Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Radio Android - wybieramy stację multimedialną
osa1975_30 06-02-2022, 11:51 Cześć. Muszę jeszcze trochę pokombinować i nie wiem z jakim skutkiem. Na ten moment niestety nie zadziałało. Chińczyk zewnętrzny sygnał na mikrofon podaje po wyjściu jack 3.5. Kupiłem kabel jack vs jack. Jeden uciąłem i zalutowałem piny gołe, ponieważ nigdzie końcówek nie można dostać. Podłączyłem i dupa. Muszę jeszcze zobaczyć czy pod dobre piny jest podłączony kabel właśnie z tego wejścia żeńskiego jack. Gdzieś tam wyczytałem, że różnie to bywa. Jeśli chodzi o usb to czekam na przesyłkę i zobaczę czy to ruszy. Na szczęście koszty tych dodatkowych rzeczy to grosze
Gdzieś tam wyczytałem, że różnie to bywa.
Bardziej interesuje mnie gdzie znalazłeś że się da.
Moje niemałe doświadczenie wskazuje że do oryginalnych zestawów BT nie pasuje nic poza mikrofonami z zestawów fabrycznych. Znam kilka niefordowskich zamienników, ale ma to swoje konsekwencje.
Chińskie radia z kolei z powodzeniem przyjmują mikrofony PCtowe, więc wnioski nasuwają się same. Byłeś skazany na porażkę.
osa1975_30 06-02-2022, 16:06 Dzięki za info. Nieraz potrzebny jest kubeł zimnej wody, zeby ochłonąć. Wcześniej miałem travelpilota fx z BT i myślałem, że wystarczy do tego oryginalnego mikrofonu podłączyć kable, które prześlą sygnał do chińczyka i pozamiatane ;) jeśli dobrze pamiętam czytałem chyba w elektrodzie żeby podłączyć ten zestaw do oryginalnego mikrofonu be te wszystkie inne do o kant tyłka potłuc. Czyli rozumiem, że nawet jak dobrze będzie podłączona instalacja z chinola do mikro z focusa to i tak nie zadziała
ffmk25soon 06-02-2022, 22:24 A testowałeś w ogóle ten mikrofon w radiu? Jest aż taka tragedia, że trzeba kombinować? :)
osa1975_30 07-02-2022, 05:21 testowałem może i tragedii nie ma ale jednak w porównaniu z oryginałem jest różnica
tragedii nie ma
..jak ktoś akceptuje pogłos jak z metalowego kubła, albo jak z zaświatów. Zwykle tak to jest odbierane.
sebikolo 07-02-2022, 14:30 Na Convers+ w MK4 mam wizualizację czujników parkowania. Po zmianie na radio z androidem funkcja ta działać nie będzię?
osa1975_30 07-02-2022, 16:46 Pisalem z jednym sprzedawca modułu canbus z allegro i powiedzial, ze jesli ta funkcja byla w danym modelu forda to bedzie wizualizacja. U mnie np. Jak wiadomo w travelpulot fx nie bylo wizualizacji klimatronika teraz jest. Na ten moment kamery cofania nie mam ale po wlaczeniu wstecznego wygasza sie ekran i miedzyinnymi jest pokazane auto gdzie rowniez powinno pokazać sie wizualizacja czujnikow. Nie wiem jak to jest ale podobno dużo zależy od roszaju modułu canbus jaki sie posiada
Bump: Mam maly problem z radiem ktory kupilem. Potencjometr do podglaszania i sciszania radia tylko podglasza. W momencie kiedy krece potencjometrem w lewo aby sciszyc rowniez sie podglasza. Wyslalem filmik chinczykowi bo o niego prosil. Sprzedawca wydaje sie zainteresowany problemami jesli sie takowe ma. Zobaczymy z jakim skutkiem
Cześć. Muszę jeszcze trochę pokombinować i nie wiem z jakim skutkiem. Na ten moment niestety nie zadziałało. Chińczyk zewnętrzny sygnał na mikrofon podaje po wyjściu jack 3.5. Kupiłem kabel jack vs jack. Jeden uciąłem i zalutowałem piny gołe, ponieważ nigdzie końcówek nie można dostać. Podłączyłem i dupa
Sprawdź w kablach czy nie masz w nich cienkiego sygnałowego z napisem MIC
Bez tego nie będzie działać mikrofon podpięty po przez Jack. Nie wiem jak w twoim radiu jest.
osa1975_30 10-02-2022, 19:32 Sprawdź w kablach czy nie masz w nich cienkiego sygnałowego z napisem MIC
Bez tego nie będzie działać mikrofon podpięty po przez Jack. Nie wiem jak w twoim radiu jest.
ok dzięki za podpowiedź
osa1975_30 17-02-2022, 21:41 Wracajac do mikrofonu oryginalnego w obudowie oswietlenia czy to jest mikrofon elektrotowy.
Mam maly problem z radiem ktory kupilem. Potencjometr do podglaszania i sciszania radia tylko podglasza. W momencie kiedy krece potencjometrem w lewo aby sciszyc rowniez sie podglasza. Wyslalem filmik chinczykowi bo o niego prosil. Sprzedawca wydaje sie zainteresowany problemami jesli sie takowe ma. Zobaczymy z jakim skutkiem
Udało się rozwiązać problem ze ściszaniem? Zainteresowałem się tym radiem bo oryginalne FORDowskie wyzionęło ducha (dosłownie bo aż dym poszedł).
osa1975_30 21-02-2022, 18:03 Jestem caly czas na lini z chińczykami. Kontakt z nimi naprawde jest ok i powiedzieli ze mnie z tym nie zostawia, że takie rzeczy sie zdarzaja bardzo sporadycznie. Kurcze akurat u mnie. Kazali przeslac film z problemem i obiecali ze przysla nowe ale wedlug tego co zrozumiałem to potencjometr �� zapytalem czy dobrze ich zrozumialem z tym potencjometrem. Ze jak mam sobie go sam wymienić. Dzisiaj powinienem miec odpowiedz.
Zainteresowałem się tym radiem
Wstawisz oryginalne poliftowe Sony w owalna ramkę, do tego fabryczny zestaw BT i będziesz miał dobra jakość dźwięku bez zbędnych problemów.
Już nie liczę ile osób u mnie po odsłuchu w swoim aucie "na próbę" oryginalnego Sony decydowało że ma zostać w aucie.
arctodus1111 06-06-2022, 14:40 Cześć. Rozglądam się ostatnio w temacie zmiany radia w moim Focusie 2 FL 2010 Amber, oryginalnie jest zwykłe, w oko mi wpadło Seicane 9 (https://pl.aliexpress.com/item/32957158068.html). Idąc za Waszymi radami, najlepiej byłoby wziąć 4 GB RAM, osobiście dobrałbym mikrofon, może też kamerę cofania. Miał ktoś z Was styczność z tym radiem?
fordkiler 16-07-2022, 13:52 Cześć.
Udało się komuś wyjaśnić temat fabrycznego mikrofonu do radia z android? Da się ten mikrofon podłączyć?
Mam mondeo mk4 z 2014 po lift z radiem Ford 6000CD i zestawem głośnomówiącym. Jak to ma znaczenie to 1,6 benzyna.
Udało się komuś wyjaśnić
tak, dawno temu, nie pasuje, koniec
w tym Mdo pewnie wystarczy wymiana radia na sony, moduł prawdopodobnie jest z BT Audio i j.polskim, więc tylko zmiana konfiguracji auta, będzie taniej niz chińczyk a do tego lepiej grało.
fordkiler 16-07-2022, 14:42 No to z tym mikrofonem lipa.
To jakie najlepsze rozwiązanie jak nie chińczyk żeby można było dołożyć:
- kamera cofania
- połączenie z tel: android auto/CarPlay
- zestaw głośnomówiący
- ewentualnie jeśli się da wyświetlanie podstawowych ustawień samochodu
- no i żeby to też jakoś grało
Bo taki chińczyk rozumiem że nic dobrego:
https://marsdev.pl/radia-android-do-ford/328-radio-2din-android-10-ford-focus-mondeo-s-max-464gb-px6-carplay-dsp-czarne.html
Witam,
Dawno mnie na forum nie było, ale zamierzam wrócić, gdyż planuje ponownie zakup Focusa :surprise:
Mam takie szybkie pytanie. Czy występowały takie wersje oryginalnego radia w rocznikach 2017/2018, które obsługiwały tylko Apple CarPlay?? Bez AndroidAuto??
Z autami z którymi miałem ostatnio do czynienia, zawsze to było razem. Albo CarPlay, albo AndroidAuto.
Pytam ponieważ już któryś raz w ogłoszeniu spotykam się z informacją, że CarPlay jest zaznaczony, a AndroidAuto nie. I już sam nie wiem, czy to błąd w ogłoszeniu, niewiedza sprzedającego, czy tak po prostu jest.
Nie występowały. Sync3 obsługuje zarówno CarPlay, jak i AA
Nie występowały. Sync3 obsługuje zarówno CarPlay, jak i AA
Dziękuję Ci kolego za szybką odpowiedź. Takiej się spodziewałem, bo inna była by dla mnie trochę nielogiczna.
Serwus.
Pytanie w temacie android stereo z aliexpres.
Chce zakupic takie radio (model M400S) https://pl.aliexpress.com/item/1005002556094012.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.6a b1c63dH3ewaI&algo_pvid=7e8e9789-6fc4-48b0-b43d-580b09643000&algo_exp_id=7e8e9789-6fc4-48b0-b43d-580b09643000-0&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000028381459486%2 2%7D&pdp_npi=2%40dis%21GBP%21110.96%2157.7%21%21%21%21% 21%402100bddf16611825751665128ee3af%21120000283814 59486%21sea&curPageLogUid=pbePkHEw4gcD&gatewayAdapt=glo2pol
Czy to dobry wybor za te pieniadze,czy moze jest na rynku cos lepszego?
I jeszcze jedno pytanie.
Kierownice mam 4 ramienna z przyciskami do tempomatu, a sterowanie radiem jest z lewej strony zaa kierownica. Czy potrzebny jest CANBUS zeby sterowanie radiem dzialalo, czy obejdzie sie bez canbus-a?
pozdrawiam ;)
Chciałbyś użytkować telefon za 339zł? Bo mniej więcej tak albo i gorzej będzie to działać, nie chcę nawet pomyśleć o jakości dźwięku
Chciałbyś użytkować telefon za 339zł? Bo mniej więcej tak albo i gorzej będzie to działać, nie chcę nawet pomyśleć o jakości dźwięku
Tam sa rozne modele i rozne ceny,zalezy w ktore zdjecie klikniesz. Te radio co chce kupic kosztuje 156 funtow.
Komentarze kolega czytał?
"... after about 3 month of use the WiFi is automatically disconnecting every 2 minutes and reconnecting... very inconvenient!"
"не работают боковые кнопки связался с продавцом он посоветовал обучить экран это не помогло потом посоветовал обновить прошивку после этого сошел с ума ещё и тачскрин открыл спор было вынесено решение о возврате денежных средств и товара продавец указал адрес возврата в Китае хоть я и заказывал его из России цена отправки примерно половина стоимости товара в общем не берите это говно деньги на ветер"
Komentarze kolega czytał?
"... after about 3 month of use the WiFi is automatically disconnecting every 2 minutes and reconnecting... very inconvenient!"
"не работают боковые кнопки связался с продавцом он посоветовал обучить экран это не помогло потом посоветовал обновить прошивку после этого сошел с ума ещё и тачскрин открыл спор было вынесено решение о возврате денежных средств и товара продавец указал адрес возврата в Китае хоть я и заказывал его из России цена отправки примерно половина стоимости товара в общем не берите это говно деньги на ветер"
Aha teraz przeczytalem :p to napisane po angielsku. A rosyjskiego wpisu nie, bo zapomnialem jak sie czyta te bukwy. No cos jest nie halo z tym radiem na to wychodzi :(
Google ma funkcję tłumaczenia tekstu z dowolnego języka na dowolny
Google ma funkcję tłumaczenia tekstu z dowolnego języka na dowolny
No lipa z tym radiem.
Z tym, z każdym innym niefabrycznym.
Nie cytuj całych postów zwłaszcza gdy odpowiadasz bezpośrednio na nie.
To moze cos polecisz innego, niz zestaw z Chin?
Jacek07focus 09-12-2022, 20:43 witam ,
w propozycjach do 700zł radia z androidem często spotkać można wersję 1bg ram 16 gb rom. Może ma ktoś jakieś doświadczenia z takimi ,czy da się spokojnie z tego korzystać mając włączone gps i radio ?
1bg ram
Prędzej się gdzieś dojedzie i wysiądzie, niż to radio wykona polecenie.
Hej ;)
Polecacie radio Android do Fokusa mk2 2008 z AliExpress?
Aktualnie posiadam oryginalne. Jak z jakością dźwięku przy takim z Alie??
DarekRz4 26-02-2023, 06:56 Witam.
Jeśli ktoś w nowo zakupionej stacji multimedialnej, ma kiepski odbior radiowy pomimo prawidłowego podłączenia fabrycznego wzmacniacza, to od razu mówię że prawie nic się nie da zrobić, gdyż winę za taki stan rzeczy ponosi fatalnej jakości głowica tunera FM która jest skopana przez chinczyków. Widziałem na ruskich stronach jak gość rozbiera taką głowicę i analizuje jej budowę, pokazując gdzie jest skopana i jak to naprawić.Niestety strona już nie istnieje. Tak naprawdę na każdy region powinna być inna głowica, chinczycy poszli na łatwiznę - jedna głowica na cały świat i dlatego tak to wygląda. Jedyna możliwość naprawy tego problemu to wyciągnięcie głowicy rozebranie , przeanalizowanie schematu ( jest ich kilka typów) i modyfikacja tak jak należy. Po takiej naprawie tuner będzie odbierał jak kazde dobrej klasy radio. Niestety taka przerobka była by bardzo droga, nieadekwatna do wartości radia. Być może ktoś opracował i wrzucił do sieci schematy przeróbki, ja tego nie szukałem. Mam taką stację w mondeo i mam to samo choć dałem prawie 1500zl ,tylko że ja wiedziałem że tak będzie, a że nie słucham radia to mi to nie przeszkadzało. Wszelkiej maści dodatkowe anteny i wzmacniacze to tylko niepotrzebny wydatek, bo w wiekszości nic się nie da zrobić. Może być ciut lepiej, ale dalej będzie to dalekie od tego co zapewniają oryginalne radia gdyż tu nie chodzi tylko o to żeby do radia doprowadzić silniejszy sygnał, ale o to że te głowice pracują nieprawidłowo niezależnie od poziomu sygnału, trzeszczą i wzbudzają się w losowych momentach. Są oczywiście stacje które mają dobrą glowicę dedykowaną do czestotliwości 87,5-108 Mhz i wtedy nie ma problemu.
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)
cześć,
właśnie kupiłem MK4 polift 2011 i zastanawiam się nad radiem. Mam na oku właśnie takie z alli
https://pl.aliexpress.com/item/1005004998528709.html?spm=a2g0o.cart.0.0.3625452ck sn615&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol model S8
lub takie z rodzimego allegro
https://allegro.pl/oferta/radio-ford-mondeo-focus-galaxy-s-c-max-8-128gb-sim-13360576489#
Pytanie czy tutaj też ten problem, o którym pisałeś wystąpi? Chciałbym radio takie by móc korzystać choćby z yanosika (bez podłączania się z telefonem przez AUXa) i by obsługiwało przyciski z kierownicy. Pytanie czy takie namierzę? Może ma ktoś coś do polecenia z aktualnych ofert na rynku?
DarekRz4 03-05-2023, 09:10 Jest bardzo prawdopodobne że te radia które linkujesz także będą kiepsko pracowały na FM. Jeśli chodzi o radio z allegro to warto zapytać się sprzedawcy pisząc oficjalnie ( aby był ślad zapytania do ewentualnej reklamacji ) czy odbiornik radiowy FM pracuje bez zarzutu i czy ma czułość podobną do fabrycznych radioodbiorników. Co do yanosika to nic nie musisz robić z kablami przez aux. Udostępniasz tylko stacji internet z telefonu i tyle. Innna sprawa czy yanosik będzie ci w ogóle działał w zakupionej stacji. U mnie pomimo walki kilkumiesięcznej z wgrywaniem róznych wersji yanosika a nawet podnoszenia androida z 8.1 do 9.1 yanosik absolutnie nie działa w pełnej wersji czyli jako nawigacja . Po około minucie od włączenia i normalnej pracy jako navi yanosik zawiesza całą stację i nic się nie da zrobić poza wyłączeniem. Cos się dzieje wtedy kiedy yanosik wyświetla mapy- jest jakiś błąd lub niezgodność.Wszystkie inne aplikacje i nawigacje działają absolutnie bez zarzutu bez rwania zawieszania nawet podczas kilkugodzinnej jazdy- yanosik nie działa i wiesza stację. Natomiast jak go ustawię na pracę w tle to działa perfekcyjnie i stabilnie. Sam się automatycznie uruchamia razem ze stacją i na ekranie mam malutkie okienko o zdarzeniach i komunikaty lektora o kontrolach itp. Dlatego nie mogąc sobie poradzić z yanosikiem jako nawigacja używam google maps jako nawigacja a yanosika w tle jako ostrzezenia o fotoradarach i kontrolach. Moim zdaniem jest to najlepsza opcja. Jeśli chodzi o regulacje z kierownicy to u mnie wszystko działa jak z oryginalnym radiem. Należy tylko wybrać z ukrytego menu wersję i markę auta . Zestaw głosnomówiący także działa idealnie. Korzystam z mikrofonu wbudowanego i słychać mnie doskonale . Stacja automatycznie przy kazdym uruchomieniu zestawu synchronizuje wszystkie połączenia które były poza autem i po chwili mam na ekranie to samo co w telefonie jeśli chodzi o historię połączeń. To samo się dzieje z dodanymi kontaktami.
Serwus!
Niedawno stałem się mniej lub bardziej szczęśliwym posiadaczem Forda Focusa Mk2 z 2008 roku i planuję dołożyć w nim radio z systemem Android. Aktualizacja tematu jest z 2023 roku, więc chciałbym uzyskać nieco świeższe informacje. Z tego, co udało mi się ustalić, radio powinno mieć te 4 GB pamięci ram(jeśli jestem w błędzie proszę mnie poprawić), aby działać płynnie. Dodatkowo, zależy mi na tym, aby sterować nim z kierownicy. Radio głównie miałoby za zadanie obsługiwać Spotify, nawigację i sporadycznie Youtube. Rozglądałem się już po Aliexpress, ale niestety nic konkretnego nie przykuło mojej uwagi. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, dlatego zwracam się do Was z uprzejmą prośbą o pomoc w wyborze odpowiedniego radia. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i wskazówki.
Z góry dziękuję!
R.a.p.t.o.r 02-07-2024, 22:04 Cześć
Kupiłem to radyjko do focusa mk2 fl 2009r.
https://allegro.pl/oferta/radio-android-2gb-32gb-ford-mondeo-galaxy-focus-c-max-s-max-galaxy-ii-kuga-15753871620
i niestety mam kilka problemów...
1. Nie działa sterowanie pod kierownicą
2. Pomyślałem że wprowadziłem złe ustawienia i nie bardzo się zastanawiając wykonałem Factory reset co spowodowało godzinę dochodzenia jak ustawić potencjometry ale się udało. Po ponownym ustawieniu, wszystko w miarę działa, can się komunikuje bo pokazuje np. otwarcie drzwi
3. wyświetlacz pomiędzy zegarami nie gaśnie od 2 h
4. radio nie reaguje na stacyjkę, włączenie i wyłączenie możliwe jest tyko przyciskiem.
5. po podłączeniu przez usb telefonu mogę wyświetlać ekran ale nie uruchamia się w opcji android auto.
poza tym pracuje płynnie, dźwięk ok, radio ok, mikrofon wbudowany działa doskonale.
Może ktoś ma pomysł na rozwiązanie tych problemów?
Witam wszystkich.
Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś odpowie na moje pytania i rozwieje wątpliwości.
Posiadam Forda Tourneo Custom z 2017roku i zastanawiam się nad zakupem do niego chińskiego radia z androidem, nie wiem jaki model wybrać najlepiej, jeśli chodzi o przedział kwotowy nie jest on aż tak ważny, najbardziej zależy mi na tym żeby to radio współgrało z kamerą cofania które jest oryginalnie zamontowana w samochodzie. No i zastanawiam się czy będzie potrzeba montowania wzmacniacza antenowego, gdyż kiedyś miałem audi w którym było zamontowane takie chińskie radio i był problem ze złapaniem fal radiowych.
|
|