Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] 1,6 tdci odsysanie oleju.

daaro
02-01-2018, 04:55
Witam.jak w temacie.czy w tym silniku jest możliwość odessania oleju przez bagnet?
Pytam gdyż zbliża mi sie wymiana i sie zastamawiam czy nie lepiej odessać,ponieważ miska olejowa jest taka jaka jest i coś tam jeszcze w niej zostanie starego oleju po spuszczeniu.

Masterjam
02-01-2018, 08:25
Ja bym zrobił to jednak tradycyjnie, wlej płukankę i tyle. Jeśli trafi się jakiś większy glut to przez rurkę którą włożysz w miejsce bagnetu może nie odessać. Jak podniesiesz delikatnie przód to korek w misce jest idealnie umiejscowiony i po 15-20 minutach masz zlany olej. Trochę więcej roboty i brudniejsza ale pewniejsza

krzys1968
02-01-2018, 08:45
Jest temat o spuszczaniu oleju , , w mk2 i mk3 miska ma wglebienie do środka i spuszczanie przez korek całości oleju graniczy z cudem . Ja pompka odsysam olej , jak masz glut jak to kolega napisał na dnie miski to żaden sposób nie usunie go . Jedynie demontaż miski olejowej

daaro
02-01-2018, 09:44
Czyli pompką przez bagnet?patrząc na schemat silnika widać że rurka co bagnet jest w niej,jest lekko zakrzywiona w środku miski,przejdzie przez nią wężyk od pompki?
Chcę kupić taką pomke w lidlu:

Ze_ja
02-01-2018, 15:24
W hyde park jest wątek o pompce z innego marketu, ale to jeden pies.

U mnie spokojnie sie mieści i ssie ten olej, choć niemiłosiernie wolno (im zimniejszy, tym gorzej). Co ciekawe, mam zwykle problem z wsadzeniem tej rurki od pompki do samego dołu pod bagnetem. Jak rurkę cisnę w opór, to gdzieś się musi zawinąć i przestaje ciągnąć olej. Wtedy muszę cofnąć a pod koniec nieźle kombinowac i kręcić, żeby brało olej z samego dołu.