Zobacz pełną wersję : Usuwanie napisów z części ze szrotu
tomek8888 03-03-2018, 20:43 Kupiłem sobie ostatnio drzwi do samochodu, ponieważ poprzednie przytarł mi jakiś idiota na parkingu. Drzwi założyłem, wszystko działa, jednak jest na nich wielki napis "MONDEO MK3 HB L 60" napisany takim białym pisakiem.
Jak już się można domyślić, chcę to usunąć. Pytanie tylko jakim środkiem, żeby nie zniszczyć lakieru?
Benzyna ekstrakcyjna doskonale zmywa napisy wykonane korektorem...ale nie wiem czy nie zrobi tego samego z lakierem :/
motorek4612 03-03-2018, 21:02 .ale nie wiem czy nie zrobi tego samego z lakierem :/
Jezeli to bedzie ekstrakcyjna to nic sie nie stanie...
Lukasz2525 03-03-2018, 21:26 Ja kupiłem kiedyś plastikową obudowę fotela, tą od zewnątrz z przełącznikami do regulacji, z tyłu ma napisane FOCUS białym markerem. Rozpuszczalnik i benzyna nie zrobiły na nim wrażenia, tylko w tej chwili nie pamiętam czy to była ekstrakcyjna czy lakowa. Jak mówicie że ekstrakcyjna, to sprawdzę jeszcze raz dla pewności ekstrakcyjną, temat odpuściłem bo napis schował się za słupkiem.
lukaszooo 04-03-2018, 06:25 Najbezpieczniej jest zmywac rozpuszalnikiem silikonowym. Z elementow lakierowanych pasta scierną.
Zmywacz do paznokci od zony na bazie acetonu.
Sam aceton jeszcze szybszy, ale może juz zareagować.
Izopropanol i benzyna apteczna ruszyły w niewielkim stopniu.
Aceton na pewno jest mniej agresywny od nitro, a to już na pewno ruszyłoby korektor.
Jak dobrze pamietam to rozpuszczlnik do silikonow jest tez na acetonie.
Zmywacz do paznokci od zony na bazie acetonu.
Trochę się tu zmieniło i od kilku dobrych lat naprawdę trudno znaleźć zmywacz do paznokci z acetonem.
Można zacząć od ekstrakcyjnej, bo to najdelikatniejszy środek, a potem kombinować z innymi, na przykład płynem do usuwania naklejek.
Zona tez tak twierdzi.
W takim razie nie wiem dlaczego ja w nim czuje aceton ktory ma bardzo charakterysyczny zapach.
W kazdym razie szybko odparowuje i usuwa korektor z plastikowych elementow.
Na opakowaniu jak byk "bez acetonu", w skladzie pierwsza pozycja alkohol acetonowy.
Jak zwal tak zwal.
kumpel Fordzika 04-03-2018, 17:29 spróbuj IPA , bierze wszystko
Lukasz2525 04-03-2018, 17:37 Korektor korektorem, ale oni nie robią tego korektorem, tylko markerami.
Jeśli jest coś lakierowane, to wosk lub pasta do polerowania (idealnie sprawdzają się to do "tuszowania" odprysków)
tomek8888 05-03-2018, 22:40 Pasta TEMPO starła te wstrętne oznaczenia. Na szczęście na lakierze nie widać żadnych duchów ani słoneczek, a autko już po myciu więc się udało :) Dzięki wszystkim za info.
zmywacz do paznokci najbezpieczniejszy ....
wiele rzeczy czysci w samochodzie i nie tylko :D
Jak wybrać dobrą szczoteczkę do zębów? (http://klinikarehabilitacji.pl/wybrac-dobra-szczoteczke-zebow/)
|