jacusslavus
03-04-2018, 11:41
Czy w silniku z turbinką ma jakikolwiek sens zakładanie takiego wkładu powietrza? Ceny są od ok. 30 do ponaaad...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] filtr "sportowy" powietrza jacusslavus 03-04-2018, 11:41 Czy w silniku z turbinką ma jakikolwiek sens zakładanie takiego wkładu powietrza? Ceny są od ok. 30 do ponaaad... Pozdrawiam. analyzator 03-04-2018, 14:29 Mocy raczej nie przybędzie a ten sam filtr co w 1,5 wchodzi również do rsa i wystarcza. W drugim aucie jeździłem na sportowej wkładce i to co widziałem to poprawa responsywności a nie mocy. Filtry są tanie więc nie ma dużego ryzyka wtopy. Biorąc pod uwagę możliwość czyszczenia i serwis w aso to filtr zwróci się pewnei po 2-3 serwisach. Z ciekawości i z nadzieją na trochę więcej dźwięku zamawiam właśnie aem AE-20993 - dry flow, nie trzeba go olejem zalewać. jacusslavus 03-04-2018, 15:57 Mocy raczej nie przybędzie a ten sam filtr co w 1,5 wchodzi również do rsa i wystarcza. W drugim aucie jeździłem na sportowej wkładce i to co widziałem to poprawa responsywności a nie mocy. Filtry są tanie więc nie ma dużego ryzyka wtopy. Biorąc pod uwagę możliwość czyszczenia i serwis w aso to filtr zwróci się pewnei po 2-3 serwisach. Z ciekawości i z nadzieją na trochę więcej dźwięku zamawiam właśnie aem AE-20993 - dry flow, nie trzeba go olejem zalewać. Zatem dzięki. Responsywność, mógłbyś w 3 słowach rozwinąć? W poprzednim aucie z wolnossakiem (1.4 ecotec, 90 KM) miałem filtr KNF. Nie wiem, czy coś zauważyłem odnoście mocy, raczej nie, acha rura wydechowa była od środka czysta po 8 latach.... No i prośba: co zamówić i szukać do 1.5 EB, tj rozmiary, parametry, żeby pasowało, żebym się nie wkręcił w coś, co nie pasuje. Na allegro zauważyłem wiele filtrów powietrza do 1.5 EB tzw. sportowych tkaninowych, z przejściówkami, uszczelkami, itp. ... Struna 03-04-2018, 15:58 mokre filtry + przepływomierz = dosyć szybka śmierć przepławki jacusslavus 03-04-2018, 16:02 mokre filtry + przepływomierz = dosyć szybka śmierć przepławki Można prosić o interpretację? Jestem amatorem :)))) Struna 03-04-2018, 17:32 pęd zasysanego powietrza zabiera cząsteczki oleju z filtra ( szczególnie w PiperCross-ach ) i olej ten trafia do przepływomierza, gdzie ulega przegrzaniu, tworząc nagar i fałszuje wskazania aż w końcu uwali przepławkę. analyzator 03-04-2018, 18:53 Z tymi olejowymi bym nie przesadzał. Mam od kilku lat i raz na dwa lata w zasadzie dla sportu psiknalem przeplywke zmywaczem do hamulców. W dolocie brak tłustego takze okej Mimo wszystko wybrałem filtr suchy - numer podałem powyżej. Filtr się przedmuc***e czy też myje. Wg testów które znalazłem to fajna opcja i filtrowanie jest na poziomie fabrycznego Co do responsywności - silnik się szybciej wkręca na obroty. Przyspieszenie szybciej narasta szczególnie przy średnich obrotach. Między wciśnięciem gazu a faktycznym przyspieszeniem mija mniej czasu. Miałem też wrażenie że w średnich obrotach jest elastyczniej. Nie poprawiła się raczej moc max ale już gdzieś się jakiś niut pojawił :) jakoś nie idzie mi precyzyjne przekazanie co się zmieniło ;) Struna 03-04-2018, 19:54 Prosta sprawa - jedziesz na hamownie z dwoma filtrami i wszystko wyjdzie jak na dłoni. analyzator 03-04-2018, 21:06 Prosta sprawa - jedziesz na hamownie z dwoma filtrami i wszystko wyjdzie jak na dłoni. Nie jestem właśnie pewny czy te benefity wyjdą na hamowni. Hamownia pokaże ci parametry max. Tymczasem jedziesz sobie na trójce 40kmh mając 2500rpm i chcesz się wysunąć przed inne auto - nie wciskasz w podłogę tylko kładziesz nogę na gazie. Z wkładką auto zaczyna przyspieszać te 1/4s szybciej. To nie wyjdzie na hamowni. Takie codzienne drivability subiektywnie na plus a subiektywnie parametry max miałem wrażenie że coś ale na tyle mało i że nawet nie komentuję. W turbo pewnie korzyści max będą jeszcze mniejsze ale może wstawanie turba będzie fajniejsze a to boli jak się z wolnossaka przesiadasz. Sorry ale 2,5 v6, wciąż miękka buła, to lata po obrotach jak s2000 jak się je porówna do ecoboosta ;) wrzucę ten filtr ze względów praktycznych ale i z nadzieją na odrobinę więcej dźwięku - czy coś na plus na pewno napiszę także jacusslavus jak Ci się nie spieszy to poczekaj ze dwa tygodnie to dam znać. Jest jeszcze opcja kupienia boxa z fokusa rs - z papierowym filtrem w komplecie 400zł w aso. No dumam dumam. Struna 03-04-2018, 21:36 Hamownia pokaże ci parametry max. no nie koniecznie, są różne metody i sposoby pomiarów - kwestia co się chce zmierzyć. jacusslavus 04-04-2018, 08:04 Dzięki za opinie :). analyzator 04-04-2018, 10:53 Dzięki za opinie :). Właśnie zamówiłem https://efiltry.pl/pl/ae-20993-aem-filtr-powietrza.html także wrócę z opinią jak już wpadnie pod maskę. jacusslavus 04-04-2018, 13:30 Właśnie zamówiłem https://efiltry.pl/pl/ae-20993-aem-filtr-powietrza.html także wrócę z opinią jak już wpadnie pod maskę. Czekamy na wrażenia :) To jest wkład bezolejowy. zygert 05-04-2018, 15:50 mokre filtry + przepływomierz = dosyć szybka śmierć przepławki polecam filmik: https://www.youtube.com/watch?v=gE6moItrZNg co do osiagow foczki 180KM: https://www.youtube.com/watch?v=vpzQbFGP4MI Struna 05-04-2018, 17:57 fajny i trafny komentarz K&N researches their own product and finds it flawless... what a bloody surprise. Every mechanic on the planet has seen oiled up air filters coat the intake system, it's not something that happens over night, it happens over a large period of time and it is an area no one ever checks. weuek 05-04-2018, 18:03 Kiedyś naszło mnie na pipercrossa i to była najbardziej nietrafiona rzecz, jaka kupiłem do auta. Po jakichś 5 000 km zajrzałem do niego zobaczyć czy dużo kurzu zatrzymał, a ten się odłamał od gumowej ramki i zapadł do środka. Najtańszy chiński jest lepszy. Odesłałem z 7 lat temu. Jeszcze nie wrócił. Długo go badają... analyzator 06-04-2018, 06:17 and it is an area no one ever checks Sprawdzałem. Mam w drugim aucie olejowy od kilku lat. Spoko w dolocie nie ma nic tłustego. Przepływka też ma się dobrze. Kiedyś naszło mnie na pipercrossa Taks się składa, że jest to piper ;) niemniej do nowego auta zamówiłem suchy. Struna 06-04-2018, 10:50 Przepływka też ma się dobrze.a masz ją wogle ? ;) analyzator 06-04-2018, 14:12 a masz ją wogle ? ;) Mondeo mk3 v6, maf jest 10cm od filtra. Struna 06-04-2018, 14:58 z ciekawości zapytam - jak oceniasz, że przepławka ma się ( lub nie ma się ) dobrze ? analyzator 07-04-2018, 13:17 z ciekawości zapytam - jak oceniasz, że przepławka ma się ( lub nie ma się ) dobrze ? Brak problemów z autem. Te same wartości co wcześniej. Po czyszczeniu tak dla zasady brak zmian. Ale żeby nie było. Nie twierdzę że ryzyka nie ma. Po prostu u mnie się nie zmaterializowalo. Do nowego auta jak pisałem powyżej czekam na filtr suchy. Struna 07-04-2018, 18:44 Popatrz na korekty z obd analyzator 07-04-2018, 22:27 Popatrz na korekty z obd Korekty sprawdzałem ze względu na strojenie gazu. Serio spoko. Poszły lekko w górę po podmianie filtra i stoją równo od tamtej pory. Teraz to z rok nie sprawdzałem przyznaję się ;) O czym my gadamy - w dolocie nie ma mowy o żadnym tłustym nalocie. Weź jeszcze poprawkę na to że to wkładka pipera. Nie wiem jak to wygląda na stożkach z materiału. Struna 07-04-2018, 22:36 Spoko, czysta ciekawość - to Twój samochód :) analyzator 17-04-2018, 21:15 Właśnie wrzuciłem filtr AE-20993. Przejechałem się tylko po garażu i przegazowałem. Mam wrażenie, że będzie fajniej - jutro zupdejtuje posta. W tym aucie najfajniej brzmi dolot przy szeroko otwartej przepustnicy powyżej 2500rpm - trzeba się przejechać :) Na pewno dźwięku jest trochę więcej i całość brzmi bardziej gładko? Filtr AEM wykonanie bardzo fajne i zdaje się pancerny. Wpada jak fabryczny, idealnie. Czy bawiliście się w blokowanie rezonatora dolotu? Wojtek O. 17-04-2018, 23:09 https://www.youtube.com/watch?v=8QFsBMUeyUU Tu porównanie z hamowni na wolnossaku. Z moich dawnych doświadczeń. No niestety stożki nie filtrują dobrze. Miałem jakiś badziew a potem KN i zawsze w dolocie kurz się zbierał a czyściłem co ok 5 tyś. km. Auto miałem tak słabe że niewiele było czuć różnicy za to pierdział lepiej. analyzator 18-04-2018, 21:02 do porównania - to wszystko co mi się udało zrobić ;) https://drive.google.com/open?id=1iYQMc5nhuFwchWfPgQFt0cFEt_CtTxpn o wrażeniach trudno napisać - same korki Struna 19-04-2018, 09:32 jest moc :D gaxxx 16-03-2019, 20:05 Witam. Odgrzeję trochę temat bo pojawił się u mnie problem z filtrem powietrza K&N. A mianowicie: zakładam filtr powietrza K&N - po chwili jazdy komunikat " Awaria silnika - natychmiast serwis. Wyłączam silnik, włączam ponownie i znowu komunikat ten sam. I tak milion razy. Zmieniam na normalny filtr i Problem nie istnieje. Znowu zmieniam na K&N i znowu komunikat. Błędy jakie się pojawiają to: błąd przepływomierza i błąd ciśnienia w dolocie. Filtr wyczyszczony, naoliwiony według instrukcji, bez uszkodzeń. Już mnie szlag trafia. Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać? Będę wdzięczny. Waldemarros 18-03-2019, 19:53 to ciekawa sytuacja, ja mam K&N od jakiś 25kkm i żadnych błędów - czyściłem go dwa razy od zakupu - czyszczenie + suszenie jakieś 12 godzin, a następnie olejowanie i suszenie przez dobę... Może ten K&N łapie gdzieś lewe powietrze - trochę trudniej go spasować niż oryginalny filtr - sprawdź czy wszędzie dobrze dolega do obudowy... Antej 18-03-2019, 20:03 Tu chyba byly przygody z tym filtrem https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=241761 gaxxx 21-03-2019, 12:10 sportowy filtr powietrza puszcza więcej powietrza do silnika i dlatego czujniki przepływu i ciśnienia dostaja błędy bo przekroczone są ich wartosci. Może da się zmienić programowo widełki w jakich działają? |