Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Zmiana fabrycznego Sync na Tesla
Zmiana fabrycznego SYNC na 12 calowe z Androidem w stylu Tesla. Rewelacja. Odkryte nowe możliwości auta. 😎 Zainteresowani?
Oglądanie TV, mapa googla zawsze aktualna, klima, tpms, kamera i czujniki cofania, i wiele innych.
Ford Mondeo MK5 Vignale
Koszt nawi 600$ i 3 tyg oczekiwania. Instalacja 300pln. Czas montażu do 3h. Warszawa, mogę dojechać, koszt z kilometrówki w obie strony.
Nie ma wsparcia dla:
Podświetlenie nastrojowe
Masaż w fotelach
Grzanie przedniej szyby
Podgrzewana kierownica
Nie wyświetla się asystent parkowania (ale działa)
Nie ma CD
Rekompensata:
Android, instalowanie dowolnych aplikacji
12" w stylu Tesla
Mapy googla zawsze aktualne
Internet na bazie modemu, lub jak u mnie mobilny Router
stingerA6 22-03-2018, 19:32 Reklama nie w tym dziale
slawek-kali 22-03-2018, 19:46 czyli zamiast uzytecznych opcji jest TV? .. no spoko :D
Pytanie każdy powinien sobie zadać jak często korzysta z podgrzewanej kiery, a jak często klnie na fabryczną navi. Np.
Następny Janusz biznesu? :lol:
Zmiana fabrycznego SYNC na 12 calowe z Androidem w stylu Tesla. Rewelacja. Odkryte nowe możliwości auta
a aj myślę ,że kolega chciał się pochwalić swoim MODEM i trochę niezręcznie wyszły pewnie dopiski i tyle
adamze27 22-03-2018, 20:07 jak często korzysta z podgrzewanej kiery, a jak często klnie na fabryczną navi.
akurat dla mnie większe znaczenie ma grzana kiera niż telewizor w samochodzie :P
prokop123 22-03-2018, 20:28 Projekt fajny, jeszcze jakby był kompatybilny ze wszystkimi funkcjami w samochodzie...
Masz to u siebie w aucie? Gdzie w wawie można to zobaczyć?
Właśnie wydaje mi się, że trochę opacznie co poniektórzy zrozumieli treść posta. Celem wyjaśnienia, podpowiem, iż obecna Navi sprawuje się idealnie. Zero modzenia, przepięcie fabrycznej instalacji, a jeśli ktoś jest zainteresowany mogę mu pomóc z wymianą w wolnej chwili, stąd info o kosztach.
Co do grzania kiery, sam użyłem tego w zimie ...3-4 razy, a dużo większą frajdę sprawia nawigacja, która pokazuje mi aktualne trasy, a nie fabryczna (F6 ostatnio) gdzie nie było np. obwodnicy Marek.
Co do posiadania TV, to jest to tylko jeden z dodatków, o ile ciekawiej się jedzie rano w korku do pracy mogąc posłuchać w TV info ze świata, a nie w radiu kolejnej reklamy o "kulkach do ćwiczenia mięśni Kegla", czy o "leku na zapłonięcia konara"
Dodatkowo podpinając i łącząc z radiem wtyczkę OBD można na bieżąco kontrolować parametry auta, ewentualnie w necie na postoju przeglądając pojawiające się kody błędów.
Można też czekając na dziecko, lub żonę na parkingu przejrzeć media społecznościowe lub maile, i mieć dla nich więcej czasu w domu.
...i wiele, wiele innych wedle uznania.
Także spokojnie, każdy może coś dla siebie znaleźć :)
Ja z podgrzewania kierownicy korzystam pewnie jakieś 300 razy w roku ;)
Ale nie o tym... pomysł i wygląd ogólnie ciekawy ale pozbywanie się już i tak okrojonej ilości przycisków fizycznych to jak dla mnie krok w złym kierunku jeśli chodzi o ergonomię i bezpieczeństwo.
Pytanie każdy powinien sobie zadać jak często korzysta z podgrzewanej kiery, a jak często klnie na fabryczną navi. Np.
akurat między listopadem a lutym codziennie :p ..
i o ile sama Tesla mi się podoba to środek z tym prostokątnym tabletem uważam za ohydny :619:
Bump: a dużo większą frajdę sprawia nawigacja, która pokazuje mi aktualne trasy, a nie fabryczna (F6 ostatnio) gdzie nie było np. obwodnicy Marek.
tylko , że przez AA i telefon z androidem masz dokładnie to samo na fabrycznym ekranie ... to akurat nie argument
Ktoś rozumie dlaczego oni mają taki problem z zaimplementowaniem takich prostych funkcji sterowania, a z drugiej strony pakują w to wszystkie możliwe bajery ze smartfona. Gdyby mi nie zależało na funkcjach sterowania to bym sobie przypiął z przodu dużego formatu tablet
Podgrzewanej szyby nie mają ogólnie auta zza oceanu, może dlatego tego nie zaimplementowali. Co do brakujących opcji, znalazłem w menu masaż foteli i podświetlenie nastrojowe.
Grzanie przedniej szyby
Podgrzewana kierownica
brak tych funkcji dyskwalifikuje u mnie tego chińczyka
Rothmans 31-03-2018, 14:47 Rzecz gustu oczywiście ale ja tego nie kupuje ani za 600$ ani za 1$.
Brak istotnych funkcji po pierwsze po drugie mi się to nie podoba. Wolę oryginał z Sony.
antrobius 01-04-2018, 19:01 Mam Syn2 i navi F5. Włączam nawigację, ale gdzieś obok jest w telefonie włączona z Google.
Tak więc fajnie byłoby mieć coś przydatniejszego.
Wymiana takiego modułu oczywiście powinna zapewnić dotychczas posiadane "WŁĄCZNIKI". Klimatyzacja ma wszystkie swoje guziczki, a reszta jest na wyświetlaczu.
Tak więc zastępczy panel powinien wszystko obsłużyć jak w oryginale.
TV - akurat to i w domu nie oglądam. Jednak filmy na YT lub cda.xx lecą w tle z telefonu. Tak więc możliwość uruchamiania przeglądarki lub aplikacji z TV jest fajnym rozwiązaniem.
Podoba mi się.
Piotrwa88 03-07-2019, 08:40 Witam forumowiczów
Szukałem na forum ale wiele informacji nie znalazłem... :(
Właśnie zainstalowałem panel Tesla Style 12" do Mondeo Mk5, fajnie działa i wygląda :)
Ale chciałbym się wymienić informacjami i o parę rzeczy dopytać...
pozdrawiam Piotr
Ktoś kiedyś coś o tym pisał: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=278411
bodzio17 06-02-2020, 21:15 Koledzy odświeżę temat jak Wasze wrażenia z dotychczasowego użytkowania "chińczyków". Osobiście mam tego typu radio w swoim Mondeo MK4 i jestem w miarę zadowolony. Interesuje mnie informacja jak w Mondeo MK5 wygląda kwestia:
1. współpraca z Converse+, jakie informacje są wyświetlane na zegarach?
2. poprawność działania przycisków sterujących z kierownicy.
3. jakość rozmów przez bluetooth, u mnie w MK4przy prędkościach autostradowych i szumie zewnętrznym przez "chińczyka" jakość rozmów jest kiepska, w normalnych warunkach w miarę ok.
4. przy okazji próbował ktoś zostawić oryginalny bluetooth? czy mogą działać 2 zestawy głośnomówiące jednocześnie (chiński i fabryczny, w zależności od wyboru do którego sparujemy telefon) - może uratowałoby to funkcję V/C?
Ze względu na grzaną szybę odpuściłbym radio a'la Tesla, jest na ali... sporo grajków z panelem przystosowanym do SYNC1 z octacore'm, ekranem IPS, RDSem, DSP itd. w przedziale +/-1000PLNów
W sumie chętnie bym wyrzucił tego SYNC1, ale nie aż tak, żeby wydać ok. 2500PLN na SYNC3 (zestaw SYNC3 + panel klimatyzacji + przedłużka kabli i robota). SYNC2 by wyszedł ok. 1000PLNów i tyle byłbym skłonny wydać. Jeśli w podobnych pieniądzach wychodzi "chińczyk" i w miarę dobrze współpracuje z autem to wybór jest jasny, ale jeśli współpraca kuleje to jednak pozostaje kierunek SYNC2.
PS. https://www.aliexpress.com/item/4000012812961.html?spm=a2g0o.cart.0.0.4f7b3c00NibY Uu&mp=1 - model "Tesla style" z funkcją grzanej szyby i siedzeń.
paszeko62 15-01-2021, 08:27 witam.a ma ktos takie cos?moze cos opisac?bo sie przymierzam do zakupu!
https://www.olx.pl/oferta/radio-dotykowe-tesla-ford-mondeo-mk5-2013-do-2018-android-nawigacja-CID5-IDCRsuK.html
Jaja sobie robisz, czy szukasz klienta?
Wyświetlacz dotykowy 10.4"
Rozdzielczość 1280x800
Pamięć RAM 1 GB
tam nie ma nawet jednego prawdziwego zdjęcia
paszeko62 15-01-2021, 11:09 Jaja sobie robisz, czy szukasz klienta?
Wyświetlacz dotykowy 10.4"
Rozdzielczość 1280x800
Pamięć RAM 1 GB
tam nie ma nawet jednego prawdziwego zdjęcia
nie rozumiem?jakie jaja.nie szukam klienta.o co ci chodzi napisz?
Chodzi o to, że 1GB ramu to dobre było 5 lat temu
dziś aby coś działało to potrzeba minimum 4GB
paszeko62 15-01-2021, 15:14 Chodzi o to, że 1GB ramu to dobre było 5 lat temu
dziś aby coś działało to potrzeba minimum 4GB
to co te radio nie bedzie dzialac?jak znasz sie to do czego mi styknie te 1gb?
W dzisiejszych czasach napewno wystarczy by włączyć i wyłączyć urządzenie . Co do aplikacji to tylko te co są preinstalowanie oprócz google mapy, YouTube, przy małym szczęściu zainstalujesz inne aplikacje nawigacyjne które pozwolą pobrać mapy na urządzenie , aczkolwiek nie jestem pewny czy je uruchomisz.
Już kiedyś gdzieś pisałem Jeśli chcecie kupić tak słabe urządzenia i po zakupie marnować czas na naprawy i pisanie na forach internetowych że coś nie działa, to lepszymi rozwiązaniami jest:
1 dołożyć i kupić coś lepszego
2 jeśli coś przekracza budżet porzuć pomysł zakupu .
3 jeśli masz zmarnować kasę by chińczyk miał mordkę uśmiechniętą to przeznacz na szczytny cel wspomóż Radio M :p Tu i tu kasa w błoto.
Jak napisał jarek33 minimum 4Gb ram, ROM 16 wystarczy . I zastanów się nad procesorem i żeby urządzenie miałem możliwość wejścia w tryb recowery ( w razie potrzeby)
paszeko62 16-01-2021, 09:22 https://allegro.pl/oferta/radio-dotykowe-tesla-android-ford-mondeo-mk5-2013-9553066326
to te bedzie spoko?
Ten sam sprzedający co z olx
komentarze negatywne sporo mówią o jego towarach
paszeko62 16-01-2021, 17:29 Ten sam sprzedający co z olx
komentarze negatywne sporo mówią o jego towarach
pochwale sie potem jak kupie i zobacze co za radio mi sprzedal.:p
Tomi1000 17-01-2021, 19:52 Czyli tester... Ale nie płacz że nie ostrzegali....
paszeko62 17-01-2021, 23:45 Czyli tester... Ale nie płacz że nie ostrzegali....
o co wam chodzi.napiszcie?mieliscie z tym radiem do czynienia czy co??prosze czemu mam nie kupowac?
mieliscie z tym radiem do czynienia czy co??
Nie z tak słabym
trochę lepsze parametry
mam w jednym aucie 2gb ram i 32rom
Yotube to raczej nie ogladam
jedynie do słuchania muzyki z pena
auto mapa uruchomiana i yanosik już muuuli
W drugim mam 4gb i 32
i wszystko bangla
popatrz sobie jakie teraz ma Twój telefon parametry i porównaj sobie
może masz jeszcze telefon z przed 5-6 lat
włącz zobacz jaki jest soft i czy możesz go zaktualizować do nowszego
jak Ci się uda to zobaczysz jak działa
paszeko62 18-01-2021, 13:01 Nie z tak słabym
trochę lepsze parametry
mam w jednym aucie 2gb ram i 32rom
Yotube to raczej nie ogladam
jedynie do słuchania muzyki z pena
auto mapa uruchomiana i yanosik już muuuli
W drugim mam 4gb i 32
i wszystko bangla
popatrz sobie jakie teraz ma Twój telefon parametry i porównaj sobie
może masz jeszcze telefon z przed 5-6 lat
włącz zobacz jaki jest soft i czy możesz go zaktualizować do nowszego
jak Ci się uda to zobaczysz jak działa
https://allegro.pl/oferta/radio-dotykowe-tesla-android-ford-mondeo-mk5-2013-9553066326
te wlasnie tyle ma!
YT nie bede w aucie ogladal filmow tez. mapa i muza dla mnie najwazniejsza mysle ze to wystarczy.zeby tylko dizajn byl fajny w razie W mam prawo oddac :)
Skurek20 19-01-2021, 05:50 https://allegro.pl/oferta/radio-dotykowe-tesla-android-ford-mondeo-mk5-2013-9553066326
te wlasnie tyle ma!
YT nie bede w aucie ogladal filmow tez. mapa i muza dla mnie najwazniejsza mysle ze to wystarczy.zeby tylko dizajn byl fajny w razie W mam prawo oddac :)Przemyśl to Tesla Style, bo te radia mają jasny ekran. W nocy to przeszkadza. Ja mam mniejszy, bodajże 7'' i już wkurza. A przy tym mniejsze radio jest sporo tańsze i też wygląda ładnie.
Parametry tego co wyszukałeś wystarczą do codziennego użytku, fajnie jest jeszcze dołożyć od razu kamerkę.
Zawsze miałem tela do navi, Spotify itd, a teraz jest wszystko w jednym. Radia nie słucham, tylko odpalam Spotify, dane celu w google maps i w drogę. Rejestrator poszedł do piwnicy, bo mam go teraz w radiu samochodowym. Mniejszy syf na szybie i wszystko co potrzeba w jednej puszce.
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
paszeko62 19-01-2021, 08:01 dokladnie to samo co ty potrzebuje a kamerke mam!a daj linka do tego twojego radia jak mozesz!widziales ta tesle na zywo?
Skurek20 19-01-2021, 21:24 https://m.pl.aliexpress.com/item/32808228875.html
Ja go kupiłem ze strony isudara, ale tam jest droższy. Potrzebny jest jeszcze canbus. Jako dvr dokupiłem dwie kamery USB isudara, ale jako kamera cofania musi być av-in czy jakoś tak. Tak więc w efekcie będę miał trzy kamery i wszystkie sterowane z tej zabawki. Idealnie wpasowuje się w miejsce po starym radiu, nawet nieźle wygląda i po prostu hula. Cały komplet wyszedł mi, żeby nie skłamać, bodajże 320€. No i wszystko jest plug&Play. Trochę grzebania żeby przeciągnąć kabelki, ale zero lutowania, a jako nieelektronik boję się tego jak ognia.
Radio i canbus mają w magazynie w Europie. Resztę gratów lepiej kupować u kogoś innego, bo nie dość że na kamerki czekałem półtora miesiąca, to jeszcze wysyłali po jednej. Czyli w efekcie zamówiłem w październiku, a druga kamerka przyszła w tym tygodniu.
A jak chodzi o funkcjonalność, to mnie rzucił na kolana podgląd napięcia na zaciskach akumulatora, ale działa radio, klima, navi hula jak marzenie. Neta mam z komórki, doinstalowałem Spotify i parę gadżetów. Bajka.
A i jeszcze jedno. Brałem pełen wypas, czyli PX6, 6core, 4gb, 64gb, dsp, czarny bo mam czarne wnętrze.
paszeko62 20-01-2021, 07:43 https://m.pl.aliexpress.com/item/32808228875.html
Ja go kupiłem ze strony isudara, ale tam jest droższy. Potrzebny jest jeszcze canbus. Jako dvr dokupiłem dwie kamery USB isudara, ale jako kamera cofania musi być av-in czy jakoś tak. Tak więc w efekcie będę miał trzy kamery i wszystkie sterowane z tej zabawki. Idealnie wpasowuje się w miejsce po starym radiu, nawet nieźle wygląda i po prostu hula. Cały komplet wyszedł mi, żeby nie skłamać, bodajże 320€. No i wszystko jest plug&Play. Trochę grzebania żeby przeciągnąć kabelki, ale zero lutowania, a jako nieelektronik boję się tego jak ognia.
Radio i canbus mają w magazynie w Europie. Resztę gratów lepiej kupować u kogoś innego, bo nie dość że na kamerki czekałem półtora miesiąca, to jeszcze wysyłali po jednej. Czyli w efekcie zamówiłem w październiku, a druga kamerka przyszła w tym tygodniu.
A jak chodzi o funkcjonalność, to mnie rzucił na kolana podgląd napięcia na zaciskach akumulatora, ale działa radio, klima, navi hula jak marzenie. Neta mam z komórki, doinstalowałem Spotify i parę gadżetów. Bajka.
A i jeszcze jedno. Brałem pełen wypas, czyli PX6, 6core, 4gb, 64gb, dsp, czarny bo mam czarne wnętrze.
ok.jak kupie podziele sie wrazeniami tez. :D myslr ze sie nie rozczaruje :p
Skurek20 20-01-2021, 21:00 A i jeszcze jedno. Nie wiem czy to dotyczy wszystkich modeli radia które występują w fordach, ale po wyrzuceniu Sony potrzebowałem do anteny takiego adaptera https://www.amazon.de/dp/B00NQXQUOI
paszeko62 21-01-2021, 07:03 A i jeszcze jedno. Nie wiem czy to dotyczy wszystkich modeli radia które występują w fordach, ale po wyrzuceniu Sony potrzebowałem do anteny takiego adaptera https://www.amazon.de/dp/B00NQXQUOI
nie wiem mam inne radio.nie mam sony:(
Raczej tak jeśli do innego radia potrzebna była przejściówka z dwóch na jeden to w tym Ala.tesla też
paszeko62 21-01-2021, 18:01 [QUOTE=yaris1;3312930]Raczej tak jeśli do innego radia potrzebna była przejściówka z dwóch na jeden to w tym Ala.tesla też[/QUOTE
facet twierdzi ze wszystkie kable sa!
poczekamy co dostaniesz i jak to ocenisz
Skurek20 23-01-2021, 05:23 Chińczyki się wyrobiły, więc jak polski handlarz go nie oszuka, to powinien być zadowolony.
Ja kupiłem chińczyka i idealnie wpasował się w fordowskie ramki, 99% gadżetów działa mi tak jak przedtem albo lepiej. Pojawiły się nowe bzdety, ale i rzeczy ważne.
Chyba też się skuszę na to mniejsze radio. Radio ala Tesla jest zbyt wielkie. A jak z tymi kamerkami? Możecie podać modele albo ewentualne linki skąd zakupić aby przyszły w miarę szybko.
paszeko62 23-01-2021, 18:50 Chyba też się skuszę na to mniejsze radio. Radio ala Tesla jest zbyt wielkie. A jak z tymi kamerkami? Możecie podać modele albo ewentualne linki skąd zakupić aby przyszły w miarę szybko.
przewin do tylu tam sa linki!
Skurek20 24-01-2021, 05:24 Nie wiem jak to w Polsce, ale w Niemczech z Amazona zamówienia są w ciągu dwóch dni. Zresztą podają zawsze datę dostawy. I kamerki sprzedaje tam milion skośnookich. Ja kupiłem podkładkę pod tablice z kamerka, ale jest za zimno na prucie całej tapicerki, więc leży i czeka.
W innych przypadkach kłania się google. Pewnie jest coś tam na aledrogo, zapewne są też sklepy specjalistyczne.
marjanoos 29-01-2021, 12:34 Trochę grzebania żeby przeciągnąć kabelki, ale zero lutowania, a jako nieelektronik boję się tego jak ognia.
Daj znać, jak będziesz przeciągać wtyczkę cinch z klapy bagażnika do środka :D niestety w moim przypadku musiałem uciąć kabel i skręcić na krótko, bo nie mam jak podejść z lutownicą aktualnie. Docelowo jednak przydałoby się zalutować połączenia. Ogólnie lutowanie jest bardzo łatwe, szczególnie łączenie kabli. Warto się nauczyć, przydatne w życiu, nawet jak nie jesteś elektronikiem.
paszeko62 29-01-2021, 15:49 zadnego przeciagania nie bedzie!
Skurek20 29-01-2021, 20:49 Daj znać, jak będziesz przeciągać wtyczkę cinch z klapy bagażnika do środka :D niestety w moim przypadku musiałem uciąć kabel i skręcić na krótko, bo nie mam jak podejść z lutownicą aktualnie. Docelowo jednak przydałoby się zalutować połączenia. Ogólnie lutowanie jest bardzo łatwe, szczególnie łączenie kabli. Warto się nauczyć, przydatne w życiu, nawet jak nie jesteś elektronikiem.Chińczyki robią długi kabel z jednej strony z chinchem, a z drugiej jest mała złączka tuż przy kamerze. Tą złączkę przeciągasz bez problemu. Odpuściłem sobie przeciąganie przez gumowe rurki, bo po prostu nie szło, a przy temperaturze około zera na zewnątrz moje zapotrzebowanie na estetykę diametralnie spadło. Zresztą mondziak idzie już na drugie auto, bo w przyszły piątek odbieram nowa kugę. Jak będzie cieplej to zamontuje resztę gratów które kupiłem. Chcę mieć ostatecznie rejestrator tył, przód i kamerę cofania. Mam już navi, czujnik napięcia, spotify fajne radio.
Widzę temat na wymarciu , ale i ja pokusiłem się o tesla style do fusiona choć przemawiało za tym szczególnie sterowanie klimy manualnej przez panel radia. Na dzień dzisiejszy działa to i jestem usatysfakcjonowany , mały problem z tym że zniknęły mi linie ori kamery cofania ale radio ma swoje w ustawieniach . Wciąż w kontakcie jestem ze sprzedawcą i molestuję go wręcz o polski jezyk OSD i kilka innych drobiazgów jak np zmiana logo czy dostęp do aplikacji . W wolnych chwilach chcę wrzucić iGo_luna na pokład i zobaczyć czy to ruszy na tym urządzeniu
sabaciontko 01-05-2021, 08:54 Zmiana loga to Factory Settings . Popularny kod - 126 - Zakładka Logo
Akurat trochę inaczej tu się to robi .Wchodzę w advanced wpisuję pin (przeważnie 8861 jest dla tych urządzeń ) i mam opcje do wyboru . Tak zmieniłem logo startowe i jest tam kilka ustawień do np kamery przód czy kamer bocznych. Zainstalowałem iGO_Luna ale nie odpala, więc zmieniłem na iGo_Israel
|
|