Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2008-2012] Forscan - program do diagnostyki i nie tylko
bartekszef1972 25-03-2018, 19:29 Zakupiłem kabelek elm327 z usb i mam na lapku forscana.
Bawił się z Was ktoś takim zestawem na swojej fieście.? Da radę aktywować funkcje komputera pokładowego.?
Da radę aktywować funkcje komputera pokładowego
Oczywiście :)
pankrakus 26-03-2018, 05:50 Zakupiłem kabelek elm327 z usb i mam na lapku forscana.
Bawił się z Was ktoś takim zestawem na swojej fieście.? Da radę aktywować funkcje komputera pokładowego.?
Kolego => nie bądź leń !
Przeczytaj cały wątek => jest wszystko dokładnie wyjaśnione
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=233251
Czy oczekujesz, że będziemy Ci streszczali wątek bo nie masz nastroju do czytania?
http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Fiesta_mk7_PL/Ford+Fiesta+Mk7+Aktywacja+komputera+pokladowego+cz ujnikow+cisnienia+DDS+HSA+ALS,6350415963.mp4(video )
pozdrawiam
pankrakus
bartekszef1972 28-03-2018, 11:39 Mial ktoś doczynienia z interfejsem OBD2 HS-CAN MS-CAN MAOZUA MZ327.
Zakupilem takowy i zaden laptop mi do nie wykrywa. Tylko pokazuje mi ze nie rozpoznal urzadzenia.
Jak ktoś mial podobny problem to prosze o porade.
Witam
Czy w zestawie dostałeś płytkę ze sterownikami?
Czy zainstalowałeś sterowniki?
Nie podajesz szczegółów instalacji => zgaduję, że tylko włożyłeś wtyczkę do gniazda USB, bez instalacji sterowników
pozdrawiam
Arturek
bartekszef1972 28-03-2018, 12:09 Po włożeniu usb pokazuje tylko ze nierozpoznane urzadzenie a i instalacja sterownikow jakos nic nie daje. Juz nie wiem co robic. Moze urzadzenie uszkodzone ale to by system wogole go nie widzial.
Witam
Napisz do producenta żeby Ci podesłał sterowniki, bo te z zestawu nie działają
pozdrawiam
bartekszef1972 28-03-2018, 19:22 Jaki polecacie interfejs diagnostyczny aby wspólpracował z FORSCANem ?
Na przykład ten :
http://allegro.pl/stn1170-elm327-v3-diagnoza-obd2-ms-can-ford-polski-i5000063562.html
bartekszef1972 28-03-2018, 19:56 Chyba sie pospieszylem i zaupilem ten
http://allegro.pl/elm327-ford-hs-can-ms-can-forscan-przelacznik-fv-i6814728216.html
timbersher 29-03-2018, 01:37 Tym samym aktywowałem komputer. Trochę się męczyłem bo faktycznie brakowało czegoś - pobrałem z internetu. teraz nie pamiętam co to było, ale dzięki temu urządzenie zostało rozpoznane. Potem ważne aby ustawiony był ten sam com.
bartekszef1972 30-03-2018, 06:56 Tym samym aktywowałem komputer. Trochę się męczyłem bo faktycznie brakowało czegoś - pobrałem z internetu. teraz nie pamiętam co to było, ale dzięki temu urządzenie zostało rozpoznane. Potem ważne aby ustawiony był ten sam com.
A mogłbys mi podeslac na maila jak aktywowales ten interfejs bo ja juz sobie z nim nie moge poradzic. Caly czas swieci sie rylko czerwona dioda i system go nie rozpoznaje. Bardzo Cie prosze o pomoc.
bartekszef1972@gmail.com
pkraska31 30-03-2018, 10:51 Dołączam się do prośby kolegi wyżej.
pkraska31@gmail.com
Podłączyłem wczoraj auto pod komputer aby ustalić czy jest ciśnienie w układzie klimatyzacji, bo nie chłodzi. Niestety brak pidów w zakładce PCM mających związek z klimą (ACP, HVAC). Wie ktoś dlaczego? Klima manualna, oryginalna.
Danielo_82 21-06-2019, 13:59 Pewnie przez tani kabel, który nie obsługuje szyny ms can.
Kabel jest z przełącznikiem HS i MS. Odpowiednie komunikaty wyświetlają się w okienku programu kiedy przełączyć na jedno lub drugie.
Kablem tym aktywowałem komputer, halogeny z przodu, termometr.
Bump:
Danielo_82 22-06-2019, 06:05 Spróbuj jeszcze usunąć zapisane profile auta z forscana.
Niestety nic to nie dało. Chyba podjadę do serwisu w Niemczech, bo mam najbliżej, niech się podłączą i zdiagnozują problem.
Robił ktoś korektę paliwa-wtryskiwaczy FORScan w ford fiesta 1.6tdci? 2009r pytam bo u mnie brakuje PIDuw czy jakoś to się nazywa nie wiem czy to wina interfejsu czy modelu pojazdu ?
Kupiłem już dwa interfejsy Vgate iCARPro i teraz dedykowany do FORScana interfejs Viakena STN2120 ELM327 v4 MSCAN Ford USB oraz kupiłem licencje do FORScana i niestety dalej brak PID odczytującego Krekty Paliwa
Doradźcie mi czym jakim programem zrobię odczyt korekty paliwa?
Moja wersja FORScan 2.3.24 beta, 05.08.2019 została usunięta z dysku przez program Avast z powodu trojana
Nie dość że nie odczytał mi korekty wtryskiwaczy to teraz moje dane z komputera wędrują po bezkresnej Rosji
a Ty wierzysz w nieomylność Avasta :/
PILNE!!!
Powiedzcie mi jakim programem diagnostycznym odczytam wartości korekcji wtryskiwaczy w moim Ford Fiesta 1.6 TDCi 2009r
Bardzo proszę o pomoc bo już zwątpiłem że jest to możliwe
Przemcio20 19-02-2020, 14:53 Witam . Czy ktoś już próbował robić reset lub kalibracje modulu airbag forscanem? Zamierzam zakupić coś takiego :
https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v4-interfejs-vscan-stn2120-usb.html
Podłączyłem wczoraj auto pod komputer aby ustalić czy jest ciśnienie w układzie klimatyzacji, bo nie chłodzi. Niestety brak pidów w zakładce PCM mających związek z klimą (ACP, HVAC). Wie ktoś dlaczego? Klima manualna, oryginalna.
Podpinam się pod to pytanie, na które nie ma odpowiedzi nigdzie. Dzisiaj też to zauważyłem. Czy ktoś wie o co chodzi i czemu nie ma ACP?
Nawet jak nie ma, to można sobie wywnioskować po statusach z innych pidów. Z tego co pamietam kiedyś koledze z FF II FL patrzyłem, to sprawdzałem statusy czujników, które mówiły czy wyłaczyć czy właczyć AC. Także stany da siesprawdzić nieco na okrętkę.
arczibald88 30-09-2020, 09:28 Witam. To mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość. Zakupiłem kabel viaken stn1170, pobrałem forscan oczywiście pełna wersje. Połączyłem pozmieniałem co chciałem w trybie inżynieryjnym (automatyczne ryglowanie, system shift up -czy jakość tak to się nazywa, asystenta ruszania pod górę) i z tych trzech rzeczy działa tylko automatyczne ryglowanie. Co mogłem zrobić nie tak że pozostałe rzeczy nie działają? I jeszcze jedno pytanie jak nazywają się światła skandynawskie w forscanie tzn nie wszystko jest przetłumaczone na polski a nie chciałem wszystkiego tłumaczyć, a angielski u mnie słaby. Samochód to fiesta mk7 2008r 1.4 96km benzyna wersja Ghia. Co jeszcze mógłbym "włączyć" w mojej fiescie?
Pomoc w ruszaniu pod górę to chyba widziałem w ustawieniach z radia. Tak mi się wydaje, ale po kiego to komu, chyba, że zaraz po kursie.
.... ale po kiego to komu, chyba, że zaraz po kursie.
Nie spotkałem jeszcze nikogo, komu by to przeszkadzało...:roll:
Wszystkie niewiasty, które to widziały przy uruchamianiu były "wniebowzięte"...:one:
Tak więc coś Kolegę wyczucie zawiodło...:568:
arczibald88 30-09-2020, 13:47 Nie spotkałem jeszcze nikogo, komu by to przeszkadzało...:roll:
Wszystkie niewiasty, które to widziały przy uruchamianiu były "wniebowzięte"...:one:
Tak więc coś Kolegę wyczucie zawiodło...:568:
No dokładnie. Ale już wiem że tego nie mogę uruchomić. A ze światłami pomożesz i z shift upem?
...Samochód to fiesta mk7 2008r 1.4 96km benzyna wersja Ghia. Co jeszcze mógłbym "włączyć" w mojej fiescie?
Tylko ewentualnie komputer podróżny po dołożeniu czujnika temperatury zewnętrznej. Światła skandynawskie po dołożeniu przekaźnika i przewodu oporowego.
W tym aucie nie ma żadnych "ekstrasów", więc daremne próby...
arczibald88 30-09-2020, 14:05 Czujnik temperatury zewnętrznej mam i wyświetla mi, jedynie spalania chwilowego nie mam co by się przydało no ale jak się nie da nic zrobić to więcej się nie "bawię" dzięki za info i odpowiedzi.
Mam małe pytanie co to za parametr MAF_CYL. Wiem, że chodzi o jakiś przepływ masowy powietrza na cylinder podawany w mg.
Forscan w mojej Fieście nie widzi typowego PID-u MAF, bo nie ma w tym autku przepływomierza. W takim razie z czego ten parametr jest sczytywany lub wyliczany przez komputer, co on dokładnie oznacza i jakie powinny być prawidłowe wartości.
Borykam się z zamulonym silnikiem i dużym spalaniem. Wstępnie obstawiam, że jest zabity katalizator, ale za nim się za niego zabiorę chciałbym sprawdzić czy przyczyną nie jest powietrze + paliwo.
Sprawdź korekty paliwowe STFT i LTFT, jeśli podejrzewasz, że problemem jest mieszanka.
Sprawdź korekty paliwowe STFT i LTFT, jeśli podejrzewasz, że problemem jest mieszanka.
Masz na myśli krótko i długoterminowe korekty sondy lambda. To już sprawdzałem.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=314198
Wszystko wskazuje na zapchany katalizator.
Jeśli nie jest on zintegrowany z kolektorem to można na próbę rozłączyć wydech przed katalizatorem i będziesz pewny.
Jeśli nie jest on zintegrowany z kolektorem to można na próbę rozłączyć wydech przed katalizatorem i będziesz pewny.
No właśnie, że jest.
Dalej nurtuje mnie to powietrze dostarczane do silnika. Jak komputer określa jego wagę (mg).
Dalej nurtuje mnie to powietrze dostarczane do silnika. Jak komputer określa jego wagę (mg).
Nie patrz na to.
Jak nie ma przepływomierza to jego rolę pełni map sensor - dostarcza informacje o aktualnym obciążeniu i na podstawie jego wskazań liczone jest wyprzedzenie zapłonu czy czas wtrysku.
No dobra - zaczynam składać na nowy katalizator.
No to jeszcze jedno pytanie:
w czasie testowania zauważyłem, że dwa parametry czujnika położenia przepustnicy wskazują różne wartości, na wolnych obrotach przy zamkniętej przepustnicy:
TP.OBDII - 0,00%, TPV - 0,8V (PCM) - chyba tak powinno być ?
TP - 22,35% (OBDII) - nigdy nie jest niższy
Czy to błąd programu Forscan, może czujnika położenia przepustnicy czy tak ma być ?.
Zaglądałem fizycznie do przepustnicy - jest całkowicie domknięta.
|