Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Olej do 1.6 tdci 90 PS 5W30 czy 5W40
Witam,
Aż dziwne ze nie znalazłem takiego tematu na tym forum (chyba że mam za mało postów by szukać). Do rzeczy :
Zakupiłeem focusa 2009 1.6 tdci 16V 90 PS bez DPF. Poprzedni właściciel przejeechał 100 tyś km na oleju TOTAL QUARTZ 9000 5W40. Gdy poszedłem kupić taki olej, bo chciałem wymienić sprzedawca poradził bym sie 4 razy zastanowił czy na pewno chcę wlewać taki olej.
Powiedział że do tych silników tylko 5W30 z normami forda i tu polecił jakiś Valvoline 5W30.
Jak to jest u Was, jaki olej lejecie? 1.6 109 to inna bajka bo tam jest FAP, natomiast zastanawiam się czy faktycznie wlać mu 5W30, czy kontynuować jazdę na 5W40 ?
Pozdrawiam!
Andrzej K. 08-02-2018, 23:25 Lej do auta taki olej jaki przewiduje producent (norma), po prostu zajrzyj do książki serwisowej i wszystko będzie jasne.
5W30 i 5W40 mają swoje zalety i wady jak każdy olej, jednak 5W30 zdecydowanie szybciej dociera w najdalsze zakamarki silnika co szczególnie jest ważne przy zimnym rozruchu....
Czyli wziac teho valvoline 5w30 jednym słowem?
neoplus2 09-02-2018, 10:18 A ja powiem z własnego doświadczenia że 5w40 słabo sie sprawdził mi w tym silniku... Miałem owy total 5W40 i przy ostatniej wymianie wróciłem do 5w30 tylko że Mobila FE 5w30 (norma Forda)
Dobrze wiedzieć bo kiedyś zastanawiałem się nad przejściem na 5w40 czyli taki jak zaleca producent tego silnika a nie ford.
neoplus2 09-02-2018, 15:51 Dobrze wiedzieć bo kiedyś zastanawiałem się nad przejściem na 5w40 czyli taki jak zaleca producent tego silnika a nie ford.
Ford jest współproducentem tego silnika tak a propo :)
Andrzej K. 09-02-2018, 20:32 Czyli wziac teho valvoline 5w30 jednym słowem? Jak najbardziej - bardzo dobry olej, tylko dobierz właściwy do silnika (specyfikacja).
Aż dziwne ze nie znalazłem takiego tematu na tym forum
Proponuje poczytać dość obszerny wątek: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=171033
1.6 109 to inna bajka bo tam jest FAP
FAP nie ma nic do specyfikacji oleju (5W30/5W40)
A dlaczego poprzedni właściciel lał 5W40..?
Warto przejrzeć:https://docs.google.com/spreadsheets/d/tR3RBSzhtf8cEfqD8T-blGQ/htmlview?pli=1#
Sprzedawca dobrał mi dokładnie ten :
https://www.petrostar.pl/oleje/oleje-samochodowe/valvoline/synpower/valvoline-synpower-fe-5w30-5l,p1327283279
Poprawnie?
Andrzej K. 10-02-2018, 00:15 Mój silnik jezdzi dokładnie na tym oleju - bez uwag.
Ty widzę,że masz diesla, więc porównaj aprobaty zgodności podane na końcu opisu oleju z podanego odnośnika do tego co masz podane w instrukcji auta, jeżeli któraś z nich jest zgodna, lej bez problemu.
Wymieniłem właśnie na ten olej. Póki co bez uwag. Silnik na pewno nie pracuje głośniej niż na poprzednim oleju. Na plus jest to , że po odpaleniu na zimnym silniku chodzi łagodniej, bardziej "miękko", ale to może wynikać też ze zużycia dotychczasowego oleju.
neoplus2 16-02-2018, 15:43 FAP nie ma nic do specyfikacji oleju (5W30/5W40)
Jak FAP może nie mieć nic wspólnego z doborem oleju? Po to jest norma ACEA "C" aby olej był niskopopiołowy i nie zawalić syfem FAPa co podczas dłuższego użytkowania może go zapchać (co generuje koszty). W przeciwieństwie do 5W30, 5W40 jest mała garstka z normą "C" (bodajże są te oleje do aut VW na pompowtryskach które mają już DPF). Tak samo jak bardzo mała garstka została olei 5W40 pełnych syntetyków...
Do Fordów z jak i bez FAPa zalecany jest z normą ACEA A5/B5. Jak dla mnie jest to głupotą wlewanie tej specyfikacji do auta z FAPem, bo ta specyfikacja jest opracowana do zmniejszenia zużycia paliwa i do silników ciasnospasowanych, nic nie ma wspólnego z normą "C". Ja osobiście do wersji z FAPem zalałbym np. totala ecs który ma norme i forda (A5/B5) jak i norme C2 (mid saps).
Bump: Wymieniłem właśnie na ten olej. Póki co bez uwag. Silnik na pewno nie pracuje głośniej niż na poprzednim oleju. Na plus jest to , że po odpaleniu na zimnym silniku chodzi łagodniej, bardziej "miękko", ale to może wynikać też ze zużycia dotychczasowego oleju.
Wlałeś odpowiedni olej do swojego silnika
|