Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] 2.0tdci wysokie spalanie
Misiox92 10-03-2018, 18:03 Witam od 6 miesięcy posiadam Forda focus mk 2 2 0 tdci 2005r, od samego poczatku zaobserwowałem wysokie spalanie w granicach 10-12 lub na 100 km gdzie 10-TRASA
12-MIASTO
Styl jazdy bez katowania zmiana biegu przy 2200-3000 w zależności od sytuacji
Do tego dochodzi szarpanie (ale nie zawsze występuje) przy delikatnym dodawaniu gazu, z góry dodam że egr był zaślepiony (przez poprzedniego właściciela) usunąłem zaślepke w celu sprawdzenia czy będzie jakaś zmiana ale jest tak samo.
Samochód także poci się w miejscu wprzepustnicy
Proszę o Podpowiedź czy ktoś miał podobny problem
tymmmczasem 10-03-2018, 21:49 To pytanie do bardziej zorientowanych. Ja tylko dodam ze normalne spalanie bez katowania to 5.5 trasa
.. i max 6.5 miasto. Przy agresywnej jezdzie różnica jest niewielka.. 0.5 l/
Misiox92 nie rośnie Ci stan oleju?
cezarg1410 10-03-2018, 23:16 Jakieś błędy na kompie są? Moc jest? Hamulce nie blokują?
Przy agresywnej jezdzie różnica jest niewielka.. 0.5 l/
HEHEHEHHEHEHEH. Dawno się tak nie uśmiałem.
Lukasz2525 10-03-2018, 23:44 Mi też żłopie i cały czas walczę, w mieście 12,5 litra lub więcej, poniżej nie udało mi się zejść. Tylko mi akurat przybywa oleju, leje tyle paliwa, że nie jest w stanie spalić i spływa do oleju. Nie przy gaszeniu po przerwaniu dopalania filtra, tylko cały czas w czasie jazdy. Dpf sprawdzony i go nie dopala. Oczywiście brak błędów, auto nie dymi, ma moc, nic się nie dzieje, poza tym że żłopie paliwo.
Misiox92 11-03-2018, 08:26 Stann oleju w normie minimalnie ubywa 5 tys km dołem 100 mililitrow
Dodam jeszcze że na kompie u specjalisty wykazało że wtryski pompa jest ok
Dzisiaj zauważyłem jeszcze ze kable przy wtyczce widocznej na zdjęciu są urwanie czy to może być powiązane z moim problemem?
tymmmczasem 11-03-2018, 09:52 HEHEHEHHEHEHEH. Dawno się tak nie uśmiałem.
widze ze trzeba wyjasnic: przy jezdzie przepisowej 5,5 l ... przy zapierdzielaniu na wariata 6.5. Jak Ci pali wiecej to nic tylko współczuć.
Foczka 23 11-03-2018, 17:01 Jest to czujnik ciśnienia dpf także to powinno być podłączone. No trochę dużo ci pali zima przy dużych mrozach to w mieście 10 to norma no ale w trasie to te 6.5 powinien się zadowolić przy normalnej jeździe.
cezarg1410 11-03-2018, 19:41 widze ze trzeba wyjasnic: przy jezdzie przepisowej 5,5 l ... przy zapierdzielaniu na wariata 6.5. Jak Ci pali wiecej to nic tylko współczuć.
Rozumiem że zapierdzoelanie to dla ciebie np jazda autostrada że STAŁĄ (na tempomacie) prędkością 170-180 kmh?
Jeśli tak i wtedy auto ci pali 6.5 to proponuję wizytę w jakiejś redakcji motoryzacyjnej. W cuglach wygrasz wyścig o nsjoszczedniejsze auto świata :) jeśli nie to nie pisz o zapierdzielaniu bo raczej nie wiesz co to znaczy. Sorry ale dla mnie pisanie że 140 konne auto pali 6.5 na 100 z gazem w podłodze to po prostu opowiadanie głupot. Ja mam sprawny samochód i jak narzeczona jeździ to schodzi do 5.2 bez większych problemów. Ja latajac autostradami spokojnie spalam 8.5-9 na 100
Wysokie spalanie to na pierwszy ogień dpf do. Sprawdzenia.
milmanek 04-05-2018, 14:45 Witam,
ja również mam problem ze spalaniem 10l. DPF jest dobry, był jeszcze "przepalany" na autostradzie, silnik ma moc, nie kopci. W zasadzie perfect, ale spalanie 10 litrów.
Lukasz2525 04-05-2018, 17:35 Przy jakiej jeździe ?
milmanek 05-05-2018, 09:42 Jest to jazda mieszana, czyli trochę miasto trochę autostrada lub drogi szybkiego ruchu. Nie jest to jakieś upalanie kapora.
Witam Panowie na początek Witam wszystkich jestem nowym uzytkownikiem forum
Kilka dni temu kupiłem Focusa MK2 2005 rok silnik 2,0 tdci 136 KM 240 tys przebiegu (prawdopodobnie jest to silnik HDI(poprzedni wlasciciel mówił ze to HDI ale ja nie wiem jak to sprawdzic ale chyba tak)
Pomozecie w moim temacie
Po zakupie sprawdziłem stan oleju w silniku i było 3-4 cm ponad max
podobno ostania zmiana oleju była 3 tys km wczesniej ,odciagnołem wezykiem do połowy miarki min-max ok 3 litry oleju(czuć w oleju rope) Co jest przyczyną?
Samochód Pali od strzała itp obroty trzymają ok 800-900
Zauwazyłem wysokie srednie spalanie ok 12,5-13 l/100km
CO jest grane???
Podejrzewam że ciągła próba wypalania DPF to powoduje
marcin1308 10-09-2022, 22:34 witam Panowie , mam taką sytuację że mam :) jak silnik zagrzeja się do 79 stopni wlancza sie wentylator i zmienia się praca silnika( buczenie z tlumnika) na klime rośnie temperatura ponad 100 stopni. co to może być ? POMOCY :)
na klime rośnie temperatura ponad 100 stopni. napisz trochę jaśniej bo nic nie zrozumiałem :(
Podejrzewam że ciągła próba wypalania DPF to powoduje
Co zrobić żeby bylo dobrze? Nie chce pakować dużych pieniędzy w ten samochód
Np jeżeli nie ma płynu do FAP to proces wypalania działa czy tylko podaje komputer sygnał do wypalenia a tylko leje paliwo a FAP nie wypala?może brakować płynu do FAP?jezeli tak jest od tego jakaś kontrolka na desce itp?
Lukasz2525 11-09-2022, 16:06 Sprawdzić czy masz jakieś błędy od dpf'u lub inne, może to być nawet kwestia czujnika. Wypalanie zawsze działa, płyn jest takim aktywatorem, który obniża temperaturę wypalania sadzy z 600 do 450 stopni, niektórzy twierdzą że jeżdżą bez tego płynu lub wlewają diesela do tego zbiornika, bo eolys jest dosyć drogi. Informacja będzie dopiero jak się skończy według komputera, ale komputer sobie oblicza zużycie i według niego może być, a w zbiorniku będzie pusto lub odwrotnie. Zrób to po kosztach jeżeli masz możliwość, miejsce, narzędzia i trochę umiejętności, wleź pod auto i dolej sobie na wszelki wypadek litr tego płynu za 160 zł i zdemontuj dpf do płukania i kup sobie płyn do płukania dpf lub do mycia kominków, 5 litrów za kilkadziesiąt zł. Ja płukałem u siebie cały dzień i wyszedł czysty jak złoto, a było bardzo dużo suchej sadzy, która nie chciała się już wypalić w czasie jazdy. To ten temat załatwisz niskim kosztem, może się uda, może nie. Jak masz zawalony dpf po dużym przebiegu to może płukanie i płyn rozwiążą problem, a może usterka jest w samym silniku. Mi auto też tyle pali i u mnie to nie jest wina dpf'u, ale objawem usterki jest, że dpf się zapycha i często wypala. Ale u mnie nie przybywa oleju w takim tempie, więc u Ciebie jest szansa że to będzie dpf. Załóż też sobie diodę wypalania.
Dzieki za chęci pomocy
Jeżeli czujnik FAP będzie uszkodzony pokaże się jakiś błąd na desce auta np Check jak nie to powinien wykryć go komputer diagnostyczny ??
błędów wg komputera w silniku nie ma,było sprawdzane.jedynie cos mechanik wspomniał o różnicy jakiś ciśnień czy cos takiego jak diagnozował komputerem
Znaczy ze jak nawet nie ma tego płynu do FAP to powinien się filt wypalić bez tego płynu ? Brak płynu (to jest jakiś komunikat na desce Focus Mk2 2.0 tdci(SILNIK PSA) ????
Silnik pracuje ładnie tylko rośnie poziom oleju i czasami szarpnie w okolicach 1700-2000 obrotów
Lukasz2525 11-09-2022, 19:47 O różnicy ciśnienia spalin w filtrze, pewnie wspominał że jest wysokie czyli filtr jest przytkany. Na resztę Ci akurat odpowiedziałem wyżej i nie musisz cytować całego postu jak piszesz od razu pod nim.
Napisałem że pojawi się komunikat, nie pamiętam czy usterka silnika czy tylko check, jeżeli płyn się skończy według sterownika silnika, a on sobie oblicza ilość na podstawie informacji kiedy i ile było dolewane i ile razy auto było tankowane. W praktyce sterownik może myśleć że płyn jest, a w zbiorniku będzie pusto lub może wyskoczyć błąd od braku płynu, a w zbiorniku jeszcze będzie. W skrócie - dolej chociaż ten litr i ustaw kompem, że było dolewane.
Z wypalaniem też mniej więcej napisałem, ten płyn jest dolewany do baku po tankowaniu i to jest pare kropel, jak on jest w paliwie, to sadza wypali się w niższej temperaturze, w 450 stopniach. Jak ktoś jeździ w trasie i powoli mu się zapycha i ma okazję wypalać na autostradzie, to może i się wypala bez tego płynu, ja jak jeździłem z podłączonym interfejsem, to ciężko uzyskać chociaż 400 stopni jadąc na przykład obwodnicą, więc ten litr bym wlał dla pewności, ale filtr i tak masz do płukania, zrób te dwie rzeczy na początek. Przynajmniej przestanie ci przybywać oleju, ale nie wiem czy to załatwi problem spalania.
Co do szarpania to spróbuj odłączyć egr na próbę, ale to może być też coś z turbo albo akurat trwa wypalanie filtra i wtedy zazwyczaj trochę poszarpuje, zresztą przytkany filtr też może to powodować.
Bardzo ale to bardzo dziękuje kolego za pomoc
Pojadę do warsztatu gdzie regenerują Dpf/FAP i poproszę o usługę,ciekawe czy są w stanie zdiagnozować komputerem jaki jest stan Dpf/FAP i czy nadaje się do regeneracji zanim go zdemontują
Lukasz2525 11-09-2022, 22:37 Teraz to za regenerację chcą już pod 1000 zł, więc tym bardziej zrobiłbym to samo, a faktycznego stanu płynu nie można sprawdzić komputerem, oni za litr płynu z dolaniem i ustawienie kompem też sobie dużo liczą, z 1500 zł w takim miejscu zostawisz.
Możesz wcześniej spróbować wypalania statycznego, żeby ktoś ci uruchomił forscanem, może coś pomoże, ale jeżeli jest faktycznie zapchany to wątpię. I raczej też ci nic nie zdiagnozują w takim miejscu, oni tam są od płukania tych filtrów, a nie naprawiania aut.
Kilka dni temu kupiłem Focusa MK2 2005 rok silnik 2,0 tdci 136 KM 240 tys przebiegu
Nie zdziwiłbym się jakby problemy z wysokim spalaniem, zapchanym dpf i przybywającym olejem (a bardziej - rozrzedzanym coraz bardziej przez olej napędowy) były powodem pozbycia się auta przez poprzedniego właściciela...
Sprawdzałem w jednym z takich punktów to regeneracja znaczy czyszczenie hydrodynamiczne na maszynie „flash cleaner machine” to koszt Ok 600 pln tylko ciekawe jaki jedt po tym efekt?
Auto kupione od starszej osoby jak jej to powiedziałem co się dzieje to była w szoku wydaje mi się ze uczciwie sprzedała tak myśle
Podobno(ktoś mi tak mówił)komputerem diagnostycznym można ocenić procent popiołu czy tam jakiegoś zanieczyszczenia
Lukasz2525 12-09-2022, 00:10 No to może i dziadek zapchał ten dpf od emeryckiej jazdy po mieście.
Podobno(ktoś mi tak mówił)komputerem diagnostycznym można ocenić procent popiołu czy tam jakiegoś zanieczyszczenia
Ale nie w tej generacji, dopiero w nowszych.
Bump: Powiedz jeszcze czy ty w ogóle czujesz, żeby to auto nie miało mocy? Bo przy tak częstym wypalaniu on powinien mieć dpf zapchany jak cholera, ledwo jechać i szarpać.
Zrób sobie jeszcze najpierw statyczne wypalnie i zobacz czy to pomoże chociaż na chwilę, niech ci tez ktos wyzeruje wartosci dpf'u i czujnika i niech ci wczesniej poda jakie masz cisnienie roznicowe, a najlepiej to sobie kup swoj interfejs do tego auta, bo i tak ci sie przyda, a juz zaczniesz oszczedzac na diagnostykach i podlaczaniu do kompa
Lukasz2525 12-09-2022, 05:00 Ps. A tak swoją drogą, wypalony tłok byłoby czuć w czasie jazdy? Nie mówię o dziurze, bo wiadomo że musiałaby być nierówna praca i brak mocy, ale na przykład o takiej malutkiej nieszczelności na samym początku.
Wiesz to mój pierwszy diesel czy ma moc nie wiem jak to powinno ciągnąć ? Wydaje mi się ze ma,obroty na postoju równiutkie 800-900 nic nie faluje,pali na dotyk .Jedyny objaw to duży wzrost poziomu oleju i czasami czuć szarpnięcia między 1700-2000 obrotów poza tym wszystko jest dobrze
Lukasz2525 12-09-2022, 18:37 Ten silnik to nie jest jakiś super mocarz oczywiście, ale na 2 i 3 biegu powinno cię skutecznie cofnąć w fotelu, on się całkiem żwawo wyrywa do przodu
Wydaje mi się ze aż takiej mocy to nie ma, czuć ze jest mocny ale żeby aż tak odczuć tzw kopa na 2,3 biegu to chyba nie.Pytałem mechanika co diagnozował go na komputerze o czym mówił z tą różnica ciśnień to powiedział mi ze to różnica ciśnień wpowinna być 1.0 max a u mnie jest 3.5 chyba mówił „bara”
Może to jakaś różnica ciśnień Dpf ale tego nie dopytalem
Lukasz2525 13-09-2022, 11:22 To jest różnica ciśnienia spalin w filtrze dpf, jest robiony pomiar przed i za filtrem i ta różnica jest podawana, po niej wiadomo jaki filtr stawia opór i czy jest drożny. To się mierzy zazwyczaj w kpa, a nie w barach, i drożny ma do 0,6-0,7 kpa, 1 kpa to jest taki przypchany filtr przed wypalaniem, akcpetowalna wartość przed samym wypalaniem. To się mierzy na wolnych obrotach, jeżeli miałbyś 3,5 kpa to to jest dramat i to auto powinno mieć jakiś problem z jazdą, chyba że już pękł łącznik przed filtrem jak kiedyś u mnie i tamtędy spaliny uciekają. Faktycznie może oddaj ten filtr do płukania.
Jestem Ci bardzo wdzięczny za Twoja pomoc kolego bardzo dziękuje
Masz chyba racje z ta różnica ciśnień bo i mechanik mi mówił ze powinna być max 1 a jest 3.5 może tak jak mówisz kpa nie znam się. Dziś bylem zrobic jazdę w okolicach i tak powiem teraz szczerze ze ja tej mocy w tym samochodzie nie czuje a każdy pisze ze ma buta Ja nie czuje tego.To chyba jedt sprawca tego wysokiego spalania średnia 13.5 miasto o dużo dolewa oleju do silnika.FAP szlak trafił ?
Lukasz2525 13-09-2022, 23:15 Wygląda że tak, ja jak miałem mega zapchany i chciał się wypalać co kilkadziesiąt km, to miałem 1,2-2 kpa, ale mi tak oleju nie przybywało. Jak masz tyle paliwa w oleju, to niech ktoś Ci odpali wypalanie statyczne, takie że silnik pałuje 10 minut na postoju i to faktycznie cpś daje, u siebie robiłem jak mi pękł przewód intercoolera na autostradzie, dpf był tak zapchany że silnik nie chciał odpalać lub gasł na wolnych obrotach, nie miał mocy do jazdy i szarpał jak cholera. Zrobiłem to wypalanie statyczne i auto zaczęło jako tako jeździć, potem 1000 km jazdy i drugie wypalanie statyczne, ale do końca i tak się nie wypalił, było już za dużo sadzy i nie dało się tego wypalić na sucho. Wtedy miałem te 1,2-2 kpa po tych wypalaniach i ja sam wypłukałem dpf płynem za 5 dych, rozpuściło całą sadzę ze środka i wyszedł czyściutki i zszedł do właściwych wartości. Ale ogólnie to wypalanie statyczne też coś da, można puścić nawet ze dwa razy, tylko ogrzewanie na max i ewentualnie coś do polewania chłodnicy, bo to dosłownie idzie żar z wydechu i silnika, nie da się na metr za rurę podejść. Po tym wymiana oleju jest zalecana, a ty ten olej z paliwem i też masz do wymiany.
Więc zajmij się wypłukaniem tego dpf'u i dolaniem sobie płynu, ja mając jako takie warunki robiłem to sam i można to zrobić za 300 zł, zamiast za 1500
Cos muszę z tym zrobić za bardzo nie mam warunków żeby tak sam czyścić Ciekawe na ile wystarczy taki zabieg czyszczenia na maszynie myjce hydrodynamicznej przez firmę
Muszę jeszcze tylko potwierdzić sam te różnice ciśnień juz tylko dla pewności ciekawe czy elm i apka na telefonie będzie to w stanie zobaczyc?
Lukasz2525 13-09-2022, 23:38 Tak, najtaniej i pewniej, to kup sobie forscana na telefon za 28 zł chyba lub darmowego na kompa i interfejs vgate icar 2 za 65 zł lub kabel viakena, ale teraz już chyba ze 180 kosztuje stn1170, ale dużo płynniej chodzi, odczyta każdy moduł w fordzie i można nim też zrobić konfigurację i inne rzeczy
Gdzieś tam mam ELM 327 mini ciekawe czy będzie dobry aby to zobaczyc jak nie to kupie inny
Myślisz ze mycie rozwiąże temat na dlugi czas?
Lukasz2525 14-09-2022, 03:29 Jeżeli to jest jedyny problem i sam silnik jest sprawny, to powinno starczyć na długo długo. Jaki masz przebieg?
Niby 240 tys a w rzeczywistości tego nie wiem
marcin1308 16-09-2022, 07:33 napisz trochę jaśniej bo nic nie zrozumiałem :(
gdy temperatura wody zagrzeja się do 79 zalancza się wentylator i zaczyna silnik inaczej pracować( z tłumnika słychać buczenie jakby cos było zatkane) podejrzewam cos z dpf, tak jakby nie mogl sie dopalic , a cos go zalancza.a gdy dodatkowo włączę klimatyzację temperatura wody rośnie ponad sto stopni.
Bump: napisz trochę jaśniej bo nic nie zrozumiałem :(
gdy temperatura wody zagrzeja się do 79 zalancza się wentylator i zaczyna silnik inaczej pracować( z tłumnika słychać buczenie jakby cos było zatkane) podejrzewam cos z dpf, tak jakby nie mogl sie dopalic , a cos go zalancza.a gdy dodatkowo włączę klimatyzację temperatura wody rośnie ponad sto stopni.
No to trzeba diagnozować, DPF to niezły trop, warto spróbować. BTW masz Focusa czy S-maxa?
Lukasz2525 16-09-2022, 10:29 Faktycznie może wypala dpf od razu jak złapie temperaturę, ale jak ci rośnie do 100, to raczej masz coś z układem chłodzenia, może termostat, stary płyn, brudny wentylator, bo tak nie powinno być, zwłaszcza w dieselu
Panowie a jeszcze takie proste pytanie czy brak płynu od FAP może być przyczyną zapchania tego Fapa? I czy jest zasygnalizowane jakąś kontrolką np na desce rozdzielczej brak tego płynu w zbiorniczku itp
Lukasz2525 18-09-2022, 01:18 Wydaje mi się, że pisałem o tym już dwa razy w tym wątku. Tak, może, jeżeli auto lata tylko trasy, to może jakiś czas przeszłoby bez płynu, w innym wypadku nie wypali sadzy. Pokaże usterkę silnika, jeżeli według komputera płyn się skończy, ale on sobie sam oblicza ilość, według komputera może być pusto, a płyn będzie, albo płynu już nie będzie, a komputer nic nie będzie zgłaszał. Trzeba dolać chociaż litr i ustawić w komputerze że ma połowę stanu czy pełny.
Znaczy tak podsumowuje te pytanie jak na desce nie swieci Check engine to albo jest jeszcze płyn FAP w zbiorniczku albo ktoś dał mu tylko informacje ze był dolany a praktycznie go nie dolał i jest pusto tak?
Pany jeszcze takie pytanko Focus tdci 2.0 136KM wiem za ma filtr FAP ale czy ma tez katalizator w układzie ???
N7h4k4lr 19-09-2022, 21:07 Kata ma każdy 136 km, dpf niekoniecznie .
https://ford.7zap.com/pl/car/50/6.37653/26/1562/15611/68179/
czy ma tez katalizator w układzie
Każdy samochód od 1995 ma ;)
|
|