benito1989
24-03-2018, 15:54
Witam wszystkich. W moim nowo zakupionym Fusionie maska wymaga wymiany. Czy ktoś kupował, montował lub po protu posiada nazwijmy to zamiennik maski? Na allegro jest takich dosyć dużo np: http://allegro.pl/ford-mondeo-mk5-fusion-usa-13-14-15-maska-pokrywa-i7017085561.html macie jakieś opinie, spostrzeżenia na temat takiej maski? Dziękuję za wszystkie opinie.
A nie można kupuć używanej i polakierować?
benito1989
24-03-2018, 15:59
szukam na allegro już od jakiegoś czasu i ceny używanej to mniej więcej 1500zł, a taka z linku ok 700- 850zł, więc jest różnica w cenie. Z tego co widzę, to te używane oprócz lakierowania potrzebują jeszcze szpachlowania.
Z doświadczenia lepiej kupić oryginał używkę niż tańszy zamiennik, maska w szczególności narażona jest na odpryski itp więc przy dłuższej eksploatacji może zacząć rdzewieć . Ori elementy są w ocynku, w fusionach maska jest aluminiowa, a mondeach zwykła ale w ocynku, zamiennik zwykła tania chińska blacha. Sam składam swojego fusiona i kupuje wszystko oryginalne z używki. Decyzja należy do Ciebie. Sprawny blacharz poradzi sobie i bez szpachli :) Pozdrawiam
kuba0005
24-03-2018, 20:59
Dolicz jeszcze wyciszenie do europy bo to maska EU i lakierowanie i wyjdzie wiecej niż 1500 i do tego chinski dziad.Za 1500 są igły w kolorze.
szukam na allegro już od jakiegoś czasu i ceny używanej to mniej więcej 1500zł, Za 1500 są igły w kolorze. nowa maska w aso kosztuje 1550 w detalu , tak wiem plus lakierowanie
Zamiennik aluminiowy do fusiona tez okolo 1,5k. Najtanszy chinski zamiennik blaszany do mondeo 500-600. Wazy tyle samo co aluminiowa z fusiona :p
Mam znajomego blacharza, który robi rożne auta od Audi 80 B3 do S klasy W222 potwierdza jedno. Jeśli chodzi o zamienniki lepiej unikać takich części jak błotniki, maski. Spasowanie tego z resztą nadwozia jest bardzo trudne a często niemożliwe. Ja w swoim wprawdzie miałem robiony prawy róg przodu (pęknięta lampa,zderzak, grill, halogen) i na oryginalne części poszło prawie 2500 PLN nie licząc roboty. W drugiej Fuzji która płynie koszt samych blach wyniesie myślę minimum 7 tysi. Chcesz mieć świeże auto dobrze zrobione?. Nie baw się w zamienniki tylko dołóż i kup to co Bóg przykazał.
Z doświadczenia lepiej kupić oryginał używkę niż tańszy zamiennik Spasowanie tego z resztą nadwozia jest bardzo trudne a często niemożliwe.
Niestety - smutna prawda o tanich zamiennikach. Sprawdzone organoleptycznie.
benito1989
25-03-2018, 22:48
Niestety - smutna prawda o tanich zamiennikach. Sprawdzone organoleptycznie.
Macie rację. Nie będę bawił się w żadne zamienniki. Szukam oryginału. W Sumie to będzie mój drugi fusion. Tym razem z innym silnikiem. Mój dotychczasowy Fusion trafi niebawem do ogłoszenia.