Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Uszkodzony moduł abs,choinka na desce rozdzielczej
Witam,mam problem prawdopodobnie z modułem abs.Nie mogłem odpalić auta gdyż pojawił się komunikat,,immobiliser aktywny''. Gdy już odpaliłem i pojechałem w trasę zaczeły zapalać się kontrolki abs,esp, poduszka powietrzna,awaria silnika, zegar nie pokazywał prędkości. Przewody sprawne ,mechanik twierdzi ,że to sterownik abs.Czy ktos z was miał może podobny problem?
jendrekmak 12-01-2018, 20:28 podepnij komputer i odczytaj błędy
Garbojad 12-01-2018, 22:08 Raczej problem z masą tu szukaj przyczyny
Po podpieciu kompa pokazuje się często błąd : utrata łącznosci z modułem sterującym abs, mechanik twierdzi że to na pewno moduł abs.Wszystko ok tylko że wymiana takiego modułu to w ASO ok 5000 tys. plus koszty montażu.
franczesko 12-01-2018, 23:59 To uzywana. Koszt od 200 do 600 zl. Zalezy czy z HLA czy jeszcze dodatkowo z ACC. Masz zdjecie nr tej pompy? Pamietaj, ze programowanie ABS w polifcie musi zrobic ASO lub mechanik z dobrym sprzetem, bo w pompie siedzi kodowanie kluczy. Do 800-1000 powinienes sie wyrobic ze wszystkim.
przeszukałem caly internet ale nie mogę znaleźć sterownika do mojego auta.Na moim sa takie numery:BG91-2C405-AC IVD.Czy numery muszą się zgadzać,nie może być z innymi numerami?
przeszukałem caly internet
https://allegro.pl/kategoria/uklad-hamulcowy-pompy-hamulcowe-18839?string=POMPA%20ABS%20BG91-2C405-AD&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-aut-1-1-1003
https://allegro.pl/kategoria/uklad-hamulcowy-pompy-hamulcowe-18839?string=POMPA%20ABS%20BG91-2C405-Ab&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-aut-1-1-1003
Kirhoff, wszystko by się zgadzało tylko ostatnie litery na podanych przez Ciebie aukcjach są AB a u mnie AC,i nie wiem czy nie robi to wielką różnicę
Nie nie robi są to pompy do polifta. Możesz jeszcze o takiej pomysleć
https://allegro.pl/listing?string=CG91%202C405-FC&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-uni-1-1-1003
będziesz miał HLA
A co to jest HLA? Mój mechanik mówi, że oznaczenie musi się zgadzać litera w literę
Poczytaj będziesz wiedział więcej .......
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=192263&highlight=mk4+hla
Wygląda na to, że sterownik ABS jaki ja mam zamontowany z końcowym oznaczeniem AC jest tylko w moim aucie bo nawet na EBAY nie mogłem znaleźć
franczesko 13-01-2018, 16:59 Nie musi być litera w literę. Kolega Kirhoff, podał Ci linki do używanych pomp do Twojego samochodu. Skoro mechanik Twierdzi, że musi być identyczne oznaczenie to pewnie kluczy Ci też nie zakoduje, bo trzeba mieć IDS z dostępem dilerskim.
zmieniaj odrazy na koncowke FC u mnie taka pompa czeka na montaz, tylko ne ugadalem sie w aso z kodowaniem, w planach HLA i ACC,
Kirhoff,masz moze juz mozliwosc zeby ja zakodowac? :P
Czyli pozostaje mi kupić używkę,zamontować ,samochód na lawetę i programowanie w ASO?
Bump: Atari a czym się różni pompa z oznaczeniami AB Z FC
Mając FC możesz odpalić hla czyli ułatwienie ruszania pod górę
Rafał A.(antek) 14-01-2018, 11:24 I upewnij sie wpierw z tą diagnozą, bo ja wcale nie jestem pewien że to pompa.
Z ładowaniem/prądem nie masz problemów?
rowniez nie jestem przekonany czy to pompa ABS,
temat problemow z odpaleniem i komunikatem z Immo w mk4 zawsze wiazal sie z zalanym PCM przy nadkolu lub uszkodzona wiazka przewodow do niego
peteypee 15-01-2018, 20:40 Ja bym obstawial a raczej zaczął sprawdzać od wiazek właśnie. Pompa nie wykluczona ale u mnie nie raz ani nie dwa wywalalo takie błędy immo, usterka, abs. Jak przy wymianie płynu ruszyłem wiązkę od pcm i przyzipowalem ja żeby nie latała problem znikł.
Tak wiem ale zimno było i nie chciało mi się tego rozbierać żeby ja naprawić:)
Witam wszystkich ...mam pytanie do fachowców dotyczące wymiany pompy ABS.Pompa jest elektronicznie uszkodzona (brak komunikacji).Czy ten model pompy AG91-2C405-FA na ten sam model wymaga kodowania (synchronizacji) immo?Mondeo MK4 2010.Dziękuje za wszelki info na ten temat
klocolus 26-04-2021, 13:40 Tak.
Swoją droga sprawdzales wiązkę i wtyczki? Może gdzieś brak styku, pogryzione lub zgnite przewody, woda we wtyczce itd. Te pompy raczej rzadko padają.
Dzięki za info,tak podpinana na stole i CAN martwy ,brak jakichkolwiek impulsów na oscyloskopie oraz brak 2,5V na CAN H i L
.Czy ten model pompy AG91-2C405-FA na ten sam model wymaga kodowania (synchronizacji) immo?Mondeo MK4 2010.Dziękuje za wszelki info na ten temat
Tak, wymagana jest Inicjalizacja modułu po wymianie. Musisz poszukać kogoś z IDS
Matsen ok IDS jest tylko czy będzie potrzebny dostęp ON LINE do serwera Forda
Bump: Bo jeżeli tak to lipa nie mam dostępu
Jeżeli masz przedlifta (bo w 2010r różnie to bywało) to nie będzie potrzeby dostępu online. Tylko musisz posiadać kalkulator. Z tego co kojarzę dostęp Online potrzebny jest od 2011 roku dopiero
|