Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Który olej "ze stajni" Motul będzie lepszy

smn
31-01-2018, 21:01
Jak w temacie , wybralem Motula tylko ktory bedzie dobry jesli chodzi o dpf

slawek-kali
31-01-2018, 21:04
913d

Jarek_Lodz
31-01-2018, 21:05
Ten który będzie spełniał normę 913D

Pozdrawiam
Jarek

smn
31-01-2018, 21:18
Ok dzieki a jeszcze jedno bo roznie ludzie wypisuja ...ile tego oleju kupic ? Czy 5L w zupelnosci wystarcza ?

juri2069
31-01-2018, 21:22
Wystarcza , do połowy bagnetu

slawek-kali
31-01-2018, 21:24
dw10 5L wystarczy.

smn
01-02-2018, 19:14
wracajac do tematu ten Motul 913D jakosciowo jest lepszy od Ford Formula S/SD bo generalnie teraz mam dylemat . (auto z DPF)

Jarek_Lodz
01-02-2018, 19:17
Leje go, jeżdżę po mieście, mam DPF (niewycięty). Nie mam z nim problemów. Zawsze kupuje 5l.

Pozdrawiam
Jarek

smn
01-02-2018, 19:23
Leje go, jeżdżę po mieście, mam DPF (niewycięty). Nie mam z nim problemów. Zawsze kupuje 5l.

Pozdrawiam
Jarek

ale ktory lejesz? Fordowski ? czy Motula ? bo generalnie jesli roznicy nie ma to wole 100 mniej wydac

matipad
01-02-2018, 19:23
Motul jest drogi :)

Jarek_Lodz
01-02-2018, 19:24
Mam prelift 2.0 tdci leje motula.

Pozdrawiam
Jarek

matipad
01-02-2018, 19:24
Przerost formy nad treścią :)

Bump: Ja zmieniam olej co 10tys, więc nie wierze w to, że droższy Motul sprawi cuda.
Ja leje Castrol Magnetic ...

smn
01-02-2018, 19:28
Przerost formy nad treścią :)

Bump: Ja zmieniam olej co 10tys, więc nie wierze w to, że droższy Motul sprawi cuda.
Ja leje Castrol Magnetic ...
Generalnie wychodze z zalozenia tak jak ty bo tez nie wierze w super oleje chce uniknac tylko problemow z DPFem stad pytanie

remlen
01-02-2018, 19:33
Lepiej co 10 kkm wymienić fordowski olej niż kupować motula za 2x tyle, ale każdy kupuje co chce

SrebnaStrzała
01-02-2018, 20:07
Ja leje 300V 5w30 do dpfa i jeżdżę tak już 4 wymianę. Na budziku 160.000km.
Wymieniam co 30.000
3 puchy oleju kupisz za niecałe 300zł.

Natomiast brat w mk3 ma już 400.000 również na tym motulu i tam co 40.000 i póki co ani pompa, ani turbina nie była regenerowana. Jedynie wtryskiwacze ale to dawno temu.

Oba auta praktycznie nie biorą oleju.

ilb
01-02-2018, 21:30
Motul ~160 zł kosztuje. Czy to tak dużo, żeby pisać że jest drogi? Wątpię.

Mój jeździł do 140 tyś. na oleju Forda. Następne 80 tyś. na Motulu. DPF działa i ma się dobrze.

SrebnaStrzała
01-02-2018, 21:44
Motul ~160 zł kosztuje. Czy to tak dużo, żeby pisać że jest drogi? Wątpię.
Zależy jaki motul, bo 300v kosztuje 280, z przesyłką 300.
Główną zaletą jeśli chodzi o 300V jest zawartość molibdenu który doskonale zabezpiecza silnik. Minus jest taki że potem zmiana na inny może spowodować problem.
Poniżej skład dla co prawda 5w40 który już jest nieodpowiedni dla tdci ale myślę że dla 5w30 skład będzie podobny:
http://photobucket.com/gallery/user/bergen_photo/media/bWVkaWFJZDozNzQ0MTE3Nw==/?ref=

ilb
02-02-2018, 10:09
Jasne, ja akurat pisalem o 913D 5W30.

maniek_pwr
02-02-2018, 11:28
Co do oleju motul to czy odczuwacie różnice w pracy silnika?

koval1980
02-02-2018, 13:15
Motul jest drogi :)
Alternatywa - valvoline synpower 5w40
Motula lałem w poprzednim aucie i żadnych problemów z silnikiem, pracował elegancko czy zimny czy ciepły. Teraz testuję Valvoline , ale coraz bardziej myślę o Millers'ie :P
Motul to na pewno dobry wybór.

juri2069
02-02-2018, 14:21
smn masz tu jeden ze 100 tematów o oleju. Reszte znajdziesz również na forum . Albo zmądrzejesz albo zgłupiejesz po przeczytaniu 1001 różnych racji i opinii :)

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=66722

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=255932

mawof
11-02-2018, 16:44
Panie i Panowie,
Który z tych oleji będzie lepszym dla Mondeo mk4 z 2009 - 2.0 Benzyna:

- motul 8100-eco-nergy-5w30
czy
- motul Specific 913D 5W-30

Zbliża mi się czas wymiany oleju i zastanawiam się nad którymś z nich. Jakoś do Formuli F nie mam przekonania...

Coś doradzicie?

trooll3
11-02-2018, 17:50
Hmm.. Serwis Forda mi leje Castrol Magnatec Profesjonal. 5w30.
Podobno taki zalecany. Auto takie samo.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

remlen
11-02-2018, 18:27
A co wy wszyscy tacy sceptyczni do ford formula czy tez motorcraft xr? Przecież to jest olej zalecany przez producenta wiec w czym problem? Ford sprzedawalby i kazał lac syf do swoich aut żeby się szybko popsuły? Mam wrażenie ze kupujecie inne "lepsze" oleje dla swojego lepszego samopoczucia, bo dla silnika i tak nie robi to wrażenia w normalnym uzytkowaniu.

Szuiram76
11-02-2018, 20:44
Motul 913D, dobry olej - teraz na takim jeżdżę

weuek
11-02-2018, 20:52
Coś doradzicie?
Weź ten tańszy z nich.

artur1970
11-02-2018, 21:29
Proszę poprawić tytuł tematu na zgodny z zasadami forum .

Poradnik, czyli jak pisać zgodnie z zasadami panującymi na tym forum

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988

mawof
12-02-2018, 09:04
A co wy wszyscy tacy sceptyczni do ford formula czy tez motorcraft xr? Przecież to jest olej zalecany przez producenta wiec w czym problem? Ford sprzedawalby i kazał lac syf do swoich aut żeby się szybko popsuły? Mam wrażenie ze kupujecie inne "lepsze" oleje dla swojego lepszego samopoczucia, bo dla silnika i tak nie robi to wrażenia w normalnym uzytkowaniu.

remlen a czemu tak od razu mówisz że jesteśmy sceptyczni. Może poprostu chcemy coś zmienić, porozmawiać na temat nurtujących nas pytań. A może poprostu się nie znam i szukamy rady.
Akurat, jak jeszcze miałem Focusa to różnica między Formula F a lepszym olejem była słyszalna np. w kulturze pracy silnika, więc nie zawsze jest tak że robimy coś dla lepszego samopoczucia. A nawet jeśli to co w tym złego, bo idąc Twoim tokiem myślenia do dziś wszyscy jeździli by maluchami bo przecież czemu dla lepszego samopoczucia zmienić malucha na np. Forda... bo maluch też jeździ... i tańszy... polecany przez producenta jako mało awaryjny i łatwy w naprawach ;)

Skoro jest możliwość i jest wybór nie krytykuj ludzi za to że chcą coś zmienić. Za to napisz że np. z własnego doświadczenia wiesz ze Formula F będzie równie dobra i podaj powody, dasz radę?

FrogsterPL
12-02-2018, 09:22
Porównań z Motulem się nie podejmuję bo nie używałem, ale osobiście stawiam Formulę F ponad Castrolem, od czasu kiedy Castrola mi zżarło prawie litr między wymianami (choć to i tak nic strasznego, biorąc pod uwagę ówczesny przebieg roczny na poziomie 15 tys. km), a Formuli F nie zżera wcale/prawie wcale :D

actchris
12-02-2018, 09:31
Motul 913D, dobry olej - teraz na takim jeżdżę

Ale jak smakuje? smarujesz do kanapek czy z ziemniaczkami jako sosik?

Po czym wnosisz że może być lepszy od Formula F oprócz ceny.

mawof
12-02-2018, 10:03
Porównań z Motulem się nie podejmuję bo nie używałem, ale osobiście stawiam Formulę F ponad Castrolem, od czasu kiedy Castrola mi zżarło prawie litr między wymianami (choć to i tak nic strasznego, biorąc pod uwagę ówczesny przebieg roczny na poziomie 15 tys. km), a Formuli F nie zżera wcale/prawie wcale :D

Dzięki. Cenna uwaga :).

weuek
12-02-2018, 10:06
Taka cenna, że dotyczy różnicy w kolorze opakowania i etykiecie. ;-) (reszta placebo)

koszka
12-02-2018, 10:09
Ja jeżdżą na 913 D i jaj na razie wszystko ok. Formula jest produkowana przez castrol. Mój kolega lal castrol do accorda i miał cały zasyfiony silnik od gory bo tam mógł podejrzec przy regulacji zaworów. Zmienił na mobil i mówi ze silnik jest czystszy. Tematów o olejach jest naprawdę dużo, i można zglupiec je czytając. Jezdzilem tez na liqui moły i to był tez wg mnie dobry olej.

remlen
12-02-2018, 11:08
Skoro jest możliwość i jest wybór nie krytykuj ludzi za to że chcą coś zmienić. Za to napisz że np. z własnego doświadczenia wiesz ze Formula F będzie równie dobra i podaj powody, dasz radę?

Nie krytykuje to raz, dwa, ze zdanie mam takie jak napisałem. Poza tym wlalem valvoline do tdci i turbo na zimnym oleju bylo glosniejsze niż na motorcraft xr-praktycznie nie słychać a mam już 280 kkm. Castrola miałem w koreancu, którego kupiłem jako nowy z salonu i niestety pokrywa zaworów od środka z nagarem. Nie twierdze tez ze olej forda jest najlepszy, tylko ze jeżeli się sprawdza, silnik na nim pracuje ok, nie ma nagarow to ja np. Nie szukam innych. Jedyne co się zastanawiam to to czy nie wlac 5w40 zamiast 5w30 przy następnej wymianie.

FrogsterPL
12-02-2018, 11:13
weuek, jeśli za placebo uznajesz WIDOCZNY ubytek oleju, podczas gdy na fordowskim oleju oleju nie ubywa, to gratuluję.

Wiem oczywiście, że Formula F jest produkowane przez BP, które należy do Castrola, ale najwidoczniej to nie to samo.

Zresztą, najważniejszą kwestią pozostaje fakt, że Castrola miałem wtedy wlanego 5W40, a Formula F którą kupuję ma 5W30, więc nie był to ten sam olej. Ciekawostką pozostaje fakt, że ze względu na parametry lepkości to raczej Formula F powinna znikać, a było odwrotnie.

Po uniesieniu pokrywy zaworów (w celu sprawdzenia luzów zaworowych) też nie stwierdziłem jakiegoś zasyfienia, samochód miał wtedy bodajże około 190-195 tys. km przebiegu i nie miał wcześniej robionych żadnych płukanek układu smarowania.

ilb
12-02-2018, 11:38
W innym temacie wspominalem o Motulu, dodam tutaj jeszcze dlaczego go kupuje.

Kiedys mialem Toyote. Wlewalem do niej Mobil1. Oczywiscie zarla olej. Zmienilem na Motul i raz, ze zauwazalnie kulturalniej pracowala, to jeszcze zuzycie oleju spadlo na tyle, ze nie musialem juz oleju dokupowac miedzy zmianami (patrzac na Mobil, to dolewalem wiecej o 1 litr, bo szlo cale dodatkowe opakowanie na te 15 tys km + to, co zostalo w duzym baniaku).

Pozniej jak mialem BMW, to po wlaniu Motula przede wszystkich uciszyly sie zawory po odpaleniu. Niestety M52 lubily sobie pograc. Na Castrolu bylo to slyszalne dosc dlugi czas po zimnym starcie. Na Motulu praktycznie w ogole. W kulturze pracy nie bylo duzej roznicy z prostej przyczyny - to bylo benzynowe R6 i dobrze wyciszona kabina.

Do Forda leje Motula, bo mam dobre z nim doswiadczenia. Jak kupilem byl wlany Ford Formula. Po zmianie nie zauwazylem roznicy w kulturze pracy. Oleju nie dolewam, na bagnecie srodek sie trzyma pomiedzy wymianami. Nie wiem jak bylo na poprzednim, bo wymienilem po zakupie. Zmieniam co 20 tys. zgodnie z komputerem, wiec wole zalac Motul z ktorym mam dobre doswiadczenia. Kwestia wyboru. Jezdze prawie prawie 4 lata (~85 tys km), samochod ma 226 tys. km i jest wszystko ok. Jednoczesnie nie neguje zalewania czegos innego, tanszego.

weuek
12-02-2018, 11:39
Zresztą, najważniejszą kwestią pozostaje fakt, że Castrola miałem wtedy wlanego 5W40, a Formula F którą kupuję ma 5W30, więc nie był to ten sam olej.

To tak pisz od razu, a nie niedokładne bzdury.

mawof
12-02-2018, 12:01
Taka cenna, że dotyczy różnicy w kolorze opakowania i etykiecie. ;-) (reszta placebo)

A skad takie przekonanie? Jakies konkrety?

Bump: Nie krytykuje to raz, dwa, ze zdanie mam takie jak napisałem. Poza tym wlalem valvoline do tdci i turbo na zimnym oleju bylo glosniejsze niż na motorcraft xr-praktycznie nie słychać a mam już 280 kkm. Castrola miałem w koreancu, którego kupiłem jako nowy z salonu i niestety pokrywa zaworów od środka z nagarem. Nie twierdze tez ze olej forda jest najlepszy, tylko ze jeżeli się sprawdza, silnik na nim pracuje ok, nie ma nagarow to ja np. Nie szukam innych. Jedyne co się zastanawiam to to czy nie wlac 5w40 zamiast 5w30 przy następnej wymianie.

Ok. To teraz rozumiem wiecej o co Ci chodzilo. Dzieki :)

weuek
12-02-2018, 12:13
A skad takie przekonanie? Jakies konkrety?

Szkoda miejsca na serwerze, bo już jest tu milion postów o tym. Miałbyś lektury na miesiąc...

mawof
12-02-2018, 12:14
Szkoda miejsca na serwerze, bo już jest tu milion postów o tym. Miałbyś lektury na miesiąc...

Wrzuc na priv. Poczytam chetnie.

weuek
12-02-2018, 12:14
Akurat! Sam sobie znajdź! (jest przecież wyszukiwarka)

mawof
12-02-2018, 12:17
Akurat! Sam sobie znajdź! (jest przecież wyszukiwarka)

Poszukam. Ale jak masz dawac takie rady na przyszlosc to moze sie nie wypowiadaj bo jak sam widzisz nic nie wnosza do dyskusji... nie masz nic madrego do powiedzenia to nic nie pisz... bedzie mulej...

FrogsterPL
12-02-2018, 14:01
To tak pisz od razu, a nie niedokładne bzdury.

Nie przeczę, że przez nieuwagę tego nie zrobiłem, ale sam Castrol ma w ofercie kilka różnych 5W30, więc Ty też się nieco pospieszyłeś z tymi ocenami, że to "na pewno to samo co Formula F". Ale już mniejsza z tym, nie ma co się o takie pierdoły kłócić.

trooll3
12-02-2018, 14:24
To tak zeby dolać oleju.. oliwy do ognia..
Dla odmiany w Holandii serwis fordowski leje Shell Helix Ultra 5w30.
I bądź tu zdrowy.... Co kraj to obyczaj. U nas jak pisałem Castrol Magnatec Profesjonal 5w30.
Chyba poszczególne kraje/serwisy w ramach tej samej marki dogadują się z wytwórcami smarowideł...

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Szuiram76
14-02-2018, 16:17
Ale jak smakuje? smarujesz do kanapek czy z ziemniaczkami jako sosik?

Po czym wnosisz że może być lepszy od Formula F oprócz ceny.

Jest wyborny na każdą okazję, polecam Ci do każdego posiłku oraz do kąpieli a zwłaszcza na solarium na co najmniej 30 minut pod mocnymi lampami, tylko dobrze wysmaruj sobie wrażliwe miejsca - na pewno pomoże Ci domyślić się dlaczego jest lepszy.

Jarek_Lodz
14-02-2018, 19:17
Serwis leje to co w miarę spełnia normę i na czym można najlepiej zarobić. Kiedyś podobno shell dawał jakieś wycieczki za najwyższą sprzedaż. Dilerzy lali jak oszalali do wszystkiego :)

Pozdrawiam
Jarek

actchris
16-02-2018, 13:50
Jest wyborny na każdą okazję, polecam Ci do każdego posiłku oraz do kąpieli a zwłaszcza na solarium na co najmniej 30 minut pod mocnymi lampami, tylko dobrze wysmaruj sobie wrażliwe miejsca - na pewno pomoże Ci domyślić się dlaczego jest lepszy.

Poza sarkazmem i ceną oleju coś więcej jesteś w stanie napisać? podaj dokładne dane wpływu w/w oleju na nasze silniki w porównaniu do oleju lanego przez Forda.

Matych
16-02-2018, 16:40
To może ja odpowiem.Formula f to olej o bazie mineralnej HC,olej bardzo niskiej jakości,ma się ni jak do prawdziwych syntetyków PAO,których jest jak na lekarstwo takich jak Millers czy Motul.Przede wszystkim czas utrzymywania się wysokiej normy właściwości smarnych(starzenie), to w takim porównaniu to przepaść.W wielkim skrócie.Ja leję ten szajs(formula F)bo po 100tyś niech kto inny ma zmartwienie moim stanem silnika,ale są tacy co im zależy i jeżdzą więcej -a o gustach nie dyskutuję

remlen
16-02-2018, 20:10
A co powiesz o motorcraft xr A5 5w30 gdzie n opakowaniu napisane jest full syntetyk. To ściema?

weuek
17-02-2018, 08:28
To ten sam olej od bp/castrola, tylko inna sztuczna marka na rynki lokalne (chciałem go znaleźć na rynku niemieckim - bezskutecznie).

Na castrolu magnatec też jest napisane "fully synthetic", a jest on do 99% mineralny - wg oficjalnych, powszechnie dostępnych informacji od producenta.

Matych
17-02-2018, 08:50
Ciężko jest kupić prawdziwy syntetyk poniżej 40zł/L są oleje bardzo dobre jakościowo i są one na mineralnych bazach natomiast jak ktoś ma gwarancję to praktycznie nie ma wyboru.Jak coś się dzieje z silnikiem to od razu centrala żąda faktur z ASO za przeglądy olejowe.Nikt nie bawi się w badanie w laboratoryjne ale chcą kwitów.Szkoda mi kasy żeby zapłacić w ASO za Mineralną Formułę f (u mnie 6 litrów) a dodatkowo wlać za kolejne 250 zł Millersa.wolę skrócić interwał wymiany do np 15 tyś.

remlen
17-02-2018, 11:07
To co lac żeby spelnialo norme i było full syntetyk i trudno o podrobke?

QUIET
17-02-2018, 13:44
https://youtu.be/eJpGAOo8Kzc
Formula f wychodzi najlepiej..zwykły prosty test tarcia. Więc chyba nie taki zły..choć zaraz ktoś napisze że w silniku nie ma tarcia..

remlen
17-02-2018, 17:15
Oooo. Nie widziałem tego, niezle. Chyba przejdę na formule f w takim razie.

weuek
17-02-2018, 17:19
To co lac żeby spelnialo norme i było full syntetyk i trudno o podrobke?
Obawiam się, że taka opcja 5w30 nie istnieje.

remlen
17-02-2018, 17:32
A formula s/sd 5w40 tez w technologii syntetycznej czyli nie full syntetyk? A lepsza od formula f?

weuek
17-02-2018, 17:35
Naprawdę, szkoda czasu na pisanie o tych formułach...

remlen
17-02-2018, 17:36
Dobra to co wlac do 1.8 tdci żeby miał lekko o dobrze. Mam przebieg już 280 kkm

aleksanderu1988
17-02-2018, 17:46
Miałem Formułe F u siebie i stwierdzam że silnik chodził tak sobie, jak w starym roburze. Ja ze swojej strony nie polecam Formuły F. Jestem bardzo przerważliwiony jeżeli chodzi kulturę pracy silnika. Wlałem Formułę F bo właśnie na tym forum wyczytałem że jest spoko i wogóle internetowi "znafcy" polecali. Wcześniej lałem do swoich samochodów Mobil 1 lub Valvoline. Przy ostatniej wymianie wlałem Valvoline i jestem zadowolony bardzo, a cena równie niska co fordowskiego oleju.

QUIET
17-02-2018, 19:06
https://youtu.be/-7s0UDUxKyA
Kolejny prosty test..proponuję zobaczyć test innego oleju i porównać do formuly f..

FrogsterPL
17-02-2018, 19:11
Przy ostatniej wymianie wlałem Valvoline

...ale który? Oni mają multum serii olejów.

Swoją drogą, ciekaw jestem, co Mazda poleca do silników 1.8, 2.0 i 2.3 - jako że Durateci o tych pojemnościach to w istocie nieco tylko zmodyfikowane jednostki Mazdy.

remlen
17-02-2018, 19:13
Miałem Formułe F u siebie i stwierdzam że silnik chodził tak sobie, jak w starym roburze. Ja ze swojej strony nie polecam Formuły F. Jestem bardzo przerważliwiony jeżeli chodzi kulturę pracy silnika. Wlałem Formułę F bo właśnie na tym forum wyczytałem że jest spoko i wogóle internetowi "znafcy" polecali. Wcześniej lałem do swoich samochodów Mobil 1 lub Valvoline. Przy ostatniej wymianie wlałem Valvoline i jestem zadowolony bardzo, a cena równie niska co fordowskiego oleju.

To jaki wlales ten valvo? Bo mi na valvo max life 5w30 fe silnik chodzil głośniej niż na motorcraft xr - głównie turbo na starcie zimnego silnika

aleksanderu1988
17-02-2018, 19:22
To jaki wlales ten valvo? Bo mi na valvo max life 5w30 fe silnik chodzil głośniej niż na motorcraft xr - głównie turbo na starcie zimnego silnika

Zastosowałem ten. Ten olej podał mi katalog według samochodu, silnika i norm przewidzianych dla tego silnika

http://www.valvolineeurope.com/english/products/engine_oils/synpower/cid(7545)/synpower_fe_5w-30

Przy wymianie zastosowałem płukankę silnika LIQUI MOLY. Może to ona spowodowała że efekt był tak ogromny.

remlen
17-02-2018, 19:38
Wg testów na youtube (o ile sa prawdziwe) formula f to bdb olej. Zarówno test tarcia, czystości i plynnosci.

weuek
18-02-2018, 06:06
Zastosowałem ten. Ten olej podał mi katalog według samochodu, silnika i norm przewidzianych dla tego silnika

http://www.valvolineeurope.com/english/products/engine_oils/synpower/cid(7545)/synpower_fe_5w-30.
Ten jest OK. Mimo, że w 90% minerał (dane producenta).

remlen
07-03-2018, 16:55
To co weuek? Podpowiedz jaki ten olej żeby był dobry do mojego klekota? Najlepiej taki co poprawi kulturę pracy (wiem ze ciężko o to).

weuek
07-03-2018, 22:07
Naprawdę byle jaki (w moim aktualnie chlupie specol, ale za każdym razem kupuję inny, a przed kolejną wymianą chcę sprzedać to auto). Nasz diesel to najgłośniejszy CR i jego nie uciszysz niczym innym poza placebo.

Kumpel fordzika ci jeszcze powie, że cetanem busterem zrobisz cuda...

wkg
09-03-2018, 14:50
Jedno jest pewne - nigdy juz nie zaleję Castrola.
Mam porównanie - kupilismy z siostra dwa takie same auta - Nissan Almera w tym samym roku - 1999. Jeżdziłem na Castrolu - nigdy na Magnatecu bo to juz najgorszy syf ale "syntetycznych" - najdroższych jakie mogłem znaleźć dla mojego autka - pierwszego w życiu kupionego jako nowy. Siostra na Mobil 1.
Po jakis 200 000 km w obu autach zdjęliśmy pokrywę zaworów żeby zmienić uszczelke. U siostry - czyściutko, wszystko srebrne, jak nowe. U mnie - pokryte brunatnym, rdzawym nalotem. Powiedziałem o tym mojemu mechanikowi a on w śmiech "przecież wiadomo, że tego gó..na lać nie wolno, Toyota kiedys podpisała umowe i płakała latami ... naoglądał się Pan reklam to teraz jest jak jest"
Może teraz cos się zmieniło ale raz już sie oszukałem i więcej nie zaufam tej marce.

A wracając do tematu - od 3 samochodów (Ford TDCI, Mazda CX-7 Diesel, Ford TDCI ) i 600 0000 km leję Motula Specific Ford (913) i wszystko jest super. Nie zdejmowałem pokrywy rozrządu bo nie było to potrzebne ale w żadnym z tych aut nie dolałem przez ten czas nigdy ani grama między wymianami.

jendrekmak
09-03-2018, 15:37
Typowo pod PSA a co za tym idzie Forda z silnikiem od PSA 2.0TDCi jest Motul ECO-clean C2 5w30 spełnia on normę PSA B71 2290 oraz ACEA C2 i nadaje się do silników z EURO IV i V z filtrem DPF a Specific Ford jest powiedzmy "zbliżony" do ECO-cleana C2 ale bazuje na starszych normach i nie wspominają nawet o normach EURO i DPF-ie

wkg
13-03-2018, 02:38
Za to spełnia normy Forda.
Nie myl silników Forda z PSA - są istotne różnice choćby w DPF.

jackold
13-03-2018, 05:55
a co z norma 913d?

Posiadam 2,0tdci psa 163 konie jakim olejem najlepiej zalać?? nalot to juz prawie 350 tys km

mawof
13-03-2018, 16:21
Panowie i Panie, a czy ktoś z Was lał do siebie taki olej: Shell Helix Ultra ECT C3 5W-30. Mój mechanik mówi że jest ok do benzynowych silników 2.0.

weuek
13-03-2018, 21:09
Może wie lepiej niż producent, który normy forda w opisie nie ujął.

marstef
04-04-2018, 10:32
Witam,
Jestem po wymianie oleju. Mechanik miał zalać olej Liqui Moly Special Tec F 5W30, a zalał taki jak w temacie. Wiem, że ten co wlał nie ma specyfikacji Forda WSS-itd. Teraz pytanie czy jechać na reklamacje, bo mogą być problemy, czy spać spokojnie.

wkg
04-04-2018, 10:33
Po jednym zalaniu raczej nic sie nie powinno stać

kamilns
04-04-2018, 11:21
Zmien mechanika jak nie wie jaki olej wlac...

dlugi91
04-04-2018, 21:08
Ja przy pierwszej zmianie też nie zwróciłem uwagi i mechanik mi zalał 5w30 Castrol Edge, który nie ma specyfikacji forda, zrobiłem 12k km i z silnikiem się nic nie stało. Także u Ciebie tobie też nic nie powinno się stać

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

marstef
05-04-2018, 06:27
Dzięki za info. Teraz czas na klimę, pewnie dziura w chłodnicy :(

wkg
05-04-2018, 10:04
Szczerze mowiąc, to wpływ zmiany oleju można zaobserwować po kilkuset tysiącach kilometrów, no- może po 100tkm. Mam wrażenie, że nasze diesle PSA sa tak mechanicznie dopracowane, ze nawet Castrol im nie szkodzi choć ten "olej" dorżnął mi niezniszczalny silnik Nissana i zniszczył tez wiele Toyot w czasie, gdy Toyota miała z Castrolem podpisaną umowę.

Trudno to zbadać - właściwie nie ma takiej możliwości - ale sądzę, że zalanie imnego dobrego (syntetycznego) w miejsce syntetycznego oleju do silnika który jest zdrowy i nie bierze oleju przez jeden cykl (20tkm) ma dokładnie zerowy wpływ na kondycję silnika.

marstef
05-04-2018, 10:07
Ja zmieniam olej co 12tkm, przez ten okres poziom na bagnecie jest cały czas taki sam.

weuek
05-04-2018, 10:09
[...] nawet Castrol im nie szkodzi choć ten "olej" dorżnął mi niezniszczalny silnik Nissana i zniszczył tez wiele Toyot w czasie, gdy Toyota miała z Castrolem podpisaną umowę.

To jest właśnie potęga castrola - ma umowę z vw ag i fordem (przynajmniej o tych wiem), więc ludziska myślą, że bardziej się wygodzić silnikowi nie da. A przecież castrol nie został wybrany dlatego, że zaoferował najlepszy olej.

wkg
05-04-2018, 10:14
Ja zmieniam olej co 12tkm, przez ten okres poziom na bagnecie jest cały czas taki sam.

To akurat nie ma związku z jakością oleju tylko z jakością silnika ; )
U mnie w Nissanie po Castrolu silnik pokrył sie cały w środku beżowym nalotem - korozja od zawartości wody. Olej zaczął brać po jakiś 160 tkm !! - to dla benzynowego silnika Nissana 1.6 właściwie dopiero dotarcie. Cóż - za błędy się płaci : /

PS: Ja zmieniam co 17-20 tkm i po 262tkm silnik jest jak nowy (Motul Specific Ford). Ale to też o niczym nie świadczy ... na inych olejach syntetycznych a nawet półsyntetycznych byłoby prawdopodobnie tak samo ...

Kowalik1987
16-04-2018, 15:07
Witam wszystkich forumowiczów. Od piątku stałem się posiadaczem mondeo mk4 2.5 benzyna-LPG. Przebieg 150tys że Szwecji.

Pytanie dotyczy jaki olej zalać żeby wszystko ładnie chulalo zastanawiam się nad modułem lub millers na pewno 5w-30 tylko jaki rodzaj bo tego też jest trochę jakieś ekoline 300v. I jest dylemat. Przesiadek się z Fiesty to mam małe doświadczenie z takimi silnikami jak go dobrze użytkować. I kiedy rozrząd byłem w salonie Forda na przed zakupowe diagnostykę i mówili że około 200tys wymienić.i czeka mnie wymiana klocków jakie wsadzić? Jakie macie rady żeby nie spier..... Takiej fajnej maszyny bo jestem super zadowolony i chce żeby mi służył jak najdłużej. Z góry dziękuję za rady.

dlugi91
16-04-2018, 19:19
zastanawiam się nad modułem lub millers na pewno 5w-30 tylko jaki rodzaj

Co do oleju to każdy ma inne doświadczenia przez co poleca co innego, nie mniej jednak z tego co zauważyłem najczęściej polecane są Millers, Modul, Liqui Moly. Sam mam 2 raz nalanego Casrtol'a, ale nie jestem zadowolony dlatego przy następnej wymianie zmienię na Millers EE Longdrive ECO 5w30.

kiedy rozrząd byłem w salonie Forda na przed zakupowe diagnostykę i mówili że około 200tys wymienić

Dokładnie na tyle jest instrukcja serwisowa, ja wymieniłem rozrząd przy ~155k km.

Jakie macie rady żeby nie spier..... Takiej fajnej maszyny

Tu wq mnie rada jest uniwersalna dla każdego samochodu: dbać, wymieniać wszystko na czas i nie oszczędzać przesadnie na najtańszych częściach.

wkg
17-04-2018, 09:37
Jesteś pewien przebiegu ?

janas14
17-04-2018, 10:11
Ja miałem lane w DE motula 8100 eco-energy , w poprzednim mk4 zalewałem 913 d i LIQUI MOLY 3853 wszystko do forda tylko ja mam Bp+lpg a to troszkę inna bajka .

dlugi91
17-04-2018, 21:28
Ja miałem lane w DE motula 8100 eco-energy , w poprzednim mk4 zalewałem 913 d i LIQUI MOLY 3853 wszystko do forda tylko ja mam Bp+lpg a to troszkę inna bajka .Tak z ciekawości, dlaczego Pb+LPG to trochę inna bajka? O coś konkretnego co chodzi?

Sam mam LPG i dla mnie nie ważne na jakiś paliwo jeżdżę, trzeba lać olej wg zaleceń producenta i w odpowiednim czasie tego zmieniać.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

janas14
18-04-2018, 09:30
Diesle maja dpf i tam inny olej trzeba porównywałem sie do diesla.

weuek
18-04-2018, 09:34
Według normy forda nie potrzeba innego oleju do diesli w fordach. No i nie każdy diesel ma dpf.

dlugi91
18-04-2018, 09:44
Zgadzam się z weuek w instrukcji obsługi Mk4 jest jedna specyfikacja oleju do wszystkich silników, także nieważne na jakie paliwo jeździsz.

Wysłane z niewybuchającego Szajsunga

dlugi91
14-06-2018, 08:50
Mam pytanie z innej beczki co do olejów, macie sprawdzone miejsce gdzie można kupić olej Millers lub Motul w Internecie? Czytałem że nieraz można naciąć się na jakąś podróbke dlatego pytam.

Wysłane z niewybuchającego Szajsunga

FrogsterPL
15-06-2018, 23:56
Akurat wczoraj rozmawiałem na temat Motula z kolegą, polecał sklep Pro-Choice ze Szczecina (http://pro-choice.pl/). Ja kupiłem niedawno Motula z innego sklepu (postaram się jutro sprawdzić skąd to było), ale wygląda na oryginał. ;)

Hansolo
16-06-2018, 19:21
Akurat wczoraj rozmawiałem na temat Motula z kolegą, polecał sklep Pro-Choice ze Szczecina (http://pro-choice.pl/). Ja kupiłem niedawno Motula z innego sklepu (postaram się jutro sprawdzić skąd to było), ale wygląda na oryginał. ;)

U Marcina z Pro Choice biorę Motula od 10 lat, zawsze szybko , profesjonalnie. Choć teraz zamówiłem w Ucando bo cena 30 zł niższa za Eco Clean 0w30 a potrzeba mi 6,1 litra i kupiłem 2x 5 L .

FrogsterPL
16-06-2018, 22:08
Ja zamówiłem swojego Motula Specific 913D z FiltryToTu.pl. Z tego co patrzyłem po opiniach, to raczej też pewny sklep. :)

koval1980
16-06-2018, 22:23
Lucart albo Zmienolej , obecnie od tego ostatniego teraz biorę Valvo, ale wcześniej Motula od tego pierwszego.

deltoro
12-10-2018, 20:34
Silnik dw10c 163KM 2013r.
Czy lać Motul Specific 913D 5W-30? 5litrów wystarczy?

Hansolo
12-10-2018, 21:31
Czy lać Motul Specific 913D 5W-30? 5litrów wystarczy?

Wlej lepiej Motul 8100 ECO-clean C2 5W30 specyfikacja PSA B712290. Czy wystarczy nie wiem, do przedlifta wystarczało.

piotrekem
24-01-2019, 18:51
Czy ktoś spotkał się z olejem Motul 8100 Eco-Clean + C1 5W30 5L ?
Według specyfikacji spełnia normy Fordowskie i nadaje się do silników z DPF bo wyprodukowany jest w technologi lowSAPS.

Klasa jakości:

ACEA C1/A5/B5

Specyfikacje:

FORD WSS M2C 934 B

radekrogo
24-01-2019, 19:22
Wlej lepiej Motul 8100 ECO-clean C2 5W30 specyfikacja PSA B712290. Czy wystarczy nie wiem, do przedlifta wystarczało.

Ja tez sugeruje się norma od PSA. 5l w po lifcie wystarcza.

Woytas
24-01-2019, 21:44
U Marcina z Pro Choice biorę Motula od 10 lat, zawsze szybko , profesjonalnie. Choć teraz zamówiłem w Ucando bo cena 30 zł niższa za Eco Clean 0w30 a potrzeba mi 6,1 litra i kupiłem 2x 5 L .

ale to drugie 5 litrów wziąłeś na kolejne 5 wymian czy na dolewki na następne 300 tyś km :)

Hansolo
24-01-2019, 21:48
Jak pomyślisz to wykombinujesz dlaczego ;)

mariotd
25-01-2019, 11:06
A ja mam zapytanie o Motula do mojego MK4 1.6 120km.

Na ostatniej wymianie (moja pierwsza w tym samochodzie) zalałem Motul 8100 ECO-NERGY 5W30, w opisie ma informację o "Dopuszczenia producentów : FORD WSS M2C 913D". Poniżej pozostałe info od producenta:

Zastosowanie: Olej silnikowy
Typ Silnika: 4-suwowy
Jakość: 100% Syntetyczny
Zakres Produktów: Samochody osobowe
Lepkość: 5W30
ACEA Standardy: ACEA A5/B5
API Standardy: API SL/CF

Obecnie widzę, że z tym olejem jest dosyć "krucho" w dystrybucji (choć mam miejsce, gdzie mogę go kupić), zastanawiam się, czy może inny Motul mógłby być równie dobry do silnika w moim MK4? Do wyboru jest tego mnóstwo, na stronie Motula w wyszukiwarce oleju do stosownej wersji pojazdu pokazało mi jeszcze do wyboru:

Motul SPECIFIC 913C 5W30
Ford, Land Rover, Jaguar i Volvo - W pełni syntetyczny olej silnikowy do silników benzynowych i Diesel, w których producenci (Ford, Land Rover, Jaguar i Volvo) wymagają stosowania olejów o niskiej lepkości wysokotemperaturowej HTHS.
Klasa jakości ACEA A5/B5
Specyfikacje: FORD WSS M2C 913C kompatybilny ze specyfikacją FORD WSS M2C 913A i 913B

Motul SPECIFIC 913D 5W30
FORD - W 100% syntetyczny paliwooszczędny olej silnikowy specjalnie opracowany do silników Diesla oraz do niektórych silników benzynowych grupy Ford (sprawdź zalecenia w karcie technicznej produktu). Spełnia oficjalne wymagania specyfikacji FORD WSS M2C 913 D i jest kompatybilny z poprzednimi wymaganiami FORD WSS M2C 913 A, 913 B, oraz 913 C.
Zastosowanie: Olej silnikowy
Typ Silnika: 4-suwowy
Jakość: 100% Syntetyczny
Zakres Produktów: Samochody osobowe
Lepkość: 5W30
ACEA Standardy: ACEA A5/B5

Ewentualnie może polecicie jakiś inny olej? :one:

Bump:

Hansolo
25-01-2019, 12:30
Obecnie widzę, że z tym olejem jest dosyć "krucho"

W ProChoice u Marcina od ręki.Na stronie nie wszystko co mają w ofercie.

mariotd
25-01-2019, 13:20

Zawsze staram się kupować na miejscu w moim mieście - z ręki do ręki :) W jednym sklepie już nie mają baniaka 5L, w drugim jest o 10 zł drożej, niż jak kupowałem... Ale zastanawiam się nad tym Specific 913D, a na dodatek w lokalnym sklepie jest w bardzo dobrej cenie...

Teoretycznie 913D leją wszyscy do diesla z DPF, ale teoretycznie olej ten posiada wszystkie normy, które są zalecane do Forda w benzynie.

EDIT: To jeszcze takie porównanie specyfikacji:
Motul 8100 ECO-NERGY 5W30
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=101146&stc=1&d=1548423274

Motul SPECIFIC 913D 5W30
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=101147&stc=1&d=1548423274

Bump: Czy to oznacza, że 913D ma większą gęstość (w temp. 20st), większą lepkość i w niższej temperaturze będzie mieć bardziej płynną konsystencję - ergo będzie lepszy start na zimnym silniku w mroźne dni? Jedyne co mnie martwi to większa (choć marginalna) wartość popiołów siarczanowych... Teoretycznie na papierze to który olej jest "lepszy"?

koszka
25-01-2019, 14:21
ja jeżdże na specific 913 d i jestem zadowolony . i tak już od jakichs 40 tys km

radekrogo
25-01-2019, 17:01
Parametry maja praktycznie identyczne, wiec brać tańszy.

renton26
25-01-2019, 17:07
Ja właśnie wczoraj zalałem moje Mk4 Motulem Eco-nergy 8100 5w30.
Bańka 5 litrów poniżej 200 pln.
Na bagnecie równo połowa miarki (filtr oleju też był wymieniany).
Napewno cichszy start po porannym uruchomieniu w porównaniu do starego oleju.
Pojeździmy, zobaczymy.

mariotd
25-01-2019, 18:56
Ja właśnie wczoraj zalałem moje Mk4 Motulem Eco-nergy 8100 5w30.
Bańka 5 litrów poniżej 200 pln.
Na bagnecie równo połowa miarki (filtr oleju też był wymieniany).
Napewno cichszy start po porannym uruchomieniu w porównaniu do starego oleju.
Pojeździmy, zobaczymy.

A jaki miałeś wcześniej zalany olej?

Bump: ja jeżdże na specific 913 d i jestem zadowolony . i tak już od jakichs 40 tys km

To dobra wiadomość :) Zawsze parę groszy w kieszeni, a olej nada dobry.

renton26
25-01-2019, 20:25
Napisał mariotd
A jaki miałeś wcześniej zalany olej?

Jakiś Liqui Moly. Ale miał już nalatane 20 tyś.

jendrekmak
24-04-2019, 07:38
Dla 2.0 tdci od PSA, przyjemny start i cicha praca jest na Millers C2 5w30 LongLife. W porównaniu z Motulem ECO... 8100 5w30, na którym wcześniej jeździłem silnik jest dużo cichszy.

remlen
24-04-2019, 09:57
W 1.8 tdci tez zmienilem na Millersa i jest ciszej

kepas
07-08-2019, 06:37
Witam. 1.6 125km benzyna czy Motul 5w30 będzie odpowiednim wyborem? Pozdrawiam

kot_79
07-08-2019, 07:53
proponuje poczytać o Motulu:

https://autokult.pl/34250,to-nie-jest-podrobka-oleju-motul-tylko-czy-faktycznie-jest-syntetyczny

koszka
07-08-2019, 10:23
proponuje poczytać o Motulu:

https://autokult.pl/34250,to-nie-jest-podrobka-oleju-motul-tylko-czy-faktycznie-jest-syntetyczny

Nic tam ciekawego nie przeczytalem.

kepas
07-08-2019, 10:30
Nic tam ciekawego nie przeczytalem.

To samo miałem napisać 😀

jaksen
07-08-2019, 10:44

to jakiś kolejny "zaprzyjaźniony" (sprawdzony, pewny) sklep, którego reprezentant jest u nas użytkownikiem? Do tej pory kupowałem głównie u kolegi expressparts i filtrytotu.

Hansolo
07-08-2019, 11:10
Nie jest zaprzyjaźniony.Znam i kupuję o 10 lat. Jeszcze z czasów VW.forum.

kot_79
09-08-2019, 13:16
To samo miałem napisać ��

Dziwne... w artykule jasno jest napisane, że Motul, zresztą podobnie jak Castrol, w Polsce opisany jako 100% syntetyczny, do końca syntetyczny nie jest (ten sam olej w Niemczech nie jest określany jako w pełni syntetyczny). Ja na motulu się zawiodłem :-(
=================================
""Synthetic Technology" to często określenie stosowane w olejach hydrosyntetycznych, które jedynie naśladują oleje syntetyczne i mają bardzo zbliżone właściwości, ale nimi nie są.

Oznacza to więc, że najprawdopodobniej produkt z napisem "100% Synthetic" w Polsce to nie jest prawdziwy syntetyk, dlatego podobnego oznaczenia nie stosuje się w Niemczech, gdzie klient nie może być tak wprowadzony w błąd. Piszę o prawdopodobieństwie, bo nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie na ten temat od przedstawiciela marki. Po jego zadaniu kontakt się urwał.
=================================

Skoro tak to po co przepłacać za motula jak można mieć olej takiej samej kategorii np. Ford Formula F (castrol hydrosynentyczny) za połowę ceny?

Hansolo
09-08-2019, 13:43
Skoro tak to po co przepłacać za motula jak można mieć olej takiej samej kategorii np. Ford Formula F (castrol hydrosynentyczny) za połowę ceny?

Tak samo jak można jeść chleb z mrożonek marketowych, jak i z rodzinnej piekarni. Jeden i drugi d...py nie rozerwie, a zalety tego drugiego być może wyjdą po latach.

Wybór należy do każdego z nas.

kot_79
09-08-2019, 13:46
Tak samo jak można jeść chleb z mrożonek marketowych, jak i z rodzinnej piekarni. Jeden i drugi d...py nie rozerwie, a zalety tego drugiego być może wyjdą po latach.

Wybór należy do każdego z nas.

Jasne, niech każdy sam decyduje ale świadomie, a nie wprowadzony etykietą w błąd, ja nie lubię być okłamywany ;-)

PS.W markecie jest kartka, że pieczywo z głębokiego mrożenia i nikt nie udaje że to z rodzinnej piekarni :-)

Hansolo
09-08-2019, 14:03
Zasadnicze pytanie dlaczego Motul, Millers są dużo droższe od tych powiedzmy marketowców ? Reklama ? Jakoś jej nie widać . Sponsoring ? W sportach motorowych, ale niszowych. Marże ? Tego nie wiem i wiedzieć nie będę.
W zasadzie to i na stacji Orlenu można coś znaleźć w specyfikacji, dodatkowo punkty na hot-doga zdobyć , a zapłacić mniej niż za marketowca.

Z drugiej w temacie jest konkretne pytanie , sugerujące wybór producenta , a odnoszące się do konkretnego produktu z jego " stajni" . Dysputy co lepsze , nie mają żadnego sensu, bo nikt nie ma dwóch identycznych samochodów eksploatowanych w identycznych warunkach, przez tego samego kierowcę itp , aby można było zrobić badania silnika i wysuwać wnioski.
To niemożliwe .

kot_79
09-08-2019, 14:36
Zasadnicze pytanie dlaczego Motul, Millers są dużo droższe od tych powiedzmy marketowców ? Reklama ? Jakoś jej nie widać . Sponsoring ? W sportach motorowych, ale niszowych. Marże ? Tego nie wiem i wiedzieć nie będę.
W zasadzie to i na stacji Orlenu można coś znaleźć w specyfikacji, dodatkowo punkty na hot-doga zdobyć , a zapłacić mniej niż za marketowca.

Z drugiej w temacie jest konkretne pytanie , sugerujące wybór producenta , a odnoszące się do konkretnego produktu z jego " stajni" . Dysputy co lepsze , nie mają żadnego sensu, bo nikt nie ma dwóch identycznych samochodów eksploatowanych w identycznych warunkach, przez tego samego kierowcę itp , aby można było zrobić badania silnika i wysuwać wnioski.
To niemożliwe .

Nie gadaj, Motul bardzo się reklamuje w motorsporcie, poza tym każdy znany mi motocyklista leje motula ;-) ale to nie uprawnia w żaden sposób do pisania nieprawdy na etykietach... ja się czuje oszukany.

Hansolo
09-08-2019, 14:42
ja się czuje oszukany.
Do sądu z nimi :D Dodatkowo oszukują motocyklistów gnojki.

kot_79
09-08-2019, 15:09
:-D aż tak to nie, ale kupić już nie kupię.