Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Atrapa halogenu a przegląd
chwileulotne85 03-03-2018, 10:02 Chciałbym zamiast zaślepki halogenu włożyć chromowane ramki + jakieś żarówki halogenowe.
Jednocześnie wiązki ani panelu świateł bym nie dodawał.
Innymi słowy zmiana tylko optyczna bo przeciwmgielnych nie używam, ale zaślepki czarne szpecą auto.
Jak takie coś ma się do przeglądu? Jest to zgodne z prawem? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180303/3c1ac72ad7eb8a9adc46880596d44f5d.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180303/3e111352febf44f2d5e8f5ed4623e0bb.jpg
R
marlon7676 03-03-2018, 10:28 Nie przejdzie przeglądu , jeśli są halogeny muszą działać ...........:027:
Zamontowane oswietlenie w aucie ma byc sprawne.
Znam przypadki usuwania dodatkowych halogenow mlotkiem albo zaklejanie czarna tasma klejaca.
chwileulotne85 03-03-2018, 10:37 No to sprawa jasna... Dzięki
R
dzwiedziu 03-03-2018, 17:28 Dzienne zamontuj i będzie ok.
Magneti marelli pasują idealnie.
Lukimaster 03-03-2018, 20:04 Jak dla mnie jest to dziwny przepis rodem z PRLu :-)
lukaszooo 03-03-2018, 20:26 Jesli cos jest zamontowane to ma dzialać.
Lukimaster 03-03-2018, 21:45 Jesli cos jest zamontowane to ma dzialać.
Niby racja ale np.mozesz mieć zamontowaną antene na dachu a radio moze nie działać w aucie..:P
Lukasz2525 03-03-2018, 21:57 Radio nie jest obowiązkowym wyposażeniem samochodu i nikogo nie interesuje czy masz kaseciaka, profesjonalną zabudowę car audio czy w ogóle nie masz, za to oświetlenie już jest obowiązkowe i jest elementem bezpieczeństwa, jeżeli jest zamontowane to ma działać.
toma2005 23-10-2018, 10:57 Radio nie jest obowiązkowym wyposażeniem samochodu i nikogo nie interesuje czy masz kaseciaka, profesjonalną zabudowę car audio czy w ogóle nie masz, za to oświetlenie już jest obowiązkowe i jest elementem bezpieczeństwa, jeżeli jest zamontowane to ma działać.
Światła przeciwmgłowe przednie też nie są wyposażeniem obowiązkowym samochodów rejestrowanych w PL.
Absurd prawny polega na tym, że jeżeli na wyposażeniu samochodu masz NIEWYMAGANE ale dopuszczone prawnie oświetlenie zewnętrzne, to musi być sprawne pod rygorem niedopuszczenia do ruchu.
Ale mam propozycję: nie montuj halogenów tylko zaślepki w formie halogenów, jakoś złącz ze sobą ramkę chromowaną ze szkiełkiem (na przykład wymontowanym z niesprawnego halogenu) lub innym wyciętym na miarę z szyby lub pleksi, podklej to od środka czarną folią samoprzylepną lub użyj dymionej pleksi. Czyli zrób sobie stylizowane zaślepki.
[...]
Absurd prawny polega na tym, że jeżeli na wyposażeniu samochodu masz NIEWYMAGANE ale dopuszczone prawnie oświetlenie zewnętrzne, to musi być sprawne pod rygorem niedopuszczenia do ruchu.
[...]
Witam
Elementy wyposażenia mające wpływ na bezpieczeństwo
(a do takich należy oświetlenie), mają być sprawne i nie widzę w tym żadnego absurdu
Co dziwnego w tym, że prawo wymaga aby oświetlenie pojazdu było sprawne?
To czy jest obowiązkowe czy nie, to nie ma znaczenia => oświetlenie ma być sprawne i nie ma o czym dyskutować
Kolega ma pomysły popularne pod remizą,
a Ty przekonujesz, że właściwie ma rację
pozdrawiam
Arturek
toma2005 23-10-2018, 13:54 ...Co dziwnego w tym, że prawo wymaga aby oświetlenie pojazdu było sprawne?
To czy jest obowiązkowe czy nie, to nie ma znaczenia => oświetlenie ma być sprawne i nie ma o czym dyskutować
Nie inaczej uważam, jednak nie zrozumiałeś wcale na czym polega absurd.
Czy halogeny przeciwmgłowe przednie mają krytyczny wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego w trakcie mgły, śnieżycy lub gęstego deszczu?
Prawodawca uznał, że nie ponieważ nie są obowiązkowym oświetleniem pojazdu rejestrowanego w PL.
Jeżeli ty masz halogeny w samochodzie a twój kolega nie ma, to on jeździ spokojnie i nie martwi się o mgły i śnieżyce bo ma światła mijania. Natomiast ty, w przypadku kiedy twoje halogeny przestaną świecić to musisz je naprawić bo nie przejdziesz przeglądu, chociaż oprócz nich masz takie same obowiązkowe światła mijania jak kolega.
Widzisz, może nie zdajesz sobie sprawy z tego, że prawodawca jest bardzo niekonsekwentny, ale kiedy na wyposażeniu masz światła do jazdy dziennej, które też nie są wymagane, to za ich niedziałanie na drodze nic ci nie grozi, po prostu po zatrzymaniu przez policję, jadąc samochodem bez włączonych świateł po prostu uruchamiasz światła mijania i odjeżdżasz.
Ja też uważam, ze jeśli jest oświetlenie zewnętrzne to powinno działać, ale nie powinno się karać wycofaniem z ruchu pojazdu, w którym nie działa oświetlenie nadobowiązkowe (dopuszczone).
Krótko, jak coś jest zamontowane to ma działać.
Stąd znane są przypadki demontażu młotkiem w czasie badania na SKP elementów niesprawnych a nieobowiązkowych.
Dlatego jeśli autor ma element nieobowiązkowy a niesprawny to należy go trwale usunąć lub "zasłonić".
Dlatego nie można też montować atrap, czyli niepodłączonych elementów oświetlenia.
Czy halogeny przeciwmgłowe przednie mają krytyczny wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego w trakcie mgły, śnieżycy lub gęstego deszczu?
Tak.
Moim zdaniem tak.
Niejednokrotnie podczas mocnej mgły, pierwsze co wyłania się z naprzeciwka to światła przeciwmgłowe.
I wiele razy mówiłem - one dla kierowcy w samochodzie (moim zdaniem) nie pomagają w niczym jeśli chodzi o widoczność.
Ale pomagają jeśli chodzi o to bezpieczeństwo, że mnie widać.
Polecam się przyjrzeć. Także w czasie ulewy, kiedy patrzysz w lusterka i dziwnym trafem nie widać xenonów które ze względu na barwę, są gorzej widoczne w takich warunkach niż właśnie żółte halogeny.
I tak - uważam, że jeśli masz halogeny, a padła Ci żarówka, to powinieneś to przed przeglądem to naprawić. A to, że w najtańszych wersjach przeciwmgielnych nie ma, to już osobny temat, że producenci jeśli mają na czym przyciąć na "bieda-edition" to tną ile mogą. To osobny temat.
toma2005 24-10-2018, 07:58 Tak.
Moim zdaniem tak.
Niejednokrotnie podczas mocnej mgły, pierwsze co wyłania się z naprzeciwka to światła przeciwmgłowe.
I wiele razy mówiłem - one dla kierowcy w samochodzie (moim zdaniem) nie pomagają w niczym jeśli chodzi o widoczność.
Ale pomagają jeśli chodzi o to bezpieczeństwo, że mnie widać.
Polecam się przyjrzeć. Także w czasie ulewy, kiedy patrzysz w lusterka i dziwnym trafem nie widać xenonów które ze względu na barwę, są gorzej widoczne w takich warunkach niż właśnie żółte halogeny.
I tak - uważam, że jeśli masz halogeny, a padła Ci żarówka, to powinieneś to przed przeglądem to naprawić. A to, że w najtańszych wersjach przeciwmgielnych nie ma, to już osobny temat, że producenci jeśli mają na czym przyciąć na "bieda-edition" to tną ile mogą. To osobny temat.
Jedyna rzecz w czym masz rację to percepcja, owszem światła przeciwmgłowe są stworzone do trudnych warunków. Ja natomiast dotykam absurdów prawnych. I prosiłbym doczytać. Bo z nich wynika, że jeżeli jest gęsta mgła lub gęsta ulewa/śnieżyca to kierujący pojazdem obowiązany jest włączyć światła mijania, opcjonalnie MOŻE też użyć mijania + przeciwmgłowe o ile takie ma na wyposażeniu. Czyli nawet jeżeli masz "halogeny przednie", nie musisz ich używać w trudnych warunkach, kumasz teraz absurd? Ale działać muszą.
Z tylnym światłem przeciwmgłowym jest podobnie, jeżeli chodzi o używanie. Tylne jest obowiązkowe na wyposażeniu ale nie ma obowiązku używania tego światła. MOŻNA (nie trzeba) go używać kiedy mgła, śnieżyca lub inny gęsty opad atmosferyczny ogranicza widoczność do maks. 50 m.
macko030 03-03-2019, 11:07 Chciałem się dopytać w temacie świateł przeciwmgłowych. Nie mam ich obecnie na wyposażeniu auta ale chciałbym je zamontować ale zamiast opcji świateł przeciwmgłowych wykorzystać je tylko do doświetlania zakrętów. Czy w takiej opcji również auto może nie przejść przeglądu?
Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
|
|