Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Alarm Cobra i syrenka pod maską.
Witam
Dzisiaj przez przypadek zaglądając do bezpieczników w moim Focusie po FL z 2008 roku (Salon Polska). Znalazłem centralkę od alarmu Cobra.
Na obudowie centralki jest napisany model Cobra 4915 ale po odwróceniu centralki na obuwie znajdują się 2 nalepki. Z kodem Pin i numerem seryjnym a druga z logo forda i modelem alarmu Cobra AC 4918 oraz kod "Finis" i jakiś nr części.
Po zakupie auta chciałem sprawdzić czy alarm działa ale po jego uzbrojeniu i np. otwarciu drzwi kluczykiem migają jedynie kierunkowskazy a syrenka pod maską nie wyje. (poprzedni właściciel twierdził, że miał tak od zawsze i nie grzebał nigdy w tym alarmie ani nawet nie znał pinu.)
Do syrenki mam kluczyk, po przekręceniu go w syrence (alarm rozbrojony) odrazu zaczyna wyć. Czy tak powinno być?
chciałem wyłączyć ten alarm ale nie znalazłem instrukcji jak zrobić to na stałe.
pankrakus 30-03-2018, 21:29 Witam
To znaczy, że alarm jest nie sprawny i sprzedawca wyłączył kluczykiem alarm aby nie wył
Zachowanie alarmu nie jest normalne
Alarm nie jest po to aby wyłączać go na stałe
- albo napraw
- albo jedź do elektryka aby zdemontował alarm
"Miał od zawsze " - niezły kit sprzedawcy - kupił i nie przeszkadzało mu , że coś nie działa?
pozdrawiam
pankrakus
Dziękuję za odpowiedź.
W takim razie gdzie mogę szukać przyczyny wycia tej syrenki?
Istnieje w ogóle możliwość całkowitego wyłączenia tego alarmu tak jak pisałem wcześniej?
Ps. Z całym szacunkiem ale to czy będę używał alarmu, czy go wyłączę, wymontuje, naprawie to moja sprawa ;)
Co do zamykania/otwierania centralnego zamka, też samochód sygnalizuje to tylko kierunkowskazami. Spróbuj zamknąć centralny zamek, mając otwarte jakieś drzwi, dopiero wtedy syrena daje znać
kln1920 Tyle, że syrena wyłączona jest kluczykiem, gdy ją włączę wyje cały czas. Zamykałem samochód nie wysiadając z niego po odczekaniu i poruszeniu się aby aktywować alarm również migały jedynie kierunkowskazy.
jacekcrv 31-03-2018, 09:45 To znaczy, że alarm masz niesprawny. Skoro syrena wyje to alarm jest aktywny. Jak alarm wykryje "niepożądanego" użytkownika to wyje syrena i mruga kierunkami. Poza mruganiem kierunków masz jakieś objawy, że alarm jest aktywny ? U mnie alarm Cobra był podłączony do zegarów i jak był aktywny to blokował immo. U Ciebie możesz normalnie jeździć jak alarm wyje ? Jeśli poza mruganiem kierunków nie dzieję się nic innego to odłącz wszystkie przewody od centralki i zapomnij o alarmie.
Padł akumulator w syrence .Do wymiany syrenka lub jeśli się da to sam akumulator
dabi1990 31-03-2018, 15:10 U mnie identyczny był przypadek, doszło do wylania akumulatorka w syrenie. Na początek spróbuj rozkręcić syrenę i sprawdzić co się w środku dzieje czy nie doszło do zwarcia, zaśniedzenia styków albo jak w moim przypadku do wylania akumulatorka.
Dzięki za odpowiedź Panowie.
Już wszystko jasne. Akumulatorek dosłownie wybuchł :< (Zdjęcie w załączniku).
Teraz pytanie czy konieczna jest wymiana całej syrenki? Czy można przylutować taki akumulatorek?
Dodatkowo po podniesieniu maski alarm się nie uruchamiał gdy był uzbrojony. Okazało się, że styki i czujnik otwarcia maski były zaśniedziałe. Wyczyściłem i po otwarciu maski alarm się załącza oczywiście migają same kierunkowskazy.
Więc do pełni szczęścia brakuje mi tylko syrenki :) Bo opcji wyłączenia nadal nie znalazłem :619:
dabi1990 31-03-2018, 18:23 Masz taka samą syrenkę jak moja i tak samo wybuchła bateria. Z mojego doświadczenia wymień całą syrenę, nie jest to duży koszt
dabi1990 Jaką kupiłeś? I jak wygląda wymiana? Trzeba się dostać do centralki alarmu aby ją podłączyć? U mnie od syrenki idzie jakiś płaski kabel, gdzieś pod podszybie i tak jak by do wnętrza samochodu, centralka jest wepchnięta w "szufladce" z bezpiecznikami.
Jak otworzyłeś tę syrenę? Coś się odkręca czy wyłamałeś?
Wymiana syreny raczej będzie prosta. Musisz tylko wiedzieć na jakim kablu co jest. Gdzieś na forum były opisy tego alarmu. Wtedy odcinasz starą i podłączasz do odciętych kabli nową syreną. Uniwersalne syrenki mają dwa kable zasilania i dwa kable wyzwalania plusem lub minusem. Musisz się dowiedzieć gdzie na starej syrenece masz zasilanie, plus i masa oraz czym jest ona wyzwalana. Plusem czy minusem.
tomi002 Obudowa syrenki trzyma się na 4 śrubkach, po ich odkręceniu górna część obudowy schodzi bez większego wysiłku. Nic nie wyłamywałem, jedynie wcześniej musiałem ją jeszcze odkręcić od "koszyczka" w którym trzyma się syrenka, również na śrubach, wszystko skorodowane i zapieczone, widać było, że nikt tam jeszcze nie zaglądał.
dabi1990 03-04-2018, 07:22 Tak jak pisze tomi002. Odciąłem przewód od starej syrenki w komorze silnika i naturalnie przylutowałem nową syrenę.
pankrakus 03-04-2018, 09:16 [...]
Ps. Z całym szacunkiem ale to czy będę używał alarmu, czy go wyłączę, wymontuje, naprawie to moja sprawa ;)
[...]
Nic nie wyłamywałem, jedynie wcześniej musiałem ją jeszcze odkręcić od "koszyczka" w którym trzyma się syrenka, również na śrubach, wszystko skorodowane i zapieczone, widać było, że nikt tam jeszcze nie zaglądał.
najpierw się obrażasz, że ktoś sugeruje naprawę alarmu a potem go naprawiasz => ja takiej postawy nie rozumiem
pozdrawiam
pankrakus Nie znalazłem sposobu na jego wyłączenie bez demontażu więc chyba go naprawię.
Rozebrałem bo chciałem zobaczyć co się tam w środku dzieje. Alarm nadal mam, aktywny, wyłączona syrenka bo tak to wyje cały czas. dabi1990 A mógł byś podać jaką kupiłeś? Model?
|