Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2015- ] Nie dziala hak elektryczny :)
jubi-tom 24-01-2018, 12:11 Witam
Kupilem s maxa z niemiec , z hakiem elektrycznie otwieranym .
Hak dzialal ale ktoregos dnia odmówił posłuszeństwa.
Wyrobila sie zebatka od silnika. Ale tez cos ja zablokował ze zebatka sie zjechala.
Jak pojechalem do serwisu aby wymienili to w ramach gwarancji to powiedzieli ze przez uszkodzenie mechaniczne , Dostala sie woda i dlatego tak zasniedzialo .
Z checia kupie hak nawet uszkodzony to cos wymienię. Poradzcie co z tym zrobic aby nie bolalo za mocno .
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180124/984a70f5b43a8821630325eaff50804a.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180124/ac4ab1affcace9f23c4f5c34af3f2687.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180124/77cc08bf37215b6444deed65cc47748a.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180124/d5641ac0d06ff2665af40a49fc2b1405.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180124/cf3ade332fcf57930aa4e30e267e62ff.jpg
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Rafał A.(antek) 25-01-2018, 10:26 dorobic u tokarza zębatki?
jubi-tom 26-01-2018, 21:04 Nie próbowałem
Moze...
Dzisiaj bylem po hak ale od mondeo.
Niby taki sam ale sa roznice .
Zostaje przekladka .Ale potrzebowalbym informacji czy da sie rozebrac tak aby przelozyc silnik z przekładnią .Bo moze byc nie rozkrecane .https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180126/c84f3622a6e74466269e778fc3b24e4c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180126/f92f1459d7ef3bb543e671f19795a4e8.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180126/ea953dc5776188d71ae9a7d2b37cc7cd.jpg
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Temat dotyczy S-Max mk2 Vignale 2016.
Zakupiłem dzisiaj platformę na rowery i podczas zakupu, chcąc zamontować całość na hak nie mogłem go wysunąć spod zderzaka.
Naciskałem na przycisk wysuwu haka na panelu bocznym w bagażniku i nie było żadnej reakcji. Zamknąłem auto i otworzyłem ponownie myśląc, że to pomoże ale nic z tego.
Dwa miesiące temu był wymieniony w serwisie akumulator i rozrząd. Od tamtej pory nie używałem haku, gdzie przed wymianą kilka razy miałem okazję go użyć i nie było problemu.
Możecie pomóc? W pątek wyjeżdżam na wczasy i jest mi potrzebny hak.
cattani75 26-07-2020, 18:39 Spróbuj odłączyć akumulator. Może pomoże. Ktoś chyba pisał o tym niedawno.
Nie muszę po odłączeniu aku aktywować procedur itp?
A wydaje chociaż jakiś dźwięk? Głośniczek.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nie, jest cisza. Nie ma żadnej reakcji.
rubineye 22-08-2020, 10:30 Mam ten sam problem niestety... Ktoś wie jak temu zaradzić?
Oryginalny hak wysuwa się po dwUkrotnym naciśnięciu przycisku. Moze tu jest pies pogrzebany?
Witam mam nadzieje że dobrze umieszczam post bo to jest mój pierwszy.
Drodzy koledzy prośba o pomoc . Hak elektryczny smax II używany sporadycznie zawiesił się w połowie i nie chce się ani otworzyć ani zamknąć, słychać że silnik działa. Do tej pory było tak że otworzył się i miał problemy z zamknięciem ale jak lekko go się popchnęło to się chował. teraz stanął w połowie i jest problem bo przy nierównościach haczy może ktoś by mi go naprawił jestem z Katowic. Aso nie daje rady nikt się nie chce podjąć naprawy.
Bezpiecznik wyciągałem jest ok.
z góry dziękuje za pomoc.
Szympans 25-05-2021, 21:49 Witam.
Jest to mój pierwszy post jako posiadacz S-Maxa więc oficjalnie się witam.
Koledzy mam pytanie. "Zawiesza" mi działanie wysówania elektrycznego haka. Po wyjęciu bezpiecznika przez jakiś czas jest OK. (Błędy resetowałem), Gdzie znajduje się ten moduł ? Może prościej będzie wyjąć wtyczkę z modułu lub go podmienić niż wyciągać ten bezpiecznik od dołu skrzynki bezpiecznikowej. Pozdrawiam.
Moduł znajduje się w lewym tylnym nadkolu. Da się go zresetować odpinając wtyczkę od modułu. Ja to robię po otwarciu schowka w bagażniku znajdującego się po prawej stronie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
offieczka 30-08-2021, 18:54 Witam
coś mi hak elektryczny zaczął świrować
Stanęło na tym że wysuwa sie i chowa. Brak "ryglowania" w pozycji wysunietej :(
głośniczek piszczy a guzik mruga a na zegarach komunikat o tym że hak w niewłaściwej pozycji.
Dodam że jak jest schowany to można go ręką wysunąć i wsunąć ale i tak sie nie zarygluje
Głośniczek odpiąłem bo bym oszalał ale czas to naprawić
Ktoś miał podobny problem ??
...Ktoś miał podobny problem ??
A co to zmieni w kwestii zablokowanego/uszkodzonego rygla blokady haka???
Trzeba po prosu podjechać do sensownego warsztatu, który podejmie się sprawdzenia czy rygiel zablokowany (np. od brudu) czy uszkodzony i do wymiany albo tylko sama wiązka do napędu haka i rygla haka jest uszkodzona... Jeśli rygiel (elektromagnes rygla) się uszkodził to może być duży problem...
offieczka 31-08-2021, 10:02 Dzieki tedi za podpowiedz
Umówiłem sie na jutro do poleconego elektromechanika na oględziny może naprawi
Dodam że juz wczesniej sie zawieszał np z pozycji wysuniętej chował sie i wysuwał z powrotem ;/
Udało się rozwiązać ten problem?
Mi tez zaświrował hak elektryczny. Po wożeniu rowerów na platformie już się nie złożył. Pika sobie alarm. W serwisie powiedzieli ze to bardzo delikatna konstrukcja i musi być nowy hak, zrobiony na gwarancji. Trochę strach go używać.
cattani75 07-09-2021, 11:20 Pomyśl, co by było, gdybyś przyczepę z łodzią ciągnął... chłopcy chcą pewnie zarobić od Forda na tej naprawie.
offieczka 07-09-2021, 20:05 U mnie kicha.
Zajechałem do elektromechanika pokazałem mu co i jak i zwątpił :/
Powiedział że to może być jakieś cudo co i jak ta część nie do kupienia
Narazie nie używam haka czekam na rozwój sytuacji
Najlepiej trzeba by zrzucić rame haka i mieć na wierzchu wtedy rozebrać i dłubać
Może ktoś jest lepszym domorosłym mechanikiem niż ja :)
Czyli standardowy demontowany dużo lepszy i pewniejszy z tego co widzę.
cattani75 08-09-2021, 23:08 Mój elektryczny ma już prawie sześć lat i działa bez zarzutu. Używany głównie w wakacje, choć zdarza się też czasem w weekendy.
U mnie kicha.
Zajechałem do elektromechanika pokazałem mu co i jak i zwątpił :/
Powiedział że to może być jakieś cudo co i jak ta część nie do kupienia
Narazie nie używam haka czekam na rozwój sytuacji
Najlepiej trzeba by zrzucić rame haka i mieć na wierzchu wtedy rozebrać i dłubać
Może ktoś jest lepszym domorosłym mechanikiem niż ja :)
A ja bym rozkręcił. Gorzej już nie będzie. Najprawdopodobniej wystarczy przeczyścić i nasmarować. A satysfakcja z własnoręcznie wykonanej pracy bezcenna. [emoji16]
offieczka 08-01-2022, 15:51 Witam panowie ponownie
Wracam do tematu haka elektrycznego
Zacząłem przy nim majstrować próbując go naprawić ale utknąłem w martwym punkcie
Powiem co wiem może ktoś z was doszedł dalej i wspólnie znajdziemy rozwiązanie na przyszłość
Poniżej zamieszczam filmik na jakim etapie jestem
Jakby ktoś podpowiedział w jaki sposób go naprawić żeby sie chował wysuwał ew ustawić go w pozycji otwartej odłączyć którą wtyczkę żeby był nie elektryczny a widział podpięcie przyczepy i dezaktywował blis-a
ps miałem wstawić zdjęcia ale filmik może chaotyczny ale więcej pokaże
https://www.youtube.com/watch?v=IlAiC_XtXME
offieczka 14-02-2022, 06:53 Witam ponownie
Miesiąc minął i nie było czasu na grzebanie przy haku stąd mam pytanie
czy do stelaża metalowego tego ucha-kolucha z s-maxa mk2 idzie przełożyć hak elektryczny z silniczkiem i całą resztą z kugi albo focusa np?
robak1977 26-02-2022, 16:17 Witam.
Aby nie zakładać nowego tematu, mój elektryczny hak się nie otwiera Fordscan wskazuje takie błędy:
===DTC B1488:96===
Kod: B1488 - Układ wysuwanego haka holowniczego
Dodatkowe symptomy usterki:
- Usterka wewnętrzna elementu
Moduł: Modul przyczepy===END DTC B1488:96===
===DTC B1488:08===
- Usterki dotyczące sygnału szyny/komunikatów
Moduł: Modul przyczepy===END DTC B1488:08===
Może ktoś nakieruje mnie gdzie szukać awarii.
...
Uszkodzenie albo w wiązce pomiędzy modułem wysuwania a siłownikiem opuszczania haka albo w samym siłowniku.
Witam.
Aby nie zakładać nowego tematu, mój elektryczny hak się nie otwiera Fordscan wskazuje takie błędy:
===DTC B1488:96===
- Usterka wewnętrzna elementu
Moduł: Modul przyczepy===END DTC B1488:96===
===DTC B1488:08===
- Usterki dotyczące sygnału szyny/komunikatów
Moduł: Modul przyczepy===END DTC B1488:08===
Mam to samo, czy udało Ci się rozwiązać problem?
robak1977 21-05-2022, 13:27 Mi pomogło wyciągnięcie bezpiecznika od haka. Znajduje się on w komorze silnika.
Saxman1967 05-07-2023, 19:58 Witam .
Czy wystarczyło wyjąc i włożyć z powrotem bezpiecznik odpowiedzialny za wysuwanie haka.
Ja tak zrobiłem ale to nic nie dało dalej słychać pipczący brzęczyk w bagażniku .
Haka nadal nie da się wysunąć.
Duranikt 10-01-2024, 22:17 Witam panowie ponownie
Wracam do tematu haka elektrycznego
Zacząłem przy nim majstrować próbując go naprawić ale utknąłem w martwym punkcie
Powiem co wiem może ktoś z was doszedł dalej i wspólnie znajdziemy rozwiązanie na przyszłość
Poniżej zamieszczam filmik na jakim etapie jestem
Jakby ktoś podpowiedział w jaki sposób go naprawić żeby sie chował wysuwał ew ustawić go w pozycji otwartej odłączyć którą wtyczkę żeby był nie elektryczny a widział podpięcie przyczepy i dezaktywował blis-a
ps miałem wstawić zdjęcia ale filmik może chaotyczny ale więcej pokaże
https://www.youtube.com/watch?v=IlAiC_XtXME
Czesc,
czy już to rozwiązałeś?
.marcinek. 16-01-2024, 09:38 Cześć, również jestem ciekawy, czy temat offieczka został rozwiązany. U mnie podobna awaria, po zaprogramowaniu haka z początku mielił ale nie chciał się odryglować, po kilku próbach w końcu puścił lecz to nie koniec problemów, bo teraz nie jestem w stanie zablokować go w żadnej pozycji i musiałem podwiesić go na opasce elektrycznej, oczywiście głośniczek daje znać ze hak nie w pozycji, na tą chwilę wyciągnąłem bezpiecznik od haka (ten który mieści się w bagażniku 40A) ale wywala błąd czujników.
Jest na to jakieś rozwiązanie? Jak jest skonstruowany ten hak wewnętrz, czy jest jakiś elektromagnes, który trzyma hak w pozycji otwarta lub zamknięta, czy może jakieś zapadki, piny, które wskakują w miejsce odpowiedzialne za pozycję?
offieczka 17-01-2024, 11:34 Rozwiązałem problem :) ale nie chcecie wiedzieć jak :)
mówiąc delikatnie przestał być elektryczny :) ale może byc chowany hehe
Jak będziecie chcieli to wam powiem i pokażę zdjęcia
offieczka 18-01-2024, 05:17 Prosze :)
i proszę o nie hejtowanie że przeglądu nie przejdzie i w ogóle
skręciłem go działa ciągnie przyczepkę nie inwestuje w bajer
https://www.youtube.com/watch?v=GEAzxywLjqg
aaaaaa i wyłaczyłem forscanem komunikat na zegarach :)
o dziwo nawet błędu nie wali P1488 bodajrze :)
witam, mam problem z hakiem który jest znany, hak się nie chowa. Przeczesałem forum, próbowałam resetu z aku, odpinania sterownika i nic. Najwiekszy mój problem polega na tym, że przyjechałem całą Polske z platformą na rowery i hak padł nad morzem. Próbowałem hak złozyć 3 razy w końcu rozległ się "alarm", w aso przez telefon pomogli jedynie wskazując gdzie jest głośniczek do odpięcia. Wyskakiwał komunikat zakaz holowania ale po resecie aku już komunikatu nie ma. Lokalny mechanik jedynie był w stanie skasować błąd. Czy hak który nie odpowiada, jest wysunięty, moge na nim stanąć, jest pewny? czy jest ryzyko, że się złoży w trakcie jazdy, czy konstrukcja po zaryglowaniu i braku komunikacji uniemożliwia niespodzianki? Czy znacie jakiegoś speca w okolicy Gdańska, Elbląga? Będe wdzięczny za pomoc bo bez haka się nie pomieszcze z powrotem =]
|