Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] alternator kolo pasowe drganie

rosiczka92
10-01-2018, 17:30
witam.

Chcialbym prosic o pomoc bo na moje pytanie nie moge znalezc odpowiedzi
auto Mondeo Mk4 1.8 tdci

ostatnio mialem wymiane wtrysku po nie udolnej wymianie uszczelki miedzianej pod wtryskiem przez mechanika :mad:

po przjechaniu 2tys km robilem serwis oleje wszystkie filtry plus pasek klinowy nowy Fordowski

po wyjechaniu z garazu niestety zaczal mi dziwnie klekotac
klekotanie jest tylko i wylacznie na biegu 1 dwa i czasami 3 dodam iz te klekotanie nie wystepuje ciagle tylko raz na jakis czas na biegu jalowym to nie wystepuje i sie zastanawiam czy moze to byc kolo pasowe ? dodam ze przy starcie i gaszeniu auta trzesie buda i auto mi sie wydaje ze troszke glosniej zaczelo chodzic
poduszki silnika wymienialem wiec odpadaja
rorzad wymienialem dwa lata temu i na tym zrobilem 70 tys teraz przymierzam sie na kolejna wymiana
takze pomyslalem ze moze te glosy dochodza z alternatora poniewaz co jakis czas mi swiatla przygaszaja ??

ponizej dodaje film bo dziwny dzwiek dobiega z okolic kola pasowego oraz kiedy auto zapala oraz gasze
prosze o porade poniewaz nie wiem w czym rzecz a moze ktos mial taki przypadek

Dziekuje za kazda podpowiedz

ps: moze jest ktos z londynu i takze posiada 1.8 tdci ??

kolo pasowe
https://www.youtube.com/watch?v=seEqBi2hnyo

drganie
https://www.youtube.com/watch?v=kabpRZaQx5U

Garbojad
10-01-2018, 18:40
Prędzej chyba dwumas się kończy i daje podobne oznaki

slawek-kali
10-01-2018, 19:21
dwumasa sie konczy.. ale spokojnie bedzie jeszcze gorzej.

rosiczka92
10-01-2018, 23:26
dwumasa sie konczy.. ale spokojnie bedzie jeszcze gorzej.

Niestety ale dwumas był wymieniany:)

rosiczka92
11-01-2018, 17:39
Up ???

krzysiek2974
11-01-2018, 17:56
jezeli szarpie ci paskiem na wolnych obrotach a po dodaniu gazu ustaje to sprawdz sprzegielko alternatora( wolne kolo pasowe alternatora) u mnie bylo podobnie

rosiczka92
12-01-2018, 03:31
Czy miałeś takie same objawy ? Że buda latała przy gaszeniu? Dodam że ten dźwięk jest podobny to klekotanie jak przegub

drummer44
12-01-2018, 11:30
Miałem podobne objawy silnik 2.0 tdci .u mnie pomogła wymiana napinacza,rolki i paska.obejrzyj napinacz w trakcie pracy silnika pasek podskakuje na nim w sposób widoczny.

rosiczka92
12-01-2018, 18:19
Miałem podobne objawy silnik 2.0 tdci .u mnie pomogła wymiana napinacza,rolki i paska.obejrzyj napinacz w trakcie pracy silnika pasek podskakuje na nim w sposób widoczny.

wszystko pracuje idealnie pasek nie podskakuje ale rolki sa luzne no i sprzeglo od alternatora zastanawiam sie czy wytrzyma do okolo 7/8 tys bo nie chce tu robic tylko u konkretnych osob

aurerum
12-01-2018, 18:36
jeśli sprzęgło alternatora zaczyna szwankować to obejrzyj sobie ten gumowy łącznik przy alternatorze bo jak to się rozleci to jesteś bez ładowania

rosiczka92
12-01-2018, 18:55
jeśli sprzęgło alternatora zaczyna szwankować to obejrzyj sobie ten gumowy łącznik przy alternatorze bo jak to się rozleci to jesteś bez ładowania

mowisz o tym??

https://ford.sklep.pl/product-pol-19383-tlumik-drgan-sprzegla-alternatora-1-8-TDCI-Febi.html

gregor75
12-01-2018, 19:02
tak , to jest to
można też wymienić całe sprzęgło alternatora

rosiczka92
12-01-2018, 19:07
tak , to jest to
można też wymienić całe sprzęgło alternatora

mam manie wymienienia wszystkiego czyli mysle o wszystkich rolkach jakie sa mozliwe ale zalezy mi zeby to bylo w polsce robione;/

btw po odlaczeniu paska karoseria przestala drgac ale przy gaszeniu nadal buja buda