Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Samoświecące światła po otworzeniu drzwi
Pierre84 25-01-2018, 11:41 Witam,
Panowie kupiłem tydzien temu Mondeo 2014 Titanium X, wszystko mam ogarnięte jeśli chodzi o szczegóły tylko nie mogę rozkminić jednej sprawy mianowice przy otwieraniu samochodu z pilota zapalają mi sie ledy z przodu oraz z tyłu światła . Jeśli samochod pozostaje "otwarty" swieca jakiś czas i pozniej gasną, natomiast po zamknięciu auta piolotem wiadomo wszystko gaśnie. W necie nic na ten temat nie ma, w książce która dostałem od Forda też. Wie ktoś może czy czy da się zrobić tak zeby swiatła sie nie zapalały czy to standard w tych rocznikach. Z góry dzięki za pomoc.
piotrek305 25-01-2018, 11:44 Witam,
Panowie kupiłem tydzien temu Mondeo 2014 Titanium X, wszystko mam ogarnięte jeśli chodzi o szczegóły tylko nie mogę rozkminić jednej sprawy mianowice przy otwieraniu samochodu z pilota zapalają mi sie ledy z przodu oraz z tyłu światła . Jeśli samochod pozostaje "otwarty" swieca jakiś czas i pozniej gasną, natomiast po zamknięciu auta piolotem wiadomo wszystko gaśnie. W necie nic na ten temat nie ma, w książce która dostałem od Forda też. Wie ktoś może czy czy da się zrobić tak zeby swiatła sie nie zapalały czy to standard w tych rocznikach. Z góry dzięki za pomoc.
tak jest. a czemu Ci to nie pasuje ?
Gdy kupiłem Mondeo, to od razu spodobała mi się ta funkcjonalność. Myślę, że może przeszkadzać np. detektywom bądź szpiegom czy tym wszystkim, którzy chcieliby oddalić się autem bez zwracania na siebie uwagi. ;)
Mnie zaskoczyła za to inna sprawa, choć zapomniałem sprawdzić na 100% czy to nie była jakaś pomyłka. Po otwarciu auta z pilota i nie wykonaniu żadnej czynności typu otwarcie drzwi klamką czy bagażnika, po kilkunastu sekundach auto samo z powrotem się zamknęło.
Pierre84 25-01-2018, 12:51 Dzięki panowie za info, jeśli to standard to ok, w niczym nie przeszkadza, myślałem ze to może jakieś zwarcie czy kwestia ustawień. Co do samozamykania się auta to jeszcze nie sprawdziłem ale jeśli tak jest to opcja jak najbardziej na plus :)
po kilkunastu sekundach auto samo z powrotem się zamknęło.
tak to działa :)
Działa tez w innych autach z centralnym zamkiem zdalnie sterowanym, nawet takich dwudziestoletnich. :-)
A to niepotrzebne oświetlenie po otwarciu to powinno się dać wyłączyć, a nie być przymusowym.
Pierre84 25-01-2018, 14:47 A to niepotrzebne oświetlenie po otwarciu to powinno się dać wyłączyć, a nie być przymusowym.
Też jestem tego zdania, ale w książce auta nie ma wzmianki na temat w sieci też wieć chyba nie pozostaje nic innego jak się do tego przyzwyczaić i nie marudzić ;) Taki zrobili i już :)
No własnie nie wiem czy sie nie da wyłaczyć elmconfigiem
Przeciez to szpan to mieć, po co to wylaczac. Przynajmniej inne auto Cie nie rozjedzie jak będziesz wsiadal do auta albo auto nie zostanie otwarte gdy przypadkowo sie otworzy.
Niestety, nie da się tego wyłączyć. Ja nie mógłbym mieć takiego auta, bo czułbym się jak niewolnik rzeczy.
peteypee 25-01-2018, 21:44 Centralny sam zamyka już od lat zamki jeśli nie otworzy się drzwi. Takie zabezpieczenie przed przypadkowym nacisnieciem guzika w zasięgu. Pamiętam nawet u ojca w civicu '95 a potem '98 to już było, w e38, e46, e60... W mk3 tez na pewno jest tak jak w mk4.
Co do postojowych...w tych hondach tez się świeciły przy otwarciu. W mdo mk3 raczej tego nie kojarzę a przez ręce mi przeszło kilka egzemplarzy za to w mk4 swieca się po otwarciu i po zamknięciu tez tak jak i lampki pod lusterkami przez parę sekund.
Weuek bez przesady...teraz każde nowe auta praktycznie tak ma a w niektórych nawet światła się zapalaja.
Rafał A.(antek) 25-01-2018, 22:39 Mnie zaskoczyła za to inna sprawa, choć zapomniałem sprawdzić na 100% czy to nie była jakaś pomyłka. Po otwarciu auta z pilota i nie wykonaniu żadnej czynności typu otwarcie drzwi klamką czy bagażnika, po kilkunastu sekundach auto samo z powrotem się zamknęło.
To normalna funkcja tzw Autolock, jest juz od dawien dawna w fordach.
Człowiek uczy się przez całe życie...
|
|