Zobacz pełną wersję : Nowy Focus 2018 - wyciek zdjęć przed premierą
https://www.carscoops.com/wp-content/uploads/2018/02/2019-Ford-Focus-Leak-.jpg
Wyciekło zdjęcie nowego Focusa 2018 bez kamuflażu. Z opisu jest to wersja ST-line na 18"
To już było. Powieliłeś temat.
kumpel Fordzika 16-02-2018, 11:32 Chyba ładny, ale chyba podobny zupełnie do niczego :(
MK 1 to było ładne, charakterne auto, a teraz wszystkie takie same produkują.
marcin'ek 16-02-2018, 12:13 Gdzie tam wycieklo, to celowe podsycanie ciekawosci przez Forda [emoji4]
Ale faktycznie jak kumpel napisal, mk1 to bylo cos, nawet mk2 FL wygladal swietnie (jak dla mnie), mk3 niezly ale bez rewelacji, natomiast mk4... hmm - gdzies te ksztalty juz byly.
Zobaczymy jak oficjalnie go pokaza i wiecej zdjec z kazdej strony, a najlepiej jak trafi na salony wtedy zobaczymy co to warte [emoji6]
Swoja droga nowy Ceed tez srednio na jeza [emoji848]
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180216/6205ec3d76234783389e28222b0cfc5f.jpg
kumpel Fordzika 17-02-2018, 13:28 Zadziwiające w stylistyce jak długo już którąś generacje różnych kompaktów trzymają się te na ostro wyprofilowane ranty na nadkolami. Wydawało się, że to zaginie i auta do obłości wrócą, a tu proszę trwały trend.
AnonimowyAlkoholik 17-02-2018, 14:40 Przód Kia dążący do Astona, tył Tipo albo inna Astra :D
kumpel Fordzika 17-02-2018, 16:06 :) :)
slawek-kali 17-02-2018, 16:12 Szkoda ze to nie forum KIA..
Nowy Focus z przodu jak bylo tyl bardziej agresywny a"la BMW1
marcin'ek 17-02-2018, 21:14 Szkoda ze to nie forum KIA..
Oj jedno zdjecie, tak dla porownania [emoji6]
Nowy Focus z przodu jak bylo tyl bardziej agresywny a"la BMW1
Chyba nie jak bylo, przod mozna by rzec jest kopia nowej Fiesty [emoji848]
kumpel Fordzika 17-02-2018, 22:14 Sprzedawca w salonie Forda tłumaczył mi kiedyś, że Focus ma taki styl, że się nie wyróżniać wśród innych aut, że to tak na plus działa :) Kto gościa szkolił i gdzie :D
Bump:
Chyba nie jak bylo, przod mozna by rzec jest kopia nowej Fiesty [emoji848]
To dobry prognostyk dla całej gamy samochodów. Przody od Focusa MK 3 po lifcie są świetne.
marcin'ek 18-02-2018, 00:14 Bump:
To dobry prognostyk dla całej gamy samochodów. Przody od Focusa MK 3 po lifcie są świetne.
Ja tego nie neguje, mnie sie tam podoba [emoji4]
Pożyjemy, zobaczymy, o ile wygląd zewnętrzny mi nie przeszkadza, tak mnie bardziej interesuje co będzie w środku bo ja swojego z zewnątrz widzę rzadziej niż od wewnątrz :)
kumpel Fordzika 20-02-2018, 09:22 W środku powinno być drożej, bogaciej :)
Ogółem jest dobrze, ale jakbym już to gdzieś widział lata temu:
https://www.telegraph.co.uk/content/dam/motoring2/2015/12/05/Alfa-Romeo-Giulietta-side-xlarge_trans_NvBQzQNjv4BqrWYeUU_H0zBKyvljOo6zlkYMa pKPjdhyLnv9ax6_too.jpg
Chyba bardziej leży mi nowa Fiesta, ale z ostatecznym werdyktem wstrzymam się jak nowa foka pojawi się w lokalnym fokarium. Dużo jest aut, które na żywo robią zupełnie inne wrażenie, niż na zdjęciach.
kumpel Fordzika 10-03-2018, 08:22 W sumie ładny jak prawie każdy Ford i tylko tyle.
Raczej: jak prawie każdy Ford ;)
Przypominam takie tuzy jak pierwszy Ka, aktualny Ka+, EcoSport czy Grand C-Max. Nie piszę, że nie mają żadnych walorów.
Biorąc pod uwagę zdjęcie które podrzucił Mik3 to ja jestem na nie :P
kumpel Fordzika 10-03-2018, 16:23 Najfajniejszy Ford i przełom to był Fokus MK1, a jeszcze wcześniej Sierra. To były samochody z tym czymś czego inne nie miały. Dzisiaj wszystkie takie same ładne :)
Komu to się podoba - bardzo agresywna sylwetka....
https://www.youtube.com/watch?v=dVrD4UiVUJs
marcin'ek 10-03-2018, 21:15 Ogółem jest dobrze, ale jakbym już to gdzieś widział lata temu...
Znowu nie takie lata temu, taka sobie wloszka [emoji4]
Ponizej z innej strony, chyba ze ja nie w temacie [emoji848]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180310/51477ebdf6d803ef87c08249060fa1e9.jpg
No Julka ma już 8 lat, to emerytka jak na kompakta. Linia boczna nowego Focusa nieco ją przypomina - rysunek okien, przetłoczenie na błotnikach, tylne lampy, chociaż Ford jest mniej obły i bardziej "ponacinany". Dobrze, że wzorują się na udanych projektach, ale ja bym chciał objawienia na miarę pierwszego Focusa czy Civica Ufo :-)
Ta włoszka jest jednak nie do pomylenia z innym autem, a kolejny focus to konglomerat pojazdów już jeżdżących po drogach.
Ciekawe czy nadal projektują praktykanci...
kumpel Fordzika 10-03-2018, 22:45 Ciekawe czy nadal projektują praktykanci... Zapewne tak, bo dobremu biuru projektowemu trzeba dobrze zapłacić niestety. Trochę Astry lV tu widać też :(
marcin'ek 14-03-2018, 20:39 Wszyscy nazekaja ze teraz auta podobne do siebie (pomijam takie kwestie jak podobienstwo np. nowego i30 i golfa), ale producenci daza do jak najmniejszego Cx wiec auta sa podobne i owszem jest to nudne. Ale za xx lat jesli auta beda podobne do niektorych obecnych konceptow, czyli mialy mozliwie minimalny Cx (zblizone wygladem do kropli wody), to juz pewnie wogole nie bedzie mozna rozpoznac marki [emoji52]
kumpel Fordzika 14-03-2018, 21:39 No zobacz Ford Sierra miał jeden z najniższych CX i dało się zrobić ciekawy intrygujący stylistycznie samochód i to jeszcze z tylnym napędem jak prawdziwy samochód.
Ktoś wie od kiedy te nowe focusy będą w sprzedaży?
marcin'ek 23-03-2018, 09:08 Zapewne od sierpnia lub wrzesnia, jak mondeo i fiesta. Chyba ze bedzie poslizg.
Ktoś wie od kiedy te nowe focusy będą w sprzedaży?
W niemieckiej prasie na necie czytałem, że nowy Focus będzie w sprzedaży prawdopodobnie dopiero późną jesienią lub na początku przyszłego roku. Więc trzeba jeszcze poczekać.
Wcześniej chodziły sygnały że w kwietniu, ale jeśli jesień to nie ma sensu czekać :(
elucidate 23-03-2018, 10:45 Mam nadzieję że nowy Focus będzie miał w końcu LEDy nie tylko do jazdy dziennej...
Przepis na sukces dla nowego Focusa?
* Dynamiczne LEDy w przystępnej cenie.
* Możliwość wybrania napędu 4x4 na wzór RSa? (może nie tak samo mocne 4x4 ale na wzór?)
* Rozpoznawanie znaków w standardzie.
* Dynamiczne zawieszenie (autostrada vs ciasne zakręty).
* Ulepszona kolumna centralna z większą ilością użytecznych schowków (np. półka w kolumnie centralnej za panelem klimy). Jeśli tylko powiększą to co zrobili w nowej Fieście, to nie wiem czy to będzie "plus".
* Automatycznie otwierana klapa bagażnika choćby jako opcja (przez machanie nogą itp itd).
* Zamykanie klapy automatyczne, a nie rączki do ręcznego zamykania (które są wygodne, ale przydałoby się pomarzyć że dostalibyśmy coś z wyższego segmentu)
* Nawiewy na tylną kanapę, gdyby była trzecia strefa klimatyzacji to już byłby dla mnie tzw. no-brainer żeby sprzedać swojego i brać nowego
* Może w końcu usunęli by patyka pokrywy silnika a wstawili siłowniki (sam dołożyłem, wygoda nieziemska).
* Pamięć foteli, nawet choćby kierowcy - no kurcze chciałbym. Ja jak mam jechać do mechanika to się mniej denerwuje tym ile zapłacę niż faktem że potem muszę 2 dni jeździć i przesuwać siedzenie i lusterka po 0.5mm żeby było "idealnie".
* W ramach bezpieczeństwa, byłoby rewelacją gdyby na pilocie keyfree dorzucili przełącznik do wyłączania bezprzewodowej komunikacji pilota
* Oczywiście fajnie by było, gdyby nie było bubli jak MK3 i MK3FL (słaby klej uszczelek drzwi, za mało podsufitki w bagażniku, cieknący dach na złączeniu blach, trzeszcząca deska rozdzielcza wpadająca w rezonansowy pogłos, stuki z tylnej kanapy (zaczepy siedzeń czy coś takiego)).
* Wentylowane siedzenia byłyby fajnym dodatkiem jeśli można by było dokupić
Coś jeszcze żeby był idealny Focus?
Nie mówię, że mają być zaraz w standardzie 19" felgi czy 280KM z silnika 1.0
edmun masz wymagania jak dla segmentu wyżej niestety ;) dla Focusa to raczej nierealne.
Dla mnie wystarczyłby brak bubli. Chociaż mi to właściwie wisi, bo już forda nie zamierzam. :-)
e tam wymagania.
Mówię tylko jak by było idealnie choć tak - niektóre rzeczy są z segmentów wyżej :P
Z drugiej strony spójrzmy jak się dzieje na rynku (co jest przecież dyskusja w wątku o Mondeo i konkurencyjnych autach).
Coraz mniejsze auta stają się coraz większe i mają coraz więcej systemów/dodatków zarezerwowanych właśnie dla "+ segment wyżej".
Jest to dosyć naturalne i dzieje się przecież tak od zawsze, że wraz z biegiem czasu, to co kiedyś było tylko w wyższych segmentach, pojawia się w niższych i tak patrząc na nowego Focusa, no powiem tak - myślę że oczekiwania (choćby moje) są duże.
Głównie patrzę przez pryzmat, że widzę przepaść pomiędzy MK2FL a MK3 (w końcu jest przeskok generacji) nawet pod względem tego, że MK3 ma już i kolorowy wyświetlacz i automatyczne parkowanie, system rozpoznawania znaków, automatyczne światła drogowe, LEDy do jazdy dziennej, aktywny tempomat, czujnik martwego pola, system utrzymywania auta na pasie na autostradzie, wspomaganie ruszania pod górkę (przytrzymywanie hamulca), system komend głosowych i wiele wiele innych (choćby przecież 1.6 i 1.0 EcoBoost) to patrząc potem na MK3FL, to jest to facelift.
I tak - wiemy przecież skąd przeskok pomiędzy MK2FL a MK3, bo dzieli je 5 lat pomiędzy 2008 rokiem kiedy weszły MK2FL a 2011 kiedy weszły MK3, to wiadomo że świat poszedł do przodu. A już porównując MK3 do MK2 z przed lifta, to już w ogóle niczym epoka technologiczna, stąd nie dziwi że w MK3 pojawiło się tyle bajerów w porównaniu z MK2 czy MK2FL.
Potem mieliśmy MK3FL czyli odświeżone MK3 i doszły takie bajery jak parkowanie prostopadłe czy system informujący/ostrzegający o zbliżającym się pojeździe przy wyjeżdżaniu tyłem z miejsca parkingowego, doszedł Sync3 czy hamowanie awaryjne do wyższej prędkości (50km/h kontra 30km/h w MK3). Ale mówimy o facelifcie, więc odświeżeniu MK3.
I tak tu mówimy o MK4. Następcy MK3 który nie może być po prostu drugim faceliftem MK3 czy faceliftem do MK3facelift. Mówimy o MK4 które nie może być tylko większą Fiestą, bo się po prostu nie sprzeda. Nie może być odświeżonym MK3FL, bo mówimy o aucie z 2018 roku, czyli 7 lat od premiery modelu MK3. Stąd moje oczekiwania wobec tego auta są naprawdę wysokie, bo jeśli po prostu zrobią inny wygląd, a z "dodatków" nie będzie nic znacząco nowego, to niestety nie wróżę temu modelowi sukcesu.
I tak konkurencja oferuje kamery parkowania 360' czy choćby automatyczną jazdę w korku. I jak sam wspomniałeś - są to rzeczy z wyższych segmentów, ale samo odświeżenie modelu MK3 czy MK3FL nie wystarczą Focusowi, żeby się na rynku przebić, bo jak wiele osób wspomniało, na rynku wszystko teraz wygląda podobnie i na koniec jest tylko kwestia wyboru silników, koloru i dodatków i ostatecznej ceny. Prowadzenie "Focusa" jest wciąż moim zdaniem jego największym plusem ale zostanie kwestia, czy to wystarczy, aby wybić się na tyle, żeby (powtarzam się) nie była to większa Fiesta czy odświeżony Focus MK3/MK3FL.
Rozumiem Twoje podejście i też bym chciał więcej... w sumie skoro w Polo już teraz VW montuje wyświetlacz zamiast zegarów analogowych, to może jednak i jest nadzieja dla Focusa ;)
Niemal wszystko z listy edmuna, oprócz:
• elektryczna klapa
• pamięć foteli
jest w Golfie MK7. Większość odkąd się pojawił czyli od 2012, światła full LED od liftingu na początku 2017.
Tylko po skonfigurowaniu takiego Golfa nie wiem czy nie wybrałbym Mondeo Vignale ;)
elucidate 23-03-2018, 21:25 Mi wystarczyłoby to co jest w FL wersji Titatnium plus:
- przednie i tylne lampy full LED,
- podłokietnik z opcja podnoszenia do góry lub w dol, i ciut więcej gąbki,
- zegary jako wyświetlacz,
Reszta opcji dodatkowych musi byc ulepszona lub dodana typu: kamery 360, automatyczne otwieranie bagażnika itp. No i na Boga, czemu maska rozdzielcza jest tak dluuuuuga (inne konkurencyjne modele maja mniejsze)
No i po 20 latach zdejmą spryskiwacze szyby z pokrywy silnika. Bo czasem i ford się czegoś uczy - w mk3 dodali osłony tarcz hamulcowych z przodu, a w mk3 fl w końcu zrezygnowali z plastikowej listwy na klapie bagażnika. Tak rozwiązana klapę miałem w fabii mk1, której premiera była w 1999 r.
Sporo czasu potrzebują, ale w końcu cos tam do nich dotrze. Może ci praktykanci nawet internety czytają i dlatego się czasem natkną na babole opisywane przez użytkowników wyrobów spod loga f.o.r.d.
marcin'ek 24-03-2018, 02:32 Wcześniej chodziły sygnały że w kwietniu, ale jeśli jesień to nie ma sensu czekać :(Gdzies czytalem (w ktoryms z linkow tu na forum albo gazecie), ze wszyscy liczyli ze w Genewie bedzie pokazany nowy Focus, no i Ford powiedzial ze oficjalnie pokaze Focusa w kwietniu. Natomiast sprzedaz w drugiej polowie roku, ja obstawiam ze po wakacjach :-)
marcin'ek 24-03-2018, 02:34 Mam nadzieję że nowy Focus będzie miał w końcu LEDy nie tylko do jazdy dziennej...Powinien miec oswietlenie full led. Zobacz zdjecia zamaskowanych, na jednych fotkach ma reflektory ledowe na innych zwykle odblysniki.
marcin'ek 24-03-2018, 03:03 No i po 20 latach zdejmą spryskiwacze szyby z pokrywy silnika...
Zapewne tak bedzie, i pewnie beda pod pokrywa jak w Fiescie [emoji16]
Tak swoja droga, niewiem czy tylko mi to nie pasuje ale przy wiekszych predkosciach, to plyn zamiast pokrywac cala szybe to leci tuz nad wycieraczki. To zarzut nie tylko do Forda. Mam wrazenie jakby spece od aero calkiem zapominali o spryskiwaczach profilujac maske.
Fakt, zapomniałem o tych dyszach spryskiwaczy na masce. Tak coś wiedziałem że coś mi nie pasowało. A moja lista jak latar wspomniał wcale nie jest wzięta z kosmosu :-) Focus to nie Golf, ale jeśli się nie postara, to nie będzie sukcesu. Więc pytanie, czy Ford pragnie odnieść sukces z Focusem czy też po prostu wypuścić następny model. Kwestia ile dostali kasy i jakie są aspiracje począwszy od góry Forda przez wszystkie działy.
I tak - wiemy przecież skąd przeskok pomiędzy MK2FL a MK3, bo dzieli je 5 lat pomiędzy 2008 rokiem kiedy weszły MK2FL a 2011 kiedy weszły MK3, to wiadomo że świat poszedł do przodu. A już porównując MK3 do MK2 z przed lifta, to już w ogóle niczym epoka technologiczna, stąd nie dziwi że w MK3 pojawiło się tyle bajerów w porównaniu z MK2 czy MK2FL.
I co tam za kosmiczne technologie weszły do MK2 po lifcie, bo jak dla mnie te samochody - pomijając kwestie wizualne - prawie niczym się nie różnią. Do tego coś pokręciłeś z obliczeniami, bo okres między rozpoczęciem produkcji MK2FL (koniec 2007) a MK3 (koniec 2010) wynosi trzy, a nie pięć lat.
Może się machnąłem. O ile pamiętam:
MK2-MK2FL (hybrydy w których było trochę MK2 i MK2FL) - 2007
MK2FL - 2008
MK3 - 2011
Więc nie 5 lat a 4 - ok. Choć w 2011 MK2FL jeszcze był do kupienia.
Dopiero w 2012 nie można było MK2FL (nowego) kupić.
I przeczytaj jeszcze raz posta. Mówię o przeskoku z MK2FL na MK3 czy z MK2 na MK3.
A już porównując MK3 do MK2 z przed lifta, to już w ogóle niczym epoka technologiczna
Nigdzie nie pisałem przeskoku pomiędzy MK2 a MK2FL.
Po kolei co można mieć w MK3 czego nie było w MK2/MK2FL:
silniki EcoBoost
system monitorowania zmiany pasa ruchu
system monitorowania zmęczenia kierowcy
system rozpoznawania znaków
adaptacyjny tempomat
automatyczne światła drogowe
system monitorowania martwego pola
Bluetooth Audio a nie tylko Bluetooth phone
Automatyczne parkowanie
Kamera cofania (choć chyba jest jakiś MK2FL który miał kamerę cofania fabryczną)
LEDy do jazdy dziennej (tylne LEDy występowały np. w RS MK2)
Kolorowe oświetlenie nastrojowe
System wzywania pomocy w przypadku wypadku
Polecenia głosowe w języku polskim
kolorowy wyświetlacz
wspomaganie ruszania pod górkę (przytrzymywanie hamulca)
tak więc patrząc tylko na listę "co doszło" pomiędzy MK2FL a MK3, to chciałbym widzieć równie ciekawą listę między MK3FL a MK4.
Bo jeśli zrobią tylko nowy wygląd i dodadzą dotykowy ekran na osobnym panelu niczym w Fieście, to ja się poczuję rozczarowany ;)
ja czytałem że ma wejść w kwietniu , cena od 17 000 Euro.
Może się machnąłem. O ile pamiętam:
MK2-MK2FL (hybrydy w których było trochę MK2 i MK2FL) - 2007
MK2FL - 2008
MK3 - 2011
Więc nie 5 lat a 4 - ok. Choć w 2011 MK2FL jeszcze był do kupienia.
Dopiero w 2012 nie można było MK2FL (nowego) kupić.
W MK2 z marca 2007 było nowe radio, nowy panel klimatyzacji, czerwone podświetlenie i bodajże termostat - zmiany żadne, ciężko to nazwać hybrydą. Istotne jest kiedy pojazd wchodził do produkcji, a nie sprzedaży - Astrę H też można było kupić do 2014, a Astrę K od 2015, ale to nie znaczy, że po drodze nie było Astry J. MK2FL i MK3 dzieli równo trzy lata i nie ma co czarować.
I przeczytaj jeszcze raz posta. Mówię o przeskoku z MK2FL na MK3 czy z MK2 na MK3.
Nigdzie nie pisałem przeskoku pomiędzy MK2 a MK2FL.
Jak nie pisałeś? W "A już porównując MK3 do MK2 z przed lifta, to już w ogóle niczym epoka technologiczna" sugerujesz, że MK2 przed liftem jest mniej zaawansowany technologicznie od polifta, a prawda jest taka, że oprócz wyglądu brak tam istotnych zmian. Dwójka z 2004 czy z 2011 jest tak samo zacofana względem trójki.
Zapytam więc bo mogę się mylić.
MK2 miał oświetlenie ambientowe które występowało w MK2FL? Czy na zegarach można było wyświetlać obecnie wybrana nazwę stacji radiowej? W MK2 na próżno można bylo szukać skrzyni PowerShift czy choćby opalania z przycisku które debiutowało w MK2FL (przycisk Ford Power).
Stąd też tak a nie inaczej to napisałem co widać bardzo, ale to bardzo jakos Cię wnerwia. Ja kończe ten wątek bo nie widzę sensu tłumaczyć się z czegoś co napisałem i ma wciąż ręce i nogi, a Ty wycinajac konkretnie to jedno zdanie masz jakieś do mnie zażalenia, że MK3 jest technologicznie nowsze od MK2 ale niby nie od MK2FL bo niczym się nie różnią. Albo gdzieś zgubiłeś sens co napisałem, albo ja napisałem coś nie tak. Pozdrawiam.
Jest oficjalna zapowiedź i mały teaser ����.
https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=UJofzc-TlgA&app=desktop
elucidate 03-04-2018, 22:00 Szkoda ze nie ma szans na przekładke świateł z nowego Focusa do Mk3,5.
Światełka trochę podchodzące pod Volvo, tył - ten napis przez całą listwę - no nie wiem :P
No nic. Za tydzień będzie wiadomo coś więcej :)
Oficjalna prezentacja Ford Focus 4. generacji w Europie odbędzie się 10 kwietnia 2018 r. Podczas specjalnego wydarzenia.
W 2018 r. Zaprezentowany zostanie zwykły Focus , a także modele ,Vignale i ST-Line.
Activ pojawi się w listopadzie 2018 roku.
Wersja ST pojawi się później.
Nowe kolory lakieru: Metropolis White, Desert Island Blue, Diffused Silver (Pyrit-Silber, Gris Millenium) i Chrome Blue (Chroma-Blau, Bleu Azur). Kontrastowy kolor będzie dostępny z połączenia dwóch lakierów.
8 nowych systemów wspomagania kierowcy,
FordPass Connect z ładowaniem indukcyjnym,
Bezdotykowy system otwierania bagażnika,
klapa z tyłu tylnego siedzenia dp przeworzenia nart,
wyświetlacz Hud na przedniej szybie (wyświetlane informacje: znaki drogowe, ostrzeżenia, ograniczenia prędkość, aktualna prędkość, informacje z nawigacji, informacje z systemu audio),
przełączane tryby jazdy,
system audio B & O PLAY,
panoramiczny dach,
hamulec ręczny elektryczny,
światła LED, adaptacyjne światła LED, światła LED, światła przeciwmgielne LED z funkcją dodatkowego pokonywania zakrętów.
Silniki.
Benzyna:
- EcoBoost 1.0L. (85 KM, 100 KM, 125 KM)
- EcoBoost 1,5L (150 KM, 175 KM)
Olej napędowy:
- EcoBlue 1,5L. (95 KM, 120 KM)
- EcoBlue 2.0L. (150 KM)
Przekładnie:
- 6-st. MKPP
- 8-st. Automatyczna skrzynia biegów.
Poprawione.
marcin'ek 04-04-2018, 15:44 Tlumaczone z angielskiego na ruski a nastepnie na polski? translatorem [emoji19]
Ale "e/ futro" czyli e-futro - cokolwiek by to niebylo to napewno konkurencja tego niema 🤣
marcin'ek 04-04-2018, 15:54 Światełka trochę podchodzące pod Volvo, tył - ten napis przez całą listwę - no nie wiem :P
No te przednie juz byly w zamaskowanych, i wg mnie pasuja z tylnymi, w przeciwienstwie do Fiesty i Mondeo gdzie przednie ledy nie pasuja z tylnymi.
Ten napis na całą listwę też jak w Volvo ;)
Ale "e/ futro" czyli e-futro - cokolwiek by to niebylo to napewno konkurencja tego niema ��
Pewnie zabezpieczenie lakieru specjalne, bedzie jak futro się regenerować :one:
Ten napis na całą listwę też jak w Volvo ;)
Jak Panamera lub Cayenne :wink:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=34&v=iosdkmur-Dg
- System Ford CoPilot360 ™
- nadwozie: sedan, "kombi" i hatchback
- zupełnie nowe zawieszenie
- początek sprzedaży w Europie i Chinach - w tym roku w Ameryce Północnej - w 2019 r.
Dzisiaj pokażą:
- Focus Vignale, ST-Line, Active i Titanium w Europie
- ST-Line i Titanium - w Chinach.
- 92% zmniejszyło liczbę kombinacji dostępnych urządzeń / dostępnych do wyboru
- Adaptacyjny tempomat z funkcją Stop & Go, system rozpoznawania ograniczeń prędkości i system powrotu do środka pasa
- Adaptacyjny system oświetlenia ulicy. Intuicyjny system wiązki kamery
- Nowa wersja "aktywnego parkingu" - teraz również kontroluje wybór skrzyni biegów, przyspieszenia i hamowania (po naciśnięciu przycisku manewrowanie odbywa się w trybie automatycznym)
- automatyczny asystent objazdu przeszkody.
SYNC 3 z kolorowym ekranem dotykowym 203 mm (8 ") z obsługą Apple CarPlay i Android Auto ™.
- Elektryczna dźwignia hamulca postojowego i dźwignia zmiany biegów
- węższa centralna konsola. Miękkie wstawki w nim na kolana.
- zwiększony rozstaw osi, płaska podłoga.
- zwiększona szerokość w kabinie na poziomie ramion dla pasażerów z tyłu o 61 mm, a siedzeń na kolanach - prawie 51 mm.
- objętość bagażnika zwiększono do 1650l. (ze składaną kanapą tylną)
- Easy Fold Seat - szybkie opuszczenie tyłu kanapy poprzez naciśnięcie jednej dźwigni
- Pokrywa bagażnika (gdy nie jest potrzebna) może być ostrożnie zdjęta i umieszczona pod podłogą.
- Nowe podwozie, nowe zawieszenie. Poprawiona o 20% sztywność skrętna
- wybór trybów jazdy: Normalny, Sport i Eco
W Chinach: EcoBoost 1.0L. i nowy EcoBoost 1,5L.
W Europie: dodatkowo EcoBoost 1,5L. i olej napędowy EcoBlue 2,0L.
Opcjonalny 8-st. automatyczna skrzynia biegów. Systemy w nim:
- Adaptacyjne programowanie zmianowe;
- adaptacyjna kontrola jakości zmian biegów.
Sprzedaż w Europie i Chinach - w tym roku.
W Ameryce Północnej - w drugiej połowie 2019 roku.
Autohold! Ford, nareszcie!
kubaw20055 10-04-2018, 09:51 Myślałem, że będzie ładniejszy, wnętrze bardziej na - względem mk3/3,5 :/
Buu... jakoś tak "za mało" :P
Za dużego hype'a chyba mam na "nowego Focusa" żeby mu wybaczyć że ma "tak mało". Czekam na oficjalne video od Forda oraz jak nic podskoczę do salonu obejrzeć (jak tylko się pojawi). Trochę smutne / brzydkie kolory na video powyżej. Ciekawe czy oficjalny Fordowski materiał pokaże jakieś żywsze kolory.
marcin'ek 10-04-2018, 12:25 No mnie sie tam podoba [emoji1] tylko ciekawi mnie czy reflektory z Vignale i kombi to tez sa full led? bo troche inne niz w ST-line i Active. Pozatym konsola srodkowa (czesc na kokpicie) na zywca wzieta z Fiesty - w sumie nie wyglada zle, tylko to "drewno" w Vignale mi nie podoba sie [emoji52]
...
- zupełnie nowe zawieszenie
...
- Nowe podwozie, nowe zawieszenie. Poprawiona o 20% sztywność skrętna
Niewiem czemu ale powyzszy tekst troche budzi we mnie obawy czy czegos nie spiepszyli [emoji848]
Pozatym konsola srodkowa (czesc na kokpicie) na zywca wzieta z Fiesty
Przepis na sukces dla nowego Focusa?
* Ulepszona kolumna centralna z większą ilością użytecznych schowków (np. półka w kolumnie centralnej za panelem klimy). Jeśli tylko powiększą to co zrobili w nowej Fieście, to nie wiem czy to będzie "plus".
hehe :P wykrakałem :P
https://s31.postimg.org/5glk9tbuf/up39516-_XVMb233bb12_3ca3_11e8_914a_4e549619fc9c_300x200.j pg (https://postimg.org/image/5glk9tbuf/)
https://s31.postimg.org/eodsqiyc7/up39516-_XVMa8b08336_3ca3_11e8_914a_4e549619fc9c_300x200.j pg (https://postimg.org/image/eodsqiyc7/)
https://s31.postimg.org/qq96kmx9z/up39516-_FORDi2018i_FOCUSi_ST_LINEi_STUDIOi27_1.jpg (https://postimg.org/image/qq96kmx9z/)
https://s31.postimg.org/4r2rxf8pz/up39516-_Ford_Focus_2018_Infos_und_Preis_1200x800_dff339c3 1a9af00.jpg (https://postimg.org/image/4r2rxf8pz/)
https://s31.postimg.org/8ng3tg407/up39516-_Ford_Focus_2018_Infos_und_Preis_1200x800_1691b100 f56d676.jpg (https://postimg.org/image/8ng3tg407/)
https://s31.postimg.org/l22vtpqcn/up39516-_Ford_Focus_2018_Infos_und_Preis_1200x800_171d614d 9e93165.jpg (https://postimg.org/image/l22vtpqcn/)
https://s31.postimg.org/dyv0e3d7b/up39516-_Ford_Focus_2018_Infos_und_Preis_1200x800_7c3c4022 861627a.jpg (https://postimg.org/image/dyv0e3d7b/)
https://s31.postimg.org/n6n8uuhpj/up39516-_Ford_Focus_2018_Infos_und_Preis_1200x800_ca72cfe3 124155a.jpg (https://postimg.org/image/n6n8uuhpj/)
https://s31.postimg.org/tkcby24l3/up39516-_Ford_Focus_2018_Infos_und_Preis_1200x800_d15e8f1d acb896d.jpg (https://postimg.org/image/tkcby24l3/)
Ford Focus (2018) Erste Details/Review/Erklärung
https://www.youtube.com/watch?v=UNviybu2dE4
New Ford Focus 2019 revealed – finally better than a VW Golf? | Top 10s
https://www.youtube.com/watch?v=t-kZ9yv-tho
2019 Ford Focus, first presentation
https://www.youtube.com/watch?v=L6MgIBRl9Y4&t=324s
Ustawienie przełącznika zmiany trybów jazdy zaraz obok TCS Off - no brawo :(
W ogóle ten zestaw mi całkowicie nie podchodzi.
Za dużo przycisków w jednym miejscu ułożone w taki sposób, że trzeba się będzie nieźle "wytresować" żeby nie robić błędów.
Wciąż tylko jedno gniazdo USB z przodu, gdzie koszt dodania dodatkowego jest "znikomy".
Obstawiam że drugi w podłokietniku, ale wolałbym żeby z przodu były dwa i zachować tam symetrię, której przez jedno gniazdo brak.
Wiem - teraz to można im "mówić" jak już jest za późno.
Ehh.. się nie nauczą nigdy :P
Kierownica - no cóż, zdecydowanie wolę swoją która ma "skrzydełka" niż po prostu krzyż.
MK3:
https://i.imgur.com/RMB1IWd.png
MK4:
https://i.imgur.com/hOmLawA.png
Ja rozumiem, nowa kierownica ma wyglądać "nowocześniej"
ale jakoś przyzwyczaiłem się do takiego kształtu i uważam, że stara wyglądała lepiej niż nowa co trochę mi podchodzi pod kopię VW:
https://i.imgur.com/8JRZRsS.png
Brak zegarów Digital to niesamowite zaskoczenie.
Zamykanie wlotów powietrza to moim zdaniem niesamowity krok wstecz jeśli chodzi o "powiew" świeżości. Tak samo pokrętło regulacji częstotliwości wycieraczek. Taki "pstryczek" to był "cool" 10 lat temu.
Kombi jako linia to mi nawet z wyglądu zewnętrznego podchodzi, z racji że ja niestety hatchbacka mieć "nie będę", ale środek to jednak (wciąż moim zdaniem) beznadziejne podejście żeby robić większą Fiestę. Ja rozumiem - że są i części pod ręką to i linia "wyglądu" będzie podobna, ale niestety - mój hype i moje oczekiwania były jednak za duże.
A tak po zdjęciach i tym nagraniu ja jestem rozczarowany.
Fajnie że jest HUD, fajnie że jest kilka rzeczy których "brakowało" ale niestety na razie na podstawie tego co jest, ja już psioczę :P
Mi się nie dogodzi :D
I jeszcze jedno - ich nie pogięło z tymi zegarami?
Tak się cofnąć? Przecież one wyglądają jakby ktoś się cofnął o 12 lat wstecz :/
Trochę filmików się już na youtubie sypie:
L6MgIBRl9Y4
Niestety ale widać oszczędności na każdym kroku,auto jest produkowane w Europie i więc koszt produkcji jest dużo większy np niż w Azji.
Z jednej strony dostajemy nowinki techniczne z drugiej jakość materiałów jest coraz gorsza.
Samochód dla mas niestety, jakość porównywalna z nowymi daciami,oby tylko z przyjemności z jazdy nie zrezygnowali.
z drugiej jakość materiałów jest coraz gorsza.
wg filmików powyżej i recenzentów (gdzie trzeba brać pod uwagę że mogą (choć nie muszą) być stronniczy) jakość materiałów jest lepsza niż w poprzednim Focusie.
piotrek305 10-04-2018, 14:35 im droższe auto tym bardziej przepłacasz.. paradoksalnie nowe tipo, duster to sa samochody najbardziej warte swojej ceny..
Petrus489 10-04-2018, 15:37 Mamy prezentację za sobą:
https://autokult.pl/31118,nowy-ford-focus-gotowy-do-walki-technika-dopracowanie-uniwersalnosc
https://www.youtube.com/watch?v=L6MgIBRl9Y4
https://www.youtube.com/watch?v=rBVPBKwxits
https://www.youtube.com/watch?v=t-kZ9yv-tho
https://www.netcarshow.com/ford/2019-focus_wagon/
wg filmików powyżej i recenzentów (gdzie trzeba brać pod uwagę że mogą (choć nie muszą) być stronniczy) jakość materiałów jest lepsza niż w poprzednim Focusie.
Wiadomo, niestety produkcje aut kosztują ,a nikt nie będzie tylko tego robić dla naszej przyjemności.
Coraz bardziej mi się podoba,ciekawe czy będą później cyfrowe zegary?
Potwierdziły się wcześniejsze obawy - w podstawowych wersjach dają belkę z tyłu. To się w Focusie nie godzi!!!
Samo auto wygląda ciekawie, większe, niższe, jeżeli miejsca z tyłu będzie więcej i zrobią coś z bagażnikiem, to Mondeo będzie miało problem :)
3-ka zepsuła trochę wrażenia z 2 FL, 3 FL nie poprawiło ilości miejsca we wnętrzu (zwłaszcza z tyłu). Może wreszcie 4 będzie godnym następcą 2 FL :)
Rozstaw osi jest większy, więc kanapa powinna być przestronniejsza.
Edit: widzę na filmie, że jest kilka centymetrów więcej na nogi z tyłu, ale... po złożeniu siedzeń, długość płaskiej podłogi bagażnika to nadal śmiech na sali. Jest mniej, niż w Mk2 FL, zaledwie 170 cm, podczas gdy mamy compacty z niemal 2 metrami płaskiej podłogi (do przednich siedzeń).
Na plus - czyżby wreszcie pomyśleli o możliwości schowania rolety? :D
kumpel Fordzika 10-04-2018, 15:46 I jeszcze jedno - ich nie pogięło z tymi zegarami? Zegary rzeczywiście dla tradycjonalistów takich jak ja :) niemniej bardzo czytelne i w sumie ciekawy akcent normalności w nowoczesnym świecie.
Przód nowego Focusa auta kozacki.
dodheims. 10-04-2018, 15:52 Co do długości - ma być 2 cm dłuższe, ale od 4,36m czy 4,40m, bo np. ja mam w dokumentach 4,3999m. Czyli zapewne będzie tak samo (albo i krócej). Rozstaw osi większy, ale czy to sprawi, ze nie będzie tak ciasno? Przykładem jest Mazda 3 i 270 cm.
Fajnie wyglada, aby tylko dalej się najlepiej prowadził w klasie.
mastachaz 10-04-2018, 16:07 jaka belke daaja w podstawowym modelu ?
Wiem, że są gusta i guściki, ale jestem trochę zawiedziony wyglądem.. Kojarzy mi się raczej z projektem 3ki FL, na którym została rozlana woda, która wsiąkła i po wyschnięciu kartki ukazał się taki projekt.. :/ ani to sportowe ani eleganckie ani nijakie... Szkoda
Mamy już temat o nowym Focusie
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=276732&page=8
Może mod by scalił i zmienił temat ?
Wiem, że są gusta i guściki, ale jestem trochę zawiedziony wyglądem..
Muszę się zgodzić. Mnie po dziś dzień najbardziej przypada do gustu MK3. Mk3 FL udaje Astona a MK4 nie różni się na pierwszy rzut oka niczym od hyundaia i innych, czyli idealnie wtapia się w tłum w Mordorze. Konformizm to nie jest kierunek, za który polubiłem focusa.
dodheims. 10-04-2018, 16:38 Gril jak z Tipo, doklejony tablet, z boku jak i30. Focus III FL w HB był/jest zdecydowanie ładniejszy (jedyny taki, bo wczesniej II i I trochę brzydka).
yaarofox 10-04-2018, 16:42 środek nie przystoi focusowi ,widocznie jest teraz moda na takie kokpity
mastachaz 10-04-2018, 16:55 jak dla mnie wersja st line calkiem ciekawa reszta odpada , srodek wyglada kiepsko ale na zywo juz zle pewnie nie bedzie - tak bylo z nowa fiesta. kwestia napatrzenia sie az sie spodoba.
mimo wszystko wole narazie swojego mk3.5
Mk3 FL udaje Astona
Dlatego go uwielbiam ^^:619:
Bardzo ułożone, nudne i bezpieczne z punktu widzenia handlowego auto. Niestety szybko zginie w tłumie zwłaszcza wersja kombi. Hatchback wygląda najlepiej, zwłaszcza tył w porównaniu do mk3 przed liftem, gdzie światła są zupełnym nieporozumieniem i auto zwyczajnie wygląda brzydko.
TheDriver 10-04-2018, 19:14 Fajnie, że pojawi się wersja Active. Mam jakaś wersje obniżoną o 10 mm. I przyznaję, że trochę mi prześwitu brakuje gdy jeżdżę po polnych drogach. To chyba coś dla mnie :surprise:
Lukimaster 10-04-2018, 20:40 Mnie się średnio podoba. Nie jest żle ale brakuje mi w nim charakteru, pazura jakiegoś.
No i ciekawe czemu wrócili do zwykłych wycieraczek (tzn.takich jak w Focucie MK 1,2)
No i ciekawe czemu wrócili do zwykłych wycieraczek (tzn.takich jak w Focucie MK 1,2)
Nawet nie wiesz, jak ja nienawidzę tych wycieraczek rozbieżnych. Zeza można dostać. Unikam, jak ognia. Jak pada a muszę samochodem jechać, to wolę wziąć prywatne Mk2 zamiast firmowego Mk3 z tym koszmarem na szybie. Ja rozumiem, że może lepiej zbierają, nie ma "trójkąta śmierci" itp., ale po prostu nie mogę na nie patrzeć...
Co do wyglądu - jest, jaki jest. Jak dla mnie to takie Mk2 - "bezpiecznie nijaki". Floty wezmą, prywatni też się skuszą, dzięki cenie. Ma być równie nijaki, jak golf i przypominać każdego Forda.
Mk1 i Mk3 miały jakiś swój charakter. Mk2 i Mk2 FL są poprawne i nie rzucają się w oczy. Jednym to pasuje, drugim nie. Wychodzi na to, że parzyste wersje Focusa są stonowane i wyważone, zaś nieparzyste mają więcej charakteru, kosztem pomyślunku nad praktycznością ;)
Wygląda na to, że Ford zaczął się wzorować na Subaru. Jest to marka, która ma mistrzowski marketing - gdy zapowiadają nowy model to gwałtownie wzrasta sprzedaż obecnej generacji... Prawdę mówiąc mój Focus gen. 3,5 jest po prostu ładny. Przód mi się cały czas bardzo podoba, na tył za bardzo nie mieli pomysłu, ale daje radę. W środku nie ma szaleństwa, ale dramatu również. W przypadku gen. 4, to środek z tabletem przyklejonym do deski to jakiś dramat... Nie można było tego jakoś wkomponować? Rozumiem, Mercedes itd. - ale jakoś w gen. 3,5 udało się i wyglądało to elegancko. Zegary jak dla mnie takie same jak w 3,5 - to, że nie ma cyfrowych to słabo. Zgrupowanie przycisków na kierownicy uważam na plus - bo np. obsługa tempomatu w moim Focusie, to nieporozumienie. Muszę oderwać palce od uchwytu kierownicy i jeszcze w dodatku tempomat przeskakuje o 1 km/h, a nie o 5, jak jest to w większości samochodów. Może to poprawili... Reszta to drobiazgi, może będzie trochę więcej miejsca... Reflektory w gen. 4,0 to porażka, tył porażka itd. Pewnie na żywo to będzie wyglądać OK. Trzeba poczekać do FL - z moich doświadczeń z marką Ford wynika, że facelifting to jest naprawdę skok do przodu... Ogólnie jestem rozczarowany.
A mnie się podoba. Zwłaszcza te przetłoczenia nad tylnymi kołami w hatchbacku. Bardzo mi się te barki podobają.
ps. Doczytałem na jakimś portalu, że w bazowych odmianach 1.0 EcoBoost i 1.5 EcoBlue będzie belka skrętna... Świat się kończy... Focus miał swoje unikalne geny, które właśnie zostały wykastrowane. To może lepiej kupić TIPO, z tyłu są dość podobne? A cena zapewne niższa...
Mój wolny ssak, który słabo się rozpędza, ale świetnie się prowadzi będzie zapewne zyskiwał na wartości.
To samo pomyślałem. Po octavii, focus musiał sięgnąć dna i dostać zawieszenie tożsame z autem segmentu A. Dla takich niekumatych nabywców lepszą opcją (bo tańszą, a oferującą to samo) jest tipo.
Ale zapewne świetnie wiedzą co robią, bo octavia 150 KM na belce sprzedaje się świetnie (mimo, że w poprzedniej generacji nawet 1.4 80 KM miała wielowahacz). Tipo też (nietolerujący zawieszeniowego dziadostwa mają do wyboru giulię).
Tylko że tył bedzie oferować coś więcej niż skrętna belka,więc pewnie dlatego .
Dostępna jest również lekka konstrukcja tylnego zawieszenia typu twist-beam; udoskonalona, aby zapewnić ten charakter i dynamikę jazdy, której klienci oczekują od Focus. Ulepszona, wykorzystująca tę samą opatentowaną przez Ford technologię sprężynowania wektorowego siły, która wspiera responsywną, angażującą i przyjemną jazdę nową Fiesta ST, konfiguracja belki skrętnej została zaprojektowana w celu uzupełnienia lżejszych 1.0-litrowych EcoBoost i 1.5- litrowe układy EcoBlue. Zaawansowana technologia sprężynowa wykorzystuje siłę wektorowania do tylnego zawieszenia, umożliwiając pokonywanie zakrętów bezpośrednio na sprężynę, co zwiększa sztywność boczną i poprawia stabilność, zwinność i szybkość reakcji, zapewniając jeszcze więcej przyjemności z jazdy.
org.
A lightweight twist-beam rear suspension configuration is also offered; refined to deliver the distinctive character and driving dynamics customers expect from Focus. Enhanced using the same Ford-patented force vectoring spring technology that supports the responsive, engaging and fun-to-drive experience of the all-new Fiesta ST, the twist-beam configuration is designed to complement the lighter 1.0-litre EcoBoost and 1.5-litre EcoBlue powertrains.
The advanced spring technology applies vectoring forces to the rear suspension, enabling cornering forces to travel directly into the spring for increased lateral stiffness, and improving stability, agility and responsiveness for an even more enjoyable driving experience.
Cała lista,jest pokażna.
https://media.ford.com/content/fordmedia/feu/en/news/2018/04/10/ford-unveils-all-new-focus--most-innovative--dynamic-and-excitin.html
Tylko że tył bedzie oferować coś więcej niż skrętna belka,więc pewnie dlatego .
To "coś więcej" to zostało stworzone przez speców nie od mechaniki, tylko wiadomo od czego. Od zawsze wiadomo, że belka jest (znacznie) tańsza niż zawieszenie niezależne. Gdyby tak nie było, to nie opłacałoby się robić różnych wersji na tył.
Czyli benzynowe 1.0 i diesle 1.5 to droższa konkurencja dla tipo, a benzynowe 1.5 i diesle 2.0 dla mazdy 3 czy civica.
Niewiem w czym problem , to że producent będzie oferować tańsze, prostsze komponenty .
W końcu różnica ,w cenie poszczególnych modeli ,musi gdzieś mieć uzasadnienie.
To nie" Świat się kończy " a takie mamy czasy że producenci nie będą nam dokładać niczego za darmo ,to samo widać w Markach premium,na pierwszy rzut oka ładnie ale jak się przyjrzysz na detale to też widać oszczędności. Z tym że tam wszystko razy 2 liczone
marcin'ek 11-04-2018, 00:38 I jeszcze jedno - ich nie pogięło z tymi zegarami?
Tak się cofnąć? Przecież one wyglądają jakby ktoś się cofnął o 12 lat wstecz :/
Ja tam niewiem o Ci chodzi z tymi zegarami [emoji6] wygladaja dobrze i sa czytelne, te same co we Fiescie, mnie tam pasuja ☺ A swoja droga to co w tych zegarach LCD jest takiego cool? [emoji848] HUD jest przydatny ale lepszy bylby taki na wysokosci wzroku czyli np. wyswietlany na szybie.
ja czytałem że ma wejść w kwietniu , cena od 17 000 Euro.
W UK piszą, że cena podstawowa Ł17,930, w przeliczeniu 86 tys. zł. i że od września dostawy.
http://www.autoexpress.co.uk/ford/focus/98262/new-2018-ford-focus-revealed-prices-specs-and-pics
disaster3 11-04-2018, 08:27 A mnie się podoba. Zwłaszcza te przetłoczenia nad tylnymi kołami w hatchbacku. Bardzo mi się te barki podobają.
Mnie też się podoba, natomiast nie podoba mi się to, że benzyniaki (wszystkie nawet 1.5L Ecoboost) to 3-cylindrówki. Zresztą patrzę na MK4 bardziej z ciekawości, bo już wiem na chwilę obecną, że z następnym idę w segment wyżej. Focus za mało komfortowy na dłuższe trasy. I nie chodzi tutaj o miejsce bo przy rodzinie 2+1 nam wystarcza (w sporadycznych przypadkach przydałby się co najmniej kombi) bo w większości czasu woże powietrze. ALe przy wyjazdach nawet w Polske czy w Europe, coś większego by się przydało. ;)
mastachaz 11-04-2018, 08:28 W UK piszą, że cena podstawowa Ł17,930, w przeliczeniu 86 tys. zł. i że od września dostawy.
http://www.autoexpress.co.uk/ford/focus/98262/new-2018-ford-focus-revealed-prices-specs-and-pics
wersja style czyli super bieda.
No no no, całkiem całkiem ... ;)
http://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/ford-focus-iv-nowe-otwarcie/vswqcn
disaster3 11-04-2018, 09:15 ile jeszcze tematów powstanie o nowym focusie?
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=279296
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=276732
Z tego wyżej zalinkowanego tekstu można się w bardzo przydatny sposób dowiedzieć jak pojemne są bagażniki. A to jest najlepsze zdanie:
Ford twierdzi, że czwarta generacja Focusa to samochód zaprojektowany od zera, z uwzględnienie opinii klientów o poprzednich modelach
Czyli niektórym się wielowahacz z tyłu nie podobał. Stawiam na klientów flotowych. Ciekawe czy indywidualni tez woleli o jeden cylinder mniej.
P.S. Ten temat to nawet w niewłaściwym dziale jest (2014-).
Mnie też się podoba, natomiast nie podoba mi się to, że benzyniaki (wszystkie nawet 1.5L Ecoboost) to 3-cylindrówki.
Jednocześnie wygrzebałem informację:
Do gamy jednostek napędowych trafi m.in. 3-cylindrowy benzynowy Ecoboost z systemem odłączania jednego z cylindrów, co zapewni mniejsze zużycie paliwa o 6 procent.
Jak tak pomyślę, to kiedyś już miałem auto z dwoma cylindrami, ale to było 20 lat temu :roll: .
P.S. Ten temat to nawet w niewłaściwym dziale jest (2014-).
Bo nowego prefixu jeszcze nie ma :)
marcin'ek 11-04-2018, 10:04 W UK piszą, że cena podstawowa Ł17,930, w przeliczeniu 86 tys. zł. i że od września dostawy.
Mysle ze w Polsce ceny beda blizsze tym w euro niz w funtach. Dostawy od wrzesnia (zamowic pewnie bedzie mozna lipiec/sierpien) a oficjalna premiera w salonach pewnie we wrzesniu, jak bylo w przypadku Fiesty i Mondka.
AŚ napisał, że polskie cenniki będą dostępne od kwietnia a pierwsze dostawy pod koniec lipca.
http://m.auto-swiat.pl/zdjecia,vd1s9p
Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
I mamy 3 wątki na jednym forum gdzie jest dyskusja o nowym modelu.
Nawet nie chcę mi się pisać w żadnym nic więcej bo nie wiem w którym.
Mod niestety przysypia :P
17-18 tys. Euro (ok. 75 tys. zł) za belkę skrętną i 3-cylindrowy 1.0 EcoBoost w podstawowej wersji. Troszkę drogo, jeśli tak mniej więcej ceny będą się kształtowały, ale rozumiem, że to efekt nowości i musi na początku drogo być.
Swoją drogą, już kwieceń mamy, to cenniki w PL powinny niedługo ujrzeć światło dzienne.
Mod usilnie nie chce scalić dwóch wątków o tym samym albo śpi :P
Nawet nie wiesz, jak ja nienawidzę tych wycieraczek rozbieżnych. Zeza można dostać. Unikam, jak ognia. Jak pada a muszę samochodem jechać, to wolę wziąć prywatne Mk2 zamiast firmowego Mk3 z tym koszmarem na szybie. Ja rozumiem, że może lepiej zbierają, nie ma "trójkąta śmierci" itp., ale po prostu nie mogę na nie patrzeć...
A ja mam kompletnie na odwrót. Jak widzę nowe samochody które wciąż mają wycieraczki w jedną stronę zostawiające 1/3 szyby w ogóle nie zebraną, to mnie też dziwi jak można z czymś takim jeździć :D
Czyli niektórym się wielowahacz z tyłu nie podobał. Stawiam na klientów flotowych. Ciekawe czy indywidualni tez woleli o jeden cylinder mniej.
Gwoli ścisłości: Ford nie zrezygnował z zawieszenia wielowahaczowego ale będzie ono dostępne z mocniejszymi w palecie silnikami. W tych słabszych wersjach będzie oferowana z tyłu belka skrętna.
marcin'ek 11-04-2018, 11:21 Mod usilnie nie chce scalić dwóch wątków o tym samym albo śpi :P3, trzech [emoji16] a moze bedzie wiecej [emoji6]
To już (dobrze) wiemy. To zgadnijmy teraz jak kształtuje się sprzedaż? Jakich zawieszeń tylnych będzie procentowo najwięcej na rynku w fokusie mk4?:027:
Po prostu poflotówki już nie będą tak atrakcyjne na rynku wtórnym ;)
Łatwo się domyśleć. No cóż, cięcie kosztów robi swoje ....
Pewnie z tego też powodu "obcięli" jeden cylinder w 1.5 EcoBoost. 182 KM i ...3 cylindry. Nieporozumienie :roll:
Na początku też myślałem, żeby scalić 3 (dwa z działu Focus i jeden z "Ogólnie o motoryzacji") ale jednak chyba powinny być dwa scalone a ten z Ogólnie o motoryzacji "Wyciek zdjęć przed premierą" może być zamknięty, posty z tamtego przeniesione bo mamy premierę :) Więc dwa :)
to się rzadko zdarza, ale...
ff3 fl wygląda w/g mnie lepiej, niż nowy model :P
A to nie kwestia ekologii i niższych opłat za małe pojemności? Wydaje mi się, że koszty silnika się tak prosto nie skalują :P
Masterjam 11-04-2018, 12:09 Fajnie, że pojawi się wersja Active. Mam jakaś wersje obniżoną o 10 mm. I przyznaję, że trochę mi prześwitu brakuje gdy jeżdżę po polnych drogach. To chyba coś dla mnie :surprise:
Ja także mam pozytywne wrażenia z tej wersji. Ecosport mi nie podszedł bo tragedia z klapa tylną. A tu taki miks.
Dla mnie to najładniejszy Focus i jeden z najładniejszych obecnych kompaktów z zewnątrz, bo środek taki sobie. 1gen się wyróżniał ale nigdy mi się jakoś nie podobał, 2gen nuda, po fl ładniejszy ale nadal nuda, 3gen udziwniony, po lifcie w sumie nie brzydki.
Nie zgodzę się, że ta nowa generacja jest ułożona i grzeczna, bo co wtedy powiedzieć o i30, nowym ceed, golfie, astrze, gdzie dano tylko nowocześnie wyglądające reflektory (a to i tak w bogatszych wersjach) a linia boczna to poste przetłoczenia przez całą długość, jakie można było oglądać od wielu lat. W nowym Focusie mamy ciekawe, nowe (no może mazda miała podobne) odważne przetłoczenia na boku, nie jakąś nudną prostą linie okien, tylko zwężającą się ku tyłowi, co dodaje bryle dynamiki (zwłaszcza kombi dzięki temu nabrało ciekawszego wyglądu), smukły, "dynamiczny" przód, tylko ten tył to faktycznie trochę nuda (i lampy mocno przypominają tipo). Myślę, że równie ciekawy stylistycznie kompakt to jedynie Megane.
Jako, że jestem w trakcie wyboru nowego auta (kompaktowe kombi) to do wczoraj byłem zdecydowany na Leona, ale po prezentacji nowego Focusa, zdecydowałem, że chyba poczekam aż ten pojawi się w salonach.
182 KM i ...3 cylindry200KM i 3 cylindry w Fieście ST ;)
Ja póki co mam mieszane odczucia w kwestii wyglądu itp. ale podobnie miałem z obiema poprzednimi Fiestami, a potem mi się bardzo podobały ;)
Mareckimt 11-04-2018, 17:15 Ale nikt nigdzie nie wspomina, że nawet już teraz wszystkie nowe Fordy z benzynowymi silnikami mają DPF. Na krótkie dystanse klienci wybierali benzynę m. innymi dlatego, że nie było filtra cząstek stałych. To już historia. Ekologia zabije motoryzację :(
mastachaz 11-04-2018, 17:37 a no wlasnie GPF maja a nie DPF
Ekologia zabije motoryzację :(
Na efektowne felgi kasy nie szkoda, ale na ochronę zdrowia i środowiska już tak?
Kiedy jedzie przed tobą śmierdzący rzęch to nie zamykasz obiegu i klniesz, ale radośnie wdychasz co tam leci?
clubGRANT 11-04-2018, 18:02 No no no, całkiem całkiem ... ;)
http://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/ford-focus-iv-nowe-otwarcie/vswqcn
Osiem silników do wyboru, są 4 o różnych wariantach mocy i w benzynie nie ma już wolnossącego, wszystkie turbo - nie dobrze.
Osiem silników do wyboru, są 4 o różnych wariantach mocy i w benzynie nie ma już wolnossącego, wszystkie turbo - nie dobrze.
Ale w czym masz problem? Od lat wszystkie diesle maja turbo i nikt by nie chciał jeździć klasycznym dieslem, to samo dzieje się od kilkunastu lat z silnikami benzynowymi. Dziwnę, że w dieslach ta kwestia nie bulwersuje a w benzynach już tak. Bardziej bym się martwił tymi dodatkowymi filtrami.
Tak dzisiaj na chłodno to dochodzę do wniosku, że nie ma sensu wymieniać swojego nawet w przyszłości. Poczekam na wersję ST, wtedy będzie można pomyśleć ;)
I całe szczęście, na forum tylko ludzie problemy mają z tymi wolnossakami 1.6 ;-)
Co wycieraczek to też się nie zgodze, rozbieżne są znacznie lepsze według mnie, szybko się przyzwyczaiłem :)
Masterjam 11-04-2018, 19:32 Teraz na spokojnie przejrzałem różne prezentacje i kilka moim spotrzeżeń.
Przód w wersji podstawowej faktycznie brzydszy od MK3 lift. Ładniejsze wersje Active, Vignale, St. Tu napewno sporo osób po jakims czasie będzie zmieniało zderzaki :)
Mały smaczek , który bardzo mi się podoba to te małe ochronne powierzchnie na kolana kierowcy i pasażera, dobrze wyglądające fotele, zobaczymy jak z komfortem. Ogólnie ciekawie to wszystko wygląda, ale jak pisałem wszystko ponad wersję podstawową. Tu faktycznie lepiej pozostac przy starszym bracie w polifcie
kumpel Fordzika 12-04-2018, 06:19 Głupia sprawa z tymi cylindrami z tym ubogim zawieszeniem. Focus nie będzie już Focusem i może już nie będzie autem tanim w każdym znaczeniu tego słowa. Auto w sumie po wielu prezentacjach jawi się ładne, zwykłe, ale ładne. Po obejrzeniu kilku filmików, to jednak jeździł bym :)
bestia150 12-04-2018, 08:24 Ciekawe czy będzie w końcu podgrzewana przednia szyba bez drucików.
Ale nikt nigdzie nie wspomina, że nawet już teraz wszystkie nowe Fordy z benzynowymi silnikami mają DPF. Na krótkie dystanse klienci wybierali benzynę m. innymi dlatego, że nie było filtra cząstek stałych. To już historia. Ekologia zabije motoryzację
Z tego co wiem to GPF pojawi sie w benzynowych wersjach od produkcji majowej - przynajmniej tak mi powiedziano przy zamowieniu Ecosporta - na szczescie samochod juz wyprodukowany (czekam na odbior) i jest bez tego filtra
Teoretycznie, od września na terenie Unii każda benzyna które wyjedzie z fabryki musi mieć GPF.
Do 3 lat począwszy od 1 września br. producent może wnioskować o zwiększony limit PN w silnikach PI DI - więc teoretycznie mogą być produkowane jeszcze samochody bez GPF - jeśli zmieszczą się w podwyższonym standardzie. Z tym, że raczej dotyczy to starszych modeli. Producentowi nowego modelu nie opłaca się wprowadzania GPF na raty.
Lukimaster 06-06-2018, 22:04 https://www.youtube.com/watch?v=IiounrP492U
Sławczes 09-07-2018, 15:32 A tę recenzję widzieliście panowie ?
https://www.youtube.com/watch?v=eDKIE3XlIvA
Przecież to był pierwszy link tutaj :)
Stronę wcześniej.
edit:
A przepraszam. Jest w innym wątku gdzie mamy wszystkie filmiki.
Zamieszanie wynika z dwóch wątków w których po prostu jest hydepark/otwarty temat o Focusie MK4
Link do wątku gdzie więcej recenzji:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=279877&page=5
Sławczes 09-07-2018, 16:05 Dzięki edmun - tak czy tak widać,że przespałem...
marcin'ek 15-07-2018, 19:56 U Niemcow juz jest w konfiguratorze, cena od 15,990€. Titanium/ST-line 21,490€https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180715/68c286d204929c9d7eb6ecb2f9ec15b9.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180715/f30e682530b990426cd4f99f668bf730.jpg
seal2000 07-08-2018, 20:22 Czy ktoś ma informacje kiedy nowy Focus trafi do salonów ?
cattani75 08-08-2018, 06:50 Wczoraj byłem i pytałem w Krakowie na Jasnogórskiej - mają mieć na początku września.
Póki co w salonie dwa obklejone mk3, że wyprzedaż i ostatnia okazja. ;-)
Takie samo info usłyszałem w Warszawie, ale z komentarzem, że nie na 100%, czyli może się zmienić ;)
Ceny wyjściowe kosmos, jak dla zabawy skonfigurowałem autko pod siebie, to wyszła cena mojego MK5 ;)
Poza tym polityka Forda co do FDL i felg min. 17-18'' cali to jakaś kpina, ten rozmiar podobnie jak i lampy FDL powinny być w standardzie dla "średniej" wersji, o Titanium już nawet nie wspominając
Strasznie wolno to idzie.....kiedy będzie nowy ST ? Dopiero w połowie przyszłego roku ? Nie wiem czy w moim silnik tyle wytrzyma....już blisko 100 tys. km......na gwałt potrzebuję nowego auta, a mój w styczniu skończy 6 lat.....jak chcę jeszcze coś za niego dostać to ostatni dzwon na sprzedaż....
Kupno wcześniaka to zawsze wady wieku dziecięcego.
Kupno wcześniaka to zawsze wady wieku dziecięcego.
W Fordzie zawsze są wady :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
AdoKrycha007 08-08-2018, 13:34 jak zawsze - poczekac ok rok od premiery, gdy wady wieku dziecięcego będą znane i/lub usuniete. kupowanie nowego modelu którego nie było dotąd na rynku z nowym silnikiem (bo tu EB będzie nowego typu) tylko po to by go mieć jako pierwszy czy drugi w kraju jest wg mnie głupotą. no chyba że ktoś ma kasę i co 2 lata zmienia auta, to wtedy ok, też by mi to wisiało, bo jest gwarancja.
Masterjam 08-08-2018, 13:46 Ja także pytałem w Auto Plaza na Sokratesa w Warszawie i ta sama informacja że we wrześniu. Najśmieszniejsze że sprzedawcy nie widzieli jeszcze na oczy auta , od połowy sierpnia na jakieś szkolenia mają jechać , a dziennikarze już w czerwcu pomacali, pojeździli :)
AdoKrycha007 08-08-2018, 15:28 widzieli, widzieli. zależy którzy :) i już robią pod siebie ze strachu jak usłyszeli szczegóły o tym nowym EB Dragon..
szmelcmax 08-08-2018, 19:19 robią pod siebie ze strachu jak usłyszeli szczegóły o tym nowym EB Dragon.. A co to za zwierz?
AdoKrycha007 08-08-2018, 20:37 W Foce 4 nie będzie już w ogóle 4 cylidrów w mocniejszej wersji silnika (te stare 1,0 będą dalej takie same). Nowy EB o nazwie fabrycznej Dragon to będzie 3 cylindrowy EB 1,5 (150 i 182 konie) z pełnego aluminium i jakby tego było mało jeden cylinder z tych 3 ma być odłączany, więc pewnie z połowę czasu będzie jeździł na dwóch... Przy postawie Polaków, którzy olej najchętniej by zmieniali co 30 tys km, albo co 2 lata - te silniki będą padać jak muchy.
Łatwo znaleźć już szczegóły w necie o nim - po ang:
For the newest Focus MK4, Ford announced an all-new aluminum inline 3-cylinder 1.5 L EcoBoost engine with cylinder deactivation technology. The engine is based on an expansion of the 1.0 EcoBoost, taking the capacity per cylinder up to 500cc which Ford consider is likely to be the maximum for optimum thermal efficiency. The engine is an all-aluminum design with integrated exhaust manifold, low inertia mixed flow turbocharger and combines both port fuel injection and direct fuel injection. The engine will be available with cylinder deactivation technology, implemented by stopping fuel delivery and valve operation for one of the engine's cylinders in conditions where full capacity is not needed.
marcin'ek 08-08-2018, 22:22 ...3 cylindrowy EB 1,5 (150 i 182 konie) z pełnego aluminium i jakby tego było mało jeden cylinder z tych 3 ma być odłączany...
Ehhh... [emoji19]
... Przy postawie Polaków, którzy olej najchętniej by zmieniali co 30 tys km, albo co 2 lata - te silniki będą padać jak muchy.
Nie tylko Polakow. Jesli faktycznie jakosc tych 1,5 bedzie przeciwienstwem 1,0 to bedzie mozna zapomniec o uzywce nowej foki z tym silnikiem [emoji52]
AdoKrycha007 09-08-2018, 07:52 Nikt nie wie jak będzie z tym nowym silnikiem ALE pewne jest jedno - downsizing i ekologia zabija motoryzację. Skoro będą w tej mocniejszej wersji silnikowej tylko 3 cylindry w tym jeden będzie komputerowo odłączany gdy nie będzie potrzebny, to znaczy, że np. po mieście w spokojnej jeździe auto będzie pracowało na 2 cylindrach. Co w przyszłości motoryzacji nas czeka ja się pytam? Jeden cylinder w autach, 300 koni i drugi cylinder załączany tylko na autostradzie? Kupowanie tego silnika używanego to już w ogóle będzie loteria..
Na to auto jest i będzie bardzo duże zainteresowanie. Nowa Foka przez zachodnich dziennikarzy już typowana jest jako mocny pewniak do nagrody Auta Roku. Problem taki, że to wszystko NIE są i nie będą kilkuletnie testy długodystansowe.. Ja mam to szczęście, że moja firma i szef od prawie 2 dekad są fanami marki Ford, mamy ASO rzut beretem od siebie, od wielu lat tego samego opiekuna, jesteśmy zadowoleni ze współpracy, jeździmy tylko Fordami i wiadomo że przez to, że robimy w tym ASO i tylko u nich każdą śrubkę, to przez te setki wizyt znamy się już lepiej, a oni koło nas skaczą bardziej niż koło zwykłego Kowalskiego, bo zostawiamy im gruby hajs, a do tego auta kupujemy za gotówkę. Stąd mam takie wiadomości i gość mi powiedział wprost, że boją się tego odłączanego cylindra, że jak się okaże to niezbyt udanym rozwiązaniem, to nie nadążą z serwisowaniem tych silników i żeby poczekać parę msc z kupnem. A właśnie myslimy nad zmianą. Cóż, chcą byśmy im dalej zostawiali hajs i nie zmieniali marki, więc doradzają jak własnej matce, żebyśmy sie nie zrazili.
Porażką jest to, że Polska jest traktowana jako rynek 2 lub 3 kategorii. Otwieramy u nas cennik nowej Foki i przy tym sinilku mamy wszędzie tylko "brak danych". No come on... Czy jakiś szary sprzedawca w salonie poinformuje Kowalskiego o szczegółach tego silnika? Wątpię. Pewnie nawet nie będzie doinformowany. Na zachodnich stronach bez problemu można znaleźć już informację o tym nowym EcoBooście, filmiki, artykuły, a u nas oczywiście zero. Dlaczego? Masę ludzi będzie kupowało Fokę 4 z mocniejszym silnikiem nie zdając sobie sprawy że to jest kompletnie nowy typ silnika, a nie to samo co w MK3.
Kolejnym aspektem jest więcej szczegółów około-silnikowych, które jeszcze nie są znane, a przynajmniej ten nasz opiekun jeszcze ich nie wie. Jakie? Ano np. takie, że przykładowo w starym głupim wolnossaku Ti-VCT "drobna" różnica między wersją 100 a 125 koni była taka, że ten mniejszy miał 1 katalizator i 2 sondy lambda, a ten większy już 2 katalizatory i 4 sondy lambda. Czyli wiadomo potencjalne dodatkowe koszty serwisowania w przyszłości. Więc nasuwa sie pytanie czy w tym nowym EB nazwanym Dragon nie okaże się, że jest tych katalizatorów i lambd po np. dziesięć sztuk? Przekonamy się...
Foka 4 prezentuje się super, to co widziałem w zagranicznych testach na YT, a nawet już polskich, mnie przekonuje. Auto mi się b.podoba. Mój ojciec jeździ MK3 i już chce wymieniać na 4, też fan marki, jeździł wszystkimi Fokami, ale usłyszał o tym nowym silniku i mu zapał trochę spadł.
Trzeba poczekać, może nie będzie tragedii, poza tym, że ekologia i donsizing psują motoryzację.
Ja powiem tak, osobiście chciałbym kupić nowego ST o mocy 275-290 KM, ale jakbym miał kupować 1.5 turbo o mocy 150-182 KM to wybrałbym zdecydowanie Hondę Civic 1.5 182 KM, która raczej ma dopracowany motor o najlepszych osiągach w tej klasie. Z drugiej strony te trzycylindrówki 1.5 Forda nie muszą być złe, bo mają doświadczenie z 1.0EB, który też taki zły nie jest....tylko oby zaś przewody i zbiorniczek płynu chłodzącego nie przeciekał...ehh....
seal2000 09-08-2018, 09:37 W Foce 4 nie będzie już w ogóle 4 cylidrów w mocniejszej wersji silnika (te stare 1,0 będą dalej takie same).
1.0 też mają być nowe :D Jeszcze lepsze ;) a przynajmniej mają zejść ze zużyciem paliwa
AdoKrycha007 09-08-2018, 10:06 Wiem na pewno że ten mocniejszy będzie nową konstrukcją. Co do 1,0 przekazano mi że ponoć ma być po staremu. Ale może też będzie nowy? Tak czy siak.. Downsizing to porażka.
ASO które "boi się tego silnika" to po prostu pracownicy którzy wiedzą że wraz z nowymi jednostkami będzie standardowo jak w każdej firmie czyli przy pierwszej naprawie trzeba będzie się dopraszać w łańcuchu zarządzania o to aby ktoś odnalazł poprawne pdf z procedurami serwisowymi. Czyli przyjmujemy auto i nie możemy wykorzystać tych samych procedur co do 1.6 / 1.5 EB z MK3/MK3FL bo trzeba czekać na odpowiednie dokumenty w systemie. Potem okazuje się że przy tym nowym mimo że uszczelka wygląda tak samo, to zmienili numer a na magazynach jest "queue" żeby uzyskać potrzebne części. Potem taki mechanik do zmianowego kieruje że "no trzeba czekać" i KPI leci w dół na serwisie przez co premie są mniejsze.
Ktoś kto nie zna życia korporacji nie rozumie dlaczego pracownicy nie lubią "nowości" i zmian. Więc proszę nie piszcie że "nowa jednostka to już będą problemy".
Będzie tak samo jak z każdym autem i każdym nowym silnikiem.
A) problemy wieku dziecęcego i niedoróbki, czytaj beta testy na użytkownikach
B) pierwsze poważne awarie liczone w promilach
C) po trzech latach zaczną się service-recalls
Silnik 1.0EB trzy cylindrowy ma się na rynkach dobrze.
W Polsce oczywiście "buuu... słyszałem że tamtemu coś padło i to oznacza że to to dupy silnik". Jak porównasz sobie ile faktycznie silników 1.0EB było do wymiany w porównaniu do konkurencji i ich problemów ze skrzyniami które się rozpadają, rozrządem który się sypie i silnikami które się zacierają bo przy wizytach na stacjach serwisowych trzeba przy okazji wejść do sklepu i kupić sobie znowu litra (oleju) na drogę, to sorry , ale 1.0EB wciąż uważam za jednostkę poprawną i nie widzę powodów dla których można by uznać to za jednostkę bardziej awaryjną niż każdy inny silnik.
Tak tak - zaraz ktoś tu powie, że przecież lepsze jest 3.0TDi a nie jakieś 1.0 silnik od kosiarki i ma sporo racji. Każdy silnik ma swoje "zastosowanie" jednakże dziwnym trafem ten sam 1.0EB trafia i do Mondeo i mimo że muł i spalanie wcale nie takie jak w folderach reklamowych to jeździ i się nie wysypuje na każdej autostradzie.
Sprawa kolejna - artykuły na stronach/portalach "motoryzacyjnych" - mało to clickbaitów w stylu "Kolejna awaria EcoBoosta w Fordzie - downsizing receptą na awarię?!" (wymyśliłem na poczekaniu). Myślisz sobie - no ładnie, zaglądasz do artykułu a tam zero konkretów, jakiś tam pan Waldek zgłosił się do redakcji że jechał autostradą i awaria i w serwisie powiedzieli że silnik do wymiany i robimy artykuł - jak to EcoBoosty są złe, be i w ogóle.
Ehh... ale spoko - na wszelki wypadek pozwolę sobie coś wyjaśnić.
Nie jestem fanem downsizingu a sam jeżdżę 1.6EcoBoostem. I?
Z chęcią przykleiłbym się do 5.0 V8 ale ani nie stać mnie na utrzymanie takiego pojazdiu ani nie stać mnie na spalanie takiego pojazdu w mieście.
I tak - z chęcią kupiłbym sobie coś z 3.2 turbo ale również jest to silnik który do typowego miejsko-codziennego zastosowania się nie nadaje.
Więc? Mam kupić 2.0 i mieć spalanie w mieście 11 litrów albo 12-14 jak jeżdzę dynamicznie? Rynek się zmienia i większość producentów niestety staje przed wyborem - albo robimy po swojemu i nie mamy klientów albo idziemy z "trendem" downsizingu i jakoś klepiemy te kosiarki.
Ale pisanie że "ola boga to wszystko to syf i jak nic to się rozpadnie zaraz po wyjeździe z fabryki" to psioczenie jak przed premierą każdego nowego modelu. Każdego.
Już nie pamiętacie jak były wątki przed tym jak wychodził 1.0EB?
Przed tym jak wypuszczali 2.3EB w RS'ie?
I co? RS nie miał problemów? Miał - zrobili co mieli zrobić? Poprawili? Poprawili.
A Honda? Honda dalej twierdzi że u nich problemów nie ma i przygotowuje jeszcze nowszy model. Mercedes również nie ma się czym poszczycić a w VW wciąż się zastanawiają czemu ich GTD mimo zapewnień że jest "poprawiony" to dalej lubi spalić olej? I jakoś dziwnym trafem coraz więcej u siebie widzę i GTI które są po naprawie głowicy i podejrzanych aukcji gdzie "rozrząd niby był zrobiony ale warto byłoby zrobić jeszcze raz" ????!!!!
Jeden cylinder w autach, 300 koni i drugi cylinder załączany tylko na autostradzie? Kupowanie tego silnika używanego to już w ogóle będzie loteria..
Od lat kupowanie czegokolwiek używanego to loteria.
Niezależnie czy kupujesz na oto moto, w komisie, w salonie jako "używany" czy poprzez forum. Chcesz tanio - proszę bardzo - ale nie płacz potem że auto jednak nie miało wymienianego oleju tak jak w instrukcji albo częściej w zależności od "fanatyzmu" właściciela pojazdu. Mało masz ludzi na forum którzy dbają o samochody?
Którzy wiedzę żeby olej zmienić czasami o te kilka tyś km wcześniej niż zalecane jednak przelewają w praktykę. Gdzie z nudów wymieniają filtry powietrza na "lepszej jakości" żeby auto "posłużyło".
I żeby nie było. Nie jestem fanem tego rozwiązanie. 3 cylindry i odcinanie jednego.
Jak wspomniałem - R5 i 2.5 turbo z pewnościa jest przyjemniejsze od R4 2.0EB, ale psioczenie "z góry" żeby tylko skrytykować. No cóż. Czas pokaże.
Wszyscy psioczyli na EcoBoosty a moim zdaniem mają się one bardzo dobrze.
Wręcz lepiej niż dobrze.
Tylko jak to w życiu bywa - nie znajdziecie tak łatwo na internecie osoby które z 1.0, 1.5, 1.6, 2.0, 2.3 EB korzystają i nie mają żadnych problemów i mają swoje przebiegi i wejdą "w internet" aby napisać że "panowie - jest wszystko ok i jestem bardzo zadowolony" jak łatwo można znaleźć tych, którzy jednak jakiś problem mieli i wokół tego problemu są wielostronicowe wątki jak to "downsizing" zabija motoryzację i w ogóle jak Ford śmiał wypuścić "takiego bubla" i w ogóle nigdu więcej żadnego "Forda" itp itd. Pamiętajcie że cały internet to gra na emocjach. Jak napiszesz że "ehh peszek, kupiłem używkę w okazji i silnik się wysypał" to nie przyciągniesz tak wielu odbiorców jak "Kupiłem nowego Focusa z nowym silnikiem a ten się niespodziewanie rozsypał".
I nie umniejszam tym, którzy jakiś problem mieli, jednakże tak jak sytuacją z EB i Kugą w USA gdzie "wadliwy układ chłodzenia" prowadził do pożaru, tak okazało się że było "kilka przypadków" które były tak mocno udostępnianie, jakby autostrady w stanach były usiane palącymi się samochodami ze znaczkiem Forda.
Niczym newsy o wypadkach Tesli......
AdoKrycha007 09-08-2018, 10:27 Tak, tutaj na YT jest duzy polski test Foki 4 i jest potwierdzenie - wszystkie silniki beznynowe EB to nowa konstrukcja i wszystkie mają 3 cylindry w tym jeden z nich odłaczany - zarówno wersje 1,0 jak i 1,5 L.
https://www.youtube.com/watch?v=bCq7kDUFPXU
W Foce 4 nie będzie już w ogóle 4 cylidrów w mocniejszej wersji silnika (te stare 1,0 będą dalej takie same). Nowy EB o nazwie fabrycznej Dragon to będzie 3 cylindrowy EB 1,5 (150 i 182 konie) z pełnego aluminium i jakby tego było mało jeden cylinder z tych 3 ma być odłączany, więc pewnie z połowę czasu będzie jeździł na dwóch... Przy postawie Polaków, którzy olej najchętniej by zmieniali co 30 tys km, albo co 2 lata - te silniki będą padać jak muchy.
Przy 1.0 była dokładnie taka sama śpiewka, że silniki będą padać jak muchy. Minęło kilka lat i cisza.
Liczba cylindrów, jego odłączanie czy nawet pojemność w żaden sposób nie świadczy o tym czy silnik będzie awaryjny. Proponuję w końcu zaprzestać wypisywania tych bredni, albo po prostu zasięgnięcia wiedzy - technicznej jak również historycznej. Jest sporo przypadków gdzie wielkie, teoretycznie trwałe silniki (niewysilone!), okazywały się jedną wielką klapą.
Zresztą moim zdaniem nie trzeba daleko szukać. Jeżeli nowy 1.5 EB R3 upodobni się do 1.0, a nie "starego" 1.5 R4 to już będzie lepszym silnikiem od starego R4, mimo jednego cylindra mniej.
ASO które "boi się tego silnika" to po prostu pracownicy którzy wiedzą że wraz z nowymi jednostkami będzie standardowo jak w każdej firmie czyli przy pierwszej naprawie trzeba będzie się dopraszać w łańcuchu zarządzania o to aby ktoś odnalazł poprawne pdf z procedurami serwisowymi. Czyli przyjmujemy auto i nie możemy wykorzystać tych samych procedur co do 1.6 / 1.5 EB z MK3/MK3FL bo trzeba czekać na odpowiednie dokumenty w systemie. Potem okazuje się że przy tym nowym mimo że uszczelka wygląda tak samo, to zmienili numer a na magazynach jest "queue" żeby uzyskać potrzebne części. Potem taki mechanik do zmianowego kieruje że "no trzeba czekać" i KPI leci w dół na serwisie przez co premie są mniejsze.
Ktoś kto nie zna życia korporacji nie rozumie dlaczego pracownicy nie lubią "nowości" i zmian. Więc proszę nie piszcie że "nowa jednostka to już będą problemy".
Zgadzam się w 100%, trafnie opisane. ;-)
Ja powiem więcej, te nowe 1.5 mogą mieć całkiem ciekawy, rasowy dźwięk silnika ala V6 i ogólnie ładnie się odpychać, w jeździe mogą być ciekawsze niż obecne 1.5-1.6 :)
HEMI ma odłączane 4, V8 w S8 też ;)
Trzeba Mustangi kupować, wolnossące..
A mają opcję 3 isofixów ;)
marcin'ek 09-08-2018, 14:06 ...i jest potwierdzenie - wszystkie silniki beznynowe EB to nowa konstrukcja i wszystkie mają 3 cylindry w tym jeden z nich odłaczany - zarówno wersje 1,0 jak i 1,5 L.
Osobiscie raczej watpie aby 1,0 byl nowa konstrukcja. Obecny 1,0 jest sprawdzony wiec po co projektowac go od nowa - przeciez to kupa kasy. Poprawiony, zmodernizowany to owszem, caly czas cos modernizuja, wszyscy producenci, o czym nie musza informowac.
Podejrzewam ze to media zrobily z niego "nowy" bo bedzie mial odlaczany cylinder.
Jest dokładnie jak napisał marcin'ek, ten "nowy' 1,0 EB to jest jedynie modernizacja aktualnego dodająca możliwość mechanicznego odłączenia 1 cylindra, a konkretniej zaworów. Programowo odłączany jest wtrysk. I tylko pod niewielkim obciążeniem.
Tak samo z 1,5EB R3.
Bump: Jest dokładnie jak napisał @marcin'ek, ten "nowy' 1,0 EB to jest jedynie modernizacja aktualnego dodająca możliwość mechanicznego odłączenia 1 cylindra, a konkretniej zaworów. Programowo odłączany jest wtrysk. I tylko pod niewielkim obciążeniem.
Tak samo z 1,5EB R3.
marcin'ek 09-08-2018, 18:23 Jedne z pierwszych fok pojechaly na lohr'ze, i musze stwierdzic ze na zywo prezentuje sie swietnie [emoji4] z przodu myslalem ze to Fieste wiezie, dopiero z boku bylo widac co jedzie - tylny slupek mocno przypomina BMW1. Dwa kolory Ruby Red i Candy Blue(?), wygladal jak ten z Fiesty mk7 (w Polsce zadko spotykany).
Mam smaka [emoji16]
Candy Blue(?), wygladal jak ten z Fiesty mk7
Desert Island Blue. :)
Na mobile.de można już pooglądać trochę zdjęć "na żywo".
Z zewnątrz nie pasuje mi kilka rzeczy:
- srebrna listwa wzdłuż górnej linii szyb - WTF?! Przecież to jest tak szkaradne, że masakra... Podobny motyw jest w Astrze... Vignale i kombi na szczęście mają "pełną" obramówkę.
- felgi 17" do wersji Trend Edition - wyglądają jak jakieś kołpaki z "bida" wersji udające... felgi ;)
- napis FOCUS na tylnej klapie - na szczęście można go usunąć
cattani75 09-08-2018, 20:51 A mnie się ten napis baaaardzo podoba. :-) Za to jak wszystkie modele Vignale, tak i focus w tej wersji sprawia na mnie negatywne wrażenie.
Gdzie dwóch Polaków, tam trzy opinie. :-)
Hehe, no to faktycznie. Dla mnie Vignale w kolorze Dark Mulberry wygląda obłędnie. :)
Vignale i kombi na szczęście mają "pełną" obramówkę
No właśnie tylko Vignale, kombi ma jak w mk3, tylko wzdłuż dolnej linii szyb.
mskgs no właśnie Dark Mulberry :roll: Czy to jest taki sam/podobny kolor jak kiedyś Morello? Ale dla niego trzeba brać Vignale, a chcąc dynamic led trzeba brać felgi 18... No i wychodzi wtedy jakieś 11tys więcej za lepsze wnętrze i przeciwmgielne led. Trochę za duża różnica.
cattani75 nie przesadzaj, nie jest tak źle z tymi chromami. W każdym razie lepiej, delikatniej niż w Mondeo. A tył w połączeniu z końcówkami wydechu wygląda dla mnie super.
marcin'ek 10-08-2018, 13:31 Niewiem ile wazy mk3 (niechxe mi sie szukac) ale mk4 kombi przytyl az 300kg w porownaniu z mk2FL [emoji54]
cattani75 10-08-2018, 14:02 cattani75 nie przesadzaj, nie jest tak źle z tymi chromami. W każdym razie lepiej, delikatniej niż w Mondeo. A tył w połączeniu z końcówkami wydechu wygląda dla mnie super.
Eee... jakoś te tylne chrapy w Vignale mi nie pasują. W ST-Line są ładniejsze rury. :-)
Oczywiście moim zdaniem. :-) Mondeo Vignale jest moim zdaniem brzydkie jak noc, szczególnie z przodu, jeśli jest bez pakietu Vignale Gray lub nie biały.
cattani75 10-08-2018, 18:34 Tak, tak. :-) Chwilowe zaćmienie. :-)
seal2000 22-08-2018, 10:44 I trafiły pierwsze egzemplarze do dealerów i na otomoto :)
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-focus-nowy-model-ecoboost-125-km-trend-edition-business-do-max-negocjacji-ID6B0fwl.html#9f3b8c4f46
Z taką ceną to ja sukcesu mu nie wróżę :(
kubaw20055 22-08-2018, 10:51 Z tego, co widzę na otomoto to wygląd zewnętrzny mk4 "na żywo" niestety nie powala:/ To już chyba i30 jest ładniejsze.
s4intcss 22-08-2018, 11:29 Tył jeszcze ujdzie (przynajmniej na tych zdjęciach), ale przód to taki "upośledzony" trochę. Niestety wykastrowali go z charakteru, całość taka trochę jak każda przeciętna mydelnica w tej klasie. Szkoda.
cattani75 22-08-2018, 11:34 St-Line wygląda fajnie. Inne wersje to jak fiesta (ups, przepraszam - ryba) wyjęta z wody. :-/
Chra to już nawet bazowy Golf ma więcej charakteru:/ Brzydki! ST-Line czy Vignale w dechę ale to?! Brzydal.
Brzydki! ST-Line czy Vignale w dechę ale to?! Brzydal.
Jak takie auto ma wyglądać na kółkach od taczki?
Powinny tam być min. 18'' koła, auto od razu nabrałoby charakteru.
seal2000 22-08-2018, 15:01 Jak takie auto ma wyglądać na kółkach od taczki?
Najlepiej koła od traktora :619:
Pojawia się coraz więcej ogłoszeń i coraz brzydsze sztuki :( mam nadzieje, że na żywo będzie to wyglądać lepiej.
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-focus-nowy-focus-1-0-ecoboost-125-km-m6-trend-5d-mk3-mk4-oferta-dla-firm-ID6B0sMa.html#b15f5f4169
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-focus-nowy-focus-1-0-ecoboost-100-km-m6-trend-5d-mk3-mk4-oferta-dla-firm-ID6B0pq1.html#c381250a85
Biedny Focus
Przecież mk3 w "bieda wersji" też szału nie robił.
Dodać felgi, LED-y (te statyczne są brzydkie moim zdaniem) i od razu lepiej...
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Ford-Focus-1.0-Titanium-5-t%C3%BCrig-EcoBoost/vhc:car,pgn:2,pgs:10,srt:date,sro:desc,ms1:9000_20 _neu,frn:2018/pg:vipcar/266654319.html
Chociaż te światła przeciwmgielne w Trend/Titanium trochę psują wszystko. We Fieście to jakoś jeszcze wygląda, tutaj lipa. W ST-Line/Vignale jest dużo ładniej.
Te felgi też są tragiczne. :D
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Ford-Focus-1.0-EcoBoost-COOL-CONNECT-NEUES/vhc:car,pgn:5,pgs:10,srt:date,sro:desc,ms1:9000_20 _neu,frn:2018/pg:vipcar/266222422.html
cattani75 22-08-2018, 16:10 Czy ja dobrze widzę, że rejestracja wchodzi na grilla???? :galy:
Jak takie auto ma wyglądać na kółkach od taczki?
Koła to są takie same w każdej wersji. Większe lub mniejsze to mogą być felgi. Pewnie nie dasz wiary, ale kupując takiego "charakternego" na osiemnastkach, poprosiłbym wymianę felg na mniejsze. Nawet znam inne osoby, które mają takie same preferencje (nie wykształcili się na forach).
Koła to są takie same w każdej wersji. Większe lub mniejsze to mogą być felgi.
Myślę, że wiesz o co chodzi i nie ma potrzeby tłumaczenia... ;)
kupując takiego "charakternego" na osiemnastkach, poprosiłbym wymianę felg na mniejsze.
O gustach się nie dyskutuje, ale tak horrendalne dopłaty do 18tek uważam za przegięcie, wg. mnie powinny być w std oraz opcja wyboru mniejszych jak ktoś ma ochotę.
Nawet znam inne osoby, które mają takie same preferencje (nie wykształcili się na forach).
Jak wyżej - preferencje, poza tym nie każdy jeździ po drogach lokalnych i na większych "kołach" odczuwa dyskomfort.
Ja robię głównie długie trasy i na 18tkach znacznie lepiej auto się zachowuje... ale to moje zdanie
Najlepiej koła od traktora :619:
W wersji Active :one:
taajniak 23-08-2018, 13:41 Wszystko fajnie... ale troszkę drogi ten focus.
Coś czuje że w przyszłym roku ceny polecą w dół... chyba że chodzi o to, żeby dealerzy mieli z czego upusty robić :), a narwańcy żeby mieli okazje przepłacić.
Ja dostalem na focusa 18 tysiecy upustu :D ze 116 na 98 Tysiecy :D wzialem ST-Line Business z dodatkami :D
I o to chodzi.Ty się możesz pochwalić dużym upustem a oni sprzedanym autem :one:
Sam pamiętam jak w sieciówce co piątek jeździliśmy po konkurencji, spisywaliśmy ich ceny, po czym na naszych identycznych produktach podnosiliśmy cenę do takiej samej jak u konkurencji aby przy sprzedaży móc zejść z ceną jaka była naprawdę.
Klient był zachwycony jak w cenie laptopa dostawał np. torbę gratis.
Wszystko zależało od tego "jakie cele" obrała sobie centrala.
Jeśli chcieli ilość produktów w koszyku, to klient "dostawał gratis" torbę, myszkę itp.
A jak centrala chciała "przedłużone gwarancje" to dziwnym trafem "nasz sklep" wyrabiał "targety" na gwarancje bez żadnych problemów.
Odwieczny system: centrala wymyśli, sklepy kombinują i oszukują więc wg centrali "sklepy zaczepiście sobie radzą".
Te około 16-18% na Focusie to upust, który z powodzeniem można wywalczyć ;) moje MK3FL katalogowo wyszło 98k PLN, a kupiłem za 79,9k PLN ;) Na Mk4 będą pewnie podobne rabaty.
seal2000 26-08-2018, 11:48 Te około 16-18% na Focusie to upust, który z powodzeniem można wywalczyć ;) moje MK3FL katalogowo wyszło 98k PLN, a kupiłem za 79,9k PLN ;) Na Mk4 będą pewnie podobne rabaty.
Tylko te ceny teraz na otomoto juz sa po rabacie w cenniku bialy golas kosztuje 72 200 wiec nawet z rabatem nie wychodzi dobrze. Ale zobaczymy co praktyka pokaże
Tylko te ceny teraz na otomoto juz sa po rabacie w cenniku bialy golas kosztuje 72 200 wiec nawet z rabatem nie wychodzi dobrze. Ale zobaczymy co praktyka pokaże
63 900,- to jest cena najbiedniejszego focusa a nie 72200.. skad Ty to wziąłes ? ?
Mogliby sobie darować te rabaty i od razu odjąć od cennika te 15% czy ile tam (choć poniekąd tak robią). Tak to i klient i dealer niezadowolony. Cenowo mk4 podobnie wychodzi do mk3 FL, może troszkę drożej, ale w końcu nowy model + siłą rzeczy wszystko drożeje.
63 900,- to jest cena najbiedniejszego focusa
A mój jest teraz wart jakieś 15 000. Ale lepiej jedzie i ma lepsze zawieszenie. Nie wyobrażam sobie zamiany na gorsze auto za dopłatą 49 000. Gdzie tu sens?
piotrek305 27-08-2018, 08:01 A mój jest teraz wart jakieś 15 000. Ale lepiej jedzie i ma lepsze zawieszenie. Nie wyobrażam sobie zamiany na gorsze auto za dopłatą 49 000. Gdzie tu sens?
Ta jedzie lepiej Twój bez obrazy stary grat od nowego focusa.. człowieku ogarnij się, przejedź się nim i dopiero mów :) Twoje auto a nowy focus to lata świetlne.. tak tak wiemy, masz perełkę :)
Odniosłem się do obiektywnych faktów. Taki najtańszy focus mk4 ma cienki silnik i beleczkę z tyłu - jak auta segmentu B. Za te 49 000 zyskałbym trochę kolorowych ekranów i innych zabawek, a i tak już mam zbędne w obecnym. Jeżdżący rocznikami, a nie autami, tego nie rozumieją i nie dostrzegają absurdu. Coraz mniej auta w aucie w tych współczesnych ofertach.
Przejechałem się niedawno jeszcze starszym gratem od mojego i jestem zachwycony. Na takiego niedługo zamieniam swojego rzempla.
seal2000 27-08-2018, 08:27 63 900,- to jest cena najbiedniejszego focusa a nie 72200.. skad Ty to wziąłes ? ?
Z cennika:
http://www.citycar.com.pl/files/citycar/pdf/cenniki/cenniki_2018_osobowe/Nowy%20Ford%20Focus%20cennik%20na%201-2018.pdf
piotrek305 27-08-2018, 08:33 Odniosłem się do obiektywnych faktów. Taki najtańszy focus mk4 ma cienki silnik i beleczkę z tyłu - jak auta segmentu B. Za te 49 000 zyskałbym trochę kolorowych ekranów i innych zabawek, a i tak już mam zbędne w obecnym. Jeżdżący rocznikami, a nie autami, tego nie rozumieją i nie dostrzegają absurdu. Coraz mniej auta w aucie w tych współczesnych ofertach.
Przejechałem się niedawno jeszcze starszym gratem od mojego i jestem zachwycony. Na takiego niedługo zamieniam swojego rzempla.
git, każdy ma inne gusta motoryzacyjne i to jest ok..
To teraz jeszcze widzę, że w ramach tych "lat świetlnych" miałbym ręczną klimę zamiast automatycznej i kołpaki zamiast alufelg. :-)
Raczej brakiem gustu i doświadczenia zakup takiego najtańszego fokusa mk4 nazwałbym.
piotrek305 27-08-2018, 09:38 To teraz jeszcze widzę, że w ramach tych "lat świetlnych" miałbym ręczną klimę zamiast automatycznej i kołpaki zamiast alufelg. :-)
Raczej brakiem gustu i doświadczenia zakup takiego najtańszego fokusa mk4 nazwałbym.
takie wersje muszą być na flot.. nie liczy się tak bardzo klient indywidualny jak flotowy :) poza tym takie wersje służą do 'chwalenia sie" jaki ten focus jest tani :) a w PL raczej bogatych wersji rzadko sie kupuje niestety..
kumpel Fordzika 27-08-2018, 10:06 Przejechałem się niedawno jeszcze starszym gratem od mojego i jestem zachwycony. Na takiego niedługo zamieniam swojego rzempla. Ciekawość zżera :)
Bump: A mój jest teraz wart jakieś 15 000. Ale lepiej jedzie i ma lepsze zawieszenie. Nie wyobrażam sobie zamiany na gorsze auto za dopłatą 49 000. Gdzie tu sens? Sens taki, że ludzie muszą wydawać pieniądze aby świat się kręcił. Taki system Panie.
Jazda nowym autem to zawsze nowym :) Taki nówka Ecosport też bez wielowahacza, a prowadzi się mimo, że wysoki lepiej niż niejeden używany z segmentu C na bele skrętnej :) Oczywiście moje zdanie.
Z cennika:
http://www.citycar.com.pl/files/citycar/pdf/cenniki/cenniki_2018_osobowe/Nowy%20Ford%20Focus%20cennik%20na%201-2018.pdf
No ja tam widzę 63900 jako cenę obowiązującą. I jak pokazuje praktyka tak zostaje na długo. Wiadomo, że cenniki w Fordzie są po to, aby pokazać jak duży rabat się dostaje.
Z cennika:
Nie sugeruj sie cena małym druczkiem.... Prosty chwyt marketingowy cena wyjściowa jest ta duza która ja napisałem... od tej ceny jeszcze sa rabaty :)
WIdze niezle asy na tym forum ;p Stare focusy to dobre focusy ale gdzie tu do nowego...
marcin'ek 27-08-2018, 13:58 A ja mysle ze poczekac najpierw az oficjalnie wjedzie na salony, a potem do konca roku az beda wypychac to co sciagli do salonow w tym roku. Co prawda nie bedzie to jak wlasne skonfigurowane auto, ale troche do wyboru bedzie Sync Edition i jakies St-line czy Titanium, pewnie z lepszym rabatem niz teraz albo dadza jakies dodatki bajery [emoji6]
A ja mysle ze poczekac najpierw az oficjalnie wjedzie na salony, a potem do konca roku az beda wypychac to co sciagli do salonow w tym roku. Co prawda nie bedzie to jak wlasne skonfigurowane auto, ale troche do wyboru bedzie Sync Edition i jakies St-line czy Titanium, pewnie z lepszym rabatem niz teraz albo dadza jakies dodatki bajery [emoji6]
Do konca roku sie za duzo nie zmieni. Ceny wersje beda takie jak sa teraz w cenniku, zmiany beda bardziej kosmetyczne a roznice w cenie moze minimalnie na plus
seal2000 27-08-2018, 14:35 No ja tam widzę 63900 jako cenę obowiązującą. I jak pokazuje praktyka tak zostaje na długo. Wiadomo, że cenniki w Fordzie są po to, aby pokazać jak duży rabat się dostaje.
I jak praktyka pokazała przy nowej Fieście (cennik identycznie jest zrobiony) od ceny pisanej dużymi cyframi ciężko uzyskać większy rabat bo niby już to to jest cena po rabacie.
A czy przy Focusie też tak będzie zobaczymy :) obym się mylił.
marcin'ek 27-08-2018, 14:47 ...od ceny pisanej dużymi cyframi ciężko uzyskać większy rabat bo niby już to to jest cena po rabacie...
No rabat owszem ciezko ale pakiety czy inne dodatki juz chetniej dokladaja. Tak mialem przy zakupie nowej Fiesty, w momencie gdy auto bylo zamowione a konfigurator dealera jeszcze otwarty, to kilka dodatkow pojedynczych zamienilem na pakiety i w sumie bez dodatkowej doplaty, np. podgrzewana szyba na pakiet winter. Tak wiec najwiecej mozna ugrac gdy juz zamawiamy auto, i oczywiscie wszystko co obiecal dealer na pismie [emoji6]
Tydzien temu zamawialem Forda i od podstawowej ceny 86000 zl dolozylem pelno dodatkow (adaptacyje ledy 7000, Pakiet Buisness 4700 , pakiet comfort 3300, pakiet technology 2000, Sync 3 z B&O 2000 , pakiet winter 1750 i tyle samo Head-Up display, dodatkowo duzy spoiler za 1100 i kolor 2700 + transport 2000) wyszlo 115 Tysi ;p a jednak cena auta po rabatach to 98 tysi. Wiec najwiecej wiedza Ci co nie maja pojecia :D
Niecała 100 za auto ktore jest dobrze wyposarzone o sportowym charakterze z najmocniejszym silnikiem w gamie (uj ze 3 cylindry) to nie jest zla cena. Pokusze sie o stwierdzenie ze porownywalna z konkurencja.
kumpel Fordzika 27-08-2018, 16:10 Przynajmniej w PL nie ma się co z tych rabatów tak cieszyć, bo potem z nawiązką trzeba je zwrócić przy odsprzedaży używanego Forda :( Utrata wartości większa niż konkurencyjnych modeli innych marek.
Za granicą w DE trochę lepiej cenią, a czasami przeceniają Fordy :)
Rzekoma utrata wartości wynika właśnie z rabatów. W dodatku te obliczenia są trochę przekłamane bo są liczone od katalogu a nie realnych kwot transakcyjnych. Dlatego np. Mazda i Toyota "trzymają" wartość, bo tam za wejście do salonu nie dostajesz 15% rabatu... Więc wartość na rynku wtórnym to po pierwsze wynik polityki rabatów - sprzedający zejdzie z ceny bo wie, że realnie nie zapłacił np. 100k tylko 85. Kupujący też nie da się zrobić w balona, bo wie że samochód nie kosztował jako nowy 100k tylko mniej. Druga sprawa to postrzeganie marki, np. Skody trzymają dobrze wartość. :) Ale to nie jest tak, że nagle będziesz kilkanaście tysięcy w plecy bo kupiłeś Forda a nie Skode. Przy krajowych i ogólnie pojętych pewnych samochodach to nie są takie różnice.
Dokładnie. Krajowy z udokumentowaną historią nie po flocie to nie tylko sprzedaż w bardzo dobrej cenie ale też szybka i łatwa.
A spadek wartości to lepiej samemu ocenić patrząc na ceny w serwisach ogłoszeniowych. Znając politykę rabatową danego importera można ocenić realny spadek wartości. Co oczywiście też jest niestety obarczone błędem.
kumpel Fordzika 28-08-2018, 13:38 błłłeeee Skoda, kojarzy mi się z panami w kapeluszach, a jakość ich samochodów daleko za jakością VW z dawnych lat i do tego brzydkie jak dla dziadków.
Fordy tanieją w PL bardziej niż w innych krajach, bo mają kiepski serwis. Samochód jest na tyle dobry, na ile dobry ma firmowy serwis.
A mnie się ford kojarzy z bylejakością i tego nie zmienisz. Tak samo, jak tych kapeluszy.
Tylko najgorsze jest to, ze przed zakupem swojego tak mi się nie kojarzył. Skodę wspominam ciepło.
To zróbcie porównanie 1:1, np. Octavia vs Focus w podobnej wersji wyposażenia i tutaj niestety ford blado wypada.
w wersji kombi "blaszany beznadziejny bagażnik bez żadnych schowków na podręczne wyposażenie, tylna kanapa strasznie niewygodna, poziom wykończenia drzwi w tylnej części pojazdu woła o pomstę do nieba- to po stronie Focusa niestety i mowa o wersji Titanium :( i oczywiście ostatniej generacji Focusa, o nadchodzącej się nie wypowiadam, bo jedynie z fotek znam ;)
kumpel Fordzika 28-08-2018, 20:14 A mnie się ford kojarzy z bylejakością i tego nie zmienisz.
Ja trochę zweryfikowałem swoje zdanie o Fordach po oględzinach dzisiejszych produktów konkurencji. Niestety prawie wszędzie też bylejakość, tandetne tani plastiki, szpary, szczeliny. Może mniej technicznych rozwiązań od czapy zrobionych, ale jakby pojeździć ze dwa lata to by też było się czego czepnąć np i w Aurisie :) Dla mnie jedynie Honda trzyma fason, ale też zniżyli się do konkurencji, a według mego oka Renault ostatnio w Megance zdecydowanie poprawił jakość materiałów, montaż.
Co najbardziej wkurza w Fordzie to brak zabezpieczenia antykorozyjnego samochodów na polski klimatycznie trudny rynek.
Kto chce dłużej pojeździć swoim Focusem MK4 albo go łatwiej po kilku latach sprzedać niech robi konserwację metodą kanadyjską 400-500 zł to żadne pieniądze.
Ja swojego zabezpieczam i teraz zero korozji, nic.
To mnie w tym kontekście nie cytuj, bo ja wyłącznie starzyzną się interesuję i pojęcia nie mam o aktualnej ofercie.
marcin'ek 28-08-2018, 22:27 ...
w wersji kombi "blaszany beznadziejny bagażnik bez żadnych schowków na podręczne wyposażenie...
Niewiem o co chodzi z tym blaszanym, przeciez obicie jest. Co do schowkow to w mk2 byly 2 schowki - w jednym chyba gasnica a w drugim apteczka, mk3 raczej sie pod tym wzgledem wiele nie zmienil. Brakowalo mi tylko sporadycznie miejsca na rolete. Pozatym cieszyl duzy kwadratowy bagaznik, gdzie pojemnosc podana przez producenta byla faktyczna pojemnoscia bagaznika, a nie jak w Skodzie gdzie milion schowkow ktorych pojemnosc wliczona do pojemnosci bagaznika. Teraz w "koreancu" tez mam schowki pod podloga i po bokach, ale co z tego skoro nie wykorzystam ich pakujac sie np na wczasy. Jak kupuje kombi to chce te np. 600L miec w pojemnosci bagaznika, a nie jakis pierdolowatych schowkach. Albo chociaz niech producenci uczciwie podadza jaka pojemnosc bagaznika + schowki.
cattani75 28-08-2018, 22:34 A jakie wymiary (nie pojemność!) ma teraz bagażnik w kombi mk4?
Niewiem o co chodzi z tym blaszanym, przeciez obicie jest.
To ja chyba czego innego oczekuję po aucie za 90tys +, bo przed zakupem Mondeo przymierzałem się też do Focusa Titanium, przy Octavii czy Golfie wyglądał jak ubogi krewniak z trzeciego świata ;)
A co do pojemności bagażnika, spróbuj to samo upchnąć w Focusie co Octavii, schowki natomiast są bardzo potrzebne- kamizelki czy jakieś inne graty, które nie latają po całym bagażniku kombiaka.
Porównywanie Focusa do Octavii jest dziwnym posunięciem jeśli chodzi o wymiary, bo prędzej bym porównywał Mondeo do Octavii. Zawsze mi się wydawało że Octavia to jednak segment wyżej.
Natomiast co do wykonania,
to uwielbiam to ujęcie z jednego z filmów i marek_drives:
https://i.imgur.com/Rb8qpKz.png
Bagażnik ten to w Jaguarze XF.
Ceny tego modelu zaczynały się od 150 tyś złotych za bardzo podstawową wersję.
Ta testowana przez Marka jednak była odrobinę droższa.
Co do schowków, Focus niestety nie króluje i tak - chyba jednak wolałbym mieć ich odrobinę więcej, natomiast jestem w stanie przyznać, że Focusa kombi ładuje się łatwo właśnie ze względu na przestrzeń do zapakowania w równych kształtach a nie jakieś nadkola, czy schowki po bokach gdzie za duże na szpargały a z małe na bagaż.
Plus właśnie plus że nie doliczają sobie jakiś wnęk/schowków w "pojemność bagażnika".
Dla swojej własnej wygody dokupiłem sobie siatki (mocowane na rzep) do bagażnika. Sprawuje się to rewelacyjnie a kosztowało grosze.
Zaraz chyba domówię sobie drugą (aby mieć po obydwóch stronach).
A... bym zapomniał. Nie żebym nie wiadomo jak bronił Focusa, bo plastiki jednak gryzą (w szczególności z tyłu), ale: siedzenia w Titanium są naprawdę dobre, plastiki nie są tak niemiłe jak w Fabii.
Octavia to ten sam segment C co focus, niezależnie od wydawania się. W D jest przecież superb, czyli konkurent mondeo.
O proszę :D
Kurcze serio całe życie byłem przekonany że Octavia to segment wyżej od Focusa :)
Człowiek się uczy.
Co do siatek:
https://i.imgur.com/2c6GIxI.jpg
Pomaga.
A wracając do nowego Focusa.
Na szybkiego spoglądałem na zdjęcia na otomoto.
O kurcze - co za szkaradztwo.
Może gdzieś za 2 tygodnie podskoczę do salonów spojrzeć czy mają nowego i mu się przyjrzeć (jak będzie).
marcin'ek 29-08-2018, 15:03 To ja chyba czego innego oczekuję po aucie za 90tys +...
A co do pojemności bagażnika, spróbuj to samo upchnąć w Focusie co Octavii, schowki natomiast są bardzo potrzebne- kamizelki czy jakieś inne graty, które nie latają po całym bagażniku kombiaka.
W bagazniku nie jezdze wiec czy jest tapicerka czy obicie to bez znaczenia, ma byc ustawny i pakowny.
Niewiem jakie graty ty wozisz ale jak wspomnialem gasnica i apteczka byly w dwoch malych schowkach, a reszta typu trojkat, rekawice, klucze z pelnowymiarowym kolem i pare innych rzeczy spokojnie miescily sie pod dywanikiem obok kola.
Octavia to ten sam segment C co focus,
Oczywiście Octavia na płycie Golfa to niby segment C, ale z każdą generacją auto rosło w stronę segmentu D i od III generacji jest traktowana przez ekspertów motoryzacyjnych jako auto na skraju segmentów C i D. To taki segment C na sterydach. Zresztą sama Skoda zauważyła tę "lukę" braku typowego przedstawiciela segmentu C i wypuściła Rapida, czyli coś pośredniego pomiędzy większą Octavią a mniejszą Fabią.
Co do wymiarów i porównywania Octavia vs. Focus, zobaczcie długość: Octavia - 4,65 m, Focus - hatchback 4,35 m, kombi - 4,55 m.
Po wymiarach ładu nie dojdziesz. Na przykład, aktualna fabia (B) jest szersza od rapida (C). A bmw e90 (D) kombi jest węższe i krótsze niż focus mk2 (C) kombi.
Paradoks jest taki, że przy okazji zwiększenia aspiracji octavii do segmentu D, większość aut na ulicach ma zawieszenie tylne rodem z segmentu B, czyli najtańsza beleczka (bo w poprzedniej generacji auto było za dobre i oferowało wielowahacz - co prawda o jeden wahacz uboższy niż w fordzie - nawet w parze z silnikiem 80 KM). Ford pozazdrościł tego sprytu we wciskaniu ładnie opakowanego kitu i wprowadził teraz to samo. W obu autach musisz brać silnik przynajmniej 180 KM, żeby nie mieć zawieszenia z segmentu B.
W głównej mierze to rozstaw osi i rozstaw kół decyduje o przynależności do danego segmentu a nie ilość miejsca w środku. Idąc innym tropem trzeba by Octavię zaliczać do D a BMW 3 do C.
Rapid, Octavia, Superb. Wszędzie ten sam manewr. Parę centymetrów za tylną osią dodane, kanapa wyżej dzięki czemu można ją cofnąć i zamocować nad tylną osią i voila. Mamy najprzestronniejszy samochód w segmencie. Ale do D to Octavia nie należy. Tak jak i Rapid do C ;)
Wracając do Focusa, na autocarze przetestowali nowego Focusa 1.0EB 123bhp i trzeba przyznać, że recenzja bardzo mocno krytykuje i belkę z tyłu, jak i cenę modelu (Titanium X za jedyne £26.495 co przy dzisiejszym kursie daje jedyne 126 tyś złotych. Podstawa Titanium X to £22,820).
Wykonanie wciąż na tym samym poziomie:
Refinement is generally good, although our test car had some wind whistle from the top of the driver's door at motorway speeds; the lack of any from the passenger side suggests an ill-fitting seal.
Zawieszeniu się oberwało:
The suspension copes well with higher speeds, but even on smooth surfaces there's a very slight busyness to it, a not-quite settling down that is reported by the backside and lower back. Like a dripping tap, it's hard to ignore once noticed, although the independent rear axle might not suffer from it.
During our time with the car, nobody seemed to recognise the fact that it was new, and we drove most of the length of the country and stopped numerous times without fielding any of the enquiries normally directed at even mainstream fresh metal.
Ogólnie nareszcie po pierwszym "wow" przyszedł czas na odrobinę krytyki.
Czekam na więcej krytyki.
I jak wcześniej wiele osób powiedziało.
Cena tego modelu niestety odstrasza.
Wciąż nie wiadomo czy to kwestia wysokiej ceny "premiery" czy też komuś w Fordzie się cyferki poprzestawiały. W Anglii i tak ludzie przesiądą się na nowy model jak tylko skończy się umowa na poprzedniego 1.0EB, więc Ford się będzie szczycił że "tyle nowych już się sprzedało", gdzie naprawdę żaden się nie sprzedał.
Natomiast dla osób, które kupują auto "na własność" cena tego modelu, nawet po uzyskaniu zniżek, wg mnie jest kompletnie nie do zaakceptowania.
i30 ful opcja wychodzi 120 tyś, rabaty większe u forda więc nie jest tak drogo.
Ten z pierwszego filmiku dla mnie wyglada super. ( filmik 4K )
https://www.youtube.com/watch?v=lAKmPww1984
https://www.youtube.com/watch?v=oAwfbfWCcNU
https://www.youtube.com/watch?v=eDKIE3XlIvA&t=40s
filmik 4k ale ostrość lata na wszystkie strony plus nagrywane w podziemnym garażu przez co w środku ledwo co widać w tych ciemnościach :D
Nie wiem... Teoretycznie człowiek myśli, czy warto MK3 wymienić na coś "nowszego" i odnoszę dziwne wrażenie, że następcą nie będzie MK4
i30 ful opcja wychodzi 120 tyś, rabaty większe u forda więc nie jest tak drogo.
Ten z pierwszego filmiku dla mnie wyglada super. ( filmik 4K )
https://www.youtube.com/watch?v=lAKmPww1984
https://www.youtube.com/watch?v=oAwfbfWCcNU
https://www.youtube.com/watch?v=eDKIE3XlIvA&t=40s
Własnie takiego z pierwszego filmiku zamowilem ;p Ten filmik przekonal mnie ze warto zrezygnowac z Astry 1.6 Turbo OPC na rzecz focusa ;p
z Astry 1.6 Turbo OPC
O jakim modelu mówimy?
OPC ma R4 2,0 ECOTEC Turbo (240 KM)
Astra 1.6T 180KM ma OPC-line z tego co czytam tutaj (http://autowizja.pl/2007/11/opel-astra-iii-1-6t-auto-test/)
O tym mówimy?
Mialem zamowiona OPC line dokladnie tak 1.6 T ma 200 KM ;p
W ten weekend dealerzy Forda mają event związany z nowym Focusem.
Jak starczy mi czasu to podskoczę.
update: no i niestety. O ile umówiłem się na jazdę próbną na niedzielę, tak oddzwonili że niestety nie będą mieli wystarczająco ludzi tego dnia, żeby oddelegować kogoś ze mną na jazdę próbną więc mogę to zrobić w sobotę. A w sobotę nie dam rady, bo jestem na imprezie (otwartym dniu) w schronisku dla zwierząt. Czyli pozostaje mi na sucho posiedzieć w nowym Focusie w niedzielę.
Update. Widziałem już dzisiaj przed salonami że wszędzie stoją nowe Focusy. Jutro będzie sprawdzenie z bliska. Z tego co widziałem przed dwoma, były właśnie niebieskie st-line oraz zwykły w kolorze race Red (?). Jutro sobie przejrzę na spokojnie jak to wygląda w środku i na zewnątrz. Żonie się (z daleka) podobał. Mi niestety ten czerwony w ogóle nie podszedł.
A ja właśnie miałem możliwość przejechania się nowym Focusem i jestem pełen pozytywnych wrażeń. Auto ma prawo się podobać i ma duże szanse na wysoką sprzedaż.
Jechałem klekotem 1.5, który zbiera się zaskakująco dobrze na biegach od 3 w górę. Troszkę jedyna słaba, ale może kwestia ogarnięcia pedału sprzęgła. Pracuje miękko i przyjemnie dla ucha. Jest przyjemnie elastyczny i nie ma nic przeciwko wysokim obrotom.
Design mi się podoba, miejsca zaskakująco dużo, siedzi się bardzo nisko (mi to pasuje), z tyłu miejsca szokująco dużo, bagażnik (z pełnym kołem) taki sobie, cisza genialna, praca zawieszenia również. Nie zwracałem uwagi na multimedia i nie macałem każdego plastiku.
marcin'ek 10-09-2018, 13:28 Dealer w Rybniku ma wersje St-line.
No cóż.
Jak mówiłem że sobie "obejrzę" tak w niedzielę podjechałem do jednego z salonów aby "pomacać" nowego Focusa.
I powiem tak.
Na obecnym rynku to auto (moim zdaniem) nie ma żadnej siły przebicia.
Ale to wszystko zależy od odbiorcy.
Jeśli przyjeżdża 'obecny' użytkownik Focusa (i to nie w żadnym leasingu/finance), to nowy Focus niestety jest naprawdę słabym wyborem.
Natomiast dla osób, które po prostu poszukują nowego samochodu,
jest on moim zdaniem zbyt nijaki i zbyt wpasowujący się w to co już jest u konkurencji.
Niestety w Anglii to auto i tak będzie hitem, bo do salonów zjeżdżają własnie ostatnie MK3 i sporo MK3FL na które pokończyły się umowy, więc na rynku brytyjskim obstawiam że będą "ładne wyniki sprzedaży" gdzie tak prawdę mówiąc, żadne z tych aut nie będzie tak naprawdę w pełni sprzedane.
Miałem okazję "pomacać" zarówno zwykłą wersję jak i wersję ST-Line
(którą jak widzę, Ford stara się jak najbardzie pokazać, bo zwykła wersja wygląda tragicznie).
Dopiero ST-Line jako tako ukazuje, że "nowy Focus" może być ładny,
z dużym naciskiem na "może".
Żonie się spodobał, ale to była (jak sama mówiła) kwestia ładnego grilla z przodu, ładnych felg i akceptowalnego tyłu w Hatchbacku.
Ja natomiast przyglądałem się trochę "bardziej" i uważam,
że cena tego samochodu jest tak niedorzeczna i że niestety ładny wygląd nie przyćmi wad.
Jestem w stanie zrozumieć, że na pustej sali sprzedażowej,
może być niezły "pogłos" lub "echo" ale odniosłem wrażenie,
że ktoś albo nie dorobił czegoś w drzwiach, albo gdzieś poszło po kosztach.
I o ile "wykończenie" wewnątrz jest nawet w miarę przyjemne,
tak same drzwi zamykały się dla mnie z takim hukiem, jakby były z samej blachy i plastiku (choć co tam tak faktycznie może być oprócz wygłuszenia?).
Żona sama napomniała, że "zaraz Cię wyproszą za trzaskanie drzwiami" a właśnie bajer polegał na tym, że drzwiami operował delikatniej niż bym to robił normalnie.
W środku zaskoczyła mnie kierownica,
która na pierwszy rzut oka sprawiała wrażenie naprawdę przyjemnej, aby jednak po chwili zacząć denerwować że jest taka plastikowo-chropowata.
Oczekiwałem "miękkszego" materiału. Może większej ilości gąbki/materiału gąbczastego.
Ale może być że jeszcze "nie wyrobiona"?
Przyciski trochę denerwują (te na kierownicy). Ale jestem w stanie zrozumieć, że "idziemy w standard jaki jest na rynku", tym bardziej że zarówno do przycisków w MK2FL jak i tych w MK3, trzeba się po prostu przyzwyczaić, bo są "inne" niż u konkurencji. Stąd jestem w stanie zrozumieć klawiszologię na kierownicy w MK4.
Nie udało mi się pobawić Sync'iem bo po jego włączeniu,
ukazało mi się logo, zgasło, włączył się Sync, po czym ekran zgasł.
https://i.imgur.com/JuhaR2w.png
Więc albo akumulator już był na wyczerpaniu, albo miałem po prostu pecha.
Próbowałem wiele razy włączyć go ponownie, to tylko jakieś bliki na ekranie widziałem, że coś próbuje zaskoczyć, ale Sync niestety na ekran nie powrócił.
Zaskoczyła ilość miejsca z tyłu.
https://i.imgur.com/40KXdaG.png
Tak dużo miejsca na nogi już dawno nie miałem.
Siedzenie z przodu było delikatnie wysunięte do przodu i nie dało się go odsunąć, abym mógł mieć idealne porówanie do MK3 ale miejsca jest zdecydowanie więcej.
Choć znowu, kazałem usiąść mojej małżonce aby sobie sprawdziła i wg niej "zbytnio nie czuć różnicy" ale uznaje, że ona po prostu się "nie zna" ;)
https://i.imgur.com/VfCb0k5.png
Zaskoczony również byłem, że zagłówek na tylnej kanapie wbił mi się w plecy (i to dosyć boleśnie) ale chyba już z lenistwa nie chciało mi się go regulować aby sprawdzić jak można się "oprzeć" aby było wygodnie.
Wykończenie drzwi z tyłu trochę się zmieniło i odnoszę wrażenie że poszło w stronę typowego wykończenia niczym w VAG'u.
Czy to dobrze czy źle - nie mi to oceniać.
Jak na 25 minut w salonie (z czego 80% czasu poszło na przygladanie się nowemu Focusowi), niestety nowy Focus mnie nie urzekł abym jednak gorączkowo myślał, że mojemu czegoś brakuje.
Tak wiem - HUD nad deską rozdzielczą czy ładny dotykowy ekran mogą się podobać. Jestem w stanie zrozumieć że dodatkowe systemu wspomagające kierowcę, mogą się podobać.
Jednak za te pieniądze,
jest za dużych rzeczy które mnie osobiście nie pasują.
Skrzynia biegów (dokładnie to lewarek skrzyni biegów):
https://i.imgur.com/LpQVB9x.png
Coś w nim zmienili.
Nie wiem co dokładnie, ale skok mimo że fajnie "klikalny" tak miałem wrażenie, że umiejscowienie drążka jest bardziej podobne do Fiesty niż do Focusa.
Może to kwestia że ja za bardzo się przyzwyczaiłem do drążka pod skosem/nachyleniem w swoim MK3.
https://i.imgur.com/pTHKjD3.png
https://i.imgur.com/bFwMqvL.png
Focusy (w końcu) dorobiły się płetwy:
https://i.imgur.com/RGv6xaF.png
I czy mi się wydaje czy faktycznie (nareszcie) zniknęły dysze spryskiwaczy z maski?
https://i.imgur.com/9GDkFGr.png
https://i.imgur.com/WxEjIwQ.png
(na powyższym zdjęciu widać, jak profesjonalnie przyczepili tablicę na zwykła wersję).....
Co do ASO. Jakoś długo mnie nie było na "sali sprzedażowej", więc mogłem coś przegapić, ale powiem tak - ja się mocno zastanawiam, w jaki sposób oni "łapią klientów" i jak ktoś musi być mocno "zdesperowany", żeby kupić auto w salonie Forda. Może to przypadek. Może ja po prostu tak trafiłem, ale w sprzedaży trochę pracowałem i kurcze wydaje mi się, że ostatnio jak byłem w komisie to miałem bardziej "aktywnego" sprzedawcę niż to co ja dostałem wczoraj.
Jestem w stanie zrozumieć, że przyjechałem w niedzielę, więc w niedzielę na "hali sprzedażowej" są chyba tylko tacy, co akurat w grafiku im się taka niedziela trafiła, ale na minus sprzedawców na których trafiłem przemawia fakt, że wszystkie stacje radiowe trąbiły o tym, żeby w ten weekend wpaść do salonu Forda bo jest "Ford Tech Event with new Ford Focus 2018!".
Więc jeśli macie "premierę" nowego modelu w salonach (dla zwykłych szarych ludzi), to może jednak warto byłoby wrzucić ludzi którzy "potrafią sprzedawać"?
Nie wiem. Nie odwaliłem się w garniak, nie przyjechałem z transparentem "szukam auta do kupienia", jednak grzecznie zaparkowałem, przywitałem się ze sprzedawcą o smutnych oczach co to stał obok klienta który opowiadał mu historię swojego życia i na "hali sprzedażowej" już po 8-miu minutach podszedł do mnie starszy pan z plakietką że jest tutaj dla obsługi klienta, wciąż wycierając twarz z resztek jedzenia.
No ok.. ma gościu prawo do przerwy, może mu kurcze przeszkodziłem?
Nie wiem. Ale pada pytanie: "czy jest już pan obsługiwany"?
Odpowiadam że "nie".
A on, "to jakby coś to proszę wołać".
I poszedł.
Chciałbym tylko nadmienić, że o 13:30 w niedzielę, w salonie Forda w jednej, byłem ja z małżonką, dwóch sprzedawców i jeden klient opowiadający "swoją historię życia i jakimi autami do tej pory jeździł".
Starszy pan chyba wrócił gdzieś na zaplecze dokończyć lunch, sam natomiast nie mogłem uwierzyć, że zostałem sam na całej hali (no jeszcze była żona).
Nie mówiąc o czasie oczekiwania na "pierwszy kontakt" kiedy hala była pusta. Gdyby byli klienci, to nie widzę problemu, jestem w stanie zrozumieć, no ale ich nie było.
Wróciłem do oglądania auta z każdej możliwej strony po czym na salę wkroczył ten młodszy jak już zakończył z poprzednią gadułą.
"Mogę w czymś pomóc?"
(myślę sobie - Jest!, pogadamy w końcu, zobaczymy czy gość chociaż spróbuję")
A dzień dobry, you're ok? itp itd
Wie pan co, no oglądam tego nowego Focusa, bo przymierzam się do zmiany na coś nowszego, jak widać mój już ma swoje latka (i wskazuje ręką na mojego co to stoi dosłownie za szybą) więc kto wie, może byłoby warto?
Następuje chwila ciszy, po czym sprzedawca:
No to jest własnie nowy Focus, to proszę sobie obejrzeć a jakby co to ja będę tam przy biurku to jakby co proszę pytać.
I sobie poszedł.
No widać mają parcie na sprzedaż, że prawie że kupiłem.
Nie oczekiwałem jakiś cudów, ale nawet żona była zaskoczona, że auto chyba ma się "sprzedać samo". No nie ukrywam że za 22-24 tyś funtów (w zalezności od koloru? bo na potykaczach nie znalazłem żadnej informacji skąd ta różnica pomiędzy białym a czarnym), to ja kurcze zapomniałem książeczki czekowej zabrać i chyba tylko dlatego nie kupiłem nowiutkiego St-Line 1.0 EcoBoost.
Jak już mówiłem. Jestem w stanie zrozumieć, że nie padłem na kolana przed sprzedawcą z płaczem w oczach że "panie.. ja naprawdę chcę kupić nowego Focusa, niechże się pan zlituje i mi jeden sprzeda".
Jestem w stanie zrozumieć, że nie przyjechałem w garniaku, z dwiema modelkami wokół siebie i paparazzi, żeby wzbudzić choćby odrobinę zainteresowania, ale na moje oko, wystarczyłoby podejść, choćby napomnieć że "widzę że przykuł pana uwagę świeżutki, pachnący jak świeże pieczywo, nasz najnowszy, najlepszy samochód świata jakim jest FORD FOCUS 2018!!!!" (z przymrużeniem oka oczywiście) lub chociaż zwrócić uwagę, że "potencjalny klient" już przyjechał Focusem, jakby nie patrząc Titanium X, w kombi, w "specjalnym" lakierze Candy Red co już by mniej więcej zapaliło lampkę, że ten klient nie chce Trend edition na felgach 16" i będzie szukał może czegoś, co będzie fajniejsze, nowsze, lepsze niż jego obecne auto?
Choćby zagaić? Rozpocząć rozmowę? Typu: "widzę że jeździ pan Focusem to wie pan, że to są fajne auta do prowadzenia, a nowszy model ma dodatkowo to, tamto, siamto, proszę zobaczyć jaka różnica? Lepsza linia nadwozia? Agresywniejszy przód?" ?
Nie wiem - kurcze.. cokolwiek?
Czy ja naprawdę oczekiwałem cudów? Czy po prostu trafiłem na "gorszy dzień" wśród sprzedawców lub taką a nie inną godzinę, że trafili mi się Ci, co dzień wcześniej dostali wypowiedzenie umowy tylko muszą przesiedzieć te 2 tygodnie do ostatniego dnia?
No nic.
Jak już nie chcieli nam sprzedać nowego Focusa, to poszliśmy porozglądać się za czymś innym.
Nawet przystanęliśmy przy tym.
https://i.imgur.com/W5uCJ7u.png
https://i.imgur.com/7jg6rL8.png
https://i.imgur.com/ONcKc0U.png
Nawet przeanalizowałem stojak z ceną,
nawet liczyłem coś na komórce na kalkulatorze po czym z żoną rękoma "mierzyliśmy" bagażnik (przyjechałem swoim Focusem kombi) więc to już powinno "wbudzić" u sprzedawcy, że może "warto" zagadać?
Typu że może warto przywołać cyferki ile zyskasz przesiadając się z kombi do "S-Maxa" bo jest większy bagażnik?
I że w bagażniku są schowki? Dodatkowe siedzenia?
Nie. Zero interakcji.
Widocznie z daleka było widać, że nie byłem "klientem".
Przy okazji. Pytanie do włascicieli S-Maxów.
Po rozłożeniu trzeciego rzędu, gdzie można schować złożoną/zwiniętą roletę?
3 minuty z żoną przekładaliśmy pod różnymi "kątami" i zaglądaliśmy w podłodze do tych "schowków". Tam jest gdzieś na to miejsce czy też jedziesz na miasto, spotykasz znajomych z dzieciakami, chcesz ich podwieźć do domu/do siebie i pasażerowie drugiego rzędu jadą z roletą na kolanach?
Mając dodatkowe minuty, przeszliśmy się po parkingu przed salonem jeszcze przeglądając "używki".
"Zwykłe" MK3 "tanie" jak barszcz:
https://i.imgur.com/1qcho9C.png
Ten akurat mi przypadł go gustu, bo ten sam kolor co mój, ale wersja "Zetec" więc dodatkowy pakiet stylistyczny.
Żona nie mogła uwierzyć jak z daleka zauważyła lakier.
(sorry nie mam zdjęcia)
I tu z uśmiechem na twarzy mówię do niej: widzisz?
Weź teraz spójrz na naszego który ma może z 3-4 ryski i kilka odprysków od kamyczków.
Ten na zdjęciu powyżej, miał limitowany lakier zwany "myjnia automatyczna".
Ilość "słoneczek" nawey choćby tylko na masce sprawiał, że stojąc 3 metry od niego, jedyne co było widać to że właściciel musiał często zbierać punkty z myjni i wymieniać na hotdogi czy inne "nagrody".
Żona obiecała mi kolejne kosmetyki do auta.
Przy okazji - jakby ktoś w Anglii szukał "ST-3"-ków z małym przebiegiem to również stoi ich od groma. Tylko że przy tych modelach widzę że salony zdrowo pogrzało jeśli chodzi o ceny. Od £19500 do £23400 za używanego ST (ciul z przebiegiem) to drobna przesada.
Jedyne co działało na plus, to raty 0% (kompletne 0%).
Podsumowując: nowy Focus mnie rozczarował.
Jest "ładny" jeśli chodzi o ST-Line i jego przedni grill.
Niestety jako obecny posiadacz poprzednika, nowy ma za mało nowości (lub też za mało "wow") i jest zbyt uniwersalny żebym dla niego stracił głowę.
Pozostaje tylko spróbować ustawić się na jakąś jazdę próbną i może pobawić się w "jeżdżącym" egzemplarzu. W końcu autem się jeździ a nie w nim siedzi co nie?
P.S. Za nic nie pamiętam, czy modele którymi się bawiłem w salonie były wyposażone w door-edge-protector. Nie pamiętam czy jest to opcja w standardzie jeśli chodzi o Focusa MK4. Kojarzy ktoś? Może to była przyczyna, że drzwi tak waliły przy zamykaniu? (ale co by miał door edge protector do tego gdzie mechanizm to jeden "przycisk" w okolicach zawiasów?)
To białe to nie osłony bębnów a osłony transportowe tarcz. Widać nawet zacisk wystający trochę.
A patrzyłem na zdjęcie i sobie mówię, kurde coś mi się pomyliło . Już usuwam co napisałem bo aż głupio. A ja tak na szybko patrzę, o są ładne osłony, cyk zdjęcie a potem na zdjęciu patrzę i mówię sobie, że chyba po lewej coś tam odstaje.. Dzięki za zwrócenie uwagi
Ostatnio miałem okazje usiąść w salonie. W środku w zasadzie kopia Fiesty, więcej miękkich materiałów, brak tradycyjnego ręcznego, inne schowki, przesuwany podłokietnik. Tyle można powiedzieć „na sucho”. W stosunku do mk3 FL NA PEWNO więcej miejsca dla kierowcy i jest ono wygodniejsze.
Nie wiem czego się spodziewasz edmun, ale samochody są już na tyle dopracowane, że na próżno szukać rewolucji w nowych generacjach - zresztą klienci tego nie chcą! Dziwi mnie krytyka kierownicy. IMO Ford ma jedne z przyjemniejszych, a trochę samochodów „macałem”.
Przejedźcie się. Potem pogadamy :)
Byłbym w stanie zrozumieć jeśli ktoś by się przesiadał z innego auta na Focusa to wtedy byłoby pewnie wow jeśli chodzi o to jak się nim jeździ. Ale nie wiem co musiałby sprawiać nowy Focus na drodze aby zauważyć poprawę. Przejade się to dam znać. Na razie jak mówiłem, szału nie ma.
marcin'ek 10-09-2018, 22:28 Byłbym w stanie zrozumieć jeśli ktoś by się przesiadał z innego auta na Focusa to wtedy byłoby pewnie wow jeśli chodzi o to jak się nim jeździ. Ale nie wiem co musiałby sprawiać nowy Focus na drodze aby zauważyć poprawę...
No prowadzenia lepszego to moze niema bo juz jest swietne, ale to samo jest w przypadku Fiesty. Jednak nowa Fiesta lepiej wybiera nierownosci i jest bez dwoch zdan o wiele ciszej w srodku - i tak pewnie tez bedzie z Focusem [emoji846]
No oglądałem przecież, że jest lepsza "aerodynamika" na nadkolach aby było mniej wibracji :) Ja już na początku tego wątku wspominałem, że jeśli Focus MK4 porównując do MK3 i MK3FL miałby być "przełomem" to lista poprawek/usprawnień była naprawdę długa, ale była to lista nie wzięta z nieba a po prostu lista, gdzie większość rzeczy nie dość że wyniosła by Focusa na prowadzenie wśród wszystkich konkurentów, to bezproblemowo znalazłby nabywców także wśród tych, którzy już Focusa mają (nawet w miarę nowego).
A tak kasa poszła w auto, które jest powiększoną wersją Fiesty (bo musi się "design" zgadzać a na produkcji można użyć tych samych części do różnych modeli), nie wprowadza aż takiego powiewu nowości, auto z "innego/oryginalnego" na drodze przeszło na bycie autem takie jak każde inne.
Wiem.. za dużo narzekam.
Nie powiem - auto może się podobać.
Nie wszystkie aspekty wizualne są "super" ale ogólnie widać że jest to "nowy model".
Więc chyba dobrze, jeśli auto i z zewnątrz i wewnątrz wygląda na nowe. Tylko że sam wygląd nie wystarczy, żeby było to jakąś "nowością" na rynku. Coś jak wchodziło nowe Mondeo. Niby nowe, a jednak nie "przebiło" konkurencji i tak patrząc na konkurencję, to jak w przypadku modelu MK3 i MK3FL Focus był w miarę najlepszym wyborem, tak w przypadku MK4 mam wrażenie że jest na szarym końcu biorąc pod uwagę inne auta w tym segmencie.
Choć.. miałem przyjemność pooglądać sobie nową A-Klasę :D
Żałuję że nie udało mi się na odchodne wejść pod spód.
Niby z tyłu 2 wyloty, a spaliny szły mniej więcej spod zderzaka za tylnym prawym kołem (więc atrapy wylotów nawet nie były w ogóle podpięte pod końcówkę wydechu?)
Pożyjemy, zobaczymy.
Warto dodawać "w mojej ocenie" do szału nie ma :)
Dla mnie dotychczasowy focus, który nadal podoba mi się na drodze, w środku jest makabrycznie prehistoryczny, z designem z poprzedniej epoki i notabene nigdy nie trafionym. Ale to nadal tylko kwestia gustu.
To, że nowy Focus jest podobny w środku do Fiesty w niczym mi nie przeszkadza, tym bardziej, że jest jedynie podobny - a nie jak w grupie VW zastanawiam się jakim w sumie autem jadę.
Do nowego Focusa wsiadłem bezpośrednio z Mondeo Vignale, a pod domem stoi nówka Fiesta Vignale i jakoś nie pojawiła mi się myśl, że jest słabo. Do tego, dość często jeżdżę z kolegą trzyletnim Focusem (w bogatej wersji) i mam do czego porównywać, nie będąc pod wpływem emocji podczas oceny.
Jako ciekawostkę, przyznam zupełnie szczerze, że oglądając pierwszy raz MDO mk5 miałem wrażenie że moje poliftowe MK4 jest dużo lepsze. Że coś zepsuli, uciekł charakter, zniknęły emocje, itd itp. Ale gdy zacząłem jeździć MK5 i na swój sposób "pokochałem" to auto, to powrót do mk4 był bolesny w każdym wymiarze, poza tęsknotą do momentu generowanego przez klekota 2,2. Chyba jakoś tak radzimy sobie ze zmianami...
Ja też wczoraj pooglądałem sobie mk4 w bogatej STline w kolorze desert island, więc także z full static led, B&O Play itd.
Sylwetka dla mnie ok, a mnie rzadko od razu się podobają auta. mk3 w 2011 mi się średnio podobał, bo był inny niż reszta Fordów.
Ogólnie też ok, ale kilka rzeczy mi się nie podoba. O ile przednie boczki drzwi są w zasadzie całe miękkie tam gdzie się dotyka, to tył nadal całkowicie twardy z małym dodatkiem materiału pod łokieć. Ale i tak bardziej wkurzyło mnie, że lekko naciskając ręką uginają się strasznie, jakby ten plastik nie miał żadnego podparcia i był strasznie miękki. I to niezależnie czy przód, czy tył.
Fajny (wreszcie) przesuwany podłokietnik, ale nadal brak kratek na tył.
Ilość miejsca na nogi większa, ilość miejsca na głowę sporo większa.
B&O posłuchać nie mogłem, bo nie reagował na wciskanie ON ;)
Ogólnie pozytywnie z małymi wadami.
Z tego co widziałem to w wersji Vignale z tyłu boczki na drzwiach są tak jak z przodu z miększych w dotyku plastikiem.
Pewnie tak. STLine pomijając fajny wygląd jest wersją "bogatą" tylko z ceny ;)
Ale w Vignale nie można mieć dynamicznych ledów i 17" felg, tylko 18"...
marcin'ek 11-09-2018, 11:34 Wiec jak sami stwierdzacie, "podobanie sie" to rzecz gustu - kazdy ma inny. Jednym Focus przestanie sie podobac a innym zacznie [emoji6]
Dla mnie dotychczasowy focus, który nadal podoba mi się na drodze, w środku jest makabrycznie prehistoryczny, z designem z poprzedniej epoki i notabene nigdy nie trafionym. Ale to nadal tylko kwestia gustu.
wsiądź do równorocznego z 2015 jak wychodził polift foki - Aurisa to się dopiero zdziwisz :)
co do samych cen będąc dzisiaj w salonie stała jakaś foka tit 1.0 EB 125 z jakimś tam wyposażeniem za 109 ... obok stało mondeło mk5 w tit 2.0 TDCI za 108 ... długo bym się nie zastanawiał co kupić :619: ... nawet jakby to mondeło nie miało jakiegoś wodotrysku , który ma nowa foka ( ludzie się grzeją na B&O i inne pierdoły ... a od tego lepiej czy bardziej komfortowo auto jeździć nie będzie i wolałbym autko klasę wyżej)
|
|