007, 19:48 witam ja miałem podobny problem i nie wiem w zasadzie dlaczego ustał ale zaczełem otwierać samochód przez zamek w tylnej klapie kluczyk na maksa i po chwili szyby sie otwieraja przy zamykaniu podobnie ale w druga strone - problem ustał moze to zwara a moze sterownik fiksował nie wiem ale od 6 miechów jest ok wojtek60 19-07-2007, 12:21 Wojtek60 znalazłeś może coś na ten temat. Tak zaglądałem. Chętnie chciałem pomóc ale schemat w książce jest skromny i nie obejmuje takich dodatków. Jeżeli ktoś posiada szczegółowy schemat to może przekaże na forum i będzie pomocny dla rozwiązania problemów z elektryką. Czy przy oglądaniu prowadnicy szyby nie zauważyłeś wyłączników krańcowych. Wystarczy, że kabelek (kontakt) będzie przerwany i będzie taki objaw. Prześledź połączenia pod tapicerką drzwi może coś interesującego zauważysz, to przekaż na forum. zibi187 20-07-2007, 09:35 Witam kolegów i dziękuję za zainteresowanie. Na razie nic nie będę demontował ponieważ usterka sama ustąpiła i wszystko jest ok. Właśnie zainstalowałem nowy sterownik modułu komfort sterujący zamkami i szybami oraz otwieraniem klapy bagażnika z pilota. Jeżeli ktoś z kolegów ma problemy z zamkami i szybami w Swoim samochodzie po zalaniu to bardzo polecam. http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=217067108 Instrukcja załączona przez sprzedawcę jest tak przejżysta, że zamontowałem w 2,5 godziny. Pozdrawiam Zibi. |