Zobacz pełną wersję : Polecany fachowiec do skrzyni Powershift 2010r 2.0 tdci 163km

Makus78
04-04-2018, 22:58
Witam
Objawy typowe, narastające od dłuższego czasu: szarpanie przy wrzucaniu biegu, szarpanie przy ruszaniu, falowanie obrotow przy przyspieszaniu, hałasy przy pracy, lekkie dobijanie przy zmianie biegów
Dziś niestety Żonie auto nie wrzuciło biegu ani D ani R, po ponownym uruchomieniu jakoś zaparkowała pod domem

Potrzebuje kogos sprawdzonego do diagnozy i naprawy
Wiem i czytałem o ASB Dlugoleka ale oni maja kosmiczne ceny - za wariant pesymistyczny nawet 12 tys...
Łoboda - ceny normalne ale maja dużo negatywnych opinii...
Kto robił we Wrocławiu i okolicach skrzynie/ sprzęgło i może kogos polecić?
P.s. Olej był wymieniany 2 lata temu w ASO
Dzięki!

Dudi_81
05-04-2018, 09:43
Jakiś rok temu ASB Dlugoleka podawało mi cenę miedzy 8-10 tys. Raczej we wrocławiu za wiele nie znajdziesz.
Jest jeszcze Autolek http://www.auto-lek.pl/kontakt.php Od manuali jest tam ogarnięty gość, nie wiem jak ten od automatów.

Może jednak warto wybrać się nieco dalej, tu kolega poleca zakład z Poznania https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2953030&postcount=75
http://www.skrzynie-buda.pl/

Ja zrobiłem swoja taniej niż w ASB, ale bez faktury i z rezultatu nie jestem do końca zadowolony, tyle że olej już nie wycieka. Także tanio tego nie zrobisz.

Makus78
05-04-2018, 12:05
Jakiś rok temu ASB Dlugoleka podawało mi cenę miedzy 8-10 tys. Raczej we wrocławiu za wiele nie znajdziesz.
Jest jeszcze Autolek http://www.auto-lek.pl/kontakt.php Od manuali jest tam ogarnięty gość, nie wiem jak ten od automatów.

Może jednak warto wybrać się nieco dalej, tu kolega poleca zakład z Poznania https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2953030&postcount=75
http://www.skrzynie-buda.pl/

Ja zrobiłem swoja taniej niż w ASB, ale bez faktury i z rezultatu nie jestem do końca zadowolony, tyle że olej już nie wycieka. Także tanio tego nie zrobisz.

Dzięki
wiem że tanio nie będzie ale różnice są spore, wg Łobody max 8 tys a najpewniej zakres 5-6 tys - zastanawiają mnie tylko negatywne opinie stad pytanie kto gdzie korzystał z naprawy
Ty gdzie robiłeś, że nie byłeś do końca zadowolony?

dziwne jest to że wczoraj biegi znów wchodziły, fakt że z lekkim szarpnieciem i przy ruszaniu nie płynnie przyspieszał ale wydawało mi sie ze jak juz siada skrzynia to nie będą wchodzić.
ktoś miał taką sytuację?

Dudi_81
05-04-2018, 12:44
Ja robiłem przez znajomego mechanika, więc nawet dokładnie nie wiem gdzie, ale w żadnym z powyższych.
Czy już ktoś odczytywał Ci błędy ?
Może przytykają się zawory w mechatronice, przez opiłki które lubią się pojawiać w tej skrzyni, stąd raz jest lepiej raz gorzej.

Makus78
05-04-2018, 13:08
Ja robiłem przez znajomego mechanika, więc nawet dokładnie nie wiem gdzie, ale w żadnym z powyższych.
Czy już ktoś odczytywał Ci błędy ?
Może przytykają się zawory w mechatronice, przez opiłki które lubią się pojawiać w tej skrzyni, stąd raz jest lepiej raz gorzej.

nie robiłem odczytu bo nie chcę już ryzykować wyjazdu spod domu, jak wybiorę warsztat to pewnie od tego zacznę ale wolę już tam mieć auto :)

właśnie to jest dziwne bo byłem pewien że jesli już padnie skrzynia to bezpowrotnie, może nie będzie czarnego scenariusza - choć ilość objawów jest spora

Aedifico
06-04-2018, 06:09
Zupełnie nie znam ale może ktoś wie /zna opinie na temat Bulsa ?

https://www.facebook.com/BULSA-Skrzynie-Bieg%C3%B3w-Wroc%C5%82aw-368224069981827/

Makus78
06-04-2018, 07:52
Zupełnie nie znam ale może ktoś wie /zna opinie na temat Bulsa ?

https://www.facebook.com/BULSA-Skrzynie-Bieg%C3%B3w-Wroc%C5%82aw-368224069981827/

Dzięki, fakt ze mało opinii ale jedna negatywna z forum jest - tyle ze stara:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=153587

Luttek
07-04-2018, 21:59
Do kolegi Dudi - absolutnie nie polecam zbliżać się do Autolek.

slawek-kali
07-04-2018, 22:04
byłem pewien że jesli już padnie skrzynia to bezpowrotniei tak bedzie z czasem.. moim zdaniem przegapiłeś wymiane akumulatora.. pewnie teraz myslisz co ma aku do skrzyni :D

Makus78
08-04-2018, 11:18
i tak bedzie z czasem.. moim zdaniem przegapiłeś wymiane akumulatora.. pewnie teraz myslisz co ma aku do skrzyni :D

Czesc
Był właśnie kolega Dudi któremu bardzo dziękuje za pomoc - i nie ma błędów skrzyni żadnych, aku pokazało ze naładowany jest w 60% wiec właśnie prostownik w akcji
Akumulator był wymieniany chyba 2 lata temu ale nie jestem pewien, muszę sprawdzić
To teraz pytanie o co chodzi z aku do skrzyni biegów? :)
I czy tyle objawów o których pisałem może mieć źrodlo w aku?

Makus78
08-04-2018, 21:12
i tak bedzie z czasem.. moim zdaniem przegapiłeś wymiane akumulatora.. pewnie teraz myslisz co ma aku do skrzyni :D

Napiszesz o co chodzi z akumulatorem?

Po naładowaniu prostownikiem bez zmian - biegi wchodzą ale po rozgrzaniu silnika i oleju auto rusza bardzo nie płynnie a bez gazu na polsprzegle skokami (tył i przód to samo)

Makus78
09-04-2018, 21:38
czy ktoś może rozwinąć watek - o co chodzi z tym akumulatorem?

Jurij_ji
13-04-2018, 02:35
Automaty to elektronika. Słabe napięcie na akumulatorze generuje błędy skrzyni. Warto pilnować aby prąd był taki jak należy czyli sprawny i naładowany akumulator.

Makus78
13-04-2018, 12:27
ok. błędów nie było, auto juz w naprawie w Łoboda, niestety sprzęgła do wymiany.
co ciekawe dowiedziałem sie ze ASO przy wymianie oleju - a miałem 2 lata temu - zalew ok 2 l mniej oleju (zgodnie z ksiazką serwisowa) co też ma wpływ na zużycie sprzęgieł. olej był spalony

MIREKTERAZPOLSKA
13-04-2018, 18:48
ok. błędów nie było, auto juz w naprawie w Łoboda, niestety sprzęgła do wymiany.
co ciekawe dowiedziałem sie ze ASO przy wymianie oleju - a miałem 2 lata temu - zalew ok 2 l mniej oleju (zgodnie z ksiazką serwisowa) co też ma wpływ na zużycie sprzęgieł. olej był spalony

A ziemia jest kwadratowa

slawek-kali
13-04-2018, 18:52
zalew ok 2 l mniej oleju
hahaah i mu uwierzyles? :D no bajkopisarz..

Makus78
13-04-2018, 18:59
hahaah i mu uwierzyles? :D no bajkopisarz..

Tak bo jestem u niego przez polecenie, komuś trzeba :)
Dostałem info ze wylali 2l mniej niż powinno być a nie miałem wycieków, czy to praktyka ASO to nie wiem, fakt ze olej był spalony

MIREKTERAZPOLSKA
13-04-2018, 19:55
Tak bo jestem u niego przez polecenie, komuś trzeba :)
Dostałem info ze wylali 2l mniej niż powinno być a nie miałem wycieków, czy to praktyka ASO to nie wiem, fakt ze olej był spalony

Proszę nie ośmieszaj się.

slawek-kali
13-04-2018, 19:59
najwazniejsze ze naprawione :D

Makus78
13-04-2018, 21:07
Proszę nie ośmieszaj się.

Możesz rozwinąć swoją błyskotliwa myśl? Bo średnio coś wnosisz do wątku, nic nie doradziłeś a tylko zaniżasz poziom głupimi wycieczkami osobistymi

Bump: najwazniejsze ze naprawione :D

Nie wiem czy naprawione, dopiero się przekonam
A brutalna prawda jest taka ze gdzieś auto musiałem naprawić i komuś zaufać, tu wielu namiarów nie dostałem

kornel_k
19-05-2018, 20:36
Miesiąc już minął - jak tam historia Twojej skrzyni?

K.

Makus78
20-05-2018, 12:54
Miesiąc już minął - jak tam historia Twojej skrzyni?

K.

Rzeczywiście
Generalnie zregenerowane sprzęgła, adaptacja, wymieniony olej - dwa razy bo po 1tys od wymiany znów był zabrudzony a podobno tak się zdarza w skrzyniach forda ....
Jest lepiej bo i ruszanie i zmiana biegów w trakcie jazdy i przyspieszanie są OK
Natomiast cały czas przy szybkiej zmianie D na R i odwrotnie jest lekkie szarpnięcie czy spadek obrotów i to już podobno kwestia mechatroniki.
Nie jest to na teraz rzecz do robienia wiec mam być spokojny

Dudi_81
20-05-2018, 17:30
a z ciekawości, ile Łoboda skasował za taki zabieg ?

Makus78
20-05-2018, 18:14
a z ciekawości, ile Łoboda skasował za taki zabieg ?

Jasne, 6,5 tys naprawa a później 550 olej

Polarny
24-05-2018, 22:17
Szybka zmiana z D na R zawsze będzie odczuwalna. Więc nie patrz na to. Zwróć uwagę jak wygląda zmiana biegów podczas jazdy, a także jak zatrzymujesz się i jak biegi schodzą z 3 na 2 i na 1. Z 2 na 1 możesz mieć lekkie szarpnięcie (tutaj spotykałem się z różnymi opcjami - były auta w których praktycznie nie było) i tym też nie należy się przejmować.

Na pewno warto sprawdzyć, czy w skrzyni jest najnowszy soft + czy była wykonana kalibracja. Generalnie trochę mi się tego przez ręce przewija i warto to zrobić.

Makus78
27-05-2018, 20:16
Szybka zmiana z D na R zawsze będzie odczuwalna. Więc nie patrz na to. Zwróć uwagę jak wygląda zmiana biegów podczas jazdy, a także jak zatrzymujesz się i jak biegi schodzą z 3 na 2 i na 1. Z 2 na 1 możesz mieć lekkie szarpnięcie (tutaj spotykałem się z różnymi opcjami - były auta w których praktycznie nie było) i tym też nie należy się przejmować.

Na pewno warto sprawdzyć, czy w skrzyni jest najnowszy soft + czy była wykonana kalibracja. Generalnie trochę mi się tego przez ręce przewija i warto to zrobić.

Dzieki za informacje, uspokajające :)
Zmiany biegów płynne, przy redukcjach bez szarpnięć
Soft i skrzyni i komputera zostały zaktualizowane oraz wykonana adaptacja i podobno były z tym duże problemy, ale nie mam jak tego chyba sprawdzić :)

Polarny
28-05-2018, 18:09
No to jak masz komplet, to jeździć, dbać i cieszyć się PSem.

Makus78
03-06-2018, 20:09
No to jak masz komplet, to jeździć, dbać i cieszyć się PSem.

Taki mam zamiar ;)
Dzięki i pozdrawiam

81piotr
09-07-2018, 09:04
witam

podlacze sie pod temat. ford c-max 2011r problem z powershiftem .szarpie przy ruszaniu 1 i wsteczny. potem jest ok. olej z filtrami wymieniony w aso i zrobiona adaptacja nic nie pomogly.

bylem u majstra od automatow w Żurominku koło Mławy. czy ktos o nim slyszal, ma jakies opinie o nim? podobno jest dobry. stwierdzil ze sprzegla. naprawa okolo 6tys zl.

bede wdzieczny za info czy ktos mial do czynienia z tym czlowiekiem.

widze ze to nie ten rejon ale moze ktos cos slyszal/wie?

pozdrawiam
piotrek

totek2
10-07-2018, 08:03
Końcówka numeru gościa to 0028?
Gość wymiata jeśli chodzi o PS, ceny przy tym ma rozsądne.

FOREST_JG
07-11-2018, 11:13
Panowie dolnyśląsk (najlepiej jak najbliżej jeleniej Góry) adaptracja Powershit + wgranie ew nowego softu. Kto się tym zajmuje ?

Potrzeba4x4
21-11-2018, 11:29
Przeszukując forum nie znalazłem przekonującej odpowiedzi wiec pozwolę sobie tu...

Gdzie we Wrocławiu polecacie podjechać z automatyczną skrzynią biegów powershift w Mondeo mk4 2012r.
Ja po ostatnich doświadczeniach nie ufam Germazowi. A tam własnie stoi auto.

Skrzynia ponoć cieknie gdzieś spod miski olejowej.
Czy wymiana miski jest konieczna czy jest szansa że tylko jakieś uszczelnienie konieczne?

MIREKTERAZPOLSKA
21-11-2018, 12:37
Jest uszczelka i można ją wymienić, o ile nie jest pęknięta miska-częsty przypadek.

Potrzeba4x4
21-11-2018, 13:37
No i super.

Pozostaje znaleźć warsztat we Wrocławiu który to ogarnie uczciwie i sprawnie bo muszę szybko auto zabrać z aso 😠

Polarny
27-11-2018, 21:45
W temacie skrzyni to ASB z Długołęki - robią dobrze, ale nie tanio.