Zobacz pełną wersję : [Transit 2006-2014] Podwójne ryglowanie,pilot nie działa,brak możliwości dostania się do pojazdu
tomeknbg 29-01-2018, 15:44 Witam wszystkich,
Posiadam Transita 2007 r.85 KM,typowy blaszak,kluczyk z niebieskim pilotem i mój problem polega na tym,że nie mogę otworzyć jakichkolwiek drzwi pilotem,zamek w drzwiach jak się okazało uszkodzony.Samochód stał przez 3 tygodnie na parkingu,wróciłem z urlopu i nie mogę się dostać do samochodu,akkumulator ma prąd,kable też podpinałem,triki z drutem wypróbowane,ale najprawdopodobniej samochód został zamknięty na podwójne ryglowanie i klamki wewnętrzne nie reagują.
Fachowiec stwierdził,że pilot wysyła sygnał wcześniej doładowując akumulatorek w pilocie,powiedział też,że w skutek rozładowania się akumulatorka pilot mógł się rozkodować.
Moje pytanie brzmi czy jeśli zbiję szybę i dostane się do kabiny i włożę kluczyk do stacyjki to uruchomię silnik?
wojtekjanus 29-01-2018, 16:55 Moje pytanie brzmi czy jeśli zbiję szybę i dostane się do kabiny i włożę kluczyk do stacyjki to uruchomię silnik? Tak, uruchomienie silnika zależne jest od immo, a nie od zamka.
Pilot nie może zgubić kodu, bo ma pamięć ROM - możliwy jest tylko odczyt tej pamięci.
Są w zasadzie dwie możliwości - albo sterownik zamka zgubił kod (przyjmuje kody z kilku różnych pilotów, w Mk6 można samemu zakodować sterownik dowolnymi czterema pilotami, w Mk7 nie wiem, ale zdaje się potrzebny jest IDS), albo uszkodzony jest pilot (typowa awaria to mechaniczne oderwanie się nóżek mikrowłącznika lutowanych do płytki - trzeba pilota rozebrać i przylutować nóżki do druku).
Ale pytanie podstawowe - czy masz drugi, nie używany lub mało używany kluczyk? Jeżeli tak, to spróbuj nim otworzyć drzwi. W 99% przypadków uszkodzony jest kluczyk (w kierunku otwarcia), a nie zamek. Potwierdzają to najczęściej kłopoty z otwarciem korka wlewu paliwa.
Jeżeli takie kłopoty rzeczywiście masz z wlewem (potwierdzające fakt zużycia kluczyka), ale nie masz drugiego sprawnego - to można odtworzyć kluczyk wg starego (odtworzyć jak nowy, nie skopiować). Tylko niektóre firmy to robią, w Warszawie służę adresem. Tego typu kłopoty ja mialem ze wszystkimi czterema kolejnymi Transitami, właśnie dwa miesiące temu dorobiłem trzeci nowy kluczyć, zamek drzwi się ładnie zamykał, ale otworzyć nie mogłem go za żadne skarby. Nowym kluczykiem otwieram całkowicie poprawnie - i drzwi, i wlew. To lepsze wyjście niż zbicie szyby - koszt 120 zł.
tomeknbg 29-01-2018, 17:10 Dzięki za wskazówki,szybe do drzwi już zamówiłem,bo chyba inaczej się do środka nie dostane.Ogólnie to dziwna sprawa,przed wyjazdem pilot funkcjonował bez awaryjnie,a pod czas urlopu kluczyk leżał w szufladzie więc jakiekolwiek uszkodzenie mechaniczne raczej nie wchodzi w grę.
Jeszcze jedno mnie zastanawia,czy jak odpalę auto to podwójne ryglowanie się zwolni?
Tak mam drugi kluczyk,praktycznie nie używany,ale ten też nie otwiera zamka w drzwiach.
wojtekjanus 29-01-2018, 17:28 Jeszcze jedno mnie zastanawia,czy jak odpalę auto to podwójne ryglowanie się zwolni? Nie. Będziesz musiał pojechać gdzieś, gdzie mają IDS-a.
Włączenie prawidłowym kluczykiem stacyjki dezaktywuje także alarm.
Właśnie podczas dodczas dłuższego postoju sterownik najczęściej gubi kod. Ja też miałem podobną sytuację jak ty, też mam podwójne ryglowanie, pojechałem z cudzoziemcami do Płocka, auto stało kilka godzin, wracamy, a tu nic - brak reakcji. Kluczyk też nie chciał otworzyć drzwi, w końcu wlałem do zamka WD40 i po kolejnym szarpaniu się jakoś otworzyłem drzwi.
Nie zlekceważ tego co pisałem o kluczyku, sprawdź jednak dokładnie otwarcie drugim, on działa dwustronnie, jedne nacięcia pracują w kierunku w prawo, drugie w lewo. Zużywają się zawsze te działające w lewo - dlatego stacyjka działa super (włączasz ją w prawo), a drzwi i wlew otwierają się w lewo i są kłopoty. Zamek klapy silnika jakoś tu nie bruździ, choć zawsze też nie do końca. Ja miałem od nowości dwa fabryczne kluczyki, wpierw po kilku latach padł jeden, wziąłem drugi i znowu było super i ponownie po kilku latach padł, teraz dorobiłem trzeci i ten (odtworzony) działa jak te fabryczne gdy były nowe.
Jednoznaczny wniosek - to nie zamek jest winnym ale kluczyk.
Niektórzy koledzy z Forum mieli podobne przygody.
tomeknbg 29-01-2018, 17:35 Ok,jutro się postaram dorobić nowy kluczyk i wstrzymam się z rozbijaniem szyby.
Dzięki za pomoc.
wojtekjanus 29-01-2018, 17:44 Ok,jutro się postaram dorobić nowy kluczyk i wstrzymam się z rozbijaniem szyby. Ale, jak pisałem - musi zostać wpierw odtworzony kod kluczyka i na podstawie tego kodu na specjalnej frezarce zrobione nacięcia. Natomiast mechaniczne kopiowanie jeden do jednego nic nie da.
tomeknbg 29-01-2018, 17:53 W jaki sposób odtworzę kod kluczyka,muszę udać się do serwisu Forda?
wojtekjanus 29-01-2018, 18:06 W jaki sposób odtworzę kod kluczyka,muszę udać się do serwisu Forda? No właśnie to dla mnie też jest tajemnica jak ten gość http://www.bobik.pl/
odczytuje z kluczyka ten kod. Już u jego ojca, prawie 25 lat temu, do pierwszego mojego Transita dorabiałem kluczyk i też nie kopiował go mechanicznie, ale coś zakodował i dostałem kluczyk jak fabrycznie nowy.
Teraz zapisał mi ten kod na kartce i dał, abym na przyszłość miał, mówiąc, że moje kluczyki są już mocno zniszczone i w przyszłości mogą być kłopoty z odtworzeniem kodu.
To jakaś zawodowa tajemnica jest, wielu innych dorabiaczy pytałem o taka usługę i nikt z nich jej nie robił...
ASO by dostarczyło nowy kluczyk wg VIN-u, ale sądzę że kosztowałoby to majątek i trwało wiele dni...
tomeknbg 29-01-2018, 18:12 Popatrzyłem po niemieckich forach i piszą,że kod może być na zamku w środku auta lub kupując auto jest przyczepiona plakietka do kluczyka z tym kodem,jutro się przejadę do serwisu Forda i zobaczę to powiedzą i dam znać.
wojtekjanus 29-01-2018, 18:16 Ja mu dałem jeden goły, skatowany kluczyk bez żadnej plakietki. Nie żądał VIN-u ani nie zaglądał do samochodu.
tomeknbg 29-01-2018, 18:20 Przebywam teraz w DE znalazłem pare miejsc nie daleko siebie,które się tym zajmują,jutro podzwonię i się popytam czy są wstanie tak dorobić jak Twój magik.
Ciekawe co tańsze, nowa szyba czy wkładka zamka ( zawsze można w 5 minut rozwiercić i otworzyć płaskim wkrętakiem). Nową wkładkę można przezbroić pod dowolny kluczyk.
tomeknbg 01-02-2018, 00:25 A jak się ma rozwiercenie zamka do podwójnego ryglowania,to pewne,że da radę otworzyć drzwi?
wojtekjanus 01-02-2018, 08:11 A jak się ma rozwiercenie zamka do podwójnego ryglowania,to pewne,że da radę otworzyć drzwi? Podwójnie zaryglowane drzwi otwiera się z kluczyka tak jak zwykłe, więc to nie ma znaczenia w takim sposobie pokonania problemu...
tomeknbg 06-02-2018, 14:06 Problem rozwiązany,po zbiciu szyby i włożeniu kluczyka do stacyjki pilot ponownie zaczął działać.Na szczęście koszt używanej szyby był nie duży,a wymiana bardzo prosta.
Podczas tej przygody przeglądając internet wywnioskowałem,że dużo osób w tym ja bagatelizowała lub bagatelizuje uszkodzony zamek w drzwiach lub wyrobiony kluczyk,używając tylko pilota,ale gdy dojdzie do awarii i auto stoi podwójnie zaryglowane to jest nie lada problem.
Ja już mam nauczkę.
bobas_81 10-02-2018, 09:38 Tomek , dokładnie, ja sam jeździłem z uszkodzonymi wkładkami w drzwiach, w listopadzie wymieniłem i na całe szczęście , mam problem z rozładowywaniem akumulatora (pobiera gdzieś lewy prąd) jestem umówiony do dr Wasia a do tego czasu zdejmuje klemę aby nie mieć zonka tak jak ostatnio , akumulator rozładowany do zera i... gdybym miał liczyć na centralny z pilota tobym się przeliczył :wink:
tomeknbg 14-02-2018, 19:17 U mnie bateria jest nowa jak dostałem się do środka odpalił bez problemu,a stał chyba 5 tyg.od świąt,poprostu albo kluczyk albo przekaźnik w aucie zgubił kod,przynajmniej ja tak wnioskuje,bo akku w pilocie też miało napięcie.
|
|