Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2015- ] Bezkorkowy wlew paliwa

Ringostar
12-02-2018, 19:38
Witam
Co sądzicie o bezkorkowym wlewie paliwa ? Czy paliwo nie będzie parować ? i czy woda nie będzie się dostawać do zbiornika np. przy myciu auta ?

Juzek
12-02-2018, 19:42
Nie będzie parować.
Nic się nie dostanie - jest tak specjalna uszczelka

Wysłane z Szajsunga MkIV

juri2069
12-02-2018, 19:52
Od 10 lat jakoś to funkcjonuje , myślę że gdyby paliwo " znikało " to coś by z tym zrobili . Super sprawa

Ringostar
13-02-2018, 16:04
A przy zamkniętym samochodzie klapka wlewu się otwiera i można albo paliwo spuścić lub coś dosypać do zbiornika czyli nie do końca dobre rozwiązanie . A można jakiś zamykany korek dokupić ?

juri2069
13-02-2018, 16:31
No ale twój 1 post , a drugi to 2 zupełnie inne sprawy :)

To że klapka wlewu się nie zamyka to nie wina bezkorkowego wlewu tylko oszczędność na samochodzie.
W innych fordach forumowicze dokładali centralny do klapki od wlewu , ale czy na gwarancji możesz to nie wiem :)

A co do mycia auta to instrukcja obsługi sie kłania.
Przynajmniej w instrukcji od mondeo pisalo i w instrukcji od focusa pisze

krzys1968
13-02-2018, 17:25
A można jakiś zamykany korek dokupić ?

Poszukaj na aliiexpres widzalem tam dedykowane do focusa na kluczyk

Stasiu47
13-02-2018, 17:25
Odkąd do benzyny dodawany jest alkohol etylowy (silnie higroskopijny) nie ma problemu z wodą w paliwie. To oczywiście żart bo przy zamkniętej klapce nic się do zbiornika nie dostanie. Problem pozostaje gdy ktoś będzie chciał np. dosypać coś do zbiornika.

madamsz
13-02-2018, 19:19
Musiałby mieć niezłą nerwę na Ciebie, żeby coś dolać albo dosypać no i musi mieć odpowiedni lejek bo byle czym tej klapki nie otworzy. Do diesla inna niż do benzyny.

boncio
16-02-2018, 12:45
Da się bez tego lejka ;)

Stasiu47
17-02-2018, 12:13
musi mieć odpowiedni lejek
Wystarczy rurka, np. z plastikowego kanistra z zakładaną na wylew końcówką bez problemu wleje się paliwo do zbiornika.

weuek
17-02-2018, 17:24
I ta rurka inteligentnie zmieni swoją średnicę obsługując i benzynę i diesla, prawda?

Stasiu47
18-02-2018, 10:25
Przed wprowadzeniem do sprzedaży benzyny bezołowiowej wszystkie (benzyna i ON) wylewki miały tę samą średnicę. Dla uniknięcia pomyłek i wlania etyliny, a przez to zniszczenia katalizatora dla bezołowiówki zastosowano mniejszą średnicę. Jeżeli kanister ma wylewkę o średnicy jak do bezołowiówki "obsłuży" także diesla.

weuek
18-02-2018, 13:36
Jeżeli kanister ma wylewkę o średnicy jak do bezołowiówki "obsłuży" także diesla.

Czyli się rozszerzy?

oberro
17-10-2019, 08:43
To mój pierwszy post na forum, więc na początek witam wszystkich Forumowiczów.
Odkopuję temat, bo od jakiegoś czasu pojawił się problem w moim C-MAX-ie s systemem Easy Fuel. W bagażniku pojawia się olej napędowy i to wcale nie w małych ilościach. Pojawia się od strony nadkola przy wlewie paliwa, ale dokładnie nie wiem skąd. Serwis nie wskazał konkretnej przyczyny, jedynie nieśmiało zasugerował wymianę wlewu wraz rurą aż do zbiornika. Ostatnio przy tankowaniu miałem problem z cofającym się paliwem i odbijaniem pistoletu. Zauważyłem też, że podczas cofania się paliwa albo przy wyjmowaniu pistoletu paliwo wylewa się spod tego elementu z klapką Easy Fuel. Z tego co widzę, to ta guma, która jest wewnątrz wlewu paliwa nie przylega dokładnie do rury. Nie wiem czy może to powodować że wychlapujące paliwo wpływa pod tę gumę i jakoś po rurze ścieka do bagażnika? Ktoś miał taki problem? A może trzeba sprawdzić coś innego niż wlew.