Zobacz pełną wersję : [Mondeo 1996-2000] Miękkie sprzęgło brak biegów

magikgliwice
30-01-2018, 16:09
Witajcie.
Dotknął mnie dziś problem moim mondeo.
Sytuacja - dohamowanie z 90 do 20 km/h skręt w lewo wbicie 2 biegu i brak reakcji układu napędowego. brak przeniesienia napędu z silnik na koła. W chwili obecnej mogą odpalić samochód z wbitym dowolnym biegiem bez użycia pedału sprzęgła. Pedał sprzęgła miękki, wycieków pod samochodem nie zauważono.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma pomysł co mogło się stać ?
pozdrawiam

Garbojad
30-01-2018, 16:45
Skończyła się tarcza sprzęgła i cały czas skrzynia jest rozłączona z silnikiem

lsulima
30-01-2018, 17:05
Tarcza nie kończy się tak nagle.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Garbojad
30-01-2018, 17:14
No to nie odbił kosz sprzęgłowy

darmodziej
30-01-2018, 18:21
Tak, czy siak, sprzęgło do rozebrania.

magikgliwice
30-01-2018, 18:54
Tarcza sprzęgła wraz z wysprzęglikiem i dociskiem została wymieniona 15 - 20 kkm temu
co to jest kosz sprzęgłowy ? powiem szczerze ze nie słyszałem jeszcze takiej nazwy.

darmodziej
30-01-2018, 19:13
co to jest kosz sprzęgłowy ?Docisk.

Bump: Zaraz. A sprawdź, czy czasem nie rozleciał się przegub homokinetyczny przy którymś kole. W tym celu uruchom silnik, zaciągnij hamulec ręczny, włącz bieg, puść sprzęgło i popatrz pod samochód, czy nie obraca się któraś półośka.

magikgliwice
30-01-2018, 19:40
Docisk.

Bump: Zaraz. A sprawdź, czy czasem nie rozleciał się przegub homokinetyczny przy którymś kole. W tym celu uruchom silnik, zaciągnij hamulec ręczny, włącz bieg, puść sprzęgło i popatrz pod samochód, czy nie obraca się któraś półośka.

żadna z półosiek się nie obraca.
Po zdjęciu zaślepki ze skrzyni wysprzęglik pracuje normalnie przy wciskaniu sprzęgła wyciska się przy puszczaniu chowa się.

Czy można jakoś odbić docisk bez zdejmowania skrzyni ?

Garbojad
30-01-2018, 20:23
Jak łopatki docisku nie odbiły to tylko wymiana cię czeka ale może być też urwany wałek sprzęgłowy lecz przy takim uszkodzeniu było by coś słychać

magikgliwice
31-01-2018, 06:00
Czy może to być jeszcze coś innego ?
linka zmiany biegów mogła spaść?

Samochodem miałem jeździć do kwietnia gdyż już miał problemy z silnikiem i naprawa jest nieopłacalna więc pytam o kolejne rzeczy które mogę sprawdzić sam gdyż 400 zł za zdjęcie skrzyni i wymianę docisku przy samochodzie na kolejne 3 miesiące jest całkowicie nie opłacalne.

EDIT
po oględzinach wysprzęglik jak i docisk działają prawidłowo (oględziny przez zaślepkę skrzyni) przy puszczonym sprzęgle wysprzeglik jest wsunięty i docisk "dociska" przy wciśnięciu sprzęgła wysprzęglik wypycha sprężyny docisku i oddala się on (zdjęcia w załaczniku - nie wiem dlaczego obróciło jedno z nich) Czy możliwe jest że rozpadła się tarcza sprzęgła ? Czy tez jest on cały czas na luzie - gdzie sprawdzić i jak poprawność montażu linek ?

Garbojad
31-01-2018, 12:50
wrzuć bieg ręką zaraz przy skrzyni i odpal samochód

magikgliwice
31-01-2018, 13:12
Zaraz będę próbował sie tam dostać wybierak jest bardziej z tyłu (patrząc od przodu samochodu) czy z góry ? mam tam reduktor z lpg i bede troche na oślep błądził rękoma ;)

darmodziej
31-01-2018, 13:37
Od tyłu, na dole. Można się dostać od góry, ale wygodniej od dołu.

Garbojad
31-01-2018, 13:48
wybierak tak bardziej z tyłu, dasz rade

darmodziej
31-01-2018, 15:31
Czy na dźwigni biegów czuć, że lata luźno góra dół, albo prawo lewo?

Garbojad
31-01-2018, 16:04
[emoji3]

magikgliwice
31-01-2018, 16:13
Nie byłem w stanie sprawdzić czy lewarek się rusza jak ruszam wybierakiem.
jestem w stanie wbić bieg wybierakiem przy uruchomionym silniku (najpierw ten mniejszy wihajster później ten duży) - wydobywa się wtedy z okolicy sprzęgła szum - jakby ocierała się tarcza sprzegła o docisk ale nie łapała w pełni.
Moja piękniejsza połowa zauważyła że występuje też dziwne zachowanie kół
https://www.youtube.com/watch?v=4Jv9pKUieeY

Dla mnie mogło by to oznaczać brak możliwości przeniesienia pełnego momentu z silnika na koła - czy tarcza sprzęgła może rozpaść tak żeby nic się nie mieliło w środku ? dosłownie na odcinku 20 metrów z idealnego układu przeniesienia napędu zrobił się niedziałający

Garbojad
31-01-2018, 17:05
Chyba jednak czeka cię rozbiórka wygląda to na uszkodzenie tarczy

darmodziej
31-01-2018, 18:12
Wygląda na to, że trzeba będzie wcześniej zmienić auto, bo tego to już się raczej nie opłaci reanimować. Lepiej te pieniądze włożyć w nowszy wóz.

magikgliwice
31-01-2018, 19:10
W to auto juz nie bede inwestował - mogę co najwyżej poświęcić czas na dalsza diagnozę usterki w ramach nauki ;)

dziekuję wszystkim za pomoc

Garbojad
31-01-2018, 20:08
Napisz jak już zdjagnozujesz sam jestem ciekawy.