Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Montaż wideorejestratora
krychu90 02-01-2018, 21:16 Witam serdecznie,
zamontowałem wideorejestrator przy wstecznym lusterku (od strony kierowcy, bo po prawej stronie wystaje kabel zasilający :lol:), kabel ukryłem w podsufitce i pod obiciem słupka.
Mam problem z podłączeniem zasilania. Kabel starczył do przedniej zapalniczki, a chciałem go podłączyć do zapalniczki w podłokietniku. Dodatkowo zapalniczki nie wyłączają zasilania od razu po wyłączeniu pojazdu więc może zamiast dokupywać przedłużacz do zapalniczki w podłokietniku lepiej podłączyć się pod jakąś kostkę (widziałem kilka w nogach od strony pasażera)? Jest tam jakaś odpowiednia kostka, np od radia? Czy takie rozwiązanie nie będzie naruszało fabrycznej gwarancji?
Może ktoś się podzieli do jakiego źródła zasilania się podłączył :)
Pozdrawiam
cyberion84 02-01-2018, 21:50 Podłącz się przed bezpiecznik światła STOPu
tomaszjan31 02-01-2018, 21:57 W oświetleniu wewnętrznym masz napięcie. Blisko lusterka :027:
krychu90 03-01-2018, 20:46 Dziękuję za rady. Tylko jak one się mają do wyłączenia zasilania po wyłączeniu zapłonu / zamknięciu auta? Przydałoby się też więcej informacji w jaki sposób się podłączyć (może jakiś schemat i lokalizacja podłączenia?)
Pozdrawiam.
juri2069 03-01-2018, 20:55 Zapalniczka to zły pomysł? Przed liftem ona działa nie wiem ile , ale 10 czy 15 minut i to jest dobry czas na nagrywanie gdy np jesteś na zakupach .... pradu ciągnie tyle co w ogóle...:)
krychu90 03-01-2018, 20:57 Czyli uważasz że najlepiej będzie pociągnąć przedłużacz do zapalniczki w podłokietniku? Nie wiem jak tam z napięciem po wyłączeniu, ale chyba też wygasa po kilkudziesięciu minutach.
W sumie dużo prądu to nie bierze więc możliwe że tak zrobię :)
cyberion84 03-01-2018, 20:57 Dziękuję za rady. Tylko jak one się mają do wyłączenia zasilania po wyłączeniu zapłonu / zamknięciu auta? Przydałoby się też więcej informacji w jaki sposób się podłączyć (może jakiś schemat i lokalizacja podłączenia?)
Pozdrawiam.
Podepnij się pod bezpiecznik nr 132 (skrzynka pasażera). A najlepiej przed. Są to światła STOPu. Ja tak mam i wszystko ok. Włącza się razem z kontrolkami na pozycji kluczyka II
krychu90 03-01-2018, 21:09 Podepnij się pod bezpiecznik nr 132 (skrzynka pasażera). A najlepiej przed. Są to światła STOPu. Ja tak mam i wszystko ok. Włącza się razem z kontrolkami na pozycji kluczyka II
Który to bezpiecznik? W instrukcji obsługi bezpiecznik światła stopu znajduje się w komorze silnika.
https://i.imgur.com/L7pX2gz.png
cyberion84 03-01-2018, 21:14 Który to bezpiecznik? W instrukcji obsługi bezpiecznik światła stopu znajduje się w komorze silnika.
https://i.imgur.com/L7pX2gz.png
Aaa sorki myślałem, że masz Focusa mk2 FL. Zobacz, który to bezpiecznik światła STOP. Wyciągasz ten bezpiecznik i przekręcasz kluczyk ale nie odpalasz. Sprawdzasz miernikiem lub żarówką na 12V, z której stron jest napięcie. Z lewej czy z prawej. U mnie z lewej i wpinasz się tam razem z wcześniej wyjętym bezpiecznikiem + ładowarki od wideorejestratora tam gdzie się pojawi napięcie +12V, a masa gdzieś do śruby na obudowie. Przekręcasz kluczyk i startuje wideorejestrator, tzn jak zapalą się kontroli i zaraz gasną :619:
tomaszjan31 03-01-2018, 21:14 Pamiętaj sprawdzić w rejestratorze jakie jest potrzebne napięcie, żebyś nowego urządzenia nie puścił z dymem. Możesz potrzebować przetwornice z 12V na 5V
cyberion84 03-01-2018, 21:16 Pamiętaj sprawdzić w rejestratorze jakie jest potrzebne napięcie, żebyś nowego urządzenia nie puścił z dymem. Możesz potrzebować przetwornice z 12V na 5V
Dokładnie, ale zazwyczaj jest to z 12V na 5V. Sprawdzić nie zaszkodzi g:DD
krychu90 03-01-2018, 21:23 No napięcie to 5.5V 1A.
Chyba jednak zostanę przy przedłużaczu do zapalniczki w podłokietniku :D
Witam
Chyba optymalne jest takie rozwiązanie
http://www.strefakamer.pl/media/products/ffc001e373aed8cd1adde3966fc0b70e/images/thumbnail/big_Hardware_kit_803.jpg?lm=1449866763
i kabel po stronie 12v, mozesze przedłużyć tyle ile chcesz / potrzebujesz
lub
http://m5.img.dxcdn.com/CDDriver/img/sku_457210_1.jpg
pozdrawiam
Arturek
PS na szybko - pierwszy z wyszukiwarki
https://www.wideorejestratory24.pl/adapter-zasilania-miniusb-do-samochodu
Ja się podpiąłem do USB w podłokietniku, kabel starczył na styk i nigdzie mi nie wystaje. Kamerka od strony pasażera, podsufitka, uszczelka przy drzwiach, za schowkiem, pod bocznym plastikiem u pasażera i wychodzi do samego schowka :-) 3.5 metra.
Ja się podpiąłem do USB w podłokietniku
Takich kombinacji bym się obawiał, bo jednak przy niskim napięciu (5 V z USB) długi kabel może oznaczać problemy. Jak już ciągnąć metrami, to raczej 12 V i przejść na 5 V blisko odbiornika. A czy zasilać z góry, czy z dołu i stale, czy po zapłonie, czy z czasowym odcięciem - o tym jest przydługa dyskusja w osobnym wątku :)
Pamiętam, jak kapryśne bywały np. drukarki przy długich pasywnych kablach, a czasem w ogóle nawet pamięć flash o znikomym zapotrzebowaniu na prąd nie radziła sobie przy gorszych przewodach powyżej 3m.
Nie wiem też, ile USB w Foce 3 podaje prądu. Czy to w myśl standardu 2.0 leci 0,5 A, czy może dają więcej amperów z myślą o ładowaniu urządzeń a nie tylko podłączeniu muzyki z pen-drive'a.
tomaszjan31 04-01-2018, 20:55 Ja zamontowałem coś takiego... Bardzo śmieszne pieniążki
Takich kombinacji bym się obawiał, bo jednak przy niskim napięciu (5 V z USB) długi kabel może oznaczać problemy. Jak już ciągnąć metrami, to raczej 12 V i przejść na 5 V blisko odbiornika. A czy zasilać z góry, czy z dołu i stale, czy po zapłonie, czy z czasowym odcięciem - o tym jest przydługa dyskusja w osobnym wątku
Pamiętam, jak kapryśne bywały np. drukarki przy długich pasywnych kablach, a czasem w ogóle nawet pamięć flash o znikomym zapotrzebowaniu na prąd nie radziła sobie przy gorszych przewodach powyżej 3m.
Nie wiem też, ile USB w Foce 3 podaje prądu. Czy to w myśl standardu 2.0 leci 0,5 A, czy może dają więcej amperów z myślą o ładowaniu urządzeń a nie tylko podłączeniu muzyki z pen-drive'a.
Pozwolę sobie powiedzieć, że nie ma żadnych problemów i niepotrzebnie się obawiasz.
Zanik sygnału następuje w okolicach 4.7 metra w zależności co przesyła dane i z jaką mocą (jeśli mówimy o USB).
Przy 5-ciu metrach to już kaplica. 3.5m jest bezpieczne. Nawet w chińskich (czytaj: tańszych) kamerkach.
A mówimy tutaj tylko o zasilaniu, nie o przesyle danych
Jak śmiga, to super :)
Nie mówimy o przesyle danych, bo tam jest większa wrażliwość na ew. utratę czegoś po drodze i odmowę współpracy. Dokładnie - tylko zasilanie. Tu jednak mamy do czynienia ze spadkiem napięcia, zależnym od długośći i oporowości przewodu.
Zatem wiele zależy od tolerancji kamerki. Jeżeli radzi sobie z zakresem 4,75 - 5,25 V (lub większą rozpiętością), to oczywiście zadziała dobrze. Jeżeli jednak ktoś wybiera mniej tolerancyjną kamerę, to mogą być problemy. Zauważ, że niektórzy producenci rejestratorów dorzucają zasilacze, które podają na wyjściu 5,1-5,2 V, zamiast równych 5,0, jakie mają ładowarki do telefonów ze średnie 2-2,5 raza krószymi przewodami. Robią to właśnie z uwagi na spadek napięcia na długim przewodzie. Jeżeli USB w podłokietniku daje równe 5,0, to kamera dostaje mniej, niż z oryginalnego zasilacza.
Rezygnując z tego zasilacza i biorąc sam długi przewód USB, trzeba liczyć się z tym, że kamera może być zasilana <5 V. Dlatego bezpieczniejszym rozwiązaniem wydaje się zmiana napięcia na 5 V bliżej kamery. Oczywiście nieco bardziej tolerancyjne kamerki bez modułów radiowych powinny sobie poradzić nawet z 5-metrowym przewodem USB, ciągniętym z bagażnika, o ile utrzyma te 4,75 V i poda jeszcze ze 200-300 mA. Łakomczuchy z niższą tolerancją napięcia wejściowego mogą potrzebować lepszego prądu. Z troski o sprzęt, osobiście wolę nie ciągnąć długich, pasywnych przewodów z niskim napięciem :)
U mnie nie ma problemów z zasilaniem, nagrywa bez problemów :-)
Andrzej_K 18-04-2019, 14:25 Odświeżam temat bo chyba nie ma sensu zakładać nowego wątku o tym samym temacie.
W MK2 kamerkę miałem podłączoną do gniazda zapalniczki. W zasilanie zapalniczki wstawiłem przekaźnik sterowny plusem po zapłonie ze skrzynki bezpieczników (GEM) i było bardzo dobrze.
Nie wiem skąd wziąć zasilanie do rejestratora jazdy. Czy z lampki sufitowej, czy z lusterka fotochromatycznego, czy ze skrzynki bezpieczników?
Jeśli miałbym brać z lampki to "po drodze" przewodu jest schowek na okulary ( w załączniku) który nie do końca wiem jak zdemontować.
Jeśli zasilanie z lusterka to z kolei nie wiem jak rozebrać tę osłonę czujników. ( w załączniku )
Jeśli zaś, miałbym zasilać ze skrzynki bezpieczników ( załączeniu) to z którego bezpiecznika wziąć plus po zapłonie?
Jeśli np. bezpiecznik 60 lub 62 ( opis w załączniku )to nie widzę sensu bo "ten sam prąd" mam w lampce lub lusterku?
Ma ktoś jakiś wypróbowany i pewny "patent" na podłączenie tej kamerki/rejestratora jazdy?
Jeśli miałbym brać z lampki to "po drodze" przewodu jest schowek na okulary ( w załączniku) który nie do końca wiem jak zdemontować.
Sam film na ten temat zrobiłem (występuję: ja :D )
-bgGwDMigRU
https://www.youtube.com/watch?v=-bgGwDMigRU
Witam
Schowek na okulary jest przykręcony do plastikowej konstrukcji / elementu
Ten plastikowy element jest po "wewnętrznej" stronie podsufitki
- otwierasz schowek na okulary
- na brzegach są 2 płaskie, poziome szczeliny
- wkładasz coś płaskiego (ja użyłem mały śrubokręcik) i podważasz w tych 2 miejscach
- następnie wyjmujesz plastikowy element ze schowka na okulary
(ten plastik z miejscem na czujniki alarmu)
- wtedy zobaczysz dostęp do 2 śrub torx
Andrzej_K 18-04-2019, 15:47 Sam film na ten temat zrobiłem (występuję: ja :D )
(...)
Hehe, widziałem Cię/go -ten film i dlatego napisałem, że nie do końca wiem jak to zdjąć. Jakoś to zdejmę. Najważniejsza jest ta osłona czujników. Bez rozebrania tej osłony nie ma sensu szarpać się ze schowkiem. W którymś wątku ktoś napisał, że "trzeba nacisnąć na/po środku i prawą część ciągnąć w prawo" Ciągałem, szarpałem i tylko na samej górze odskoczył zatrzask. :(
AdamGdansk1 18-04-2019, 21:20 A ja w moim poprzednim Focusie MK2 zrobiłem dodatkowe gniazdo zapalniczki, schowane za schowkiem, a zasilanie wziąłem z plusa po stacyjce z kostki radia. U brata w Astrze H mam tak samo i u żony w Peugeocie 207 również. Od niedawna posiadam Focusa MK3 po lifcie i tu kamerę mam póki co zamontowaną pod zapalniczkę. Kamera wyłącza się po ok 10 minutach, ale to nie problem bo prądu zjada tyle co nic. Docelowo chcę zrobić dodatkowe, schowane gniazdo zapalniczki, które podepnę pod zapalniczkę przy lewarku biegów. Może jeszcze dodam wyłącznik tego gniazda.
clubGRANT 19-04-2019, 13:13 A ja w moim poprzednim Focusie MK2 zrobiłem dodatkowe gniazdo zapalniczki, schowane za schowkiem, a zasilanie wziąłem z plusa po stacyjce z kostki radia. U brata w Astrze H mam tak samo i u żony w Peugeocie 207 również. Od niedawna posiadam Focusa MK3 po lifcie i tu kamerę mam póki co zamontowaną pod zapalniczkę. Kamera wyłącza się po ok 10 minutach, ale to nie problem bo prądu zjada tyle co nic. Docelowo chcę zrobić dodatkowe, schowane gniazdo zapalniczki, które podepnę pod zapalniczkę przy lewarku biegów. Może jeszcze dodam wyłącznik tego gniazda.
Jak masz tunel z podłokietnikiem to pod nim w schowku (sync2) oprócz gniazda sd i usb jest gniazdo zapalniczki, więc w tym przypadku nie trza kombinować, można te gniazdo przerobić aby miało stałe zasilanie.
Andrzej_K 19-04-2019, 14:21 Jak masz tunel z podłokietnikiem to pod nim w schowku (sync2) oprócz gniazda sd i usb jest gniazdo zapalniczki, więc w tym przypadku nie trza kombinować, można te gniazdo przerobić aby miało stałe zasilanie.
W MK3 odcina zasilanie w zapalniczce po jakimś czasie? W MK2 było zawsze i przerabiałem aby było tylko po zapłonie.
U mnie zapalniczka jest na wierzchu. Gdy wetknę tam zasilanie kamerki to będzie sterczało do góry. :(
Chcę się podłączyć do bezpiecznika, ale nikt nie chce mi podpowiedzieć który ma prąd po zapłonie.
Chcę się podłączyć do bezpiecznika, ale nikt nie chce mi podpowiedzieć który ma prąd po zapłonie.
Proszę Cię....multimetr to koszt 20 zł. Zwykły tester 12V za 2 zł kupisz. Za darmo sprawdzisz dowolną żarówką bezcokołową.
Andrzej_K 19-04-2019, 15:23 Proszę Cię....multimetr to koszt 20 zł. Zwykły tester 12V za 2 zł kupisz. Za darmo sprawdzisz dowolną żarówką bezcokołową.
Proszę Cię..., wszystko co wymieniłeś posiadam. Problemem jest dojście do bezpieczników. Skrzynka opada i wysuwa się tylko o kilka centymetrów. (krótkie wiązki ) Posprawdzać kilkanaście bezpieczników w pozycji wisząco-leżącej to katorga. Można to porównać do wymiany filtra przeciwpyłkowego w MK2.
AdamGdansk1 19-04-2019, 23:22 Andrzeju.
Przecież Ci podpowiedziałem. Zrób sobie ukryte, drugie gniazdo zapalniczki, a zasilanie weź z gniazda zapalniczki przy lewarku biegów. Zasilanie będzie odcinane ok 10 minut po wyłączeniu silnika. Ja u siebie też tak zrobię. Póki co mam do gniazda zapalniczki przy lewarku biegów od pół roku i wszystko jest ok.
Powodzenia.
Bump: Dokładnie tak. W MK3 po lifcie odcina zasilanie zapalniczki po ok 10 minutach. Jest o tym informacja nawet w instrukcji obsługi.
Dudi1982 11-06-2019, 19:02 Witam
Także podpiąłem kamerkę wpiąłem się prosto w bezpieczniki za pośrednictwem baybassa i wtyczka do zapalniczki jedyny bezpieczniki gdzie nie jest prąd podawany cały czas to F85 po wyjęciu kluczyka prąd zanika, także w bagażniku zanika prąd na bezpiecznikach po wyjęciu kluczyka.
Bump: Mam wersję po Fl i prąd w zapalniczce jest cały czas
Powiedzcie mi Panowie jeszcze na jaką kamerkę się zdecydowaliście? Interesowałem się Navitelem r600 qhd, ale jest dużo opinii, że są wadliwe. Mój budżet tak +/- 300 zł. Jazda raczej po mieście w dzień.
Ja w MK3FL mam Viofo A119. Bardzo fajnie nagrywa. Dodatkowo kabel będący w komplecie wystarczył, żeby dociągnąć zasilanie z tylnego USB w tunelu środkowym. Nie musiałem wpinać się w skrzynkę bezpieczników, kombinować itp itd.
Gryfny.Gacek 22-06-2019, 09:03 Interesowałem się Navitelem r600 qhd,
Teraz był w promo za 200 zł.
Powiem Ci kolego że przy budżecie 300zl każdą chyba jaką byś kupił z dziennych nagrań będziesz bardzo zadowolony. Gorzej z nocnymi i tu zaczynaja się schody przy tym budżecie. A Navi R600 właśnie z nocnych nagrań pozytywnych opinii sobie nie wyrobił.
Proponuję poszukać z 2 może 3 modele nagrywające z rozdzielczością FHD i 60kl/s przy czym FHD z reguły nagrywa 30kl/s i wybrać ten który będzie ci najbardziej odpowiadał wizualnie.
Sprawdź sobie : MARTCAMS 4K WIFI
~send [emoji726]
szwed0377 28-03-2020, 11:30 Witam serdecznie chciałbym się dowiedzieć czy jak Macie zamontowane kamerki przy lusterku wstecznym gdyż ja prubuje i zasłania mi obraz ten jęzor pod lusterkiem (ford focus mk3 po lifcie) może jakieś foty? Byłbym wdzięczny 😁
clubGRANT 28-03-2020, 12:26 Witam serdecznie chciałbym się dowiedzieć czy jak Macie zamontowane kamerki przy lusterku wstecznym gdyż ja prubuje i zasłania mi obraz ten jęzor pod lusterkiem (ford focus mk3 po lifcie) może jakieś foty? Byłbym wdzięczny 😁
Mam polifta, mam normalnie zamocowaną przyssawkę do szyby obok czarnego pola do czystej szyby i nic nie przeszkadza. Nie mam na tym polu żadnych dodatkowych kamerek (rozpoznawanie znaków itp.)
W Mk2 prywatnym i do niedawna Mk3 służbowym rozwiązanie identyczne - kamerka na prawo (po stronie pasażera), za lusterkiem, obok "rynienki" z przewodami, czujnikiem (-ami). I tak, celowo chowam kamerkę, bo NIE chcę jej widzieć podczas jazdy. Jest też ustawiona tak, aby ekran był wyłączony i włączał się tylko przy ostrzeżeniach o radarach itp. lub po jego dotknięciu. Także widać mam odwrotne podejście. Celowo jest tak, żeby widzieć ledwie skrawek ekranu z pozycji kierowcy. W razie co, jest to ten skrawek, gdzie mogę "pacnąć" wykrzyknik do zachowania nagrania :)
Nie polecam ekranu w polu widzenia kierowcy. To serio, serio rozprasza.
zasłania mi obraz ten jęzor pod lusterkiem (ford focus mk3 po lifcie) może jakieś foty?
Tak to wygląda u mnie z Viofo A119. Faktycznie ciężko o takie ustawienie, w którym obraz nie będzie zasłonięty.
piotrus1337 11-04-2020, 16:02 Cześć,
niedawno nabyłem FF MK3 2015 FL Kombi i dokupiłem sobie wideorejestrator (70mai mini Dash Cam). Chciałbym podłączyć stałe zasilanie ponieważ wideorejestrator posiada tryb parkingowy oraz tryb czuwania co przekłada się na niski pobór prądu.
W poprzednim aucie (Mondeo mk3 wystarczyło przełożyć bezpiecznik na inną pozycję aby prąd był stale podawany do gniazda zapalniczki - jak rozumiem w FF mk3 tej opcji nie ma).
Planowałbym wykorzystanie jakiegoś zewnętrznego gniazda zapalniczki do którego wpiąłbym wtyczkę USB, następnie kable + i - chciałbym podłączyć do instalacji za pomocą szybko złączek tj. np tutaj https://www.youtube.com/watch?v=5NvMfmjM7TU - wydaje się to sensowne.
Problem polega na tym, że za cholerę nie wiem gdzie i pod które kable się wpiąć.
Ew może ma ktoś jakiś mniej inwazyjny patent?
urozanin 12-04-2020, 15:31 Witam serdecznie chciałbym się dowiedzieć czy jak Macie zamontowane kamerki przy lusterku wstecznym gdyż ja prubuje i zasłania mi obraz ten jęzor pod lusterkiem (ford focus mk3 po lifcie) może jakieś foty? Byłbym wdzięczny
W zeszłym roku zamontowałem rejestrator Xblitz X5 WI-FI. Urządzenie jest bardzo kompaktowe, a nadto ma nietypowy i odmienny od zwyczajowego sposób montażu (pod innym kątem), dzięki czemu można je umiejscowić bezpośrednio za lusterkiem, co powoduje, że w żaden sposób nie ograniczamy sobie widoczności. Jedynym minusem jest to, że w celu weryfikacji poprawności działania urządzenia należy się schylić i zajrzeć pod lusterko ;)
Co do samego sprzętu, to zdecydowanie polecam jeżeli chodzi o stosunek cena/jakość. Zarówno w dzień, jak i w nocy obraz jest bardzo czytelny i płynny. Plusem jest też możliwość obsługi i podglądu z poziomu smartfonu poprzez połączenie Wifi.
Wrobel1000 28-04-2020, 04:46 Cześć, urozanin czy możesz zrobić zdjęcie - jak ten xblitz x5 wygląda?
Andrzej_K 28-04-2020, 05:25 Cześć, urozanin czy możesz zrobić zdjęcie - jak ten xblitz x5 wygląda?
A Ty nie możesz użyć googli?
https://xblitz.pl/pl/kamera-samochodowa-x5-wi-fi
Wybór wideorejestratora to indywidualna decyzja każdego, ale podzielę się swoim doświadczeniem , patrząc oczywiście z mojego punktu widzenia.
W samochodzie posiadam kamerkę Mio MiVue C 570. Dlaczego ta? Bo do moich zastosowań i kryteriów użytkowania ta mi najbardziej odpowiadała. Używanie sloganów że tak kamera jest najlepsza, a ta najgorsza wg. mnie mija się z celem i nie ma większego sensu logicznego.
Kupując kamerę mamy pierw określony budżet jakim dysponujemy i w tym budżecie szukamy urządzenia , które będzie określało moje kryteria.
Wielkość – moim zdaniem istotna cecha, wpływająca na ergonomie, bezpieczeństwo i wygodę. Im mniejsza tym lepiej, nie powinna ograniczać pola widzenia. Ważne jest jej umiejscowienie na szybie – jak ma w lewym górnym rogu. Powinniśmy zastanowić się nad sposobem montażu – najczęściej kamerki wyposażone są w przyssawkę lub taśmę z klejem. Powinna posiadać tez ruchoma głowice pozwalającą na dobór optymalnego kadru.
Pod uwagę należy wziąć aspekt do jakich celów ma służyć – ponieważ kamera to nie tylko rejestracja zdarzeń drogowych, to także urządzenie informujące o fotoradarach, pilnujące nam samochodu na parkingu, dające nam alibi (potwierdzenie) gdzie w danej chwili pojazd się znajdował, czy się przemieszczał (GPS) oraz informującą o ilości uderzeń w trakcie kolizji, sile i kierunku (przeciążenie) itp. Pytanie co nam jest potrzebne, z czego chcemy skorzystać.
Jeśli to wiemy , należy zastanowić się nad sposobem podpięcia do zasilania, czy ma to być stale zasilanie czy „z pod stacyjki”. Wtedy działanie kamery będzie się różniło.
Ważnym kryterium jest też jakość obrazu, na którą składa się rozdzielczość ,rodzaj matrycy, rodzaj obiektywu i jasność obiektywu. Dobrze jak kamera ma duzą rozdzielczość, dobra matryce, obiektyw z szerokim katem wykonany z dobrej jakości materiałów. Po prostu – dobra kamera kosztuje.
Powinniśmy sprawdzić też jakość materiału jaki kamerka nagrywa w nocy.
Moim zdaniem da się zawsze coś dobrego wybrać, jeśli wiemy co oczekujemy od kamerki, do jakich celów będzie służyć, i jakie pieniądze chcemy przeznaczyć na zakup. Dochodzi tu jeszcze aspekt prawny używania wideorejestratora w samochodzie , ale to już zupełnie inna kwestia.
clubGRANT 28-04-2020, 12:05 Witam, skoro temat dalej odgrzewany to pochwalę się swoim videorejestratorem i sposobem wykonania jego zasilania dla FF MK# fl kombi trend + sync2.
Videorejestrator to MIO 792 + microSD 128gb sprzęt konkretny za 800zł 60k/s z możliwością PARKING oraz dokupienia tylnej kamerki, ale jej nie mam ponieważ mam 2 problemy z jej montażem: 1 - przyciemniona tylna szyba, 2 - mocowanie do szyby , trza by puścić kabel z wiązką karoseria-klapa , inaczej 20cm zwisa luzem.
Podłączenie: jako że dodałem sync2 i ori tunel z podłokietnikiem to zostało usunięte gniazdo usb pod panelem klimy i jest tylko pod podłokietnikiem co mi w zupełności wystarczy.
Wiadomo,że po kilku minutach odcinane jest napięcie w zapalniczkach (mam dwie: pod panelem klimy i pod podłokietnikiem) postanowiłem przepiąć ich zasilanie na stałe z możliwością ręcznego wyłączenia za pomocą 0-1 wyłącznika kołyskowego zamontowanego w usuniętym gnieździe usb pod panelem klimy (jak auto stoi dłużej w garażu to wyłączam) a samo stałe zasilanie zapożyczyłem z głównego zasilania BSI, do którego także szło zasilanie zapalniczek, więc daleko nie było.
Bump: A tu przeglądając onet jakiś test wideorejestratorów: https://www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/wideorejestratory-dla-wymagajacych-testujemy-kamery-od-300-zl-do-ponad-1100-zl/yqmsf09
sonictrip 16-05-2020, 15:50 Witam,
W dniu dzisiejszym zabrałem się za montaż lusterka Junsun A960 w Focus MK3 przedlift (2013) z wbudowanym rejestratorem na przód + dodatkowym na tył, który pełni również funkcję kamery cofania. Całość montażu poszła bardzo sprawnie, ale utknąłem na podłączeniu zasilania, ponieważ rejestrator ten posiada funkcje parkingowe skorzystałem z oferowanego przez producenta dedykowanego zasilacza do stałego dopływu zasilania. Poprowadziłem go do skrzynki bezpieczników pod schowkiem po stronie pasażera, a że z dziedziny elektryki jestem totalnym laikiem to za nic w świecie nie wiem z którego wolnego gniazda można by skorzystać i gdzie poprowadzić masę. Podejrzewam, że masa to ten gruby czarny przewód, ale to chyba masa, która idzie na tył pojazdu i nie wiem jak przy tym przekroju się można w nią bezpiecznie wpiąć - może jest jakaś alternatywa.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
clubGRANT 17-05-2020, 13:45 "sonictrip" w poprzednim poscie napisałem , gdzie ja się podłączyłem na stałe zasilani - na środku skrzynki jest wtyczka, w którą wchodzą 2 grube kable + i - stałe zasilanie, ja się pod nie podpiąłem, a dokładnie to przepiąłem na nie zasilanie zapalniczek.
Myślałęm nad tym dodatkowym zasilaczem o MIO w moim przypadku, ale po co, mam wyłącznik więc zbędny dodatek.
Myślałęm nad tym dodatkowym zasilaczem o MIO w moim przypadku, ale po co, mam wyłącznik więc zbędny dodatek.
Kupiłem własnie zestaw Mio 795 z tym Smart boxem 3, nie potrzebuję trybu parkingowego jednak chce aby włączała się kamerka z chwilą odpalenia samochodu. Gdzie się wpiąć ? cytaty z instrukcji -
"... odszukać bezpieczniki, gdzie dostarczany JEST prąd nawet po wyłączeniu pojazdu - Podłącz żółty kabel (B+)..."
"... odszukać bezpieczniki do których prąd NIE JEST dostarczany po wyłączeniu pojazdu. Na przykład, zmiana sygnałów... - podłącz czerwony kabel (ACC)"
Żółty do awaryjnych, a czerwony ??? Doradźcie proszę :)
sprawdź np. elektryczne szyby
szyby można domknąć z pilota więc bez zapłonu też mają zasilanie. kwestia że zasilanie w niektórych układach zanika dopiero po jakimś czasie (np przednie gniazdo zapalniczki).
awaryjne mają zasilanie cały czas ale wycieraczki już nie.
Dzięki! Sprawdzę to rozwiązanie i dam znać jak poszło. :)
Martini26 09-07-2020, 07:43 Jeśli po zapłonie ma się włączać rejestrator to chyba najlepiej wpiąć się do bezpiecznika F85 w skrzyni pasażera ?! (nagrzewnica układu ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji, wyłącznik poduszki powietrznej pasażera, przełącznik ogrzewania siedzeń, nagrzewnica dodatkowa, moduł nagrzewnicy ręcznie regulowanej klimatyzacji).
Ja tak mam wpięty wtyk zapalniczki z kamerki w zrobione ręcznie gniazdo zapalniczki na bypassie bezpiecznikowym mini wg instrukcji video od edmunka, za którą mu dziękuję ;)
Zielony360 09-07-2020, 09:40 Czy próbował ktoś brać zasilanie z obudowy czujników asystentów kierowcy (kamera city stop, czujnik deszczu) na przedniej szybie? Nie ma znaczenia, jakie jest tam napięcie, bo sprawę załatwia ładowarka samochodowa za kilka złotych.
szwed0377 26-07-2020, 10:02 Witam serdecznie chciałbym się zapytać pod którym bezpiecznikiem podłączyć smartbox do kamerki? PS mam adaptery jak co?
Bump: Witam serdecznie chciałbym się zapytać pod którym bezpiecznikiem podłączyć smartbox do kamerki? PS mam adaptery jak co?
Witam serdecznie chciałbym się zapytać pod którym bezpiecznikiem podłączyć smartbox do kamerki? PS mam adaptery jak co?
Chcę przestrzec przed kupieniem urządzenia SMARTBOX III firmy MIO .. Szmelc, tandeta i chłam... 2 raz w ciągu 3 miesięcy urządzenie na gwarancji. Nie polecam ... zamontowałem póki co ładowarkę do zapalniczki w podłokietniku.. Jak rozładuje akumulator przez zimę to leci to wszystko do kosza..
Generalnie chyba najlepiej użyć miernika i podpiąć się tam gdzie wygodniej jak ktoś ma bypasy do bezpieczników i nie wie na pewno gdzie jest jakie zasilanie. Myślę, że każdy jest w stanie sprawdzić, czy 12V leci przed i po zapłonie (ewentualnie + czas odcięcia zasilania), masa to wiadomo, gdzie wygodnie. Także ten wątek można by zawęzić do opisu jak sprawdzić miernikiem napięcie na bezpiecznikach, lub czytać dokumentację do skrzynki bezpieczników i jak kupić bypasy na allegro. Więc do tych co jeszcze się wahają, mierniki/dokumentacje w dłoń ;)
Darek80s 11-03-2022, 17:14 Witam. mam zamiar podłączyć wideorejestrator z trybem parkingowym pod bezpiecznik. Czy doszedł ktoś już w którym bezpieczniku jest stały prąd w ff MK3 fl. Podobno dobrze jest podłączyć pod światła awaryjne ale u mnie F79 to jednostka audio, awaryjne i ryglowanie drzwi. Radio wyłącza się po kilku minutach więc się zastanawiam czy jest tam stały prąd. Przyznam że nie chce mi się tam leżeć pod bezpiecznikami i czekać, może już ktoś z was rozszyfrował gdzie jest prąd na stałe
gniazdo zapalniczki w bagażniku
Po co tak kombinować, BCM ma pełno bezpieczników z zasilaniem stałym :) na przykład ten od czujek wewnątrz
Darek80s 11-03-2022, 20:22 gniazdo zapalniczki w bagażniku
Nie to odpada, kupiłem adapter więc już wolałbym skończyć na tych bezpiecznikach.
Bump: Po co tak kombinować, BCM ma pełno bezpieczników z zasilaniem stałym :) na przykład ten od czujek wewnątrz
Kompletnie nie wiem o czym piszesz. Co to jest BCM?
To użyj bezpiecznika od gniazda zapalniczki tyl:?
W instrukcji obsługi pojazdu jest opisane który to.
Pytałeś o bezpieczniki więc moja odpowiedź wskazała konkretny bezpiecznik.
Darek80s 11-03-2022, 20:37 Sorki źle zrozumiałem ;)
Przecież już podałem, w którym jest stale napięcie
Darek80s 11-03-2022, 20:54 Bump: Gdyby ktoś szukał tak jak ja to jest to bezpiecznik F61 tylne gniazdo zapalniczki. Dzięki za wskazówki. Sprawdzę to w pierwszej kolejności i dam znać czy działa.
Już wiem co to jest BCM
Darek80s 19-03-2022, 18:40 Podłączyłem i stwierdzam że jednak w F61 nie mam stałego prądu. Jest stały w dwóch środkowych rzędach na wszystkich bezpiecznikach i na pierwszym w lewym rzędzie.
Darek80s
Trochę "odkopię" wątek. Też montowałem u siebie rejestrator, mam nagrywanie w trybie parkingowym więc szukałem zasilania, który nie znika (a zamontowałem sobie wyłącznik w schowku, żeby nie potrzebnie nie musiał działać np. w garażu).
F61 również nie mam zasilania stałego. Skorzystałem z F65 - tam jest prąd cały czas.
Darek80s
Trochę "odkopię" wątek. Też montowałem u siebie rejestrator, mam nagrywanie w trybie parkingowym więc szukałem zasilania, który nie znika (a zamontowałem sobie wyłącznik w schowku, żeby nie potrzebnie nie musiał działać np. w garażu).
F61 również nie mam zasilania stałego. Skorzystałem z F65 - tam jest prąd cały czas.
Czyli F65 jest stałe napięcie i nie znika po 10 minutach? A wiesz może gdzie jest napięcie po kluczyku, bo musze Smartboxa Mio podpiąć i potrzebuje jeden z kabli podpiąć tak aby kamera włączała się "po stacyjce"??
krzys1968 10-01-2023, 21:55 A wiesz może gdzie jest napięcie po kluczyku,
Sprawdz F86
Sprawdz F86
OK, sprawdzę, dzięki.
Będę na dniach chciał zamontować wideorejestrator Viofo A119 podłączając go w skrzynce bezpiecznikowej pasażera.
Do jakich bezpieczników najlepiej się wpiąć Hardwire kit'em od viofo (zdjecie poniżej) tzn do którego gniazda wpiąć przewód Battery, a do którego ACC?
https://www.wideorejestratory24.pl/userdata/public/gfx/27c40765a6da94256cf5992c804d72c9.jpg
Zadałeś sobie chociaż minimum trudu i poszukałeś na forum? Temat był przerabiany wzdłuż i wszerz, łącznie z numerami bezpiecznikow.
i nawet z tym samym kablem do Viofo :D
Czy ma znaczenie w jakiej pozycji wepnę przejściówkę (bypass) w bezpieczniki?
Tak jak na załączonym obrazku czy o 180° obrót?
https://imgur.com/a/m1btb2P
Dla mnie ma, dla Ciebie nie ma to znaczenia.
Bezpiecznik jest po to żeby chronić obwód za nim, czyli wspinasz tak żeby plus był przed bezpiecznikiem.
Witajcie, odgrzebię temat..
Czy ktoś tutaj montował wideorejestrator z tyłu mk3 lift hb?
Zastanawiam się skąd wziąć zasilanie.
Witaj.
Montowałem u siebie przednią kamerkę i tylną, kupioną w zestawie. W moim przypadku zasilanie tylnej jest z przedniej kamery, dołączonym do zestawu dodatkowym długim przewodem. Jeśli nie masz gniazda zapalniczki lub usb w bagażniku to pozostaje chyba tylko pociągnięcie przewodu do gniazda zapalniczki.
Dzięki za podpowiedz, kamerka dziś powinna do mnie przyjechać ale sprawdziłem w instrukcji i faktycznie, tylna kamera podłączana jest kabelkiem z zestawu do przedniej kamery.
|
|