Zobacz pełną wersję : Rejestracja auta z niemiec jak to wygląda?
Cześć.
Czy ktoś może mnie krok po kroku wraz z kosztami opisać jak na chwilę obecną wygląda rejestracja auta z DE?
Z góry dzięki.
slawek-kali 19-02-2018, 17:18 Przeglad w skp, tlumaczenie dokumntow tj. maly schein i duzy brief oba zielone.
Zaplacenie akcyzy. Majac przetlumaczone dokumenty, przeglad oraz potwierdzenie zapalcenia akcyzy udajesz sie do urzedu komunikacji i meldujesz auto ( oczywiscie pamietaj o ubezpieczeniu).
W niektorych urzedach mozna zaplacic rowniez akcyze! Dopytaj u siebie.
stingerA6 19-02-2018, 17:46 Dodam, że akcyze opłaconą musisz okazać przy odbieraniu karty pojazdu i "twardego" dowodu, o tyle to istotne, że akcyza księguje się ok dwa dni.
Więc przy rejestracji nie musisz jeszcze mieć potwierdzenia zapłaconej akcyzy
poliocertes 19-02-2018, 18:10 Umowę też trzeba przetłumaczyć.
slawek-kali 19-02-2018, 18:13 Tyle ze Marek w PL bedzie kupowal ;) no chyba ze na "niemca" to wtedy i umowe :D
Gimnastikball 19-02-2018, 19:02 Od pierwszego stycznia nie trzeba tłumaczyć Dr z EU,
Ale zapytaj czy twój wk zna ten przepis i uwzględnia.
slawek-kali 19-02-2018, 19:58 A od lat nie trzeba robic przegladu jesli jest wazny dluzej niz rok.. a jednak nawet swieze niemieckie TÜV niewystarczaja..
No i mamy jeszcze akcyze, polski wynalazek..
Dzisiaj byłem w WK w innej sprawie i słyszałem jak Pani przez tel komuś tlumaczyła co potrzeba z tłumaczenia dokumentów (masło maslane trochę :P) Tak to zrozumiałem że jeżeli nie ma tekstu po Niemiecku a tylko kody to nie trzeba tłumaczyć.
Nie wiem, może trochę pomogłem :P
kumpel Fordzika 20-02-2018, 07:51 Czy kupując teraz pojazd w DE od Niemca na umowę. Pojazd zarejestrowany z ważnym TUV i ubezpieczeniem, można na tych dokumentach i tablicach zjechać do Polski ?
slawek-kali 20-02-2018, 07:55 A jaki niemiec ci zar. auto sprzeda?
czeslaw555 20-02-2018, 08:16 no właśnie ? żaden :)
kumpel Fordzika 20-02-2018, 09:18 no właśnie ? żaden Czekaj Czesław jak to żaden ? Przecież jesteśmy w UE i jak ja sprzedaje auto na umowę sprzedaży to jest zarejestrowane, ubezpieczone, ważne bad. tech i kupujący jedzie gdzie chce :) chyba ;)
Kupując pojazd u Niemca w domu tak się nie da ?
czeslaw555 20-02-2018, 09:26 Kupując pojazd u Niemca w domu tak się nie da ? da się. Potem jeżeli jeszcze ten Niemiec ma tablice to pojedzie do zulassungsstelle tam zabierze swoje tablice, (czytaj. wyrejestruje auto) i "zamknie" ubezpieczenie. Ty w tym momencie musisz sobie załatwić żółte albo czerwone tablice.
Niemiec nie da ci auta na swoich tablicach bo jak np. nałapiesz fotek na radarze to jego będą ścigać, męczyć
kumpel Fordzika 20-02-2018, 09:30 Czyli w niedzielę ani w sobotę nie idzie tego obłatwić. Ten ich urząd to szybko działa ? Przychodzimy on wyrejestrowuje, ja zarejestrowuje na wyjazdowe i jakieś OC muszę kupić ?. To da się ogarnąć w małym mieście w parę godzin rano ?
slawek-kali 20-02-2018, 09:33 Idzie w sobote. nie wszdzie ale idzie.. ja odbieram auta nawet w niedziele tyle ze wczesniej zalatwiam tablice bo jestem na miejscu.
czeslaw555 20-02-2018, 09:40 najpierw sprawdź czy w tej małej miejscowości jest urząd :). W zależności od kolejek ogarniesz od pół godziny do paru godzin. Bez OC nie wydadzą ci tablic więc musisz i tak wykupić
kumpel Fordzika 20-02-2018, 09:45 najpierw sprawdź czy w tej małej miejscowości jest urząd . Czesław rozumiem, że przy zakupie pojazdu od Niemca u Niemca potem w PL podatek (PTC) 2% w US zostawiamy według ich tabelek ? Czy coś w tym temacie inaczej działa ?
Bump: W zależności od kolejek ogarniesz od pół godziny do paru godzin. Kolejki w Niemczech ? :D
czeslaw555 20-02-2018, 09:52 Kolejki w Niemczech ? wszędzie tam maja a szczególnie na A2 którą jak mogę to omijam szerokim łukiem bo roboty drogowe co chwila .
Jaki podatek 2% ?
W PL płacisz akcyzę itp , tutaj masz opisane co zapłacisz , wprowadź np tylko cenę auta w tych dwóch miejscach
http://www.obliczauto.pl/
kumpel Fordzika 20-02-2018, 09:55 Jaki podatek 2% ?
Chodzi mi o podatek od czynności cywilno prawnych który się uiszcza w PL w Urzędzie skarbowym jeśli zakupuje pojazd od osoby fizycznej. Zwyczajowo co zaznaczane wino być w umowie ten podatek pokrywa kupujący, choć tak być nie musi z litery prawa.
Kupując pojazd za granicą na terenie UE nie płacę w PL już tych 2 % ? Przecież też zakup od osoby fizycznej, a nie fakturowy.
czeslaw555 20-02-2018, 10:16 Chodzi mi o podatek od czynności cywilno prawnych który się uiszcza w PL w Urzędzie skarbowym jeśli zakupuje pojazd od osoby fizycznej. Zwyczajowo co zaznaczane wino być w umowie ten podatek pokrywa kupujący, choć tak być nie musi z litery prawa2% to tylko dotyczy aut juz zarejestrowanych w PL . Sprowadzone są liczone inaczej.
Kurcze... spojrzałeś choć raz na link , zrobiłeś jak napisałem ? Czy tylko czytacie posty i macie to w sumie w...co kto napisze ?
http://www.obliczauto.pl/
kumpel Fordzika 20-02-2018, 10:29 2% to tylko dotyczy aut już zarejestrowanych w PL . Sprowadzone są liczone inaczej. Dzięki, dzięki
ps. nie spojrzałem, bo nie o auto chodzi tylko o motocykl, a tam tylko o autach :)
;) :) ;)
ale dzięki i wszystko jasne
Dzięki za odpowiedzi. Rejestrację zleciłem firmie zajmującej się tym tematem. Jutro odbieram blachy.
Ja musiałem zająć się pracą...
kumpel Fordzika 18-04-2018, 21:54 Co by nie zakładać nowego wątku.
Może znacie tych sprzedawców. Duże miasta.
Ocena 4,3 to jak to widzicie
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Opel-Astra-Active/vhc:car,cnt:de,pgn:2,pgs:10,srt:price,sro:asc,ms1: 19000_5_,frn:2011,frx:2015,prn:8000,prx:11000,ful: petrol,mlx:50000,ger:manual_gear,pwn:87,pwx:110,cc n:1200,ccx:1400,cli:automatic_climatisation/pg:vipcar/259634661.html
oraz ten, ocena chyba wysoka 4,9 ?
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Honda-Civic-Lim.5-1.8-Sport-1-HAND-TOP/vhc:car,cnt:de,pgn:9,pgs:10,srt:price,sro:asc,ms1: 11000_3_,frn:2010,prx:11000,ful:petrol!diesel,mlx: 60000/pg:vipcar/257724063.html
Jeśli chodzi o Berlin ( Istambuł ) to odradzam. Stuttgart, to nie moje rejony.
kumpel Fordzika 18-04-2018, 22:50 Od Tureckiego pośrednika ?
Tych i innych wyznawców, proponuje omijać, szczególnie w Berlinie. Wyjątki na pewno są.
kumpel Fordzika 19-04-2018, 13:06 Hmmmmm . Wysłałem maila i oddzwonił do mnie jakiś gościu mówiący niby po angielsku, ale Niemiec to nie był.
Dziwne :)
Jak byś trochę przycisnął gościa , to i by po Polsku zaczął gadać ;) dla klienta voll service ;)
czeslaw555 19-04-2018, 13:27 Jak zawsze tak i tym razem napisze. Turcy źli, inni odmiennej karnacji też. Teraz inny scenariusz.
Przyjeżdża Polak do komisu w Niemczech. Właściciel, Turek, Niemiec jak słyszy tylko polską mowę zamyka szybko bramy komisu, spuszcza psy (jak ma) dzwoni do ochrony, policji i mówi że przyjechali Polacy i chcieli wejść na jego teren niby kupić auto, ale On lub Oni, nie są głupi bowiem wiedzą że Polacy są największymi złodziejami aut w Unii i pewnie chcieli ukraść mu auto, jednak są czujni, potrafią odróżnić mowę polską od innej i nie dadzą się okraść. :)
Można pisać głupoty ? Można.
Wszyscy Polacy kradną auta ? Oczywiście że nie.
Tak samo Turcy i inni o odmiennej karnacji nie są oszustami, mają dobre aut i mówią prawdę.
Jak wszędzie, więc "tam" jak i u nas, w takiej masie ludzkiej zawsze znajdzie jakiś oszust, czy złodziej.
Dla mnie obojętnie kto sprzedaje, może być nawet z Marsa, ważne aby miał auto jakiego szukam, w stanie jakim chcę kupić i żeby papiery auta był prawdziwe.
Zgadza się Czesław ale, w Berlinie zebrało się więcej oszustów niż w innych miastach ;)
czeslaw555 19-04-2018, 13:32 Ocena 4,3 to jak to widzicie
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Op...259634661.html
Wracając do pytania.
Oceny ten komis ma różne od 3,1 do 3.9 może i ma 4 ale nie zgłębiałem tematu.
I takie komisy mnie nie interesują, no chyba że jestem w pobliżu i mam czas to może się skusze podjadę i obejrzę auto. Auto Niemieckie, po firmowe, jak ktoś chce może sprawdzać.
Bump: oraz ten, ocena chyba wysoka 4,9 ?
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Ho...257724063.html tu bym się może skusił bo ocena wysoka, obejrzałbym zdjęcia, przeczytał opis o może bym wytypował do oględzin. Na pewno prędzej niż ten pierwszy komis
Bump: Zgadza się Czesław ale, w Berlinie zebrało się więcej oszustów niż w innych miastach tak wiem jak jest w Berlinie ale to wcale nie oznacza że tam nie można kupić dobrego auta. Może jedynie jest trudniej
kumpel Fordzika 19-04-2018, 14:26 Wracając do pytania. Czesławie, a ten komis ? Co myślisz ? Kawał drogi, ale w sumie bez znaczenia i silnik fajny :)
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Honda-Civic-2.2-i-DTEC-Sport-40-Jahre-Kamera/vhc:car,pgn:2,pgs:10,srt:price,sro:asc,ms1:11000_3 _,frn:2011,frx:2014,prx:11000,mln:10000,mlx:60000, pwn:87,pwx:110/pg:vipcar/260729054.html
czeslaw555 19-04-2018, 15:09 wiesz... auto po 3 właścicielach, ja w takich nie gustuje. Ot tak mam :) auto jest Niemieckie ? Nie napisali do kiedy TUV
slawek-kali 19-04-2018, 15:40 Napisali..
HU Nowy
Czyli przy kupnie bedzie swiezo zrobiony ;)
kumpel Fordzika 19-04-2018, 16:16 wiesz... auto po 3 właścicielach, ja w takich nie gustuje. Ot tak mam Upssss nie doczytałem bez okularów, że 3 właściciel :D odpada oczywiście. Dzięki za uwagę.
euphonic 16-02-2021, 16:50 Witam wszystkich :)
Już na wstępie chciałbym przeprosić jak i prosić o wyrozumiałość administratorów.
Jestem tu pierwszy post, z racji tego że żonie kupiliśmy pierwszego forda ever.
Jest to moje pierwsze zetknięcie z tą marką auta.
Już muszę prosić o pomoc i porady...
Po pierwsze mamy autko świeżo sprowadzone z DE, po trzech dniach w kraju już nasze. Rozpoczęliśmy proces rejestracji, auto mamy z komisu. Nigdy nie miałem styczności z autem na obcych blachach.
Zapewniono nas że auto jest po wszelkich opłatach skarbowo celnych, przygotowane do rejestracji - koszt dla nas ok 256 pln. Ale nie wiem czy mam komplet dokumentów.
Mam:
Dowód rejestracyjny A4
Dowód rejestracyjny wielkości "naszych"
Brief
Umowę kupna nie komisowa tylko na osobę, oraz ta sama osobę i właściciela z DE
Mam 3 kartki z TUV/Dekra
Ale nie posiadam żadnych tłumaczeń, ani dowodu opłaty akcyzy ani też nie wiem co teraz z PCC3
Czy to jest wymagane w nowym systemie rejestracji pojazdów?
Druga sprawa nie wiem jaki tam był lany olej, czym zalać?
I trzy, nie działa zapalniczka w aucie, oba bezpieczniki wymienione. (Tym to akurat w weekend będę mógł się zająć)
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
Jestem tu pierwszy post, z racji tego że żonie kupiliśmy pierwszego forda ever. Przeczytaj temat od początku , wszystko jest wyjaśnione.
|
|