Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Doposażenie w elektrycznie otwieraną klapę bagażnika

benokogel
28-02-2018, 21:40
Witam wszystkich,
czy przerabiał już ktoś z Was temat doposażenia w ori elektrycznie otwieranie klapy bagażnika w mk 5 ?
jakie elementy po za siłownikami są potrzebne ?
czy opłaca się bawić czy odpuścić temat ?

edit:
zapomniałem dopisać: nadwozie HB

Matych
28-02-2018, 21:47
Zamówiłem tą klapę i chyba będzie ona pierwszą i ostatnią moja elektrycznie otwierana klapa w życiu.W ciągu cyklu otwierania,ręcznie otworzyłbym ją i zamknął ze 3 razy,czasami szkoda mi czasu.Tak poza tym to działa ale czy to taki fajerwerk -o gustach się nie dyskutuje.

foni
01-03-2018, 08:46
Nauczysz się z czasem otwierać ją z pilota podchodząc do auta (a więc z wyprzedzeniem), otwierać z guzika przy kierownicy wysiadając z auta (a więc z wyprzedzeniem). Zamykając auto też nie ma sensu czekać przy klapie i patrzeć jak się zamknie. Naciskam guzik i proceduję wsiadanie lub też oddalanie :) :)

Ale faktycznie klapa podnosi się i opuszcza dość długo.

Matych
01-03-2018, 10:23
Trzeba na nią uważać w niskich garażach i przy ścianach.Pilot może tak,ale cenię sobie że mam go w kieszeni i nie muszę go wyciągać.

WoojO
01-03-2018, 13:42
Temat ciekawy. Ja też o tym myślałem. Od razu chciałbym dorzucić kamerkę. Z tego co wiem to dużo roboty jest z kabelkami (kamera + klapa) i chyba lepiej kupić całą klapę ;) chociaż wolał bym zostać przy starej klapie.
Przyłączam się do pytania. Ktoś przebrną przez instalację "samogrającej" klapy w hb? :)

benokogel
05-03-2018, 18:28
Czy ktoś ma dostęp do schematów i mogłby napisać jakie elementy są potrzebne ? Na pewno siłowniki, moduł i ew. nowy zamek z dociąganiem ?

kuba0005
05-03-2018, 18:54
I jeszcze czujniki na brzegach klapy i metalowa przeciwwaga czy jak tam to się nazywa

biglyk
07-03-2018, 08:49
A może ktoś zadał by sobie trud i rozszyfrował numery części wszystkich potrzebnych gratów?

Focuss-F1
23-03-2018, 13:26
https://www.youtube.com/watch?v=DihfPm-jaw8

komuś widzę się udało to zrobić...

Matych
23-03-2018, 14:41
Nie wiadomo tylko czy na orginalnych częściach.

jvc
23-03-2018, 14:48
Z tego co kojarzę to @mm32 (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=6336) zrobił u siebie i na oryginałach wszystko.
Oczywiście chodzi mi elektryczne otwieranie/zamykanie a nie machanie nogą

Matych
23-03-2018, 14:51
Dołożył klapę elektryczne otwieraną,a nie czujnik na machnięcie nogą.

tedi_k
23-03-2018, 18:29
komuś...

Standardowo - rosyjski kolega. Ciekaw jestem, czy nie ma prawie wszytkiego ogranego softem z S-maxa...:P
Tam się lubują w takich pomysłach...

mm32
24-03-2018, 15:21
i chyba lepiej kupić całą klapę chociaż wolał bym zostać przy starej klapie.
Kupujesz całą klapę i tylko przekładasz fanty-ja tak zrobiłem.
Dodatkowo warto zaopatrzyć się we wiązkę wnętrza ,by wypleść potrzebne kabelki-ja tak zrobiłem.

mrironman
25-03-2018, 13:21
Czy mozesz opisac caly proces dolozenia klapy, ? Co bedzie potrzebne, gdzie sie wpinamy itd programowanie ?

mm32
25-03-2018, 19:05
Czy mozesz opisac caly proces dolozenia klapy,
Tutaj za bardzo nie ma co opisywać,bo jak zakupisz elektryczną klapę to po prostu przekładasz rzeczy z jednej do drugiej.Jeśli chodzi o instalację to wyplatając kabelki robisz zdjęcia,albo zapisujesz sobie ,gdzie jaki kabel idzie i wplatasz do swojej instalacji.Cała filozofia.
Jeśli chodzi o konfiguracje to robiłem to UCDS'em.Znalazłem auto na allegro w bardzo podobnej konfiguracji do mojego,ale z elektryczna klapą.Porównałem parametry w IPC i BCM i gotowe.

WoojO
25-03-2018, 19:52
Klapę najlepiej po kolor? Chodzi mi głównie o samą kamerkę, chyba jest dosyć dobrze zintegrowana z tylną blendą czy można przełożyć samo urządzenie?
I jeszcze pytanko co do kabelków, kostki lub końcówki przekładałeś czy tylko wystarczy dorzucić kabelki do istniejących?

mm32
25-03-2018, 20:00
Klapę kup najtańszą,kompletną.Ja trafiłem pod kolor,ale nie liczyłem na jej idealny lakier,bo wiedziałem,że przesyłka odciśnie na niej swoje piętno.Można przełożyć samą kamerkę z przyciskiem otwierania klapy.
U mnie powstał mały problem bo zakupiona wiązka wnętrza była od kombi (ja mam HB) a kombi do podłączenia klapy tylnej ma dwie duże wtyczki,a HB ma 4 małe wtyczki,więc przepinałem kilkanaście kabli.

WoojO
25-03-2018, 20:50
Dzięki za info. Pozostaje mi szukać klapy z kamerką i automagicznymi podnośnikami do klapy :)

maximus1986
25-03-2018, 21:07
A czy ktoś przerabiał elektryczną klapę w sedanie Fusion USA?

mm32
25-03-2018, 21:11
A czy ktoś przerabiał elektryczną klapę w sedanie Fusion USA?
Tak, jeden kolega bodajże był to CERES

Focuss-F1
26-03-2018, 14:34
Wersja budżetowa: https://www.youtube.com/watch?v=twHTz40XLy8

http://allegro.pl/automatyczne-otwieranie-bagaznika-ford-mondeo-mk5-i7082799859.html

Może ktoś montował ?

mm32
26-03-2018, 14:52
Może ktoś montował ?
Ja bym nie rydzykował.Warto odwiedzić wątek o dokładaniu sprężyn na siłowniki klapy w mk4.Ogólnie to robiły się takie naprężenia,że ludziom zmieniała się szczelina po między klapa a budą :(.

WoojO
10-08-2018, 10:46
Troszkę odgrzebię temat :) w module do obsługi klapy DG9T-14B673-AY są dwie wtyczki. Akurat ich nie mam :( wiecie jakie mają oznaczenia? Chciałem sobie je zamówić.
https://drive.google.com/open?id=1XWznS0OOIyiTS1LBtfzXU3vUsJgtQ1a0
Chyba że ktoś ma luzem na zbyciu to chętnie bym nabył :D

tedi_k
10-08-2018, 11:47
...jakie mają oznaczenia? Chciałem sobie je zamówić.
...

W Fordzie wtyczki "nie mają oznaczeń" :568: i nie da się ich zamówić.:569:
Jedyna opcja to zakup wiązki z tymi wtyczkami. W MK5 jest to ten problem, że to zdaje się jest cała wiązka podłogowa...

WoojO
10-08-2018, 13:15
Bleh... tak podejrzewałem. Może jednak ktoś ma taką wiązkę na zbyciu? :)

wojnadk
26-08-2018, 23:45
Witam wszystkich forumowiczów, właśnie przerabiam ten temat w moim Fordzie Mondeo kombi,w sumie chciałem zamontować kamerę cofania,z oryginalnego vinlage,i dupa tak jak powiedział Tedi na razie nie działa bo mam wiązkę od vinlage, gdzie klapa bagażnika otwierana jest elektrycznie,i jest zamek z dociągiem,i po montażu zamek umarł,teraz nie wiem czy wystarczy że kupię elektryczne podnośniki i obudowe z guzikiem zamykania,czy jeszcze muszę coś zrobić?
Zamek z dociągiem też kupiłem,ale boję się o następne zakupy,bo może się okazać że jeszcze coś muszę zakupić.
Nie zależy mi na otwarciu klapy nogą pod zderzakiem.
Tomek;-)

weuek
27-08-2018, 00:03
"Vinlage" to jakaś nowa opcja - nikt jeszcze takiej nie miał.

Ciekawe jest to, że ktoś wydaje ponad 100 tys. zł, a właściwie nie wie na co/nie umie powtórzyć tego nazwy.

wojnadk
27-08-2018, 00:14
"Vinlage" to jakaś nowa opcja - nikt jeszcze takiej nie miał.

Ciekawe jest to, że ktoś wydaje ponad 100 tys. zł, a właściwie nie wie na co/nie umie powtórzyć tego nazwy.
Kolego jak zwał tak zwał, czepiasz się szczegułów,nazwa w tym wątku jest mało istotna, lepiej byś błysnął wiedzą jak to ogarnąć,a nie nabijać się z kolegi.
Przy okazji ,czy jak bym skomplikował wszystkie klamoty,jakie są potrzebne do elektrycznego podnoszenia klapy ,to będzie działać te ponoszenie?
Nie zależy mi żebym miał podnoszenie z nogi pod zderzakiem.

mm32
27-08-2018, 02:50
czy jeszcze muszę coś zrobić?
No niestety,ale trzeba jeszcze troszkę zrobić/dorobić bo potrzeba dostawić moduł klapy i go okablować,czyli potrzebna wiazka wnętrza z auta ,które miało elektrycznie otwieraną klapę.

wojnadk
27-08-2018, 04:10
No niestety,ale trzeba jeszcze troszkę zrobić/dorobić bo potrzeba dostawić moduł klapy i go okablować,czyli potrzebna wiazka wnętrza z auta ,które miało elektrycznie otwieraną klapę.
To znaczy że oryginalna wiązka klapy elektrycznie otwieranej,nie wystarczy?
Tedi pisał mi,że wystarczy pozmieniać piny,w tutoriarze z o montowaniu kamery cofania,bo przy okazji chciałbym ten temat też ogarnąć!

Bump: Z tego co pamiętam ,jak kolega montował mi tę wiązkę od elektryka,to wypiął mi starą wiązkę klapy,nad tylnym słupkiem z lewej strony,i w te same gniazda wpiął mi wiązkę klapy od Elektryka.

mm32
04-09-2018, 10:40
To znaczy że oryginalna wiązka klapy elektrycznie otwieranej,nie wystarczy?
Nie wystarczy, potrzebna jest jeszcze wiązka wnętrza obsługująca moduł tylnej klapy.

wojnadk
13-09-2018, 04:19
Witam, zgodnie z sugestią kolegi mm32, przeniosłem wątek,z doposażenia kamery cofania,i zmiany instalacji ,do tego tematu by ,nie robić chaosu,samą kamerą zajmę się później,i to w odpowiednim do tego wątku.
Dowiedziałem się,że potrzebuje jeszcze coś w rodzaju czujników domknięcia klapy,co się znajdują z jej obydwu stron przy szybach.
Tak bym chciał się pewnić co jest jeszcze potrzebne do elektrycznego otwarcia klapy bagażnika w kombi.
- wiązka elektryczna z klapy od wersji z elektrycznym otwieraniem.
- Inny plastyk z guzikiem zamykania.
- Zamek z elektrycznym dociągiem.
- Dwa siłowniki elektryczne.
- Moduł elektryczny klapy
Czy coś jeszcze jest potrzebne?
Niektóre elementy już mam,a pozostałe mogę mieć w ciągu tygodnia, dwóch.
Martwi mnie montaż tego modułu,bo nie wiem gdzie się znajduje i czy już jest wiązka pod niego?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem,w niektórych modelach jest ,w niektórych,trzeba coś pokombinować?
Tomek;-)

tedi_k
13-09-2018, 07:41
...
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem,w niektórych modelach jest ,w niektórych,trzeba coś pokombinować?
...
Ja osobiście jeszcze nie widziałem przy zakładaniu kamery cofania, by w HB z ręczną klapą bagażnika była "gotowa" niebieska wtyczka od sterowania klapą elektryczną. Zielona od kamery była zawsze, niebieska nigdy.
Nie oznacza to, że na pewno nie ma tylko, że "raczej nie ma".

MARR
13-09-2018, 19:45
Pytanie do tych co już taką klapę mają: jak oceniacie jej użyteczność?
Mogę ją dołożyć wraz z KeyFree i Ford Power za 900 zł i się zastanawiam czy warto....
Można taką klapę otworzyć ręcznie i nie do końca?
Czasem w garażach centrów handlowych rury od wentylacji idą tak nisko że pełne otwarcie grozi zostawieniem lakieru na takiej rurze...

grzechu913
13-09-2018, 19:50
Wszystko jest programowalne gdy masz np w garazu nisko, w centravh handlowych zawsze mozesz jeszcze raz nacisnc przyvisk lub pilot i sie zatrzyma. Recznie tez idze otworzyv i zamknac jakby nawalil naped. Ogolnie fajny bajer jak w tych pieniadzach., ale tez nie niezbedny [emoji6]

Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka

MARR
13-09-2018, 21:04
Jeśli chodzi o bajery to bardziej się obawiam czy ten KeyFree to nie jest fajniejszy - dla złodzieja :)

grzechu913
13-09-2018, 21:26
Napewno ,wsiada i jedzie jak swoim autkiem

jvc
14-09-2018, 07:28
Wszystko jest programowalne gdy masz np w garazu nisko, w centravh handlowych zawsze mozesz jeszcze raz nacisnc przyvisk lub pilot i sie zatrzyma. Recznie tez idze otworzyv i zamknac jakby nawalil naped.
No to się dowiedziałem prawie po dwóch latach że można zatrzymać otwieranie klapy z przycisku lub z pilota :D
Z przycisku zatrzymuje ,ale później już przycisk nie działa u mnie, trzeba,albo ręcznie ,albo z pilota zamknąć.
Z pilota działa poprawnie.
Co do klapy to fajny bajer,wart swojej ceny ( ja akurat dostałem z jakimś pakietem)

Raz mi się zdarzyło przy pakowaniu na Chorwację że nie mogłem jej domknąć bo było za dużo bagażu i się otwierała przy próbie zamknięcia. Poza tym bez problemów.

Matych
14-09-2018, 09:25
To ostatnia klapa elektryczna w moim życiu w garażu trzeba uważać na ścianę,prędkość jej zamykania i otwierania jest mierna.Dwa razy bym otworzył i zamknął w tym czasie ręcznie.dla mne zbędny bajer.

Rob^
14-09-2018, 09:45
Matych e tam wolno, poza tym nie każdy się zawsze śpieszy ;)
Moja żona sobie bardzo chwali automatyczne otwieranie bagażnika ... wracając z siatami z galerii machnie nóżką i załatwione ;)

wojnadk
14-09-2018, 10:28
Ja osobiście jeszcze nie widziałem przy zakładaniu kamery cofania, by w HB z ręczną klapą bagażnika była "gotowa" niebieska wtyczka od sterowania klapą elektryczną. Zielona od kamery była zawsze, niebieska nigdy.
Nie oznacza to, że na pewno nie ma tylko, że "raczej nie ma".

Drogi kolego,ale ja mam kombi,poza tym jak sprawa z przeróbką okaże się za trudna ,to kupie tylko wiązkę do kamery cofania,i na tym zakończę , chociaż nie ukrywam że przydałaby się klapa w elektryce!
Tomek;-)

tedi_k
14-09-2018, 11:28
...ja mam kombi...

Tu jest lokalizacja RGTM w kombi https://www.dropbox.com/s/icbv29uc5xc1i81/MK5%20-%20Lokalizacja%20RGTM.pdf?dl=0 - złącza oznaczone C4174A i B (lewa stron, środek wysokości przy normalnym ułożeniu schematu).
Jak są te dwa złącza za lewym boczkiem bagażnika, to OK a jak nie - to nieOK...
Dla uzupełnienia i przykładowo - w złączce w podsufitce https://www.dropbox.com/s/76wdo0ccj6f0gft/MK5%20-%20z%C5%82%C4%85cze%20klapy%20el.pdf?dl=0 piny 2 i 3 to czujniki przycięcia.

mrironman
14-09-2018, 18:21
Czy przy dokladaniu elektrycznej klapy w kombi trzeba ciagnac kable po aucie czy wystarczy wpiac sie w podsufitce jak w przypadku kamery ?

tedi_k
14-09-2018, 20:20
Czy przy dokladaniu elektrycznej klapy w kombi trzeba ciagnac kable po aucie czy wystarczy ...

To pytanie zasługuje chyba na honorowy tytuł "lenia miesiąca".
Odpowiedź znajduje się w poście powyżej.

irek25
10-12-2019, 20:52
Tu jest lokalizacja RGTM w kombi https://www.dropbox.com/s/icbv29uc5xc1i81/MK5%20-%20Lokalizacja%20RGTM.pdf?dl=0 - złącza oznaczone C4174A i B (lewa stron, środek wysokości przy normalnym ułożeniu schematu).
Jak są te dwa złącza za lewym boczkiem bagażnika, to OK a jak nie - to nieOK...
Dla uzupełnienia i przykładowo - w złączce w podsufitce https://www.dropbox.com/s/76wdo0ccj6f0gft/MK5%20-%20z%C5%82%C4%85cze%20klapy%20el.pdf?dl=0 piny 2 i 3 to czujniki przycięcia.
A ja mam te złącza wykorzystane jak dokladalem elektryczny hak . I co teraz ? Gdzie się wpiąć?

jacekFFFF
22-03-2020, 18:21
Ostatnio trafiłem na ten filmik w necie (101 napraw) :

https://www.youtube.com/watch?v=XEfsaAfAZOk&list=PLBBfwHHf_WT-0HZQSGh09MwQx9qygNOp2&index=5

ciekawe czy przy bezkluczykowym dostępie w Mondeo by działało poprawnie.
Montował może ktoś?

WoojO
22-03-2020, 20:38
A nie lepiej ogarnąć temat na częściach forda? S-max i c-max posiadają takie rozwiązania. Kilka osób już dokładało i działa :D Ja też niedługo będę to montować. Potrzebujesz dwóch anteny i modułu. Najlepiej nabyć cały zestaw od modelu s-max lub c-max. Ciągniesz jeden kabel pod kierownicę, przytwierdzasz anteny i moduł. Machasz. Profit! :D

Jeziorek74
02-05-2024, 19:11
Witam wszystkich.

Zamontowałem moduł od Edge,a z czujnikami w moim kombi według opisu https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3466848&postcount=53, aktywowałem Forscanem i niestety klapa nie otwiera się nogą. Forscan nie pokazuje żadnych błędów, klapa otwiera się bez problemu z przycisków i pilota.
Może ktoś będzie w stanie odpowiedzieć na moje pytania ?
1. Jak rozpoznać, która to antena(czujnik) górna, a która dolna? Wiem, że różnią się wtyczkami (jedna ma nacięcie pośrodku, druga bardziej na brzegu wtyczki), ale to nie wyjaśnia ich położenia.
2. Jak sprawdzić moduł ? Czy jeśli położę anteny powiedzmy na płasko na ziemi, to zbliżając do nich dłoń, system powinien zadziałać ?
3. Tak dla pewności - pin pierwszy we wtyczce do modułu, to ten bliżej nacięcia ?
4. Według rozpiski pinów gniazda C2280D BCM, pin 29 jest nieużywany, a jednak schemat z wyżej podanego wątku, każe tam podpiąć sygnał z modułu. Czy jest możliwe, że u mnie pin 29 we wtyczce C2280D jest faktycznie nieużywany i stąd moje problemy? Jak to ewentualnie sprawdzić ?

tomao
02-05-2024, 20:10
Porównaj jeszcze raz, wg tego opisu powinno wszystko zadziałać.

wasi69
03-05-2024, 20:51
Sprawdz PINY dobrze. Cos musiales zle podlaczyc

Jeziorek74
04-05-2024, 10:02
A pamiętasz może który to pin nr 1. Patrząc na gniazdo modułu liczymy od prawej czy lewej ? Bo wtyczka ma swoje oznaczenia, ale to nie oryginał, więc może tu jest problem i może już uwaliłem moduł ?

wasi69
04-05-2024, 11:02
Zobacz zdjecie kostki z linku allegro tam sa opisane piny

Jeziorek74
04-05-2024, 18:50
No to stety albo niestety podłączyłem wszystko prawidłowo. Pozostaje mi teraz tylko znaleźć inny moduł na podmiankę, żeby sprawdzić czy on w ogóle jest sprawny.
Dzięki za pomoc.