Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wymiana przegubu czy lepiej polosi- jakies wskazówki?
stelmacher 02-04-2018, 16:15 witam
po wymianie kol na letnie chyba zaczal odzywac sie prawy przegub
co dziwne odzywa sie tylko rano na pierwszych dwoch maksymalnych skretach w lewo, odczucie takie jakbym po grubej tarce jechal pozniej cisza ale powyzej 140kmh auto jakby plywalo :(
i teraz pytanie czy wymieniac tylko sam przegub zewnetrzny czy lepiej kupic cala polos z dwoma przegubami? tylko jakiej firmy zakupic?
i czy podczas wymiany na cos szczegolnego musze uwazac?
czy tylko odkrecic drazek kierowniczy dolny wahacz i wyciskac?
auto mam w automacie AWF21
co myslicie o tej firmie?
http://allegro.pl/polos-prawa-ford-mondeo-iv-mk4-2-0-tdci-automat-i7043974194.html
z gory dzieki za podpowiedzi
Zygzak
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
stelmacher 02-04-2018, 18:01 Zygzak
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
??
nie łapie:(
Niech zgadnę: kolega sugeruje ci wymianę całej półosi napędowej (zgięta przypomina zygzak).
A jest kolega z gatunku tych samych co to "oliwę" w silnikach wymieniają i "wrzucają nowe lacze na felunek".
Ciekaw jestem czy trafiłem.
stelmacher 02-04-2018, 18:24 aha
mnie ciekawi czy uszczelniacz przy skrzyni nie pojdzie przy wymianie;/ bo to koszt kolo 60zl i kolejny montaz demontaz;/ i na jaka wysokosc musze strone auta podniesc aby olej sie nie wylal przy wyciaganiu polosi?? bo juz sie zastaniawiam czy nie latwiej i bezpiecznej nie bedzie wymienic tylko tego przegubu zewnetrznego
stelmacher 03-04-2018, 19:35 podpowie ktos cos?
Duży masz przebieg?
Wejdź pod auto i sprawdź stan przegubu środkowego, jak masz jakieś luzy to wymieniaj całą półoś - i nie na nową, ale szukaj używki oryginalnej w idealnym stanie i koniecznie do automata. Ja w mk3 wymieniałem na używkę i byłem zadowolony. A mój ojciec w mondku kombinował z przegubami nowymi (zamiennikami), aż w końcu całą używaną półoś zamontował.
Uszczelniacz od skrzyni możesz wymienić, koszt niewielki.
klocolus 04-04-2018, 01:09 Dokładnie, większość zamienników półosi/przegubów to więcej "zabawy" niż pożytku, szczególnie w dieslu gdzie jest duży moment. Sprawdź jeszcze sworzeń wahacza - u mnie w mondeo mk3 były podobne objawy co u Ciebie, wymieniłem właśnie półoś, podporę łożyska, drugą półoś, jeszcze coś tam i trochę się poprawiło ale niewiele. Dopiero sworzeń wahacza rozwiązał problem jak ręką odjął.
stelmacher 04-04-2018, 06:42 przebieg juz ponad 300 000km czyli co nie wymieniac na slepo i czekac az sie rozleci??
ale sworzen?? hymm
zastanawia mnie tylko dlaczego na dwoch pierwszych maksymalnych skretach z rana to jest odczuwalne a pozniej cisza az do drugiego dnia...
Kolega klocolus może mieć rację, zwłaszcza, że wspomniałeś iż auto pływa przy większych prędkościach. Jeszcze sprawdź zawieszenie po tej stronie. Jeszcze obejrzyj górne mocowanie amortyzatora, może górne łożysko się kończy.
stelmacher wydaje mi się że jak pływa to nie od półosi.Ja w swojej benz.2.0 nie miałem problemu z przegubami zew.do dzis obecnie niby 240 tys.Ale miałem problem z trzepaniem wibracjami przodu auta od ok.100km/h wzwyż i gwałtownym przyspieszaniu.Winny był przegub wew.który jest drogi w zakupie(wtedy ok.850zł.kupiłem nowy zamiennik cała półoś(ok.350zł) i spoko od 40tys.km
stelmacher 07-04-2018, 10:04 stelmacher wydaje mi się że jak pływa to nie od półosi.Ja w swojej benz.2.0 nie miałem problemu z przegubami zew.do dzis obecnie niby 240 tys.Ale miałem problem z trzepaniem wibracjami przodu auta od ok.100km/h wzwyż i gwałtownym przyspieszaniu.Winny był przegub wew.który jest drogi w zakupie(wtedy ok.850zł.kupiłem nowy zamiennik cała półoś(ok.350zł) i spoko od 40tys.km
jakiej firmy kupiles?
chyba sie jeszcze wstrzymam z zakupem polosi i podjade do diagnosty niech posprawdza gumy na wahaczach
Ja też potwierdzam, w moim przypadku przy takich objawach był uszkodzony przegub wewnętrzny. Natomiast kupiłem na znanym portalu aukcyjnym całą półoś, następnie drugą. Jest spokój. Szukaj u gościa polosie-net, cena niezbyt wygórowana, mają do manuala i automatów zarówno awf21 jak i ps. Jeśli chodzi o zawieszenie, w moim przypadku 4 diagnostów (niezależnych bo z różnych stacji kontroli pojazdów) twierdziło, że wszystko jest OK, natomiast nikt nie potrafił zdiagnozować problemu, choć na forum wskazywali mi półoś, przeguby jako winowajcę.
stelmacher 08-04-2018, 19:10 czyli obstawiacie ktorys przegob na polosi tak jak ja?
ale ciekawi mnie czy to plywanie przy przyspiesznia tez ma ewentualny zwiazek z polosia
i znalazlem u tego sprzedajacego polosie-net za 475zl cala polos firmy brv
tylko ile taka pochodzi bo firmy nie znam
Pewnie więcej niż 5 tyś km :p tyle póki co zrobiłem od wymiany I się jeszcze trzyma :p Swoją drogą no dostajesz gwarancję U Niego więc w.razie w jest gdzie reklamować.
stelmacher 30-04-2018, 19:18 to ja cie zaskocze ale kupilem 2 polosie od tego co polecales z zielonej gory i jedna polos dokladnie przegob zewnetrzny wytrzymal tylko 500km !!!!
smiechu warte
nigdy wiecej zamiennikow!!!
teraz wymenie na weekend sworzen wahacza bo przy wymianie polosi poszedl jeden i zobacze jak to nie to, to moze wymienie jeszcze lozyska gorne amortyzatorow i dam sobie spokoj bede czakal az cos w koncu sie calkiem rozleci bo to skarbonka bez dna
Ciekawe. Miałem właśnie dziś szukać tego posta I napisać jak wygląda aktualnie U mnie sytuacja ale widzę, że mnie ubiegłes. Przy cofaniu metaliczne jedno cykniecie słyszę i albo mi się wydaje albo na rondzie dziś słyszałem charakterystyczne terkotanie jak przy uwalonym przegubie zewnętrznym, tylko muzyke mialem glosno i nie jestem pewien, ale to dopiero sprawdzę po powrocie do domu. Wcześniej tak nie mialem, więc w sumie 10kkm bezproblemowo tylko albo aż skoro to zamiennik I teraz żałuję, że Ci polecilem.
stelmacher 30-04-2018, 20:04 juz do nich napisalem to kaza odsylac ale to dopiero po weekendzie ale juz czarno widze ta reklamacje ..... zawsze czegos sie doczepia..... zeby tylko nie uwzglednic
teraz mysle jak wymienia sie te lozysko gorne amora aby sie nie narobic....
ja bralem kompletne polosie na stronie przeguby.pl
co lepsze na Iparts.pl mozesz kupic te same taniej
stelmacher 02-06-2018, 11:19 Ciekawe. Miałem właśnie dziś szukać tego posta I napisać jak wygląda aktualnie U mnie sytuacja ale widzę, że mnie ubiegłes. Przy cofaniu metaliczne jedno cykniecie słyszę i albo mi się wydaje albo na rondzie dziś słyszałem charakterystyczne terkotanie jak przy uwalonym przegubie zewnętrznym, tylko muzyke mialem glosno i nie jestem pewien, ale to dopiero sprawdzę po powrocie do domu. Wcześniej tak nie mialem, więc w sumie 10kkm bezproblemowo tylko albo aż skoro to zamiennik I teraz żałuję, że Ci polecilem.
no i co kolego reklamowales?
bo mi odrzucili reklamacje bo potobno gume przeg zewnetrznego miala dziurke
gdzie wcale takiego czegos nie bylo jak ja wysylalem ......
cyrk ladnie ich obsmaruje na allegro ponad 1000zl w plecy...
Ja czekam na informacje, jeszcze nie otrzymałem. Słabo wcześniej z czasem, druga polosia itp, tym bardziej że jak wracałem do domu to auto na co innego wstawialem do serwisu... wg ustawy 3 dni robocze jeszcze im zostały na odpowiedź. Na odrzucenie reklamacji można się odwoływać.
Edit.
Mnie także reklamacja nie została uznana. Ktoś coś odnośnie dobrych polosi do 2.0 tdci z Awf21 ?
Witam !
Przygotowuje sie do wymiany półosi i mam kilka pytań.
Jaki olej przygotować? Jaki oring simering itp wchodzi do skrzyni. Czy jest jakaś różnica pomiędzy półosią do skrzyni 5 a 6 ?
oleju nie trzeba chyba ze chcesz, wystarczy ze auto sie podniesie z jednej strony i to wystarczy zeby olej nie uciekl, ja do skrzyni 6 dawalem ravenol mft-2. simering kupisz w sklepie moto.
Dziekuje za odpowiedz ! Tylko teraz mam zagwostke bo chce kupic ta polos ale słyszałem ze sa dwie skrzynie 6 i 5 i teraz moje pytanie . Czy półoś w tych skrzyniach jest taka sama ? Czy moze się czymś różni ?
|