Zobacz pełną wersję : Czy Zelmer to dobry odkurzacz ?

majdan
16-03-2018, 12:53
Mam w domu pięcioletniego zelmera ceres 2000W i już nadaje się do wymiany. Zastanawiam się czy pchać się znowu w tą firmę (dotychczas spisywał się dobrze prócz częstego czyszczenia filtra) czy jednak w inna markę. Obecnie nie ma już mojego modelu na rynku a po konsultacji z zelmerem nie mają produktu następcy bezworkowego no i ta moc obecnych odkurzaczy. Nie ma już zelmera 2000W a i ciężko kupić 1000W. Większość to 700W i zastanawiam się jak się to przekłada na dokładność odkurzania. Nie chce się pchać w odkurzacz piorący ani workowy.

Pochwalcie się co macie w swoich domach.

kocur
16-03-2018, 13:21
Zelmer Jupiter jeszcze sprzed głupich unijnych regulacji - 2100 W

Odpukać działa idealnie, zresztą po krótkiej ankiecie w biurze 100% ludzi ma zelmery

piotrek305
16-03-2018, 13:25
mamy 4 zelmery meteor w rodzinie i są świetne :) działają od lat.. poprzednie też były zelmery.

weuek
16-03-2018, 14:57
Poprzednie miały niewiele wspólnego z obecnymi zelmerami. W hali po oryginalnym zelmerze można dzisiaj pojeździć gokartami. A produkcja jest wiadomo gdzie.

Mam zelmera aquarius w domu i uważam, że jest to produkt nieudany, bo źle wyważony (przewraca się na zakrętach) i z wiecznie wypadającą rurą.

Dobry odkurzacz to taki:

https://johnlewis.scene7.com/is/image/JohnLewis/230855978?$prod_main$

Takie kupuje się do (angielskich) akademików, gdzie lekko nie mają.

Moja teściowa ostatnio nabrała się na "fejkową" markę Łucznik, która to własnie została wskrzeszona, aby korzystać na wspomnieniach z PRLu.

Smutno mi gdy widzę jak Polacy dają się robić w bambuko, ślepo wierząc w niegdyś polskie marki, którymi od lat rządzą zagraniczne koncerny. Dlatego w polskiej sieci sklepów lewiatan nie ma ani jednego prawdziwie polskiego piwa. A zelmerem rządzi zintegrowany bosch i siemens (BSH Hausgeräte GmbH).

kumpel Fordzika
16-03-2018, 15:37
Zelmer Jupiter jeszcze sprzed głupich unijnych regulacji - 2100 W Też mam 2 sztuki. Bardzo dobre tanie odkurzacze sprzed paru lat, chociaż w jednym kółko te małe w podwoziu się połamało (ja połamałem). Idzie to gdzies dokupić.

Scaglietti
16-03-2018, 20:02
Jeśli wielkość ani głośność to nie przeszkody - polecam odkurzacze Karcher. Kupiłem w zeszłym roku WD4 do zastosowania poza domem i jest dobry. Do domu spokojnie wystarczy WD3. Czekam aż mój obecny domowy (Zelmer :D ) się skończy to właśnie taki sobie kupię do domu.
Pozdrawiam

kacper69
16-03-2018, 21:29
odpuść sobie tego Zelmera, teraz to dziadostwo już jest.
W garażu mam Zelmera, co ma ze 20 lat i jeszcze działa, ale to była stara solidna produkcja.
ze 4 lata temu kupiłem 2 zelmery , jeden to cobra silent, a drugiego to nawet nazwy nie pamiętam, zepsuł się zaraz po gwarancji i go wyrzuciłem. Taki mały był, bardzo mały.
nie darzyłem go szacunkiem, bo miał naklejkę Made in China, którą dopiero w domu zobaczyłem.
Cobra silent jeszcze dyszy, ale ma połamaną rączkę, przewód się już nie zwija , uchwyt do rury połamał się jeszcze na gwarancji, ale go nie reklamowałem, bo pewno by mnie spuścili, bo to uszkodzenie mechaniczne.
Nigdy już nie kupię nic tej marki.
Zeszli na psy.

szmelcmax
18-03-2018, 11:47
Nigdy już nie kupię nic tej marki.
Zeszli na psy. Raczej na Niemcy. Kto wie czy nie chodzi o zniszczenie marki.

majdan
18-03-2018, 11:51
polecam odkurzacze Karcher. Kupiłem w zeszłym roku WD4

Dzięki, ładnie mi namieszałeś z tym odkurzaczem i teraz faktycznie mam coraz większa ochotę go kupić. Bardziej się zastanawiam nad modelem WD3 WD4 lub WD5 nawet.
Przeglądałem stronę producenta i tak szczerze to nawet nie wiem czy one się tak naprawdę różnią, prócz np. pojemnością zbiornika. Interesuje mnie głównie odkurzanie bez worka ale czytałem (być może i głupoty) że wtedy zapycha się szybko filtr i niszczy odkurzacz; dobra rzeczą jest odkurzanie na mokro. Praktycznie wadą jest że nie ma zwijania przewodu w takim sprzecię a w odkurzaczach bezworkowych z Karcher pojemność zbiornika jest śmieszna 0,9L - tak jest już zwijanie.
Wiec faktycznie proszę o wszelkie uwagi i komentarze.

manul
18-03-2018, 15:40
oczywiście za to dobry sprzęt,
uważam ze firma zelmer jest niedoceniana,a za rozsądna cenę można dostac super sprzęt

kacper69
18-03-2018, 16:20
manul,
dziś się po to specjalnie zarejestrowałeś na tym forum aby nas przekonać że Zelmer to dobry sprzęt jest?

weuek
18-03-2018, 17:58
manul, Tak uważasz, bo mało wiesz. Teraz zelmer to jeden z wielu produktów charakterystycznych dla krajów skolonizowanych gospodarczo: zagraniczny kapitał utrzymuje markę, a produkuje co chce i jak chce (czyli tanio i szybko), a kluczowe decyzje poodejmowane są z zewnątrz.

A tacy nieświadomi/naiwni klepią dobre opinie w internetach.

juri2069
18-03-2018, 18:12
Może " HYLA" ? :)
Zalezy ile set / tysięcy masz do wydania :)

pasiek
18-03-2018, 18:28
weuek
Numatic Henry fajny , profesjonalny odkurzacz, ale cena koło 2k€ to trochę dużo ;) . Kobold ( Vorwerk ) moim zdaniem robi najlepsze odkurzacze, ale też tanie nie są.

weuek
18-03-2018, 18:38
weuek
Numatic Henry fajny , profesjonalny odkurzacz, ale cena koło 2k€ to trochę dużo ;).

Ja tu polecam w polskich cenach:

https://www.ceneo.pl/13907039;pla?se=KB6Vg_3NJL2VrzfdlhjXtPUL_WUc7rQs&gclid=EAIaIQobChMIt6j7nsL22QIVTc-yCh3mUQdkEAQYASABEgJCG_D_BwE#tab=click

pasiek
18-03-2018, 18:44
Mea culpa , pomyliłem tego z innym odkurzaczem Numatica
Ja jednak pozostane przy Vorwerku

Martinowo
18-03-2018, 19:08
A ja polece Dayson. Mam dwa: na kabel I na baterie. Oba maja po 9lat i daja rade.

Sent from my SM-G390F using Tapatalk

Triam
18-03-2018, 19:18
Ostatnio moi rodzice do 10-cio letniego meteora dokupili odyseja. Meteor wylądował w garażu do odkurzania samochodów.

Mildaw
18-03-2018, 20:00
Ostatnio moi rodzice do 10-cio letniego meteora dokupili odyseja. Meteor wylądował w garażu do odkurzania samochodów.

Mój meteor jest ze mną 13 lat. Zelmer to Zelmer....

weuek
18-03-2018, 20:17
Widzę, że jednak mało kto potrafi zrozumieć, że dawny zelmer to nie dzisiejszy "zelmer". Tak samo jak inne niegdyś polskie, a dzisiaj zagraniczne marki: żywiec, nałęczowianka czy wedel.

pasiek
18-03-2018, 20:19
I tak kiedyś wszystko wykupią Chińczycy ;)

Triam
19-03-2018, 04:14
Tak samo jak inne niegdyś polskie, a dzisiaj zagraniczne marki:

... Junak i Romet jest najlepszym przykładem.

Lewsey89
19-03-2018, 06:33
Jeśli odkurzacz ma być typowo do domu to moim zdaniem najważniejsze aby miał 2x filtr HEPA. W domu mam Zelmer Solaris i nie narzekam działa od kilku lat. DO garażu kupiłem Karcher WD2. Nie oszczędzam przyjemniaczka i wciągam nawet popiół z pieca, który mi się gdzieś rozsypie. Dlaczego piszę o filtrach hepa, a no dlatego , że jak odpalam Karchera to za każdym razem wydostaję się z niego kurz. Trwa to sekundę może dwie, wszystkie roztocza które rozwijają się w kurzu rozprzestrzeniamy w powietrzu. W garażu mi na tym nie zależy, lecz nie wyobrażam sobie żeby moje dziecko oddychało później tymi drobnoustrojami. Filtr w WD2 można dmuchać kompresorem ja tak robię przy każdej zmianie worka. KPL oryginalnych filtrów do Zelmera to koszt 25 zł.

Triam
19-03-2018, 19:04
2x filtr HEPA

Nie mówię, że HEPA to coś niepotrzebnego... miałem meteora bez HEPY, mam odysa z 1xHEPA. Różnicy nie widać- z tego względu, że... wolnorodników/pyłków czy czegoś tam co HEPA ma wyłapywać też nie widać. A HEPE trzeba wymieniać często (teoretycznie, bo przez 3 lata potrzebuję trzeciej lub czwartej HEPY), co dla wszystkich powinno być zrozumiałe.
HEPA jest jak DPF, z ty, że wymienisz sam wydając przy tym dużo mniej kasy :D Fakt jest taki, że kiedyś stare eldomy miały tylko worek i silnik.

majek32
19-03-2018, 19:10
I jeszcze jedna sprawa co do filtrów. Co by nie bylo na "wejściu" do odkurzacza, to wyłapie tylko to co wleci do odkurzacza. Uważam mało to ważne, bo chocby z odkurzacza wylatywało górskie powietrze to i tak miesza cały kurz w pomieszczeniu. Tak więc w sumie te wszystkie filtry to ściema. Tych bardzo przejmujących sie pylkami itp. ratuje tylko odkurzacz centralny, ale to niestety nie wszedzie się da założyć.

Ospbiście mam elektrluxa bezworkowego i jestem zadowolony, mały ale wariat :P

Triam
19-03-2018, 19:22
Uważam mało to ważne, bo chocby z odkurzacza wylatywało górskie powietrze to i tak miesza cały kurz w pomieszczeniu.

Moja mama do starego elgomowskiego odkurzacza wkładała zapach pomarańczowy... aż się chciało wystawić język za odkurzaczem :D Taki filmik ja FB:
https://www.facebook.com/467689333360318/videos/1438379779624597/
Dwa pierwsze zdania pasują... jakby kogoś to interesowało.

Tvvardy
19-03-2018, 19:26
Zelmery nie są takie złe jeśli ktoś potrzebuje naprawdę super sprzętu to AEG vel Electrolux z serii Ultraone. Ja zmieniłem Philipsa na Zelmera DOT ZVC125

Lewsey89
20-03-2018, 04:48
Nie uważam, że z flitami to jest jakaś wielka ściema. Podnoszą koszt użytkowania sprzętu, ale moim zdaniem spełniają swoją rolę. Hepa po 3 miesiącach użytkowania jest czarny ja smoła więc raczej spełnia swoją rolę, tak samo jak DPF, wyłapuje sadzę. W moim poprzednim aucie po 15k km można było wsadzić palec do rury wydechowej i wyciągało się go czystego. Jednym słowem filtry mają wyłapywać zanieczyszczenia i robią to dobrze. Zupełnie inna sprawą jest wpływ na poprawę jakości powietrza, jak napisał kolega wyżej. Tutaj tylko odkurzacz centralny zrobi z tym porządek.

Osobiście bardzo nie lubię argumentów typu kiedyś coś tam, coś tam. Kiedyś ludzie mieszkali pod strzechą, zamiatali klepisko i kąpali się jak do rzeki wpadli.:D:D:D

kacper69
24-03-2018, 18:09
mój zelmer.

weuek
24-03-2018, 22:44
Zelmera już nie ma, bo zeżarł go kolonializm XXI. wieku (bosch-siemens hausgerate). Od wielu lat Polska jest niemiecką kolonią gospodarczą. Nie udał się podbój zbrojny, ale świetnie udał się ekonomiczny.

Ten numatic henry to naprawdę kopę razy lepszy sprzęt.

keiw
18-04-2018, 20:18
Nie wiem jak jest teraz z marką Zelmer, z tego co piszecie to już nie to samo, ale w garażu mam już ponad 20-sto letniego Zelmera, który ciągle mi bardzo dobrze służy.
Worki na szczęście są ciągle produkowane.

Takie cudo:
http://i.imgur.com/fqVLG77.jpg

grzechu913
18-04-2018, 20:35
Posiadam ZELMER ZVC427XT
4 lata jak narazie spoko [emoji6]

Wysłane z mojego JDN-L01 przy użyciu Tapatalka

phyzy
20-04-2018, 12:21
U mnie Zelmer Odyssey od 2009 daje radę a od niedawna wspomagany jest Ilife A4s. Raz wymieniony przewód na nowy i rura teleskopowa. Bardzo dobre odkurzacze robi polska firma Profi (seria 10 czy jakoś tak). U szwagra dawał radę nawet przy remontach. Jedyne co to worki zamawia u producenta a nie kupuje w sklepie więc to może być problem. Jak Zelmer mi padnie to pewnie wezmę właśnie tej marki.

weuek
20-04-2018, 12:41
Czy profi to jakaś część zelmera niesprzedana okupantowi?

phyzy
20-04-2018, 20:02
Wszystko możliwe, z tego co kojarzę to jest chyba pozostałość po współpracy Zelmera z Whirpoolem.

szmelcmax
22-04-2018, 21:27
Bardzo dobre odkurzacze robi polska firma Profi (seria 10 czy jakoś tak). Tak też wyczytałem w opiniach i zakupiłem ze 2 lata temu. Miałem go 2 razy po 1 dniu. Korespondencja z firmą to temat na niezłą farsę do wystawienia w teatrze. Gdzieś jeszcze mam część emaili. Odkurzacz zwróciłem, pieniądze oddali. Kosztował koło 500 zł. Generalnie miał od nowości wadę, której nijak na stole serwisowo-pomiarowym stwierdzić nie potrafili. Moje prośby aby po prostu nim odkurzać i w ten sposób będą mieli praktyczny obraz niedomagania pomijali milczeniem. To dłuższa opowieść z różnymi szczegółami, więc tu Wam nie będę
zaprzątał głowy. Gdzieś w opiniach internetowych to w skrócie opisałem to pewnie nadal jest do odszukania. Obecnie po Elektroluxie 1800W (niska jakość osprzętu) mam Tefala bez workowego. Tylko 750W, a ciągnie jak smok. Najlepiej z wszystkich jakie miałem. I taki mogę śmiało polecić. Nie wiele droższy od Profi. A jakość dużo, dużo lepsza.
P.S. Sprawdziłem przed chwilą , że jeszcze moja opinia jest na "ceneo". Strona "urządzenie sprzątające Profi 10". Podpisałem: "zawiedziony", więc jak ktoś chce więcej szczegółów... . A i komentarz po spodem też jest ode mnie.

majdan
13-05-2018, 14:36
... polecam odkurzacze Karcher.

No i stalem sie wlascicielem karcher wd4. dlaczego wd4 a nie wd3? przede wszystkim dostep do czyszczenia filtra. WD4 posiada odseparowany filtr od pojemnika z brudem (czego nie ma wd3). Jak sie okazalo wd3 mam w pracy i go sobie porownalem i faktycznie, aby wyczyscic filtr w wd3 trzeba sie dostac do syfu. Kupilem na auckji, dalem 520 zl i w zestawie m.in turboszczotka oraz szczotka do tapicerki (swietna do kanapy). Mam tez filtry papierowe i jakies plucienne ale z nich nie korzystam bo w zakupie sa drogie. Lukajac na paragon okazuje sie ze to nie zestaw z Karchera tylko sprzedajacy skomponowal taki zestaw (kazda czesc na paragonie). Odkurzacz dobrze wciaga gdzie dzieki grubej rurze, jest troche glosny, ale same rury bez szybkozlaczek okazaly sie kawalkiem rur czego po tej firmie sie nie spodziewalem. Ogolnie bardzo zadowolony a stary zelmer poszedl do garazu do auta.

juri2069
13-05-2018, 14:47
No u mnie od roku hyla

https://sklep.hyla-net.pl/

Tylko że to już inna półka cenowa ( nie sugerować się cena z www bo jest trochę za wysoka )

Ogólnie to nic temu urządzeniu nie dorówna, brak filtrow oznacza pierwsza ingerencję w postaci kontroli silnika po 20 latach za darmo w ich serwisie. Zobaczymy czy tyle wytrzyma :D

Marek
14-05-2018, 20:15
brak filtrow oznacza pierwsza ingerencję w postaci kontroli silnika po 20 latach za darmo w ich serwisie.

O ile do tego czasu będzie jeszcze "ich serwis" :D

juri2069
14-05-2018, 21:01
O ile

Racja :one: