Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Jak włączyć keyless go/bezkluczykowy dostęp do samochodu

Majki36
31-03-2018, 21:03
Drodzy Forumowicze,

chciałbym prosić o poradę jak włączyć funkcję keyless go w Mondeo Mk5.
Widzę na klamkach kłódkę i paski do przyłożenia palca, jednak pomimo wielu prób nic nie wskórałem.
Jak i gdzie włączyć tę funkcję?

Z góry dziękuję za pomoc,
Michał

oslowek
31-03-2018, 21:45
1. Auto jest oryginalnie wyposażone w keyless?
2. Pilota miałeś przy sobie w momencie dotykania "pasków" na klamce?
3. Pilot ma sprawną baterię?
4. Deszcz nie padał intensywnie lub nie jechałeś szybko i dłuższy czas w czasie deszczu (po kałużach)? Na swoim przypadku widzę, że WULGARYZM w mk5, w przeciwieństwie do mk4, jest bardzo wrażliwe na szybką jazdę w deszczu i czasem po prostu styki w klamce się zalewają i przestaje działać. Jak wyschnie, działa znów bez przeszkód :-) Z pilota powinno się dać bez problemu sterować centralnym zamkiem

mondeo70235
01-04-2018, 12:10
wejdź w opcje wyświetlacza na liczniku po lewej stronie ,przyciski na kierownicy lewa strona ustawienia i tam masz lusterka, zamykanie.blokowanie na conversie jeśli chodzi o mk4 mk5 ma podobnie

RomanMK4
02-04-2018, 08:32
A może automatyczny wyłącznik?
https://m.youtube.com/watch?v=81GigeIf5NY

prokop123
02-04-2018, 10:42
A może automatyczny wyłącznik?
https://m.youtube.com/watch?v=81GigeIf5NY

Sprawdzał ktoś ile kosztuje taki klips?

Majki36
02-04-2018, 16:06
Tak, keyless nie bylo dokladane.
Próbując zamknąć drzwi, pilota miałem w drugiej ręce. Co ciekawe, chcąc odpalić samochód bez kluczyka przy sobie, auto "wie", ze nie ma klucza w pobliżu (zostawiłem go w domu i nici z odpalenia).
Deszcz - i tu moze byc przyczyna, poniewaz jechalem w deszczu spory kawal drogi, a na dodatek teraz tez pada.
Przetestuje czy będzie działało gdy przyjdzie pora sucha =)

mondeo70235 - zobaczę na te ustawienia i co się w nich kryje.

Chociaż może faktycznie lepiej nie mieć włączonej tej funkcji (ze względu na ułatwienie w kradzieży).

Sugar1487
29-11-2018, 16:17
Panowie odgrzeję temat bo potrzebuję pomocy.
Od paru dni jestem szczęśliwym posiadaczem mondeo z 2015 roku.
Próbuję rozgryźć funkcję bezkluczykowego otwierania pojazdu.
Zakładam iż ów funkcję posiadam. Mam dwa kluczyki "bierne", niestety gdy podchodzę do samochodu i próbuję go otworzyć nic się nie dzieje. Zgodnie z instrukcją zanim pociągnę klamkę chwilę ją trzymam.
Ryglowanie dotykowe też nie działa. Nie wiem co może być tego powodem. Wymieniłem baterię w kluczyku, szukałem ustawień w menu zegarów z lewej strony ale niczego na ten temat tam nie znalazłem, czy to możliwe, że mogę nie mieć tej funkcji?

Pozdrawiam

Hansolo
29-11-2018, 16:55
Panowie odgrzeję temat bo potrzebuję pomocy.

Było już o tym pisane. Są wersje Mdo 5 Titanium gdzie jest bezkluczykowe odpalanie, ale zamykanie i otwieranie tylko z pilota. Na klamkach są żłobienia i kłódeczki ale keyless brak. Mój z DE jest właśnie tak " wyposażony ".

Sugar1487
29-11-2018, 20:55
Było już o tym pisane.

Starałem się poszukać jak najwięcej informacji zanim napisałem, tego o czym piszesz nie widziałem... Ale dzięki za info ;)

Są wersje Mdo 5 Titanium gdzie jest bezkluczykowe odpalanie, ale zamykanie i otwieranie tylko z pilota. Na klamkach są żłobienia i kłódeczki ale keyless brak. Mój z DE jest właśnie tak " wyposażony ".

Mój "niestety" też z DE i najwyraźniej tak samo "wyposażony" :/
Istnieje jakiś sposób by to "dołożyć" ? Ktoś poruszał taki temat ?

Pitol321
29-11-2018, 21:59
Starałem się poszukać jak najwięcej informacji zanim napisałem, tego o czym piszesz nie widziałem... Ale dzięki za info ;)

Świerzy temat z przed 3 dni ostatni post: Ford Keyfree nie działa mi zamykanie i otwieranie samochodu bez użycia klucza (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=288928)

Fusionek
01-06-2020, 11:45
A ja mam pytanie.. jestem po swapie o ktorym pisalem i dziekowalem za wskazowki, oczywiscie wszystko sie udalo itp. Ale do rzeczy - przed swapem mialem ustawione tak ze otwieralem auto z pilota ale odpalalem go z pilotem w obojetnym jego polozeniu, czy to kieszen czy w boczku drzwi...po wymianie bcm teraz mam tak ze keyfree dziala (otwiera sie i zamyka na dotyk i takze odpala z pilotem bedacym gdzie popadnie) a chcialbym wrocic do opcji jak wczesniej - czyli otwieranie z pilotem a nie dotykowo i odpalanie z pilotem obecym gdzie badz, gdzies szukalem opcji i wylaczylem keyfree i otwieral sie pilotem ale odpalal tylko z pilotem wlozonym do podlokietnika gdzie koduje sie klucz...
Podpowie ktos jak ustawic aby bylo tylko - keyless start ? A nie keyless entry and start
Prosze o wskazowki oraz pomoc

Fusionek
07-06-2020, 10:19
Ktos moze pomoc w tej kwestii ?

emczyk
12-06-2020, 17:50
Witam. Czy koledze udało się może zmienic włączyć samo keyless start zamiast keyless entry i start. Szkoda że to forum jest tak mało pomocne a wszystko to tajemnica. Pozdrawiam Mariusz.

sychie
02-07-2020, 08:39
czy jest ktoś wstanie po numerze vin spr czy w wyposażeniu jest keyless go? :)

przemo__7
23-07-2020, 19:55
A ja mam pytanie.. jestem po swapie o ktorym pisalem i dziekowalem za wskazowki, oczywiscie wszystko sie udalo itp. Ale do rzeczy - przed swapem mialem ustawione tak ze otwieralem auto z pilota ale odpalalem go z pilotem w obojetnym jego polozeniu, czy to kieszen czy w boczku drzwi...po wymianie bcm teraz mam tak ze keyfree dziala (otwiera sie i zamyka na dotyk i takze odpala z pilotem bedacym gdzie popadnie) a chcialbym wrocic do opcji jak wczesniej - czyli otwieranie z pilotem a nie dotykowo i odpalanie z pilotem obecym gdzie badz, gdzies szukalem opcji i wylaczylem keyfree i otwieral sie pilotem ale odpalal tylko z pilotem wlozonym do podlokietnika gdzie koduje sie klucz...
Podpowie ktos jak ustawic aby bylo tylko - keyless start ? A nie keyless entry and start
Prosze o wskazowki oraz pomoc

Mógłbyś zdradzić jaki był koszt dołożenia keyless entry? I jakich gratów potrzebowałeś? Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem u siebie, bo mam tylko odpalanie z guzika.

Fusionek
24-07-2020, 18:52
Ja nie dokladalem Keyless bo mialem od nowosci.

Madavc14
29-08-2023, 13:22
Witam
Szukałem na forum odp ale nie znalazłem albo już jestem ślepy albo niedołężny ... :(

Czy istnieje możliwość wyłącznia bezkluczykowego otwierania drzwi w mondeo mk5 tak aby otwierały się za pomocą pilota? Jeśli tak to jak to zrobić?

Dziękuję za odpowiedź

MaXyM
29-08-2023, 13:46
Jedna z najlepszych wlasnosci nowych samochodow a ty to chcesz wylaczac?
Nie tak dawno (moze rok) ktos sie pytal o podobna przerobke i nie dostal odpowiedzi. Choc moze tam chodzilo tez o uruchamianie silnika.

Zgaduje ze moze by sie dalo w Forscan cos przelaczyc. Ale czy to zadziala... nie wiem

MaXyM
29-08-2023, 14:59
Do MODa: polaczyles 2 ostatnie posty ze zlym watkiem. Kolega sie pyta o WYlaczenie keyless. Watek jest o uruchomieniu.

SRS
29-08-2023, 16:09
Kolega sie pyta o WYlaczenie keyless. Watek jest o uruchomieniu. a nie jest to odwrotna czynność przy konfiguracji auta ?
a wyłączyć można tę funkcję bez większego problemu FDRS-em

Madavc14
29-08-2023, 17:56
Odwrotna czynność? Czyli jak to zrobić? Bo jakoś w ustawieniach na wyświetlaczu nie da się tego zrobić...

tomao
29-08-2023, 19:23
Napisane, FDRSem, trzeba udać się do kogoś z takim sprzętem

miszelos
03-01-2024, 07:50
Cześć!
Nie chciałem zakładać nowego tematu ale mam pytanie odnośnie działania keyless: otóż nie zawsze działa zamykanie i otwieranie tylnych drzwi pasażerów. Nie wiem od czego to zależy?
Otworzyć i zamknąć zawsze mogę dotykając drzwi kierowcy a inne drzwi nie zawsze...

tomao
03-01-2024, 07:55
Pewnie zależy od poziomu naładowania akumulatora.

miszelos
04-01-2024, 08:22
Raczej nie. Ale wiążę to z tym że auto stało parę tygodni nie otwierane.
Natomiast nigdzie w instrukcji nie mogę znaleźć żadnej wzmianki.

tedi_k
04-01-2024, 18:25
Raczej nie. ...

Owszem - TAK. Opisywane na forum DZIESIATKI RAZY.
Przy słabszym naładowaniu aku działa bezkluczykowe otwieranie/zamykanie JEDYNIE z klamki drzwi kierowcy. A jak się aku podładuje, to znów działa ze wszystkich drzwi...
BTW - owo "stanie auta przez parę tygodni" w oczywisty sposób wydrenowało aku...

miszelos
05-01-2024, 11:45
Dzięki Tedi za odpowiedź. "Parę tygodni" to było maksymalnie 3. Potem odbyłem 3,5h trasę z 3 dniowym postojem i ponownie 3,5h jazdy.
Następnie auto było użytkowane codziennie tyle, że już na krótszych odcinkach.
Jeżeli taki to wrażliwy system to nic tylko podziękować Fordowi za ten "wynalazek". Nie ma jakiegoś sposobu na to?

SRS
05-01-2024, 17:24
Nie ma jakiegoś sposobu na to? Jest , szykować się na wymianę akumulatora , taki urok akumulatorów do systemu Start/stop że nie są aż tak żywotne jak standardowe

tomfoc2
05-01-2024, 18:40
taki urok akumulatorów do systemu Start/stopRobercie to nie urok akumulatorów (przecież EFB dwukrotnie trwalsze, a AGM-y to i trzykrotnie jak mamią nas producenci), tylko i aż tegoż inteligentnego systemu ładowania akumulatorów i to jak on traktuje akumulatory w naszych autach. Wiem coś o tym bo od pół roku monitoruje codziennie ładowanie w mojej kudze i sporo już wiem.

miszelos
06-01-2024, 15:28
Na szczęście w mondeo start-stop idzie wyłączyć ale i tak włącza się przy mocniejszym wciśnięciu hamulca. Wystarczy więc umiejętnie operować pedałem i oszczędzić aku.