Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Moduł bluetooth - czym się podłączyć?

wtyk_poznan
30-01-2018, 08:53
Witam

Mój moduł BT ma gniazdo jak na zdjęciu

https://zapodaj.net//images/f45262abaae3c.jpg

Myślałem, że jest to USB, niestety to inny typ złącza.
Jak mogę to wykorzystać we współpracy z nawigacją NAVI TRAVEL FX aby wyprowadzić USB?

Pozdrawiam Łukasz

weuek
30-01-2018, 09:06
To jest prawdopodobnie moduł bez USB. Na naklejce jest napisane - sprawdź.

cezarg1410
30-01-2018, 10:05
To jest moduł bez USB.
Polecam wymianę. Ja ostatnio u siebie wymieniałem. Wkładasz Moduł o numerze CS7T-14D212-Ax (x to dowolna literka) i masz w aucie:

1. USB
2. Streaming po BT.
3. Voice Control w języku polskim.

Polecam :)

Lukasz2525
30-01-2018, 10:17
A CS7T-14D212-BB jaki będzie miał język ? Też ma Usb i BT Audio ?

Czym się różnią CS7T-14D212-xx od 8M5T-19C112-xx ?

weuek
30-01-2018, 10:22
Ten 85MT ma niezmienny język (zależny od przedostatniej literki), a CS7T to wielojęzyczny.
Każdy z USB ma tez BT audio.

Lukasz2525
30-01-2018, 10:28
Żle napisałem, jednak 8M5T*.

No to szczerze mówiąc nie robi mi to różnicy chyba. Mam VC i chyba tylko raz to przez przypadek włączyłem. To jest tylko do sterowania głosowego radiem ?

Z polskim musi być CS7T-14D212-Ax tak jak pisze kolega ? BB już nie będzie mieć ?

Szukam właśnie takiego modułu, ale jest ich pełno różnych.

Bump: Zauważyłem też właśnie twój post, że dźwięk po BT jest gorszy niż z Usb. Ale nadaje się to do słuchania czy nie bardzo ? Teraz i tak mam zewnętrzny moduł BT pod aux.

weuek
30-01-2018, 10:33
VT jest świetne, zawsze używam, gdy chcę do kogoś zadzwonić (nagrałem sobie "etykiety" do najczęściej używanych kontaktów). Do sterowania radiem (i klimatyzacją, bo można) jest zbędne.

https://www.youtube.com/watch?v=pQdlmb8tZJY&index=41&list=UUPhi9zCgrZMoMI3NaMcr0og

cezarg1410
30-01-2018, 10:33
A CS7T-14D212-BB jaki będzie miał język ? Też ma Usb i BT Audio ?

Czym się różnią CS7T-14D212-xx od 8M5T-19C112-xx ?

CS7T-14D212-BB ma język PL, ale nie ma USB. USB mają moduły(w przypadku CS7T) z przedostatnią literką A.

8M5T-19C112-xx - taki moduł ma USB, a jego język jest uzależniony od przedostatniej literki. Ostatnia literka to wersja modułu, którą można podbić.

Co do VC... Nie tylko radio. Najfajniejszą funkcją tego czegoś, jest głosowe wybieranie kontaktu na podstawie wpisu z książki telefonicznej. Dwie komendy i dzwonisz gdzie chcesz.

Lukasz2525
30-01-2018, 10:35
Dobra, dzięki. To są konkretne informacje. Będę wybierał z tego co tańsze, bo te z polskim to widzę, że drogo stoją.

W ogóle nie rozmawiam przez telefon w czasie jazdy :)

cezarg1410
30-01-2018, 10:37
Jak się chwilę poszuka to w okolicach 300 PLN da się wyrwać.
No ale to Twoja sprawa :)

weuek
30-01-2018, 10:40
W ogóle nie rozmawiam przez telefon w czasie jazdy :)

Boś sobie zakodował, że to niedobre i nielegalne. A z pasażerami kiedykolwiek rozmawiasz? Przez telefon po BT nie będzie różnicy.

Mnóstwo jest ludzi, którzy fabrycznie BT mają, a i tak trzymają telefon w łapie.

cezarg1410
30-01-2018, 10:49
Mnóstwo jest ludzi, którzy fabrycznie BT mają, a i tak trzymają telefon w łapie.
Ja tak robiłem póki nie sprawiłem sobie radości w postaci modułu CS7T :)

Lukasz2525
30-01-2018, 10:52
Po prostu nie jestem biznesmanem ani plotkarą, która wisi cały dzień na telefonie i nie mam potrzeby rozmawiać w czasie jazdy. A jadę autem 15 minut rano i drugie tyle lub chwilę dłużej w korkach po południu. Jakbym jeździł po 8 godzin dziennie to może bym i rozmawiał. Poza tym wolę słuchać muzyki. Także nie rozmawiam nie dlatego, że nie można, tylko że nie potrzebuję.

A te 300 to dosyć sporo za jedną interesującą mnie opcję, czyli BT Audio. Wolałbym do 200.

Poza tym ja mam w tej chwili BT i VC po angielsku. Wiem jak się rozmawia przez to radio.

weuek
30-01-2018, 10:58
Ja tak robiłem póki nie sprawiłem sobie radości w postaci modułu CS7T :)
A co cię wcześniej powstrzymywało? Przecież połączenia można odbierać i nawiązywać tak samo, niezależnie od wersji językowej modułu.

BT audio w mk2 jest takie... niedorobione (paradoksalnie, pasuje do auta) - nie korzystam.

Lukasz2525
30-01-2018, 11:08
A co z nim nie tak ? Może nie warto wydawać tych 200 złotych.

weuek
30-01-2018, 11:23
Jakość dźwięku gorsza niż z CD/USB i nawigacja po plikach w telefonie właściwie żadna. Ale pewnie wszyscy chcą tego do spotify, więc grzebią w telefonie, a nie w radiu w celu wyszukania utworu, którego chcą słuchać. U mnie telefon jest głęboko schowany gdy wchodzę do auta, więc po BT audio chciałem z niego korzystać jak z dysku wymiennego, a to działa szczątkowo.

cezarg1410
30-01-2018, 13:38
A co cię wcześniej powstrzymywało? Przecież połączenia można odbierać i nawiązywać tak samo, niezależnie od wersji językowej modułu.

BT audio w mk2 jest takie... niedorobione (paradoksalnie, pasuje do auta) - nie korzystam.
Powstrzymywał mnie fakt, że żeby wybrac numer i tak musiałem wziąć telefon do ręki. Teraz nie muszę :)

weuek
30-01-2018, 18:38
Telefon do ręki? Z fabrycznym modułem? Niemożliwe. Po co?

Można radiem wyszukać w kontaktach, ale najlepiej, najwygodniej i najszybciej głosowo.

Lukasz2525
30-01-2018, 19:49
Jakość dźwięku gorsza niż z CD/USB i nawigacja po plikach w telefonie właściwie żadna. Ale pewnie wszyscy chcą tego do spotify, więc grzebią w telefonie, a nie w radiu w celu wyszukania utworu, którego chcą słuchać. U mnie telefon jest głęboko schowany gdy wchodzę do auta, więc po BT audio chciałem z niego korzystać jak z dysku wymiennego, a to działa szczątkowo.

No widzisz, mi nie zależy na niczym o czym piszesz. Zbieram płyty, mam na półce ponad 400 albumów. Wszystko zgrane własnoręcznie do mp3, ponad 8 tysięcy utworów. Mam w telefonie kartę 64 gb wypchaną po brzegi, muszę ją wymienić na 128. Zależy mi na łatwym wyszukiwaniu z telefonu, odtwarzaniu playlist itp, generalnie zależy mi na odtwarzaczu w telefonie, bo Walkman na Sony jest akurat świetny. A ten moduł i tak mi pewnie nie weźmie takiej karty albo mega zamuli, a wyszukanie utworu na radiu będzie graniczyć z cudem. Na telefonie wpisuję trzy litery w wyszukiwarkę. Teraz korzystam z modułu BT w dokładnie taki sposób. Brakuje mi tytułów na radiu i sterowania z radia.

weuek
30-01-2018, 22:28
Brakuje mi tytułów na radiu i sterowania z radia.
To właśnie tego nie dostaniesz w fokusie mk2 na fabrycznym sprzęcie. To miałem na myśli pisząc, że te funkcje są niedorobione. Nadal będziesz grzebał w telefonie, a to (moim zdaniem) lipa.

Lukasz2525
30-01-2018, 23:09
Kurde, a oglądałem filmiki na youtubie i wydawało mi się, że można. Ale faktycznie, wyświetla się tylko BT Audio i nazwa urządzenia, tak ? Nie da się zmienić tego przyciskiem "info" ? I nie można przełączać na następny utwór ?

Jeżeli się nie da, to faktycznie dla mnie żadna funkcjonalność tego modułu.

weuek
30-01-2018, 23:18
Przełączać na następny utwór można. Tyle tylko, że u mnie zawsze działa to losowo, czyli nie wiem na jaki następny przełączy.

A czy są nazwy to szczerze nie pamiętam (wydaje mi się, że nie) - jutro sprawdzę.

BT się świetnie nadaje do rozmów przez telefon. I tyle. Mam też markowy głośnik BT (10W, czyli nie jakieś pudełko po fajkach), z którego korzystam w pracy i po porządnym zaznajomieniu się z jego możliwościami wybrałem jednak kabel, bo przez BT dźwięk nie był akceptowalny (tylko ludzką mowę odtwarzam, żadnej muzyki).

Lukasz2525
31-01-2018, 00:00
Przełączać na następny utwór można. Tyle tylko, że u mnie zawsze działa to losowo, czyli nie wiem na jaki następny przełączy.

A czy są nazwy to szczerze nie pamiętam (wydaje mi się, że nie) - jutro sprawdzę.

Byłbym Ci szczerze wdzięczny. Chociaż trochę ostudziłeś mój zapał co do tego modułu. Jakbym kupił od razu na gorąco, to pewnie byłbym teraz trochę zawiedziony.

Odtwarzacz Ci tak jak masz playlistę w telefonie, jak masz losowe, to przełącza losowo. Jak z Usb, to musisz mieć tak ustawione w radiu. Jak ja odtwarzam płyty, to w menu jest do wyboru zapętlenie, można zapętlić jeden utwór w kółko i można włączyć tryb losowy. Przy odtwarzaniu z Usb pewnie działa tak samo. Z tymże ja mówię cały czas o Sony, nie wiem co Ty masz u siebie.

A to BT do rozmów to mnie osobiście nie przekonuje. Tak jak wspomniałem nie rozmawiam w aucie, ale po zakupie chciałem sprawdzić. I wydaje mi się, że z Focusa akurat słychać byle jako, bo on ma mikrofon obok lampki, czyli daleko i zasłonięty. I sam nie lubię jak ktoś do mnie dzwoni z auta, zawsze są szumy, a jak jedzie szybciej to już w ogóle. Jak już muszę zadzwonić z auta albo ktoś dzwoni do mnie, to krótką rozmowę przeprowadzam z telefonem w ręku, a dłuższą na słuchawkach.

Interesuje mnie BT Audio. To sprawdź czy faktycznie jest tak upośledzone jak piszesz.

weuek
31-01-2018, 05:42
Też mam sony. Cały czas mam wrażenie, że się nie rozumiemy. Juz pisałem, że nie dotykam telefony przez wejściem do auta i w trakcie jazdy, zatem żaden odtwarzacz nie działa w telefonie. Moduł BT w tej generacji fokusa nie potrafi sensownie korzystać z plików audio w telefonie jak z pamięci masowej. Nie wyszukasz niczego w ten sam sposób, jak się to robi z USB (czy .mp3 na płycie). To jest główna wada BT audio. A druga to pogorszona jakość (której większość i tak nie rozróżnia, chociaż nie wiem jak to możliwe, bo sam wielkich oczekiwań co do jakości audio w aucie nie mam).

hindus
31-01-2018, 06:28
Lukasz2525 mam wrażenie że dla Twoich potrzeb łatwiej będzie wsadzić po prostu inne radio, które ogarnie karty pamięci / USB. weuek - co do jakości BT, wszystko zależy od jakości DAC'a i obsługiwanych kodeków przez odbiornik i nadajnik BT. Tanie odbiorniki BT mają słabe przetworniki i w rezultacie sygnał audio jest kiepskiej jakości. Porządny DAC z odbiornikiem BT, do tego wspierający porządne kodowanie dźwięku (np. aptx-HD) powinno zapewnić prawie bezstratną jakość.
Czekam właśnie na zestaw słuchawkowy Bluetooth SBH24, spróbuję użyć go jako zestawu głośnomówiącego BT u siebie. Podzielę się wynikami.

Lukasz2525
31-01-2018, 06:34
No to jeszcze raz. Ja nie chcę wyszukiwać niczego na radiu jak z Usb czy CD. Chcę streamować muzykę z telefonu. Nie korzystać z pamięci masowej, tylko streamować. Tak jak robię to w Transicie przy Syncu, gdzie mam wyświetlane tytuł, nazwę albumu i artysty i mogę przełączać na radiu i tak jak robię to teraz w Focusie na zewnętrznym odbiorniki Bluetooth podłączonym pod aux, tylko wszystko muszę robić na telefonie, a na radiu mam tylko line in.

Co do tej jakości, przekopałem już różne tematy o tych modułach, bo się mocno nakręciłem na to, i większość pisze, że nie ma różnicy. Ja porównywałem u siebie przy BT pod aux i mp3 z telefonu a te same utwory z oryginalnej płyty i różnica jest znikoma. Minimalnie mniej basu i tyle.

Bump: Właśnie, Hindus, nie. Na telefonie mam playlisty, używam go na co dzień, dodaję nowe utwory. Tego samego chcę słuchać w aucie i przeglądać to z telefonu, trzymając go w ręcę.

hindus
31-01-2018, 07:16
A jak bardzo zależy Ci na nazwach utworów na wyświetlaczu radia? Może lepiej wsadzić telefon na jakiś uchwyt to i okładkę jeszcze będziesz miał wyświetloną :)

cezarg1410
31-01-2018, 07:20
Ja opiszę jak to wygląda u mnie. Z BT audio korzystam w kombinacji: Spotify na telefonie i przez moduł BT do navi travelpilot FX.
1. Można przerzucac między utworami z poziomu radia czy sterowania z kierownicy.
2. Na navi pokazuje mi się nazwa utworu zespół album itp. Słowem komplet info.
3. Nie wiem czy można wyszukiwać bo trgo nie sprawdzałem ale. Raczej nie sadze.

Aha co do jakości: trzeba mieć konkret sprzęt jak dla mnie żeby poczuć różnice. Miałem w poprzednim aucie sprzęt grający za jakieś 5 tysięcy (głośniki na przód 2 wzmaki radio kable) i rzeczywiście coś tam było gorzej na BT. tutaj natomiast jakość dźwięku jest na tyle kiepska że ja nie słyszę różnicy między USB a bt

Przemerus
31-01-2018, 09:50
Panowie podłączę się do wątku, bo widzę że o konkretach rozmawiacie.
Stąd moja prośba o pomoc. Opiszę szybko, żeby nie zanudzać.
Mam radio Sony - pierwsza generacja - foka przedlift z 2005r.
Przy rozbieraniu schowka dostrzegłem moduł do obsługi telefonu 4M5T 19K350 AK i tak szczerze to psu na budę ten wynalazek :)
Skoro jest już wiązka to może warto byłoby zastąpić ten moduł 4M5T, tym o którym pisaliście wcześniej cs7t-14d212-ax - może któryś z kolegów orientuje się czy wtyczka od wiązki będzie pasować do modułu bluetooth ?
Szkoda wydawać 300,00 zł żeby przekonać się, że jednak nie pasuje.

Druga kwestia to wyjście USB.
Bowiem jeśli dobrze pamiętam nie ma chyba sposobu na podpięcie wyjścia USB pod radio Sony pierwszej generacji - sprostujcie jeśli się mylę.
Z góry dziękuję

weuek
31-01-2018, 10:05
Na telefonie mam playlisty, używam go na co dzień, dodaję nowe utwory. Tego samego chcę słuchać w aucie i przeglądać to z telefonu, trzymając go w ręcę.
Czyli do tego się ten moduł świetnie nada (chociaż to jak dla mnie bez sensu z tym telefonem w ręce). Dzisiaj nagrałem ci jak to działa:

https://youtu.be/m04cLoOFszg

Jak widać, zapomniałem o tytułach po trzech latach nieużywania BT audio, ale wyszukiwania nie ma żadnego, a nawet nie można na następny utwór zmienić, tylko na losowy (nie wiem czemu i nie chce mi się dociekać, ale tak samo było na dwóch innych telefonach). Dla mnie BT audio jest bezużyteczne, bo jego jedyna zaleta to brak kabla.

Za to USB spełnia wszystkie moje oczekiwania względem muzyki w aucie. :-)

Lukasz2525
31-01-2018, 22:46
O, to bardzo miło z Twojej strony. Widzę że wszystko jest jak potrzeba, są tytuły i można przełączać. Dokładnie o to mi chodziło. Dla mnie usb kompletnie się nie nadaje, nigdy nie odtwarzałem muzyki z żadnego nośnika. Może jak słuchasz jednej płyty czy dwóch, ja mam ich ponad 400 i za cholerę nie wyszukam tego na radiu i nie chcę wyszukać na radiu. Chcę wyszukiwać na telefonie, na radiu mieć tytuł, ewentualnie album i najwyżej przełączać strzałeczkami lub pilotem albo ewentualnie z telefonu. Bo to nie idzie jako pamięć masowa i nie jest odtwarzane w radiu, tylko w telefonie i korzystamy z odtwarzacza w telefonie. Korzystam też ze słuchawek bluetooth podczas biegania czy innych sportów, mam odbiornik BT w Focusie i Sync w Transicie, także mam obczajone jak to działa. To jest dokładnie funkcjonalność, o którą mi chodzi. Tylko narobiliście mi smaka jeszcze na ten polski język, a to już jest 300+. No nic, będę polował. Dzięki za filmik, to wszystko wyjaśnia.

weuek
01-02-2018, 11:12
Widzę że wszystko jest jak potrzeba, są tytuły i można przełączać. Dokładnie o to mi chodziło.
Chodziło ci o przełączanie na losowy utwór z innego folderu? Bo u mnie tylko tak można.
Dla mnie usb kompletnie się nie nadaje, nigdy nie odtwarzałem muzyki z żadnego nośnika. Może jak słuchasz jednej płyty czy dwóch, ja mam ich ponad 400 i za cholerę nie wyszukam tego na radiu i nie chcę wyszukać na radiu.
Na USB mam około 300 albumów. Szuka się świetnie - jak przytrzymasz środkowy przycisk, to szybko przeskakują foldery.

kunte
01-02-2018, 11:14
Podepnę się pod temat, bo mnie zainteresował.
Posiadam u siebie Fordowskie radio SONY. Dokupione, wcześniej było 6000CD.
Zależy mi tylko na BT Audio, bo nie mam mikrofonu
Pytania:
1. Jaki konkretnie musiałbym dokupić moduł.
2. Czy instalacja jest P&P, czy trzeba wgrywać jakiś soft?
3. Jak i gdzie się ten moduł montuje?

Z góry dzięki

weuek
01-02-2018, 11:18
Softu nie trzeba. Moduł jakikolwiek, ale z USB (tylko takie mają BT audio). Do tego wiązka do połączenia modułu z radiem. Moduł montuje się po wyjęciu schowka pasażera. Jest tam na niego przewidziane miejsce, ale jak kupisz sam moduł, to z nim blaszki mocującej ani śruby pewnie nie będzie. Właściwie to można go zamocować jakkolwiek, byle nie latał.

kunte
01-02-2018, 12:59
Czyli taki: http://allegro.pl/ford-focus-ii-mk2-modul-bluetooth-8m5t-19c112-cm-i7055846557.html
I pasuje z każdego Forda?

weuek
01-02-2018, 13:56
Ten z aukcji spasuje na 100%. Tylko ta cena... (BT audio nie jest tego warte)

cezarg1410
01-02-2018, 15:00
Sensowna cena za taki moduł to 200 PLN.
300 PLN można dać za moduł CS7T.

Lukasz2525
01-02-2018, 20:38
Na USB mam około 300 albumów. Szuka się świetnie - jak przytrzymasz środkowy przycisk, to szybko przeskakują foldery.

No i słuchasz tylko konkretnej płyty, a ja na telefonie zaznaczam gwiazdkami ulubione otwory, a później odtwarzam playlistę z ulubionymi.

A jak wyszukasz konkretny utwór spośród 8 tysięcy innych ? Ja to robię w dwie sekundy, wpisuję trzy litery w szukajkę telefonu. Usb mi kompletnie nic nie robi. Ja słucham albo właśnie playlisty z zaznaczonymi wcześniej ulubionymi, a tworzę tą listę słuchając muzyki na telefonie na co dzień, albo akurat konkretnego utworu, na który w danej chwili mam ochotę.

weuek
01-02-2018, 21:56
No i słuchasz tylko konkretnej płyty [...]

Zgadza się, tak słucham właściwie od zawsze, czyli od kiedy wyrobiłem sobie gust muzyczny. Było to dokładnie 25 lat temu. Rożnych to słuchałem ostatnio podczas sylwestrowej potańcówki.

sebek79
31-03-2018, 10:43
i ja mam pytanko czy modul AM5T-14D212-BD bedzie pasowal do sony 1 cd?foka mk2 lift

miedzianek
19-06-2018, 22:58
Pany czy moduł o kodzie 8M5T-19G488-BP będzie odtwarzał muzę puszczaną z telefonu na głośnikach i ma usb oraz jaki tam moze być język(ewentualnie czy da się zmienić)?

Co jeszcze potrzeba do zamontowania modułu? Moduł, mikrofon i...?

Radio mam owalne 6000CD KW cośtam

Lukasz2525
19-06-2018, 23:12
488 nie, nie streamuje muzyki z telefonu, nie ma usb/czytnika kart, a język nie wiem, zapisany w ostatnich literach, ale nie wiem jaki. W każdym bądź razie to podstawowy moduł bez niczego.

weuek
20-06-2018, 05:54
B - język niemiecki.

Tu są wszystkie rozszyfrowane:

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=165011

EW1
20-06-2018, 07:51
Moduł z końcówką 488 będzie odtwarzał muzykę puszczoną z telefonu poprzez aux albo bluetooth tak samo jak ten z końcówką 112 . Różnica jest tylko w odtwarzaniu muzyki z pendrive a to już z wiadomych przyczyn.
końcówka B jest tylko istotna jak chcesz wydawać polecenia przez voice control
Paweł jak masz jakieś problemy lub wątpliwości to pisz lub dzwoń bo mój modem już ogarnięty

weuek
20-06-2018, 10:50
488 nie obsługuje BT audio. Skąd wziąłeś informację, że jest inaczej?

AUX to co innego - z tym moduł bluetooth nie ma związku.

Lukasz2525
20-06-2018, 14:46
488 nie streamuje muzyki przez BT.

EW1
20-06-2018, 17:13
Fakt ... mój błąd

mattimac
21-06-2018, 01:35
Czy moze ktos podrzucic kompletne opracowanie co do tych modeli modulow? Szukam do swojej foki modulu, mam radio takie jak tutaj https://youtu.be/pQdlmb8tZJY i ponoc przygotowane do pracy z BT. Skad wziac wiazke? I jaki modul?

strazak88
27-06-2018, 15:42
Czy moze ktos podrzucic kompletne opracowanie co do tych modeli modulow? Szukam do swojej foki modulu, mam radio takie jak tutaj https://youtu.be/pQdlmb8tZJY i ponoc przygotowane do pracy z BT. Skad wziac wiazke? I jaki modul?

Podłączam się do prośby ;)

AbuX
16-03-2020, 14:47
Witam,

Jeżeli źle piszę to prośba Admina o przekierowanie :)

Chcąc mieć możliwość rozmowy w samochodzie zakupiłem ostatnio radio sony z osobnym modułem bluetooth, problem w tym że z elektroniki jestem noga ;) i pytanie moje takie czy znacie warsztaty lub ktoś z forum najlepiej w okolicy Poznania, kto by potrafił takie cudo złożyć aby śmigało. Dodatkowo zauważyłem, że w aucie mam małe głośniczki ? i mikrofon chyba

W załączeniu fotki

https://zapodaj.net/83d286c52f2c0.jpg.html

https://zapodaj.net/f4fc4bd7ff246.jpg.html

https://zapodaj.net/6e7ba4f7c45b2.jpg.html

Antej
16-03-2020, 14:57
Masz czujki ruchu od alarmu
Mikrofon fabrycznie jest przy lampce schowany
Czeka Cie samorobka instalacji
lub zakup gotowej wpinki plus ewentualny mikrofon.

Oficjalna cena za wpinke to 300zl
Sam zrobilem juz kilka za znacznie mniej.

AbuX
16-03-2020, 15:07
Aha, a gdzie taką gotwą wpinkę dostane?

Może byś mógł u mnie zrobić?? :)

Antej
16-03-2020, 15:38
na jednym zdjęciu wygląda to jak mikrofon samoróbka, ale czy to jest od zestawu zewnętrznego czy produkcja pod fabryczny zestaw to nie zgadniesz

mikruss
16-04-2025, 19:56
Edytuje ten post ponieważ jakoś udało mi się wymienić moduł (śmiga i muzyka i rozmowy telefoniczne) bez specjalnego rozbierania połowy deski rozdzielczej. Ale teraz pisze w innej sprawie. Syn ma również fokusa z 2008 tyle, że ma radio sony. Ponieważ mój moduł, który wcześniej miałem jest wolny, chcieliśmy zamontować go do jego samochodu. Generalnie mamy zbliżone modele (te same jednostki napędowe, te same roczniki). Oczywiście są różnice związane z wyposażeniem (on miał fabrycznie podgrzewane siedzenia, ja miałem wiązkę i podgrzewanie dołożyłem, ja mam tempomat on nie i próbuje go dołożyć - ale to watek na inny post). Do rzeczy. Dobraliśmy się do schowka i niestety zauważyliśmy, że wiązki do modułu nie posiada a jednak taką przydatną rzecz by chciał mieć. Kupić wiązkę można i nie są to w sumie dość drogie rzeczy. Pytanie które mam do was to gdzie powinniśmy się tą wiązką wpiąć. Czy bezpośrednio do kostki którą podłączamy radio czy też gdzieś indziej. Przejrzałem ten post i podobne pytania się pojawiły tyle, że odpowiedzi brak. Dlatego też podbijam post i może ktoś z was się wypowie.