Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Filtr paliwa jakiej firmy

Rogallo
03-04-2018, 14:20
Witam, jakiej firmy polecacie filtry paliwa, z tego co widze na allegro z tańszych zamienników są filtry firm takich jak CHAMPION(54zł), DELPHI(65zł), TECNECO(55zł), WIX(70). Jeśli ktoś miał styczność z filtrami którejś z tych firm prosiłbym o opinie.

kamilns
03-04-2018, 14:38
Bierz champion.

astiolek
03-04-2018, 15:57
Ja śmigam na Delphi już dłuugo długo i nie mam zarzutów. Chociaż o championie też słyszałem dobre opinie mimo niskiej ceny.

remlen
03-04-2018, 17:53
Oryginal i po problemie. Jak szukasz oszczędności rzedu kilkunastu złotych to...

Rogallo
03-04-2018, 19:48
tak myślałem, ze znajdzie sie jakiś dobry samarytanin z tekstem "jeśli szukasz oszczędności rzedu kilku zł" a prawda jest taka, ze nie wszystko co tansze=gorsze. Po prostu nie lubie płacic więcej za dokładnie ten sam produkt, a za dużo w życiu już widziałem i wiem jak jesteśmy krojeni na prawo i lewo. Dlatego zapytałem grzecznie o opinie ludzi ktorzy mieli już do czynienia z tymi filtrami.

Mariusz
03-04-2018, 19:57
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=213061&highlight=Filtr+paliwa&page=3

Rogallo
03-04-2018, 21:51
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=213061&highlight=Filtr+paliwa&page=3

W moim temacie nie chodzi mi o rozmiar filtra, czy pasuje do mojego auta czy nie, a raczej o jakość filtrów danych producentów, więc skąd i po ten link?

Lewsey89
04-04-2018, 05:12
Znalazłem artykuł, który kiedyś czytałem. Kolega ma rację nie zawsze cena idzie w parze z jakością.

http://www.auto-swiat.pl/zdjecia/test-filtrow-oleju-czyli-ile-jest-filtra-w-filtrze/09gqv

Rogallo
11-04-2018, 11:40
Panowie jakiej marki oryginalnie leciały do mondeuszy filtry paliwa? Znajomy sprzedawca namawia mnie na filtr firmy kneht, podobno super extra najlepszy, cena dokładnie ta sama jak za oryginalny filtr i teraz nie wiem co robić.

weuek
11-04-2018, 11:45
Bo to pewnie jest ten sam producent. Walcowy "oryginalny" filtr powietrza do fordów to właśnie produkt knecht/mahle.

Rogallo
11-04-2018, 12:15
Bo to pewnie jest ten sam producent. Walcowy "oryginalny" filtr powietrza do fordów to właśnie produkt knecht/mahle.

No i wszystko sie wyjaśniło, dzięki wielki, czyli jeśli kupie tego knechta to kupie oryginała tyle tylko że bez znaczka forda.

weuek
11-04-2018, 12:17
Nie wiem czy się wyjaśniło, bo o filtrze powietrza pisałem. Tylko zgadywałem, że tu może być podobnie.

Artysta
11-04-2018, 12:51
Oryginalny filtr paliwa to Mann Filter.

Rogallo
11-04-2018, 13:16
Oryginalny filtr paliwa to Mann Filter.

Ty masz FL, możlie, ze w moim przedlifcie sa inne filtry. Myśle, ze wezme tego knechta w sumie zastanawiam się jeszcze nad tym Delphi ktoś pisał, ze nie ma z nimi problemów ale z drugiej strony to raptem 30zł różnicy.

fordes
11-04-2018, 13:24
Ty masz FL, możlie, ze w moim przedlifcie sa inne filtry. Myśle, ze wezme tego knechta w sumie zastanawiam się jeszcze nad tym Delphi ktoś pisał, ze nie ma z nimi problemów ale z drugiej strony to raptem 30zł różnicy.30 zł oszczędności na dystansie 50 czy więcej kkm? Moim zdaniem jednak oryginał i nie będzie myślenia jakiej jest jakości bo nie słyszałem by ktoś narzekał.

Rogallo
11-04-2018, 13:29
30 zł oszczędności na dystansie 50 czy więcej kkm? Moim zdaniem jednak oryginał i nie będzie myślenia jakiej jest jakości bo nie słyszałem by ktoś narzekał.

Nie chodzi mi tutaj o 30zł tylko o jakość to, że dany filtr jest tańszy nie oznacza, że jest gorszy a może być wręcz przeciwnie może być nawet lepszy. Kolega wyżej miał racje oryginalne sa Mann, ale z tego co wyczytałem w internecie to filtry te nie mają zbyt dobrej opinii. A Jesli chodzi o oryginalne części to pamietajmy, żę auto wyjeżdza z fabryki na częsciach tej firmy ktora wygra przetarg. Dlatego też nie rozumiem tego gadania ORYGINALNE zawsze najlepsze.

wkg
11-04-2018, 13:37
Rogallo - nie gadania, tylko mówienia, pisania, opini ... odrobine kindersztuby !
A żeby Ci pomóc zrozumieć - bo choć sprawa prosta ale jak piszesz - wciąż nie rozumiesz: Tańsze może być lepsze lub niegorsze ale nie musi. Skoro na oryginały nikt nie narzeka, to nie ma się nad czym zastanawiać tylko brać oryginał. I nie oszczędzać 30 złotych na 50 tys km.
Teraz bardziej zrozumiale czy trzeba jeszcze przystępniej ?

Rogallo
11-04-2018, 13:45
Rogallo - nie gadania, tylko mówienia, pisania, opini ... odrobine kindersztuby !
A żeby Ci pomóc zrozumieć - bo choć sprawa prosta ale jak piszesz - wciąż nie rozumiesz: Tańsze może być lepsze lub niegorsze ale nie musi. Skoro na oryginały nikt nie narzeka, to nie ma się nad czym zastanawiać tylko brać oryginał. I nie oszczędzać 30 złotych na 50 tys km.
Teraz bardziej zrozumiale czy trzeba jeszcze przystępniej ?

Przystępniej proszę i więcej w obcym języku.

wkg
11-04-2018, 13:49
Bierz oryginał i nie zawracaj głowy.
Problem solved.

Rogallo
11-04-2018, 14:11
Bierz oryginał i nie zawracaj głowy.
Problem solved.

Nikt nie każe ci sie udzielać w tym temacie;) więc uwierz mi twojej głowy nie mam zamiaru zawracać. Ale i tak dzieki za "dobrą" rade

wkg
11-04-2018, 14:18
Nie kazałeś - prosiłes. Poprosiłeś - masz. Przystępnie i z obcym językiem.
Odpowiednio do poziomu pytającego.
Dla mnie EOT.

Rogallo
11-04-2018, 14:32
Nie kazałeś - prosiłes. Poprosiłeś - masz. Przystępnie i z obcym językiem.
Odpowiednio do poziomu pytającego.
Dla mnie EOT.

Nie przypominam sobie żebym kierował sie bezpośrednio do ciebie, sam tu wlazłeś i wylewasz swoje wypociny, na dodatek cwaniakujesz i próbujesz się wywyższać. Nie mam zamiaru więcej spamować na forum dialogiem z tobą, więc jeśli zostało ci jeszcze odrobinę potu to idz wypoć sie w innym temacie.

I jeszcze jedno pytanie do POZOSTAŁYCH forumowiczów, jaka średnica węza do spuszczenia paliwa z filtra podczas wymiany?

fordes
12-04-2018, 18:42
Filtry są różne to prawda - chodzi tylko o to że na oryginał chyba nikt nie narzekał więc ryzyko niewielkie że źle trafisz. A czy można lepiej ? Może tak a może nie ale jak to udowodnić ? Z tego co widzę to oryginały do Forda ogólnie są dobrej jakości - filtry czy wycieraczki itp - nikt nie narzeka ( może poza ceną). Ja robię jak spora część bo nie chce mi się testować za kilka złotych narzucając spory margines ryzyka.
Co do wymiany ja zlecałem wymianę bo dostęp słaby jest - dopiero w 2012 filtr zmienił pozycję w lepsze miejsce.

slawek-kali
12-04-2018, 19:04
Dopiero od marca 2012 :) A temat pamietam Jacku :D
Odnosnie filtra to paliwa biore zawsze ori.

Rogallo
12-04-2018, 21:13
biore jednak tego knechta, podobno bardzo dobra jakość zobaczymy co to bedzie. Koszt dokładnie taki sam jak oryginalny filtr.