Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] ,,Auto dane”do przykręcania śrób
Erwinek!! 30-01-2018, 18:51 Cześć, czy mógł by mi ktoś powiedzieć gdzie mogę się dowiedzieć o danych dokręcania śrób w moim aucie.
Z tego co się orientuje to są do tego jakieś programy typu- auto dane?
Nie mam zielonego pojęcia o tym.
Szukałem w goglach ,ale nic mi to nie pomogło.
Pozdrawiam.
Lukasz2525 30-01-2018, 19:42 Nie wiem, ale śruba pisze się przez U otwarte.
to zależy co byś chciał dokręcać .Są w necie tabele twardości śrub i jakim momentem je dokręcać gdzieś miałem taką stronę, jak znajdę to podam ci linka
lukaszooo 30-01-2018, 20:32 Oczywiście że są takie programy. Jeden z najbardziej popularnych to autodata. Jest to program a raczej aplikacja płatna. Możesz ściągnąć jakąs starą wersje z chomikuj i uruchomić ją programem workshop.
juri2069 30-01-2018, 20:36 Zawsze na oko . Od 13 lat :) Jest ok !!
lukaszooo 30-01-2018, 20:59 A potem jest wiercenie, gwintowanie czy wykręcanie urwanych świec, lubie takich ludzi, mam przynajmniej co robić :)
juri2069 30-01-2018, 21:05 Nigdy nie zdarzyło się wiercenia , gwintowania lub czegoś urwanego. Noooo raz śruba na alufeldze się zjechała i trzeba było z pomocą migomatu ..... Ale to przez wulkanizację z zajechanymi kluczami. Samo nic się nie psuje
Zacznijmy od tego , że świec żarowych nigdy nie wymieniałem bo za często zmieniam auta , reszta na oko i gra gitara .
Czajnik elektryczny też używasz zgodnie z instrukcją BHP ? Na pewno nie i żyjesz :)
RyszardaTrzeciaWaza 30-01-2018, 21:14 Zawsze na oko . Od 13 lat :) Jest ok !!
Podziwiam.
Tylko że są elementy silnika, które wymagają dokręcania w kilku etapach i z odpowiednim momentem/kątem jak np śruby głowicy czy łożysk wałków rozrządu.
Takich rzeczy nie dokręca się na oko, ponieważ jest to ryzykowne i pachnie amatorszczyzną :027:
juri2069 30-01-2018, 21:22 Ależ oczywiście , że tak . Tylko że jeżeli byłaby taka potrzeba to ja takich rzeczy nie robię bo nie jestem mechanikiem i się nie znam :)
Pisałem o przyziemnych rzeczach typu świece , koła , piasty czy jakieś tulejki lub amorki.
Już to widzę jak w warsztatach patrzą na moment dokręcania wyżej wymienionych ...... :D
A i wątpie , żeby o takie konkrety autor pytał :)
lukaszooo 30-01-2018, 21:35 W tych przypadkach co wymieniłeś każdy szanujący sie zakład będzie dokręcał dynamometrem. Nawet sobie nie zdajesz sprawy że pod świecą ta stożkowa podkładka jest tak stworzona że gdy nie dokręcisz jej odpowiednim momentem to więcej szkodzi niż pomaga.
juri2069 30-01-2018, 21:53 Nie będę chodził z ukrytą kamerą i nagrywał jak walą pneumatem ( poza swiecami ) bo to bez sensu dyskusja:) ale mogę z pewnością powiedzieć, ze mało warsztatów się szanuje idąc twoim tokiem .. .aczkolwiek masz rację, powinno tak być. Może nie widziałem na własne oczy , ale wiem z rozmów z różnymi osobami . :)
Zresztą nie ważne. Kolega pytał o śruby więc koła, zawieszenie , ewentualnie licznik też jest na srubkach lub radio :) itp
lukaszooo 31-01-2018, 06:40 Takich szczegołow nie ma w autodata, sa konkretne sruby jak np glowica, korek oleju, cały rozrzad, zaciskii tym podobne.
Nie wiem czy jest taki program do fordow ale np do VW jest program Elsa i jest w nim opisane w formie zdjec jak zdjac doslownie kazdy element lacznie z momentami srub.
w fordzie chyba też jest taki program.
A w Microcat nie będzie?
Dla siebie biorę takie rzeczy z podręczników Haynes - kupuję do każdego kolejnego auta.
lukaszooo 31-01-2018, 12:07 Do standartowych napraw autodata wystarcza w 100% i jest po polsku. Przykladowy zrzut ekranu jakie info jest do wymiany rozrzadu https://goo.gl/images/z79U6E
Erwinek!! 31-01-2018, 14:18 Chodzi o śrubki piasty tylnej , z jaka siła dokręcić je
Pozdrawiam
Momenty dokręcania:
- piasta koła przedniego 45Nm+ 90stopni
- piasta koła tylnego 55Nm
- kierownica 48Nm
- mocowanie przekładni kierowniczej 40Nm+60st.
- drążek kierowniczy 48Nm
- łącznik oraz opaska stabilizatora 48Nm
- sworzeń do zwrotnicy 70Nm
- duża tuleja wahacza przód 115Nm
- mała tuleja wahacza przód 175Nm
- śruba centralna amortyzatora 50Nm
- zacisk hamulc (prowadnice) przód 28Nm
- jarzmo do zwrotnicy przód 115Nm
- zacisk hamulca (prowadnice) tył 35Nm
- jarzmo do zwrotnicy tył 70Nm
- czujnik ABS przód/tyl 5Nm
Erwinek!! 31-01-2018, 21:34 Ok Dziekuje kolego.
Mam takie pytanko z kąd wziąłeś te dane , czy posiadasz książkę jakaś typu ( naprawiam sam?)
Programy typu atris technik, wurth woow.
lukaszooo 01-02-2018, 11:27 W autodata znajdziesz to samo.
|