Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Regeneracja odbłyśników kesenon

Strony : 1 2 [3] 4 5

Puch_
22-05-2015, 16:11
Nie, światła powinny gasnąć całkiem - kwestia dolutowania odpowiedniego elementu do płytki automatu (zależy jaki masz). Ja kupiłem SD-2 i odsyłałem z prośba o dodanie tego elementu, bo było jak u Ciebie.

westej
22-05-2015, 20:58
W moim Mondeo mam światła do jazdy dziennej, włącznik świateł jest w pozycji 0 a palą się chyba długie światła, oczywiście z niewielką mocą, rozwiązanie niefabryczne. Wygląda to tak:
http://images70.fotosik.pl/909/329870497093a47bm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/329870497093a47b.html)

Zauważyłem, że w momencie kiedy włączam normalnie światła mijania, te światła dzienne nie gasną, czy jest to prawidłowe? Wygląda to tak:
http://images68.fotosik.pl/909/a4819f2810e010a2m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/a4819f2810e010a2.html)

A przypadkiem na drugim zdjęciu nie świeci się żarówka świateł pozycyjnych? Bo ta od drogowych to mi wygląda na zgaszoną, chyba, że żarzy się tak, że u mnie na monitorze tego nie widać.

pgrob
22-05-2015, 21:17
del

westej
22-05-2015, 21:34
Dzienne wyraźnie podłączone są do drogowych. Żarówka realizująca funkcję doświetlania zakrętów znajduje się najbliżej środka auta. Natomiast żarówka od pozycyjnych jest w tej samej "wnęce" lampy, co żarówka od świateł drogowych.

kolacja
22-05-2015, 22:06
Wydaje mi się, że dzienne są realizowane z drogowych. Sam sterownik wygląda tak:
http://images66.fotosik.pl/911/276fa2bf1e1f9c58m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/276fa2bf1e1f9c58.html)
http://images68.fotosik.pl/910/0dbb1fce11e37d5bm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/0dbb1fce11e37d5b.html)

Może zdjęcie tego nie oddaje, ale jako dzienne przy wyłączonych mijania i dodatkowo przy włączonych mijania świeci ta sama żarówka. W pierwszym wypadku świeci po prostu dużo jaśniej. Czy da się coś z tym zrobić?

Speedo
24-05-2015, 11:54
da się, zresztą rozwiązanie podał Ci już kolega Puch_ - jak przełożyłem swoje SD-2 z mondeo 3 do S-Maxa to też się tak żarzyło, napisałem do konstruktora i kazał dać diodę na brązowym kablu, u Ciebie to chyba będzie zielony

Quler27
25-05-2015, 17:34
Hej :-) jako że to moje pierwsze auto z ksenonem mam pytanie :-) wydaje mi się że moje świata świecą dobrze :-) chodzi o jasność... ale mogły by świecić dalej...I teraz pytanie czy wysokość świateł reguluje się śrubami w lampach tak jak przy zwykłym oświetleniu? :-)

Wysłane z mojej Xperii Z2

mm32
25-05-2015, 17:49
Można śrubą, aczkolwiek wtedy podnosi się także snop światła długich zrealizowany na dodatkowej żarówce.

MaXyM
25-05-2015, 22:51
Poza tym co oznacza "moglyby swiecic dalej"? Maja swiecic tak jak fabryka przykazala. max ok 50-60m. Podniesiesz lampe by wydluzyc wiazke to bedziesz oslepial nadjezdzajacych z przeciwka.

cabecao
25-05-2015, 23:49
Poza tym co oznacza "moglyby swiecic dalej"? Maja swiecic tak jak fabryka przykazala. max ok 50-60m. Podniesiesz lampe by wydluzyc wiazke to bedziesz oslepial nadjezdzajacych z przeciwka.

Reguła jest prosta, zasięg w metrach ma być taki, jak wysokość środka soczewki nad poziomem gruntu w cm. Zwykle reflektory ksenonowe homologowane są na 1% spadku linii odcięcia.

Najczęściej ok 70cm, czyli 70m. Wtedy w aucie klasy średniej widać dobrze, a jeszcze się nie oślepia.

kopydleusz
14-06-2015, 21:43
Chcę pochwalić Łukasza (Nokitel) za "serwis" pousługowy. Ostatnio czyściłem reflektory w środku i prawdopodobnie wtedy wypiął mi się pewien kabelek, przez co nie miałem długich w xenonach. Dzięki pomocy Łukasza - wszystko wróciło do ideału.

Podkreślam - nie musiał pomóc, bo nie z jego winy się popsuło, ale pomógł.

nokitel
15-06-2015, 06:35
Sezon wakacyjny się zaczyna ale ja nie odpoczywam :) wszystkich chętnych zapraszam :) przypominam mój numer kontaktowy 790 350 540.

Przypominam również że jak nie możesz przyjechać to możesz wysłać lampy do mnie albo jeżeli zbiorą się co najmniej 3 osoby chętne to przyjadę ja do was.

SrebnaStrzała
15-06-2015, 07:04
Nokitel Ty robisz tylko przody do Mondeo ?

nokitel
15-06-2015, 07:42
Raczej tak. Gdy ktoś specjalizuje się w jednym to robi to dokladniej i szybciej.

DeAndre
16-06-2015, 21:17
Witam, może ktoś z Warszawy albo okolic wybiera się do Nokitela?
Ja jestem zainteresowany akurat wymianą w MK3.
Niestety na razie nie mam możliwości się przejechać do Lubina a przesłanie kurierem powoduje unieruchomienie auta na jakiś tydzień :\

lukasz_lg
18-07-2015, 23:00
Witam,

Dla niezdecydowanych na przeróbkę xenonów u Nokitela chciałem dodać swoją opinię na ten temat. Jestem posiadaczem Mk4 od 3 lat. Jest to mój pierwszy samochód z xenonami. Już po pierwszej dłuższej trasie w nocy zacząłem się zastanawiać co Ci wszyscy kierowcy tak zachwalają w tych lampach? Dla mnie osobiście był to dramat. Zacząłem zatem interesować się bliżej tematem i tak trafiłem na forum forda. Już po kilku przeczytanych postach wiedziałem co jest grane i wszystkie opinie idealnie pasowały do problemu który miałem. Z początku bardzo obawiałem się ingerencji w oryginalne lampy mojego Forda, jednak druga dłuższa trasa w nocy (a w dodatku częściowo podczas deszczu) rozwiała moje wszelakie wątpliwości. Decyzja była prosta: albo dalej będę jeździł z tymi "świeczkami" z przodu i tracił wzrok albo ryzykuję i decyduję się na przeróbkę. Decyzja zapadł. Umówiłem się z Nokitelem podczas jazdy na wakacje. Sama przeróbka... miłe zaskoczenie: trwała niewiele ponad godzinę. Wszystko było już przygotowane i czekało na mój przyjazd. Obserwowałem całą czynność i mogę szczerze powiedzieć, że ingerencja jest naprawdę nieduża a w dodatku możliwy jest powrót do "poprzedniej wersji" - tylko po co :P
Sam kontakt z Nokitelem oceniam jako wzorowy - gość zajmuje się tym tematem już spory kawał czasu i naprawdę wie jak to zrobić szybko i dokładnie.
Na sam koniec kilka słów o efekcie całej zmiany: potwierdzam to co powiedział mi Nokitel przy pierwszym telefonie do niego: poprawa jasności świecenia minimum o 100% (przy samej wymianie projektorów, ja zdecydowałem się również na wymianę żarników).
Teraz w końcu mogę docenić co oznaczają reflektory xenonowe.
Szczerze - polecam wszystkim którzy jeszcze się wahają, naprawdę warto przeznaczyć na to kasę, nie będziecie żałować.

Reflektory-Samochodowe
19-07-2015, 17:22
po to się tym zajmujemy , a nie po to aby pogorszyć oświetlenie :)

pawelmisiek
29-07-2015, 15:52
Witam , dopadla i mnie ciekawosc dlaczego tak slabo swieca moje ksenony . Po przeczytaniu calego watku i wszystkich klotni (od ktorych mam juz czerwone uszy :) ) oraz wszystkich porad itd. wyszlo ze najlepszym rozwiazaniem jest przerobka u kolegi nokitel . Natomiast zanim sie na to zdecyduje chcialbym je najpierw wyczyscic poniewaz nie czyscilem ich od poczatku posiadania samochodu czyli jakies 2-3 lata , a nie wiem czy wczesniej byly czyszczone. Dlatego pierwsze z pytan to czym to zrobic ? Wystarczy szmatka z mikrofibry ? Czy uzyc tez jakiegos plynu itd. ? Jesli chodzi o rozbiorke to widzialem tutaj filmik takze dam sobie rade.

Zastanawialem sie takze nad kupnem nowych zarnikow poniewaz nie mam pojecia jakie sa u mnie zamontowane i tutaj tez prosilbym o pomoc w wyborze ktore najlepiej sie oplacaja i dadza fajny efekt. Nie wysylam jakis konkretnych poniewaz byly by to aukcje z allegro typu osram , philips pierwsze lepsze w rozsadnej cenie , dlatego prosilbym o jakies konkretne typy/modele.

Jak tylko zabiore sie za czyszczenie wysle zdjecia przed i po . Licze ze nie bedzie tragedii poniewaz od dluzszego czasu jezdze na ledach to tez odciaza ksenony.

Z gory dzieki za pomoc i czekam na odpowiedz :)

kordyl
29-07-2015, 15:55
Do mycia to chyba najlepsza jest woda z "ludwikiem".

MaXyM
29-07-2015, 16:54
ja polnroku temu wymienialem zarniki. chcialem jasniejsze, bardziej biale i pewne - zaden wiejski tunibg. po dluzszych analizach padlo na Osram Xenarc Cool Blue Intense.
jasne, temp swiecenia 5500K (origo Philipsa maja 4300K).

w polaczeniu z prerobka Nokitela po prostu robia wrazenie.

djremo
29-07-2015, 17:30
Ja na modyfikację się nie zdecydowałem. Wymieniłem natomiast odbłyśniki na regenerowane, wyczyściłem soczewki, wymieniłem palniki i też efekt jest bardzo zadowalający

mark54
29-07-2015, 17:36
ja polnroku temu wymienialem zarniki. chcialem jasniejsze, bardziej biale i pewne - zaden wiejski tunibg. po dluzszych analizach padlo na Osram Xenarc Cool Blue Intense.
jasne, temp swiecenia 5500K (origo Philipsa maja 4300K).

w polaczeniu z prerobka Nokitela po prostu robia wrazenie.

A palinki wymieniałeś jednocześnie z przeróbka u Nokitela, czy w późniejszym terminie ?

pawelmisiek
29-07-2015, 17:57
Ja na modyfikację się nie zdecydowałem. Wymieniłem natomiast odbłyśniki na regenerowane, wyczyściłem soczewki, wymieniłem palniki i też efekt jest bardzo zadowalający

A mozesz powiedziec ile dales za regenerowane odblysniki ? Pytam teoretycznie bo nie wiem jak moje wygladaja , dopiero zamierzam sie tym zajac jak bede czyscil tam wszystko.

MaXyM dzieki za zarniki, na pewno sie przyjrze tym co podales jak bede wymienial. A widzialem jeszcze gdzies o temp. 6000K takich nie brales pod uwage czy jednak te Osram wypadly lepiej ?

MaXyM
29-07-2015, 18:11
A palinki wymieniałeś jednocześnie z przeróbka u Nokitela, czy w późniejszym terminie ?

W pozniejszym terminie. Nie pamietam dokladnie ale jakis 1 - 1.5 mies pozniej. Co wiecej mialem mozliwosc porownac swieceni moich starych palnikow w nowych soczewkach z innym mondeo o podobnym przebiegu. Roznica kolosalna. (foty dawalem w tym watku)

A teraz to po prostu przyjemnie jezdzic w nocy. Kazdy kogo interesuje motoryzacja i wsiada do mego auta zauwaza jak duzo jest swiatla przed autem. Tylko pytaja czy to nie oslepia jadacych z naprzeciwka.

MaXyM dzieki za zarniki, na pewno sie przyjrze tym co podales jak bede wymienial. A widzialem jeszcze gdzies o temp. 6000K takich nie brales pod uwage czy jednak te Osram wypadly lepiej ?

Juz dokladnie nie pamietam. Po prostu Osram wypadaly najlepiej i mialy dosc dobre opinie/zywotnosc. Zreszta podobnie jak Xenarc Nightbreaker z tym ze te maja cieplejsze swiatlo.

mark54
29-07-2015, 18:16
To powiedz mi jeszcze czy była duza różnica po założeniu tych OSRAMów wmiejsce starych palników ?

Lampy też już przerabialem u Nokitela.
Teraz się zostanawiam nad wymianą paliników i myśle o OSRAM Nightbreaker lub Cool Blue.

MaXyM
29-07-2015, 18:31
mniejsza niz dala wymiana soczewek u Nokitela ale zauwazalna. No i kolor bardziej rasowy (dzieki CBI).

Kiedys wieczorem stalem obok ww. Mondeo kolegi. Juz mialem CBI. Przed nami byl trawnik. Jak on wlaczyl swiatla to jakbys swieczke zapalil (porownanie odpowiednie tak dla jasnosci jak i koloru). Jak ja wlaczylem to zielona trawa sie mienila jakby byla posypana sniegiem ;) takie mnie wtedy naszlo skojarzenie.

mark54
29-07-2015, 18:33
A po ile placiles za Osramy CBI ?

MaXyM
29-07-2015, 18:47
Kupilem na ebay'u od uzytkownika xenoneurope za 2600 CZK (ok 400PLN) z wysylka

mark54
29-07-2015, 18:50
łącznie za 2 szt. ?

MaXyM
29-07-2015, 18:51
tak.
Uprzedzajac kolejne pytanie, niosa wszelkie indycje ze sa oryginalne. Ale kto tam wie ;)

nokitel
29-07-2015, 20:03
Bojku ludziska ja rozumiem że chcecie tanszej alternatywy i niskim kosztem poprawić sobie lampy ale błagam nie polecajcie regenerowania ... kasa może nie wielka ale sporo wad : nierówna linia światłocienia, źle rozprasza światło i co najważniejsze trwałe jak makijaż panny na deszczu ... znika szybko i czar pryska.

Mirekjga
29-07-2015, 21:47
Witam Was wszystkich .Ja również dzisiaj rozmawiałem z Nokitelem i również przerobię Swiatła. Uważam ,że jest to gość który wie co robi a do tego bardzo sympatyczny i o brdzo wysokiej kulturze osobistej .Pozdrawiam Cię i dziękuję za sympatyczną rozmowę.

djremo
30-07-2015, 07:33
Bojku ludziska ja rozumiem że chcecie tanszej alternatywy i niskim kosztem poprawić sobie lampy ale błagam nie polecajcie regenerowania ... kasa może nie wielka ale sporo wad : nierówna linia światłocienia, źle rozprasza światło i co najważniejsze trwałe jak makijaż panny na deszczu ... znika szybko i czar pryska.

Regenrowalem odblysniki w tej firmie regenaracja-hc.com i żadna z wymienionych przez Ciebie wad obsolutnie się nie potwierdza. Rozumiem, że zarobek ważna rzecz i może twoja przeróbka daje jeszcze lepsze efekty ale regenaracja w moim przypadku bardzo dużo poprawiła.

nokitel
30-07-2015, 08:20
zarobek ważna rzecz
Kolego nie wiesz ile na tym i czy cokolwiek mam a gadasz !!!

tobie może zrobili dobrze a może nawet nie wiesz że masz spartolone bo nie masz porównania a bez obrazy znać się na tyle żeby bez porównania stwierdzić czy jest dobrze zrobione to raczej nie potrafisz.

Znając życie nałożyli warstwę na cały odblask nie jak oryginalne z odcięciem w górnej części co już jest błędem bo po coś to było zrobione i 99% projektorów ma w taki lub inny sposób zrobione to załamanie / odcięcie.

Nikogo do niczego nie zmuszam i wiele osób potwierdzi że doradzam tym co sami chcą spróbować przerobić czy w inny sposób polepszyć swoje lampy ale nie podpiszę się pod regeneracją !!! nie ma w polsce firmy która robi to jak należy i w pełni trwale. Proszę więcej mnie nie obrażać że swoimi wypowiedziami dążę do tego by ludzi u mnie "kasę" zostawiali !!!

Alecki
30-07-2015, 09:25
Regenerowanie ma zarówno wady, jak i zalety:
- niewielki koszt,
- stosunkowo prosta i szybka wymiana,
- prawdopodobnie niższa trwałość - chyba nikt nie wykonywał obiektywnych pomiarów, jak zmniejsza się ilość strumienia świetlnego w czasie w regenerowanym odbłyśniku. Ja jeżdżę na regenerowanych od 18 miesięcy i jeszcze nie zważyłem pogorszenia komfortu jazdy nocą (być może jest, ale na tyle niewielki, że go nie odczuwam). Z drugiej strony z nocy jeżdżę stosunkowo rzadko (a w dzień świecę ledami), więc pewnie odbłyśniki wypalają się wolniej niż statystycznemu użytkownikowi.
- rozkład i ilość światła w regenerowanych lampach ze świeżymi palnikami jest co prawda nieporównywalnie lepsza niż w H7 ale jednak są na rynku projektory, które dają jeszcze więcej.

Wydaje mi się, że dla osób rzadko jeżdżących nocą regeneracja jest dopuszczalnym rozwiązaniem.

Jednak osoby regularnie poróżniające po zmierzchu powinny zdecydowanie wziąć pod uwagę wymianę projektorów.

djremo
30-07-2015, 10:40
Kolego nie wiesz ile na tym i czy cokolwiek mam a gadasz !!!

tobie może zrobili dobrze a może nawet nie wiesz że masz spartolone bo nie masz porównania a bez obrazy znać się na tyle żeby bez porównania stwierdzić czy jest dobrze zrobione to raczej nie potrafisz.

Znając życie nałożyli warstwę na cały odblask nie jak oryginalne z odcięciem w górnej części co już jest błędem bo po coś to było zrobione i 99% projektorów ma w taki lub inny sposób zrobione to załamanie / odcięcie.

Nikogo do niczego nie zmuszam i wiele osób potwierdzi że doradzam tym co sami chcą spróbować przerobić czy w inny sposób polepszyć swoje lampy ale nie podpiszę się pod regeneracją !!! nie ma w polsce firmy która robi to jak należy i w pełni trwale. Proszę więcej mnie nie obrażać że swoimi wypowiedziami dążę do tego by ludzi u mnie "kasę" zostawiali !!!

Nie mam zamiaru Cię obrażać. Ty oczywiście sprawdzileś wszystkie firmy, że wyciagasz wnioski o złym wykonaniu i tylko fabryka robi to dobrze. Po wymianie byłem na regulacji lamp i problemu z odcięciem nie bylo

Reflektory-Samochodowe
30-07-2015, 22:17
my proponujemy klientowi zawsze nowe soczewki, oryginalne Hella czy Valeo ,
jesli klient nie ma funduszy i mamy ciąć koszty , regenerujemy , nowa technologia i nowe lepsze chemiczne produkty z zagranicy dawaja dobry efekt chromowania metoda próżniową,
odbłyśnik jest jak lustro, nie raz lepiej wyglada niż nowy odbłysnik soczewki , jak to sie ma do trwałości tak naprawdę nikt jeszcze od 5 lat nie zadzwonił i nie powiedział ze gorsza widocznośc itp,

nokitel
31-07-2015, 07:21
Przypominam NIE REGENERUJE tylko wymieniam całe projektory na nowe lepsze pozbawione wad tych oryginalnych. Mam jeden sprawdzony model który stosuje od kilku lat i daje gwarancję na jego niezawodność.

Gdy ktoś zajmuje się wszystkim ... w niczym nie jest perfekcjonistom. Ja zajmuje się tylko tym od 9 lat i nie ma u mnie kompromisów czy jakoś to będzie może klient nie wróci z reklamacją.

Juzek
31-07-2015, 07:38
Łukasz.... rób dalej swoje i olej takie wywody

Tapnięte z Szajsunga MkIV

pawelmisiek
01-08-2015, 11:20
Postanowilem rozebrac dzisiaj moje ksenony i niestety odblysniki sa nieco wypalone co pokazuja zdjecia. Natomiast sama soczewka byla tak brudna ze szkoda gadac :D Zobaczymy noca czy to cos pomoglo. Ale mam jeden problem bo jak skrecilem wszystko i zapalilem swiatla to ok wypoziomowaly sie , ale pozniej zaczely sie jakos obracac lewo-prawo tak jakby wedlug wlasnej osi , jakos sie ustawiaja ?

P.S tak patrze na roznice w swietle to raczej nie bardzo i chyba zle zamontowalem prawy zarnik , czyzby na odwrot ?

Reflektory-Samochodowe
02-08-2015, 19:40
Juzek robie cały czas swoje opinia innych nie wpływa na mnie jako tako znacząco , spawam plastiki , naprawiam reflektory i nikt jeszcze nie wrócił z reklamacją , w sobotę był właśnie klient z forum , patrzył na cała prace wymiany soczewek , był zadowolony z usługi do tego kupił u nas dzienne ledy , pozdrawiamy go serdecznie , i zapraszamy ponownie

Bump:
P.S tak patrze na roznice w swietle to raczej nie bardzo i chyba zle zamontowalem prawy zarnik , czyzby na odwrot ?

Na odwrót nie zamontujesz jak i soczewki tak i żarówki , soczewki masz wypalone ale nie aż tak mocno , na twoim miejscu patrzył bym już za oryginalnymi nowymi , lub regeneracją , do zimy powinny wytrzymać twoje.

Juzek
03-08-2015, 07:18
Akurat mówiłem do Nokitela ale spoko :)

ilb
03-08-2015, 20:08
Panowie, pytanie do regularnie rozkładających i składających te reflektory.
Rozłożyłem sobie na kawałki moje biksenony i po złożeniu na granicy światłocienia mam niebiesko-żółte rozszczepienie światła. Wcześniej tak nie było.
Dodatkowo mam dziwny placek światła. Wszystko zaznaczyłem na zdjęciu.
Demontowałem zarówno odbłyśniki jak i te przesłony na odbłyśnikach.

Pytanie do Was - czy to rozszczepienie do kwestia odpowiedniego ustawienia zespołu soczewki / przesłony określającej kształt eu / lampy wyładowczej? Liczę, że ktoś już miał coś takiego i podzieli się doświadczeniem.

Ten sam stan występuje w dwóch reflektorach. Lampy wyładowcze są świeże.

https://lh3.googleusercontent.com/-Vmj8x9xDCTU/Vb-6CSlBXLI/AAAAAAAAD2g/q_S-m68fOI8/s800-Ic42/20150802_165148_strz.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-wGmEoEFMBjs/Vb-5RdpyCzI/AAAAAAAAD2Y/bJOuzeaE73w/s800-Ic42/20150802_165148.jpg

Dzięki :)

Reflektory-Samochodowe
03-08-2015, 20:45
przede wszystkim zacznijmy od początku, lampy wyładowcze są świeże ? proszę o wyjaśnienia , regenerowane ? nowe? jakie?
składając soczewkę z odbłyśnikiem wystarczy 1mm i już świecenie jest inne ,
więc sprawdziłbym -soczewkę-przesłone-odbłyśnik , po regeneracji jest tak że źle zregenerowany odbłyśnik , źle skręcona soczewka , i źle dokładnie zamocowana przesłona , są takie własnie przybliżone korekty jak wyżej umieszczone zdjęcia ,

ilb
03-08-2015, 20:49
Lampy wyładowcze są nowe, standardowy Osram od Wiśniewskiego.
Czyli muszę je porozkładać i poskładać jeszcze raz, dzięki wielkie za pomoc :).

kardavi
03-08-2015, 21:03
Dodatkowo mam dziwny placek światła

placek owy jest normą bo to jest właśnie otwór gdzie żarnik wchodzi..co do łuny to również standard,bo dzieje się tak przez soczewkę i załamania światła..gdzieś już o tym pisane było nawet..
moim zdaniem wcześniej tego nie widziałeś tak,bo wypalone odbłyśniki miałeś..po regeneracji masz tak samo jak ja miałem i podejrzewam całą reszta ludzi z orgi soczewkami.
Jak chcesz to możesz sprawdzić jeszcze raz złożenie soczewki z odbłyśnikiem ale moim zdaniem tak po prostu było i jest..i będzie..
Dopiero zmiana soczewek u Nokitela niweluje placek :D choć delikatna łuna też jest tyle,że nie jest widoczna na drodze..

mkriso
06-08-2015, 12:33
Ostatni czyscilem u siebie soczewki ściereczką, dodam że nie rozmontowywalem projektorów, wyjalem tylko zarniki na czas czyszczenia. Dziś jadąc w nocy zauważyłem ze lewa lampa świeci wyżej niż prawa, tzn widać linie światła prawej lampy na tle światła lampy lewej. Możliwe ze coś poprzestawialem podczas czyszczenia soczewek? Pytanie czy zwykła regulacja na ślubie wystarczy aby oba zarniki miały jedna linie załamania światła, czy trzeba to ustawiać w jakiś sposób komputerowo?

nokitel
06-08-2015, 13:15
Sprawdź czy długie też świecą inaczej. Jeżeli tak to coś mogłeś przestawić i trzeba na stację diagnostyczne wyregulować ale spr. Czy środek się nie rusza. Jeżeli długie są ok to pozostaje regulacja nakrętkami wewnątrz ale jeżeli projektorów nie ruszałeś to wątpię. Może być też problem z samopoziomowaniem !!!

mkriso
06-08-2015, 13:58
Oba reflektory samopoziomuja się równocześnie, jednakowo. A czy problem może tkwić w tym ze jedna z lamp była wymieniana po stluczce? Może wcześniej nie zwróciłem uwagi, bo auto mam od niedawna, a rzadko jeżdżę po nocy, wydaje mi się że długie świeca jednakowo tak samo, ale sprawdzę to jeszcze

nokitel
06-08-2015, 20:44
Sprawdź bo jeżeli długie też świecą inaczej to trzeba na stacji wyregulować i po problemie.

mkriso
08-08-2015, 08:52
Udało mi się dziś zrobić zdjęcie w podziemnym parkingu 64562

Czy to jest poprawny rozkład świateł, czy raczej nie do końca ?
Auto było mniej niż metr od ściany z uwagi na takie a nie inne warunki...

nokitel
08-08-2015, 11:37
Nie wydaje się być źle ustawione. Za mała odległość.
Podejdź na stację diagnostyczne i poproś o sprawdzenie zazwyczaj nic się nie płaci za to.

kardavi
08-08-2015, 14:22
może złudzenie..ale prawe lekko niżej..
poza tym na stacji niech Ci sprawdzą czy są w osi ;)

nokitel
20-08-2015, 11:41
Ktoś się ostatnio mnie pytał czy nie będę w okolicach Zakopanego ... jadę od 23.08 (niedziela) do 25.08 (wtorek) będę w Żywcu i okolicach. Gdyby ktoś chciał zobaczyć efekty przeróbki lub dokonać takowej będzie taka możliwość. Proszę o pilny kontakt to zabiorę co trzeba 790350540

Puch_
23-08-2015, 17:22
Zgodnie z obietnicą przedstawiam sposób przerobienia lamp ksenonowych w Mondeo MK4. [...]

Jeśli dobrze rozumiem, to jedynym elementem, który należy przerobić w lampie, to ten niebieski kołnierz? Należy go po prostu powiększyć, ze względu na rozmiar soczewki - stąd powiększenie otworu oraz zeszlifowanie wystających elementów we wnętrzu kołnierza?

Te soczewki wyglądają fajnie, jak chodzi o "osiągi", choć wygląd z zewnątrz nie nastraja pozytywnie jak chodzi możliwość mocowania -> https://hidretrofit.pl/sklep/hella-evox-r-bi-xenon/

nokitel
23-08-2015, 18:25
To nie jest tak że tylko poszeżasz otwór ...

Puch_
23-08-2015, 18:35
Przeróbkę samej soczewki (projektora) rozumiem, miałem na myśli fizyczne (nieodwracalne) ingerencje w reflektor - bo podkładki pod nowy projektor można zdemontować ;)

Pytam, bo dzisiaj zrobiłem polecany na forum zabieg czyszczenia soczewek plus odbłyśników - te drugie w moim przypadku, z racji niskiego przebiegu, były w dobrym stanie, wystarczyło delikatne czyszczenie.

Jak przyjdzie wieczór to sprawdzę jak świeci, bo do tej pory w porównaniu do poprzedniego auta z xenonem (Volvo S60) jest dramat, zwykłe halogeny w Vectrze C mojego ojca świecą o wiele lepiej...

nokitel
23-08-2015, 20:33
Jeżeli tylko powiększysz to będą problemy z regulacją wysokości święcenia tzn. Długie i krótkie nie będą się pokrywać i nie wyregulujesz tego.

ARTi_V6
13-09-2015, 17:50
Dzięki koledze Nokitel, moja Pantera również posiada nowe soczewki :)

Mimo że moje lampy nie świeciły aż tak tragicznie to różnica jest ogromna. Światło pada zdecydowanie dalej z większą intensywnością, do tego kąt świecenia na boki również jest większy.

Po włączeniu długich robi się kosmos przed autem :shock:

Polecam każdemu odwiedziny u Nokitela.

Jazda w nocy jest teraz o wiele przyjemniejsza i przedewszystkim bezpieczniejsza.

Pozdrawiam i dziękuję :one:

Przemol1974
13-09-2015, 18:16
Ja też robiłem u nokitelA i najlepiej jest wieczorem na autostradzie, doganiasz gościa który blokuje lewy pas walisz długimi i ucieka jak poparzony. Światła są tak mocne, że nie wiedzą co się dzieje. Ostatnio wyprzedzał mnie samochód na przejściu dla pieszych na niemieckich tablicach i jak mu przydzwoniłem długimi to się zatrzymał. Myślał, że ta policja i okazało sie iż za kierownicą był nasz rodak.

ARTi_V6
13-09-2015, 18:34
Ja tam nie pochwalam takiego straszenia innych długimi. Ale świecą poprostu obłędnie, zupełnie jak jupitery w tirach ;)

EDIT:

Wrzucam foty do porównania, aparat ustawiony ręcznie żeby nic nie przekłamywało.

http://static.pokazywarka.pl/i/6054616/750784/img-0126.jpg

http://static.pokazywarka.pl/i/6054616/963379/img-0130.jpg

nokitel
16-09-2015, 13:55
Ostatnia przeróbka / wpis ARTi_V6 dotyczy auta z 2011 czyli po lifcie gdzie ledy świecą w dzień czyli projektory nie są tak powypalane ... jeszcze większy efekt jest w starszych przed liftowych !!!

Przypominam kontakt ze mną jest możliwy poprzez forum lub telefonicznie 790350540.

mm32
16-09-2015, 14:58
Wrzucam foty do porównania, aparat ustawiony ręcznie żeby nic nie przekłamywało.
Warto by opisać te zdjęcia bo tak na prawdę to niewiem co o nich mysleć,4 auta stoja identycznie zaparkowane(Twoje piate na obu zdjęciach stoi ciut inaczej),więc zdjęcia robione w bardzo przybliżonym czasie,Wygląda to jakby na pierwszym zdjęciu były załączone światła mijania a na drugim długie,ale cały czas na tych samych projektorach.

Pejotwroc
16-09-2015, 16:50
Jest to garaż podziemny więc zakładam że codziennie samochody parkują w te same miejsca z dokładnością kilku centymetrów. Na obu zdjęciach są na pewno światła mijania. Przy długich nie ma żadnej linii odcięcia. Ani z przodu ani z boku. Jest wszędzie światłość :)

mm32
16-09-2015, 16:54
Jest to garaż podziemny więc zakładam że codziennie samochody parkują w te same miejsca z dokładnością kilku centymetrów
Sam chyba nie wierzysz w to co piszesz kilka cm-nie możliwe w przypadku 4 aut,a i zauważ,że wolne miejsca parkingowe są te same.

ilb
16-09-2015, 20:22
Czemu nie jest to możliwe? Z tego co widzę po exif to pierwsze zdjęcie zrobione 22:03, a drugie 2:43, czyli bardzo późnym wieczorem i w nocy, ponad 4 godziny później. W takich godzinach to bardzo możliwe, że samochody nie ruszyły się nawet centymetra ;).

Efekt bardzo spoko.

ARTi_V6
16-09-2015, 22:42
Warto by opisać te zdjęcia bo tak na prawdę to niewiem co o nich mysleć,4 auta stoja identycznie zaparkowane(Twoje piate na obu zdjęciach stoi ciut inaczej),więc zdjęcia robione w bardzo przybliżonym czasie,Wygląda to jakby na pierwszym zdjęciu były załączone światła mijania a na drugim długie,ale cały czas na tych samych projektorach.

Zdjęcia były robione tej samej nocy. Auta nie ruszane bo było bardzo późno.
Gdybym włączył długie to nie byłoby granicy światłocienia tylko okrągła plama na bramach garażowych z przodu.

Proszę wklejam "własciwości" zdjęć:

http://static.pokazywarka.pl/i/6060670/753121/foto.jpg

PiotrekZ5
03-10-2015, 22:57
Witam, wróciłem właśnie od kolegi nokitela i muszę powiedzieć WOW. Światła wreszcie świecą tak jak powinny. Poprzednio byle lampa swiecila mocniej od moich, przez co czasem miałem wrażenie jakbym jechał bez świateł. Wracałem od kolegi nocą niecałe 300km po mieście trasie i wioskach. W drodze powrotnej 2 pojazdy wykazały się lepszymi światłami nowe BMW oraz jakiś tir. Długie światła świecą bez porównania.. Powiem tak, ja jestem zadowolony z inwestycji, na bezpieczeństwie nie warto oszczędzać moim zdaniem. Później wrzuce zdjęcie poglądowe z parkingu. Pozdrawiam wszystkich i życze jasnej, pryczepnej drogi! Moja już taka zawsze będzie!

foni
04-10-2015, 13:30
doganiasz gościa który blokuje lewy pas walisz długimi

Za taki numer u sąsiadów za Odrą musisz głęboko sięgnąć do portfela....
Taka dobra rada :)

Przemol1974
04-10-2015, 14:04
Jest tak zrobione, ze sąsiad za Odrą nawet nie jest w stanie zauważyć różnicy! A efekt jest niesamowity. Już tak śmigam prawie rok i nadal oko cieszy. Widzę wszystkich pieszych na poboczu, i to jest bezpieczne! :)

foni
05-10-2015, 08:09
Nie zrozumieliśmy się....

Najeżdżanie na auto z tyły, plus świecenie długimi (aby wymusić zjechania z pasa), jest w Niemczech traktowane jako przejaw agresji drogowej i zahacza o czynną napaść. To samo zresztą dotyczy sytuacji gdy pacjent z tyłu załącza migacz, chcąc tym samym oznajmić swoją potrzebę wyprzedzania, wymuszając w ten sposób zjechanie na prawy pas auta jadącego przed nim.

Juzek
05-10-2015, 09:27
Często gęsto tak mrugają za Odrą. Tablice niemieckie ale kierownik może być naszym rodakiem :). Nie mniej jednak w każdym kraju zdarzają się ludzie odstający od normy.

MaXyM
05-10-2015, 12:24

Najeżdżanie na auto z tyły, plus świecenie długimi (aby wymusić zjechania z pasa), jest w Niemczech traktowane jako przejaw agresji drogowej i zahacza o czynną napaść. To samo zresztą dotyczy sytuacji gdy pacjent z tyłu załącza migacz, chcąc tym samym oznajmić swoją potrzebę wyprzedzania, wymuszając w ten sposób zjechanie na prawy pas auta jadącego przed nim.

Dla mnie nie bardzo zrozumialy zakaz. Jesli szybsze auto sie zbliza z tylu, to kierowca wolniejszego powinien ustapic zjezdzajac na bardziej prawy (jesli ma taka mozliwosc). Zwykle jednak taki kierowca przemysli o dupia Maryni, telefonuje, SMSuje albo robi inne rzeczy zamiast spogladac we wsteczne lusterko. IMO migniecie dlugimi nie jest w zadnym przypadku przejawem agresji a jedynie informacja ze zbliza sie ktos szybszy. Nie widze w tym nic zdroznego

foni
05-10-2015, 13:55
Oczywiście, że celowa jazda lewym pasem jest zakazana. I takich kierowców karze się bezprecedensowo. I to już nie tylko na zachodzie Europy ale i na naszych drogach (autostradach). Nie usprawiedliwia to jednak zachowań o podłożu agresywnym (długie światła, migacz, trąbka, zajeżdżanie po wyprzedzeniu, itp). Wiem, że trudno nam zrozumieć iż robimy źle, ale to tylko dlatego, że nikt nas tego wcześniej nie nauczył...Nie było powodów aby nas uczyć, bo nie mieliśmy autostrad.

Na zachodzie (szczególnie w Niemczech) to jadący z nadmierną prędkością (pomimo że nie ma ograniczenie a jedynie jest zalecenie na 130km/h) jest zobowiązany do szczególnej ostrożności. Stąd też jadący prawym pasem bardzo często zjeżdżają na lewy pas, wymuszając jakoby hamowanie aut jadących bardzo szybko, ale tym samym...znacznie powyżej bezpiecznej prędkości. Gdy kierujący takim autem spowoduje wypadek i zostanie mu udowodnione przekroczenie prędkości zalecanej, to mało kiedy nie jest on przynajmniej współwinnym spowodowanej kolizji. Nie ma oczywiście mowy o zajeżdżaniu z prawego na lewy w ostatnim momencie, ale chodzi o to że jadący te zalecane 130km/h wjeżdża na lewy pas, bo to nie on prowokuje zagrożenie swoją "przepisową jazdą".

Inny przykład. W skandynawi można przestać na świetle zielonym całą zmianę (z gapiostwa) a nikt z tyłu nie zatrąbi, nie zaświeci światłami. A co więcej...może się zdarzyć, że jadący za nami podejdzie do nas z pytaniem czy wszystko ok, czy może w czymś pomóc, bo coś się stało?

Sugeruję też zwrócić uwagę, że na zachodzie praktycznie nie spotkamy się z sytuacją, iż ktoś jadąc przed nami na autostradzie umyje szybę z wykorzystaniem spryskiwaczy. Po to zjeżdża się na stację benzynową!! Wystrzelenie jadącemu za nami obłoku płynu prosto na szybę jest również oceniane jako spowodowanie sytuacji niebezpiecznej.

Na tego typu zachowania u nas jest ciche przyzwolenie, bo po prostu mamy bardzo niski poziom kultury na drogach.

Mój wpis był całkowicie offtopic, za co przepraszam. Nie mniej jednak może kolegom-forumowiczom pomóc kiedyś w uniknięciu przykrych konsekwencji.

MaXyM
05-10-2015, 14:10
mialem ci uwierzyc na slowo ale mam niejasne wrazenie ze konfabulujesz ;) w szczegolosci po tym tekscie ze spryskiwaczami. Na pewno w Niemczech bede sie powstrzymywal przed ich uzyciem i wypatrywal stacji benz ktora moze bedzie za 150km...

Imo nalezy rozroznic agresywne, wielokrotne oslepianie dlugimi od krotkiego pojedynczego blysku z daleka. Jako informacje i zapewnienie plynnego ruchu a nie przejaw agrsji.

Ale moze faktycznie jest jak mowisz. W koncu w kazdym kraju mozna spotkac dziwaczne przepisy.

nokitel
05-10-2015, 16:58
Zmienie temat :) może komuś będą potrzebne oryginalne projektory w idealnym stanie ? więcej informacji na PW

Reflektory-Samochodowe
05-10-2015, 17:13
Zmienie temat :) może komuś będą potrzebne oryginalne projektory w idealnym stanie ? więcej informacji na PW

Projektory ? ile ?

nokitel
05-10-2015, 17:32
Projektory ? ile ?
2 sztuki - komplet
Cena do uzgodnienia na PW

Przemol1974
05-10-2015, 17:41

Miałem na myśli tiry które wyprzedzają się kilometrami i blokują pas

D3lta
05-10-2015, 18:39
Czemu jest przyjęte założenie, że w Niemczech jest tak jak być powinno?

Ja jestem za mruganiem długimi, dziękowaniem awaryjnymi, jesteśmy w Polsce.

Juzek
05-10-2015, 18:40
Zazwyczaj przyjmują to ludzie, którzy tam byli raz lub wcale :)

Przemol1974
05-10-2015, 18:49
Nie jest tak idealnie. Lotnisko budują tyle lat, ciągle poprawiają i nie budowali nasi :)

foni
06-10-2015, 08:12
Miałem na myśli tiry które wyprzedzają się kilometrami i blokują pas
To też są użytkownicy dróg. Potrzebują wieluset metrów aby się wyprzedzić. W ich ocenie to my (jadący szybko) blokujemy im szansę na wyprzedzanie. Punkt patrzenia zależy od punktu siedzenia. Przy czym oczywiście też mi się gotuje w momencie jak TIR wyjeżdża mi przed maskę.

Ale moze faktycznie jest jak mowisz. W koncu w kazdym kraju mozna spotkac dziwaczne przepisy.

Dla mnie dziwaczna jest sytuacja gdy pacjent jadący tuż przede mną odpala spryskiwacze, a ja przez moment nic nie widzę. Szczególnie latem, gdy pierwsze moje użycie wycieraczek skutkuje rozmazaniem masy organicznej, która lata wolniej niż ja jadę :)
A co do konfabulacji....pozostawię bez komentarza. Jazda raz do roku na wakacje przez Niemcy, bądź na zakupy pod Berlin nie koniecznie uczy nas tego jak się jeździ w Europie. Tym bardziej, że tam warunkiem przystąpienia do egzaminu na prawo jazdy są wyjeżdżone godziny po autostradach. U nas jazda autostradą nadal budzi emocje, jest szansą na zmniejszenie spóźnienia, stanowi okazję do przetestowania możliwości auta, tworzy historyczne opowieści o naszych rekordach przejazdu z A do B :)
A więc pozostawię bez komentarza.

... jesteśmy w Polsce.

I to z mojej strony zamyka ten offtop.

MaXyM
06-10-2015, 09:21
Dla mnie dziwaczna jest sytuacja gdy pacjent jadący tuż przede mną odpala spryskiwacze, a ja przez moment nic nie widzę. Szczególnie latem, gdy pierwsze moje użycie wycieraczek skutkuje rozmazaniem masy organicznej, która lata wolniej niż ja jadę :)

Przesadzasz.

nokitel
05-11-2015, 13:11
Panowie powstają 2 nowe listy na spotkanie + modyfikację lamp ...

Małopolska część II:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=233186

Mazowieckie :
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=233147

albo w tym wątku :)

zapraszam do zapisów.

Mirekjga
07-11-2015, 19:54
Łukasz dziękuję za przerobienie moich lamp.Święcą rewelacyjnie.Teraz dopiero miałem okazję sprawdzić efekt Twojej pracy.Pozdrowienia z Jeleniej Góry.

Bump:

Dzidaj
11-11-2015, 08:35
W końcu i ja odwiedziłem Nokitela z moimi pseudo światłami. Do tej pory na bardziej krętych drogach musiałem ratować się przeciwmgielnymi, ponieważ zupełnie nie widziałem pobocza. Teraz widzę zające biegające po polach 😆 Jestem MEGA zadowolony i cieszę się że na forum mamy takich ludzi jak Noikitel. Dzięki i pozdrawiam

nabuchodonozor
11-11-2015, 18:00
Panowie powstają 2 nowe listy na spotkanie + modyfikację lamp ...

Małopolska część II:

Mazowieckie :

albo w tym wątku :)

zapraszam do zapisów.

jakie są koszty?

PAFFCIO
12-11-2015, 12:04
Witam.
W poprzedni weekend zrobiłem wymianę soczewek i palników u kolegi nokitel. Poniżej kilka, całkowicie subiektywnych (bo nie mam jak obiektywnie zrobić pomiarów), uwag odnośnie całej operacji.
Wymiana soczewek i palników.
Czysto, sprawnie, bez obawy że Łukasz jeszcze się uczy. Doskonale wie co, jak, i należy zrobić. Perfekcyjny demontaż i montaż. Brawa i szacunek za to, że zwraca uwagę na drobiazgi. Np podłamane zaczepy, skorodowany przewód...Z biegu, bez dodatkowych ustaleń, naprawia, poprawia, robi żeby było dobrze. Pełny i właściwie rozumiany profesjonalizm.
Od strony technicznej, wszystko na tip-top.
Całość zajęła circa godzinę, może 1.20. więc zgodnie z planem mogłem się udać w dalszą podróż.
Teraz odczucia po zmianie. Wprawdzie nie było spektakularnego WOW (a właściwie był ale...czytajcie dalej ;-)) pewnie to dlatego, że wybrałem "zwykłe" palniki, a nie jakieś niebieskie. Tym nie mniej, w drodze powrotnej doceniłem i zauważyłem zmiany w jakości oświetlenia. Zauważyłem:
1. tuż przed zmierzchem, przy zachmurzonym niebie (taka późno wieczorna szarówka) na dotychczasowych światłach, mogłem stwierdzić, że są włączone bo świeciły się przydrożne znaki. Teraz, pojawił się wyraźnie oświetlony obszar drogi przede mną. Do tej pory jadąc obok innego samochodu, wyprzedzając go, wyraźnie widziałem jak wjeżdżam w obszar oświetlony jego światłami. Teraz, moje światła ewidentnie "dominowały" na asfalcie.
2. Noc. Na częściowo oświetlonych partiach drogi sytuacja analogiczna do powyższej. Natomiast na całkowicie nieoświetlonych...Różnica kolosalna. Tu rzeczywiście doczekałem się efektu WOW!!!. Obszar doświetlenia drogi wzrósł wyraźnie. Dotychczas, jasno oświetlony fragment, kończył się na odległości ok 1 słupka drogowego, no może jeszcze kawałek za, choć dalej to już raczej była szarość. Oczywiście, to nie jest równoznaczne z całkowitym brakiem oświetlenia na dalszą odległość, jednakże "siła" była jakby słabsza. Po wymianie kompletu, jasno oświetlony fragment spokojnie docierał pod drugi słupek. Również "boki" drogi dużo lepiej były widoczne.
Generalnie, absolutnie nie żałuję wydanych pieniędzy i podróży z Wawy...choć to po drodze było ;-). Komfort podróżowania IMHO jest o wiele większy.
Na koniec, jeszcze raz chciałbym podziękować Łukaszowi za wymianę, za podejście do tematu i za bardzo sympatyczną pogawędkę w jego...warsztaciku ;-)
Każdemu, czyje ksenony świecą "tak sobie" polecam ich wymianę u Łukasza. Facet na prawdę wie co robi i robi to świetnie.

nokitel
24-11-2015, 12:44
Panowie nadal można się dopisywać do listy chętnych na wymianę w Warszawie lub Krakowie.

Mazowieckie : zapisało się 6 osób 2 miejsca wolne (termin 11 - 13.12.2015)

Małopolska część II: zapisana 1 osoba

Juzek
01-12-2015, 20:29
W dniu dzisiejszym również zmieniłem biksenon z bylejakiego na porządny :)

Autem w sumie długo nie jeżdżę (mam go od niespełna 1,5 tygodnia), ale od razu zauważyłem niedobór w ilości światła wydobywającego się z przednich lamp. Porównując do biksenonu w moim starym Mk3 - żenada.

Ale do rzeczy - cała robota przebiegła szybko, sprawnie i bezboleśnie. Powrót do domu to sama przyjemność - doświetlenie pobocza, oświetlenie drogi na światłach mijania i długich to istna bajka.

Zdjęcia poniżej
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2492662#post2492662

Dobrze zainwestowane pieniądze :). Polecam każdemu, który jeszcze się waha :)

jarekhe
02-12-2015, 14:05
Pytanie do znawców. Kupiłem Philips d1s oryginał, jeden żarnik ma przekrzywiony drucik na końcu. Pytanie czy można wyprostować bez ryzyka złamania lub ukruszenia tego drucika.

MaXyM
02-12-2015, 17:06
jaki drucik?

ilb
02-12-2015, 17:39
Pytanie do znawców. Kupiłem Philips d1s oryginał, jeden żarnik ma przekrzywiony drucik na końcu. Pytanie czy można wyprostować bez ryzyka złamania lub ukruszenia tego drucika.

Jeśli pytasz o ten wchodzący w gniazdo (oprawkę), to spokojnie.
U mnie też jeden był przekrzywiony i załadowałem go nie widząc tego. Odpalam światła, a tam jedna lampa świeci. Wyjąłem, wyprostowałem drucik i działa bez problemu.
Ja akurat mam Osram, ale to raczej bez różnicy.

MaXyM
02-12-2015, 18:27
tak ze nie drucik tylko pin :)

jarekhe
03-12-2015, 07:12
67497

nokitel
03-12-2015, 13:06
Możesz ale nie ułam nic :)

Reflektory-Samochodowe
03-12-2015, 17:34
Możesz , tylko tak jak kolega wyżej delikatnie

stysiek
08-12-2015, 17:20
cześć

Mam do Was pytanie o jasność świecenia xenonów w mondeo z 2012r.
jeżdzę teraz wersją 2.0ecoboost z "czarnymi" lampami.

jeździłem wcześniej mondeo z tego samego roku, z normalnymi lampami i miały duzo lepsze światła.

czy uważacie że to kwestia żarników (samochód ma 107tyś km), i czy warto zmieniać żarniki, czy po prostu tttm?

Juzek
08-12-2015, 18:19
Skontaktuj się z Nokitelem

mkriso
08-12-2015, 21:55
Tak przy okazji, ktoś sie orientuje jaki jest rozstaw pomiędzy środkami śrub do których przykrecany jest fabryczny projektor?

Wysłane z Honor 7

nokitel
09-12-2015, 00:05
Stysiek możliwe jest że żarniki są na wymarciu ale w tych lampach które ty masz oryginalne odblaski są plastikowe to też nie wymagaj by były trwałe ... swego czasu ford sprzedawał odblaski jako element wymienny ale się wycofali (były przewidziane dla mondeo po 2012 i focus od 2011). Trzeba by było wyjąć by być pewnym ale pamiętajcie że żarnik zajechać a nowy to nie jest 2x więcej światła to poprawa około 10 max 15%

stysiek
09-12-2015, 06:21
zapewne juz się nie kupi tych odblasków? jak tego szukać? masz może numer tej części ?

nokitel
09-12-2015, 08:41
"Wycofali" czyli niedostępne byłem i sprawdzałem. Żeby teraz było na wieki wieków przebarwienia to na coś pożądanego wymienić. Pisz PW do mnie

mrdominik
11-12-2015, 18:55
Dzisiaj Łukasz wymienił mi projektory - i mogę śmiało powiedzieć, że dopiero dziś zobaczyłem co to znaczy oświetlona droga. Na oko, mam dwa-trzy razy więcej światła.
Polecam! Pełen profesjonalizm i efekt wart każdej złotówki!

marceli1000
11-12-2015, 20:09
Ja również jestem już po modyfikacji nokitela i jestem zachwycony.Jakieś dwa tygodnie wcześniej kupiłem palniki nowe osram night breaker za 703 zł.za 2 sztuki ( wcześniej były jakieś chiny ale nowe za 150 zł. za 2 sztuki).Założyłem i . . . . . . . . . piiiiiiiiiiiiiiiiiiiii żeby zauważyć efekt musiałem się wpatrzeć.Po ingerencji nokitela mam dzień przed maską w środku nocy.Przy okazji modyfikacji kolega mrdominik sprawdził mi autko pod kątem błędów i mam kolejny powód do zadowolenia.Potwierdzam profesonalne podejście do tematu wymiany projektorów,szybkość działania i dodatkowo miłe ogólne rozmowy.
Jeszcze raz dzięki wielkie za lampy i sprawdzenie pod kompem autka.
Pozdrawiam.

MishPL
11-12-2015, 21:25
Nokitel, czy MK3 też ogarniasz?

nokitel
12-12-2015, 06:55
Tak

nokitel
13-12-2015, 19:49
Chłopaki dziękuję z miły wikend (w Warszawie 11.12-13-12.2015)

Dodaje nowe zdjęcia do porównania wykonane u kolegi Piotrka (Pioternik) po prawej oryginalny projektor po liftowy ze znikomy przebiegiem ze względu na ledy a po lewej nowy nabytek.

marceli1000
13-12-2015, 21:50
Od piątku jeżdżę co wieczór i nie mogę się nacieszyć jasnością przed maską :)
Naprawdę polecam.Zmiana warta swojej ceny.

tomex1213
13-12-2015, 23:29
Nokitel a przy okazji jestes w stanie wyczyścić wnętrze klosza? Jeden reflektor mam niwy i ogólnie słabo to wyglada.

nokitel
14-12-2015, 07:34
Sam klosz lampy jestem w stanie wyczyścić od środka by nie był taki czarny.

mszh725
14-12-2015, 08:53
Polecam zmianę, bo moje lampy pomimo krótkiego czasu użytkowania świeciły gorzej niż w moim poprzednim mondeo mk3 na żarówkach z marketu.

pioternik
14-12-2015, 09:59
Chciałbym i ja podziękować koledze Nokitelowi za oświecenie.
Teraz dużo lepiej widać czające się w rowach, po obu stronach jezdni zwierzaki chcące w ostatnim momencie wyskoczyć przed maskę :)
Operacja na oczach mojego Mondka przebiegła bardzo sprawnie. Polecam tym, którzy jeszcze zastanawiają się czy warto.
nokitel - zapraszam ponownie na herbatkę kiedy będziesz w mojej okolicy ;)

Kominiara
14-12-2015, 10:15
Jest to mój 1 post na forum, także witam wszystkich.

Moje światła także zostały zmodyfikowane(w piątek). Teraz w końcu nastała światłość przed maską. Zwiększyło się także pole widzenia, zdecydowanie więcej widać do przodu i na boki. Teraz z przyjemnością jeżdżę po zmroku, wcześniej to była jakaś mordownia z wytężaniem wzroku. Zdecydowanie polecam!

Przy okazji pozdrawiam i dziękuję koledze Łukaszowi, Marcinowi i Dominikowi. Za świetną robotę, atmosferę, pogawędki i sporo śmiechu :)

DO zobaczenia na drodze!

piotr-1981
16-12-2015, 07:30
Ja też chciałbym podziękować Łukaszowi " Nokitel " za oświecenie mnie na drodze :) Teraz to sama przyjemność z jazdy nocą :) Jeszcze raz dzięki wielkie :)

marceli1000
19-12-2015, 17:35
Witam ponownie,
Dziś znowu rozkoszowałem się jazdą w ciemnościach na nowych projektorach po modyfikacji nokitela.Na tej samej drodze przed przeróbką prawie rozjechałem psa a dziś pobocza oświetlone bajkowo a przed maską jak w dzień :) Łukasz jeszcze raz wielkie dzięki :)
pozdrawiam

nokitel
19-12-2015, 18:54
Dziś miałem przyjemność zabawy Jaguarem XF 2014 tzn lampami ... podczas wymiany żarników zauważyłem że tam również zaoszczędzili na jakości i zastosowali dokładnie takie same projektory jak w Mondeo po FL ... brak słów ... jak można oszczędzać na bezpieczeństwie ludzi ?!?!

Alecki
04-01-2016, 15:22
W załączeniu efekt po zmianie projektorów w moim aucie.
[full res]
http://www.imagenetz.de/img.php?file=96c7bcc43e.jpg&pid=

(Fotki na takim samym programie, czułości, czasie i przysłonie i w podobnych warunkach pogodowych. Na fotce „starej” światła lądującego samolotu nieco rozświetliły niebo. Płot po prawej i siatka po lewej są jasne i bardzo dobrze odbijają światło. Asfalt szary.)

Oryginalne odbłyśniki po regeneracji półtora roku temu. Żarówki trzymiesięczne.

Moje spostrzeżenia są w większości spójne z publikowanymi dotychczas:

- duży wzrost szerokości wiązki, duża poprawa oświetlenia poboczy,

- więcej światła w całym zakresie wiązki,

- poprawa granicy odcięcia (po regeneracji na granicy pojawiła się tęcza, teraz jest ostro),

- dużo więcej światła blisko przed samochodem. Nie wiem, czy nie za dużo. Bardzo silnie oświetlone przedpole powoduje, że dalsze rejony wyglądają na oświetlone słabiej. Idealny dla mnie byłoby, aby zamiast bardzo jasnej plamy tuż przez autem, to światło powędrowało na dalsze plany.

- jednolita wiązka światła. W starych projektorach miałem ciemniejsze plamy tuż przez autem (zaznaczone czerwonymi elipsami, to nie plamy na asfalcie).

- zasięg świateł wiązki jest trochę większy / podobny stare oświetlają do około 14 słupka, nowe do 15-16.

Łukasz, bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas i życzliwość – wymiana u mnie miała wiele przeciwności losu i nie sądziłem, że dojdzie do skutku. Jednak dzięki Twojej otwartości i elastyczności - udało się.

nokitel
04-01-2016, 15:30
Panowie już 3 osoby z Warszawy się pytały i chciały by żebym przyjechał ale żaden nie rozpoczął tego tematu tutaj. Przypomina 4 osoby i przyjadę do was.

robal
09-01-2016, 10:56
Panowie już 3 osoby z Warszawy się pytały i chciały by żebym przyjechał ale żaden nie rozpoczął tego tematu tutaj. Przypomina 4 osoby i przyjadę do was.

To może ja zacznę :)

Jestem chętny :)

stysiek
10-01-2016, 19:44
ja chętny także. fajnie gdyby jeszcze wstyczniu się udało to zrobić

nokitel
10-01-2016, 20:14

Proszę się tu do pisywać

nokitel
10-01-2016, 21:33
1. robal
2. Stysiek
3. Krzynar

Jeszcze jeden i możemy szukać odpowiedniego terminu.

Norb.81
12-01-2016, 02:07
Witam.
Mam Mondka z przebiegiem 51000, od nowości mam jakieś dwie żółte plamy w wiązce światła. W moim poprzednim aucie ksenony o wiele lepiej świeciły. Trochę poczytałem to forum i myślę że zdecydowałbym się na przeróbki tych moich świateł. Jestem z Raciborza ze Śląska. Pytanie,jak i gdzie można by się umówić na taką przeróbkę oraz jaki orientacyjny koszt tego jest.
Pozdrawiam

teska
12-01-2016, 18:57
Notikiel ile regeneracja xenonow u Ciebie?

nokitel
12-01-2016, 19:15
Nie regeneruje tylko wymieniam !!! Wysyłam PW

morpheuss00
13-01-2016, 08:31
Witam wszystkich,

W dniu wczorajszym wybrałem się do Lubina na wymianę moich ksenonów w MK4 do kolegi Nokitel-a. Nie będę się rozpisywał i wchodził w szczegóły. Jak najbardziej uważam taką operację za konieczną. Światła jest kilka razy więcej, pobocze mega doświetlone i w 100% zgadzam się z wszystkimi pozytywnymi opiniami kolegów, którzy dokonali wymiany i są z niej zadowoleni. Zastanawiam się tylko, jak udało mi się jeździć tak długo z wcześniejszymi świeczkami :)

Przesyłam zdjęcia dla porównania efektu. Zdjęcia robione na tej samej nieoświetlonej ulicy.Jak wróciłem spadło tylko trochę śniegu.

pozdrawiam

Piotr

kasztan
13-01-2016, 14:59
Śnieg na pewno robi swoje we wrażeniach :)
Ale te Twoje stare krótkie to jakaś masakra była.
Żarniki też wymieniałeś?

nokitel
13-01-2016, 16:33
Też wymienił ale nie były jakieś tragiczne. Odblasku były w opłakanym stanie.

daniel8585
13-01-2016, 20:53
A czy operacja wymiany soczewek w focus mk2 też jest możliwa ?

nokitel
14-01-2016, 05:30
W przed FL tak bez problemów. Po FL też da się ale tam muszę rozciąć delikatnie lampę a potem ją skleić.

nokitel
14-01-2016, 09:39
Przypomina też że modyfikacją polega na wymianie projektorów nie regeneracji samych odblasków (to nie daje trwałego i wielkiego efektu) bo sporo osób wciąż to myli :) regeneracja polega jedynie na ponownym naniesieniu na wciąż wadliwy elemęt nowej powłoki która z czasem stanie się dokładnie taki sam jak przed tym zabiegiem !!!

Gdyby ktoś był jeszcze chętny na warszawę to termin ustalony na 13-14.02.2016

Lista jest http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=233147

mkriso
14-01-2016, 12:50
Przypomina też że modyfikacją polega na wymianie projektorów nie regeneracji samych odblasków (to nie daje trwałego i wielkiego efektu) bo sporo osób wciąż to myli :) regeneracja polega jedynie na ponownym naniesieniu na wciąż wadliwy elemęt nowej powłoki która z czasem stanie się dokładnie taki sam jak przed tym zabiegiem !!!

Gdyby ktoś był jeszcze chętny na warszawę to termin ustalony na 13-14.02.2016

Lista jest http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=233147

Zgadza się. Po prostu projektory w Mondeo 4 są "słabe" w porównaniu do innych porjektorów, np Hella.
Ale nie zmienia to faktu że z czasem i odłyśnik w Helli się wypali (jak np u mnie w jednym projektorze) i już efekt będzie gorszy, czyli konieczna będzie kiedyś i tak regeneracja.

MaXyM
14-01-2016, 15:36
to jest oczywiste ze kiedys sie wypali. Powinien wytrzymac on jednak dluzej niz oryginalny

nokitel
14-01-2016, 20:29
U mnie już 5 lat i wygląda jak nowy a zakładałem używane z 3 letniego auta !!! Nie porównujmy do oryginalnych które nawet jednej piątej tego nie wytrzymują w takim stanie !!!

Nic nie jest nie zniszczalne ale jeżeli można mieć coś w stanie idealnym kilku krotnie dłużej to chyba dobrze ?

Olimak1983
02-02-2016, 13:59
Witam w miniony weekend wymieniłem soczewki i żarówki u naszego klubowego kolegi i musze przyznać że poprawa jest ogromna teraz jazda nocą jest przyjemnością tylko pozostaję sprawdzenie na stacji diagnostycznej czy za wysoko nie świecą ale zostałem o tym poinformowany przy montażu polecam wymiana szybka i profesjonalna

Golson
02-02-2016, 20:38
Witam w miniony weekend wymieniłem soczewki i żarówki u naszego klubowego kolegi i musze przyznać że poprawa jest ogromna teraz jazda nocą jest przyjemnością tylko pozostaję sprawdzenie na stacji diagnostycznej czy za wysoko nie świecą ale zostałem o tym poinformowany przy montażu polecam wymiana szybka i profesjonalna

Na takie? http://www.autocentrum.pl/gfx/mordki/helm.gif

nokitel
02-02-2016, 23:52
Kończę właśnie nowy projekt i potrzebuje kogoś z kompem w razie gdybym musiał zmienić nastawę z xenonu na halogenowe ... Ktoś może pomóc ? Ktoś z Dolnośląskiego bo na miejscu trzeba sprawdzić i zmienić :) ?

Golson przyjedziesz 13 lub 14 jak będę w Warszawie wymieniał chłopaką to zobaczysz :)

Golson
03-02-2016, 07:06
Golson przyjedziesz 13 lub 14 jak będę w Warszawie wymieniał chłopaką to zobaczysz :)

To było pytanie retoryczne...

I nie przyjadę, pisałem już, 12-14 priorytetem jest kudłaty i dwie wystawy w Bydgoszczy http://www.autocentrum.pl/gfx/mordki/skromny.gif

djremo
03-02-2016, 08:08
Kończę właśnie nowy projekt i potrzebuje kogoś z kompem w razie gdybym musiał zmienić nastawę z xenonu na halogenowe ... Ktoś może pomóc ? Ktoś z Dolnośląskiego bo na miejscu trzeba sprawdzić i zmienić :) ?

Jeśli wystarczy elmconfig to mam i mogę pomóc

nokitel
03-02-2016, 08:10
No właśnie nie wystarczy. Trzeba wejść w komputer sterujący pracą lamp i tam nastawy zmienić ... Potrzebne coś mocniejszego :(

kordyl
03-02-2016, 08:48
tedi_k zapewne ma czym...

Speedo
03-02-2016, 09:28
No właśnie nie wystarczy. Trzeba wejść w komputer sterujący pracą lamp i tam nastawy zmienić ... Potrzebne coś mocniejszego

najpierw napisales, ze zmiana z zenonu na halo Cie interesuje i tu elmconfig zaproponowany przez djremo calkiem starcza

a z tym "cos mocniejszego do komputera sterującego pracą lamp" to jakas fikcja, taki kabul nie istnieje wg mnie a we wspomnianym "komputerze" nie ma nic do zmieniania ;)

Golson
03-02-2016, 10:15
najpierw napisales, ze zmiana z zenonu na halo Cie interesuje i tu elmconfig zaproponowany przez djremo calkiem starcza

a z tym "cos mocniejszego do komputera sterującego pracą lamp" to jakas fikcja, taki kabul nie istnieje wg mnie a we wspomnianym "komputerze" nie ma nic do zmieniania ;)

Pytanie zasadnicze brzmi - "Po co?" - skoro moduł od ksenonów tak właściwie nie ma bladego pojęcia czy w aucie jest H7, led czy ksenon... on ma sterować poziomowaniem i doświetlaniem zakrętów. Poza tym w zasadzie nic nie robi.

nokitel
03-02-2016, 11:05
Chodzi mi o to że zamontowałem coś co ma inny pobór mocy i po odpaleniu tego chce sprawdzić czy nie będzie błędu spalonej żarówki a jeżeli będzie to zmienić nastawę bo xenon ma pobór 35W a chalogen 50W. Ja montuje 35W nowy elemęt ale ... Nie wiem jak się zachowa komputer chce to sprawdzić zanim się pochwalę.

wojcat
03-02-2016, 11:10
Pewnie chodzi o led :)

Golson
03-02-2016, 11:12
Chodzi mi o to że zamontowałem coś co ma inny pobór mocy i po odpaleniu tego chce sprawdzić czy nie będzie błędu spalonej żarówki a jeżeli będzie to zmienić nastawę bo xenon ma pobór 35W a chalogen 50W. Ja montuje 35W nowy elemęt ale ... Nie wiem jak się zachowa komputer chce to sprawdzić zanim się pochwalę.

Wybacz, nie rozumiem.

Piszesz o zmianie nastaw ksenonów, które mają nominalnie 35W bo zamontowałeś coś innego co ma 35W... Więc co Ty chcesz zmieniać w "nastawach ksenonów"? Pomijam już kwestię, że to nie moduł od ksenonów weryfikuje tą moc...

nokitel
03-02-2016, 11:21
Nie potrzebna jest ta dyskusja ... Potrzebuje kogoś z kompem którym można zmieniać wspomniane nastawy i tyle. Odwdzięcze się za pomoc.

Golson
03-02-2016, 11:26
Nie potrzebna jest ta dyskusja ... Potrzebuje kogoś z kompem którym można zmieniać wspomniane nastawy i tyle. Odwdzięcze się za pomoc.

Ale o jakich "nastawach" piszesz? Mocy? Zmiany pomiędzy halogen/ksenon? Który "sterownik" chcesz "przeprogramować"?

mm32
03-02-2016, 11:38
Większość rzeczy typu załączenie/zmiana opcji zalatwi się ELMConfigiem i jest to najlepszy program do tego. Do przeprogramowywania modułów (jesli sie da) trzeba mieć IDS'a lub UCDS'a.

nokitel
03-02-2016, 12:10
Golson jeżeli do samochodu nie wyposażonego w seryjne xenony założysz je to komputer może wywołać błędy a lampy mogą mrugać tak miałem w każdym VW Audi Mazdzie i Toyocie które przerabiałem ze zwykłych na xenon dlatego spodziewano się że u nas może być podobnie dla tego chce to sprawdzić.

Golson
03-02-2016, 12:29
Golson jeżeli do samochodu nie wyposażonego w seryjne xenony założysz je to komputer może wywołać błędy a lampy mogą mrugać tak miałem w każdym VW Audi Mazdzie i Toyocie które przerabiałem ze zwykłych na xenon dlatego spodziewano się że u nas może być podobnie dla tego chce to sprawdzić.

Primo: Komputer nie wywołuje tylko informuje o wykrytych błędach.
Secundo: Temat podmiany "na żywca" i następstw poruszony był już kilka razy. Nikt nie narzekał na "mruganie".
Tertio: Skoro element ma 35W, ksenon nominalnie ma również 35W to po co zmieniać konfigurację na halogen, który nominalnie ma 50W? Wciąż tego nie rozumiem...

Speedo
03-02-2016, 12:46

ok, to ja napiszę prostym językiem popartym doświadczeniem: jeżeli do mondeo/smax nie wyposażonego w xenon włożysz xenon to normalnie będzie świecił i działał + błąd spalonej żarówki gratisss na desce (różnica 50->35 tu opisywana) nic nie będzie mrugało itp.

do przestawienia na xenon żeby nie było błędu na desce potrzebujesz kabla elm327 z przełącznikiem i programu elmconfig do zmiany centralnej konfiguracji pojazdu

propozycję pomocy takim zestawem zaoferował kol. djremo

END

nokitel
03-02-2016, 13:30
Golson nie rozumiesz bo może nie chcesz mnie zrozumieć :) :) napisałem że chce sprawdzić i jak będzie potrzeba to zmienić a nie że muszę to zmienić.

Chce mieć 100% pewność że jak coś zrobię to nigdy nikomu się nic nie stanie !!! Priorytetem dla mnie jest zawsze bezpieczeństwo swoje i innych. Jeżeli nie jestem czegoś pewny to nie powiem w przyszłości że sprawdziłem, przetestowałem, daje gwarancję bo jestem pewny.

Speedo skontaktuje się z nim i sprawę może faktycznie się da, nie wiem.

Nie potrzebnie tylko kolejną strona się zrobiła z masą informacji nie związanych z tematem :)

Golson
03-02-2016, 16:55
Kończę właśnie nowy projekt i potrzebuje kogoś z kompem w razie gdybym musiał zmienić nastawę z xenonu na halogenowe ...

No właśnie nie wystarczy. Trzeba wejść w komputer sterujący pracą lamp i tam nastawy zmienić ... Potrzebne coś mocniejszego

Chodzi mi o to że zamontowałem coś co ma inny pobór mocy i po odpaleniu tego chce sprawdzić czy nie będzie błędu spalonej żarówki a jeżeli będzie to zmienić nastawę bo xenon ma pobór 35W a chalogen 50W. Ja montuje 35W nowy elemęt ale ...

Golson nie rozumiesz bo może nie chcesz mnie zrozumieć napisałem że chce sprawdzić i jak będzie potrzeba to zmienić a nie że muszę to zmienić.

Wybacz... ale logicznie się to nijak kupy nie trzyma. http://www.autocentrum.pl/gfx/mordki/goof.gif

mm32
03-02-2016, 17:31
Wybacz... ale logicznie się to nijak kupy nie trzyma.
Proszę nie kopać leżącego...
Mnie tylko rażą te błędy ortograficzne co kolega Nokitel wali.Czasami aż przykro się czyta ...

Norb.81
05-02-2016, 23:39
Witam wszystkich

Właśnie wróciłem od Kolegi Nokitel moim modeno z przeróbki projektorów. Więc „krótko” i konkretnie.

Auto to model po lifcie z przebiegiem 51 000 km z LED-ami do jazdy dziennej więc palniki wiele się nie na świeciły są od nowości - fabryka. Pozwoli mi to na w miarę obiektywną ocenę.

I Tak:

1. Nowe soczewki bardziej rozszczepiają światło. Efektem tego są lepiej oświetlone pobocza i równomiernie rozłożone światło w polu świetlnym reflektorów. Można by sądzić iż bardziej rozszczepione światło będzie mniej intensywne niż skupione (prawa fizyki) Ale tu musimy wziąć pod uwagę lepszą jakość odbłyśnika i klarowną soczewkę więc moc światła pozostaje na tym samym poziomie, tyle że z lepszą geometrią pola świetlnego. Przebarwienia i zniekształcenia są naprawdę znikome i wymagają mocnego wpatrywania się w oświetlony obszar przed samochodem.
W starych projektorach wiązka światła była bardziej zawężona i skupiona do przodu. Żółtawe przebarwienia, plamy można było dostrzec nie wpatrując się zbyt mocno w wiązkę. Samo światło było rozłożone nierównomiernie.

2. Linia odcięcia.
W nowych projektorach jest ostra i wyraźna co na pewno spodoba się jadącym z na przeciwka. Podczas kołysania na pewno krócej pozostaną w polu oślepienia. Jednak tu w przeciwieństwie do oryginalnych projektorów, odcięcie jest bardziej płaskie co skutkuje gorszym oświetleniem wyższych znaków drogowych. W starych projektorach odcięcie było bardziej Asymetryczne (prawa strona wiązki bardziej wychodziła w górę) skutkowało to lepszym doświetleniem znaków.

2. W starych projektorach przesłony elektromagnetyczne rozszczepiały światło na barwy składowe w ten sposób że na linii odcięcia najbardziej była uwydatniana barwa niebieska. Efektem tego była błękitna poświata, która dawała złudzenie bielszego światła i też na pewno efektownie wyglądała dla jadących z na przeciwka. W nowych projektorach w zasadzie przesłona nie rozszczepia świata na barwy składowe aż tak bardzo, a jeśli już to jest lekko żółtawa. Uważam że tutaj zastosowanie palników o temperaturze 5500k było by wskazane(nie więcej bo w deszczowe dni będziemy mieli ciemność )

3. W reflektorze znajduję się plastikowa błękitna, przeźroczysta ozdoba na około soczewki. W starych projektorach lepiej wyglądała przy zgaszonych światłach niż zapalonych. Nie dawała efektu. W nowych projektorach jest bajecznie podświetlona, robi nie ziemski efekt, przy palnikach 5500k było by jeszcze lepiej.

4. Światła długie. Jak wiemy są realizowane nie tylko przez przesłonę elektromagnetyczną i projektor ale też i standardowe zwierciadło z żarówką halogenową. Zauważyłem po ustawieniu świateł w stacji kontroli pojazdów że światła drogowe realizowane z halogenu trochę idą do góry, nie przeszkadza to w oświetleniu drogi na odległość, jednak powodują trochę większe odbicie światła od znaków drogowych, może to też wpłynąć na jakość oświetlenia w lekko mgliste dni (bo we mgle raczej się nie jeździ na drogowych :-)) Ogólnie nie przeszkadza to aż tak bardzo.

Uważam iż korzyści płynące z przeróbki są znaczne i to w praktycznie nowych lampach, bo co to jest 51 tyś km, Więc jeśli ktoś ma starsze lampy to powinien to zrobić jak najszybciej. Dodatkowa zaleta to, to że nie ma ingerencji w lampę i zawsze można powrócić do oryginalnego projektora. (daje to poczucie że w razie czego nie popsuliśmy lampy)

Ogólnie jak na razie jestem bardzo bardzo! zadowolony, no ale po testujemy jeszcze we mgle i w deszczu.

Moja ocena

+ Znacznie lepiej rozłożona wiązka światła
+ Brak zniekształceń i przebarwień
+ Ostra i wyraźna linia odcięcia
+ Doświetlone pobocza
+ Bajecznie wyglądająca „ramka”

- Bardziej płaski profil przesłony skutkujący gorszym doświetleniem wyższych znaków
- Troszeczkę za wysokie światła drogowe powodujące intensywne odbicia światła od znaków
- Brak błękitnej poświaty dającej efekt bielszego światła ( Problem do wyeliminowania po przez palniki 5500K)

Oczywiście to moja ocena więc nie musi ona być zgodna z Waszymi spostrzeżeniami.

Wielkie dzięki za pomoc Nokitel i pozdrawiam

nokitel
06-02-2016, 00:16
jest bardziej płaskie co skutkuje gorszym oświetleniem wyższych znaków drogowych
Moim zdaniem to lepiej jak jest odrobinę niżej bo zarówno na łukach nie oślepiasz nadjeżdżających z przeciwka jak i znaki za mocno nie odbijają światła oślepiając ciebie :) ale to moje zdanie.
światła drogowe realizowane z halogenu trochę idą do góry
Tak jak mówiłem może to wystąpić (w zasadzie tylko w po FL) ale idzie to poprawić szybko i prosto ... zadzwoń do mnie to wytłumaczę :)
Brak błękitnej poświaty dającej efekt bielszego światła
Osobiście nie przepadam za białym światłem ale CBI by faktycznie zmieniło barwę.

Norb.81
06-02-2016, 02:11
Wiesz to nie jest tak że to sa jakieś poważne wady. Gdybym miał opisać wady starych projektorów to czasu do rana by mi za brakło. Po prostu opisałem różnice jakie zauważyłem . dla mnie jest super, na pewno różnica w jakości oświetlenia jest kolosalna. Co do długich świateł, to jeśli jest to prosta operacja to zadzwonie jak znajde trochę wolnego czasu. No chyba że to skomplikoane, to nie ruszamy, nie jest to nie wiadomo jaka uciążliwość.

Wysłane z mojego HUAWEI MT7-L09 przy użyciu Tapatalka

mm32
06-02-2016, 07:06
- Troszeczkę za wysokie światła drogowe powodujące intensywne odbicia światła od znaków
Jest to kwestia ustawienia projektora względem odblasku lampy,nic wiecej.W oryginale projektory sa przykręcane po przez tulejki gumowe/silikonowe i w ten sposób masz regulację całego projektora względem odbłyśnika lampy.

Quler27
06-02-2016, 07:14
Czyli jak świecą nowe projektory? Bardziej niebiesko? Biało czy żółto? Jakiej mocy jest projektor?

nokitel
06-02-2016, 08:05
Bardziej niebiesko? Biało czy żółto?
Mowa była o załamaniu światła i tych barwach. Nie projektor mówi jako kolor będzie świateł bo odblask jest lustrem a soczewka zwierciadłem.

Norb.81
06-02-2016, 10:11
Nie no światło odpowiada barwie 4300K czyli jest białe i jak pisałem wcześniej nie ma w wiązce żadnych przebarwień. Mowa była o granicy światło cienia na linii odcięcia. Soczewka nie zmienia barwy światła, tym bardziej zwierciadło. Krótko, jeśli można by było przesuwać przesłane względem soczewki to w pewnym momencie uzyskalibyśmy na tej granicy barwy składowe od fioletowego przy samym odcięciu do czerwonego na samym dole. Dla tego producent ustawia przesłonę względem soczewki tak a żeby rozszczepienie było jak najmniejsze. Jednak wystarczy że w palniku bańka ma dziesiątki milimetra przesunięcia i już wytrąca się jakaś barwa na granicy światłocienia. Z reguły jest to barwa niebieska, ale czasami miksują się pozostałe barwy dolnego zakresu fali i powstaje żółty lub nawet pomarańczy. Oczywiście mowa tu cały czas o granicy światłocienia nie o całym polu światła.

Bump: Jeśli chodzi o moc...
to ja miałem w miarę nowe projektory wiec różnica jest w rozłożeniu światła, co przekłada się na o wiele lepsze oświetlenie drogi. Moc tu drastycznie nie wzrosła. Nie ma też przebarwień i plam co daje więcej oświeconej powierzchni.
Natomiast jeśli u kogoś projektory mają ładnych kilka lat to na pewno różnica mocy światła będzie kolosalna. Mocy jak mocy, ale lumenów będzie więcej.

nokitel
06-02-2016, 14:24
Norbert :) dziękujemy za wykład :) ale fajnie że ktoś to wyjaśnił powiedział bym że w profesjonalny sposób :)

Quler27
06-02-2016, 14:40
No ja mam auto z 2011 z przelotem 200 kkm :-) z światłami do jazdy dziennej... Generalnie ksenon nie świeci źle.. Ale mógłby ciut dalej :-) nie mam niestety porównania z innym Mondeo....

Norb.81
06-02-2016, 21:03
Właśnie wróciłem od znajomego który pracuje na stacji diagnostycznej wiec ma do niej dostęp. Wjechaliśmy na ścieżkę diagnostyczną i zabrali się za ustawienie lamp. Po pierwsze okazało się że facet na wcześniejszej stacji obsługi nie przyłożył się do tematu. Lampy nie były w osi. Prawa skręcała mocno w prawo więc dlatego światła drogowe waliły po znakach. Wyregulowaliśmy wszystko perfekcyjnie. W drodze do domu byłem zachwycony efektem. Teraz nie zamienił bym tych projektorów na nowe oryginalne fordowskie nawet za darmo. Jest super.
Udało się też nam uzyskać idealną barwę liniii odcięcia. Jest super!

SRS
07-02-2016, 11:06
Dla uspokojenia poleciało kilka postów . A teraz możemy wrócić do tematu.

Jak będzie dalej prowadzona dyskusja nie związana z tematem , polecą żółte kartki.

Qdzej
11-02-2016, 14:36
Więc około miesiąc po zakupie, szukaniu info o jakości świateł itp. udałem się do Lubina(10.02), trochę roboty dołożyłem Łukaszowi bo jakiś partacz z salonu powciskał przewody z wiązki (brak wtyku) do wejścia w lampie i zasmarował jakimś silikonem http://www.fotosik.pl/zdjecie/a993e81bf54db336] http://images77.fotosik.pl/318/a993e81bf54db336med.jpg, na szczęście udało się podpiąć wtyczkę i wymienić projektory, które też były tragiczne http://www.fotosik.pl/zdjecie/08c513388376f64e] http://images78.fotosik.pl/319/08c513388376f64emed.jpg.
Efekt końcowy jest rewelacyjny, wszystko było sprawdzone parę razy przed wyjazdem, do tego wymiana żarników (wcześniej jakiś chiński shit) i wracając wieczorem nie mogłem się nacieszyć i napatrzyć na nowe światła.

Krótko mówiąc polecam taką wymianę, a jeżeli ktoś z okolicy chce sobie podejrzeć światła to służę pomocą, dzięki nokitel jeszcze raz ;)

tu mam linka z filmiku do jakosci http://www.cda.pl/video/5686233a

robal
16-02-2016, 08:55
W piątek kolega nokitel dokonał modyfikacji i u mnie. Powiem szczerze, nieco sceptycznie podchodziłem to tego tematu, ale wyszedłem z założenia, że gorszych świateł mieć nie mogę :). Nie wiem jak zachowywałyby się oryginalne lampy po ewentualnie dokonanej regeneracji - jednak stare odbłyśniki nie były w złym stanie (w ok. 1/8 brakowało na nich warstwy).
Wczoraj miałem dopiero okazję pojeździć nieco dłużej wieczorem (ok. 50 km), więc...

Spostrzeżenia :)
Może najpierw na temat samej pracy:
No cóż - bardzo profesjonalnie. Robota zamknęła się bodajże w niecałą godzinę. Z racji doświadczenia (wg szacunków Łukasza ilość zrobionych świateł w mk3/mk4 liczy się w setkach) - wszystko miał już przygotowane, więc modyfikacja przebiegła sprawnie, a i ja zbytnio nie przeszkadzałem koledze, bo akurat przeróbka odbywała się u mnie w pracy (moje obowiązki), a i choróbsko mnie męczyło, więc kontakty face-to-face ograniczyliśmy do minimum (coby weekendu Łukaszowi w Warszawie nie popsuć) :D.
Podsumowując: nokitel wie co robi :)

Pora na odczucia w czasie jazdy z przerobionymi światłami:
Moim zdaniem - REWELACJA - w porównaniu do poprzednich świeczek.
Plusy:
- przestrzeń przed samochodem doświetlona bardzo jednolicie (bez plam itd.itp.) i o wiele jaśniej
- doświetlenie pobocza - również zasługuje na pochwałę :)
- moje światła wreszcie nie giną w strumieniu świateł samochodów z naprzeciwka
- dodatkowym argumentem jest to, że wcześniej doświetlanie zakrętów z p/mgielnych naprawdę bardzo rozjaśniało mi przestrzeń przed samochodem. Obecnie doświetlenie zakrętów "ginie" w strumieniu nowych świateł (delikatnie tylko doświetla).
- drogowymi (długimi) się nie bawiłem zbytnio (jeździłem po publicznych, dość uczęszczanych drogach) - na krótką chwilę załączyłem, no i świecą jak to drogowe (jako że nie używam praktycznie wcale, więc nie będę się porównywał stanu obecnego z poprzednim)
- aha, i linia odcięcia - naprawdę ostra,bez rozmycia i przebarwienia.

Minusy:
- mam wrażenie, że mijania mogłyby mieć dłuższy zasięg (pytanie do Łukasza: czy mierzyłeś może jaki mają ca. zasięg? - może ktoś inny mierzył?)

To chyba tyle tak na szybko. Reasumując: jestem bardzo zadowolony. Pozostało tylko teraz dołożyć DRL-e - niech mijania dłużej służą :)

Dodatkowe podziękowania dla niego, że nadrobił kilkanaście kilometrów i podjechał do mnie na modyfikację, mimo swojej ekipy na pokładzie :) Ale tego, że ani kawy ani herbaty czy ciasteczka u mnie w pracy nie chcieliście skosztować - to nie podaruję :D

nokitel
16-02-2016, 09:04
Xenon czy też zwykły halogen ma ograniczony zasięg to nie laser :) ale te mają zasięg chyba wystarczający :) nigdy nie myślałem nawet by sprawdzać zasięg ... Mi wystarczyło z zapasem.

mm32
16-02-2016, 15:51
dodatkowym argumentem jest to, że wcześniej doświetlanie zakrętów z p/mgielnych
Kolega zdaje się nie wie jak realizowane jest w jego aucie doświetlanie zakrętów ;).

robal
16-02-2016, 15:58
No popatrz :) Teraz już wiem :) Byłem przekonany, że to one doświetlają biorąc pod uwagę "wysokość" świecenia. A tu proszę.
To tym bardziej jestem zszokowany jakością oryginalnie montowanych świateł.

Quler27
16-02-2016, 19:54
I ja dzisiaj byłem u Łukasza :)
Cóż mogę powiedzieć .... mega pozytyw :) chociaż moje projektory nie były jeszcze zmęczone to tutaj jest o niebo lepiej :) o wiele lepiej doświetlone pobocze ... wyraźna linia odcięcia dużo więcej światła przed maską i na pewno świecą dalej niż te które miałem do tej pory :) po "zabiegu" który przebiegł bardzo szybko i w bardzo miłej i profesjonalnej atmosferze podjechałem na stację diagnostyczną ustawić światła ... tak trzeba było je wyregulować :) teraz jest miód malina :D wszystkim tym którzy uważają że mają dobry ksenon w MK IV ( oczywiście przed modyfikacją Łukasza) chcę powiedzieć że są w błędzie :) dopiero teraz nastąpiło "oświecenie" :) polecam odwiedziny u forumowego kolegi :) a na pewno będziecie zadowoleni :)
Minusów brak :D

Dzięki Łukasz :)

Ps. Pamiętaj jak będziesz kiedyś leciał w góry ... zapraszam na "kawę " :)

Pzdr
Quler.

Roland074
19-02-2016, 19:43
Witam
Panowie niestety nadszedł czas wymienić moje 9-cio letnie żarniki Xenon OSRAM D1S 4300 K na nowe. Czy może któryś z Was kupował może takie:
http://allegro.pl/zarnik-zarowka-bi-xenon-d1s-ford-mondeo-mk4-iv-4-i5867448441.html
Cena dobra, ale czy OK?
Osram i Phillips są w cenie 280 - 320 zł/szt więc jest spora różnica.
Postojówki mam założone: LED T10 (W5W) 12V 2W CANBUS White firmy VISION.

nokitel
19-02-2016, 19:46
Nie polecam tego typu !!! Kolega Qdzej miał takie i jedna dosłownie wybuchła w lampie uszkadzając projektor.

Za nie wiele więcej można kupić oryginały

Roland074
19-02-2016, 19:48
Dzięki za opinię. A byś w zamian polecił?

MaXyM
19-02-2016, 23:43
Osram NBU albo Osram CBI (w zaleznosci ktora barwa ci bardziej pasuje)

djremo
20-02-2016, 18:54
Jak chcesz tanio i w miarę dobrze to palniki prime

Tapniete z LG G4

Alecki
20-02-2016, 21:18
...albo NHK z https://hidretrofit.pl/sklep/zarniki-nextgen-d1s-5500k/

siara1983
21-02-2016, 07:10
ja polecam firmy VERTEX, mam u siebie i jestem zadowolony.

wojtekn
02-03-2016, 16:23
Cała rzeka postów nie związanych z tematem poleciała.
Każdy kolejny będzie nagradzany.
Więc proszę przemyśleć zanim coś tu napiszecie. :!!: :!!: :!!:

Golson
02-03-2016, 17:10
No to merytorycznie.

Realny koszt wymiany projektorów:
1. Lampy A6C7 - 2 szt. - 170pln
2. Mocowania palnika D1S - 60pln
3. 2-3h własnej pracy (robiłem to pierwszy raz, kolejny pewnie poszedł by już sporo szybciej)

Ja w gratisie dostałem przetwornicę w jednym z reflektorów, którą wystawiłem i przedwczoraj pogoniłem na alledrogo za 99pln... tak więc finalnie projektory kosztowały mnie ca 130pln...

Kwoty uwzględniają koszty wysyłki.

Z rzeczy istotnych:
1. Projektory są takie same, nie ma znaczenia czy lampa jest lewa czy prawa. Można śmiało brać dwie z tej samej strony.
2. Na alledrogo/olx/gumtree jest co najmniej 4-5 szt. jednocześnie, od ręki, w cenie oscylującej wokół 100pln.
3. W cześci aukcji jest opis, że jest to biksenon skrętny - można je kupować - projektor jest dokładnie taki sam. Zdaje się, że wszystkie w C7 są skrętne - część sprzedających o tym nie pisze co może powodować lekką niepewność.
4. Wg. mojego dochodzenia - jest to Hella Gen 3 z gładkimi szkłami. Na hidretrofit taki set kosztował będzie ca 300pln.

Jak to się ma do ceny proponowanej przez WSK Nokitela - pozostawię każdemu do indywidualnej oceny...

http://loza.nazwa.pl/images/smiles/turas.gif

mm32
02-03-2016, 17:13
To co od kiedy przyjmujesz zapisy na wymianę projektorów w mk4 ?

Golson
02-03-2016, 17:20
To co od kiedy przyjmujesz zapisy na wymianę projektorów w mk4 ?

Mam z czego żyć, na chleb ze smalcem na razie wystarcza http://loza.nazwa.pl/images/smiles/popc1.gif

Ale jak ktoś będzie chciał się sam za to wziąć to na spocie garażowym oczywiście chętnie pomogę. http://loza.nazwa.pl/images/smiles/happyme.gif

mm32
02-03-2016, 17:32
Szkoda,że tak daleko mieszkasz,moglibyśmy porównać (jak już zamontujesz) Twoje lampki z moimi Hella Intemo 4.I luksomierz by się znalazł ;).

Golson
02-03-2016, 17:54
Szkoda,że tak daleko mieszkasz,moglibyśmy porównać (jak już zamontujesz) Twoje lampki z moimi Hella Intemo 4.I luksomierz by się znalazł ;).

Z luksomierzem nie ma problemu. U mnie też się znajdzie. ;)

W sumie faktycznie będzie można pomierzyć i zrobić porównanie poszczególnych projektorów.

mm32
02-03-2016, 18:11
I przedstawić rzetelne wyniki ...

poised
02-03-2016, 18:13
I przedstawić rzetelne wyniki ...

zmierzcie każdy u siebie :)
jakieś porównanie to będzie, może nie laboratoryjne ale zawsze

mm32
02-03-2016, 18:26
zmierzcie każdy u siebie
Można,ale miernik,który mogę mieć ma dokładność +/- 5% to dużo.Warto by zrobić 1 miernikiem na jednych żarnikach.

poised
02-03-2016, 18:30
zdaje sobie z tego sprawy, dlatego napisałem że to będzie "jakieś" porównanie :)
taki punkt startowy dla dokładniejszych pomiarów

jvc
02-03-2016, 18:53
Zgodnie z obietnicą Wojtka pierwsze nagrody zostały rozdane.

Golson
03-03-2016, 06:39
Proszę bardzo, od ręki, bez szukania i jakichkolwiek negocjacji...

http://allegro.pl/lampa-prawy-przod-audi-a6-c7-4g-uszkodzona-i6015938597.html

http://allegro.pl/lampa-lewy-przod-sketna-audi-a6-c7-4g-uszkodzona-i6015937022.html#thumb/3

http://allegro.pl/lampa-a6-c7-prawa-bixenon-4g0941006c-i6026905794.html

http://allegro.pl/audi-a6-c7-4g0-4g-lampa-bi-xenon-lewa-oryginal-i6019128626.html

Przy czym imho to jest wysoka cena, jak ktoś poszuka tydzień lub dwa to spokojnie dorwie w cenie 70-80pln/szt. Te stoją po ~100pln bo mają klosze całe. Przy zbitych cena leci jeszcze sporo w dół.

nokitel
03-03-2016, 08:47
Panie Golson ni jak ma się do tego co ja robię.

Na samym początku używałem projektorów zdemontowanych z lamp ale zawsze informowany był o tym zainteresowany. Teraz i dla potwierdzenia można się skontaktować z ludźmi którym np. W Warszawie robiłem ostatnio, zamawiam projektory NOWE w oryginalnym kartonie gdzie jest 12szt. fabrycznie zapakowanych z emblematami Hella.

Prosił bym raz jeszcze nie żucać we mnie błotem gdy nie ma PAN pełnych informacji na mój temat.

Co do lamp Audi A6 (c7) to proszę uważać bo Pan Golson zapomniał dodać że w naszej części Europy były dostępne z 3 różnymi projektorami a na świecie jest 5 modeli projektora który hella użyła do budowy tych lamp. Nie każda jest taką sama w kształcie, święceniu i nie każdą da się zaadaptować.

mayak
03-03-2016, 09:36
Co do lamp Audi A6 (c7) to proszę uważać bo Pan Golson zapomniał dodać że w naszej części Europy były dostępne z 3 różnymi projektorami a na świecie jest 5 modeli projektora który hella użyła do budowy tych lamp. Nie każda jest taką sama w kształcie, święceniu i nie każdą da się zaadaptować.
a czy możesz podpowiedzieć czym się różnią i jak je rozpoznać?

Golson
03-03-2016, 10:04

Bzdura. Różnią się lampy, sposób (głębokość) osadzenia i sam mechanizm "skrętu" w lampach - po demontażu osadzony w nim projektor jest taki sam jak pozostałe. Miałem na stole różne egzemplarze, ciąłem różne lampy, sprawdzałem jak to świeci.

Mało tego, hella ma właściwie jeden projektor pasujący w ten sposób do lamp mk4 - Gen 3. Ewentualna różnica jest wyłącznie w szkle soczewki. W markach "budżetowych" były zwykłe, w tych lepszych były gładkie, ot cała filozofia...

Reszty posta komentować nie zamierzam. Wystarczy lektura poprzednich postów WSK Nokitela z tego i pokrewnych wątków aby zweryfikować ten "początek"...
To tak na próbę:
Świetna robota z tym opisem. Co do porady mm32 : nie prawdą jest że na tej stronie kupisz "nowe" projektory. Oni mają z demątarzu z rozbitych lamp. Nowy taki projektor kosztuje ponad 1000zł za szt. Więc niemożliwe by oni za dwa nowe chcieli 300 to raz a dwa nowy pierścień mocujący żarnik w salonie auci kosztuje 98zł u producenta 43zł. Jestem tego bardziej niż pewien zwłaszcza że zamawiałem u nich projektory niby nowe a takie nie były.

Nie zmienia to faktu że lepiej kupić u nich niż na allegro czy na ebayu podruby chińskie.

Gdyby był ktoś chętny zakupić komplet nowych takich projektorów to mam dostęp do nich i do używanych. Info na PW.

http://loza.nazwa.pl/images/smiles/nail.gif

Chłopie, Ty sam sobie co chwilę przeczysz...

nokitel
03-03-2016, 10:09
Rozgraniczył bym je na trzy modele :
Model 1.
Typ1 to taki który ma przesłonę z trzema pozycjami (linia odcięcia normalna, linia płaska i otwarta przesłoną) ten typ nie ma przesłony na elektromagnes.
Typ2 to taki z 4 pozycjami na przesłonie

Model 2 (z elektromagnesem)
Typ1 inny kształt odblasku inaczej wyprodukowany delikatnie inaczej wygląda projektor od tyłu.
Typ2 różni się od typ1 innym kształtem przesłony co za tym idzie inną jest linia odcięcia

Model 3 (popularnie nazywany gen3 z elektromagnesem)
I tu znowu różnica jest pomiędzy przesłoną i ich kształtem. Poza tym są jeszcze wersje na Europę i na stany aaaa i na Anglię, Japonię.

To tak w bardzo dużym streszczenie bo soczewki, mocowania i obrysy się zmieniają wraz że zmianami modeli.

mm32
03-03-2016, 10:09
U mnie już 5 lat i wygląda jak nowy a zakładałem używane z 3 letniego auta !!!
Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać ????

PabloWPR
03-03-2016, 10:29
Hmmm nie rozumiem dlaczego moj post zostal skasowany - pisałem w temacie. Powtórzę : przy slabo świecących xenonach moze warto przywrocic je poprostu do stanu fabrycznego?
Na spocie MKP byl kolega z pieknym czarnym mk4 polift z prawie full wypasem. Nicku nie pamietam ale cos z literami mszh (? i cyfry). Mial w swym aucie wlasnie przerobione xenony.
Tego dnia mielismy na spocie luxomierz. Ustawialismy auta obok siebie przed ścianą i pomiar robilismy na scianie. Tak aby odleglosci byly identyczne.
W zestawieniu z tym autem z przerobka (chyba 2011r i ponad 200kkm) moje auto (2013r i teraz 65kkm) mialo identyczne wyniki.

wyImprezowano z S5

Alecki
03-03-2016, 10:46
Teraz i dla potwierdzenia można się skontaktować z ludźmi którym np. W Warszawie robiłem ostatnio, zamawiam projektory NOWE w oryginalnym kartonie gdzie jest 12szt. fabrycznie zapakowanych z emblematami Hella.

Tak było.
No to merytorycznie.
Realny koszt wymiany projektorów:
[...]
2. Mocowania palnika D1S - 60pln
3. 2-3h własnej pracy (robiłem to pierwszy raz, kolejny pewnie poszedł by już sporo szybciej)
[...]
4. Wg. mojego dochodzenia - jest to Hella Gen 3 z gładkimi szkłami. Na hidretrofit taki set kosztował będzie ca 300pln.

Doliczając 20 zł za ustawienie reflektorów na stacji kontroli (Łukasz ma swój sprzęt i robi to w kosztach wymiany) wychodzi 380 zł
Co do opłacalności to każdy umie liczyć i widzi ile co kosztuje.
W swoim aucie robiłem kilka ulepszeń, ale kilka zaczepów przypłaciło to oderwaniem od macierzystego elementu :)
W przypadku projektorów, jak wiele innych osób, uznałem, że nie ma co wyważać otwartych drzwi i doświadczenie, które ma Łukasz w wykonaniu tej modyfikacji warte jest swojej ceny.
Oczywiście jest to kwestia subiektywna i każdy może wymienić sobie projektory samodzielnie.

Golson
03-03-2016, 10:56
Doliczając 20 zł za ustawienie reflektorów na stacji kontroli (Łukasz ma swój sprzęt i robi to w kosztach wymiany) wychodzi 380 zł

Chyba WSK zapomniał zacytować punktu 1, natomiast z premedytacją wrzucił tam opcjonalny 4 "dla leniwych"...

Powtórzę raz jeszcze. Reflektory kupiłem w cenie 150pln, wysyłka kosztowała mnie 20pln, mocowania nowe z ASO do palnika D1S 60pln. Całościowo więc 230.

Ja miałem farta i dostałem gratis, który po upłynnieniu obniżył finalną kwotę o 99pln. Mnie kompletne projektory wyniosły zatem 131pln.

WSK zapomniał również o każdorazowych wskazaniach WSK Nokitela zalecających ustawianie świateł na stacji diagnostycznej... nie chce mi się szukać cytatu, wierzę, że sam znajdziesz, pełno tego było w postach "pochwalnych". To by chyba kończyło dyskusję o "ustawianiu"...

Quler27
03-03-2016, 11:07
Tak było.

.

Od kiedy płaci się za regulację reflektorów ?

Alecki
03-03-2016, 11:16
przy slabo świecących xenonach moze warto przywrocic je poprostu do stanu fabrycznego?

Ja próbowałem przywrócić do stanu fabrycznego przez regenerację odbłyśników (160 zł w http://regeneracja-hc.com/). Na początku faktycznie było bardzo dobrze, jednak po dwóch latach wyraźnie się pogorszyło. Fabryczny reflektor projektora jest wykonany z plastiku, którego rozszerzalność termiczna jest znacznie większa od warstwy pokrywającego go metalu, co wg mnie czyni to rozwiązanie niezbyt trwałym.

Na spocie MKP byl kolega z pieknym czarnym mk4 polift z prawie full wypasem. Nicku nie pamietam ale cos z literami mszh (? i cyfry). Mial w swym aucie wlasnie przerobione xenony.
Tego dnia mielismy na spocie luxomierz. Ustawialismy auta obok siebie przed ścianą i pomiar robilismy na scianie. Tak aby odleglosci byly identyczne.

Być może winna jest metodologia pomiaru. Luxomierz mierzy natężenie oświetlenia w punkcie pomiaru. Prawdopodobnie maksymalne wartości natężenia oświetlenia w obu projektorach są zbliżone.
Wydaje mi się, że do porównania projektorów trzebaby każdemu zmierzyć całkowity strumień świetlny https://pl.wikipedia.org/wiki/Strumie%C5%84_%C5%9Bwietlny

nokitel
03-03-2016, 11:33
Golson wywlekasz moje wypowiedzi z przed miesięcy, lat !!! Myślisz że nic się nie zmieniło od tamtej pory ? Nie stosuje tak jak kiedyś projektorów używanych !!! Nie proponuje jak kiedyś żarników Osram teraz mam Philips. I tak z wieloma rzeczami !!! To co kiedyś pisałem jest NIE AKTUALNE !!! Nie proponuje ludziom rozwiązań które kiedyś stosowałem bo wiele rzeczy wykonuje inaczej. To jak komuś dwa czy nawet rok temu zrobiłem modyfikację ni jak ma się do tego co teraz robię proponuje. Moje modyfikację się zmieniają wraz z tym że od niedawna używam jeszcze nowszych projektorów (inny model) niż ten z przed roku.

Chłopie pogódz się z tym że nie masz zawsze racji.

Alecki
03-03-2016, 11:46
Powtórzę raz jeszcze. Reflektory kupiłem w cenie 150pln, wysyłka kosztowała mnie 20pln, mocowania nowe z ASO do palnika D1S 60pln. Całościowo więc 230.
Ja miałem farta i dostałem gratis, który po upłynnieniu obniżył finalną kwotę o 99pln. Mnie kompletne projektory wyniosły zatem 131pln.

Masz rację, że na używkach wyjdzie taniej. A jak się pofarci to jeszcze taniej :)
Ale ja dostałem nowe projektory więc porównuję z nowymi.

Od kiedy płaci się za regulację reflektorów ?
Nie trzeba płacić. Można użyć ściany, miarki i ustawić sobie samemu.

Mi jednak ustawiali za pomocą przyrządu (podejrzewam, że kosztuje on kilka tys zł.). Diagnosta pracował kilka minut. Uznałem to za normalne, że taka usługa kosztuje.

Choć faktycznie kiedyś zdarzyło mi się, że diagnosta sprawdził mi gratis (nie trzeba było nic korygować).

Golson
03-03-2016, 13:34
Moje modyfikację się zmieniają wraz z tym że od niedawna używam jeszcze nowszych projektorów (inny model) niż ten z przed roku.

Chłopie pogódz się z tym że nie masz zawsze racji.

W takim razie powinieneś napisać do Helli bo pewnie sami jeszcze nie wiedzą.

W A6C7 jest hella 3, w nowszych vw jest intemo, natomiast w A4B8 wsadzili Boscha/AL, która kosztuje 200pln za set do wrzucenia w lampy. Temat wałkowany na auditeam...

Reszta to już ledy...

nokitel
03-03-2016, 13:56
No i widzisz znowu nie masz w pełni racji i udzielasz niepełnych informacji. A6 C7 produkowane podajże od końca 2011r. miało w zależności od wyposażenia (bądź domuwienia takowych lamp) lampy bixenonowe w 3 odmianach i każda z nich miała inne projektory. Proszę po raz kolejny nie udzielając błędnych informacji bo wprowadza to zamęt. Wcześniej informowałem czym się różniły.

mayak
03-03-2016, 14:00
w ramach rozładowania napięcie ;) wrzucam link do rosyjskiego fotostory (dużo fotek) o wymianie soczewek:
http://ffclub.ru/topic/90054/go_post/17425509/
wkładają takie chińskie zestawy:
http://media.ffclub.ru/up233816-20160202i210501.jpg

nokitel
03-03-2016, 14:05
Czytałem kiedyś że jest odpowiednik każdego projektora w chińskiej odsłonie :) ciekawe jak wykonanie ? AAA na eBay do kupienia takie zestawy.

Golson
03-03-2016, 14:29
No i widzisz znowu nie masz w pełni racji i udzielasz niepełnych informacji. A6 C7 produkowane podajże od końca 2011r. miało w zależności od wyposażenia (bądź domuwienia takowych lamp) lampy bixenonowe w 3 odmianach i każda z nich miała inne projektory. Proszę po raz kolejny nie udzielając błędnych informacji bo wprowadza to zamęt. Wcześniej informowałem czym się różniły.

Miały różne reflektory, różne osadzenie projektorów w reflektorach... same projektory były takie same.
W uproszczeniu różnice były w wyposażeniu w elementy ledowe co pociągało różnice w samej budowie reflektora.

Osobiście rozłożyłem (a raczej pociąłem dremelem) na części pierwsze dwa typy. W obydwu - pomimo różnic w budowie i sposobie jego mocowania (a konkretniej "ramki skrętnej" do reszty reflektora) projektor siedział taki sam.

nokitel
03-03-2016, 14:42
No przecież ci mówię że nie masz racji !!! Jak będę miał chwilę i odkopie juto te projektory to zrobię zdjęcia 3 typów a 2 modeli bo takie na pewno mam.

jvc
03-03-2016, 14:58
mayak zmniejsz zdjęcie.

Sebastekatowice
03-03-2016, 18:26
Dzięki za link kolego mayk - Marcin
Pozdrawiam Seba

Golson
03-03-2016, 21:23
No przecież ci mówię że nie masz racji !!! Jak będę miał chwilę i odkopie juto te projektory to zrobię zdjęcia 3 typów a 2 modeli bo takie na pewno mam.

Czekam z niecierpliwością http://www.autocentrum.pl/gfx/mordki/bigok.gif

mayak
04-03-2016, 08:34
znalazłem jeszcze 3-częściowe fotostory z zamiany soczewek na Hella R
https://www.drive2.ru/l/5605445/
https://www.drive2.ru/l/5613346/
https://www.drive2.ru/l/5613658/

nokitel
04-03-2016, 11:25
Dwa modele a trzy typy jakie występują w A6 C7.
I kolejny raz powtarzam nie każdą A6 da się zaadaptować do Mondeo. Mają nie tylko inne przesłony ale występują inne zupełnie odblaski.

mm32
04-03-2016, 11:39
Coś poknociłeś Nokitel, dlaczego pierwszy projektor ma nabitą datę 17.02.09r, skoro audi a6 c7 zaczyna się od 2011 roku ?????

nokitel
04-03-2016, 12:16
Po pierwsze to przykładowe egzęplaże które mam już sporo czasu
Po drugie na tym samym projektorze wybite są jeszcze zupełnie inne daty (zaraz będzie że je składam z kilku)
Po trzecie mam teraz na sprzedaż trzy komplety lamp do BMW F10 do F20 i do Tuarega w każdej z nich data na naklejce lampy ni jak ma się do poszczególnych częściej wewnątrz dlatego że części produkowane często są dużo wcześniej a data końcowa jest umieszczana na naklejce na zewnątrz lampy.
Auto sprzedane w 2011 może mieć części nawet z 2008

Golson
04-03-2016, 12:31
Coś poknociłeś Nokitel, dlaczego pierwszy projektor ma nabitą datę 17.02.09r, skoro audi a6 c7 zaczyna się od 2011 roku ?????

Bo nie jest od C7-ki http://www.autocentrum.pl/gfx/mordki/wink.gif

Drugi jest od C7-ki...

Trzeci z kolei to A4B6...

Nokitel, postaraj się lepiej bo zaczynasz gubić się w tych gratach w garażu http://www.autocentrum.pl/gfx/mordki/helm.gif

mm32
04-03-2016, 12:34
Auto sprzedane w 2011 może mieć części nawet z 2008
Nie prawda. Jeśli jest zmiana modelu to na 100% nie ma takiego rozrzutu. We wielu autach , które przelazły przez moje ręce nigdy nie spotkałem takiego rozrzutu. Maks to 1 rok i nic więcej. My oczekujemy konkretnych projektorów z A6 C7 a nie przykładów z innych aut.

nokitel
04-03-2016, 12:45
Ok jestem oszustem kłamcą i się nie znam wy wiecie lepiej kłaniam się wam.

Nie dyskutuje nigdy więcej z wami i nie odpowiada na wasze posty koniec kropka.

Golson
04-03-2016, 12:48
Swoją szosą - A8D4 ma takie same soczewki jak A6C7...

wojtekn
04-03-2016, 12:50
Nokitel, postaraj się lepiej bo zaczynasz gubić się w tych gratach w garażu http://www.autocentrum.pl/gfx/mordki/helm.gif

Golson fakty bez prywatnych wycieczek. Bo przesadzasz momentami. :!!:

Du_poid
04-03-2016, 13:08
Ja to widzę tak, Kolega Nokitel faktycznie coś poknocił z datami, natomiast kolega Golson namiętnie stara się udowodnić Nokitelowi, że to wszystko co on robi jest do d....

Nie mówię, bo sam robiłem przeróbkę u Nokitela i jestem zadowolony. Natomiast tego typu spory powinny się odbywać w jeden możliwy sposób.

Kolega Nokitel robi dokładne zdjęcia projektora, który umieszcza w lampach (wykonanie zostawia dla siebie).
Tak samo powinien zrobić kolega Golson.

Następnie powinno się odbyć spotkanie, gdzie w tym samym miejscu, w tych samych warunkach, zrobione zostaną pomiary.

Bo takie gadanie, ja robię tak, a ty tak i to jest złe, bez żadnego podparcia dowodami, jest nic nie warte. Z resztą tak na prawdę, nie ma znaczenia co tam włożycie, ważne jaki jest efekt.

MaXyM
04-03-2016, 13:26
Ja to widzę tak, Kolega Nokitel faktycznie coś poknocił z datami, natomiast kolega Golson namiętnie stara się udowodnić Nokitelowi, że to wszystko co on robi jest do d....
.

ja od odnioslem inne wrazenie. Golson zarzuca nokitelowi ze zdziera klientow oraz ze nie chce sie podzielic technologia przerobki.
Imo oba zarzuty sa nie na miejscu.

djremo
04-03-2016, 14:30
Dwa modele a trzy typy jakie występują w A6 C7.
I kolejny raz powtarzam nie każdą A6 da się zaadaptować do Mondeo. Mają nie tylko inne przesłony ale występują inne zupełnie odblaski.

dziś zakupiłem i miałem możliwość obejrzenia;

pierwsze zdjęcie to soczewki z lamp nieskrętnych i takie kupiłem
trzecie zdjęcie z taką przysłoną widziałem w lampach skrętnych

nokitel
04-03-2016, 14:37
pierwsze zdjęcie to soczewki z lamp nieskrętnych tak jak piszesz + dodam że takie na stany szły z dodatkową przesłoną zdjęcie pierwsze.

Golson
04-03-2016, 15:30
Z tym, że do C6 o ile mnie wzrok nie myli...

W C6 po lifcie jeszcze bardziej namieszali...

tatos
05-03-2016, 10:21
Jestem świeżo po przeróbce. Jeszcze nie jechałem w nocy ale w garażu wygląda na znaczną poprawę. Największa poprawa jest mniej więcej w połowie odległości między granicą światłocienia i samochodem a o to najbardziej mi chodziło - w tej części wygląda, że światła jest kilka razy więcej. Światło rozkłada się znacznie równiej przed autem. Sumarycznie światła jest zauważalnie więcej (W niektórych miejscach znacznie więcej, w niektórych nieco więcej).
Wrzucam zdjęcia przed i po (jednakowe ustawienia aparatu: przysłona 2.0, czas 1/5s, iso 100)
Przed:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/22487b5b6a94.jpg (http://naforum.zapodaj.net/22487b5b6a94.jpg.html)
Po:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a557fcdbbeaf.jpg (http://naforum.zapodaj.net/a557fcdbbeaf.jpg.html)
W trakcie zmiany, lewy projektor po wymianie, prawy jeszcze oryginalny:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ee2df04d317a.jpg (http://naforum.zapodaj.net/ee2df04d317a.jpg.html)

Oryginalne projektory pomimo sporego przebiegu były jeszcze w całkiem dobrym stanie, lekko przykopcone ale jeszcze całe pokryte warstwą odblaskową, tym bardziej jestem zadowolony z efektu (spodziewałem się zobaczyć całkiem wypalone odbłyśniki jak na ilość światła jaką dawały...).

Nie wymieniałem palników, wymieniane były tylko projektory (odbłyśnik i soczewka).

Zobaczę jak to będzie wyglądać w nocy, szczególnie w deszczu bo do tej pory było słabo (delikatnie mówiąc).

Ogólnie: Polecam.

poised
05-03-2016, 12:32
I już po operacji... prawie
Przez niedogadanie się bez wymiany soczewek i projektorów, które zdaniem Łukasza u mnie w S-maxe są lepsze niż w Mondeo, a stan obecny, jak zauważył Łukasz są OK.

Wymiana żarników i czyszczenie soczewki, półki co na parkingu podziemnych widać spora różnicę na plus
Zmniejszył się ciemna plama w środku wiązki i jest szersza, pomijam już jasność nowego żarnika.
Teraz czekam na noc

Bump: wrzucę potem zdjęcia z nocy

turboz
05-03-2016, 19:27
No i oczywiście ja też już jestem po zmianie czekałem do samej nocy aby potwierdzić moje przypuszczenia że NOKITEL wie co robi po pierwsze odpowiednio dobrał projektor który pasuje w oryginalne miejsce po drugie muszą być wysokiej klasy a nie żadne chińskie dziadostwo . Co do strumienia światła to oryginały wysiadają jest po prostu biało idealna linia światła i cienia w końcu widać do przodu i nie muszę pomagać długimi . W podsumowaniu na 1000 procent polecam NOKITELA na prawdę warto , w moim przypadku trochę to kosztowało ponieważ musiałem kupić całe lampy bo w moim mondku były zwykłe + przeróbka+palniki ale zadowolenie i bezpieczeństwo bezcenne .Jeżeli ktoś chce z okolic Katowic zobaczyć jak one świecą to zapraszam .

rustin
06-03-2016, 05:04
Jaka teraz jest cena za lampy do mk3?

Tapatalk

bailaga
10-03-2016, 11:18
Czy ktoś może zdecydował się na mod Nokitela w FF2 FL? Wiem, że wiąże się to z rozklejeniem reflektora, więc chętnie poznałbym opinie dotyczące tego konkretnego modelu :)

fragment83
14-03-2016, 20:33
Ello w czoraj odwiedziłem nokitela założył to co miał założyć światełka świecą pięknie usługa trwała góra 20 min oczywiście w częściej się zadzwoniłem i przygotował wszycho kolo jest pozytywny ma zajawke na exterime sport a hejterom mowie dobranoc

Golson
03-04-2016, 08:24
No to żeby to jakoś rzetelnie porównać przygotowałem sobie również taki set http://www.autocentrum.pl/gfx/mordki/smoke.gif

Przy okazji podmienię i porównam http://www.autocentrum.pl/gfx/mordki/helm.gif

nokitel
03-04-2016, 08:40
Brak słów.

Golson
03-04-2016, 09:07
Nie musisz się fatygować bo już to było robione nawet były zdjęcia wstawiane z porównaniem i jak dobrze pamiętam 2 osoby już to opisywały. Proszę cie daj sobie spokój i nie odpisuj.

1. Porównywanie zdjęć to żadna metoda.
2. Nie wiem kto, co i do czego porównywał.
3. Mam zamiar porównać helle gen 3 vs. stary projektor zregenerowany na tym samym aucie i tym samym palniku.
3. Mam obecnie dostęp do dużego pomieszczenia gwarantującego pełne zaciemnienie i pełną powtarzalność warunków pomiarów... nie w garażu podziemnym, nie pod gwiazdami czy w świetle księżyca z 64-oma punktami pomiarowymi.

I robię to, jak zresztą wszystko dotychczas, z czystej ciekawości... tak więc jeśli masz coś merytorycznego do dodania - napisz, a jak nie - oddal się i nie spamuj...

Bobson
05-04-2016, 18:12
Witam,

ma ktoś do polecenia firmę, którą regeneruje odbłyśniki?
Chodzi mi o odbłyśniki z lamp xenonowych Mondeo mk4.
Najlepiej okolice śląska i małopolski.

Golson
05-04-2016, 19:17
W okolicach Bielska - Białej jest jeden zakład, który regeneruje. Na olx widziałem kiedyś ogłoszenie. Poszukaj.
Generalnie szukaj kogoś kto robi to sam - 90% ogłoszeń na allegro to pośrednicy z marżą na poziomie 50% ceny.
Regeneracja u kogoś kto robi to sam kosztuje do 100pln za sztukę. Pośrednicy ogłaszający się "na wymianę" krzyczą zazwyczaj 120-150pln za sztukę.

pretorian2
05-04-2016, 22:15
http://regeneracja-hc.com/ Hubert Cugier, robiłem u niego, dobry kontakt, szybka realizacja koszt to 160+ wysyłka za zregenerowanie 2 odbłysników.

patryk_mk
06-04-2016, 07:29
http://regeneracja-hc.com/ też polecam. Ja zamawiałem zrobione odbłyśniki żeby nie uziemić auta, a później odsyłałem swoje stare.

djremo
06-04-2016, 08:05
Również polecam to co koledzy wyżej

Wytaptalkowane z Eldżi Gie Cztery

Alecki
06-04-2016, 08:23
Również robiłem u p. Huberta. Co prawda jeden ze zregenerowanych odbłyśników miał uszkodzenie lustra, ale reklamacja została sprawnie załatwiona.

Polecam warunkowo - jeśli zamierzasz autem jeździć do dwóch lat. Potem chrom znowu zaczyna siadać (być może dlatego, że reflektor projektora jest wykonany z plastiku, którego rozszerzalność termiczna jest znacznie większa od warstwy pokrywającego go metalu, co czyni to rozwiązanie niezbyt trwałym.)

Jeśli chcesz zrobić na dłużej - rozważ wymianę projektorów na lepsze.

Bobson
06-04-2016, 15:24
A czy podejdą odbłyśniki metalowe z lamp z wersji przed liftem?
Może ich wytrzymałość jest dłuższa :)

Alecki
06-04-2016, 15:51
Ja mam przedlifotwy i oryginalne odbłyśniki były plastikowe :(

mombo
19-08-2016, 09:14
Dzień dobry,

Łukasz wymieniał w moim Mondeo soczewki i żarniki kilka miesięcy temu. Prosił bym napisał co i jak.
Chciałem trochę pojeździć w różnych warunkach by ta opinia była miarodajna - stąd to opóźnienie w ocenie.

Różnica jest zasadnicza. Światła są bardzo mocne, a jednocześnie nie oślepiają innych. Wymiana odbyła się za pośrednictwem kuriera. Reflektory były wymontowane i zamontowane w ASO, potem przeszły kontrolę techniczną i regulację. Wszystko jak należy. Dziękuję i polecam.

MaXyM
19-08-2016, 10:40
Z ciekawosci, byly jakies komentarze w ASO? pytali, dziwili sie etc?

nokitel
19-08-2016, 10:51
MaXyM u mnie w serwisie do momętu kiedy nie porównali z oryginalnymi lampami to nie zauważyli by coś było robione :) poza tym mają numer do mnie i czasem ktoś się od nich kontaktuje.

A jak u ciebie Mombo ?

andynoo
20-08-2016, 18:00
Witam.

W zeszłym tygodniu byłem z moim autem u Nokitela. Wymienione zostały projektory oraz założone nowe żarniki. Operacja przebiegła szybko i sprawnie, wszystko było wcześniej ustalone.
Po wszystkim byłem u diagnosty dla ustawienia świateł. Choć za darmo gość zrobił to bez ociągania ale za to nie dokładnie. Potrzebna była kolejna poprawka.
Po kilku nocach użytkowania mogę podzielić się uwagami. Od dwóch tygodni wreszcie mam światła. Dotychczas przeciwmgłowe były lepsze od fabrycznych xenonów. w deszczu nie było NIC widać więc poprawa jest 1000krotna:) Nowe światła fajnie oświetlają drogę i pobocza, dość daleko świecą ale to już sprawa ustawień świateł. Odcięcie jest wyraźne ale bez szaleństwa. ostrzej jest w innych starszych autach innych marek lecz to nie wina modernizacji chyba lecz konstrukcji samej lampy. Barwa światła jest ok. Osobiście wolałbym 5000K- do takiej jestem przyzwyczajony i 4300K przez chwilę sprawiał mi problem, było jakby za ciemno.
Podsumowując DUUŻA Piątka dla Nokitela za dopracowanie całości i efekt końcowy. Polecam każdemu kto ma podobne problemy z przednimi światłami.

PS. Dzięki Nokitelowi za cierpliwość. Jestem ciężkim klientem w przenośni i dosłownie:))

mm32
21-08-2016, 15:19
Dla wszystkich osób śledzących ten watek mam konkurs.Z tej okazji ,że wpadł mi w ręce projektor z audi A6 C7,postanowiłem wstawić go w lampę i sprawdzić,jaka będzie różnica w świeceniu po miedzy Hella intemo a Hella gen 3.
Na załączonym zdjęciu w jednej lampie jest Hella Intemo a w drugiej Hella gen 3 z Audi A6 C7.Która jest gdzie ?