Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Płyn do układu wspomagania??
Witam wymieniłem w swoim s-max maglownice oczywiście po regeneracji i powiedzieli mi ze najlepiej zastosować płyn czerwony, oryginalnie jest zielony. I teraz moje pytanie czy nie będzie żadnego problemu z pompa po zmianie płynu na czerwony.
mariuszb55 27-03-2018, 12:50 U mnie w sklepie również doradzili mi czerwony płyn do wspomagania.
Mój mechanik twierdzi, że można stosować zarówno zielony jak i czerwony bez uszczerbku dla układu.
Jedyne, co to przepłukał cały układ wspomagania naftą aby usunąć resztki poprzedniego płynu.
A tak na marginesie to w pompie wspomagania było sporo mazi koloru kawy z mlekiem.
Po przepłukaniu układu i zalaniu nowym, czerwonym płynem jak na razie wszystko jest ok.
Dzięki za odpowiedź wiec ja musze jeszcze raz zrobić wymianę płynu bo nie wyczyscilem układu przed zalaniem czerwonego.
lucas4891 27-03-2018, 18:30 Nie jestem przekonany, czy plukanie nafta ukladow hydraulicznych to dobry pomysl, chyba lepiej dwa razy olej zmienic aby usunac stary.
szuvii, zajrzyj do instrukcji obsługi. Tam powinno byc napisane jaką normę powinien spełniać płyn wspomagania. Sądząc po roczniku będzie to raczej zielony.
Tak według instrukcji ma być zielony ale firma od ktorej kupilen regenerowana maglownice nie zalecają zielonego tylko czerwony.
A na jakiej podstawie tak twierdzą? Może to jakaś bardzo stara pompa.
Mi dwóch mechaników też powiedziało, że powinien być czerwony, a w instrukcji jest zielony. Są mechanicy i mechanicy. Podchodziłbym z rezerwą do tego co mówią.
planeta58 30-03-2018, 22:30 Jak ja wymieniłem u siebie to był taki kolor ,,czerwony" , więc na taki zmieniłem , ale mam wrażenie , że pompa zaczęła ,,wyć ".Na dniach zmieniam na zielony według specyfiki Forda. Zobaczę czy coś się zmieni w pracy pompy.
mariuszb55 31-03-2018, 09:58 To ja chyba też zmienię z czerwonego na zielony.
Mechanik mówił, że niby nie ma różnicy ale jemu to na rękę jak coś się zepsuje bo wtedy ma zarobek...
Ostatnio w 101 napraw pokazywali jak to zrobić więc po świętach sam się za to wezmę wedle zasady "chcesz, żeby coś było zrobione dobrze - zrób to sam."
Tylko zielony.
Nastukane na szklanym ekranie
planeta58 31-03-2018, 11:29 Tak naprawdę to nie o kolor chodzi tylko ...
Specyfikacja Ford: WSS-M2C204-A2
Tak dokładnie to u mnie jest taka specyfikacja: WSS-M2C204-A
Czy to jest to samo co WSS-...204-A2?
Witam
Czy płyn od wspomagania jest mieszalny z FEBI zielony? Musze dolać a u siebie nigdzie nie mogę znaleźć dedykowany od Forda.
Jeśli spełnia normę Forda to tak
Nastukane na szklanym ekranie
a gdzie znajde normę dedykowana do Forda?
D.A.N.I. 28-05-2018, 21:17 Kolego tutaj jest temat z płynami eksploatycyjnymi:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=237703
b. dziękuję za informację
Ja właśnie zakupiłem zielony Febi do wymiany, jest zgodny ze specyfikacją Forda.
D.A.N.I. 01-06-2018, 12:49 Podaj Kolego numery Febiego dla potomnych :)
honzik07 02-06-2018, 08:00 febi 06161
Najważniejsze są prawidłowe parametry ze specyfikacji żeby spełniał normy .
PetroSmax 28-09-2022, 13:52 febi 06161
Witam,
Przymierzam się do wymiany płynu do wspomagania i mi wychodzi, że to numer 46161.
Smax 2.5t.
To jest jego następca. Można je zamieniać, ale nie można ich mieszać. Właśnie taki mam u siebie
Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka
Można je zamieniać, ale nie można ich mieszać.
Jak chcesz to zrobić, przecież nie opróżnisz układu i nie przepłuczesz go z resztek.
To może wersja dla mniej kumatych - wymiana płynu jakiegokolwiek polega na wypłukaniu starego płynu nowym dopóki nie zacznie płynąć świeży nowy płyn. Myślałem, że w tym gronie jest to jasne, ale jak widać się myliłem:-)
Jako niemieszanie płynów rozumiem nie dolewanie płynu B gdy w układzie krąży płyn A.
Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka
|