Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Akcja serwisowa 17S09 Możliwy wyciek oleju, przegrzewanie głowicy
https://uokik.gov.pl/powiadomienia.php?news_id=13962
Witam
Czy ktoś z forum ma możliwość zdobycia informacji co wchodzi zakres akcji serwisowej?
Niestety mój Ford Focus Ecoboost 1.6 się załapał z 2013 roku
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=81695
Można sprawdzić w ETIS po numerze VIN czy nas to dotyczy.
Jest mój vin...
Trza się będzie umówić.
maciej_b 25-01-2018, 06:23 Sprawdziłem kilkanaście tych nr i wszystkie 1.6 ecoboost
No bo akcja dotyczy właśnie 1.6 EB.
miniupiniu 25-01-2018, 07:58 Dobrze że ja mam 1.5EB i nie muszę się ciągać po serwisach [emoji41]
Masterjam 25-01-2018, 07:58 Heh od kilku lat silnik roku , sam się zastanawiałem nad nim, coraz więcej drobnych usterek, dobrze że są akcje naprawcze w miarę szybko
pjetrucha 25-01-2018, 08:36 Heh od kilku lat silnik roku
to nie 1.6 EB jest silnikiem roku tylko 1.0
Jestem po rozmowie z ASO i umówiony na serwis w ramach akcji serwisowej.
Dla ciekawych co będzie robione (cytat z maila, którego otrzymałem po rozmowie):
"17S09 - Instalacja systemu czujnika poziomu płynu chłodzącego silnik 1,6 EcoBoost -- Akcja serwisowa
Szanowni Państwo,
Ford Motor Company Limited stale monitoruje proces produkcji oraz eksploatowane pojazdy.
Wyprodukowano pewną liczbę pojazdów Kuga, Focus, C-MAX i Transit Connect, w których w przypadku jazdy z niewystarczającą ilością płynu chłodzącego może dojść do przegrzania głowicy silnika. Takie przegrzanie może doprowadzić do pęknięcia głowicy silnika, w wyniku czego dochodzi do wycieku oleju na gorącą powierzchnię, co może stwarzać ryzyko pożaru w komorze silnika.
Nasze dane wskazują, że są Państwo właścicielami pojazdu, w którym konieczne sprawdzenie nie zostało jeszcze przeprowadzone. Ważne jest, by pojazd został udostępniony Dilerowi Forda.
Autoryzowany Dealer firmy Ford usprawni układ chłodzenia poprzez zamontowanie czujnika poziomu płynu chłodzącego oraz zaktualizuje oprogramowanie w pojeździe, które umożliwi generowanie akustycznych i wzrokowych ostrzeżeń, jeżeli ilość płynu chłodzącego spadnie poniżej wymaganego poziomu. Wszelkie prace zostaną wykonane bezpłatnie.
Co należy teraz zrobić
Prosimy o telefoniczne skontaktowanie się z wybranym Dilerem Forda, który podejmie odpowiednie kroki w celu zorganizowania usprawnienia Państwa pojazdu.
Prosimy o wzięcie ze sobą niniejszego listu i przedstawienie go podczas wizyty u Dilera. Naprawa zostanie wykonana bezpłatnie, a Diler wykonujący usługę dołoży wszelkich starań, aby zminimalizować wszelkie niedogodności.
Uprzejmie przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa współpracę w tej ważnej sprawie. Jeśli chcieliby Państwo uzyskać więcej informacji, prosimy o kontakt z Centrum Kontaktu z Klientami pod podanym numerem telefonu."
W końcu będziemy wiedzieli jeśli płynu chłodniczego będzie za mało.
Wg. serwisu ok. 3h roboty
pjetrucha 25-01-2018, 09:47 Wg. serwisu ok. 3h roboty
hmm, no to mi mówili ze trzeba zostawić na 2-3 dni :D
Oczywiście, że nie ma w innych silnikach (w tym w naszych starociach). W końcu, jak sam kiedyś napisałeś, ford to auto specjalnej troski.
Witam
Dzwoniłem do ASO w Krakowie i twierdzą, że nie mają jeszcze procedur,
żebym zadzwonił za 2 tygodnie
pozdrawiam
Arturek
valhalem 25-01-2018, 10:21 Dwa pytania w temacie :
1. Czy akcja obejmuje tylko pierwszego właściela czy kolejnych też ? Moj VIN znajduje sie na liscie .
2. Czy po opisanej procedurze zmian w sofce powróce do seryjnych 150KM z obecnych 182 ?
Obawiam się że problem będzie większy czyli znikający płyn chłodniczy. No bo czemu miałoby być go za mało? U mnie dziś okazało się że płyn jest śmierdzący i do -10 st C. Dolewałem oryginalny fordowski rok temu.
Bump:
2. Czy po opisanej procedurze zmian w sofce powróce do seryjnych 150KM z obecnych 182 ?
Niestety tak.
Pozostanie nam chyba nie montować tego upgradu i sprawdzać poziom. :(
Dwa pytania w temacijeśli bardzo . Czy akcja obejmuje tylko pierwszego właściela czy kolejnych też ? Moj VIN znajduje sie na liscie .
Ad.1 akcja Cię obejmuje
Ad.2 Chyba musisz pożegnać się z 32 koniami jeśli będą bardzo ingerować w soft
valhalem 25-01-2018, 10:36 Pozostanie nam chyba nie montować tego upgradu i sprawdzać poziom.
Trudno, trzeba będzie jeszcze raz naszych magików forumowych odwiedzić ...
W moim przypadku niby płyn po wymianie wężyka nie ucieka ale taki czujnik to dość fajna wartość dodana.
Jak tylko zwolni się linia to sprobuje sie umowic i dopytać o 1 pkt ;)
Bump:
Ad.1 akcja Cię obejmuje
Dzięki za odpowiedź.
[...] taki czujnik to dość fajna wartość dodana.
U konkurencji standard od wielu lat.
valhalem 25-01-2018, 10:43 U konkurencji standard od wielu lat.
Ciesze sie, że konkurencja nie spi ale nie o niej tutaj rozmawiamy :)
Dzwonili z ASO, że akcja chwilowo wstrzymana i nie umawiają wizyt. Prosili zadzwonić za jakieś 1,5 tygodnia.
A mieli dzwonić w celu umówienia konkretnego terminu.
Dziwne... Brak procedur, części?
Hmmm....
Z innego forum:
mój Focus również jest w serwisie z powodu tej akcji serwisowej. jest to kontrola silnika i głowicy ( na podstawie 6 lub 7 błędów zaczytanych z kompa samochodu) + wymiana zbiorniczka wyrównawczego + dołożenie kilku czujników , wiązki kabli z przekaźnikami i nowym softem.
na ten moment auto stoi juz kilka dni w serwisie ( Kraków Jasnogórska), wszystko jest zamontowane ..tyle, że jest błąd w nowym sofcie... Mają ściągać inżynierów z centrali Forda. Jezlei się wybieracie w majbliższym czasie - możecie mieć problem jak ja obecnie.
Krótko: jakość forda. :-)
Wolę mieć 200+ PS i bez czujnika niż 150 i czujnik :619:
valhalem 25-01-2018, 11:26 Krótko: jakość forda. :-)
OMG kolejny Fulara się znalazł,
tak wiemy, ze fordy są najgorszymi samochodami jeśli chodzi o jakość ze wszystkich marek dostępnych na PL rynku .
A błąd w sofcie łatwiej poprawić niż introwertyzm/tetrycyzm/malkontentyzm :)
No tak, ogłoszenie akcji serwisowej, do której nie są przygotowani, to też nic dziwnego.
Z innego forum:
mój Focus również jest w serwisie z powodu tej akcji serwisowej. jest to kontrola silnika i głowicy ( na podstawie 6 lub 7 błędów zaczytanych z kompa samochodu) + wymiana zbiorniczka wyrównawczego + dołożenie kilku czujników , wiązki kabli z przekaźnikami i nowym softem.
na ten moment auto stoi juz kilka dni w serwisie ( Kraków Jasnogórska), wszystko jest zamontowane ..tyle, że jest błąd w nowym sofcie... Mają ściągać inżynierów z centrali Forda. Jezlei się wybieracie w majbliższym czasie - możecie mieć problem jak ja obecnie.
Krótko: jakość forda. :-)
Tylko nie aso jasnogórska, portacze byłem ostatnio fordem transitem i klocki założyli jeden metalową stroną do tarczy.Stracilem dodatkowo 1h na poprawę roboty. A o tajemniczym zniknięcie połowy paczki papierosów nie wspomnę
Szymon_Zy 25-01-2018, 12:01 tak wiemy, ze fordy są najgorszymi samochodami jeśli chodzi o jakość ze wszystkich marek dostępnych na PL rynku .
Nie przesadzaj, po prostu jednym z gorszych. Za to o "naprawie" 1.6TDi w VW też można by napisać książkę. Tam akcję serwisową lepiej sobie odpuścić.
valhalem 25-01-2018, 12:34 No tak, ogłoszenie akcji serwisowej, do której nie są przygotowani, to też nic dziwnego.
Osobiście uważam, że ważniejsze jest ogłoszenie akcji serwisowej do wiadomości publicznej niż to, że sama akcja serwisowa rozpocznie się z dwutygodniową obsuwą ... z mojej strony EOT. Życzę miłego dnia :)
Masterjam 25-01-2018, 13:01 to nie 1.6 EB jest silnikiem roku tylko 1.0
A no faktycznie :)
Mój też się łapie, chociaż nie ma nic o C-maxach z Walencji...
Co ciekawe nie dotyczy Mondeo i S-maxa.
mariusza 25-01-2018, 17:10 Mój Focus jest z końca produkcji 2014 i nie widnieje mój VIN na liście. Czyżby w moim silniku już to na etapie produkcji poprawili?
bestia150 26-01-2018, 09:21 U mnie również nic nie ma - wrzesień 2014. Może pakowali wcześniej wadliwe uszczelki albo głowice jak w nowym RSie i teraz montując czujnik chcą się zabezpieczyć przed odpowiedzialnością. Jak po akcji komuś padnie silnik to zwalą winę na niego, że zignorował ostrzeżenie :027:
grzechu913 26-01-2018, 10:24 Taki czujnik by sie przydal , idzie to dograc poza ASO, aby wyswietlalo sie na desce w razie ubytku plynu ?
Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka
slawek-kali 26-01-2018, 11:14 Dograc? nie idzie.. zmieniamy jest uklad chlodzenia, to nie jest robota dla komputera ;)
Kontaktował się ze mną znajomy z Wawy. Pracuje w ASO i to on dał mi cynk o akcji.
Same części to ponoć 4 tyś PLN.
grzechu913 26-01-2018, 11:36 Dograc? nie idzie.. zmieniamy jest uklad chlodzenia, to nie jest robota dla komputera ;)
Ale chodzi mi o dolozenie czujnika poziomu plynu, ktos tu o tym pisal wczesniej, a widzialem takie do bmw , sa zainstalpwane w korku, cos ppdobnie jak bylo od poziomu plynu hamulcowego. Tylko aby byla wizualizacja na desce
Masterjam 26-01-2018, 14:31 to nie 1.6 EB jest silnikiem roku tylko 1.0
No i już wzywają posiadaczy 1.0 EB, na razie w Anglii
https://i.imgur.com/iQAYU4X.png
pjetrucha 26-01-2018, 14:49 gdzie to widzisz ze chodzi o 1.0eb? :)
Masterjam 26-01-2018, 15:19 To wpis jednego z użytkowników na FB, tylko skopiowałem
wojtas9975 26-01-2018, 16:13 Co z samochodami z importu? W Ford Etis jest mój vin, na stronie uokik-u nie, podejrzewam że są tylko auta krajowe.
Czy na czas naprawy należy się auto zastępcze? generalnie wina leży po ich stronie to powinni auto dać, jak nie zrobią tego w jeden dzień.
Mój jest z Niemiec, wczoraj zgłosiłem się do ASO i czekam tylko na wznowienie akcji. W październiku wymieniłem zbiornik wyrównawczy i przewód do turbiny:-(
Bartuś01 26-01-2018, 16:55 Dzwoniłem własnie do serwisu. Okazuje sie ze akcja jeszcze nie ruszyła bo ford ma tam jakieś problemy . Ale kwestia czasu ze zaczną działać. Jeśli dodadzą czujnik poziomu to jest to dobra opcja bo nic tak mnie nie irytuje jak to ze na trasie może wywalić mi cały płyn a ja o tym nie zostanę niczym poinformowany.
No i już wzywają posiadaczy 1.0 EB, na razie w Anglii blisko byłeś - Transit/Tourneo Connect 2013-, 1.6L EcoBoost SCTi (150PS), Tectonic Silver Numer VIN:WF0UXXWPGUEA27692, i taka sama akcja jak w Focusach
Ciekaw jestem co z SMAXami, bo wygląda na to że o tych zapomnieli :(
skretek41 27-01-2018, 22:27 Byłem dziś w ASO. Instrukcja do akcji ma 43 strony, więc to chyba nie jest jakiś pierdoła. Mają dzwonić w poniedziałek, aby umówić termin.
Auto sprowadzone z Niemiec, ale też się łapie do akcji.
Też jestem ciekaw, czy przysługuje auto zastępcze, bo jak będą się babrać dłużej niż dzień to lipa.
A to była jakaś akcja wymian zbiorniczków i przewodów? Do mnie nie napisali. Mam ok czy mnie olali?
W serwisie powiedzieli, że auto zostaje na dwa dni. Teraz czekają na części i będą dzwonić na umówienie terminu. Mi też nie wymieniali zbiorniczka i wężyków, a chyba powinni. Na szczęście płyn mi nie ubywał.
Obawiam się że problem będzie większy czyli znikający płyn chłodniczy. No bo czemu miałoby być go za mało? U mnie dziś okazało się że płyn jest śmierdzący i do -10 st C. Dolewałem oryginalny fordowski rok temu.
[...]
Witam
Właśnie sprawdziłem u siebie
https://i.imgur.com/oMymlSp.jpg
tylko, że mam problem z dolaniem płynu, bo uszkodził się korek wlewowy
https://i.imgur.com/8DQGW7N.jpg
https://i.imgur.com/FocsUQy.jpg
https://i.imgur.com/wqRh8zk.jpg
Najważniejsze pytanie - co dalej, jeśli płynu ubywa => czy Ford się do czegoś poczuwa
czy tylko "pudrowanie syfa" => montaż czujnika ilości płynu, zamiast naprawy silnika
pozdrawiam
Arturek
Rudyjerz 29-01-2018, 12:21 Najważniejsze pytanie - co dalej, jeśli płynu ubywa => czy Ford się do czegoś poczuwa
czy tylko "pudrowanie syfa" => montaż czujnika ilości płynu, zamiast naprawy silnika
pozdrawiam
Arturek
Z tym płynem to jest jakaś dziwna sprawa. Ja też miałem za mało, dolałem około 200ml w sierpniu i... nic. Ani nie drgnie.
Sprawdzam regularnie, już mi to w nawyk weszło i nie mam pojęcia gdzie te 200 ml zniknęło. Źle zalali?
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Ja raz na rok mam do dolania jakieś 30-40ml.
Sprawdziłem na stronie, mój również się kwalifikuje, dzwoniłem do ASO, oczywiście "system teraz nie działa, będziemy oddzwaniać".
Dzwonię do innego (mam ich 12 wokół), bo chciałbym to do weekendu rozwiązać żeby sobie w weekend na spokojnie pracować nad hamulcami, olejami i filtrami.
A akcja jest taka "no w końcu".
Wszyscy wiedzieli o problemie tylko Ford nie chciał nic z tym zrobić.
Update: Naprawa zarezerwowana na piątek
miniupiniu 29-01-2018, 13:40 Ja mam 1.5EB i w grudniu też dolewałem płynu chłodzącego tak około 2 setek. Jak na dzień dzisiejszy nic nie ubywa.
Lepiej żebym się mylił ale 1.5 może też to się tyczyć.
Ja miałem to samo w 1.5 EB.....po tygodniu płyn spadł do minimum albo minimalnie pod. Dolałem i od roku nic nie zmienia się.
Cała procedura naprawy w wersji USA.
https://static.nhtsa.gov/odi/rcl/201...7V209-7886.pdf
dzwiedziu 29-01-2018, 21:34 https://static.nhtsa.gov/odi/rcl/2017/RCMN-17V209-7886.pdf
Dzięki za pliczek.
Ciekawi mnie ten zapis o aucie zastępczym :D
Ciekawe czy UK ma podobne zapisy jak USA :)
Dzięki za pliczek.
Ciekawi mnie ten zapis o aucie zastępczym :D
Ciekawe czy UK ma podobne zapisy jak USA :)Daj znać jak przebiegnie wymiana u Ciebie, mój już też zgłoszony do serwisu też w UK, ale zamówili części i mam czekać.
Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka
Byłem wczoraj w ASO Bielsko-Biała z jedną sprawą i także załapałem się na tą akcję serwisową. Serwis ASO ma ściągnąć części i czekam na kontakt z ich strony. Na ten moment nie byli w stanie określić jak długo to będą robić. Generalnie otwarli zlecenie i mają dzwonić i umawiać się na termin jak części dotrą.
Pozdrawiam,
pawelek2611 31-01-2018, 10:38 Witam. Wie może ktoś czy ruszyła już z miejsca ta akcja i można dzwonić umawiać termin czy dalej stoi?Dzwoniłem w ubiegłym tygodniu do ASO i mówili że jest wstrzymana.
Patrząc na ten wątek to chyba w Polsce nie ma jeszcze części.
Bartuś01 31-01-2018, 11:22 Bump: Patrząc na ten wątek to chyba w Polsce nie ma jeszcze części.
Raczej nie . Przynajmniej tydzień temu nie było. A dzwoniłem do serwisu w Warszawie wiec raczej oni powinni coś wiedzieć w pierwszej kolejności.
Miła Pani przez telefon powiedziała ze dostali od "góry" e-mail ze będą to robić ale na razie nie znają szczegółów. Mają sie kontaktować z klientami.
a czemu ma wywalić cały płyn ?
Bo pęknie Ci mały wężyk przelewowy, nie będzie żadnej wielkiej chmury pary - nic, i o tym, ze przegrzał Ci się silnik dowiesz się jak tenże się zatrzyma....
W EB 1.0 były nawet plastikowe wężyki, a tam nawet turbo jest chłodzone woda. Jak strzeli ten mały wężyk to turbo robiło niezłe cuda z silnika...
pawelek2611 31-01-2018, 16:22 Czesci chyba maja tylko jak juz ktos pisal maja problem z oprogramowaniem tak mi powiedziala osoba z ktora rozmawialem.
Panowie a gdyby polegać na czujniku temp z trybu serwisowego?
Czy bedzie to wystarczająco szybka reakcja i czy dałoby się przestawić auto aby pokazywało tą temp. bez tego trybu. A chyba najprościej to zamontować najprostszy czujnik poziomu cieczy i bipek.
Nie sądzę że to dobry pomysł. Spada płyn, temp rośnie, jak tylko temp rośnie to zaczynają mocniej działać wentylatory aż do punktu krytycznego gdzie temp zacznie rosnąć w o wiele zbyt szybkim tempie. Plus jako sens jeździc w trybie serwisowym.
Dla mnie rozwiązanie Forda mi w zupełności wystarczy bo jakakolwiek długa trasa (choćby Anglia -> Polska) to na każdym postoju oprócz paliwa to jeszcze podnoszenie maski i sprawdzanie czy czasami płyn nie zwiał a tak będę miał "spokój"
Dla mnie rozwiązanie Forda mi w zupełności wystarczy bo jakakolwiek długa trasa (choćby Anglia -> Polska) to na każdym postoju oprócz paliwa to jeszcze podnoszenie maski i sprawdzanie czy czasami płyn nie zwiał a tak będę miał "spokój"
Ja też nie wierzę: cieszyć się z podnoszenia maski i sprawdzania zamiast mieć normalnie, czyli czujnik poziomu płynu.
Tak się zachowują wyznawcy - cokolwiek im nie rzucisz, to łykną i będą chwalić.
Ale i te czujniki w końcu pojawią się we wszystkich fordach, bo w ramach gonienia konkurencji dołożyli już osłony tarcz przednich, zrezygnowali z plastikowej blendy klapy, a teraz stopniowo zdejmują spryskiwacze z maski. Idzie w stronę... (od dawna znanego) dobrego.
grzechu913 31-01-2018, 21:45 Tez mnie to dziwi ze auto za tyle kasy a nie ma czujnika wartego parenascie zlotych.W starym fordzie z 95r bylo,w tym obecnym nie widac,szkoda ze tych calkiem nowych nie obejmuje ta akcja
Wysłane z mojego JDN-L01 przy użyciu Tapatalka
i o tym mówię, piszę tutaj nagminnie. NIKT absolutnie NIKT nie napisze, że kupił shit. NIKT. podła mentalność polaków. NIKT.
Nie obrażaj mnie! Odkąd się zarejestrowałem, to ciągle piszę, że jeżdżę shitem.
i o tym mówię, piszę tutaj nagminnie. NIKT absolutnie NIKT nie napisze, że kupił shit. NIKT. podła mentalność polaków. NIKT. ja, jak mi kafelkasz zwali ścianę to mówię: kupa, a nie klepię i mówię, że tak ma być
[...]
Witam
Sam jesteś nie konsekwentny, bo idąc Twoim tokiem rozumowania, skoro "kafelkarz" sknocił flizy, to cały dom jest zły
W przypadku Forda, mówimy o samochodach, w których usterka może wystąpić - więc Ford zapobiega awarii, a nie ją usuwa.
Po drugie: sprzedaj Forda i daj nam spokój, bo Twoje przemyślenia, mało kogo interesują
To jest wątek techniczny => załóżcie z kolegą weuek wątek w dziale Hyde Park i tam wpisujcie swoje opinie
Albo umówcie się na piwo i przy stoliku utwierdzajcie się w swoich przekonaniach
pozdrawiam
Arturek
valhalem 01-02-2018, 08:52 i o tym mówię, piszę tutaj nagminnie.
Fulara podrzucić Ci linka do Twojego wydzielonego wątku ?
Już dwa razy prosiłem ( a nawet prosiliśmy ) abyś tam postował swoje nic
nie znaczące posty - rozumiem, ze szukasz poklasku - umówi się ze swoimi kolegami z mk1 i tam się bryndzlujcie swoimi niezawodnymi autkami.
A ja mam szrota, shit, ****o czy jak to sobie tam inaczej w głowie układasz - tak zrozumiałem to juz dobitnie a Ty nie możesz zrozumieć zeby sobie darować swoje wpisy.
valhalem 01-02-2018, 08:57 żyłka wam pęknie :)
Problem jest w tym, że bardziej mi pęka na widok Twoich postów niz ( jeszcze ) niesypiącego się Forda.
valhalem 01-02-2018, 09:08 bo mówią prawdę ?
Gdybyś mówił prawdę to już dawno bym się z tą marką pożegnał.
Ale nie mówisz .
Albo Twoja prawda jeszcze nie jest prawdą.
weuek - nie wiem czy dobrze zrozumiałeś o czym napisałem bo w Twoim poście #70 nie rozumiem kawałka Twojej odpowiedzi (czeka mnie dopiero pierwsza poranna kawa).
Ja się cieszę, że Ford W KOŃCU się zabrał za ten nieszczęsny płyn chłodniczy i się zastanawiałem ile lat minie zanim w ogóle cokolwiek z tym zrobią (i czy w ogóle coś zrobią). Więc akcja serwisowa cieszy. Nie cieszy oczywiście brak czujnika poziomu płynu jak auto wyszło z fabryki bo za takie buble to wiadomo że powinni techników/inżynierów/projektantów za jaja wieszać na słupach (no chyba że to przez księgowych, to wiadomo że najpierw księgowych na pale a dopiero potem wieszać), ale jeśli naprawią mi jutro to, że dołożą czujnik, to ja naprawdę nie będę miał zażaleń do swojego auta. Tak - spryskiwacze mam na masce i tak, nie mam osłon tarcz, co mi w zupełności do szczęścia nie potrzeba, ale kurcze na serio musimy wieszać psy na wszystkim? Ja już w hydeparku napisałem długi wpis, że u konkurencji wcale nie jest zabawniej i ciekawiej i lepiej za często podobne pieniądze.
A starym autem po prostu nie chcę jeździć. Więc tak - możemy mieć 20-letniego rzęcha który się nie rozpadnie albo kupujemy nowe które rozpadają się same z siebie.
Wiele razy prowadziliśmy dyskusję o tym samym :D
Chyba czas umówić się na piwo (a od tygodnia odstawiłem bo bęben rośnie) ;)
Bartuś01 01-02-2018, 11:02 Fulara wątek Cie nie dotyczy więc daruj sobie. Nie wiem idz pisac jakies blogi o gotowaniu albo coś. Moze jakies dewoty będą to czytać. Wszyscy wiemy ze twoj mk1 jest zrobiony z platyny złota i tytanu. Każdy stwierdza ze ford dał ciała w tym konkretnym elemencie a ty chyba oczekujesz ze teraz każdy właściciel ecoboosta będzie rzucal sie z okna.
Nie masz pojecia o czym piszesz. Nie wiem wracasz z gimnazium rzucasz plecak i siadasz do tego forum ?
Miałem mk1 miałem tez mk2 mam teraz mk3 i nie zamienił bym się na żaden wcześniejszy nawet mimo to że co 500 km zerkam pod maske (bo tez tak robie).
I sądze ze kazdy poprzedni Focus był naprawdę fajny i twój pewnie tez taki jest...
Nie bądź śmieszny. Jeden kierowca zagląda pod maskę prawie codziennie, inny co tydzień, miesiąc, a większość wcale. Nie ma to żadnego związku z marką samochodu.
Bartuś01 01-02-2018, 12:15 Nie bądź śmieszny. Jeden kierowca zagląda pod maskę prawie codziennie, inny co tydzień, miesiąc, a większość wcale. Nie ma to żadnego związku z marką samochodu.
Otóż to. Nie zaglądam zeby usunąć usterkę. Tyko robię "przegląd" czy nic nie cieknie itp. A ze w miesiącu robie ok.1000km to robie to dwa razy w miesiącu. I nie bo muszę tylko po prostu chcę.
valhalem 01-02-2018, 12:22 Otóż to. Nie zaglądam zeby usunąć usterkę. Tyko robię "przegląd" czy nic nie cieknie itp. A ze w miesiącu robie ok.1000km to robie to dwa razy w miesiącu. I nie bo muszę tylko po prostu chcę.
Ja ostatnio po przeglądzie dobrze ze zerknałem bo barany nie dokrecili korka od płynu hamulcowego i troche ufaflunił silnik ... ale rozumiem ze fulara nie musi zerkac bo korki same sie potrafią w mk1 dokręcac po czyimś błędzie.
Ja ostatnio po przeglądzie dobrze ze zerknałem bo barany nie dokrecili korka od płynu hamulcowego i troche ufaflunił silnik ...
Dobrze, że byłeś w aso, bo strach pomyśleć czego nie zrobiliby w nieaso.
valhalem 01-02-2018, 12:29 Dobrze, że byłeś w aso, bo strach pomyśleć czego nie zrobiliby w nieaso.
Akurat przegląd techniczny robiłem w najbliższym=wygodnym dla mnie miejscu.
Nie rozumiem uwagi ale może dlatego, ze jestem glupi bo kupilem forda :D
pawelek2611 01-02-2018, 17:47 Mógłby ktoś usunąć posty nie wnoszące nic do tematu.
Wątek ma 9stron a połowa nie na temat.
U mnie "zrobili".
Auto oddane o 8:30 do serwisu, o 16:40 dzwonię i mówią, że właśnie "wyjeżdża" i że trochę im dłużej zeszło niż miało być.
Przyjechałem, żadnych papierów że cokolwiek "robione" tylko "proszę, pana kluczyki".
Pytam się czy jest choćby wpis w książce, odpowiedź: Tak tak. W książce ma pan wpisane. Oczywiście jak zdawałem kluczyki, książkę i nakrętke do felg tak do ręki dostałem kluczyki i podreptałem zobaczyć w aucie czy wszystko jest dalej na swoim miejscu. Aku było odłączane więc średnie spalanie zero, średnia prędkość zero, oczywiście wiedziałem że tak będzie, ale otwieram książkę a tam nic.
Wracam z powrotem, pytam czemu nic nie wpisane, a pani zaskoczona "a to coś ma być wpisane?" (dziwne.. 5 minut i nagle ma amnezję że mówiła że w książce na 100% jest wpisane). Moja mina wystarczyła że przejął mnie kierownik zmiany i wpisał adnotację że "było zrobione".
Z racji, że już ciemno, to tylko szybkie kilka fotek na to co pod maską.
Na oko - są nowe wężyki, jest kosteczka. Zbiornik dziwnie się błyszczy, więc nie wiem czy nie jest nowy (muszę się przyjrzeć w ciągu dnia). Na 100% jakiś nowy korek na zbiorniku, bo takiego jeszcze nie widziałem.
Jutro porównam zdjęcia robione przed przeróbką z tym co jest pod maską oraz z plikiem pdf co "miało być robione".
https://i.imgur.com/yl1vRu5.jpg
https://i.imgur.com/g5fhVTD.jpg
https://i.imgur.com/fkeKQAw.jpg
https://i.imgur.com/nnnKgco.jpg
https://i.imgur.com/iyZWYs7.jpg
Bartuś01 02-02-2018, 23:51 Noo fajnie ze jest jakaś pierwsza foto relacja... Zbiorniczek wyglada na nowy chyba. Taki jakos bardziej transparetny niz mój. Weze tez inaczej. Jeszcze bardziej pogmatfane ;)
Oby działało i ostrzegało kiedy trzeba.
Ps. A w sofcie jakieś zmiany przeprowadzali ?
edmun robił Ci to ASO w Birmingham czy któryś w Polsce?
Pozdr,
grzechu913 03-02-2018, 08:23 W ktorym miejscu jest ten czujnik poziomu cieczy ?
Ps. A w sofcie jakieś zmiany przeprowadzali ?
Obstawiam że tak, tylko pytanie jak to zweryfikować? Bo nawet nie wiem co odczytać przez odb2 żeby potwierdzić
ASO w Birmingham?
Tak.
Niestety z racji deszczu i niskiej temperatury nie chce mi się wysciubiac nosa poza cieplutki dom. Prognoza pokazuje że jutro będzie raczej ładniej, więc przyjrzę się jutro.
Porównałem na razie jak to wyglądało przed i po wg zdjęć które mam na kompie, no jest (po robocie) niezły "bałagan" :-)
Bump: Taki jakos bardziej transparetny niz mój.
Właśnie na to samo zwróciłem uwagę. Stary był matowy, nowy wygląda jak przezroczysty i się błyszczy więc raczej wymienili zbiornik. Nakrętka jak wspomniałem, też inna. Sporo węży.
Zdjęcia:
Przed:
http://i.imgur.com/SHt8rxG.png
Po:
https://i.imgur.com/nnnKgco.jpg
Przed:
https://i.imgur.com/KuXSLrC.png
Po:
https://i.imgur.com/fkeKQAw.jpg
U mnie "zrobili".
Auto oddane o 8:30 do serwisu, o 16:40 dzwonię i mówią, że właśnie "wyjeżdża" i że trochę im dłużej zeszło niż miało być.
O to ładnie im poszło ... ja własnie mam kupić od kumpla Granda C Max ale umówiliśmy się, że wezmę po tej "akcji" ... Ford wziął na warsztat auto w czwartek 1 lutego i mówią, że oddadzą w poniedziałek popołudniem ....
edmun w Etisie zobaczysz czy podłączali pod kompa. No i inną kalibrację będziesz miał. Swoją drogą na największym rynku od razu gotowi do akcji.
W ETIS dalej się wyświetla jako "Oustanding":
https://i.imgur.com/zlR6bdL.png
Co do wpisu w książce, nalegałem żeby coś było.
Przy odsprzedaży zawsze jest jakaś wzmianka, że był "naprawiony" w ASO i że jest wolny od tej konkretnej "wady".
To tak bardziej dla przyszłego nabywcy niż dla mnie.
Znalazłem bliźniaczy temat.
http://www.fordownersclub.com/forums/topic/98586-17s09-recall-for-16l-gtdi-cooling-system/
Co do swojego, zrobiłem małe nagranie.
Zaraz wrzucę na YouTube i podrzucę link.
Co do oprogramowania, ktoś musiałby mi podpowiedzieć co mam zczytać żeby sprawdzić czy moja wersja IPC i PCM różni się od poprzedniej (a głupi nie zaczytałem przed naprawa żeby potem porównać)
Znalazłem bliźniaczy temat.
http://www.fordownersclub.com/forums...ooling-system/
Wg tego forum update PCM jest potrzebne i jest już dostępne, także wygląda, że sprawa ruszy.
Pozdrawiam,
Wiem, tylko ktoś dodał to info wczoraj a ja miałem auto robione w piątek. Więc pytanie czy był update PCM czy też nie było. Dlatego nie lubię takich "serwisów" gdzie zdajesz kluczyki, odbierasz kluczyki i zero dokumentacji dla klienta. Stąd zaczytam co mam i spróbuję porównać kimś kto też miał robione.
Obiecane podglądowe nagranie:
gUF0r84j7HA
https://youtu.be/gUF0r84j7HA
Bartuś01 05-02-2018, 15:48 Fajnie ze to nagrałeś. Brakuje tylko żebyś na zimno korek odkręcił. Ale z tego co widze ze chyba zadna wiązka do niego nie idzie więc tu jest po staremu. Swojego oddam koło maja. Mam nadzieje ze tu do tego czasu sie ogarną.
Ps. Brawo za wiedzimna na kanale
grzechu913 05-02-2018, 17:46 To w ktorym miejscu jest czujnik ?
Wysłane z mojego JDN-L01 przy użyciu Tapatalka
Na moje oko pod pionową rurką.
Może podrzucę dokładniejsze zdjęcia zamiast "ogólnego" widoku.
Czy ktoś mógłby podrzucić jaka jest wersja PCM z przed akcji serwisowej?
Dzisiaj w końcu wezmę się żeby się podłączyć pod auto (na przerwie lunchowej) i chcę sprawdzić czy zrobili u mnie update czy też nie.
Ok, zaczytałem co tam mam u siebie:
IPC:
https://i.imgur.com/de3WG0t.png
PCM:
https://i.imgur.com/fXuJic0.png
Czy ktoś mógłby sprawdzić co ma u siebie i dać znać?
Czy ktoś mógłby sprawdzić co ma u siebie i dać znać? aktualizacja PCM-a jest jedną ze składowych tej akcji i przeprogramowanie modułu jest koniecznością aby wszystko prawidłowo pracowało , no i oczywiście zostało rozliczone przez Forda .
Czy ktoś z kolegów z PL może się już także pochwalić wykonaniem akcji 17S09 przez ASO?
Pozdr,
Tak, wzięli na warsztat 1 lutego i do dzisiaj nie oddali .... na jeździe próbnej były problemy z obrotami, czekają na nowe oprogramowanie .....
wojtas9975 09-02-2018, 16:43 Dostałeś na ten czas auto zastępcze z serwisu?
Dostałeś na ten czas auto zastępcze z serwisu?
:-) :-) to samochód kolegi, który właściwie kupiłem ale stwierdziłem żeby on przeszedł ta akcje, a transakcję spokojnie sfinalizujemy po naprawie czyli w zeszłą sobotę :-)
Samochód potrzebuję na wyjazd za tydzień i tak się własnie zastanawiam czy nie powinien "zapytać" o zastępczy dla mnie :-) bo przez tydzień pewnie nie ogarną .
U mnie już po wymianie. Wszystko raczej działa poprawnie. Samochód trzymali dwa dni. Auta zastępczego nie mieli.
grzechu913 09-02-2018, 18:25 Ciekawe czy w 1.5 tez beda taka akcje organizowac, taki czujnik poziomu by sie przydal, a watpie aby cos poprawili po lifcie
jaro_anti 10-02-2018, 20:27 U mnie również po wyminie ,trwała dwa dni ,wszystko super pracuje .Trochę nowych części pod maską.
pawelek2611 11-02-2018, 09:11 Ta akcja jest bezpłatna?
Tak dla użytkownika samochodu bezpłatna, na koszt Forda.
kurczak01 11-02-2018, 17:15 A jak to wygląda w przypadku aut sprowadzanych?
skretek41 11-02-2018, 18:19 Ja mam sprowadzane z DE, a termin umówiony na środę. Więc spokojnie, robią wszykie fordy, nawet te "od niemca, co pod kocem trzymał".
Bartuś01 12-02-2018, 10:40 Ciekawe czy jest jakiś termin na zgłoszenie się. Czy np. za pół roku zadzwonię a oni nie powiedzą ze już tego nie robią ....
pawelek2611 12-02-2018, 12:08 Ja byłem umówiony na dziś . Przyjechałem do serwisu zostawić auto a Pan mówi że akcja dalej wstrzymana.
Bump: Tak wogole to z czego wynikają te ubytki płynu wie ktoś?
Bump: Tak wogole to z czego wynikają te ubytki płynu wie ktoś?
Musisz być nowy wśród użytkowników EcoBoost.
Kwestia jest taka, że z biegiem czasu okazało się, że w EcoBoostach potrafią np. pęknąć wadliwe zbiorniczki płynu chłodniczego. Lub mógł pęknąć/obluzować się wężyk.
W momencie kiedy zaczyna ubywać płynu chłodniczego, silnik zaczyna się grzać. Im bardziej grzeje się silnik, tym mocniej chodzą wentylatory. Na koniec jadąc autostradą dostawałeś Engine failure kiedy już było za późno (silnik przegrzany/uszkodzony), bo wskazówka temp na desce rozdzielczej dalej grzecznie wskazuje 90'C.
Akcja serwisowa wymienia zbiorniczek, wężyki i dodaje czujnik w przypadku spadku poziomu płynu chłodniczego. A dodają to tylko dlatego, że komuś (pewnie w USA) zapaliło się auto bo płyn chłodniczy zapalił się poprzez fakt, że silnik był nagrzany a płyn sobie leciał na super gorący silnik.
Gdyby nie "pożary" to inaczej nigdy Ford nie dodałby takiego "magicznego" systemu jakim jest czujnik poziomu płynu chłodniczego który bezproblemowo występuje w tańszych i starszych autach.
Musisz być nowy wśród użytkowników EcoBoost.
Kwestia jest taka, że z biegiem czasu okazało się, że w EcoBoostach potrafią np. pęknąć wadliwe zbiorniczki płynu chłodniczego. Lub mógł pęknąć/obluzować się wężyk.
W momencie kiedy zaczyna ubywać płynu chłodniczego, silnik zaczyna się grzać. Im bardziej grzeje się silnik, tym mocniej chodzą wentylatory. Na koniec jadąc autostradą dostawałeś Engine failure kiedy już było za późno (silnik przegrzany/uszkodzony), bo wskazówka temp na desce rozdzielczej dalej grzecznie wskazuje 90'C.
Akcja serwisowa wymienia zbiorniczek, wężyki i dodaje czujnik w przypadku spadku poziomu płynu chłodniczego. A dodają to tylko dlatego, że komuś (pewnie w USA) zapaliło się auto bo płyn chłodniczy zapalił się poprzez fakt, że silnik był nagrzany a płyn sobie leciał na super gorący silnik.
Gdyby nie "pożary" to inaczej nigdy Ford nie dodałby takiego "magicznego" systemu jakim jest czujnik poziomu płynu chłodniczego który bezproblemowo występuje w tańszych i starszych autach.
Wszystko się zgadza - oprócz tego szczegółu, że pożar następował na skutek podniesienia się głowicy do tego stopnia, że to olej się wydostawał i on się zapalał. W ten sposób spłonęło kilka (naście?) Fordów Kuga/Escape :) głównie w USA i RPA...
EDIT: Do 18 stycznia 2017 liczba incydentów osiągnęła 50, z czego 13 tylko w 2017:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Kuga#Safety
http://www.detroitnews.com/story/business/autos/ford/2017/03/29/ford-recall/99771750/
http://www.cbc.ca/news/business/ford-recalls-1.4045491
pawelek2611 12-02-2018, 15:35 O zbiorniczku i wężyku wiedzialem. Wężyk zmieniłem zaraz po kupnie. Tylko że myślałem że są jeszcze inne przyczyny znikania płynu.
Ja byłem umówiony na dziś . Przyjechałem do serwisu zostawić auto a Pan mówi że akcja dalej wstrzymana.
W którym ASO byłeś umówiony możesz zdradzić?
Pozdr,
pawelek2611 12-02-2018, 17:56 W Krakowie na powstańców slaskich
W ten sposób spłonęło kilka (naście?) Fordów Kuga/Escape głównie w USA i RPA...
EDIT: Do 18 stycznia 2017 liczba incydentów osiągnęła 50, z czego 13 tylko w 2017:
Nie sądzę że przypadki z Kugi wpłynęły na Focusa bo o Kudze było głośno ale już dawno dawno temu. Musiał być jakiś incydent z Focusem....
Ale tak - masz rację - źle wytłumaczył co się zapaliło.
Chociaż, kto wie - może to było faktycznie przez incydenty Kugi:
In the affected vehicles, a lack of coolant circulation could cause an engine to overheat, resulting in a crack in the cylinder head. A cracked cylinder head can result in a pressurized oil leak. Oil that comes into contact with a hot engine surface increases the risk of a fire in the engine compartment.
Ford is aware of 29 reports of fire associated with this issue in the United States and Canada. No injuries have been reported.
Affected vehicles equipped with 1.6-liter GTDI engines include:
2014 Escape – Louisville Assembly Plant, Feb. 12, 2013 to Sept. 2, 2014
2014-15 Fiesta ST – Cuautitlan Assembly Plant, Jan. 22, 2013 to May 27, 2014
2013-14 Fusion – Hermosillo Assembly Plant, Feb. 15, 2012 to June 6, 2014
2013-15 Transit Connect – Valencia Assembly Plant, June 13, 2013 to Dec. 14, 2014"
Ogólnie przeglądając neta to ciężko mi znaleźć cokolwiek więcej niż to co powyżej i to co wszyscy robią "kopiuj / wklej". No nic :) Można tylko gdybać.
A niektóre wątki na forach to można naprawdę ciekawe kwiatki znaleźć :D :D
Witam
We wtorek (13.02.2018 ) dzwoniłem do Ford Polska czy akcja trwa
Pani na infolinii poinformowała mnie, że akcja naprawcza w Polsce trwa i że mają potrzebne części
Po zakończeniu rozmowy z Ford Polska zadzwoniłem do krakowskiego ASO = Euro Car przy Powstańców Śląskich => pan w ASO stwierdził, że dostali pismo od Forda o wstrzymaniu akcji naprawczej
Gdy powiedziałem co usłyszałem w Ford Polska, to na razie zarezerwował termin w serwisie
Poprzednio dzwoniłem 2 tygodnie temu i kazali czekać (Euro Car),
na wysłane zapytanie emailem wcale nie raczyli odpowiedzieć
Chociaż Ford Polska ma moje dane, to nie dostałem żadnego pisma od Forda
pozdrawiam
Arturek
Witam
pan w ASO stwierdził, że dostali pismo od Forda o wstrzymaniu akcji naprawczej
Brakło im oleju i wrzucili Cię w kolejkę aby im nie uciekł klient :diabelek:. Ciekawe czy importer też im tyle płaci za usługę wymiany oleju co szary klient serwisu.
Witam
Ja jestem po akcji w BIG Autohandel Gdańsk
Czas wymiany zbiornika i zamontowanie czujnika plus wymiana przewodów zajęła 2 dni.
Umawiałem się na początku akcji 3 tygodnie temu, części dojechały i po robocie.
A mogę prosić kolegów o poprawne uzupełnienie samochodu/silniku w profilu? Bo mam wrażenie, że wypowiadają się osoby, które nie mają 1.6EB - tylko 1.8 i 2.0 tdci...
Marcin-Prezes 14-02-2018, 14:12 Witam. Jestem po akcji serwisowej w Kudze. Prace trwaly jeden pełny dzień (montaż zbiornika, czujnik itp. oras nowy soft do samochodu. Wszystko ok. Prace wykonał Euro Car Kraków
ps. ford wstrzymał akcje tylko w focusach
A któryś z kolegów ma tu FF3 1.6l 182PS i był na akcji ? Jeśli tak to poproszę o PW mam małe pytanie
No dobrze a co z samochodami ze stanów ??? wg informacji z UOKIK gdzie sa podane nr VIN nie ma żadnego VIN ze Stanów.
danwit2 zobacz po VIN w Etis'ie czy masz zaległą akcje serwisową: 17S09 - 17S09 - 1.6L GTDI COOLING SYSTEM ...
Pozdr,
Witam. Jestem po akcji serwisowej w Kudze. Prace trwaly jeden pełny dzień (montaż zbiornika, czujnik itp. oras nowy soft do samochodu. Wszystko ok. Prace wykonał Euro Car Kraków
ps. ford wstrzymał akcje tylko w focusach
Ja mam focusa i jestem już po wymianie. Także nie wiem czy wstrzymali. Po dwóch dniach dzwonili, że muszą dołożyć jakąś obejmę. Mówili, że dodatkowa decyzja forda. Ale może zapomnieli. Trwało to 10 minut.
Jestem po już wymianie, jak sprawdzić czy wygrali nowy soft?
Ja też odebrałem dziś FF3 po wykonaniu akcji w ASO Auto-Boss Bielsko-Biała. Samochód był dwa dni. Panowie załadowali nowym softem PCM i IPC. Miałem dołożoną kamerkę czytania znaków w stosunku do fabrycznego VIN i wszystkie z tym związane funkcje powłączane. Wszystko ładnie przywrócili, kamerka działa, licznik (IPC) ma nowy soft, ikonki np. oblodzenia są w innych miejscach, trochę inne komunikaty, temperatura też wyświetla się w innym miejscu. Ogólnie po wyjeździe z ASO wszystko działa jak na razie OK. Przegoniłem samochód na trasie, na razie wszystko bez problemu. Gwarancja na dołożone części jest dwa lata. Dokonali na moją prośbę także adnotację w książce serwisowej (niemieckiej) na ostatniej wolnej stronie, że wykonano akcję serwisową 17S09, data i stan kilometrów oraz stempel serwisu. Ogólnie polecam to ASO, obsługa także bardzo fajna.
Trochę fotek przed (2) i po akcji (3) poniżej.
Pozdrawiam,
U mnie Lipski (Wawa) graty wymienił w ciągu kilku godzin.
Przy okazji zrobili inspekcje auta (mam płyn hamulcowy do wymiany).
Niestety okazało się, że do mojej konfiguracji C-MAXA nie jest jeszcze gotowy soft.
Mają dać mi znać, jak się pojawi.
temperatura też wyświetla się w innym miejscu
Masz na myśli temperaturę zewnętrzną? Nie jest to lewy górny róg?
do mojej konfiguracji C-MAXA nie jest jeszcze gotowy soft.
Ważne, że masz nowe graty :)
W Łodzi podczas wizyty po płyn chłodzący, bo poziom był 1cm poniżej minimum powiedzieli, że przesadzam i zero słowa o akcji serwisowej...
bertolini92 21-02-2018, 12:53 dziś rano zostawiłem auto w serwisie - mówili, że max 2 dni i auto będzie do odbioru bo dostali już zamówione części.
Przed chwilą zadzwonili - okazało się, że akurat u mnie do wymiany jest też głowica - kombinują mi auto zastępcze i czekają za głowicą, nigdzie jej nie ma - może przyjdzie za tydzień, może za miesiąc.... pożyjemy zobaczymy.... jestem ciekaw co z tego wyniknie.
kurat u mnie do wymiany jest też głowica
no to ładnie :P
U mnie auto jeździ :)
Ale cieszę się, że latem w wakacje nie trzeba będzie rzucać okiem na zbiornik podczas dolewania płynu do spryskiwaczy :)
Ja też odebrałem dziś FF3 po wykonaniu akcji w ASO Auto-Boss Bielsko-Biała. Samochód był dwa dni. Panowie załadowali nowym softem PCM i IPC. Miałem dołożoną kamerkę czytania znaków w stosunku do fabrycznego VIN i wszystkie z tym związane funkcje powłączane. Wszystko ładnie przywrócili, kamerka działa, licznik (IPC) ma nowy soft, ikonki np. oblodzenia są w innych miejscach, trochę inne komunikaty, temperatura też wyświetla się w innym miejscu.
[...]
Witam
Zastanawiam się czy i jak sobie dadzą radę u mnie,
bo mam wymienione zegary na zegary od Kugi mk2
pozdrawiam
Arturek
http://www.republika.pl/fefk/plug05.jpg
http://www.republika.pl/fefk/plug06.jpg
A nie jest tak, że wgrywany jest soft zgodny z tym co zainstalowane? To nie jest raczej as built.
W sumie dobra wiadomość, że wymieniają ewentualnie głowicę. Gorzej jak się trafi, to trzeba czekać...
U nas 2 lata temu pękła plastikowa rurka/wężyk przez co wylał się cały płyn chłodniczy, ale się zorientowaliśmy od razu, że coś jest nie tak. To pewnie ma związek z tą akcją serwisową?
Bartuś01 22-02-2018, 16:24 dziś rano zostawiłem auto w serwisie - mówili, że max 2 dni i auto będzie do odbioru bo dostali już zamówione części.
Przed chwilą zadzwonili - okazało się, że akurat u mnie do wymiany jest też głowica - kombinują mi auto zastępcze i czekają za głowicą, nigdzie jej nie ma - może przyjdzie za tydzień, może za miesiąc.... pożyjemy zobaczymy.... jestem ciekaw co z tego wyniknie.
Jak to głowica ? Z jakiego powodu ?Były jakies objawy ,problemy ? Zrobią to w ramach akcji serwisowej ?
Czemu 160KM że tak spytam ? :D
A) Ja nigdy nie miałem zmiany na więcej. Ja mam z fabryki 182KM
B) Jak wgrywają nowy soft to tak, ktokolwiek miał "dodawane" ten wraca do tego co miał wcześniej
C) Focus 1.6 i 1.5 EcoBoost występowały jako 150 lub 182KM, a nie 160KM
:)
slawek-kali 22-02-2018, 17:31 Ci ktorzy mieli fabrycznie 182KM tyle miec beda, kazdy kto zmienil ze 150 na 182 wroci do fabryki.
Witam
W krakowskim Euro Car => nie przeprowadzają akcji dla Focusa
(stan na 22.02.2018 )
Miałem umówiony termin wizyty ALE zadzwonili do mnie i odwołali wizytę
twierdząc, że w przypadku Focusa - akcji nie przeprowadzają,
bo nie mają softu i czekają na Ford Polska
Nie potrafili mi odpowiedzieć na pytanie, jak to jest, że inne ASO umieją to zrobić
Dodam, że na infolinii Ford Polska twierdzą, że żadnego wstrzymania akcji nie ma !!!
2) Do krakowskiego Ford Wikar nie pójdę, bo byłem kilka razy i za każdym razem były z nimi problemy
(pisałem o tym w innym miejscu na forum)
pozdrawiam
Arturek
Zbyszek K 23-02-2018, 07:55 Czy ktoś skorzystał z akcji serwisowej Forda dotyczącej zmian związanych z czujnikiem płynu chłodzącego? Akcja obejmuje między innymi Focusy z silnikami 1.6 EB z lat 2011 w górę.Chciałem się dowiedzieć jak to wygląda,jak długo samochód jest unieruchomiony w serwisie,co dokładnie wymieniają i czy czegoś przy okazji nie uszkodzą, co do tej pory nie sprawiało kłopotu.Z tego co się dowiedziałem do tej pory,to wymieniają zbiornik płynu chłodzącego,jakąś wiązkę elektryczną.Pani w serwisie poinformowała mnie,że sam opis czynności mieści się na 30 stronach i czas trwania usługi na 2 dni.Swoją drogą nie widziałem w zbiorniczku żadnego czujnika poziomu płynu chłodzącego.
Czy ktoś skorzystał z akcji serwisowej Forda dotyczącej zmian związanych z czujnikiem płynu chłodzącego? Akcja obejmuje między innymi Focusy z silnikami 1.6 EB z lat 2011 w górę.Chciałem się dowiedzieć jak to wygląda,jak długo samochód jest unieruchomiony w serwisie,co dokładnie wymieniają i czy czegoś przy okazji nie uszkodzą, co do tej pory nie sprawiało kłopotu.Z tego co się dowiedziałem do tej pory,to wymieniają zbiornik płynu chłodzącego,jakąś wiązkę elektryczną.Pani w serwisie poinformowała mnie,że sam opis czynności mieści się na 30 stronach i czas trwania usługi na 2 dni.Swoją drogą nie widziałem w zbiorniczku żadnego czujnika poziomu płynu chłodzącego.Cześć, skąd wiesz o takiej akcji?
Ja mam właśnie 1.6 EB z 2012.
Możesz przesłać jakieś szczegóły?
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Ja dostałem od Lipskiego zaproszenie za wgranie softu (graty już zmienione ale z softem był problem).
W przyszłym tygodniu podjadę i zobaczymy, czy się uda :)
No i po wpisaniu w etis widzę, że mojego EB też dotyczy ta akcja serwisowa: 17S09 - 17S09 - 1.6L GTDI COOLING SYSTEM
maciej_b 23-02-2018, 08:39 wszystkich 1.6 ecoboost...
Czy ktoś był w tej sprawie w jakimś aso na Śląsku, który mógłby polecić? Robiłem przegląd w Multeximie w Katowicach i odradzam całkowicie ich doradcę serwisowego - Pana Mariusza Rorbach. Co do serwisu to trudno się wypowiedzieć bo był to tylko przegląd, ale Pan Mariusz skutecznie nas zraził i więcej nie skorzystamy z ich usług.
maciej_b 23-02-2018, 12:29 A skąd możemy wiedzieć czy Ci nic innego nie uszkodzą?
Co do czasu przestoju auta najlepiej wiedzą ci co będą robić czyli konkretne ASO.
Wymieniają zbiornik płynu bo nie ma w nim czujnika poziomu, dokładają wiązkę bo ten czujnik musi jakoś działać, konfigurują/zmieniają/aktualizaują soft w sterowniku bo komputer musii wiedzieć co zrobić z nowymi danymi.
Jak dotąd, z tego co piszą inni są/były problemy z tą akcją i mało kto (jeśłi wogóle ktoś) jest po tej akcji. Serwisy odkładały/nie umawiały na wymianę.
Pisz do edmun on w GB miał jechać, a jest człowiekiem dociekliwym, to może coś ci więcej opowie.
Pisz do @edmun on w GB miał jechać, a jest człowiekiem dociekliwym, to może coś ci więcej opowie.
a co ja mam pisac?
Oddalem, zrobili.
Auto dziala, pod maska sporo nowych przewodow, rurek, nowy zbiornik, cala lista rzeczy jest podana co robia.
ASO wystawilem negatywna opinie bo nie spodobalo mi sie ich podejscie do roboty ze zrobili z "laski" (wcielo mi gdzies polskie znaczki na chwile bo za duzo polaczen zdalnych mam wlaczone wiec polskie znaczki gdzies leca do ktoregos z klientow :D )
Obstawiam ze jakbym za to placil, to pewnie i obsluga bylaby inna, a tak mimo usmiechu na twarzy to musialem sam pilnowac takich glupot jak chocby wpis w ksiazce serwisowej czy dzwonic 16 razy zeby sie w ogole dowiedziec czy mam zaiwaniac przez pol miasta po odbior auta (odbiory tylko do 17:15. Mieli oni dzwonic o 15:00 a sam dzwonilem do nich od 16:15 do 16:45 zeby sie dowiedziec czy mam w ogole po odbior jechac).
Wiec robota jest zrobiona, dokumentacji ze cokolwiek bylo robione brak (nawet chocby swistka papieru z logiem Forda ze "zrobilismy, zyczymy szerokiej drogi"), w ETIS jak widnialo ze jest zalegla akcja serwisowa tak wisi dalej, w serwisie balagan.
Tyle :D
Wiecej info (zdjec, nawet nagranie z kamerki podrzucilem) w tamtym temacie.
Tu nie widze sensu trzymac kolejnego o tym samym, bo jest to ten sam temat.
Tak bedziemy powielac odpowiedzi po dwoch watkach o tym samym.
kopalnia złota dla każdego ASO
A skąd masz takie info ?
Moja wiedza jest zgoła odmnienna . Może o czymś nie wiemy . Weź opisz co i jak :one:
pjetrucha 23-02-2018, 20:47 ASO dostaje kasę za robotę tak jak zwykle, tyle ze płatnikiem jest Ford, a nie klient.
wszystkich 1.6 ecoboost...
tak jest tego sporo i zapewnie nie każdy zostanie poinformowany o tym . Dodatkowo każdy kto miał zrobione 150PS>182PS wróci ładnie do stanu fabrycznego czyli 150PS .
slawek-kali 23-02-2018, 21:41 Nie wiem czy sie smiac czy plakac.. :D Jak mozna takie bzdury pisac?!
Nie mam kumpla menagero.. ale z pierwszej reki wiem ze tak dobrze nie ma :p
Obawiam się że ASO każdej marki w PL to zło i POM.
bestia150 24-02-2018, 08:57 wszystkich 1.6 ecoboost...
Nie wszystkie. Wygląda na to, że końcówkę produkcji przedlifta problem nie dotyczy.
HarryH jedziesz na akcję? Bo niedawno przecież zrobiłeś stage2. Jesli tak, to jak rozwiązujesz kwestie utraty mocy po? bestia150 no to jest właśnie dziwne, tak jakby zmienili zbiornik na płyn itp. Przynajmniej nie masz dylematu w kwestii chipa. Btw 289? :shock: Coś mnie ominęło?
HarryH jedziesz na akcję? Bo niedawno przecież zrobiłeś stage2. Jesli tak, to jak rozwiązujesz kwestie utraty mocy po? bestia150 no to jest właśnie dziwne, tak jakby zmienili zbiornik na płyn itp. Przynajmniej nie masz dylematu w kwestii chipa. Btw 289? :shock: Coś mnie ominęło?
Nie jadę, może pojadę wymienić tylko rurki, a póki co mam kłopot z przeładowaniem turbiny więc nie wiadomo gdzie pojadę, a konie już poprawiam bo jest ich "tylko" 265. A właściwie teraz to jakieś 100 zostało.
E nie- 289 to ma kolega powyżej :)
Ja oddałem swojego forda do Ford Partner Jasnogórska Kraków. Czy ktoś miał u nich samochód w naprawie ? Focusa oddałem 22.02 a w piątek 23.02 Pan z serwisu zadzwonił i powiedział że wszystko jest zamontowane ale nie działa im program i będą w tej sprawie kontaktować się z inżynierami Forda z Warszawy. Czy ten salon jest godny zaufania i czy domagać się samochodu zastępczego? Nie ukrywam że nie jest mi to na rękę że focus siedzi w serwisie akcja miała trwać około 5 godzin a teraz mogę nie mieć auta nawet kilka tygodni....
Nie wszystkie. Wygląda na to, że końcówkę produkcji przedlifta problem nie dotyczy.
Witam
Auto ze stycznia 2014 też podlega akcji serwisowej,
a lift był chyba w listopadzie 2014
pozdrawiam
Arturek
bestia150 25-02-2018, 08:02 Btw 289? Coś mnie ominęło?
Bo ja siedzę na FKP :)
http://www.focusklubpolska.pl/showpost.php?p=1182830&postcount=833
Auto ze stycznia 2014 też podlega akcji serwisowej,
a lift był chyba w listopadzie 2014
Chodziło mi o samą końcówkę, czyli w moim przypadku wrzesień. Pisał tu jeszcze jeden użytkownik (również wrzesień '14), że też nie ma komunikatu o akcji.
michalrm 26-02-2018, 16:13 Ja mam z lipca 2014 i też brak informacji o akcji w ETIS.
pawel9009 26-02-2018, 16:36 Taka akcja jest bezpłatna serio? Ale samochód musi być kupiony w pl? czy jak
Akcja jest na całą Europę i jest za darmo
Ja za to płaciłem w maju 2017 - wadliwe przewody i zbiorniczek płynu chłodzącego, zaniedbanie wymiany skutkuje uszkodzeniem głowicy, a nawet pożarem, więc problem jest bardzo poważny.
A wie ktoś może ile ASO może trzymać samochód ? Mi powiedzieli że naprawa zajmie 5 godzin tym czasem mija 4 dzień a panowie mówią że niewiadomo ile jeszcze bo nie mają programu. Czyli jak program bedzie za 6 miesięcy to dopiero wtedy będę mógł go odebrać ? Mało tego zaproponowałem żeby wrócili stary Soft i wrócę do nich i z powrotem jak tylko poprawią program tym czasem dostałem informacje że nie da się wrócić do starego softa.....
bierz auto zastępcze, w czym rzecz ?
W tym że jednak wolałbym swoje auto niż zastępcze.
A wie ktoś może ile ASO może trzymać samochód ? Mi powiedzieli że naprawa zajmie 5 godzin tym czasem mija 4 dzień a panowie mówią że niewiadomo ile jeszcze bo nie mają programu. Czyli jak program bedzie za 6 miesięcy to dopiero wtedy będę mógł go odebrać ? Mało tego zaproponowałem żeby wrócili stary Soft i wrócę do nich i z powrotem jak tylko poprawią program tym czasem dostałem informacje że nie da się wrócić do starego softa.....
To trochę dziwne, że nie mają softu. Już parę osób jest po wymianie i wgraniu nowego oprogramowania. U mnie wszystko zrobione dwa tygodnie temu. Jest wątek na ten temat w innym miejscu forum. Dotyczy on też innych modeli forda.
U mnie też był problem z softem. Po kilku godzinach oddali mi auto z nowymi gratami ale starym softem. W tym tygodniu jadę na godzinkę na sam soft.
U mnie też był problem z softem. Po kilku godzinach oddali mi auto z nowymi gratami ale starym softem. W tym tygodniu jadę na godzinkę na sam soft.
Jak ja proponowałem taką możliwość to się nie da:/
skretek41 27-02-2018, 18:52 Cześć,
u mnie (Wrocław, Pol Motors) właśnie przełożyli wizytę ... po raz trzeci. Nie wiem czy się śmiać, czy płakać.
Za pierwszym i drugim razem podobno mechanik zachorował (tak jakby mieli tylko jednego...), a teraz - mają już inne auto i "jest jakiś problem", więc nie chcą mojego zabierać, dopóki nie naprawią tego.
Ręce opadają.
Przy okazji pani na infolinii powiedziała, że do wymiany również jest głowica silnika. Prawda to?
Aha - nie orientujecie się, czy przysługuje mi auto zastępcze? W ASO twierdzą, że nie. Dzwoniłem do Ford Polska - i tam też mówią, że nie. A jak jest naprawdę?
slawek-kali 27-02-2018, 19:01 Oczywiscie ze nie.. zastepcze tylko w razie awarii w trasie..
Robi tak kazdy producent wiec nagonka niepotrzebna!
Fulara odpusc sobie..
pjetrucha 27-02-2018, 19:03 A niby czemu mieliby dać samochód zastępczy?
maciej_b 27-02-2018, 19:04 Temat mnie nie dotyczy jednak jako użytkownik tej marki czuje co najmniej niesmak przy takim podejściu do sprawy.
Przyznali się do określonego błędu i za to im chwała jednak sposób jego rozwiązania jest poniżej krytyki.
Jak można mieć głęboko w poważaniu użytkowników, potencjalnych klientów tej marki. Czy to serwisu z używanym autem czy to dilera w celu zakupu nowego egzemplarza.
Jak bardzo jestem za fordem i jego zawieszeniem tak po takich akcjach mam wątpliwości czy oby mnie ktoś nie dy...
Jak jest w innych markach? Możemy podyskutować w innym temacie...
Pozdrawiam.
slawek-kali 27-02-2018, 19:07 Swiezy temat.. zaraz poruszony na forum.. ASO nie przygotowane jeszcze i pretensje..
Ilu z was dostalo juz list z Forda z akcja naprawcza? no ilu?
maciej_b 27-02-2018, 19:14 Sławek, właśnie piję do tego ze ASO nie przygotowane. Wg mnie to conajmniej nie profesjonalne. Bo powinni miec lekarstwo juz w momencie oficjalnego komunikatu, a nie badać i próbować na kliencie końcowym.
A to że mało kto dostał list nie oznacza, ze nie mogę przeczytać inf na uokik'u.
slawek-kali 27-02-2018, 19:28 Ale to nie wina ASO.. Koncern akcje wprowadzil, ale nie udostepnil czesci i oprogramowania..
ASO tu niczego nie zawinilo..
maciej_b 27-02-2018, 19:36 Ok tu masz rację, a ja popełniłem klasyczny błąd. ASO to nie producent. Powyzej zamiast aso powinien byc producent.
Cześć,
u mnie (Wrocław, Pol Motors) właśnie przełożyli wizytę ... po raz trzeci. Nie wiem czy się śmiać, czy płakać.
Za pierwszym i drugim razem podobno mechanik zachorował (tak jakby mieli tylko jednego...), a teraz - mają już inne auto i "jest jakiś problem", więc nie chcą mojego zabierać, dopóki nie naprawią tego.
Ręce opadają.
Przy okazji pani na infolinii powiedziała, że do wymiany również jest głowica silnika. Prawda to?
Aha - nie orientujecie się, czy przysługuje mi auto zastępcze? W ASO twierdzą, że nie. Dzwoniłem do Ford Polska - i tam też mówią, że nie. A jak jest naprawdę?
Z tego co się dowiedziałem to jest sprawdzana wtedy też głowica pod względem pęknięć jeżeli takie wystąpią głowica również jest zmieniana. Zobaczymy mi w ASO powiedzieli że będą się starać udostępnić mi jakieś auto zastępcze. Martwię się tylko że będzie to trwać przykład 2 miesiące...
Adamotoja 28-02-2018, 11:22 bardzo jestem ciekaw jak są w stanie ocenić pęknięcie głowicy bez jej demontażu...
pjetrucha 28-02-2018, 11:50 w pierwszej kolejności wystarczy sprawdzić szczelność
Dziś dostałem informacje żebym przyjechał po auto zastępcze bo zostało mi przyznane a auto bedzie w serwisie minimum 6 tygodni... żenada....
skretek41 28-02-2018, 21:42 Dziś dostałem informacje żebym przyjechał po auto zastępcze bo zostało mi przyznane a auto bedzie w serwisie minimum 6 tygodni... żenada....
Ciesz się, że dadzą ci auto zastępcze, u mnie "nie ma takiej możliwości".
I nie obchodzi ich, że auto służbowe (działalność gosp.) i że dużo jeżdżę po klientach po Polsce.... "Może Pan u nas wypożyczyć za XX cebulionów".
No zajefajnie... Bo właśnie po to kupiłem (podobno) niezawodne i sprawdzone auto, aby było unieruchomione i aby dodatkowo nabijać wam kasę za wynajem kolejnego.:<
Bump: auto bedzie w serwisie minimum 6 tygodni... żenada....
Z tym 6 tygodniami to chyba jakieś przegięcie.
Oni chyba sami nie wiedzą co trzeba poprawić, bo mi na początku mówili, "max. 2 dni".
Nie ma co - profesjonalizm pełną gębą.
Akcję zaczynają, a nie wiedzą jak skończyć. Do Polski to pewnie nawet kompletnej instrukcji nie przesłali, bo dla forda to dziki kraj, nawet nie opłaca się sensownie tekstu na stronę przetłumaczyć:
Wyrównany nacisk czyszczenia dzięki regularnie umiejscowionym wibracjom.
(źródło: http://www.ford.pl/Serwis/Motorcraft_Service/Naprawy/Wycieraczki)
Takie badziewia trzymają latami, to i akcji serwisowej dobrze nie zrobią. Widać na każdym kroku co ford wort. Nie wierzyłem w to dopóki sam w to nie wdepnąłem.
Przy okazji wizyty w ASO w Gdańsku rozmawiałem z mistrzem serwisu, znają procedurę i robią bez problemu. Więc nie każde ASO nie wie co i jak.
Wczoraj zrobili mi pełna akcję wraz z softem w krakowskim Euro Car. Wszystko jest ok.
Ja również już teoretycznie po akcji z tym że radio nie działa ...czy to możliwe aby podczas ładowania nowego softu zawieszeniu/zablokowaniu uległ moduł BCM od radia? ASO czeka na nowy moduł aby go zamontować i wgrać raz jeszcze.
Bcm i radio to osobne rzeczy.
Ani bcm ani ACM nie powinny paść przy wgrywaniu pcm.
Wedle otrzymanych informacji od ASO wymagane było wgranie całego nowego softu, podczas aktualizacji moduł od radia zawiesił się... w takim wypadku co mogło spowodować uszkodzenie modułu radia?
Ciężko powiedzieć bo nie wiadomo co faktycznie robili. Wgranie "całego" softu to nie do końca tak. Wgrywa się każdy moduł po kolei, nie ma jakiegoś jednego softu który wgrywal by się we wszystkie moduły na raz.
Na dzień dzisiejszy czekam na wymianę modułu przez ASO, część ta będzie wysłana z Niemiec, czas oczekiwania to około 5 dni, więc dopiero w przyszłym tygodniu mają wymienić i zaprogramować. Obecnie radio nie działa ...
Dziś telefon z Ford JD Kulej Olsztyn z zaproszeniem na czwartek (3 tygodnie czekania), ale bez aktualizacji softu. Są problemy z softem, będzie potrzebna ponowna wizyta za ok. miesiąc.
bertolini92 02-03-2018, 12:53 Jak to głowica ? Z jakiego powodu ?Były jakies objawy ,problemy ? Zrobią to w ramach akcji serwisowej ?
tak, w ramach akcji serwisowej to robią - objawów nie było - odkryli to jak zabrali się za wymianę części -> winny był, źle działający układ chłodzenia....
Jak to powiedział facet z serwisu, biorą pod uwagą, że niektóre samochody mogą mieć pękniętą głowicę - nawet nie chce myśleć ile czasu jeździłem nie świadomy problemu....
Bartuś01 04-03-2018, 08:38 Najlepsze jest to ze to potwierdza że wadą nie sa same glowice a system chłodzenia. Od zawsze byla o to batalia z "tym" użytkownikiem. Ale jak widać nic to nie zmienia.
Ps. Biegne po mk1...
Dziś byłem na wgranie softu. Tzn. na próbie wgrania, bo soft się nie wgrał.
Nie znam szczegółów, ale wiem, że nie jestem jedyny.
Do jednych aut nowe oprogramowanie do PCM wchodzi bez problemów, a do innych nie.
Mam czekać...
To jest własnie minus fordowskich narzedzi, mogą wgrać to co im sie pokaże, nie ma opcji wgrania tego co sie chce :)
To ja poczekam spokojnie, bo też mam 2011 rocznik ;)
Dziś byłem na wgranie softu. Tzn. na próbie wgrania, bo soft się nie wgrał.
Nie znam szczegółów, ale wiem, że nie jestem jedyny.
Do jednych aut nowe oprogramowanie do PCM wchodzi bez problemów, a do innych nie.
Mam czekać...
Potwierdzam, mam to samo - graty wymienili na początku lutego i po walce z softem oddali z wgranym starym. Mija miesiąc i nic. A rozbierali też górę silnika i sprawdzali głowicę, trochę się zgrzali jak po dwóch dniach silnik wciągnął mi płyn ze zbiorniczka, ale po dolewce i przejechaniu 1500 km nic się już nie zdarzyło.
dzisiaj skontaktowałem się z Opolem - Chwaliński, poinformowano mnie że póki co nie przyjmują samochodów bo otrzymali informacje z warszawy o wstrzymaniu akcji serwisowej....
Witajcie!
Spotkałem się z następującym problemem: miesiąc temu do serwisu Ford Gołębiewski w Elblągu oddałem Forda Focusa 1.6 EB 150km z 2011 roku z powodu ubytku płynu chłodzącego. Przebieg ok. 100kkm. Stwierdzono, iż konieczna jest wymiana całego układu chłodzącego, co zostanie wykonane w ramach gwarancji (była rokrocznie przedłużana). Minął miesiąc, samochodu nie ma. Serwis kilkukrotnie dzwonił, mówiąc, iż samochód jest gotowy do odbioru, następnie przekładając termin... po około 3 tygodniach otrzymałem samochód zastępczy o gorszych parametrach, niż mój własny. Wdł. serwisu występują problemy z "oprogramowaniem".
Pytanie - jakie są możliwości ponaglenia serwisu? co mówić, czym grozić? czy są jakieś podstawy prawne?
Czy sądzicie, iż oprogramowanie ma cokolwiek wspólnego z tą naprawą?
Zanim się zapyta warto poszukać. O tej akcji naprawczej jest już kilka wątków.
Witam
Przeczytaj wątek
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=275603
Niektóre Focusy nie przechodzą procedury zmiany oprogramowania - opis w powyższym wątku
Producentem nowego oprogramowania jest firma Ford, więc żaden nacisk na ASO nic nie da,
a wymiana elementów mechanicznych bez zmiany oprogramowania nie ma sensu
pozdrawiam
Arturek
Witajcie!
Spotkałem się z następującym problemem: miesiąc temu do serwisu Ford Gołębiewski w Elblągu oddałem Forda Focusa 1.6 EB 150km z 2011 roku z powodu ubytku płynu chłodzącego. ........ Wdł. serwisu występują problemy z "oprogramowaniem".
Pytanie - jakie są możliwości ponaglenia serwisu? co mówić, czym grozić? czy są jakieś podstawy prawne?
Czy sądzicie, iż oprogramowanie ma cokolwiek wspólnego z tą naprawą?
Powiedz, że chcesz odebrać autko a na zmianę oprogramowania przyjedziesz, jak będą gotowi. Już w którymś Serwisie (po "zrobieniu akcji" sami wydali komuś (z forum) auto i potem zaprosili na wgranie softu.
Powiedz, że chcesz odebrać autko a na zmianę oprogramowania przyjedziesz, jak będą gotowi. Już w którymś Serwisie (po "zrobieniu akcji" sami wydali komuś (z forum) auto i potem zaprosili na wgranie softu.
Witam ja też nie mam auta przez podobny sposób jak autor tematu do tego ma być do odbioru za około 6 tygodni a jak proponowałem że przyjadę na zmianę oprogramowania jak będzie gotowe to powiedzieli że wadliwe zostało już wygrane i nie da się cofnąć do starej wersji
Niektóre Focusy nie przechodzą procedury zmiany oprogramowania - opis w powyższym wątku
Producentem nowego oprogramowania jest firma Ford, więc żaden nacisk na ASO nic nie da,
Czy jest możliwość weryfikacji, które modele przechodzą akcje serwisową, ????
Jestem umówiony, lecz termin jest ciągle zmieniany.
Nie chcę być czekającym na własne auto tygodniami.
Witam
Ja nie znam odpowiedzi na pytanie które Focusy przechodzą zmianę softu
Ja wolałem zrobić zmiany mechaniczne, a zmiana oprogramowania w późniejszym terminie
pozdrawiam
Arturek
Czy jest możliwość weryfikacji, które modele przechodzą akcje serwisową, ????
Jestem umówiony, lecz termin jest ciągle zmieniany.
Nie chcę być czekającym na własne auto tygodniami.
Jako tkwiący w tym problemie odradzam na razie zawożenie samochodu poczekaj aż wszystko będzie tak jak ma być. To co robi aktualnie Ford to dla mnie są jakieś żarty bo mam czekać na samochód nie wiadomo w sumie ile i to z ich winy bo wypuścili na rynek produkt z wadą fabryczną. już nie mówię o tym że pisanie programu może im nawet rok zająć i co wtedy ??
U mnie były dwie próby wgrania softu.
Doradca serwisowy powiedział, że po podłączeniu okazało się, że jakaś obowiązkowa opcja jest nieaktywna i nie można jej zaznaczyć.
Dlatego do wgrania nie doszło.
A z którego roku pochodzi Twoj pojazd?
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Jak w informacjach z boku: 2011.
gulik1978 13-03-2018, 10:47 Panowie nie ma co bić piany tym którym przekładają datę wykonania akcji bo gorzej mają Ci którzy mają uziemiony samochód w ASO bo pewnie (jak już ogarną sprawę z oprogramowaniem) u nich skończy się dodatkowo na wymianie modułu. Poza tym Ford nie jest w cale wyjątkiem jeśli chodzi o akcje serwisowe. Inne marki też mają potknięcia w tej materii. Ukłon dla ASO, które ogarnęło temat auta zastępczego z tego tytułu. Były marki które z takich potknięć potrafiły przedłużyć dodatkowo o roku gwarancję na cały pojazd.
bertolini92 13-03-2018, 11:58 Panowie nie ma co bić piany tym którym przekładają datę wykonania akcji bo gorzej mają Ci którzy mają uziemiony samochód w ASO bo pewnie (jak już ogarną sprawę z oprogramowaniem) u nich skończy się dodatkowo na wymianie modułu. Poza tym Ford nie jest w cale wyjątkiem jeśli chodzi o akcje serwisowe. Inne marki też mają potknięcia w tej materii. Ukłon dla ASO, które ogarnęło temat auta zastępczego z tego tytułu. Były marki które z takich potknięć potrafiły przedłużyć dodatkowo o roku gwarancję na cały pojazd.
Już 3 tydzień kurzy im się moje auto na placu i fakt, załatwili auto zastępcze. niby tylko Fiesta, ale zawsze to lepsze niż autobus....
Co więcej, przed chwilą dzwonił dorada serwisowy. Transport głowic właśnie powinien przekraczać granicę i do czwartku powinny dotrzeć do Poznania.
jest więc nadzieja nie tylko dla mnie :)
pozdrawiam
Arturek
Witam
Ja wolałem zrobić zmiany mechaniczne, a zmiana oprogramowania w późniejszym terminie
pozdrawiam
Arturek
To ma sens czy nie :)?
Witam
Naprawdę nie rozumiesz o co mi chodziło? => czy tylko rzniesz głupa lub lubisz się czepiać,
jakby to było forum Pudelka
Wybierasz 2 wypowiedzi z 2 różnych kontekstów
ALE, OK => chcesz to wyjaśnię
1) w pierwszej wypowiedzi, chodziło mi o to, że akcja serwisowa, to "komplet"
- dokładany jest czujnik ilości płynu chłodzącego
- zmieniane jest oprogramowanie, tak aby zegary wyświetliły komunikat o braku płynu
i dlatego pisałem, że wymiana tylko części mechanicznej nie ma sensu bez programowania, bo w takim przypadku, nie wyświetli się komunikat o braku płynu
2) druga wypowiedź była w innym kontekście
NIE chodziło mi o to aby zrobić TYLKO część mechaniczną,
Chodziło mi o kolejnośc
- ASO wymienia części mechaniczne i mogę jeździć autem
- gdy będzie soft, to podjeżdżam => wgrywają nowe oprogramowanie => akcja jest kompletna
Czy czegoś jeszcze kolega nie rozumie => chętnie wyjaśnię
pozdrawiam
Arturek
Witam
Naprawdę nie rozumiesz o co mi chodziło? => czy tylko rzniesz głupa lub lubisz się czepiać,
jakby to było forum Pudelka
Wybierasz 2 wypowiedzi z 2 różnych kontekstów
ALE, OK => chcesz to wyjaśnię
1) w pierwszej wypowiedzi, chodziło mi o to, że akcja serwisowa, to "komplet"
- dokładany jest czujnik ilości płynu chłodzącego
- zmieniane jest oprogramowanie, tak aby zegary wyświetliły komunikat o braku płynu
i dlatego pisałem, że wymiana tylko części mechanicznej nie ma sensu bez programowania, bo w takim przypadku, nie wyświetli się komunikat o braku płynu
2) druga wypowiedź była w innym kontekście
NIE chodziło mi o to aby zrobić TYLKO część mechaniczną,
Chodziło mi o kolejnośc
- ASO wymienia części mechaniczne i mogę jeździć autem
- gdy będzie soft, to podjeżdżam => wgrywają nowe oprogramowanie => akcja jest kompletna
Czy czegoś jeszcze kolega nie rozumie => chętnie wyjaśnię
pozdrawiam
Arturek
Nie denerwuj się. Wyjaśnię o co mi chodziło. Część osób ma zrobione tylko zmiany mechaniczne, a problem jest z wgraniem nowego softu i to często powoduje, że auto jest zablokowane w serwisie. I właśnie ta Twoja pierwsza wypowiedz mogła zasugerować, że bez nowego oprogramowania nie mozna wypuścić auta z serwisu, a później piszesz, że pomimo wszystko robisz to na raty, co jest zupełnie słusznym podejsciem.
W mojej wypowiedzi nie było nic złośliwego.
moja foka właśnie trafiła do serwisu. przewód do zbiornika wyrównawczego tak sparciał ze przy wymianie złamał sie w rekach.
pytanie do Was, jaki moduł ewentualnie podlega wymianie jeśli beda problemy z softem?
jak wygląda sprawa z wymianą głowicy? sprawdzają cisnieniowo? bo u mnie jest ślad płynu na pompie i nie wiem czy to naciek z wymienianego przewodu czy pompa popuszcza. w takiej sytuacji cisnieniowo chyba nie wykryją pęknięcia?
jak odbiorę samochód bez wymiany głowicy a wyjdzie że jednak coś z nią jest myślicie że jest szansa na wymianę w późniejszym czasie?
kiedyś widziałem przyrząd który wykrywa dwutlenek węgla w zbiorniku wyrównawczym. pytanie czy to wiarygodna metoda
Czy ktoś z was kto mial problem z softem odebrał już samochód z serwisu ??
1)
Czy ktoś z was kto mial problem z softem odebrał już samochód z serwisu ??
Witam
Jak na razie, mam drugie podejście do zmiany softu i nawet nie dzwonili co słychać
Drugi raz trwa już 2 dni
2)
[...]
W mojej wypowiedzi nie było nic złośliwego.
inaczej odebrałem Twoją wypowiedź
pozdrawiam
Arturek
Rozmawiałem dzisiaj z UOKIK. Jeżeli komukolwiek strzelił silnik z przegrzania i braku wskazań na desce proszony jest o zawiadomienie Departament Nadzoru Rynku. Możliwe, że Ford zamiata sprawę ze wskaźnikami pod dywan i DNR nie wie, że problemem może być KAZDY Ford z silnikiem 1.6EB bez czujnika. Liczba samochodów w zgłoszeniu do UOKIK (ok 3000) to dużo za mało jak na cala flotę miedzy innymi też Mondeo/Galaxy/S-max z tym silnikiem. Co ciekawsze w USA Fusion (Mondeo) był w akcji 17S09 a w Polsce nie.
nareszcie ktoś się zajął bublami
Mam pytanie. Czy jeżeli nie korzystam już z usług ASO tylko serwisuję samochód w niezależnym serwisie forda to czy moją fokę ta akcja serwisowa obejmuje również bezkosztowo?
Pytanie do osób, które są już po akcji, czy otrzymaliście od ASO dokument z potwierdzeniem wykonania akcji (m.in spis części wymienionych itp.)?
Kurde zazdroszczę osobom co już odebrali ja czekam od 20.02 na auto ;/
Pytanie do osób, które są już po akcji, czy otrzymaliście od ASO dokument z potwierdzeniem wykonania akcji (m.in spis części wymienionych itp.)?
Mi wpisali w książce serwisowej. Dokładnie w części `rejestr akcji serwisowych'. Data i numer akcji. Nic więcej.
Mi również, ale ja nie robiłem w Polsce. Jak dostałem ankiete mailem aby ocenić pracę, zaznaczyłem że nie dostałem dokumentacji. Po tygodniu dostałem telefon z Forda i doslali trochę papierów że bylo zrobione i fakture na 0GBP.
ASO po raz kolejny zmieniło termin wizyty, mówi że części nie dotarły, itp.
Od zgłoszenia minął ponad miesiąc, a obecnie mam termin nieokreślony, jak mam to rozumieć ????. Czy to serwis, a może Centrala Forda zamiata ten problem pod dywan. Co robić dalej, czekać czy zmienić ASO.
Rozumiem i ubolewam nad faktem, że niektórzy oddali auto w dobrej wierze, (akcja- serwis- wyjazd- itp.), a teraz mogą , jeśli to możliwe, zobaczyć swoje autko tylko przez płot ASO i czekać że może ktoś napisze SOFT, .
Pytanie dla osób które zgłaszały się do serwisu, miesiąc lub kilka dni temu. Wam też obiecują i zmieniają termin wizyty, dajcie odpowiedź jak jest w waszym przypadku.
Może jest na tym SZANOWNYM FORUM osoba co wie więcej w tej sprawie i zdradzi rąbek prawdy
Czy to serwis, a może Centrala Forda zamiata ten problem pod dywan. ASO nic nie ma do tego , on tylko wykonuje polecenia forda , po prostu do niektórych aut ( w zależności od wersji softu ) wstrzymano wykonywanie akcji z powodu braku softu do wykonania tej akcji , jak tylko się pojawi soft akcja ponownie ruszy.
po prostu do niektórych aut ( w zależności od wersji softu ) wstrzymano wykonywanie akcji z powodu braku softu do wykonania tej akcji , jak tylko się pojawi soft akcja ponownie ruszy.
Jeśli tak jest, to tak powinna brzmieć odpowiedź z ASO.
Jedno zdanie krótko i na temat, z drugiej strony to soft też wchodzi w skład części zamiennych. Będę nadal dolewał płyn chłodzący i czekał. Mam nadzieję że przed upałami ogarną ten soft
z drugiej strony to soft też wchodzi w skład części zamiennych. i wszystko w temacie , przecież nikt nie będzie się spowiadał jak w konfesjonale :) co i jak , barak części - softu i tyle.
Marcin112 20-03-2018, 21:08 Panowie a czemu nie ma tej akcji serwisowej na s-maxy 1,6 Eco
Kiedyś od kolegi Przemka dostałem wiadomosc:
„Widze, że jeździsz takim samym autem jak ja.
Ostatnio spotkała mnie akcja wymiana silnika - po tym jak na autostradzie pękł mi wąż przelewowy między silnikiem a zbiorniczkiem wyrównawczym. Straciłem płyn - ale żadna kontrolka się nie zapaliła i zatarłem silnik. W naszych samochodach nie ma ostrzeżenia ani przed utratą płynu ani przed przegrzewającym się silnikiem. Jak stracisz płyn to czujnik pokazuje 90stC i się nie rusza. Oczywiście samochód od nowości serwisowany w ASO Forda - nikt nigdy nie zwrócił na to uwagi. Jeżeli możesz skontroluj sobie wężyki gumowe wychodzące ze zbiorniczka a jeżeli możesz to wymień - chyba ok 80zł/szt.”
Wiec problem tez dotyczy modelu S-max.
Jak wbijam vin w Etis to pokazuje ze nie ma żadnej akcji serwisowej do mojego samochodu.
Z tego samego powodu z jakiego w Kudze plonely silniki a w Focusach wciąż nie było akcji. Jest to kwestia czasu i pewnie zbiorowego pozwu (lub też dla Forda widma nadchodzących problemów)
kumpel Fordzika 20-03-2018, 21:54 Panowie a czemu nie ma tej akcji serwisowej na s-maxy 1,6 Eco Ależ pytanie :) tu w linku znajdziesz odpowiedź jak mocno korporacja musi być przyciśnięta aby sobie przypomniała o klinie który kiedyś u nich kupił samochód.
Na serio warto przeczytać. Cyfry mówią wszystko. Choć trochę lat minęło to matematyka i $ takie same :)
http://www.konradsedkiewicz.pl/2014/04/do-czego-prowadza-pseudooszczednosci.html?m=1
Z tych samych powodów w aucie opuszczającym fabrykę nie znajdziemy porządnych opon, ani też oleju jakościowo wysokich lotów chociaż większość myśli, że najlepszy, bo ktoś o nich zadbał :D
Witam. Ja w końcu po 4 tygodniach czekania dostałem samochód z powrotem z wgranym softem który działa i nowymi częściami więc może panowie już coś ruszyło z tym tematem.
Panowie a czemu nie ma tej akcji serwisowej na s-maxy 1,6 Eco
Ostatnio spotkała mnie akcja wymiana silnika - po tym jak na autostradzie pękł mi wąż przelewowy między silnikiem a zbiorniczkiem wyrównawczym. Straciłem płyn - ale żadna kontrolka się nie zapaliła i zatarłem silnik. W naszych samochodach nie ma ostrzeżenia ani przed utratą płynu ani przed przegrzewającym się silnikiem. Jak stracisz płyn to czujnik pokazuje 90stC i się nie rusza.
u mnie weżyk w foce nie pekł ale przepuszczał jakby przez siebie (jakby mikropory miał)
przy wyłączaniu silnika zabulgotało i wentylator chłodnicy działał na max dlatego otwarłem maskę i zobaczyłem wyciek. na szczęście było to mieście, uciekło trochę płynu, była zima i nie jechałem szybko (obroty max 2500)
temp silnika 90C, wskazówka ani drgnęła
gdyby było to w trasie lub w lecie, myślę ze różowo by nie było
Dlatego każdy kto ma auto z tym silnikiem powinien sprawdzić wężyk powrotu chłodziwa z turbo do zbiornika wyrównawczego. Jeśli jest plastikowy, lub cześć plastik część guma, raczej wymienić go na nowy. W serwisie cena 87zł. Nowa wersja jest cała ze wzmocnionej gumy
temp silnika 90C, wskazówka ani drgnęłaNo trudno, żeby drgnęła przy idealnej temperaturze :) Nawet powyżej 100 nie drgnie.
Jeśli jest plastikowy, lub cześć plastik część guma, raczej wymienić go na nowy. W serwisie cena 87złAle po co, skoro podczas omawianej akcji serwisowej robią to za darmo?
No trudno, żeby drgnęła przy idealnej temperaturze :) Nawet powyżej 100 nie drgnie.
Ale po co, skoro podczas omawianej akcji serwisowej robią to za darmo?
w s-max robią mistrzu?, to nowość
Marcin112 21-03-2018, 16:05 Ale po co, skoro podczas omawianej akcji serwisowej robią to za darmo?
Piszemy o S-max - tu nie ma akcji serwisowej, bynajmniej na dzień dzisiejszy
Wiec trzeba będzie zrobić tak jak wojtoo napisał na wszelki wypadek wymienić te rurki
w s-max robią mistrzu?, to nowość
Masz Focusa i pisałeś o swoim aucie tylko w odniesieniu do postu kolegi, potem o każdym z ecoboostem 1,6 i nijak nie wynikalo z tego, ze masz na myśli S-maxa.
Marcin112 wydaje mi się, że akcja nie obejmuje Mondeo i S-maxa, bo one nie występowały w USA, reszta modeli objętych tak.
Ja już jestem po akcji natomiast mam wątpliwości czy udało się wgrać nowy soft przez ASO. Mam możliwość podłączenia interfejsu OBD jeśli byłaby taka potrzeba. Pytanie do Was jak to sprawdzić najprościej? Czy ten soft zmienia coś w wyglądzie grafiki komputera pośrodku zegarów (mowa o wyświetlaczu w wersji titanium)?
maciej_b 21-03-2018, 17:40 Wyglądu pewnie nie zmienia, to nie akcja upiększania. Zasymuluj awarie. Z posiadanej wiedzy kojaze że dodają czujnik w zbiorniku wyrównawczym. Odciągnij chłodziwo poniżej jego poziomu i zobacz czy coś się na zegarach oświeci.
Ja już jestem po akcji natomiast mam wątpliwości czy udało się wgrać nowy soft przez ASO. Mam możliwość podłączenia interfejsu OBD jeśli byłaby taka potrzeba. Pytanie do Was jak to sprawdzić najprościej? Czy ten soft zmienia coś w wyglądzie grafiki komputera pośrodku zegarów (mowa o wyświetlaczu w wersji titanium)?
Witam
Podobno nowy soft ma możliwość wyświetlenia dodatkowego komunikatu,
i tyle
Nowe oprogramowanie jest nie tylko w zegarach => oprogramowanie silnika też ma inne oznaczenie
Nie znam szczegółów, bo to kolega Tedi_K poprawiał moje auto po akcji serwisowej
pozdrawiam
Arturek
bertolini92 22-03-2018, 07:55 Wczoraj po równym miesiącu odebrałem auto po akcji. Nowa głowica, zbiornik, wężyki i wszystko co przysługiwało, nowy soft wgrany - na wyświetlaczu nic się nie zmieniło - jedyne co mi powiedziano, to że jeśli płynu będzie za mało wtedy wyświetli się komunikat.
Podobno "rekordu serwisu" nie pobiłem - wczoraj, odbierał ktoś kto czekał miesiąc i jeden dzień.
Obecnie akcja nadal trwa, ale jeśli na pierwszej wizycie wyjdzie im, że jest głowica do wymiany to auto oddają, zamawiają części i zapraszają jak wszystko do nich przyjdzie.
Mario_gs 22-03-2018, 09:28 Witam, opowiem swoją sytuację - może komuś się przyda.
Ok 1,5 miesiąca temu zainteresowałem się w/w akcją serwisową. Po wykonaniu kilku telefonów do ASO Wrocław dowiedziałem się że moje auto jest objęte akcją ale na chwilę obecną (1,5 m-ca temu) nie mają jeszcze instrukcji wykonania akcji ani nie mają części. Ok 7. 03. 2018 wróciłem do tematu. Telefon do ASO Wrocław: dowiedziałem się że przyjmą mnie ale dopiero za 1,5 miesiąca bo moje auto jest 3 w kolejce z czego pierwsze auto jest już w serwisie ok 14 dni... Zapytałem w związku z powyższym ile moje auto będzie w serwisie bo nie jestem z Wrocławia. Odpowiedź: ok kilku dni.. Podziękowałem, zadzwoniłem do ASO Świdnica - umówiłem się na 21.03.2018 (bo muszą zgłosić akcję do FORDA i zamówić części). Dzisiaj jestem po akcji. Efekt: wymieniono kilka przewodów wodnych, dodano czujnik obecności płynu chłodzącego, zmieniono oprogramowanie (widać też po wyświetlaczu - np. temp zewn w innym miejscu). Przy odbiorze Pan stwierdził że sama zmiana softu to ok 3,5h... Dowiedziałem się też że mój ford to 2 auto na w/w akcję w ich serwisie. Co do serwisu - co mieli zrobić - zrobili ale do jakości jaką się wymaga od ASO im daleko (brak oględzin przed oddaniem auta, brak ofoliowania -kierownica, fotel- użycie ponownie starego płynu chłodniczego, smród palonych papierosów w aucie, porozlewany płyn chłodniczy w komorze silnika, brak informacji o tym co było robione/wymieniane w aucie, ogólnie trochę niechlujnie).. ale na razie ok (przejechałem dopiero 50 km). To tyle. Pozdrawiam
Bump: Do info wyżej: Czujnik płynu chłodzącego nie jest w zbiorniczku a obok - w dołożonej rurce z komorą czujnika, po wyjęciu wtyczki pojawia się komunikat żółty: awaria silnika. Zmiany softu - co do wyglądu - gdzie indziej temp zewn, w innym miejscu kontrola ciśnień powietrza w kołach: tak na szybko to wygląda (bynajmniej u mnie)...
kumpel Fordzika 22-03-2018, 11:27 Co do serwisu - co mieli zrobić - zrobili ale do jakości jaką się wymaga od ASO im daleko (brak oględzin przed oddaniem auta, brak ofoliowania -kierownica, fotel- użycie ponownie starego płynu chłodniczego, smród palonych papierosów w aucie, porozlewany płyn chłodniczy w komorze silnika, brak informacji o tym co było robione/wymieniane w aucie, ogólnie trochę niechlujnie).. ale na razie ok (przejechałem dopiero 50 km)
Czyli jak w ASO Ford :)
Poważniej z tego co ty Koledzy zeznajecie to w jednych ASO idzie jak z płatka, a w innych lipa straszna. Czyli w wielu w ASO i nie ogarniają zagadnienia, bo pewnie na szkoleniu co innego robili, drzemka albo... ;)
Czyli jak w ASO Ford :)
Czyli w wielu w ASO i nie ogarniają zagadnienia, bo pewnie na szkoleniu co innego robili, drzemka albo... ;)
Niestety tak jest nie tylko z akcjami serwisowymi.. :(
Ma ktoś doświadczenie z realizacją tej akcji serwisowej w ASO na Śląsku? Katowice, Gliwice itd. ?
Muszę się gdzieś wybrac z moim focusem.
zmieniono oprogramowanie (widać też po wyświetlaczu - np. temp zewn w innym miejscu).
Trochę dziwne. Albo miałeś jakieś dziwne oprogramowanie albo nie wiem co.
Ja u siebie nie zauważyłem żadnych zmian na wyświetlaczach.
Dopiero zczytanie wersji oprogramowania za pomocą oprogramowania i sprawdzenie na etis udowadnia że "było" coś robione jeśli chodzi o soft.
Chyba jesteś jedyny (na naszym forum) który zauważył jakieś inne oprogramowanie tylko z wyświetlacza samochodu.
Jeśli kolega miał oryginalny soft z 2011 to mógł zauważyć różnicę, bo nie zawsze wyświetlanie temperatury było w lewym górnym rogu kolorowego LCD.
arturek co Tedi_K poprawiał?
Panowie a czemu nie ma tej akcji serwisowej na s-maxy 1,6 Eco
Ostatnio spotkała mnie akcja wymiana silnika - po tym jak na autostradzie pękł mi wąż przelewowy między silnikiem a zbiorniczkiem wyrównawczym. Straciłem płyn - ale żadna kontrolka się nie zapaliła i zatarłem silnik. W naszych samochodach nie ma ostrzeżenia ani przed utratą płynu ani przed przegrzewającym się silnikiem. Jak stracisz płyn to czujnik pokazuje 90stC i się nie rusza. Oczywiście samochód od nowości serwisowany w ASO Forda - nikt nigdy nie zwrócił na to uwagi. Jeżeli możesz skontroluj sobie wężyki gumowe wychodzące ze zbiorniczka a jeżeli możesz to wymień - chyba ok 80zł/szt.”
Wiec problem tez dotyczy modelu S-max.
Jak wbijam vin w Etis to pokazuje ze nie ma żadnej akcji serwisowej do mojego samochodu.
Tak - pamiętam :)
Ford w zeszłym roku zażegnywał się pisemnie!!!, że akcja 17S09 nie dotyczy Europy - a tu proszę...
Napisałem skargę do UOKIK. Sprawa toczy się - dam znać jak będzie się rozwijać.
Wymianę silnika przeprowadziłem za własne pieniądze. Ford odmówił partycypacji w kosztach - dwukrotnie. Oferta w ASO opiewała na bagatela 32000 PLN!!!! i żadne negocjacje ani prośby o rabat nie działały. W takiej sytuacji oczywiście zdecydowałem się na wymianę silnika na własny koszt, też w ASO - pozdrawiam ASO Legnica, ale kupując nowy silnik z demontażu z gwarancją na rynku wtórnym dużo taniej. Całość zamknąłem w 50% oferty ASO.
A jak już odebrałem samochód z naprawy to po miesiącu dostałem pismo z Ford, że nie mogą zwrócić kosztów bo nie kupiłem silnika u nich. Muahahahaha.....
Mario_gs 22-03-2018, 15:41 A wiec: Tak wyglądał panel przed zmianą (zalacznik)
A zdjęcie po wrzucę później- ale teraz temperatura jest u góry po lewej stronie... subtelna różnica ale jednak jest
Witam
1) Czy chodzi o taką lokalizację temperatury zewnętrznej?
http://www.republika.pl/fefk/plug06.jpg
2) Przypomnę, że część aut ma mały komputer i tam akcja serwisowa nie zmieniła wyglądu
http://www.republika.pl/fefk/plug05.jpg
pozdrawiam
Arturek
Ma ktoś doświadczenie z realizacją tej akcji serwisowej w ASO na Śląsku? Katowice, Gliwice itd. ?
Muszę się gdzieś wybrac z moim focusem.
Ja robiłem w Multexim - Katowice. Pierwszy etap ok 4 godzin (mówiono o 2)drugi etap czyli faktyczna wymiana części i softu to 3 dni (mieli zrobić w 2). I tak dobrze w porównaniu do innych przypadków z tego forum.
Ja robiłem w Multexim - Katowice. Pierwszy etap ok 4 godzin (mówiono o 2)drugi etap czyli faktyczna wymiana części i softu to 3 dni (mieli zrobić w 2). I tak dobrze w porównaniu do innych przypadków z tego forum.Cześć,
Dzięki za informację. Jakaś widoczna/odczuwalna zmiana?
Weryfikowali szczelność głowicy?
Ja na początku dostałem informację, że akcja jest wstrzymana. Później zadzwoniono do mnie, że jest przeprowadzą akcję i tak jak piszesz 2h weryfikacja, następnie 2 dni wymiana.
Cześć,
Dzięki za informację. Jakaś widoczna/odczuwalna zmiana?
Weryfikowali szczelność głowicy?
Ja na początku dostałem informację, że akcja jest wstrzymana. Później zadzwoniono do mnie, że jest przeprowadzą akcję i tak jak piszesz 2h weryfikacja, następnie 2 dni wymiana.
Ten pierwszy etap to właśnie sprawdzanie głowicy. Ja miałem szczelną więc zamówili części i po kilku dniach umówiłem się na wymianę. Widoczną zmianą są dodatkowe 'rzeczy' pod maską. Odczuwalnych brak :)
|
|