HubertSLON
17-07-2007, 21:39
Witam,
potrzebyję opinii o warsztacie BratFORD w Radomiu, ponieważ mam potrzebę wymiany wtrysków do Mondeo 2.0 TDCI 130KM. Jak ktoś miał styczność z tym warsztatem to proszę o jakieś info. Hej
compactsj
20-07-2007, 21:59
nie wiem czy już tam zawitałeś, ale mogę podzielić sie kilkoma uwagami co do "robienia" wtrysków przez radomski BratFord oraz przez chłopaków z Dąbrowy Górniczej...
mieszkam w Tarnowie wiec zarówno do DG jak i Radomia mam daleko, ale po 2 wizytach w tarnowskim ASO, stwierdziłem ze nie zaryzykuje 3 razu :)
mam MKIII kombi 2.0 TDCI 2002 r. i po zakupie od razu lał 1 wtrysk.
pojechałem do DG - zrobili próbę przelewową, podpięli pod komp, wymienili 1 wtrysk na nowy, zapłaciłem 1100 zł za wtrysk, 20 za uszczelkę i 150 za diagnozę + robotę. razem 1250 z rabatem :)
po przejechaniu 7 tys km sprężynka odezwała się znowu, ale tym razem jakoś dziwnie, bo świeciła non stop, a nie jak poprzednim, kiedy włączała się przy szybszej jeździe.
dojechałem do BratForda i tam przy próbie przelewowej wyszło wszystko OK, więc gość wpiął się do komputera i stwierdził spalanie stukowe i zalecił wymianę WSZYSTKICH 4 WTRYSKóW :)
nie decydowałem się na to i kazałem zrobić ten 1. wtrysk - 800 zł (podobno nowy i z gwarancją, ale pewności nie mam), uszczelka 20 zł, przewody do tego wtrysku i tego obok (podobno trzeba było wymienić - 2x 75 zł = 150 zł), robocizna 250 zł. razem z rabatem 1200 zł :)
zarówno pan w sklepie, jak i mechanik mocno namawiali mnie na wymianę od razu pozostałych wtrysków, ale stwierdziłem, że może pojadę z 3 (który na pewno padnie :) ) w jakieś inne miejsce ;)
ogólne wrażenia:
1. Bratford - Radom
- na pewno się na tym znają i mają sporo klientów (byłem w sobotę rano i na raz robili 3 szt. mondeo, a 3 następne czekały) - tylko wtryski. Chwalą się, że mają tanio, ale za 1 zapłaciłem 1200. Gość który przyjechał przede mną zdecydował sie na wszystkie 4 szt :)
- mają dużo klientów i swoje odstać trzeba
- mimo tego, że samochód jeździ po ich interwencji, nie wiem do dziś czy konieczna była wymiana wtrysku na nowy (oczywiście stary sobie zostawili za free :) )
2. Dąbrowa Górnicza
- też się na tym znają
- cena ta sama
- odstać swoje trzeba, ale dlatego że nie mają na miejscu wtrysków, tylko jadą po nie do Forda
- też zabierają stary wtrysk :)
- nie naciągają na wymianę pozostałych 3, jak jeden jest niesprawny
Nie chciałbym, żeby ktoś odebrał moją wypowiedź jako krytykę, czy pochwałę któregoś z tych 2 serwisów, bo w przypadku obydwu sam nie do końca wiem co sądzić :). Na pewno wiem jedno. Jeśli miałbym wybrać ich lub ASO w Tarnowie to nie zastanawiałbym się pól minuty, tylko wsiadłbym w auto i jechał jak najdalej od ASO :)
Mam nadzieję, że ta wypowiedź pomoże komuś w podjęciu decyzji, gdzie robić wtryski
HubertSLON
26-07-2007, 20:21
Dzięki za odpowiedź.
Byłem w Radomiu i wymieniłem wszystkie cztery wtryski, ponieważ wydaje mi się sensowne wymienić komplet. Przy okazji sprawdzili mi ogólny stan auta oraz udzielili kilka rad co do eksploatacji TDCI. Przejechałem ok. 1000km i jest wszystko wporządku. Generalnie jestem zadowolony. Mam nadzieję, że taki stan będzie trwał długi czas.
Pozdrawiam.Hej.
byłem w Bratfordzie swoim Transitem na wymiane pompy wtryskowej , odczucia same pozytywne , poza jednym przy okazji musiąłm "niby" wymienić łańcuszek rozrządu bo już miał luz itp , nie wiem czy było to konieczne ale po naprawie autko smiga ino hej .
Polecam z czystym sumieniem , znają sie na swoim fachu , jedyne na co bym kazał zwrócić uwagę to czy dodatkowe elementy które nie miały byc wymieniane a niby powinny byc (wg nich )są konieczne i niezbędne .
Szefu ludzki z brat Forda ludzki gośc , da siez nim pogadać i pośmiac ,ale negocjacje cenowe raczej z góry skazane na niepowodzenie , wie ile co jest warte i tego sie trzyma
moja opinia i przygoda (pozytywna) jest tutaj:
wymiana wtrysku (http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?t=39100)
Co do Bratforda, to moja przygoda zaczęła się od wymiany kpl wtrysków nie muszę chyba mówić że mondeo tdci. Ogólnie fachowo, szybko i tanio. Zobaczymy co dalej, jak czytam posty na temat tego modelu to mam ochotę go od razu sprzedać, jak go widzę i nim jadę to jakoś mi przechodzi. Pozdrawiam!!!
Wróce do tematu.BratForda w Radomiu moge polecić,chłopaki znają się na rzeczy podpowiedzą,co i jak,ale negocjacje cenowe odpadają odrazu.Ale najfajniesze jest to że pojechałem raz zapyatać o filtr paliwa kosztował 100zl,znalazłem inny sklep gdzie ten sam kosztował 90zl,ale przy okazji kupowałem coś dodatkowo w BratFordzie i spytałem jeszcze raz o ten filtr(sprzedawca był inny)to kosztował już 80zl,wiec ceny maja jakie im sie podobaja.Ale znajomosć Forda Transita na BARDZO ale to BARDZO wysokim poziomie.Polecam naprawde
Moze ktos jeszcze doda opinie? Zamierzam sie tam wybrac w tym tygodniu.